Psoriazis: cauze, tipuri, simptome, tratament- Sfecla roşie curăţă ficatul după mesele copioase- 10 afecțiuni pe care le poți trata cu hrean- Epidemiologie-tratament pentru Dermatita atopică – medicina naturală

eeDermatita atopică afectează în mod caracteristic prima copilarie dar poate debuta la toate grupele de vârsta. 60 % din cazuri apar înainte de primul an de viată şi, până la 85 % din cazuri, debutează pana la 5 ani.

 

Dermatita atopică, cunoscută şi sub denumirea “Sindromul eczemă/dermatită atopică” (SEDA), reprezintă o afecţiune cutanată inflamatorie, care creează o senzaţie intensă de prurit (mâncarime), cu evoluţie cronică. Etimologic se traduce astfel: „dermatită” înseamnă inflamaţia pielii, iar „atopică” se referă la predispoziţia genetică de a dezvolta diferite reacţii sau alergii (printre care şi astmul şi rinita alergică).


Epidemiologie

 • dermatita atopică nu este o boala infecţioasă şi pentru acest motiv, copii care prezintă această boală pot fi primiţi în colectivitate;
 • copiii din mediul urban sunt afecţati mai frecvent;
 • sexul feminin este mai afectat decat cel masculin;
 • atopia este definită ca o susccebilitate genetică nascută a unei persoane de a dezvolta în cursul vieţii una sau mai multe afecţiuni alergice ( conjunctivită, rinită, astm bronsic).


Cauze

Dintre factorii care pot cauza dermatita atopică, cel mai frecvent sunt incriminaţi :

 • factori alimentari – lapte de vacă, ouă, alune, arahide, soia, grâu, peşte, fructe de mare, soia şi alunele;
 • aeroalergeni – acarienii din praful de casă;
 • agenţi infectioşi – Staphylococcus aureus, Pytirosporum ovale;
 • alergenii de contact (metale, parfumurile, neomicina, lanolina) se pare că pot fi incriminaţi în 41-64% dintre cazurile de dermatită atopică;
 • îmbrăcăminte strâmtă şi abrazivă din lâna sau materiale sintetice;
 • factori fizici – temperaturi extreme;
 • stresul emoţional


Manifestări clinice

Simptomul primar şi dominant al dermatitei atopice este pruritul (mâcarime) ce declanşează frecvent un cerc vicios : pruritul conduce la grataj (scărpinat), gratajul determină modificări cutanate care, în final, vor scădea pragul de sensibilitate la stimuli (hiperreactivitate cutanată) care declanşează pruritul declanşând, din nou, senzaţia de prurit. La copil, pruritul determină frecvent întrerurperi în somnul de noapte, cu iritabilitate marcată secundară insomniei datorată senzaţiei de prurit. Este de asemena important de menţionat ca 50 % din copiii cu dermatită atopică dezvoltă fie rinită alergică fie astm bronşic.

Clasificare

 • Dermatită infantilă,manifestată între 2 luni şi 2 ani, apare sub forma unor leziuni cu caracter acut dispuse mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gâtului, trunchiului şi a extremităţilor. La copiii mici, iritaţia cu mâncărime poate produce o erupţie cu cruste care apar în special pe faţă şi scalp sau pete care pot apărea oriunde.
 • Dermatita copilărieiapare între 4 şi 10 ani de viaţă, şi se manifestă sub forma unor leziuni mai puţin acute şi mai puţin umede, frecvent localizate în zonele flexoare (pliurile gâtului, cotului, genunchiului, încheietura mâinii). Sunt frecvente papulele uscate, eritemul şi edemul în jurul ochilor.
 • Dermatita adolescentului/adultului:sunt frecvent întâlnite doar manifestări reziduale: dermatita persistentă a mâinilor, dermatita pleoapelor, dermatita retroauriculară.


