Targuri si Expozitii cu participare nationala si internationa la AGRITECHNICA-Hanovra… Grune Woch- Berlin…BANAT AGRALIM… EXPOAGROUTIL Constanta…INDAGRA… AgroExpo Bucovina… Agra Expo Transilvania ”…Agraria … Agriplanta-Romagrotec … Ziua graului, a painii si fertilizarii culturilor la SCDA Turda …. Ziua Semintelor Certificate… Festivalul Cepei 2016: Clisa fripta si pita cu ceapa picurata intra in Cartea Recordurilor la Pericei… Parada Taurilor Semtest BVN… Expozitia de ovine Simleul Silvaniei, jud. Salaj…Targul de animale din Vaideeni, judetul Valcea…Record de vizitatori la Agromalim… Festivalul Oierilor Tohanul Nou, Brasov …Targul de Miei, Pielicele si Produse Traditionale de la Popauti, Botosani…Expozitie de ovine crescute ecologic cu vanzare prin licitatie – Vurpar… Expozitia de ovine Simleul Silvaniei, jud. Salaj… Managementul furajării – Incidenţa afecţiunilor podale poate fi … -(V)

 Bayer AgroArena  si-a  redeschis portile si in acest an, pentru a demonstra fermierilor ca stiinta,dragostea pentru pamant, efortul si pasiunea pentru agricultura merita sa fie recompensate cu cele mai bune solutii agricole.

 Bayer AgroArena 2016
Bayer AgroArena, aflata la cea de a 10-a editie, reprezinta azi un brand consacrat in lumea agriculturii din Romania. In cele sase locatii Bayer AgroArena, amplasate in zone agricole importante ale tarii, sunt invitati sa participe toti cei interesati sa descopere cele mai moderne tehnologii de protectie a culturilor de camp: grau, rapita, porumb, floarea soarelui, sfecla pentru zahar, cartof si soia. La fel ca in fiecare an, un centru de interes va fi si prezentarea in camp a noilor hibrizi de rapita de la Bayer.

Evenimentele Bayer AgroArena se vor desfasura dupa urmatorul calendar: Insuratei, jud. Ialomita – 17 mai; Caracal, jud. Olt – 24 mai; Carpinis, jud. Timis – 31 mai; Marghita, jud. Bihor – 7 iunie; Zanesti, jud. Neamt – 14 iunie; Tg. Secuiesc, jud. Covasna – 21 iunie.

Si in acest an, Bayer AgroArena va include dialoguri cu fermierii, prezentari de tehnologii si informatii utile referitoare la produsele inovative Bayer: Falcon Pro, Nativo Pro, Adengo, Propulse. Tehnologiile Bayer acopera intregul spectru de tratamente fitosanitare de protectie: incepand de la semanat, acoperind intreaga perioada de vegetatie pana la recoltare, precum si protectia recoltelor impotriva daunatorilor de depozit.

O noutate consta in lansarea noii platforme de servicii dedicate fermierilor: Bayer AgroServices. Paleta de servicii cuprinde in prezent cartarea agrochimica, analize de apa, servicii financiare, mobile apps – toate oferite sub umbrela celui mai de succes program de loialitate adresat fermierilor, Bayer Fidelis.

In final, fermierii sunt cei care vor putea culege Roadele Succesului: un succes masurat prin inovatie si prin pasiunea pentru agricultura.

 

Bayer este o companie globala cu principale competente in domeniul Stiintelor Vietii – medicina si agricultura. Produsele si serviciile sale sunt concepute in beneficiul oamenilor, pentru a imbunatati calitatea vietii acestora. In acelasi timp, Grupul isi propune sa creeze valoare prin inovatie, crestere si performante economice inalte. Bayer este dedicat principiilor dezvoltarii sustenabile si responsabilitatilor sale sociale si etice, in calitate de cetatean corporativ. In anul fiscal 2015, Grupul avea aproximativ 117.000 de angajati si a inregistrat vanzari de 46,3 miliarde EUR. Cheltuielile cu capitalul s-au ridicat la 2,6 miliarde EUR, iar cele cu proiectele de cercetare si dezvoltare (R&D) la 4,3 miliarde EUR.

Record de vizitatori la Agromalim: Peste 15.000 de fermieri au vizitat cel mai mare eveniment agricol din vestul tarii!

Record de vizitatori la Agromalim 2016Numarul vizitatorilor Agromalim 2016, targul de agricultura organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, a crescut cu aprox. 8% fata de editia precedenta. Au fost centralizate biletele de intrare si invitatiile activate de vizitatori, care insumeaza 15.055, persoane! Aceasta cifra va fi confirmata si de catre auditul realizat de Centrex – Asociatia Central si Est-europeana a organizatorilor de targuri din care face parte si Expo Arad. Astfel, Agromalim isi reconfirma statutul de cel mai important eveniment in domeniul agriculturii, organizat in vestul Romaniei!
„Exista un „prag psihologic” pe care noi ni l-am stabilit si de ani de zile facem eforturi sustinute sa il atingem. Chiar daca doar cu foarte putin, dar l-am depasit! Suntem peste 15.000 de vizitatori, cu un varf in zilele de sambata si duminica. Suprafetele nete inchiriate la aceasta editie de catre cei 275 expozantiau fost de 14.510 mp spatiu exterior si de 1.475 mp spatiu interior, ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 10% fata de 2015”, a declarat dl. Cimi Enache.

Parteneriatul cu USAMVB “Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, parteneriat care s-a concretizat prin realizarea de demonstratii in camp, o premiera pentru targul Agromalim, sustinerea de conferinte pe teme de interes pentu agricultori, organizarea concursului de indemanare conducere tractor si standuri de informare, a dus la cresterea interesului fermierilor pentru eveniment.

Record de vizitatori la Agromalim - expozitia zootehnica
Un punct de atractie a fost si in acest an expozitia de animale de rasa realizata in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Zootehnie, suprafata de expunere s-a dublat fata de editia precedenta, standurile cu animale ocupand 1.500 mp. Au participat 15 crescatori de bovine de la ferme din judetul Arad si de la Asociatia Crescatorilor de Bovine Arad care au prezentat 50 de animale din rase de lapte, carne si mixte, titlul de MISS Arad fiind castigat de Elisa, o juninca gestanta din rasa Baltata romaneasca de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Arad. Cei 25 de crescatori de ovine membri ai asociatiilor ACO Pastorul Crisana filiala Arad si ACOC Miorita din Chisineu Cris au expus 100 de exemplare din rasele autohtone dar si rase de carne si de lapte. Vizitatorii au mai putut admira exemplare de porci din rasa Mangalita blond si rosu, cai de rasa, ponei, capre, porumbei si pasari de curte.

„Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad le multumeste tuturor participantilor, partenerilor, vizitatorilor si oficialilor care au contribuit la succesul Agromalim 2016. impreuna am reconfirmat statutul de cel mai important eveniment din domeniul agricol in vestul tarii! Va multumim si contam pe sustinerea dvs. si la Agromalim 2017!” – a subliniat presedintele CCIA Arad, dl. Gheorghe Seculici.

Record de vizitatori la targul Agromalim

 

Grune Woche: Expozitia Internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura „Saptamana Verde”

Saptamana Verde de la Berlin - Grune Woche 2016In perioada 15 – 24 ianuarie  va avea loc la Berlin (R. F. Germania) Expozitia Internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura „SAPTAMANA VERDE” (Grune Woche). Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, va participa la deschiderea oficiala din 15 ianuarie, precum si la o serie de evenimente organizate cu prilejul acestei expozitii.
Pe langa rolul de platforma de afaceri, Grune Woche are si caracterul unui festival al traditiilor gastronomice si folclorice cu impact mediatic de anvergura in Germania dar si pe plan mondial. Participarea tarii noastre la aceasta prestigioasa manifestare cu stand a devenit o traditie, Romania fiind prezenta din 2003. Grune Woche constituie o buna oportunitate pentru prezentarea politicilor si strategiilor din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, prezentarea potentialului agricol si a oportunitatilor de investitii, dezvoltarea de noi relatii comerciale, cu impact pozitiv asupra cresterii competitivitatii si implicit a exporturilor pe pietele internationale.

„In 2016, Romania va participa cu un stand de informare in care vor fi prezentate politicile si strategiile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Acestea, precum si oportunitatile de afaceri pe care le ofera tara noastra, vor face obiectul unor intalniri si discutii cu omologii prezenti si delegatiile acestora. Alaturi de standul MADR, se vor regasi si producatori din judetele Caras-Severin, Cluj, Arges, Maramures care vor expune produse din carne, miere, conserve din legume si fructe, siropuri, vin etc. Nu vor lipsi nici traditiile si obiceiurile romanesti”, a declarat Achim Irimescu.

Intre evenimentele organizate cu ocazia Expozitiei „Saptamana Verde” amintim Forumul Global al Alimentatiei si Agriculturii organizat de Ministerul Federal al Agriculturii si Alimentatiei. Ministrul Achim Irimescu va fi prezent la acest Forum, alaturi de omologi din alte state membre, reprezentanti ai mediului academic si cel privat.

Subiectul ce va fi discutat se refera la “Cum sa hranim orasele? – agricultura si zona rurala in era urbanizarii”. Pornind de la faptul ca mai mult de trei sferturi din populatia globala va trai in mediul urban pana in anul 2050, securitatea alimentara este un aspect esential in procesul de urbanizare, iar agricultura durabila joaca un rol important dezbaterea are ca scop identificarea celor mai bune solutii pentru a face fata provocarilor perioadei urmatoare.

Agricultura durabila trebuie sa tina pasul cu cererea crescuta de produse agricole competitive, sa conserve biodiversitatea si sa utilizeze resursele naturale eficient. Flexibilitatea este esentiala pentru a face fata schimbarilor climatice, socurilor de pe piata precum si reformelor structurale si sociale. Este necesara recunoasterea rolului productiei urbane in securitatea alimentara si a semnificatiei aspectelor socio–culturale si ecologice in tipul productiei.

