- Asmatuiul, care mai poarta numele de hazmatuchi, Anthriscus cerefolim, face parte din familia Apiaceae, si creste in gradini, fiind folosita in Transilvania si Banat.
Are un efect depurativ pentru sange, fiind si un purgativ usor. Curata ficatul si rinichii. Pentru gustul sau placut este folosit la codimentarea mancarurilor de cartofi si de rosii. Este excelent pentru sosurile cu smantana, preparatele din peste, peste la gratar, salata verde, sau adaugate la prepararea garniturii de morcovi. Frunzele intregi pot fi adaugate in supele cremoase ca aromatizant. De asemenea, dau o aroma placuta otetului de vin alb. Frunzele sunt folosite aproape in exclusivitate proaspete, dar pot fi pastrate mai mult timp prin congelare.
Asmatuiul creste usor prin seminte plantate primavara, sau toamna tarziu. Planta rezista bine si la transplantari, astfel ca poate fi insamantata direct in gradina, intr-o locatie umeda si umbroasa. Nu rezista prea bine in verile fierbinti, dar se adapteaza foarte repede in ghivece si gradene.
Aroma frunzelor de hasmatuchi este dulce si foarte aromata, gustul fiind undeva intre patrunjel si anason. Se aseamana la aroma cu iarba de smirna. Frunzele de hasmatuchi trebuie taiate de pe tulpini cu o foarfeca si utilizate proaspete. Isi pierd repede aroma si este indicat sa se adauge in mancare chiar inainte ca aceasta sa fie servita.
Tulpina este ierboasă, moale, crește până la 60-70 de cm înălțime, frunzele verzi sunt fragile cu un aspect lucios, florile sunt mici albe, așezate în buchețele în vârful tulpinii.
La noi planta este cunoscută de secole, fiind folosită în bucătăriile boierești, azi este uitată, și mai este folosită prin Moldova.
Frunzele puternic aromate, cu gust dulce între anason și pătrunjel, sunt foarte bogate în vitamina C, grupul vitaminic B – B1, B2 -, provitamina A, cantități mari de caroten, ulei eteric, estrogen, minerale – fier, magneziu -, celuloză, uleiuri grase, se pot consuma proaspete în salate, în sosuri, ca și condiment, în diferite preparate gătite pe bază de carne, unde se introduce la sfârșitul preparării.
Se poate conserva verde în congelator, prin congelare își păstrează mai bine aroma, sau se poate conserva prin uscare, și se păstrează în săculeți de pânză sau în cutii metalice etanș închise, însă uscat își pierde din aroma și din calități.
Sub formă de infuzie, lăstarii tineri de hasmatuchi au efecte diuretice și stimulative
– stimulează tranzitul intestinal,
– stimulează secrețiile gastrice, intestinale, biliare,
– stimulează secreția lactată,
– stimulează circulația sângelui, îl diluează și îl curăță de toxine,
– curăță rinichii și ficatul,
– are efecte diuretice, stomahice, ușor purgative, este colagog – ajută la eliminarea bilei -,
– are efect antiinflamator, tonic, cicatrizant,
– combate bolile canceroase,
– are efecte de antiseptic respirator, este benefic în afecțiuni pulmonare – astm, bronșită, laringită -,
– este eficient în caz de gastrită, cistită, reumatism, gută,
– benefic în colicile hepatice,
– eficient în afecțiuni oftalmologice,- se aplică comprese călduțe pe ochii închiși -,
– tratează edemele, favorizează vindecarea rănilor,
– combate apariția ridurilor,
– previne îmbătrânirea prematură.
Hasmațuchi, se poate semăna în gradină în locuri umede, umbroase, în straturi semi – înalte, începând din luna martie și până în iunie, semințele sunt foarte mărunte, este bine ca înainte de a fi însămânțate să fie amestecate cu rumeguș sau nisip, pentru o distribuție uniformă, germinarea are loc după două săptămâni, necesită udare permanentă, primele frunze se pot recolta într-o lună, o lună și jumătate.
Planta are nevoie de multă apă, straturile fiind semi – înalte păstrează umiditatea în sol, și împiedică băltirea, iar rădăcinile și plantele se dezvoltă armonios, după ce plăntuțele au două frunze, se procedează la rărire, se lasă 15-20 de centimetri distanța între rânduri și 15 cm între plante.
Există mai multe varietăți de hasmatuchi cu frunze ușor gofrate, sau puternic încrețite, foarte decorative, pentru cultura este preferată varietatea cu frunze crețe, pentru ca este mai productivă si mai robustă.