Tratament

Tratamentul dermatitei atopice cuprinde evitarea factorilor declanşatori ai leziunilor, controlarea pruritului, suprimarea inflamaţiei, refacerea barierei cutanate şi înlăturarea anxietăţii. Principalele componente ale terapiei topice în dermatita atopică sunt : emolientele, dermatocorticoizii, inhibitorii de calcineurina. Mijloacele sistemice de tratament includ agenţii imunomodulatori, corticoterapia sistemică, antihistaminicele, fototerapia şi sunt folosite în cazuri atent selectate de dermatită atopică (severe, refractare la tratamente topice).
Prevenţia se realizează prin:

 • alăptarea exclusivă pâna la 6 luni;
 • evitarea supraîncălzirii camerei, umidificarea aerului;
 • folosirea hainelor de bumbac şi spălarea acestora cu detergenţi blânzi, făra înălbitori sau balsam;
 • înlăturarea prafului, mucegaiului;
 • aerisirea frecventa a camerei;
 • evitarea băilor lungi cu apa fierbinte;
 • eliminarea factorilor ce determină xeroza(uscăciune cutanată), cum ar fi spălatul excesiv.

.
Medicina naturală recomandă:

 • Gemoterapicele cele mai folosite sunt:gemoderivatul din muguri de Nuc MG 1 DH, cu efect antiinflamator, antibacterian şi cicatrizant, combinat cugemoderivatul din muguri de coacăz negru MG 1 DH, cu efect antiinflamator şi antialergic.
 • Gemoderivatul din muguri de coacăz negrueste eficient în toate tipurile de alergii, deoarece are efect antiinflamator, antialergic, imunostimulator şi de creştere a nivelului corticosteroizilor.
 • Introducerea în alimentaţie a vitaminelor din complexul B sau suplimente alimentare pe baza complexului vitaminic B:Spirulina, Ulei de cătină.
 • Administrarea de suplimente pe bază de zinc:
 • Ȋn cazul în care dermatita se manifestă la nivelul scalpului se recomandă utilizarea unor şampoane cu o compoziţie blândă:Șampon 5R Ȋn cazul persoanelor cu piele uscată, se poate folosiSăpunul moale vegetal.
 • Pentru asigurarea acizilor graşi necesari structurii dermei este necesară administarea de:Omega 3-omega 6 vegetal sau ulei din peşte.
 • Utilizarea gotu kola(Centella asiatica) pentru reducerea inflamaţiei şi stimularea formării lipidelor şi a proteinelor necesare sănătaţii pielii.
 • Aplicarea de gel pe bază de aloe vera sau ulei de luminiţă direct la nivelul porţiunilor de piele afectate.
 • Calendula (gălbenelele) – acest remediu (în forma homeopată, potentaţă) poate fi de ajutor dacă pielea are tendinţe spre infecţie. Uzul sub formă de loţiune, gel sau tinctură ameliorează pielea iritată şi câteodată poate scădea inflamaţia şi preveni infecţia.
 • Stabilitatea emoţională a pacientului este foarte importantă pentru controlul bolii. În unele cazuri este necesară apelarea la un psiholog sau chiar iniţierea unei terapii (medicamentoase, hipnoza, masaj) pentru diminuarea şi controlul anxietăţii/depresiei. Suplimentele alimentare care pot ajuta la păstrarea unui echilibru emoţional sunt: Passiflora, Lavanda macerat uleios, Passisclerotin, Somn uşor, Tinctura de roiniţă, sunătoare.

Remediile homeopate şi din plante pot ameliora erupţiile, însă tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare pacient.

 

 

