Cultura castravetilor pe plasa
La Cherechiu, judetul Bihor, cei mai multi localnici s-au profilat pe cultura castravetilor, care se valorifica in Ungaria
Cei din Cherechiu valorific productia in Ungaria, fara ca ei sa se deplaseze acolo. Vin cei de acolo si iau castravetii. La inceputul acestei afaceri au fost implicati doar cinci oameni: primarul, un consilier si alte trei persoane. Acum in aceasta afacere sunt implicate 130 de familii din toata zona.
Suprafata pe care se cultiva castraveti se calculeaza in metri liniari, asa ca se stie ca se cultiva cu aceasta specie aproximativ 70.000 de metri liniari. Din aceasta suprafata, aproximativ 45.000 de metri se cultiva cu castraveti crescuti pe plasa. Este o tehnologie care presupune urmatoarele elemente: stalpi bine infipti in pamant, trei sarme intinse bine si o plasa pusa peste aceste sarme. Metoda folosita pentru irigare este cea prin picurare.
Pentru a proteja cultura se acopera cu folie. Ingrijirea castravetilor, tinand cont de faptul ca acestia sunt destul de sensibili, presupune uneori stropirea lor de cateva ori pe saptamana. Se mai folosesc, de asemenea, anumite ingrasaminte, care se dizolva in apa dupa care se aplica prin metoda de fertirigare.
Localnici calculeaza aproximativ 10 kg de castraveti la un metru liniar. Anul trecut, din o mie de metri liniari, aproximativ 15 arii cultivate cu castraveti beneficiu net a fost de 9.000 de lei noi (peste 2000 euro). Cei din Cherechiu nu au gasit pana acum o cultura mai rentabila. Important este ca cei de aici au gasit o piata de desfacere. Si sunt platiti saptamanal.Ciclul de crestere a castravetilor dureaza aproximativ trei luni. Ce-i drept, aceasta perioada poate fi prelungita daca este o vreme frumoasa.Producatorii de castraveti vor sa se constituie intr-o forma asociativa pentru a putea beneficia de fonduri in vederea construirii unui depozit frigorific unde sa fie pastrati castravetii pentru fi valorificati la sfarsitul anului la un pret mult mai bun.
Date orientative pentru infiintarea unor culturi in solar
Fara a neglija cererea pietii,fluctuatiile meteo,in perioada 1-3 martie( este recomandat – soiul Botner)SALATA TIMPURIE
Distanta intre randuri 20 cm Distanta intre plante pe rand 25 cm
1-5 martie
VARZA TIMPURIE (recomandat – soiul Ditmark)
Distanta intre randuri 50 cm
Distanta intre plante pe rand 25 cm
CONOPIDA TIMPURIE (recomandat – soiul Timpurie de Erfurt)
Distanta intre randuri 50 cm
Distanta intre plante pe rand 35 cm
GULIOARE (recomandat – soiul Dworski)
Distanta intre randuri 30 cm
Distanta intre plante pe rand 30 cm
25 martie-5 aprilie
Tomate timpurii (recomandat – soiul Export, Arges)
Distanta intre randuri 70 cm
Distanta intre plante pe rand 30 cm
5-12 aprilie
CASTRAVETI (recomandat – soiul Cornison)
Distanta intre randuri 70 cm
Distanta intre plante pe rand 75 cm
10-15 aprilie
ARDEI GRAS (recomandat – soiul Export)
Distanta intre randuri 40 cm
Distanta intre plante pe rand 30 cm
VINETE (recomandat – soiul Pana corbului)
Distanta intre randuri 80 cm
Distanta intre plante pe rand 35 cm
12-14 aprilie
PEPENI GALBENI (recomandat – soiul Turkestan)
Distanta intre randuri 70 cm
Distanta intre plante pe rand 55 cm
Castraveti
- Data semanatului: 1-10.03
- Data plantatului: 5-15.04
- Inceputul recoltarii: 20-25.05
- Sfarsitul recoltarii: 20-25.06
Dovlecel
- Data semanatului: 1-5.03
- Data plantatului: 15-20.04
- Inceputul recoltarii: 20.05
