1. Citeva soiuri de orz pentru zonele agricole ale tarii ;2. Uniformitatea semanatului asigura productii mari , sigure si un profit deosebit pentru fermier

soiuri de orz

Avand in vedere necesitatea evitarii riscurilor pentru productia nationala de cereale INCDA Fundulea a realizat  lista  celor mai adecvate soiuri de orz pentru principalele zone agricole ale tarii.

S-au studiat urmatoarele soiuri de orz create de INCDA: Amical; Madalin; Sistem; Maresal; Cardinal; Univers; Andreea.

In zona de cultura stepa Baraganului si Dobrogei, rezultatele obtinute recomanda pentru cultivare soiurile de orz de toamna Cardinal (6138 kg/ha), Univers (6132 kg/ha) si soiul de orz de toamna cu doua randuri de boabe in spic Andreea (6332 kg/ha).
In zona de cultura silvostepa Munteniei si Olteniei, se recomanda cultivarea soiurilor de orz de toamna Maresal (5405 kg/ha), Cardinal (5234 kg/ha) di soiul Andreea (5337 kg/ha).
In zona de cultura Campia de Vest, diferentele pedoclimatice dintre localitati impun recomandari separate. Astfel la SCDA Oradea se pot cultiva soiurile de orz de toamna Univers (5332 kg/ha), Amical (5320 kg/ha) si Cardinal (5150 kg/ha). Iar la SCDA Lovrin soiurile Dana (4568 kg/ha), Cardinal (4300 kg/ha) si Andreea (4372 kg/ha).
In zona de cultura silvostepa Transilvaniei, de asemenea, incidenta factorului temperaturi scazute din timpul iernii si manifestarea virozelor au determinat recomandari separate. La SCDA Turda, cu o comportare mai buna fata de celelalte soiuri, se recomanda soiurile de orz de toamna Andreea (4433 kg/ha) si Cardinal (4460 kg/ha) iar la SCDA Livada se recomandă cultivarea soiului de orz Cardinal (5560 kg/ha).
In zona de cultura silvostepa Moldovei in nordul extrem (Suceava) cat si in locatia Secuieni se recomanda cultivarea soiurilor de orz toamna Madalin (5123 kg/ha), Cardinal (5156 kg/ha) si Andreea (5488 kg/ha). Sortimentul poate fi completat de soiurile Sistem (4982 kg/ha) si Maresal (4874 kg/ha).
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea este continuatorul de drept al activităţii de cercetare efectuate în domeniul plantelor de câmp de către Institutul de Cercetări Agronomice al României (înfiinţat în anul 1927) şi de către Institutul de Cercetări pentru Cultura Porumbului (înfiinţat în anul 1957), preluând astfel o îndelungată tradiţie de cercetare în slujba agriculturii României. Denumit iniţial, în 1962, Institutul de Cercetări pentru Cereale şi Plante Tehnice Fundulea, institutul a primit ca efect al Legii 290/2002 , începând cu anul 2003, o nouă denumire – Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea – iar, începând cu 1 ianuarie 2007, unitatea a devenit institut naţional, cu denumirea Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, instituţie de interes public, cu finanţare extrabugetară şi funcţionare în regim economic.

Conducerea institutului
• Director general: dr. ing. Marian Verzea

 

 2. Uniformitatea semanatului  asigura productii mari , sigure  si   un profit deosebit pentru fermier

Distanta intre randurile de porumb trebuie sa asigure o buna aerare pentru a asigura o buna polenizare si multa lumina care sa permita frunzelor realizarea fotosintezei si umplerea boabelor. O distanta prea mare nu asigura protectia suficienta a solului si favorizeaza pe deasupra imburienarea culturii. Acesta este motivul pentru care porumbul este semanat la o distanta de plantare intre randuri de 75 cm.
Distanta intre plante pe rand este de aproximativ 25 cm. O distanta mai mica de 20 de cm reduce spatiul de nutritie, radacinile plantelor se deranjeaza intre ele, apare concurenta si stiuletii devin mici si neuniformi. O problema grava care reduce drastic productia este neuniformitatea datorata vitezelor ridicate de semanat. La viteze mari apare efectul de patinare si se creaza neuniformitatea plantelor pe rand. Este indicat ca semanatul porumbului sa se faca la viteze mici (viteza unui om pasind normal in spatele samanatoarei). Chiar daca semanatul unui hectar de porumb dureaza cu cateva minute mai mult, se realizeaza acea uniformitate a plantelor de porumb pe rand care va asigura stiuleti mari si uniformi.

Uniformitatea randurilor, la 75 cm, si a plantelor pe rand, la o distanta nu mai mica de 20 cm intre plante, asigura o buna ventilatie si lumina uniforma care fac ca toate frunzele sa ramana verzi pana la maturitate. Trebuie de asemenea ca semintele de porumb sa fie tratate impotriva bolilor si daunatorilor asigurand astfel protectia culturii pe o perioada de minim sase saptamani si oferind pastrarea uniformitatii culturii de porumb.
Adancimea de plantare este cuprinsa intre 3 si 5 cm, in functie de densitatea solului (sol greu/usor). O samanta semanata prea adanc va avea un numar redus de radacini adventive si reduce spatiul laterar de nutritie. Semanatul la suprafata reduce numarul de radacini profunde si astfel spatiul de nutritie pe adancime. Intr-un sol suficient alimentat cu apa suprafata de absortie a radacinilor de porumb este de 1,2 ori mai mare decat suprafata partii aeriene a porumbului.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.