Lucrari de intretinere in anul I
• Completarea golurilor: se face dupa doua saptamani de la plantare, cu plante din acelasi soi.
• Eliminarea inflorescentelor si stolonilor:
aparitia a una-doua inflorescente la plantele de capsuni,in primul an de la plantare, poate sa duca la epuizarea plantei si la o slaba diferentiere in anul urmator.
Aceste inflorescente se elimina mai ales in plantatiile infiintate in primavara. De asemenea, aparitia filamentelor, care produc plante noi, influenteaza negativ dezvoltarea plantelor. Odata cu prasitul manual, se vor elimina inflorescentele si filamentele aparute in primul an.Daca folosim plante „frigo” de tip a , care sunt viguroase, se elimina numai prima sau a doua inflorescenta, apoi plantele sunt lasate sa produca.
• Lucrarile solului: in primul an se fac doua-trei prasile mecanice si doua-trei prasile manuale, in functie de starea de imburuienare a solului.solului. Daca nu s-au folosit erbicide preemergente sau la plantare, numarul de prasile poate fi mai mare, in functie de starea de imburuienare a solului.
Trebuie sa mentionam ca plantele de capsun, avand o inradacinare superficiala, sunt concurate puternic de buruieni, astfel incat terenul trebuie mentinut curat.
• Tratamente fitosanitare: in primul an se fac trei-patru tratamente, in functie de starea fitosanitara a plantatiei. Bolile si daunatorii capsunului, precum si tratamentele care se aplica, vor fi prezentate in numerele viitoare ale revistei.
• Irigarea: in prezent, in zona Satu Mare, unde se obtine aproape 70% din productia de capsuni din Romania, se folosesc sisteme de irigare pe suprafete mici. Nu recomandam infiintarea de plantatii comerciale, daca nu este asigurata o sursa de apa pentru irigare.
In timpul verii, atunci cand nu avem precipitatii naturale, se recomanda o udare la fiecare 7-10 zile, in functie de starea de aprovizionare cu apa a solului.
Irigarea prin aspersiune prezinta avantajul ca este usor de folosit, dar necesita norme mai mari de apa si un control mai strict al bolilor. Irigarea prin picurare necesita norme mai mici de apa, aduce apa la radacina, dar ingreuneaza mult lucrarile mecanice si manuale, existand riscul sa taiem furtunele de udare.
• Intretinerea solului curat de buruieni si afanat: se face prin doua-trei prasile mecanice si doua prasile manuale.
• Combaterea bolilor si a daunatorilor: se vor aplica in plantatie, anual, intre patru si sapte tratamente complexe, in functie de starea fitosanitara a culturii si conditiile climatice specifice fiecarui an.
• Mulcirea: – prin mulcire se elimina riscul ca plantele sa vina in contact cu solul, sa se murdareasca de pamant (fructele nu se pot spala inainte de valorificare), se reduce riscul unei infectii puternice cu Botrytis (putregaiul cenusiu) si se impiedica partial dezvoltarea buruienilor.
Mulcirea se face in sistem clasic cu paie. In general, in Germania, Austria, Polonia si in tarile nordice, se practica preponderent mulcirea cu paie, in timp ce in alte state mari producatoare de capsun din Europa, in special in Spania, Italia si Franta, se foloseste mulciul din folie neagra de polietilena.
La mulcirea cu paie se va avea in vedere ca paiele sa fie balotate si depozitate in anul precedent productiei. Mulcirea se face in luna mai si consta in asternerea unui strat de paie cat mai aproape de plante si printre plante, pe rand.
Aceasta lucrare poate sa inceapa in momentul inaltarii inflorescentelor si poate continua pana la formarea primelor fructe. Se pot folosi paie de orz sau grau care sa nu fie mucegaite, deoarece mucegaiurile se transmit plantelor si fructelor de capsun.
• Eliminarea stolonilor: se face odata cu prasilele mecanice si manuale. In sistemul clasic, se pot lasa una-doua plante, care sa inradacineze aproape de plantele mama, asigurandu-se astfel o densitate mai mare de plante pentru anul urmator (in cazul plantatiilor care se lasa sa produca fructe in anul urmator).
Eliminarea stolonilor (filamentelor) asigura un spor de productie si asigura o mai buna vigoare a plantelor pentru anul urmator. Daca lasam sa creasca plantele fiice printre randuri, vom obtine „iarba de capsuni” si nu vom avea decat o productie foarte modesta.
Multi ani, in unele zone, s-au recoltat mereu stoloni pentru infiintarea de plantatii noi din vechile plantatii comerciale, si astfel s-a ajuns la productii de 4-5 tone de capsuni la hectar, in loc de 20-25 de tone.
• Cosirea frunzisului: se face dupa recoltare. Se cosesc frunzele batrane, cu atentie, pentru a nu rani mugurele central. Frunzisul se reface repede, dupa o irigare sau o ploaie. Aceasta lucrare se executa atunci cand mentinem cultura de capsuni timp de doi sau trei ani de productie. Se elimina cu aceasta ocazie si o parte din rezerva biologica de boli si daunatori. Frunzele cosite se grebleaza, se scot din plantatie si se ard.
• Fertilizarea: se face in functie de aprovizionarea solului si de ingrasamintele organice aplicate la pregatirea terenului. Se vor folosi aproximativ: azot 100-120 kg/ha s.a., fosfor 55-60 kg/ha s.a., potasiu 100-150 kg/ha s.a. Fertilizarea se face fractionat, de doua-trei ori pe an, din care o treime se dau toamna (cele cu fosfor si potasiu), si restul primavara (ingrasamintele complexe si cele cu azot).
• Irigarea: udarile se fac cu norme mici de apa, de 300-350 mc/ha la irigarea prin aspersiune si 100-120 mc la udarea prin picurare.