10 afecțiuni pe care le poți trata cu hrean

Gripă, probleme cu nervii, migrene, anemie, bronşită? Toate acestea se pot rezolva cu ajutorul unei singure plante: hreanul. Află cum poți prepara veritabile leacuri din hrean.
Forţa de vindecare a hreanului este remarcabilă. Folosit de mult timp în medicina populară, acesta a rămas la loc de cinste şi în zilele noastre. Efectele sale benefice se datorează vitaminelor, mineralelor şi substanţelor cu caracter antibiotic pe care le conţine.
Ce tratezi cu hrean?
Guturaiul şi gripa
Dă rădăcinile de hrean prin răzătoarea mică, pune le într un borcan până se umple o treime şi restul completează cu alcool alimentar de 80˚. Lasă amestecul la macerat opt zile, apoi strecoară l. Ia din maceratul de hrean o jumătate de linguriţă, de 3 4 ori pe zi.
Anemia şi litiaza renală
Pune într-un litru de vin roşu 15 linguri de hrean dat prin răzătoarea fină. Astupă sticla şi lasă amestecul la macerat vreme de 8-9 zile, după care filtrează. Ia câte 3-4 linguri din acest vin tonic.
Reumatismul şi guta se pot trata cu hrean
Într-o cană de lapte cald adaugă 1 2 lingurițe de hrean. Bea acest amestec pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Ca să fie eficientă, cura trebuie ţinută cel puţin trei săptămâni.
Amestec cu hrean care tratează astmul şi bronşita
Dă prin răzătoare o rădăcină de hrean, adaugă trei linguri cu miere, amestecă bine şi lasă câteva minute la macerat. Strecoară amestecul cu ajutorul unui tifon. Astfel obţii un sirop. Apoi, pune la fiert cu puţină apă rădăcina rasă, strecoară prin presare, lasă să se răcească şi, la final, amestecă cu siropul obţinut anterior. Se iau câte trei linguri de sirop pe zi.
Hreanul, leac pentru migrenă
Hreanul e un leac bun pentru durerile de cap. Acesta poate înlocui, cu succes, un analgezic. Dă o rădăcină de hrean prin răzătoarea mică şi înveleşte o în tifon. Ţine cataplasma pe frunte până când apare senzaţia de arsură, apoi îndepărteaz-o.
Paradontoză şi stomatită
În caz de paradontoză mestecă îndelung hrean crud dat prin răzătoare. Hreanul stimulează puternic circulaţia sangvină la nivelul gingiilor. Pentru stomatită dizolvă 3-4 linguriţe tinctură de hrean într-un pahar cu apă şi clăteşte gura, zilnic, cu această soluţie.
Ceai pentru afecţiuni ale sistemului nervos şi ale inimii
Adaugă 25 g frunze uscate de hrean la 200 ml de apă fierbinte, lasă acoperit timp de 10-15 minute, după care filtrează. Amestecă infuzia cu 80 g miere, apoi pune amestecul într o sticlă închisă ermetic. Din această infuzie ia câte trei linguri pe zi, câte una după mesele principale, două săptămâni pe lună, timp de trei luni.
Contraindicații ale hreanului

Hreanul este contraindicat în caz de: gastrită, ulcer gastric, enterită acută, nefrită acută, hemoragii interne şi hemoroizi.Sursa:   www.libertateapentrufemei.ro

Sfecla roşie curăţă ficatul după mesele copioase

Cu toate că pănă la Sărbătorile de Crăciun și An Nou mai este timp, zilele libere ne dau prilejul să petrecem cu familia și prietenii. Riscurile de a mânca în exces și de a suprasolicita ficatul, sistemul digestiv totodată, pot fi combătute prin câteva reguli de dietă și alegerea alimentelor potrivite.

Salata de sfeclă roşie este garnitura perfectă pentru fripturi, însă aceasta aduce şi numeroase beneficii sănătăţii noastre. Specialiştii au demonstrat că pigmentul roşu din sfeclă ajută organismul în lupta împotriva cancerului.
Aceştia au descoperit că sucul de sfeclă scade colesterolul, ceea ce duce la reducerea riscului de apariţie a bolilor de inimă.
Sucul de sfeclă roşie are foarte multe vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi are efect de detoxifiere a ficatului, ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate.

Salate de fructe sau de legume
Încercaţi să consumaţi cât mai multe alimente crude, legume, fructe, evitaţi zahărul rafinat, produsele de patiserie, conservele sau alimentele cu aditivi.
Pește, în locul altor tipuri de carne
Vă puteţi bucura de o porţie de peşte cu garnitură de orez şi broccoli, apoi la micul dejun de un iaurt natural.
În zilele următoare preparaţi salate cu multe frunze verzi şi legume. Mâncaţi multe supe şi ciorbe. Reglează digestia şi fac bine la stomac.

