Cresterea iepurilor de casa

Elemetul functional in cresterea extensiv este cusca, care la inceput a fost din lemn, iar recent este confectionat din plasa de sarma.

iepuri_de_casa

Cresterea iepurilor in grupuri de 8-10 femele si un mascul se face intr-un spatiu imprejmuit de 15 mp amplasat la sol pe asternut de paie care se schimba o data la 1-2 ani cand se face reforma animalelor.

Cresterea in colonie se practica in custi unde se introduce 8-10 femele si un mascul.

Cresterea in custi individuale (o femela in cusca) este cel mai raspandit sistem in care pentru monta femela este dusa in cusca masculului. Se aseaza 8-12 custi individuale pe coridor. Este bine ca masculul sa fie schimbat 1 sau de doua ori pe saptamana deoarece poate aparea fenomenul de obisnuire.

                  
 

La amplasarea crescatoriilor se va tine seama de urmatoarele : terenul trebuie sa fie uscat si protejat de accesul cainilor, serpilor, sobolanilor; se asigurarea cailor de acces si surse permanente de apa potabila. Bateriile sunt prevazute cu tavite pentru colectarea dejectiilor.

Cusca se compune din pardoseala, fata custii, peretii laterali, spatele si plafonul.

Pardoseala se face din material dur cu asperitati, compact sau gratar sau plasa ochiuri de 15 x 25. Peretii se confectioneaza din lemn, tabla sau plasa de sarma. Plafonul trebuie prevazut cu hidroizolatie.

Inventarul custii este format din:

cuib pentru fatare separat de cusca cu un perete;

buzunar pentru fibroase si radacinoase amplasat in exteriorul custi pe usa.

hranitorul de concentrate si adapatoarea cu picurator, confectionate din metal.

Izolarea termica trebuie sa asigure o temperatura de 12-18 gradeC.

Trebuie asigurata ventilatia. Vara se racesc adaposturile prin pulverizare usoara cu apa. Se respecta principiul tehnologic totul gol, totul plin.

Fazele in vederea popularii:

se termina cu o saptamana curatenia, spalarea, dezinfectia, dezinsectia, deratizarea; se verifica adapatorile, ventilatia si incalzirea;

se verifica asezarea custilor; se asigura materiale si unelte auxiliare fise de evidenta, tablite, lopeti, instrumentar, dezinfectante, medicamente pentru micoze si raie;

cu trei zile se dezinfecteaza cu 40 ml formol 40%, apa, 20grame hipermanganat de potasiu; cu o zi se aeriseste bine, si se incalzeste la 15 gradeC.

La 16 saptamani (3-3,5kg) incepe activitatea de reproductie. Alegerea animalelor de prasila se face la 30 sau la 45 zile. A doua selectie se face la 3 luni. La materialul de reproductie se aplica crotali.

Pentru prevenirea diareelor se administreaza vitamina C (1g la 10ml apa). La toate animale trebuie sa se asigure nutret combinat granulat cu 17% proteina bruta si 15% celuloza.

Pentru prevenirea bolilor respiratorii in compartiment se va pulveriza Misoseptol Spray (o apasare de 5 secunde).

Se asigura un program de lumina de 8 ore.

In perioada de reproductie se asigura 14-16 ore de lumina.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.