- Sfarsitul recoltarii: 20.06
Morcov
- Data semanatului: 1.03
- Data plantatului: –
- Inceputul recoltarii: 20-30.05
- Sfarsitul recoltarii: –
Patrunjel verde
- Data semanatului: 1-10.03
- Data plantatului: –
- Inceputul recoltarii: 15-20.05
- Sfarsitul recoltarii: 20-06
Ridichi de luna
- Data semanatului: 1-30.03
- Data plantatului: –
- Inceputul recoltarii: 1- 30.04
- Sfarsitul recoltarii: esalonat
Salata
- Data semanatului: 5.03
- Data plantatului: 5.04
- Inceputul recoltarii: 10.05
- Sfarsitul recoltarii: culturile anticipate
Spanac
- Data semanatului: 1-30.03
- Data plantatului: –
- Inceputul recoltarii: 1-30.05
- Sfarsitul recoltarii: urmeaza culturile asociate
In luna martie se vor planta in solar urmatoarele culturi:
- Varza timpurie: 1-10.03 (inceput recoltare -10.05)
- Tomate: 20-30.03 (inceput recoltare – 20.05)
Citiva hibrizi de vinete
Hibrizi ENZA ZADEN de vinete (Solanum melongena L. var esculentum)
Baluroi F1
Varietate foarte rustica recomandata pentru toate tipurile de cultura (sera, solar si camp).
Fructele, de culoare neagra-violacee, sunt lungi (24×8 cm), placute la gust.
Greutate: 500-750 g.
Planta de inaltime medie.
Productii ridicate, ce ofera satisfactie deplina cultivatorilor.
Bonica F1
Hibrid semitimpuriu destinat culturii in camp.
Produce fructe mari (500-1000 g ), de forma ovala, culoare neagra violacee stralucitoare.
Este recomandat atat pentru consum in stare proaspata si industrializare.
Black Pearl F1
Un hibrid nou de vinete cu fruct semilung, recomandat pentru cultura in spatii protejate si in camp.
Portul plantei este compact.
Productia este ridicata si fructifica regulat.
Fructele sunt inchise la culoare, foarte lucioase, de o calitate exceptionala, ferme, rezistente la transport, uniforme in ceea ce priveste forma si marimea, fara spini.
Petra F1
Varietate viguroasa si productiva recomandata pentru cultivarea in sera primavara si toamna, fiind adaptata insa si pentru cultura in camp.
Fructele sunt ovale (16-18 cm lungime si 8-9 cm grosime) de culoare neagra stralucitoare.
Pulpa alba si ferma.
Caliciu verde fara tepi.
Amadeo F1 | nou
Varietate viguroasa cu internodii scurte şi port deschis.
Fructele sunt distribuite uniform pe planta, rotund-ovale, foarte uniforme si de calitate excelenta.
Asigura productii ridicate.
Destinata cultivarii timpurii, se recomanda pentru cultura protejata si in camp.
Rosii negre
Rosiile negre de Lapusnic sunt delicatesele aparute in aceasta vara pe piata din Deva.Cultivatorul lor este un tanar de 20 de ani care se mandreste cu faptul ca este primul roman care a avut curajul sa testeze semintele de rosii negre.Aduse tocmai din Norvegia, tomatele inchise la culoare s-au adaptat perfect la clima din Hunedoara.Daniel Caceu cultiva in gradina sa doar legume si fructe ecologice si naturale 100%. Cele mai interesante sunt fara indoiala rosiile negre.Chiar in primul an de la plantarea semintelor de rosii negre in solul romanesc, productia a mers ca pe roate.Mandru de tomatele sale ecologice, Daniel le-a dus pe piata din Deva.Un kilogram costa 12 lei, iar cultivatorul spune ca vinde si 10 kilograme pe zi.Aparitia pe piata a rosiilor inchise la culoare i-a uimit in prima faza pe locuitorii Devei.Unii dintre ei au devenit insa consumatori fideli.Altii au ramas loiali rosiilor obisnuite.Pentru aceasta toamna, tanarul pasionat de gradinarit pregateste o alta surpriza, „rosiile-ardei”.