Mai multe lichide
Este de preferat să beţi multe sucuri naturale, preparate în casă şi cel puţin 2 litri de apă pe zi.
Ceaiurile din plante medicinale au efecte benefice asupra digestiei. Vă recomandăm ceaiul din păpădie, cicoare, soc, trei fraţi pătaţi, anghinare.
Tincturi din plante

Luaţi de la plafar, din vreme, pentru a avea în casă la nevoie, tincturi de plante medicinale, macerate la rece sau pulbere, care se consumă în fiecare zi. Este vorba despre tincturi de anghinare, obligeană, cimbrișor, mușețel sau sunătoare.Sursa:   www.clicksanatate.ro

Psoriazis: cauze, tipuri, simptome, tratament

Potrivit statisticilor, aproape 30% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au o rudă de gradul I care suferă de aceeaşi afecţiune. Această legătură genetică poate fi însă influenţată de apariţia infecţiilor sau administrarea anumitor medicamente, precum şi de traumatismele la nivelul pielii sau stresul cotidian.
Nu există nicio cale prin care să poată fi determinat numărul de cazuri pe viitor deoarece factorii de mai sus nu pot fi uşor de evitat iar peste 60% dintre pacienţii cu psoriazis nu au istoric familial în acest sens. Majoritatea bolnavilor cu psoriazis sunt adulţi, însă există şi cazuri de copii care pot face această boală, în special cei care nu au un sistem imunitar puternic, sunt bolnăvicioşi şi au sensibilitatea exacerbată la nivelul pielii.

Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este adeseori confundat cu „o simplă problemă a pielii”, însă nu este întocmai aşa.
De fapt, psoriazisul este o boală cronică autoimună, în majoritatea cazurilor de proveninţă ereditară, care afectează circa 3% din populaţia globului, de regulă între vârstele de 11 şi 45 de ani.
Din păcate, deşi nu este o boală contagioasă, persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate şi excluse din societate, fiind discriminate pentru simplul motiv că pielea lor arată altfel decât în mod normal.
Cauzele psoriazisului
Este foarte important să ştiţi cum să evitaţi cauzele care declanşează psoriazisul. De aceea, evitaţi leziunile la nivelul pielii, stresul, stările de agitaţie, infecţiile (cum ar fi amigdalita), anumite medicamente (betablocante, ibuprofen, litiu), expunerea prelungită la soare, alcoolul, fumatul etc.
Oamenii de ştiinţă nu au descoperit nicio legătură între regimul alimentar şi psoriazis, însă există anumite cazuri în care pacienţii declară că evitarea anumitor alimente au dus la ameliorarea simptomelor.
Anumite substanţe numite citochine se pare că pot agrava simptomele psoriazisului, iar printre alimentele care pot mări producţia de astfel de compuşi se numără: carnea roşie, laptele, cafeaua, legumele şi fructele de culoare închisă, gălbenuşul de ou, alimentele cu gluten, uleiul de porumb, siropul de fructoză, zahărul, făina, condimentele, alimentele procesate şi fast-food-ul.
Alţi factori de risc în apariţia psoriazisului sunt: fumatul, climatul rece şi uscat, pielea uscată, tratamentul antihipertensiv sau anumite boli mentale.
Tipuri de psoriazis şi simptome
Există mai multe situaţii. Psoriazisul se poate manifesta în forme uşoare, cu mici zone acoperite de erupţii cutanate, moderate sau severe, când pielea devine inflamată, cu zone roşii acoperite de piele uscată.
Leziunile variază ca aspect, în funcţie de tipul de psoriazis, care poate fi de 5 feluri: cu plăci, gutos, pustular, inversat şi eritrodermic.
Cel mai frecvent întâlnită formă de psoriazis este cea cu plăci, întâlnită în peste 80% din cazurile de psoriazis. Aceasta se manifestă prin porţiuni de piele îngroşată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, ce se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară.
Nici unghiile nu sunt ocolite de această afecţiune, peste 50% dintre pacienţi prezentând modificări la nivelul unghiilor de la mâini sau picioare (modificarea culorii normale în gălbui-portocaliu, îndepărtarea de patul unghial).
De asemenea, mai poate fi dezvoltată artrita psoriazică, afecţiune ce se manifestă prin umflarea articulaţiilor şi durere, care duc la îngreunarea sau incapacitatea de folosire a mâinilor. Acest tip de psoriazis poate apărea la orice vârstă, însă cele mai afectate categorii de vârstă sunt cele între 30 şi 50 de ani.
Tratamentul pentru psoriazis
Foarte des se întâmplă ca simptomele să dispară de la sine, chiar şi fără tratament, după care revin, în funcţie de factorii de risc la care vă expuneţi.
Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt forme uşoare iar tratamentul presupune hidratarea intensă a pielii cu creme şi loţiuni speciale, cum sunt cele pe bază de aloe vera, şampoane, medicamente şi expunerea pe termen scurt la razele soarelui.