Principalele idei care se supun dezbaterii vizeaza:

  • Corelarea eficienta a cererii din mediul urban cu oferta din mediul rural.
  • Accesul fermierilor, in principal a micilor fermieri, pe lantul alimentar cu sprijin pentru asigurarea capacitatilor de depozitare, procesare si transport.
  • Risipa alimentara trebuie minimizata si oportunitatile de recirculare a nutrientilor maximizate.

Este necesara sporirea atractivitatii zonelor rurale, disparitatile sociale si economice dintre urban si rural trebuie reduse, iar rolul tinerilor si al femeilor trebuie sporit prin actiuni de informare. Transformarea zonelor rurale trebuie sa fie planificata astfel incat oamenii sa opteze pentru a trai in zonele rurale, fiind o conditie importanta pentru dezvoltarea agriculturii si securitatea alimentara a productiei. In vederea prevenirii depopularii si a migratiei la oras, zonele rurale trebuie sa ofere o buna calitatea a vietii.

Oficialii prezenti vor avea un schimb de opinii pentru crearea unui cadru politic, economic si social pentru un sector agricol durabil. Principalele actiuni se refera la facilitarea accesului la terenul agricol prin respectarea principiilor investitiilor responsabile, sprijin pentru investitiile in domeniul inovarii si al accesului fermierilor la activitatile economice fundamentale – educatie, instruire, tehnologii, servicii, extensie, informatii privind piata, flexibilizarea sectorului prin asigurarea informatiilor necesare pentru a creste productivitatea, diversitatea si durabilitatea agriculturii si eliminarea pierderilor pe perioada recoltei si a depozitarii. Utilizarea durabila a resurselor naturale, in principal sol si apa, fata de extinderea urbana este o masura adoptata la a sasea editie a Summit-ului Ministrilor din 2014.

In final, va fi semnata Declaratia finala care concluzioneaza ca:

  1. Urbanizarea are nevoie de un sector agricol durabil – agricultura si zonele durabile sunt furnizori vitali de alimente, factori cheie pentru securitatea alimentara a populatiei urbane.
  2. Incurajarea parteneriatelor dintre zonele urbane si rurale pentru a planifica si a administra urbanizarea in scopul utilizarii intregului potential al sectorului agricol pentru a hrani orasele.

Peste 450.000 de vizitatori, din care 1.500 de romani, au aflat ultimele noutati la AGRITECHNICA 

AGRITECHNICA 2015 - expozitie de masini si echipamente agricoleAGRITECHNICA – cea mai mare expozitie pentru masini si echipamente agricole din lume si-a inchis portile sambata, 14 noiembrie la Centrul Expozitional din Hanovra, Germania. Desfasurata in perioada 8 – 14 Noiembrie  (Zile speciale 8/9 noiembrie ) AGRITECHNICA s-a dovedit a fi inca o data motorul inovatiilor in agricultura la nivel mondial. 451,357 de vizitatori din 115 de tari, dintre care 97,800 de vizitatori internationali au vizitat AGRITECHNICA in cele sapte zile de desfasurare a expozitiei.
Prezenta Romaniei la AGRITECHNICA a fost una semnificativa si in acest an, atat in ceea ce priveste numarul de vizitori – 1.500 de vizitatori romani inregistrati * (comparativ cu Cehia – 1.700 dar mai mult decat Lituania – 1.400, Ungaria – 1.400 si Rusia – 1.200), cat si al numarului de expozanti – 9 companii romanesti fiind prezente cu stand la editia din acest an.

* Numarul de vizitatori inregistrati rezulta din datele preliminare comunicate la o saptamana dupa eveniment. Numarul final urmeaza a fi comunicat in ianuarie .

Cele 3 standuri romanesti de la AGRITECHNICA  au fost:

  • TEHNOFAVORIT SA, IRUM SA, MS CH FINAL SRL, MEFIN SA, MECANICA CEAHLAU SA, POP INDUSTRY SRL si RURIS IMPEX SRL, producatori romani prezenti in standul oficial al Romaniei – in premiera la AGRITECHNICA – organizat de Ministerul Economiei, Comertului si Turismului in colaborare cu FEPA (FEDERATIA PATRONALA DIN INDUSTRIA CONSTRUCTIILOR DE MASINI) – amplasat in Hala 9, Stand E30
  • DLG Intermarketing, MEWI si Partenerii media – TVR 1, Revista Ferma, Revista Agrimedia, Revista Profitul Agricol, Revista Fermierului, Radio Romania “Antena Satelor” – amplasat in Hala 9, Stand A40
  • Standul RAAL SA Bistrita – amplasat in Hala 17, Stand E53

Si tot ca o premiera romaneasca la AGRITECHNICA 2015, in data de 10 noiembrie, intre orele 10.00-13.30, in cadrul Centrului de Conferinte (Convention Center), din seria ”Ag-Machinery International – Access to emerging markets”, s-a desfasurat conferinta cu focus pe Romania, Polonia si Ucraina. Cei doi speakeri romani au fost Dl. Mihai Ivascu din partea A.P.I.M.A.R. care a prezentat un raport al pietei agricole din Romania si Dl. Lucian Voda din partea Tehnofavorit SA care a vorbit despre succesul si experienta companiei pe piata romaneasca de profil.

Si in acest an DLG InterMarketing a pus la dispozitia vizitatorilor din Romania 2.000 de bilete gratuite de intrare la AGRITECHNICA 2015, valabile in perioada 10-14 noiembrie, din care 960 de bilete au fost utilizate.

Targul de animale din Vaideeni, judetul Valcea

Targul de animale din Vaideeni 2016Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat, in 14 septembrie , la „Targul anual de animale” din Vaideeni, judetul Valcea, care a reunit asociatii de crescatori de animale din zece judete ale tarii.
Evenimentul a fost organizat de Primaria Comunei Vaideeni, in colaborare cu Federatia Nationala a Crescatorilor de Ovine ROMOVIS, Asociatia judeteana a Crescatorilor de Ovine si Caprine Pastorul Miorita Constanta, Asociatia Crescatorilor de Ovine, Caprine si Taurine Ialomita si Asociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine Giurgiu.

„Sper ca in anii viitori sa avem o organizare si mai buna in sectorul cresterii animalelor si sa reusim sa facem si o bursa de animale, sa ne aliniem la comertul modern, cel electronic. imi doresc ca satul nostru sa redevina ce a fost odata in acest domeniu iar crescatorii nostri de ovine sa isi castige locul meritat la nivel european. Mi-as dori ca tot acel deficit de carne de ovine de la nivel european sa fie acoperit din productia romaneasca”, a declarat ministrul Achim Irimescu in cadrul evenimentului.

Referindu-se la cresterea animalelor in mediul rural, ministrul s-a declarat preocupat pentru identificarea de solutii pentru atragerea tinerilor catre satul romanesc, in asa fel incat acestia sa poata practica o meserie care le aduca un venit foarte bun. De asemenea, Achim Irimescu a precizat ca este nevoie de o campanie de promovare a consumului de carne de ovine, intrucat aceasta este foarte sanatoasa.

Targul de animale din Vaideeni 2016 - ministrul agriculturii

 

Expozitie de ovine crescute ecologic cu vanzare prin licitatie – Vurpar 

Targul de miei Vurpar 2016 - Expozitie de ovine crescute ecologicDirectia pentru Agricultura Judeteana Sibiu, are placerea sa va informeze despre organizarea celei de-a V-a editii a Expozitiei de ovine crescute ecologic cu vanzare prin licitatie – destinata crescatorilor de ovine. Evenimentul se desfasoara in data de 24 aprilie 2016, orele 900 – 1600, localitatea Vurpar, judetul Sibiu si este organizat de Grupul de Producatori din Regiunea Hartibaciului „ECO MIORITA”, Primaria Comunei Vurpar, Consiliul Judetean Sibiu, Camera Agricola a Judetului Sibiu, Directia pentru Agricultura Judeteana Sibiu.

 

 

In cadrul acestui eveniment se organizeaza si o expozitie cu vanzare de produse traditionale si ecologice de pe Valea Hartibaciului precum si un program artistic de cantec, joc si voie buna.

 

PROGRAM DE DESFASURARE A TARGULUI

Orele 7 00 – 13 00 – Localitatea VURPAR – 24.04.2016

  • Ora 700 – Introducerea animalelor in sectorul de licitatie pe intrarea principala unde vor fi verificate documentele de insotire si examinate din punct de vedere sanitar-veterinar de catre medicii veterinari. Animalele vor fi cantarite, inregistrate cu numarul crotalului, cu un numar de participare (ordine) la licitatie, imprimat pe o crupa; se va inregistra de asemenea numele si prenumele proprietarului.
  • Ora 900 – Trecerea in revista a animalelor – vizitarea animalelor, evaluarea lor sub aspectul rasei, varstei si a altor calitati
  • Ora 1030 – Deschiderea expozitiei – Discurs oficialitati
  • Ora 1100 – Inceperea Licitatiei / Premierea celor mai frumoase animale
  • Ora 1300 – Inchiderea Licitatiei

 

TARG DE PRODUSE TRADITIONALE SI ECOLOGICE DE PE VALEA HARTIBACIULUI

Activitatea acestora in cadrul Targului incepe de la ora 8 00 si se incheie la ora 16 00.

 

PROGRAMUL ARTISTIC DE CANTEC, JOC SI VOIE BUNA

Programul folcloric incepe la ora 13 00 si se incheie la ora 16 00.

 

Va asteptam cu drag.