Tomatele „PIENNOLO DEL VESUVIO”
DOP „Pomodorino del Piennolo del Vesuvio” sunt tomate cultivate in mod traditional pe versantii Vezuviului, avand forma ovalasau usor asemanatoare prunei, cu varf ascutit.
Este exclusa folosirea hibrizilor de tomate in acest tip de tehnologie.
Fructele eligibile pentru protectie trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-
in stare proaspata: calibru de maxim 25 gr.
-
raportul intre diametrele mare si mic este intre 1,2 si 1,3;
-
culoare exterioara: rosu aprins;
-
culoarea pulpei: rosie;
-
consistenta: ridicata;
-
gust: pronuntat, intens si dulce-acrișor;
-
indice refractometric de minimum 6,5 grade Brix;
-
prindere puternică de peduncul.
Operațiunile de productie si conservare trebuie sa se desfasoare in zona de productie, iar pentru conservarea tomatelor „al piennolo” trebuie respectate urmatoarele indicații:
-
dupa recoltare, ciorchinii sau „schiocche” sunt aranjati pe un fir de fibra vegetala legat in cerc astfel incat saformeze un singur ciorchine mare, sau „piennolo” cu o greutate cuprinsa intre 1 si 5 kg la sfarsitul conservarii. Ciorchinii denumiti „piennoli” obtinuti astfel sunt suspendati deasupra solului cu ajutorul unor carlige sau pe suporturi adecvate, intr-un loc uscat si aerisit;
-
nici produsele aranjate in ciorchini, nici cele ambalate nu trebuie supuse niciunui tratament chimic in timpul fazelor de conservare. Pentru a asigura cea mai buna protectie a produsului pot fi utilizate doar sisteme fizice si care sanu modifice caracteristicile acestuia, precum: plase împotriva insectelor și aparate cu ultrasunete;
-
pentru „piennoli”, posibilitate de conservare nu are o durata stabilita si depinde de pastrarea caracteristicilor optime ale produsului, din punctul de vedere al aspectului si organoleptice.
Particularitatea teritoriului unde se cultiva Pomodorino este data de originea vulcanica a solurilor. Aceste soluri s-au format pe lava si pe straturile de cenusa si lapili si se disting printr-o fertilitate ridicata, printr-o texturanisipoasa, care le face foarte sfaramicioase si drenate, si printr-o reactie neutra sau sub-alcalina, cu un continut ridicat de macro si micro elemente asimilabile.
Clima este preponderent uscata, cu vanturi moderate si temperaturi ridicate, diferentele termice mari intre noapte si zi contribuind si la combaterea in mod natural a bolilor parazitare.
In secolele trecute, cultivarea acestui tip de tomata se afirmase atat datorita usurintei cu care se cultiva, catsi datorita adecvarii pentru conservarea indelungata in lunile de iarna gratie consistentei cojii. Raspandirea in trecut a acestui tip de tomata conservata era legata, de fapt, de necesitatea de a dispune, in lunile de iarna, de rosii proaspete, pentru a putea completa anumite mancaruri preparate in casa, foarte raspandite dintotdeauna in zona Napoli, printre care pizza si feluri intai care impuneau gusturi si arome intense.
Factorul uman s-a manifestat prin punerea la punct a unei metode de cultivare si conservare echilibrata si tipica pentru zona si se concretizeaza in diverse moduri, de la selectionarea celor mai bune fructe pentru producerea semintelor la interventia necesara de taiere a varfurilor, pentru ca plantele cresc aleatoriu, la legarea tulpinilor si eliminarea lastarilor nedoriti, la recoltarea tomatelor, prin taierea ciorchinilor intregi, atunci cand cel putin 70 % din fructele unui ciorchine sunt roșii, iar celelalte sunt in faza de coacere.