Însă, în cazurile severe de psoriazis, tratamentul poate consta în mai multe proceduri indicate de către medicul dermatolog, care uneori pot fi necesare pentru tot restul vieţii.Sursa:   www.csid.ro

Ouăle cresc colesterolul, iar laptele le face rău adulților

Ouăle abundă în colesterol, carnea roșie este cancerigenă, iar fructele conțin mai multe pesticide decât vitamine. Sunt concluziile studiilor efectuate în ultimii ani în marile centre științifice din lume. Nutriționistul Cristian Mărgărit spune însă că,  întâi de toate, alegerea alimentelor ar trebui să țină cont de două criterii simple: nevoile organismului și proveniență.

OUĂLE DUC LA INFARCT?
Ouăle au ajuns sub lupa critică a cercetătorilor pe motiv că sunt pline de colesterol și duc la ateroscleroză, care poate declanșa un infarct sau un atac vascular cerebral.
REALITATE
Specialiștii ne dau dezlegare la ouă și în afara sărbătorii pascale. „Meta-analize care folosesc date și studii pe sute de mii de oameni și zeci de ani arată clar că nu există o legătură între consumul de ouă și creșterea colesterolului sau bolile cardiovasculare”, spune Cristian Mărgărit. Iar organismul fiecăruia e cel mai bun indicator în privința regularității cu care ar trebui mâncate. „O persoană se poate simți bine cu 1-2 ouă pe săptămână (sau deloc), alta poate mânca și 2-3 pe zi fără probleme. Chiar dacă e sigur să mâncăm mai multe ouă pe zi, în fiecare zi, o dietă diversă presupune și existența altor alimente”, mai arată expertul în alimentație. Potrivit acestuia, calitatea unui ou este dictată de modul în care sunt crescute și hrănite găinile.
CARNEA ROȘIE CREȘTE RISCUL DE CANCER
Efectul cancerigen al cărnii roșii a fost adus în atenție chiar de reputații oameni de știință ai Școlii de Sănătate Publică de la Harvard, care au decretat că poate crește riscul de a dezvolta cancer și boli de inimă. La scurtă vreme, presa a publicat studii care arătau exact contrariul.
REALITATE
Nutriționistul Cristian Mărgărit explică raționamentul ambelor tabere. „Studiile nu țin cont de sursă, mod de preparare, alte alimente asociate, mod de viață. De exemplu, carnea de vită de la un animal crescut în libertate, cu iarbă, are un conținut nutritional mai bun decât animalele crescute cu nutrețuri bazate pe cereale și soia, antibiotice, hormoni pentru îngrășare rapida”, arată Mărgărit. Atâta vreme cât este gătită sănătos și asociată cu legume, carnea roșie poate constitui elixirul longevității. „În carne se găsesc concentrate nutrienți esențiali și chiar substanțe cu efect dovedit în prelungirea vieții (ex. carnosina). Grătarul poate produce substanțe cancerigene, în timp ce fierberea păstrează calitățile alimentului”, sunt sfaturile nutriționistului.
LAPTELE NU E BUN PENTRU ADULȚI
Laptele este doar pentru copii, nu și pentru adulți, au hotărât prin 2009, un grup de oameni de știință ai Universității New South Wales, Australia, potrivit cărora majoritatea oamenilor nu dețin o enzimă numită lactoză, ceea ce îi face incapabili să digere „zahărul din lapte”.
REALITATE
Paharul de lapte de dimineață nu este nici pe departe atât de nociv. „Persistența lactazei («zaharul din lapte») este o adaptare mai nouă și apare la un mic procent din populația globului, restul tolerând mult mai bine produsele lactate fermentate (ex. iaurt)”, detaliază specialistul Cristian Mărgărit. Nutriționistul recomandă produsele din lapte de capră și oaie, bogate în grăsimi ușor digerabile, având chiar o acțiune antitumorală. „Procesările pot duce la denaturarea unor proteine (prin încălzire) sau oxidarea colesterolului (în laptele praf, de exemplu). Deci ar fi de preferat lapte și derivate de capră și oaie. Laptele de la animalele pășunate este mult mai bogat din punct de vedere nutritiv decât cel <<industrial>>”, mai arată nutriționistul.
FRUCTE CU PESTICIDE
Un raport recent al Autorității Europene pentru Securitate Alimentară arată faptul că în urma programului de monitorizare a nivelului de pesticide s-a ajuns la concluzia că  97% din mostrele alimentare analizate conțin acest tip de chimicale. Magnet pentru pesticide sunt mai ales salata verde și căpșunile. Raportul mai arată că alimentele importate de țările UE plus Norvegia și Islanda aveau o concentrație de pesticide de cinci ori mai ridicată decât cele locale: 7,9% față de 1,5%.
REALITATE
Nu putem ocoli în totalitate pesticidele decât dacă le culegem din livada proprie, spune medicul Cristian Mărgărit care ne recomandă să consumăm mai ales fructe locale și în sezon. El atenționează asupra abuzului de fructe. „Curele de fructe pot induce și rezistența la insulină și îngrășare ulterioară. După efectul inițial de sațietate (datorat volumului) apare din nou foamea, ca și cum nu am fi mâncat nimic”, mai spune Cristian Mărgărit.