Expozitia de ovine Simleul Silvaniei, jud. Salaj

Expozitia de ovine Simleul Silvaniei jud SalajIn data de 08 septembrie 2016, a avut loc cea de a VI-a editie a Expozitiei de ovine, in localitatea Simleul Silvaniei, organizata de catre Asociatria Ovis Salaj, in colaborare cu specialisti ai ANZ/OJZ Salaj.
La expozitie au fost prezenti peste 50 de crescatori de ovine si caprine de pe raza judetului, au fost expuse peste 700 capete ovine si caprine (oi din rasa Turcana si Merinos, metisi rezultati din imperecherea berbecilor din rasa Alba Norvegiana cu femele din rasa Turcana, etc.)

„Asociatia Ovis a organizat astazi o expozitie de ovine, pentru a arata ca si noi existam. Au fost in jur de 700 de exemplare de oi, de la 48 de participanti. Am vrut sa promovam si produsele noastre de ovina, precum lapte, cas, telemea, carne si altele. Totodata, am prezentat si produse din lana de oaie si serpare pentru ciobani. Am vrut sa aratam ca si noi avem produse ecologice. Am oferit si premii crescatorilor, in functie de valoarea genetica a exemplarelor de oi prezentate la expozitie”, a declarat presedintele Asociatiei Ovis Salaj, Ioan Tap.

La aceasta expozitie au participat pe langa crescatorii de animale si reprezentanti ai conducerii judetului, parlamentari, reprezentanti din conducerea structurilor MADR in teritoriu si specialisti ai ANZ/CRZ 6 NV.

In prelegerile lor, fiecare a vorbit de importanta cresterii ovinelor, de spriijinul financiar acordat de stat dezvoltarii acestui sector, etc.

 

Expozitia de ovine Simleul Silvaniei

 

Parada Taurilor Semtest BVN – Singurul eveniment de acest gen din tara

Parada Taurilor Semtest BVN 2016O genetica crescuta in Romania, de talie internationala, cu tauri care scriu adevarate pagini de istorie pentru zootehnia romaneasca, o genetica de varf care poate fi admirata doar la Sangeorgiu de Mures, a devenit cu siguranta atractia lunii octombrie si concureaza la calificare pentru evenimentul anului pentru orice crescator de bovine specialist sau iubitor de animale.
Peste 1500 de participanti din toata tara au fost in 2015 la Parada Taurilor. Pe langa prezentarea in ring, un moment mult asteptat in cadrul Paradei Taurilor il reprezinta premierea colaboratorilor sub denumirea Ferma Anului 2016 si Operatorul Anului 2016, iar la final va fi organizata o tombola pentru marele premiu.

Va asteptam cu mare drag intr-o atmosfera deosebita, sub dealul Tofalaului, din Sangeorgiu de Mures in data de 1 octombrie 2016, ora 11.00 la cea de a XV-a editie Parada Taurilor!


Parada Taurilor 2016 - Semtest BVNSemtest BVN are ca obiectiv principal asigurarea reproductiei la bovine si suine prin insamantarea artificiala si intensificarea procesului de ameliorare a raselor. Unitatea noastra prin seriozitatea si priceperea manifestata in activitate de selectie si ameliorare a devenit partenerul principal al crescatorului de bovine din Romania.

Domenii de activitate: Producerea materialului seminal / Difuzarea materialului seminal / Export material seminal / Consultanta de specialitate.

 

 „Ziua Porumbului” 

Ziua Porumbului 2016 - Orezu jud Ialomita - ministrul agriculturiiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat in 8 septembrie 2016 la cea de-a VII -a editie a „Zilei Porumbului”, eveniment organizat in localitatea Orezu, judetul Ialomita, de catre Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania.
Cu ocazia evenimentului, ministrul a vizitat o serie de culturi de porumb si a discutat cu reprezentantii companiilor despre problemele si rezultatele acestora. El a explicat ca 2016 a fost un an dificil pentru fermieri, amintind de problema subventiilor primite cu intarziere, dar a dat asigurari ca aceasta a fost o situatie care nu se va mai repeta in anii ce vor urma.

La finalul vizitei ministrul a concluzionat „Productia agricola din anul 2016 este favorabila, in ciuda unui an destul de secetos. Cu totii ne dorim ca Romania sa devina cel mai important producator de porumb din Uniunea Europeana, deocamdata Franta cu o suprafata cultivata mai mica decat a tarii noastre obtine o productie mai mare, asta si din cauza faptului ca fermierii romani nu au posibilitatea sa aplice tehnologii adecvate. Ne dorim ca in viitor sa apara si in Romania cat mai multe ferme comercial viabile”.

La Ziua Porumbului 2016 au fost invitati anul acesta peste 1.500 de agricultori din judet si din tara, iar in cadrul manifestarii, pe langa prezentarea productiilor la hibrizii folositi si a noilor modele de masini si utilaje agricole, au avut loc discutii despre rentabilitatea culturilor si problemele intampinate in acest an agricol.

Ziua Porumbului 2016 - Orezu jud Ialomita

MADR

 

 

Festivalului Fructelor din Regiunea Odorhei – Editia a VIII-a, 23-25 Septembrie 

Festivalului Fructelor din Regiunea Odorhei 2016Suntem in pragul celui mai gustos eveniment din 2016: Festivalul Fructelor din Regiunea Odorhei, editia a VIII-a. In perioada 23-25 septembrie, municipiul Odorheiu Secuiesc gazduieste pentru a opta oara aceasta manifestare de amploare, in cadrul careia Satul se muta pentru 3 zile in Oras. Peste 15 comunitati rurale sunt invitate sa expuna fructele culese din livezile regiunii, impreuna cu produse avand la baza fructe traditionale si care sunt facute dupa retete mostenite de la stramosi.
Conform traditiei, nici de aceasta data nu vor lipsi evenimentele culturale si artistice. Vor urca pe scena grupuri de dansatori, interpreti si instrumentisti, care vor prezenta cantece, dansuri si melodii populare. Vor avea loc recitaluri de muzica usoara si vor fi puse in scena povesti redate de teatrul de papusi din Gheorgheni.

Una din atractia programului cultural va fi concertul extraordinar sustinut de catre Filarmonica de copii din Vlahita, avand in componenta 140 de instrumentisti si coristi.

Vor avea loc numeroase concursuri si competitii, in cadrul carora juriile vor premia printre altele: cel mai frumos stand de expozitie, cel mai frumos cos cu fructe al vizitatorilor, lampile din dovleac cele mai reusite, create de prescolari si elevi, etc. Comunitatile participante vor prepara impreuna Marele Ceai Comun al Festivalului, iar in fiecare zi vor avea loc extrageri de tombole.

Pe langa aceste evenimente distractive si in acest an vom pune accent pe transmiterea de cunostinte. Vor avea loc prezentari si demonstratii din domeniile pomiculturii, al plantelor medicinale, al societatii civile, respectiv al proiectelor si programelor implementate de catre Fundatia Civitas. In data de 23 septembrie va avea loc Conferinta Internationala, avand titlul „Rolul plantelor medicinale in schimbarea modului de viata al comunitatilor”.

Va asteptam cu drag la Cel mai gustos Festival al Bazinului Carpatic!

 

Prezentatorii Festivalului: Szabó Attila si Szűcs-Olcsváry Gellért

Fundatia Civitas

Targul de Miei, Pielicele si Produse Traditionale de la Popauti, Botosani

Targ de Miei Pielicele si Produse Traditionale - Popauti BotosaniMinistrul Agriculturii, Achim Irimescu, a fost prezent, dumunica 8 Mai 2016, la Targul Expozitional de Miei, Pielicele si Produse Traditionale de la Popauti, manifestare la care au mai participat presedintele Comisiei pentru Agricultura, Nini Sapunaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu, prefectul judetului, Dan Nechifor, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Sorescu, directori ai institutiilor cu profil agricol din subordinea Ministerului Agriculturii si al Consiliului Judetean.

 

Dupa vizitarea standurilor de la Targ unde la sectorul animale, ministrul a avut ce vedea, botosaniul se mandreste cu cele mai frumoase rase de ovine si caprine “Ce m-a impresionat a fost sectorul ovinelor unde recunosc ca pasiunea ciobanilor, crescatorilor din zona a dus la rezultate impresionante pentru mine. Nu sunt cel mai mare specialist in karakul dar din ceea ce vad eu sunt animale de cea mai buna calitate. Trebuie sa ii ajutam insa in ceea ce priveste piata pentru ca, desi sunt produse de calitate superioara, din pacate ei se plang, si pe buna dreptate, pretul s-a redus foarte tare la blanitele celebre. Am vazut iarasi produse de foarte buna calitate, produse traditionale, ii foarte frumoase. Stim cu totii ca faptul ca producatorii nostri au relansat moda iilor si in moda internationala, omenirea se reorienteaza catre radacini, sa ne folosim imaginatia ca sa cucerim piata pentru ca Romania are un potential extraordinar dar trebuie sa il punem in valoare. Din cauza asta trebuie sa ne folosim si mai mult imaginatia.” a declarat Achim Irimescu, ministrul agriculturii.

 

In sala de sedinte de la Statiunea Popauti a avut loc o dezbatere la care au participat fermierii din judet, directori ai institutiilor cu profil agricol care si-au expus in fata ministrului nemultumirile si problemele cu care se confrunta. Printre alte probleme ridicate si clarificate de Achim Irimescu s-a aflat si seria de nemultumiri creata de legislatia privind regimul pasunilor. Ministrul a anuntat ca, in cel mai scurt timp, se vor reglementa actele normative, astfel incat sa fie avantajati si producatorii individuali ce au nevoie de pasuni, dar si asociatiile de producatori.

 

Targ de Miei Pielicele si Produse Traditionale - Botosani

Camera Agricola Judeteana Botosani

 

 

 

In fiecare toamna -suntem asteptati la vestitul Festival al Oierilor Tohanul Nou, Brasov 

Festivalul Oierilor 2016 - Tohanul Nou - BrasovIn perioada 30 septembrie – 2 octombrie , pe platoul din Tohanul Nou langa DN 73, se va desfasura cea de a VIII-a editie a Festivalului Oierilor – Targul de produse traditionale. Aceasta sarbatoare campeneasca marcheaza incheierea ciclului pastoral – prin coboratul oilor de pe munte.
Evenimentul doreste sa aduca in atentia participantilor unul dintre cele mai vechi obiceiuri traditionale din zona, si anume „Ravasitul Oilor”, moment in care oile coboara de la munte. Mai exact, in apropiere de Samedru (deschizatorul iernii pastorale – 26 octombrie) se incheie ciclul pastoral, care, in calendarul popular, incepe la data de 23 aprilie, de Sangiorz, acesta fiind deschizatorul anului si al verii pastorale.