Procedura straveche consta in recoltarea fructelor in ciorchini intregi si in impletirea cu pricepere a petiolurilor cu un fir de canepa pentru a forma un singur ciorchine mare care este atarnat apoi de tavanul unor incaperi speciale ventilate sau pe verande si terase. Toate acestea, impreuna cu deosebitul cadru natural al zonei Vezuviului, au dus la crearea unui produs unic in felul sau, din punctul de vedere al calitatilor organoleptice si al posibilitatii de conservare, care se cultiva si se conserva si in prezent.
Pepeni galbeni
Pepeni galbeni din cultivarul „saccharinus” soiul „Piñonet” sau „Piel de sapo”, din toate soiurile comerciale, destinati vanzarii in stare proaspata catre consumatori.
Indicatia geografica protejata se aplica numai pepenilor de calitatea I, cu un continut de zahar (indice refractometric al pulpei) de minimum 13 °Brix (± 0,5 °) si o greutate unitara de 1,8-4 kg (± 0,1 kg).
Pepeni galbeni din varietatile „Piñonet” sau „Piel de sapo” au o forma elipsoidala sau ovoida. Coaja poate fi neteda sau usor aspra, are o grosime medie de 0,6-0,8 cm si prezinta caneluri variabile, care sunt in mod normal mai numeroase in zona pedunculului si a cicatricei pistilului. Coaja este predominant verde, prezinta pete mai închise de marime medie, distribuite in mod uniform, si se coloreaza inspre galben la maturitate. Pulpa este de culoare alba sau crem. In cavitatea centrala, relativ mica prin comparatie cu alte varietati, se gaseste zona placentara de culoare portocalie, care contine semintele.
„Melón de La Mancha” prezinta, din punct de vedere senzorial, un gust dulce pronuntat si o pulpa suculenta cu putine fibre, caracteristici pentru care este foarte apreciat.
Aria de productie a „Melón de la Mancha” este situata in regiunea naturala „Mancha” din Spania, care face parte din Comunitatea autonoma Castilla-La Mancha, pe cursul superior al fluviului Guadiana.
Producatorii vor completa in fiecare an declaratiile de semanat, in care vor preciza in special referintele cadastrale ale parcelelor, situarea si suprafata acestora, randamentul estimat etc., si vor stabili cu structurile agricole un contract de angajament reciproc care contine specificatiile tehnice privind productia si calitatea „Melón de La Mancha”.
Structurile agricole organizate la nivel superior garanteaza, printr-un sistem de autocontrol, ca pepenii galbeni care poarta eticheta „Melón de La Mancha” respecta conditiile caietului de sarcini.
Lucrari de pregatire a solului: prima aratura, realizata in octombrie sau noiembrie, se face la o adancime de 30-40 cm, pentru a afana bine straturile inferioare ale solului. Terenul se ara din nou in februarie, de aceasta data superficial, pentru a zdrobi bulgarii. Dupa aceasta pregatire, are loc jalonarea parcelei, pentru a marca distanta dintre straturi.Plantare: rasadirea se realizează manual, de la jumatatea lunii aprilie pana la inceputul lunii iulie, cand plantele au cel putin o frunza propriu-zisa bine dezvoltata.Lucrari de-a lungul ciclului vegetal: pe durata ciclului vegetal, pe langa irigare si aplicarea de ingrasaminte, producatorii efectueaza lucrari de plivire si de rarire sau de inlaturare a fructelor la plantele care au rodit prea mult, pentru a obtine dimensiunile si greutatea corespunzatoare pentru comercializare.
Recoltarea: la inceput se face taierea manuala a fructelor, care se aseaza de-a lungul straturilor, pentru a fi incarcate ulterior in remorci. Recoltarea, care incepe la jumatatea lui iulie si se termina in octombrie, se face de doua-trei ori pe saptamana daca este cald, sau numai o data daca este frig.
Receptionare si depozitare: fructele sunt trimise in centre de manipulare si depozitare apartinând structurilor agricole de comercializare organizate, unde se cantareste si se identifica fiecare lot, mentionandu-se rezultatul controlului calitativ la intrarea in depozit. „Melón de La Mancha” este depozitat intotdeauna in depozite închise, la temperatura ambianta si in conditii corespunzatoare de umiditate si de ventilatie.