Încearcă dieta alcalină 7 zile și te vei simți mai bine

Imagini pentru dieta alcalina

Dieta alcalină te poate ajuta să slăbești și să-ți îmbunătățești starea generală de sănătate. Aceasta este eficientă în combaterea inflamațiilor, artritei și cancerului.

Dieta alcalină – motive să o urmezi
Alimentele bogate în grăsimi și zaharuri ridică aciditatea din organism, cea care poate conduce la probleme de sănătate.
Fiecare organism are pH-ul său ideal, iar o alimentație echilibrată nu face altceva decât să ajute organismul să funcționeze corect.
Atunci când aiciditatea este crescută, corpul trebuie să își tragă mineralele din oase și organe pentru a stabili nivelul optim al pH-ului – 7,4.
Acidoza (aciditatea crescută) conduce la boli precum scleroza multiplă, aritmia, boli de imunodeficiență, letargie.
Acest lucru se întâmplă deoarece aciditatea încurajează inflamațiile, care contribuie la boli precum cancerul.
Dieta alcalină elimină din aceste probleme și readuce corpul la o stare normală.

PH-ul are un rol important pentru celulele organismului, deoarece le ajută să îți îndeplinească funcțiile.

Dieta alcalină – beneficii
Pe scala pH, valoarea 0 este total acidă, iar 14 este total alcalină. 7 este o valoare neutră.
Micile fluctuații ale acestui echilibru poate avea efecte nedorite.
De exemplu, sângele este de partea alcalină, cu un pH între 7,35 și 7,45.
Acidul din stomac are nevoie de un pH de 3,5 sau pe aproape pentru a digera alimentele.
Urina, pe de altă parte, schimbă valoarea pH-ului pentru a asigura sângelui valoarea optimă.
Dieta alcalină se bazează pe faptul că dieta modernă cuprinde multe alimente acide care ajută la dezvoltarea inflamațiilor și bolilor.
Alimentația corectă pentru păstrarea sănătății organismului este la numai un pas distanță de poftele culinare.
Oricând poți încerca o astfel de dietă pentru a vedea cum te simți.
Dieta alcalină te protejează de pietrele la rinichi, tensiune arterială, diabet, boli ale inimii, de oase.
În plus, ajută în insomnie, memoriei, previne migrenele, balonarea și durerile musculare.

