Prin conducerea coardelor ramase dupa taiere pe butuc, acestea pot fi orientate orizontal pe directia randului, vertical sau oblic fata de verticala locului, la diferite inaltimi fata de suprafata solului sau sub forma de cerc (figura de mai jos).
Conducerea vertical-ascendenta a coardelor
In acest caz polaritatea se manifesta mai pronuntat spre varful coardelor; frecvent prin taierea lunga primii 3-5 ochi de la baza coardei nici nu mai dezmuguresc. Acest mod de legare a coardelor se foloseste de catre amatori la formele de conducere a butucilor pe langa casa. De asemenea, pe aceasta insusire se bazeaza realizarea tulpinilor la formele inalte de cultura, in care se folosesc 2- 4 lastari din varful coardlei pentru formarea viitoarelor cordoane, restul lastarilor care se mai dezvolta elimi- nanduse in timpul perioadei de vegetatie.
Conducerea vertical-descendenta a coardelor
Prin legarea cordoanelor cu varful in jos, baza lor devine partea superioara, de aceea sub influenta polaritatii, cresterile se manifesta mai intens la lastarii dinspre baza coardei, asa cum se manifesta la cordonul Sylvoz.
Conducerea orizontala a coardelor
Prin acest mod de conducere \ polaritatea de varf este franata, dezvoltarea lastarilor pe lungimea coardelor fiind aproape egala pe traseul coardei. De aceea, acest mod de conducere se foloseste la formarea cordoanelor la vitele pe tulpini.
Conducerea oblic-ascendenta a cordoanelor
Determina o usoara diminuare a polaritatii fata de pozitia vertical-ascendenta, totusi se mentine o dezvoltare mai viguroasa a lastarilor situati catre varful coardei, cum de altfel se inregistreaza la formele de conducere pe tulpini sub forma de palmeta si de cordon Cazenave. Din cauza polaritatii de varf, coardele de rod pentru anul viitor se asigura pe baza cepilor de inlocuire.
Conducerea oblic-descendenta a coardelor
Favorizeaza cresterea mai intensa a lastarilor dinspre baza coardei, din cauza ca aceasta portiune a coardei este situata in partea superioara, dupa legare, asa cum este la cordonul Mesrouze. Aceasta forma de conducere a cordoanelor este pretabila pentru soiurile cu fertilitatea la baza acestora.
Conducerea in forma de semicerc a coardelor
Pana nu de mult, era cel mai raspandit mod de legare, fapt pentru care in practica viticola este sinonim cu cercuitul. Cercuitul se foloseste la viile cultivate sub forma de Guyot multiplu protejat sau pe tulpini si la cele conduse sub forma de brate Chablis. Sub influenta polaritatii, cel mai intens cresc lastarii situati in portiunea cea mai inalta a semicercului. Din aceasta cauza elementele de rod pentru anul viitor se asigura din coardele pornite dm cepii din inlocuire. Aceasta forma de conducere se preteaza, mai cu seama, pentru soiurile cu fertilitatea mugurilor situata spre mijlocul coardelor de rod.
Conducerea in forma de cerc ardelenesc ascendent a coardelor
Plasat deasupra punctului de insertie al coardei cu lemnul multianual favorizeaza rodirea pe jumatatea superioara a coardei. Viitoarele coarde de rod sunt asigurate de cepii de inlocuire.
Conducerea in forma de cerc ardelenesc descendent a coardelor
Cercul format sub punctul de insertie al coardei cu tulpina, favorizeaza rodirea pe jumatatea inferioara a coardei si spre varful acesteia, devenind prin legare cele mai ridicate elemente ale butucului.