Calibrul „Melón de La Mancha” este dat de greutatea per unitate, care trebuie sa se situeze intre 1,8 si 4 kg. Greutatea celui mai mare „Melón de la Mancha” din lada nu poate depasi cu mai mult de 30 % greutatea celui mai mic pepene galben.
In functie de calibru, pepenii galbeni se aseaza in ambalaje din lemn, carton si/sau ambalaje Green Box de maximum 120 kg.
Controale de expediere: fiecare paleta cu produse provenind de la unul sau mai multi producatori trebuie sa aiba o eticheta de trasabilitate care sa permita atat identificarea producatorului (producatorilor) pepenilor galbeni, cst si a parcelelor de pe care provin acestia si sa specifice data ambalarii. Durata maxima de stocare a pepenilor galbeni este de 45 de zile de la data culegerii. Regiunea naturala „Mancha” se afla in afara zonei in care bat vanturile umede atlantice, si prin urmare are o clima rece si uscata. Pluviometria este de numai 300-400 mm, evapotranspiratia prezinta niveluri foarte ridicate vara, cand gradul de insorire este de asemenea foarte mare. La toate acestea se adauga o oscilatie termica zi-noapte de 18-20 °C si o umiditate relativa mica.
Aceste conditii edafo-climatice confera produsului calitati specifice in ceea ce priveste dimensiunile, culoarea, canelurile cojii, aspectul exterior al fructelor, textura si fibrele pulpei, suculenta si gustul dulce al miezului. Continutul ridicat de zahar este un element care trebuie remarcat in mod special.
Soiul de varza chinezeasca – Summer No.1
Soi creat de Luheng – China
RECOLTARE: la 48 zile de la insamantare;
GREUTATEA MEDIE: 1,2-1.5 kg / capatana; gustul foarte bun; frunzele sunt fine si stralucitoare;
CARACTERIZARE: buna toleranta la temperaturi ridicate si la umiditate ridicata; este potrivita ca si cultura de vara; buna rezistenta la boli.
AGROTEHNICA: Utilizati un sol bine pregatit, maruntit, si ingrasat; distanta de plantare pe rand este de 8-12 cm si 24 cm intre randuri; pastrati solul umed pentru a obtine cele mai bune rezultate; urmariti cultura de daunator (afide, vierme varza); este recoltata prin taierea plantelor intregi chiar deasupra liniei solului.
DIETA: Daca vreti sa va mentineti silueta, dar sa mancati ceva sanatos va oferim o reteta de salata chinezeasca clasica. Aceasta salata chinezeasca este plina de vitamine si de arome. Cu o salata chinezeasca, pe baza de varza chinezeasca va veti potoli foamea in cel mai reconfortant mod, va veti asigura necesarul de vitamine si de fibre si va veti simti usor si plin de energie.
Este o reteta rapida, usor de facut si sanatoasa. Varza chinezeasca este o sursa buna de potasiu, vitamina A, iar patrunjelul contine multa vitamina C si ajuta digestia.
Ingrediente 4 portii:
4 cani varza China, fasii
2 cani patrunjel, tocat
1 cana ananas tocat(scurs si pastrat sucul)
1/2 cana ceapa rosie, fin feliata
1 cana morcovi, fasii
1/4 cana maioneza
1 Lingura mustar cu boabe intregi / frantuzesc
4 Linguri suc ananas, pastrat
1 Lingura ghimbie ras
sare,dupa gust
piper proaspat macinat, dupa gust
Pregatire:
1.Combini varza, patrunjelul, ananasul, fasiile morcov, ceapa rosie, sigilezi (cu folie/capac) si dai la rece.
2.Amesteci impreuna maioneza, mustarul, ghimbirul, sucul ananas, sare, piper, acoperi si dai la rece.
3.Chiar inainte de servit, torni sosul peste salata si amesteci bine, sa se acopere.
Soiul de varza prezentata mai sus este creatia Societatii agricole Beijing Beinong Luheng Sci-Tech Development Co, Ltd. specializata pe dezvoltarea, productia si comercializare a produselor agrochimice, a medicamentelor de uz veterinar si a semintelor de legume.