In cadrul evenimentului, cei prezenti vor putea sa viziteze o expozitie cu vanzare de masini agricole si utilaje specifice zonei montane, expozitie gastronomica, echitatie si plimbari cu trasura, precum sa participe la un concurs privind abilitatile oieritului montan si transhumantei.

Transhumanta pastorala reprezinta o forma de deplasare a turmelor de oi – conduse de ciobani – pe durata unui anotimp, pe trasee bine stabilite, pornind de la sesuri pana spre pasunile de munte in perioada verii si apoi intoarcerea acestora – cand se apropie toamna – pt iernat in satele de bastina. Fenomenul de transhumanta apartine prin excelenta mocanilor transilvaneni.

Anul acesta am invitat la sarbatoarea noastra artisti si formatii de renume: George Rotaru, Nemuritorii, Robert Tarnaveanu, Mariana Stanescu, Catalin Maximiuc, Liliana Oncioiu, Gheorghe Sorea, Viorica Cerbu, Ionel Letca, Mioara Greavu, Florin Filip, Andreea Jitea, Stefan Barbatei, Doina Timu Anton, Ioan Cristian Taran, Ansamblul Junii Brasovului, Ansamblul Plaiuri Moiecene si multe alte surprize.

Evenimentul este organizat de Federatia Oierilor de Munte din Romania, Asociatia crescatorilor de ovine si ecvine Brasov, Asociatia crescatorilor de taurine – filiala Brasov, Consiliul Judetean Brasov, Primaria si Consiliul Local Zarnesti si Asociatia De la Romani Pentru Romani.

Festivalul Oierilor 2016 - Tohanul Nou

 

 

 

Targul „Apulum Agraria” de la Alba Iulia

In perioada 23-25 septembrie a.c., la Alba Iulia, s-a desfasurat o noua editie, cea de-a XXV-a, a Targului „Apulum Agraria”. Apulum Agraria a fost, si in acest an, un important loc de intalnire pentru fermieri, producatori, furnizori de masini/unelte si specialisti din domeniul agricol si publicul amator.
S-au organizat expozitii cu vanzare de produse alimentare, standuri cu legume, fructe, material saditor si produse fitosanitare, expozitii de animale mari, animale mici, pasari, unelte, utilaje si echipamente agricole, concursuri, demonstratii culinare si alte momente atractive.

Deschiderea oficiala a targului a avut loc vineri, 23 septembrie. In acest an, aproximativ 160 de fermieri si agricultori din judetul Alba, dar si din strainatate si-au prezentat produsele. De la cele mai bune fructe si legume din gospodarii si culturi, la animale, produse traditionale, alimente, echipamente si utilaje agricole.

In cadrul sectorului de utilaje si echipamente agricole, agricultorii au gasit atat utilajele folosite odinioara, cat si cele mai moderne cu solutii optime pentru modernizarea fermei sau gospodariei.

In cadrul sectorului de pasari, animale mari si mici, au fost expuse gaini ornamentale, rate, fazani si porumbei, diverse rase de bovine, ovine. Partenerii acestui eveniment sunt Asociatiile Judetene ale Crescatorilor de Ovine si Bovine, Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale, Ecologice si de Casa si Asociatia Tara Vinului.

Ograda – targ de cultura & agricultura

La sfarsit de saptamana aducem laolalta in gradina din spatele Carturesti Verona carti bune de mancat, vinuri aurii de la Jidvei, placinte de Santimbru, branzeturi de la Coltesti, must si mestesugari intr-ale tesutului.

Sarbatorim culesul viilor cu un atelier de must pentru cei mici, dar si cu o degustare de vinuri pentru cei mari. Cafe Verona scoate ceaunul din pod si ne pune castronul in mana, iar librarii scot la soare carti de bucate fel de fel, biografii de mari bucatari, panere cu gemuri fine, dulceturi de moda veche, zacusca si alte bunatati de pus bine in camara.

Tanti Ana de la Petresti ne invata sa coasem si sa brodam, iar Jidvei aduce in Ograda producatori traditionali din zona Alba. Veniti sa ii cunoasteti si sa degustati din bunatatile pregatite in inima Transilvaniei!

Va asteptam in Gradina din zori si pana-n seara cu povesti, muzica si vinuri care sa va faca zilele de toamna mai insorite.

Carturesti este un concept store care functioneaza ca o librarie si ca agent cultural implicandu-se activ in revitalizarea vietii artistice din Romania si in campanii de responsabilizare sociala. Inca de la deschiderea primei librarii la sfarsitul anului 2000, Carturesti si-a propus sa schimbe trendul pe piata de carte aflat in declin la acea data, sa promoveze calitatea si valoarea punand nevoile clientilor pe primul plan.

 

Drumul oii

Drumul oii 2016 - proiectul Transhumanta Doi ciobani din Romania si unul polonez au plecat la drum, in transhumanta, cu 300 de oi si un miel. Au mers 100 de zile si au parcurs aproape 1400 de kilometri. Destinatia finala: Muntii Tatra. Expozitia – prefata a proiectului cultural Drumul oii.
Totul a fost foarte bine organizat, nimic nu a fost la intamplare: proiectul ‘Transhumanta  a fost pus la cale de Asociatia Transhumanta (Romania) si Fundatia ‘Pasterstwo Transhumancyjne’ (Polonia). Prin calatoria lor pe vechiul drum al oierilor din muntii Carpati au celebrat transhumanta ca mod de viata ancestral, care a dus la intemeierea de asezari in zona de munte si crearea unei culturi comune.

Ideea i-a venit polonezului Piotr Kohut, cu care Silviu Catean a legat o prietenie providentiala in 2011 la un targ de Slow Food din Torino. Piotr i-a povestit romanului ca e goral, iar la originile lui sta transhumanta ciobanilor vlahi.

Coordonatori ai proiectului, fratii Silviu si George Catean, din satul Rotbav, comuna Feldioara, judetul Brasov, urmasi de oieri din Bran si proprietarii unei mici ferme zootehnice foarte bine ancorate in traditie, si prietenul lor Piotr, din regiunea Podhale, Polonia, au pus la cale doi ani mai tarziu strabaterea vechilor rute ale oierilor valahi prin muntii Carpati. Astfel, trei ciobani — Cristian Suciu si Vasile Hordila din Rotbav impreuna cu Piotr, au plecat pe 11 mai 2013 la drum. Ei au traversat zonele montane ale tarilor din Arcul Carpatic, pornind din Transilvania, prin Ucraina spre Polonia, Slovacia si Cehia.

Drumul oii - Transhumanta
Expozitia-semnal Drumul oii, ultimul episod? preia mesajul initiatorilor proiectului ‘Transhumanta ‘ pentru a-l face cunoscut publicului de muzeu din Romania, pornind de la fotografiile realizate de-a lungul calatoriei lor. Ea se doreste a fi pretextul si introducerea pentru proiectul cultural ‘Drumul oii. Poveste cu sfarsit asteptat ?’ (2016 — 2017), prin care Muzeul National al Taranului Roman isi propune sa intoarca pe toate fetele povestea oii din zilele noastre: ce mai inseamna oieritul astazi, obligat sa-si gaseasca calea printre cutumele mostenite, statisticile oficiale si politicile agricole europene.

Daca mergeti si intrebati oamenii batrani, muieri… ei nu stiu de transhumanta. Nici nu stiu sa pronunte. N-au termen. Intrebati-i de ‘drum’, daca au fost ‘la drum’, daca au fost ‘in tara’ sau ‘in scuteala’. […] Is doua-trei nuclee mari de transhumanta: e Tara Barsei cu Sacele — Bran si Marginimea Sibiului. Si mai e si Covasna, tot mocanii saceleni. Tot ei is… cu neamuri de tarlasi.    (Silviu Catean)

Am mers 25 de km intr-o zi pe sosea, fara sa ne oprim. Unii mai claxonau, unii mai opreau si te salutau, cand, cum. Pana le explicam noi de unde suntem, unii nu ne credeau. Voi ati innebunit, unde sa ajungeti in Polonia ? Am ajuns.   (Cristian Suciu)

Evenimentul este organizat in parteneriat cu Asociatia ‘Transhumanta’ (Rotbav, Romania) si Fundatia ‘Pasterstwo Transhumancyjne’ (Koniakow, Polonia).

 

Festivalul Cepei 2016: Clisa fripta si pita cu ceapa picurata intra in Cartea Recordurilor la Pericei

Festivalului Cepei de la Pericei 2016 jud Salaj - Record clisa fripta si pita cu ceapa picurataIn cadrul celei de-a 9-a editie a Festivalului Cepei de la Pericei, vom strange laolalta cel mai mare numar de oameni din lume pasionati de ”clisa fripta-n bota si pita cu ceapa picurata” cu untura delicatei slanini de porc Mangalita!

Ceapa din Pericei a intrat in 2007 si in Cartea Recordurilor, cand, cu prilejul primei editii a Festivalului Cepei, agricultorii salajeni au impletit o cununa din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri.

Cu acelasi prilej, in comuna a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic in lume, care are o inaltime de sase metri. Bulbul de ceapa aurie-aramie are o inaltime de 4,5 metri, este realizat din fibra de sticla si rasini sintetice si acoperit cu tabla de cupru batuta. Soclul pe care este asezat bulbul masoara doi metri inaltime si este realizat din beton placat cu travertin. Monumentul a adus un al doilea record mondial in comuna, pentru “cel mai mare monument dedicat cepei”.

