Daca exista radacini vatamate acestea se vor taia deasupra ranii, evitadu-se pe cat posibil taierea capilarelor. Cu cat raman mai multe radacini capilare, cu atat sansele de prindere cresc.
Daca solul in care se planteaza este compact, umed, este recomandat ca inainte de plantare sa se lase pamantul sa se zvante.
Groapa de plantare trebuie sa aiba adancimea si latimea de 30-40 cm, astfel incat pe fiecare parte, intre planta si marginea gropii sa ramana un spatiu de cca. o palma.Nu este indicat ca in groapa de plantare sa se puna turba si nici iarba/gazonul de la suprafata gropii, deoarece acestea favori – zeaza putrezirea radacinii.Zona de altoire trebuie sa fie ingropata la cca. 5 cm sub nivelul solului. Dupa plantare se va uda si se va musuroi cu cca. 15 cm de pamant, astfel incat numai varful lujerilor sa ramana afara. La trandafirii plantati toamna, musuroiul se indeparteaza in aprilie, iar la cei plantati primavara in a opta saptamana de la plantare, de regula cand lujerii au atins 10 cm.
Distantele recomandate pentru plantare: – pentru trandafiri teahibrizi 60 x 60 cm sau 3-4 plante pe metru patrat; pentru polyantha 45 x 45 cm sau 5-6 plante pe metru patrat; pentru trandafirii urcatori 2-3 m intre plante.
Taierea:
Este indicat ca taierile sa se faca primavara, la taierile de toamna , ranile nu mai au timp sa se cicatrizeze. Se vor indeparta toti lujerii bolnavi, inghetati sau raniti, ca si cei slab dezvoltati, iar cei sanatosi se vor scurta la 20-30 cm (teahibrizi). La scurtarea lujerilor trebuie avut grija ca taierea sa se faca oblic, cu 5 mm deasupra unui mugure, cu o foarfeca ascutita pentru a se evita strivirea tesuturilor. Dupa ofilire, florile se indeparteaza. Aceasta taiere de vara favorizeaza o a doua inflorire dupa cca. 6 saptamani.
Boli si daunatori:
• Fainarea: apar depuneri albe sau cenusii, asemanatoare cu faina, pe suprafata frunzelor. In stadii avansate frunzele se usuca.
• Peronospora: depunerea albicioasa se dezvolta pe dosulfrunzei, partea superioara devenind maronie.
• Rugina:pete de mici dimensiuni, rosiatice, care apar la sfarsitul verii, pe suprafata frunzelor.
• Putregaiul tulpinilor si florilor: apar pete pe petale, mugurii nuse deschid, fiind acoperiti de un mucegai cenusiu.
• Afidele: insecte verzi sau negre, se hranesc cu seva plantelor. Dupa un atac puternic se poate ajunge la vestejirea ramurilor si a frunzelor.
In fitofarmacii sunt substante pentru tratamente impotriva bolilor si indicatii de folosire.