Soiul de castraveti Mapamond
Soi nou- CARACTERISTICI TEHNICE
Tipul de crestere al plantei este nedeterminat si vigoarea este mijlocie. Lungimea totala a primelor 15 intemoduri pe planta si pe cresterile laterale este mare.Limbul frunzei este mare si culoarea este verde mijlociu.Planta prezinta in mod egal flori femele si mascule. Numarul de flori femele la nod este de 1 la 3. Perioada de dezvoltarea a florilor femele este timpurie.
Fructul este lung, diametrul mijlociu si raportul L/0 este mare. Forma predominanta a bazei la maturitatea comerciala este obtuza rar ascutita si a varfului, obtuza. Culoarea de baza a epidermei la maturitatea comerciala este verde mediu.Fructul prezintă negi şi dungi lungi. Pedunculul este scurt şi gros. Amareala este absenta la cotidelon si la extremitatea pedunculara a fructului. Perioada de dezvoltarea a florilor femele este timpurie.
Prezinta rezistent la Cladosporium cucumerinum si Virusul mozaic al castravetelui. Este tolerant la Erysiphe cichoriacearum si Pseudoperonospora cubensis.
IMPACT: fructele sunt pentru consum in stare proaspata si industrializare; asigura diversificare sortiment de soiuri pentru consum in stare proaspata si conservata; necesita un numar redus de tratamente pentru combaterea patogenilor fiind rezistent la Cladosporium cucumerinum si Virusul mozaic al castravetelui si tolerant la Erysiphe cichoriacearum şi Pseudoperonospora cubensis.
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau PERSOANA DE CONTACT
CALIN Maria,
Str. Calea Barladului, nr. 220, Bacau ,cod 600388,
tel.: 0234 544963, fax: 0234 517370,
E-mail: sclbac@artelecom.net,
Polly, pepenii verzi fara samburi
Grupul Polly Ucraina a prezentat recent la Fruit Logistica Berlin, noul soi de pepene verde fara samburi.
Polly Group a fost prima companie de producere a pepenilor fara seminte, care se cultiva din 2009 in Crimeea, Ucraina. Cu un marketing special si un program de promovare, marca inregistrata de pepenii verzi fara samburi Polly a fost vanduta cu succes de catre supermarketuri chiar din primul an de cultura.
Pepenii verzi fara samburi Polly sunt o buna sursa de antioxidanti, licopen, care sau dovedit a ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer.Date de contact
Polly Group Ukraine
tel: +38 (048) 717-09-55
fax: +38 (0482) 39-86-00
www.polly.ua
Morcovii „CAROTA NOVELLA DI ISPICA” (IGP)
„Carota Novella di Ispica” cu indicatie geografica protejata este rodul cultivarii speciei Daucus carota L.. , in Sicilia, Italia.
Soiurile utilizate deriva din grupul soiurilor de morcovi „semilunga nantese” si al hibrizilor acestora, precumExelso, Dordogne, Nancò, Concerto, Romance, Naval, Chambor, Selene.
La momentul comercializarii, „Carota Novella di Ispica” are o forma conica-cilindrica, un diametru de 15-40 mm si o greutate de 50-150 gr, fara mici radacini secundare, fara radacina in varf si fara fisuri ale pivotului. „Carota Novella di Ispica” ajunge la gradul de maturare adecvat pentru comercializare deja de la sfarsitul lunii februarie (20 februarie) si pana la inceputul lunii iunie (15 iunie). Prin urmare, produsul „Carota Novella di Ispica” este prezent pe piata in perioada de iarna-primavara, avand caracteristicile organo – leptice tipice pentru un produs proaspat.Pot obtine recunoasterea doar morcovii „Carota Novella di Ispica” care apartin categoriilor comerciale extra si I, definite de standardul CEE-ONU privind comercializarea si controlul calitatii comerciale a morcovilor.