Hrana este singurul limbaj universal, pentru care nu ai nevoie de translator si care iti povesteste cu miros, savoare si culoare tainele bucatariei din care provine. Mancarea taraneasca ascunde in ea tainele descoperite abia recent de catre specialisti: pentru un trai frumos si sanatos, e musai sa mancam alimente locale, proaspete si gatite dupa vechile obiceiuri. Este momentul potrivit sa ne amintim de gusturile pe care le-am descoperit alaturi de bunicii nostri.

Ne ajutati sa punem ceapa pe harta? Noi va oferim slanina, batul, painea, focul, instructiunile de folosire si buna-dispozitie, iar la final, de suntem multi si voiosi poate intram in istorie, stabilind un nou record mondial. Vino si tu, sambata, 3 septembrie 2016, incepand cu ora 14,00, la Festivalului Cepei de la Pericei, in Padurea Rotunda (intre satele Pericei si Bic, la 600 de metri de manastire).

Daca sunteti priceputi la prajit slanina sau nepriceputi si o tineti prea mult in foc, avem concursuri potrivite pentru fiecare, cu premii pe masura.

 

Cum particip?

Va puteti inscrie folosind formularul din urmatorul link: http://turism-pericei.ro/inscrieri-clisa-fripta-si-pita-picurata/, sau la Centrul de Informare si Marketing Turistic Pericei.

Te asteptam cu drag si veselie, ca doar si vin o sa fie!

 

Festivalului Cepei de la Pericei 2016 jud Salaj

Festivalul este organizat de Primaria si Consiliul Local al Comunei Pericei si Centrul de Informare si Marketing Turistic Pericei, cu sprijinul partenerilor: Consiliul Judetean Salaj, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Salaj Plus, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj.

 

Targul AGRALIM, cel mai asteptat spectacol agricol din Estul tarii, incepe pe 1 septembrie la Ferma Ezareni

Pilon al agriculturii in Moldova, Iasul va gazdui in perioada 1-4 septembrie Targul pentru Fermieri AGRALIM, cea mai importanta manifestare din Regiunea de Nord-Est, organizata de compania ABplus Events, prilej pentru fermieri, producatori, antreprenori, cercetari si specialisti din judetele din Nord-Estul tarii de a se familiariza cu cele mai noi tehnici si utilaje din domeniul agricol. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, va fi alaturi de mii de fermieri, la AGRALIM, duminica 4 septembrie, in ultima zi a targului.
Deja traditionalul Targ AGRALIM se va desfasura in camp, pe o suprafata de 10 hectare de teren, in comuna ieseana Miroslava, la Ferma Ezareni – statiunea didactica a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi. AGRALIM 2016 va asteapta cu demonstratii de tehnica agricola, standuri expozitionale de prezentare a peste 150 de companii si branduri nationale si internationale de utilaje agricole, echipamente zootehnice, solutii si echipamente pentru horticultura, inputuri, furnizori de solutii complete pentru ferme, prestatori de servicii pentru agricultura si multe alte surprize. Targul AGRALIM propune fermierilor, pe parcursul mai multor zile, demonstratii live ale utilajelor si masinilor agricole. Mai mult decat atat, in fiecare zi, vizitatorii Targului AGRALIM vor avea posibilitatea sa isi testeze abilitatile in conducerea de tractoare de 100 CP.

In prima zi a Targului AGRALIM, la initiativa marilor si micilor fermieri va avea loc sedinta de constituire a clusterului agricol al regiunii de Est a tarii. ABplus Events, ca animator al comunitatii fermierilor din regiune, are rolul de catalizator al clusterului. Initiativa de constituire a clusterului va ajuta la promovarea colaborarii intre fermele si companiile din sectorul vegetal, zootehnic si horticol, mediul academic si cel de cercetare si cresterea competivitatii asociatiei si fiecarui membru in parte. Conferinta de constituire a clusterului va incepe pe 1 septembrie, la ora 14, moderatorul discutiilor fiind Ion Banu, directorul general al publicatiei „Lumea satului”. La eveniment vor participa Gabriela Magdalena Pirvu, consilier superior la Directia Politici Industriale si Competitivitate din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, responsabil cu politicile clusterelor, Daniel Cosnita, presedinte CLUSTERO, Felix Arion (AgroTransilvania Cluster) si Mioara Gociu (Clusterul Breasla Constructorilor Ieseni). A doua zi a Targului AGRALIM, intitulata „Ziua Porumbului”, este dedicata cultivatorilor de porumb si floarea soarelui. Intalnirea marilor fermieri, cultivatori de porumb si floarea soarelui, din Regiunea de Nord-Est, va fi prilej pentru demonstratii agricole in camp si conferinte de specialitate.

Concomitent cu Targul AGRALIM, in perioada 1-4 septembrie, are loc si Salonul Animalelor de Rasa, unde, intr-un spatiu special amenajat vor fi expuse animale din urmatoarele categorii: bovine din rasa Holstein si Angus, ovine Carabasa, Texel, Suffolk, Turcana si Dorper, caprine Saanen, cabaline, atent selectionate de catre Asociatiile detinatoare de Registru Genealogic, Federatiile Crescatorilor de Animale si principalele asociatii din arealul zonei de Nord si Nord-Est a Romaniei. Intre 2-4 septembrie, vineri, sambata si duminica vor fi organizate prezentari si defilari de animale intr-un ring special amenajat de organizatorul ABplus Events. Expozitia de zootehnie este realizata in parteneriat cu Asociatia Holstein Romania si mari ferme zootehnice si crescatori de elita de animale de rasa: Panifcom, Astra Trifesti, Pig Farm, Suinprod Roman, Agrocomplex Lunca Pascani, Agralmixt Andrieseni si Asociatia Crescatorilor de Ovide Hunedoara.

Nu in ultimul rand, incepand din a doua zi a Targului AGRALIM, 2 septembrie, copiii prezenti pe platforma Ezareni vor putea participa la ateliere de creatie, unde vor invata sa confectioneze origami. De asemenea, cei mici pot participa si la concursuri de decorat arbusti, dotate cu premii, iar in intervalul 9-17, isi pot imortaliza vizita prin fotografii inedite la panourile tematice special instalate cu ocazia celui mai important eveniment agricol al anului.

Targul AGRALIM poate fi vizitat pe 1 septembrie, intre orele 12-16, respectiv pe 2, 3 intre orele 9-17, iar duminica pana in ora 14. Evenimentul AGRALIM are ca partener principal Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, partener compania Agroconcept Dealer New Holland si este sustinut de marile companii agricole Astra Trifesti – Domeniile Lungu, Grupul de firme Panifcom, Industrializarea carnii Kosarom SA.

Ziua Semintelor Certificate la Negresti, Vaslui

Ziua Semintelor Certificate la NegrestiAISR in parteneriat cu ISTIS si APPR a organizat la la CTS Negresti-Jud. Vaslui, in data de 12 iulie “Ziua semintelor certificate”. La eveniment au participat peste 110 de fermieri din toata Moldova, reprezentanti ai Comisiei de Agricultura din senatul Romaniei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Inspectoratul de stat pentru controlul si calitatea semintelor, Laboratoarele de certificare a semintelor, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, reprezentanti ai ISTIS si APPR.


La manifestare au luat parte si oficiali locali si judeteni,
presedintele Consiliului Judetean Vaslui, primarul orasului Negresti, parlamentari-senator Doina Silistru. De asemenea, la eveniment au mai participat reprezenanti ai ROMAPIS. Evenimentul a fost intiat de AISR (Alianta Industriei Semintelor din Romania) care actioneaza in sprijinul constientizarii fermierilor de peste trei ani, incercand sa demonstreze importanta utilizarii semintelor certificate in obtinerea de profit.

Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti a mediat prezentarile si discutiile pe tot parcursul zilei atat in sala, cat si in teren. Au fost facute prezentari in-door de catre toti partenerii:

  • Samanta certificata, rezultat al noilor creatii varietale si al testarii – Mihai Popescu Director Executiv ISTIS
  • Beneficiile utilizarii semintelor certificate – Antonia Ivascu, Director Executiv AISR
  • Semintele certificate, investitie si asigurare pentru fermieri – Alina Cretu, Director executiv APPR
  • Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania Costantin Dobrescu, Vicepresedinte al asociatiei ROMAPIS.

La eveniment a participat ca invitat special al AISR si Mecanica Ceahlau, care a prezentat noul model de deflector, care va fi omologat in curand pentru protejarea culturilor in timpul tratamentelor.

Deschiderea evenimentului i-a revenit domnului Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti care a spus ca in judetul Vaslui exista suprafete insemnate cultivate cu cereale,in special grau,ovaz si porumb.

In continuare, Mihai Popescu, directorul general al Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor(ISTIS) a subliniat faptul ca samanta certificata este rezultatul testarii noilor creatii varietale.

Inregistrarea soiurilor se bazeaza pe rezultatele examinarilor oficiale, in special teste de camp, acoperind un numar mare de caracteristici prin care soiul este descris. Testarea in camp consta in doua teste care stabilesc distinctivitatea, uniformitatea si stabilitatea soiului -testul DUS si, pentru speciile de culturi de camp, valoarea agronomica si de utilizare -testul VAU. Caracterizarea unui soi este completata cu analize de calitate realizate in laboratoarele proprii.”

Ziua Semintelor Certificate la Negresti - 1Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania, a subliniat rolul aliantei de sprijinire a agriculturii prin promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania.

In premiera in Romania, AISR, o asociatie profesionala, a avut initiativa de a organiza un eveniment impreuna cu o institutie a statului, respectiv a MADR. Sensul acestei intalniri se sprijina pe ideea ca AISR incearca de dezvolte colaborarea intre companiile membre, care au gentica de top, institutul care se ocupa de testarea acestor soiuri si hibrizi noi, APPR care observa comportarea in conditi de productie a acestora si nu in ultimul rand, cu Fermierii, care sunt cei care beneficiaza de rezultatele muncii de ameliorare.

