Bolile legumelor – tratamente (VI)

– bolile fasolei si mazarii –
Bolile fasolei
    Antracnoza fasolei : pe frunze apar pete rotunde sau alungite, alb-galbui, de-a lungul nervurilor. Tesutul din dreptul petelor se usuca, iar frunza ramane gaurita.

Pe pastai apar pete rotunde brun-roscate, colorate roz in centru. La un atac puternic pastaile putrezesc.

CombatereaSe folosesc seminte tratate si sanatoase si rotatia culturii se face la 3 ani.Se stropeste cu Dithane 0,2%, Captadin 0,3%, Derosal 0,1%. Dupa recoltare semintele se vor tine la soare 7-10 zile, cate 3-5 ore pe zi.

Arsura bacteriana

Este produsa de o bacterie care se dezvolta la temperaturi ridicate alternate cu ploi repetate. Pe frunze apar pete brun-rosiatice inconjurate de un cerc mai galbui, iar pe pastai pete brune. Pastaile isi pierd foarte mult din calitate.

Combaterea

Se face prin stropirea frunzelor cu Turdacupral 0,5% in doua randuri, dupa rasarire si inainte de inflorire.

Virusul mozaicului

    Se raspandeste in culturile in care apar afidele. Frunzele capata un aspect mozaicat si se incretesc.

Combaterea

Se face prin distrugerea afidelor prin stropiri cu Fernos 0,05% si prin cultivarea de soiuri rezistente la virus.

Bolile mazarii

Mana mazarii : Se produce dupa o perioada mai lunga cu nopti reci si umiditate ridicata. Pe fata superioara frunzele se ingalbenesc si se brunifica, iar pe partea inferioara se formeaza un puf violaceu. Frunzele atacate se usuca iar pastaile isi modifica forma si se brunifica in locul atacat.

Combaterea

Se face prin rotatia culturii la 3 ani folosind seminte sanatoase si tratate.

Alte boli la mazare

Alte boli la mazare : antracnoza si fainarea.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.