„Carota Novella di Ispica” se comercializeaza in ambalaje sigilate in asa fel incat deschiderea ambalajului sa duca la ruperea sigiliului. Sunt autorizate urmatoarele tipuri de ambalare: tava de pana la 2 kg acoperita cu folie protectoare; sac cu greutate cuprinsa intre 1 si 6 kg, din polietilena sau polipropilena; sac etanseizat pentru pastrarea prospetimii produsului, cu greutate de 6-12 kg. Aria de producție a „Carota Novella di Ispica” cuprinde comunele din provinciile Ragusta, Siracusa, Catania, etc, pana la altitudinea de 550 deasupra nivelului marii.
Metoda de productie prevede ararea in profunzime, pana la 40-50 cm, inaintea semanării. Rotatia culturilor trebuie efectuata la fiecare trei ani. Prin urmare, cultivarea morcovilor se poate face pe acelasi teren doar dupa doi ani agrari. Este permisa cultivarea pe acelasi teren timp de doi ani consecutivi doar daca terenul nu a mai fost cultivat niciodata cu morcovi. Rotatia este de tip „deschis”, in sensul ca se pot alterna culturile de morcovi cu cele de cereale, de leguminoase si de zarzavaturi care pot fi cultivate in camp deschis. Se exclud culturile intercalate, indiferent de tip.
Semanarea se face toamna, cu ajutorul semanatorilor pneumatice precise, la distante prestabilite, dupa care urmeaza tavalugirea, semintele intrand in pamant la o adancime medie de 1 cm. Densitatea de semanare variaza intre 1 500 000 si 2 000 000 de seminte la hectar, in functie de sistemul de cultivare adoptat.
Cantitatile de ingrasamant utilizate nu pot fi imprastiate in cantitati la hectar superioare celor care urmează: N: 150, P2O5: 80, K2O: 240, MgO: 40. Sunt intotdeauna de preferat ingrasamintele minerale si organice. Este permisa utilizarea ingrasamintelor pe baza de macroelemente de ordin secundar si microelemente. Sunt admise operatiunile de prasire menite a elimina buruienile, a spori gradul de afanare al terenului si a imprastia ingrasaminte pe suprafata solului. Protectia fitosanitara se bazeaza pe principiile combaterii integrate, prin interventii agronomice, biologice. Combaterea chimica se efectueaza doar in cazurile in care fitofagul ajunge la pragul de interventie sau in care se manifesta conditiile optime pentru dezvoltarea anumitor agenti patogeni.
Recoltarea se desfasoarta zilnic in perioada 20 februarie-15 iunie. Se efectueaza cu ajutorul unor utilaje de recoltare cu operatiuni combinate, capabile sa desfasoare o intreaga etapa de recoltare printr-o singura trecere pe teren. Produsele proaspat culese sunt prelucrate zilnic cu ajutorul liniilor de prelucrare din cadrul exploatatiei.
Etapele principale ale procesului de prelucrare a morcovilor sunt urmatoarele: spalarea, sortarea, calibrarea, ambalarea. Data de 15 iunie este stabilita ca data finala pentru comercializare. Perioada de producție a „Carota Novella di Ispica” este caracterizata de conditii pedoclimatice favorabile. „Carota di Ispica” (morcovul) este „novella” (nou), adica ajunge la gradul de maturare adecvat pentru comercializare deja de la sfarsitul lunii februarie (20 februarie) si pana la inceputul lunii iunie (15 iunie). Ia astfel nastere un produs timpuriu, tipic sicilian, intru totul legat de teritoriul de productie.
La toate acestea se adauga faptul ca produsul „Carota Novella di Ispica” este prezent pe piata in perioada de iarna-primavara, putandu-se lauda cu caracteristicile organoleptice ale produsului proaspat, precum consistenta crocanta, mirosul intens si aroma de iarba.