Directorul executiv al AISR i-a sfatuit pe fermieri sa foloseasca samanta certificata si nu una de slaba calitate din hambar (samanta salvata). S-a sublinat importanta realizarii de parteneriate in atingerea obiectivelor comune in folosul competitivitatii agriculturii din tara noastra,spre exemplu, Protocolul de colaborare incheiat dintre AISR si ROMAPIS. Deosebit de important este faptul ca la AISR a aderat ca membru onorific in cadrul Aliantei, INCDA Fundulea, cel mai important institut de cercetari agricole din Romania.

Antonia Ivascu, a prezentat principalele obiective ale asociatiei si anume:

  • Sustinerea dezvoltarii sectorului de seminte certificate in tara noastra
  • Apararea drepturilor membrilor privind proprietatea intelectuala specifica pe teritoriul Romaniei prin recunoasterea brevetelor si varietatilor de seminte.


In ceea ce priveste importanta semintei,
Directorul executiv al AISR a reamintit fermierilor faptul ca samanta este prima veriga a lantului agricol, in fapt punctul de plecare al lantului alimentar. Samanta transmite produsului recoltat calitati nutritive, iar semintele hibrizilor ameliorati raspund nevoilor consumatorilor, dar si agricultorilor si crescatorilor de animale. Samanta certificata sta la baza unei productii mai mari, stabile si mai predictibile, iar prin utilizarea bunelor practici agricole, ce implica si folosirea semintelor certificate se respecta mediul inconjurator, atat de important pentru populatie.

Directorul executiv al AISR a accentuat faptul ca, contrafacerea de seminte este in fapt o concurent a neloaiala din cauza pretului mult mai mic, fapt pe care fermierii trebuie sa-l inteleaga cat se poate de bine. Grupari infractionale au ca “obiect de activitate” producerea ilegala si contrafacerea semintelor in zonele cu activitate agricola puternica. Fermierul trebuie sa realizeze ca prin utilizarea semintelor contrafacute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului si contaminarea mediului inconjurator, iar de multe ori apar si costuri suplimentare pentru distrugerea culturii si eliminarea efectului, eventual chiar re-insamantare. Cand cumpara saminta fermierii trebuie sa fie atenti ca aceasta sa fie in saci originali, sigilati si etichetati, deoarece samanta contrafacuta nu corespunde indicilor cantitativi si calitativi pentru semanat.

Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania a aratat ca semintele certificate, originale, sunt insotite intotdeauna de un Document de calitate si conformitate al furnizorului, sunt in prealabil analizate si verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calitatii Semintelor din teritoriu, care apartin Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar marfa este intotdeauna insotita de certificat de conformitate a calitatii. Producatorii de seminte testeaza in reteaua nationala a Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, garantand astfel utilizarea semintelor de calitate, in conditii de siguranta, conform bunelor practici agricole, sprijinind agricultura durabila. Sacii originali sunt sigilati si etichetati si au elemente de siguranta (holograma originala) si o singura cusatura pe sac. Se mentioneaza faptul ca exista cateva elemente definitorii care fac diferenta intre original si contrafacere la care cumparatorii trebuie sa fie extreme de atenti, si anume faptul ca etichetele originale nu se rup usor, sunt tiparite profesional. Fiecare sac are numar de ordine, numar de lot care pot fi verificate la companiile producatoare in cazul in care apar dubii. Si nu in ultimul rand trebuie acodata o atentie sporita atentie furnizorului de samanta.

Prezenta la evenimentul de la Negresti Alina Cretu, directorul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania, a precizat ca la aceasta manifestare au venit si fermieri din judetele Ialomita, Giurgiu, Braila si Teleorman interesati de ceea ce se intampla aici la Centrul de Testare a Semintelor Negresti.

ROMAPIS, prin d-l Dobrescu,Vicepresedintele asociatiei, a facut o scurta prezentare, intitulata: “Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania”, care a avut loc la finalul prezentarilor, inainte de iesirea in teren.

S-a mentionat faptul ca polenizarea cu albine este esentiala pentru: pomicultura, legumicultura, culturile oleaginoase, dar mai ales pentru plante aromatice. Principalele culesuri apicole pe teritoriul Romaniei se realizeaza la rapita, salcam, floarea soarelui si tei. Practic apicultura urmeaza agricultura, iar din acest motiv este obligatoriu ca cele doua ramuri sa colaboreze cat mai bine, sa-si comunice problemele si sa gaseasca solutii utile de punere in practica a celor mai bine metode de polenizare.

Au mai luat cuvantul Senatorul Doina Silistru un reputat cercetator in domeniul ameliorarii plantelor agricole (specii de pajisti), Director General in Minsterul Agriculturii, Elena Tatomir, din partea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania Academician Dan Schiopu si autoritatile locale care s-au declarat deosebit de onorate de organizarea unui astfel de eveniment la CTS Negresti.

A urmat o vizita in teren in cadrul careia le-au fost demonstrate fermierilor diferentele de productie dintre loturile cu seminte certificate, apartinand tuturor membrilor AISR si cele asa numite “din hambar” sau “samanta salvata”.

In teren au luat cuvantul Arnauld Perrein, Presedintele APPR si Nicolae Sitaru, vicepresedinte LAPAR, care au particiapt la eveniment si care au transmis fermierilor mesajul ca numai folosirea semintelor certificate, poate dezvolta o agricultura performanta. Totodata, fermierii au constientizat ca a sosit timpul sa-se uneasca in diferite asociatii, pentru a avea productii de calitate, dar si un cuvant de spus pe piata cerealelor. Numai astfel Romania poate juca un rol important in Europa in domeniul agricol, a spus Arnauld Perrein.

Andrei Marutescu, Presedintele AISR, a prezentat loturile demonstrative prin care AISR a dovedit inca odata ca materialul genetic si calitatea semintelor obtinute printr-o inovare responsabila si colaborativa reprezinta baza succesului in realizarea productiilor agricole ridicate.

Toate companiile membre AISR (Bayer, Caussade, Euralis, Fundulea, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Pioneer, Procera, RAGT, Syngenta) au fost reprezentate la eveniment cu loturi de porumb cu hibrizi specfici zonei si materiale de promovare a semintelor certificate.

Prin participarea in numar mare a fermierilor zonali, a reprezentantilor companiilor din industria de seminte, dar si a presei si autoritatilor, evenimentul s-a dovedit unul de succes.

AISR
Alianta Industriei Semintelor din Romania

 

Ziua graului, a painii si fertilizarii culturilor la SCDA Turda

Ziua graului a painii si fertilizarii culturilor la SCDA TurdaStatiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricola (SCDA) Turda a organizat si in acest an, conform traditiei, in data de 22 iunie, “Ziua graului, a painii si fertilizarii culturilor”. Prezenti in numar de aproximativ 150 de participanti, care vin in fiecare la acest eveniment, pentru a afla noutatile in acest domeniu de la cercetatorii, inginerii, sefii de ferma care beneficiaza de noile rezultate ale cercetarii (creatii noi de soiuri de cereale paioase, tehnologii adecvate schimbarilor climatice din Transilvania).
De asemenea, fermierii, producatorii agricoli, cultivatorii de cereale paioase (grau de toamna, grau de primavara, orz de primavara, triticale, ovaz), intotdeauna in discutiile lor aduc noi propuneri, vin cu noi intrebari, care sunt extrem de importante pentru proiectele de viitor ale institutiei noastre.

La inceputul programului, directorul SCDA Turda, dr. ing.Nicolae TRITEAN a tinut sa multumeasca participantilor, dupa care s-a pastrat un moment de reculegere pentru cel care a fost, profesor universitar, directorul institutiei nostre, dr.ing. Ioan HAS. Directorul SCDA Turda a informat participantii cu starea de vegetatie a culturilor de cereale din Transilvania, apoi conditiile climatice ale anului agricol, toamna 2015 – primavara 2016 pana in prezent, prezentand in detaliu regimul termic si pluviometric din lunile de toamna si primavara 2016.

In continuare, secretarul stiintific al SCDA Turda, dr.ing. Felicia MURESANU, a prezentat desfasurarea programului, dupa care, s-a vizitat campul de Ameliorare Cereale paioase (grau de toamna, grau de primavara, triticale, ovaz), unde ne-au asteptat echipa de cercetatori alaturi de de seful laboratorului dr.ing. Rozalia KADAR, care ne-a prezentat soiurile de grau de toamna create la SCDA Turda si care s-au vazut la fata locului (soiurile mai vechi Ariesan, Dumbrava etc.) si soiurile noi (Andrada, Codru). D-na dr. s-a referit la comportarea soiurilor mentionate la conditiile climatice existente in toamna anului 2015, inclusiv primavara 2016 si pana in prezent, precum si la modul in care acestea au influentat cresterea si dezvoltarea culturilor de cereale.

S-au vizitat si cateva loturi demonstrative semanate dupa soia si mazare cu soiurile de grau de toamna ANDRADA, ARIESAN, CODRU, soiuri create la SCDA Turda, cu adaptabilitate buna la conditiile climatice din Transilvania, capabile sa asigure productii ridicate si stabile de la un an la altul.

Vizita s-a incheiat cu vizita in campul de Agrotehnica, unde s-a prezentat de catre prof.dr. Teodor RUSU un profil de sol, apoi experientele cu fertilizanti proveniti de la partenerul nostru AZOMURES, diferite doze de fertilizanti aplicate la soiurile de grau de toamna create la SCDA Turda.