Prin adoptarea unei diete alcaline nu înseamnă renunțarea la anumite alimente preferate, ci doar limitarea cantității acestora.

Acest tip de dietă ar trebui să includă consumul de:
– curmale
– smochine
– lămâi
– fenicul
– anghinare
– broccoli
– asparagus
– sfeclă roșie
– kale
– spanac
– conopidă

– năsturel.

Alături de ele mai sunt acceptate majoritatea fructelor, legumelor, soia, tofu, unele nuci, semințe, ulei de cocos, de măsline, de in.
Ce nu include, în cantități mari, sunt produsele lactate, ouăle, carnea, multe dintre cereale, alcoolul, cafeina, zahărul, alimente procesate.
De consumat limitat mai sunt margarina, porumbul, soia procesate, uleiul de floarea soarelui (este hidrogenat).

Nivelul de pH se poate afla în urma unor teste de urină.

Încearcă dieta alcalină 7 zile
Poți consuma alimentele alcaline permise sub ce formă dorești și în combinațiile preferate.
De exemplu, într-o zi poți mânca semințe de chia cu căpșuni și quinoa, portocală, salată, nuci și fructe uscate.
În aceeași zi, mai poți servi piept de pui la grătar cu cartof dulce, salată verde cu ulei de măsline și oțet din cidru de mere.
În altă zi te poți folosi de salată, castravete, avocado, fistic, grapefruit.
Având o varietate bogată de alimente sănătoase la îndemână poți prepara diverse mese delicioase astfel încât să nu simți că urmezi vreo dietă.
Varietatea preparatelor te va face să nu te plictisești la masă, ba din contră.
Discută și cu medicul tău despre dieta alcalină pentru mai multe sfaturi în această privință.

3 motive să folosești mai des ulei de semințe de susan

În ciuda mărimii lor, semințele de susan, sub formă de ulei, te protejează de boli cauzate de creșterea tensiunii arteriale sau a nivelului de colesterol.

Ține sub control tensiunea arterială

Consumul frecvent de ulei de susan normalizează tensiunea arterială. Potrivit unui studiu, s-a observat o îmbunătățire a stării hipertensivilor care au introdus în dietă ulei de susan. După numai 45 de zile, au reușit și să slăbească, ajungând la un indice de masă corporală mai mic, să-și reducă nivelul trigliceridelor și să crească aportul de vitamine A, C și E.

Atenție!

Uleiul obținut din semințe de susan prăjite are culoare brună și nu este folosit la gătit, ci doar pentru a da un gust deosebit mâncărurilor sau salatelor. Se adaugă la finalul preparării, spre deosebire de uleiul de semințe de susan crude care are un punct de ardere ridicat (peste 230°C) și poate fi pus în loc de ulei de floarea-soarelui la omlete sau preparate cu carne.

Mai eficient decât soluția salină

Antioxidanții din uleiul de susan previn apariția inflamațiilor. Acest tip de ulei acționează și ca antipiretic, reducând febra, și ca analgezic. Aplicat nazal, combate congestia cauzată de răceală sau sinuzită. O cercetare realizată de oameni de știință suedezi a demonstrat că uleiul de susan are o eficiență mai mare decât soluția cu sare marină, recomandată de obicei pentru nasul înfundat sau pentru eliminarea uscăciunii nazale.

Îți normalizează nivelul colesterolului

Acidul lanoleic, care reprezintă circa 35% din acizii grași prezenți în uleiul de semințe de susan, are efectul de a reduce nivelul colesterolului „rău”. Fitosterolii sunt alte substanțe care fac din uleiul de susan un aliment necesar în dieta indicată în caz de hipercolesterolemie. Acestea reglează nivelul de grăsimi în organism. De aceea, adăugarea lui în salate și mâncăruri scade riscul bolilor de inimă printre care se numără ateroscleroza.

Știai că…
…semințele de susan sunt o sursă bună de proteine? 100 de grame de semințe conțin 17,7 grame de proteine. Sunt bogate și în calciu, asigurându-ți circa 30% din necesarul zilnic.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.