Teritoriul de productie al „Carota Novella di Ispica” este caracterizat de temperaturi medii ridicate in timpul iernii, un numar mare de ore de lumina solara si terenuri fertile. In teritoriul dedicat productiei morcovilor „Carota Novella di Ispica” nu se înregistrează nici scaderi excesive de temperatura, nici precipitatii excesive, nici secete. S-a demonstrat ca temperaturile inregistrate in zona, impreuna cu numeroasele ore de lumina de care beneficiaza terenurile din septembrie si pana in martie favorizeaza colorarea foarte intensa, forma foarte regulata si optimizarea continutului de zaharuri, betacaroten si saruri minerale care, evaluate in raport cu perioada de recoltare, disting si mai mult „Carota Novella di Ispica”.
Terenurile corespund, de asemenea, exigentelor acestei culturi, care prefera solul mediu, usor afanat, cu schelet care nu este grosier, bogat in elemente nutritive, adanc si proaspat, dar pentru care sunt potrivite si terenurile usor nisipoase daca sunt sustinute cu ingrasaminte adecvate si irigate.
Legume si fructe ecologice deshidrate “Ferma Husti”
Din satul Vicea, comuna Oneni din Maramures, au fost aduse la targurile si expozitiile din tara legume si fructe deshidratate si conserve ecologice de legume.Aceste legume se produc prin uscare cu un uscator. Exista pe piata romaneasca o mare cerere de legume deshidrate care se importau pana in prezent la preturi mari.
Legumele produse de Claudiu Husti, la ferma care ii poarta numele, inainte de gatire se tin in apa calduta cateva ore si apoi isi revin la forma initiala. Dar se pot cunsuma si uscate.Ferma Husti produce si zarzavat deshidratat din 10 legume, care se curata, se razuiesc si se usuca. Fara nici un condiment. Numai zarzavat curat. Legumele ecologice deshidrate produse la „Ferma Husti” se comercializeaza doar in tara, dar sunt oferte si din Franta.Legumele deshidratate le puteti comanda si online.
Ferma Husti producator legume, fructe ecologice.
-
Str. Principala, nr. 108A, Vicea, jud. Maramures.
-
Telefon: 0262-264.893.
-
E-mail: claudiuhusti@yahoo.com
Cum inradacinam lastarii laterali de rosii ?
Copilirea (indepartarea lastarilor laterali crescuti la incheietura dintre tulpina principala si frunze/ramuri) se practica pentru obtinerea de fructe mai mari.
Lastarii (copilii) vor lua tot mai mult din hrana plantei pe masura ce cresc. Ca regula generala, pastrarea lastarilor va avea ca rezultat producerea mai multor fructe dar de dimensiuni mult mai mici.
In general, copilii se rup imediat ce apar pe planta. Puteti proceda la ciupirea copililor, cand au 4-5 frunze pentru stoparea cresterii si pastrarea frunzelor respective. Astfel, se inlatura efortul de crestere a unei ramuri lungi, dar se pastreaza frunzele care vor ajuta la hranirea plantei.
Copilii (lastarii laterali) inradacineaza foarte usor in sol umed si rezultand noi plante. Este insa nevoie de un lastar destul de mare si e nevoie de o zona de campie cu foarte multe zile calduroase si luminoase. In acest caz plantele au timpul necesar de a ajunge la maturitate si recolta nu este compromisa.
Pentru aceasta facem un sant longitudinal. Udam bine solul, pune lastarul lateral pe o parte din sant si acoperim pana sus, lasand 2-3 centimetri din varful cu frunze deasupra solului.
O alta alternativa este de a pune lastarii mai mici in borcane cu apa, Dupa trei saptamani au cu siguranta radacini, dupa care ii putem planta in gradina.
Legume care cresc la umbra
Intr-o gradina avem locuri in care soarele bate de dimineata sau dupa masa. In restul zilei aceste zone sunt mai mult umbrite de ziduri, garduri sau de pomii din vecinatate.
Cele mai cunoscute 10 legume care cresc in gradina la umbra sunt urmatoarele:Salatele: salata de frunze, andivele, cresonul
Broccoli Conopida Mazarea Sfecla rosie Ridichiile Varza de Bruxelles Spanacul peren Legume frunzoase: telina de frunze, macrisul, spanacul etcDiferitele tipuri de fasoleTrebuie retinut ca nici o leguma nu va creste intr-o zona total umbrita.