Printre cele aproape 150 de persoane care au participat la aceasta sarbatoare s-a aflat Vicepresedintele ASAS Bucuresti, dl.academician, prof.dr. Mihai C. NICOLESCU, profesori de la USAMV din Cluj-Napoca, printre care prof.dr. Cornel CǍTOI, rectorul USAMV Cluj Napoca, distinsul prof.dr.Mihai RUSU, specialist in fertilizare, prof.dr.Teodor RUSU, prof.dr. Carmen PUIA, reprezentatii Azomures – producator de ingrasaminte chimice, cu care avem proiecte de cercetare privind fertilizarea culturilor de cereale paioase, reprezentanti ai institutiilor similare cu SCDA Turda, de la Livada si Secuieni, de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Targu-Mures, d-na ing. Iustina LOBONTIU si colaboratorii, precum si foarte multi fermieri, producatori agricoli din judetele Alba, Mures, Salaj, Bistrita-Nasaud, Sibiu, Satu-Mare si Cluj; au fost prezenti in numar semnificativ reprezentanti ai inspectoratelor teritoriale pentru controlul calitatii semintelor, ai unitatilor fitosanitare, ai directiilor agricole judetene; prezenta a fost evidenta si a reprezentantilor unor companii producatoare si distribuitoare de pesticide si seminte: Alcedo, Chemark, Dow Agrosciences, Du Pont, Nufarm, Adama etc.

Din partea SCDA Turda, au participat : directorul institutiei,dr.ing.Nicolae TRITEAN, secretarul stiintific, dr.ing.Felicia MURESANU, seful colectivului de cercetatori ai laboratorului de ameliorare cereale paioase, dr.ing.Rozalia KADAR, alaturi de ceilalti colegi din acel sector, seful laboratorului de Agrotehnica, ing.Mircea IGNEA impreuna cu toti colegii din laborator, colectivul de Protectia Plantelor, seful fermei vegetale, dr.ing.Cornel CHETAN.

Dr. Ing. Felicia Muresanu – Secretar Stiintific
Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolǎ TURD

 

Expozitia cu participare internationala BANAT AGRALIM,

Expozitia agricola BANAT AGRALIM editia 2016In 27 mai a avut loc, la Timisoara, expozitia cu participare internationala BANAT AGRALIM, editia 2016, organizata de USAMVB „Regele Mihai I al Romaniei” si Consiliul Judetean TIMIS.

La festivitatea de deschidere au participat dl.ministru Achim Irimescu insotit de o delegatie a MADR, oficialitatile locale, cadrele didactice din USAMVB, producatori agricoli, reprezentanti de asociatii, procesatori, producatori de utilaje agicole, studenti, vizitatori.

Au fost expuse animale de productie, utilaje agricole si de procesare, produse alimentare.

La expozitia Banat Agralim Timisoara au participat ca organizatori – colaboratori si specialisti ai Oficiului judetean de Zootehnie Timis. Sectorul zootehnic a fost reprezentat de diverse specii si rase de animale, astfel:

  • 17 cap. bovine de diverse rase in 8 boxe (datorita interdictiei ANSVSA de a organiza targuri si expozitii in aceasta perioada ca urmare a aparitiei dermatitei nodulare contagioase bovine in tari vecine, bovinele au fost aduse doar din cadrul statiunii didactice a Universitatii);
  • 75 cap. ovine in 14 boxe
  • 20 cap.caprine in 6 boxe
  • 26 cap.suine in 6 boxe
  • 11 cap.cabaline in 4 boxe
  • 49 cusete iepuri
  • 18 cusete pasari etc.

De asemenea, au avut loc spectacole ecvestre, demonstratii cu utilaje in camp si s-au desfasurat diferite workshop-uri si seminarii tematice.

 

Salonul International de Vinuri VINVEST Timisoara – Editia a 13-a a fost incununata de succes

Salonul International de Vinuri VINVEST 2016Timp de 13 ani, publicul timisorean a fost educat sa descopere, sa inteleaga, sa iubeasca vinul. Salonul se adreseaza cu prioritate CONSUMATORULUI FINAL, care, ulterior, la hipermarket, supermarket, magazine de specialitate sau HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) va recunoaste vinurile degustate in cadrul salonului. Evenimentul in sine are la baza initierea in arta degustarii vinului si promovarea culturii acestuia in zona de vest a tarii.

Alaturi de cei 30 de producatori de vin, s-au regasit in salon butasii altoiti de vita de vie, utilaje pentru ingrijirea plantatiilor, sisteme de sustinere a vitei de vie, sisteme antigrindina, echipamente profesionale pentru prelucrarea strugurilor, zdrobitoare, dezciorchinatoare, masa de selectie, prese, produse oenologice pentru fermentare si stabilizare, filtru, cisterne, tancuri, rezervoare de stocare, butoaie din lemn de stejar, sticle, dopuri, capsule, etichete, pahare, decantere si alte accesorii pentru vin. In acest an au participat in calitate de expozanti reprezentanti din sase sari: Romania, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Germania, Portugalia si Italia.

La deschiderea oficiala ne-au onorat cu prezenta Achim Irimescu — Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Maria Grapini — Europarlamentar, Florica Chirita — Director General al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Marian Constantin Vasile — Consilier Personal al Primarului Nicolae Robu, Titu Bojin — Presedintele Consiliului Judetean, Florin Faur—Director General APIA, Doru Petanec — Director al Directiei Agricole Timis, Petre Badea — presedintele juriului Concursului National de Vinuri VINVEST, reprezentanti ai Ordinului Saint Teodor din Varset, delegatia Organizatiei Turistice Virset, Ioan Namolosanu — prof. dr, presedinte de onoare ADAR, Arina Antoce—Vice Presedinte stiintific ADAR, Dan Boboc — Presedinte ADAR, decan al Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului.

Tot la deschiderea oficiala un moment unic dedicat vinului a fost primirea in randul Cavalerilor Ordinului Sfantului Teodor a dl Iavor Radovankovici, printr-o deosebita ceremonie.

Salonul International de Vinuri VINVEST Timisoara 2016La editia a 13-a a Salonului International de Vinuri VINVEST, expozantii au revenit in cel mai potrivit loc de desfasurare, Centrul Regional de Afaceri Timisoara. Timp de trei zile acestia au lansat noi produse, brand-uri, au depanat povestile succesului din spatele marcilor recunoscute si mult apreciate. Fie ca erau producatori de vin, importatori, firme din industria vinului sau presa de specialitate, expozantii au depus toate eforturile ca sa aduca publicului cele mai reprezentative si de calitate produse.

Salutam prezenta in premiera la Timisoara a cramelor Casa de Vinuri Cotnari, Crama Hermeziu, Tata si Fiul, Villa Vinea, Casa de Vinuri Husi, Asociatia Vitipomicola Brun-el Buzias Silagiu, Crama Thesaurus, Crama Aramic, a distribuitorului de distilate Perun, precum si revenirea la eveniment a renumitului producator de vin — Cotnari si a Statiunii de Cercetare—Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Bujoru. De asemenea, am avut alaturi pentru prima data Willmes—prese pentru struguri, Loredo—utilaje pentru vinificatie, Decorium—produse utilitare unitati horeca, Centro Group Profesional Tm—echipamente horeca, VCR Italia—producator de butasi vita de vie.

Prezenta investitorilor in salon a dat un plus de valoare evenimentului. Dintre acestia amintim: Vasile Lungu, Crama Hermeziu; Anca Vladoi, Domeniile Vladoi; Doru Husarciuc, Crama Dealul Dorului; Eugen Seracin, Domeniile Sara; Valentin Chelaru, Domeniul Kelaru; Mariana Girnita, Domeniile Vinju Mare, Adam Craciunescu, Crama Aramic; Ioan Moica, Crama Thesaurus; Victor Deleanu, Casa de Vinuri Cotnari; Costel Apostol, Crama Tata si fiul, Stefan Ionescu, 1000 de Chipuri au vizitat salonul pe parcursul a doua zile.

O noutate a salonului a fost Roulette de Vin, organizat de Valdo Invest in colaborare cu VINVEST, care pe perioada a circa 4 ore a antrenat marea majoritate a expozantilor din salon.

Vizitatorii au fost multumiti si chiar incantati de vinurile noi, spumantele, vin arsurile, bauturi alcoolice descoperite in cadrul salonului.

Un aport deosebit l-au avut, ca in fiecare an, profesionistii. Degustatorii experti, somelierii, oenologii, dar si personalul specializat al firmelor prezente in salon au oferit adevarate lectii de degustare si informatii despre produsele expuse. Astfel ca vizitatorii din delegatii, jurnalistii sau simpli iubitori ai vinului au aflat lucruri noi si interesante.

Salonul a fost vizitat de 2.650 de persoane. Un important numar de specialisti a fost prezent la Salon, amintim membrii ai Asociatiei Tara Vinului Alba, Carei, Asociatiei Vitipomicole Brun-el Buzias Silagiu si reprezentanta ONVPV Banat, Mirela Heizer.

In salon au fost prezenti reprezentanti de la Facultatea de Horticultura Timisoara, din cadrul USAMVBT, Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti, Facultatea de Arte si Design Timisoara.

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa, reprezentant al Universitatii de Agronomie si Medicina Veterinara din Bucuresti, s-a prezentat cu primul vin universitar din Romania, un exemplu pentru celelalte facultati de specialitate, iar Statiunea de Cercetare—Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Bujorul ne-a rasfatat cu vin eco.

Auto Club Volkswagen a oferit atat expozantilor, cat si vizitatorilor sansa de a admira si de a se informa in legatura cu masinile pentru transport si distributie expuse la Centrul Regional de Afaceri.

Din discutiile cu oamenii de business reiese ca in timpuri de restriste economica, prezenta la astfel de evenimente este cea mai eficienta modalitate de marketing. Participarea la salon reprezinta una dintre cele mai bune solutii la problemele de vizibilitate si brand awarness cu care se confrunta cele mai multe companii.

 

Concursul National de Vinuri si Bauturi Alcoolice VINVEST, editia a 11-a

VINVEST si ADAR au organizat cea de-a 11-a editie a Concursului National de Vinuri si Bauturi Alcoolice care s-a desfasurat in perioada 20-21 aprilie, inaintea deschiderii Salonului, Concursul VINVEST a adunat 122 probe. 30% din aceste probe au primit distinctii. La decernarea medaliilor au participat: prof.dr.Ioan Namolosanu si Director VINVEST ing Lucia Pirvu.

S-au acordat medalii de aur, medalii de argint, dar si trei Mari Medalii de Aur la vin alb Crama Buduresca, Sauvignon Blanc Premium 2015; vin rose pentru Crama Hermeziu, Cabernet Sauvignon Rose 2015; vin rosu Vincon Romania pentru Pinot Noir 2015.

Juriul a fost compus din membrii Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), avand ca presedinte dr.ing. Petre Badea, care a introdus pentru prima data o aplicatie pe tablete.

Membrii Concursului National de Vinuri si Bauturi Alcoolice care ne-au onorat cu prezenta au fost: Exigentul si pasionatul Petre Badea care a preluat si in acest an, in Capitala Vinului Timisoara, functia de Presedinte, nu numai observator de 11 editii, ci si Presedinte de Onoare ADAR, prof dr. Ioan Namolosanu, precum si Vicepresedinte din Comisia Stiintifica, prof univ dr. Arina Antoce.

Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole si Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola.

Publicul profesionist a putut degusta probele medaliate din concurs sambata, 23 aprilie, dupa ceremonia de decernare a medaliilor.

Concursul VINVEST respecta regulamentul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV) si ramane, dincolo de discutiile si aprecierile amatorilor, un important reper in calitatea vinurilor de pe piata romaneasca.

 

Arta culinara — tinerii viitori profesionisti ai gastronomiei in Salonul VINVEST

Colegiul Economic ‘Francesco Saverio Nitti’ din Timisoara este acreditat: postliceu – nivel 5 calificare; liceu — nivel 4. Oferta educationala a colegiului are in componenta sa invatamant liceal ciclul inferior si superior, filiera tehnologica profil servicii cu specializarile: tehnician in activitati economice, tehnician in activitati de turism, tehnician in gastronomie si organizator banqueting, precum si invatamant postliceal.

Colegiul a adus la editia a 13-a a Salonului International de Vinuri VINVEST viitori profesionisti, cea mai tanara generatie de elevi, bucatari si patiseri.

Pe linia de bucatarie din Salonul VINVEST, cei tineri au aratat publicului cum se prepara diferite retete, simple si gustoase.

Tinerii s-au intrecut in prepararea a fel de fel de bucate si au demonstrat cum se ajunge la un aspect deosebit de prezentare a mancarurilor. Preparatele lor au fost jurizate, iar concurentii au fost rasplatiti cu cadouri si diplome.

Ca si noutate a fost lansata cartea Vechi Soiuri Romanesti de Vita de Vie sub semnatura Ion M. Pusca, editia a 3-a 2015, carte premiata de Organizatia Internationala a Viei si Vinului — Paris, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, Liga Scriitorilor Romani. Aceasta publicatie a vazut lumina tiparului cu sprijinul domnului diplomat ing. Constantin Dinel CUCU.

O alta lansare a fost prima editie pe anul acesta a publicatiilor Rabbit Media si anume Catalogul de AGRICULTORI si Industrie Alimentara, Editor Coordonator Mihail Galatanu.

Imaginea frumosului a fost completata de pictorii Mihai Teodor Olteanu si Adrian Marius Sabau cu lucrari de o deosebita valoare artistica.

Am fost onorati de prezenta Ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, care pe perioada mai multor ore a reusit sa salute toti expozantii Salonului VINVEST Timisoara 2016. Multumim domnului Ministru Achim Irimescu pentru interviul acordat realizatorului Florin Albu din care redam concluzia vizitei:

„In primul rand vinul romanesc si-a acordat o sansa extraordinara prin calitatea fantastica a vinurilor, cum a evoluat calitatea vinului in Romania, sa ii acordam o sansa in promovarea lui in consumul national si international. Trebuie neaparat sa il sustinem si sa il promovam cat mai mult posibil altfel cu toata calitatea extraordinara nu vom reusi sa facem fata concurentei la nivel european si mondial. Romania trebuie cu cerbicie sa lupte si sa ajunga acolo unde ii este locul cu o calitate extraordinara, cu un marketing si neaparat cu fonduri pentru promovare chiar pe plan national. Pentru astfel de evenimente prezenta reprezinta sansa numarul 1. Desi am avut ocazia sa degust aceste vinuri, vinars, astazi trecand pe la cele 30 de standuri de vinuri am ramas impresionat de calitatea acestora, parfumul extraordinar, diferenta de teritoriu fiind resimtita intre vinurile producatorilor. Iar eu, ca simplu consumator pot sa va spun ca realizez cat de importanta este pasiunea, investitiile, tehnologia si cunostintele in realizarea vinurilor.”

 

Informatii si imagini gasiti pe site-ul oficial www.vinvest.ro si pe facebook, pe www.facebook.com/salonul.vinvest.

 

 

Agriplanta-Romagrotec  – Platforma de comunicare dintre fermieri si furnizori de input-uri pentru agricultura

Agriplanta-Romagrotec 2016 - Platforma de comunicare dintre fermieri si furnizori agricoliIn perioada 19-22 mai. la Fundulea, judetul Calarasi a avut loc expozitia Agriplanta-Romagrotec. „Totul de la samanta la recolta” este motto-ul sub care Agriplanta-Romagrotec reuneste cu succes tot ce este mai important in agricultura romaneasca incepand cu primavara lui 2011. Cea mai mare expozitie agricola in camp din Romania si-a propus si a reusit sa fie si in acest an cea mai importanta platforma de comunicare dintre fermieri si furnizori de input-uri pentru agricultura.
Iata cifrele acestei editii: 14.300 de vizitatori; 210 firme participante din 17 tari: Romania, Ungaria, Austria, Germania, Finlanda, Italia, Bulgaria, Spania, Belgia, Danemarca, Polonia, Portugalia, Cehia, Olanda, Slovacia si Serbia; 36 hectare spatiu expozitional, din care 18 hectare spatiu pentru demonstratii; peste 500 de fermieri au condus un tractor in zona Demo ”Tractor si Tractorist”; peste 1.ooo de copii au participat la programul Agrikids.

Zilnic, in perioada 19-22 mai 2016, fermierii au avut posibilitatea sa participe la cele 4 tipuri de demonstratii cu masini agricole:

  • Demo ”Tractor si Tractorist”
  • Demo ”Masini de Erbicidat in Actiune”
  • Demo ”Tractoare Inteligente”
  • Demo ”Lucrarile Solului si Semanat”.

Si tot ca o noutate, Organizatorul, impreuna cu partenerii sai, Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, au oferit informatii despre cultura plantelor, in special despre cultura porumbului, despre proprietatile solului reprezentate printr-un profil de sol si despre utilizarea corecta a presiunii in pneuri.

 

ZONA DEMO: Tractor si Tractorist

500 de fermieri au avut posibilitatea sa aleaga si sa testeze unul dintre cele 6 tractoare puse la dispozitia lor: KUBOTA prin Agri-Alianta, DEUTZ-FAHR prin NHR Agropartners, MASSEY FERGUSON prin General Leasing, NEW HOLLAND prin AgroConcept, CASE prin Titan Machinery si HATTAT prin Mavi.

 

ZONA DEMO: Tehnici Moderne pentru Protectia Plantelor

  • MASINI DE ERBICIDAT IN ACTIUNE
     • In Zona ”Tehnici moderne pentru protectia plantelor” au fost prezentate 3 masini tractate si 5 masini autopropulsate pentru tratamente fitosanitare. Masinile s-au deplasat pe un traseu compus care a inclus: deplasarea pe un teren denivelat, putandu-se vedea modul in care se pastreaza stabilitatea rampelor, o zona de intoarcere la 180 de grade si o deplasare in regim de lucru cu suprapunerea peste traseul initial pentru a se vedea inchiderea tronsoanelor de rampa cu ajutorul computerului de proces si corelarea cu sistemul de conducere prin GPS.
     • Firmele care au prezentat Masini de Erbicidat in actiune au fost: Agri-Alianta, Agrifac, Lemken, Ipso Agricultura, Mewi, NHR Agropartners si Tehnofavorit.
  • TRACTOARE INTELIGENTE – In premiera la editia 2016
     • S-au prezentat tractoare echipate cu sisteme de conducere prin satelit, pentru deplasare paralela cu un traseu anterior sau copierea unui traseu impus, fara a fi necesara interventia operatorului. ”Echipamentele de conducere prin satelit sunt deosebit de utile pentru lucrari de tratamente fitosanitare, fertlizat si intretinerea culturilor. Fiecare tractor este echipat cu aceasta tehnica desteapta. Se pot conduce si ziua si noaptea pentru ca sunt coordonate prin satelit”, explica Dr.Ing. Ovidiu Ranta USAMV Cluj-Napoca, Catedra de Mecanizare
     • Cele cinci tractoare inteligente prezente in demonstratii au fost: Massey Ferguson prin General Leasing, Fendt prin Mewi, Deutz Fahr prin NHR Agropartners, John Deere prin IPSO Agricultura si Case IH prin Titan Machinery.

 

ZONA DEMO: Lucrarile Solului Si Semanat

Au fost prezente masini care prelucreaza patul germinativ fara rasturnarea brazdei, cu organe de lucru de tip dalta sau gheara, fapt ce ajuta foarte mult la conservarea apei in sol. De asemenea, au fost prezentate masini care la o singura trecere pregatesc patul germinativ si executa si semanatul reducand foarte mult traficul pe sol si compactarea acestuia, reducand cantitatea de energie necesara pentru prelucrare si pretul de cost.

Firmele care au intrat cu echipamente in demonstratiile pentru lucrarile solului si semanat au fost: Agri-Alianta, Amazone, Agromec Stefanesti, Landtechnik, Lemken, Maschio Gaspardo, NHR Agropartners, