Americanul Charles Wilber da lectii intregii lumi cu mai multe recorduri mondiale Guinness, cu rosiile sale gigantice

Charles a stabilit recordul productiei de rosii/planta care este in medie de 342 de kilograme. Daca cei mai renumiti gradinari obtin in medie 10 kg/planta, acesta obtine de 40 de ori mai mult, de pe plantele sale. Tot el detine si recordul de inaltime a unei plante de rosie ,care depaseste 19 metri.

Metodele tehnologice ale domnului Wilber sunt toate ecologice. Are un hibrid rar de seminte numit BOY VFN, foarte rezistent la boli. Patru plante din acest soi au produs 1368 de kilograme de rosii castigand unul dintre recordurile Guinness World Recorde pe care le detine. Astfel, prin metodele sale, produce rosii rosii ecologice delicioase din soiuri comune, evitand in plus plivitul si prasitul total.

Ideea de a devenii campion in Cartea Recordurilor i-a venit pe cand admira copacii de peste 275 de metri inaltime, din Sequoia National Park, California. A constatat, acolo, ca totul era in ordine (aerul, ploaia, frunzele cazute, si buruienile care nu erau niciodata plivite sau prasite), dupa care s-a apucat de treaba. Domnul Wilber, primul sau vrej urias de rosie, la numit General Sherman. Dupa ce a stabilit recordurile modiale, cultivatorul in varsta de 85 de ani, ii ajuta azi cu experianta sa, pe altii doritori de recorduri, sa cultive rosii uriase. In primul rand le spune sa evite stresul plantelor, deoarece, daunatorii, bolile, alimentatia necorespunzatoare si umezeala va limita cresterea rosiilor. Se verifice, pe urma, ca semintele sa fie mari si rotunde, apoi ca rasadul sa fie viguros, si in final ca solul sa aiba tot timpul umiditatea necesara.

Toamna seamana pe locul unde va planta rosile, secara in amestec cu mazariche de toamna, care vor fi incorporate in sol, cu o luna inainte de plantatul rosiilor. Apoi la plantare adauga o parte compost la 3 parti pamant, si uda plantele cu apa de ploaie (deoarece apa de la robinet, fiind tratata, omoara bacteriile benefice din sol).

 

Cand lucreaza in gradina domnul Wilber se spala pe maini cu sapun antibacterian si interzice fumatul. Frunzele de la baza nu au voie sa atinga solul pentru ca in contacte cu solul si umezeala se inmultesc bolile fungice. Contra omizilor aplica pe plantute gulere de protectie. Cultura de mazare austriaca atrag buburuzele care consuma afidele, iar contra vermilor protejeaza pasarile sa stea in jurul gradinii sale.

Plantele sunt amplasate in custi circulare pe verticala, confectionate din fier beton. Pe perioada cresterii lasa lastari sa creasca ajungand in final la cifra magica de 18 lastari care se leaga de cele 18 fire verticale a plasei circulare. Pentru a ajunge la inaltimi record, se vor plasa, custi circulare suplimentare (domnul Wilber a trebuit sa stivuiasca suplimentar, sase custi pentru recordul sau de rosii gigant).

 

Dar cel mai important lucru in tehnologia plantelor de rosii este mulcirea cu paie. Aceasta operatie, opreste cresterea buruienilor, pastreaza solului umed si rece, si se evita prin prasit distrugerea sistemul radicular al plantelor de rosii. Daca rezolvam aceste probleme nu ramane decat sa udam si sa copilim lastarii nedoriti.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.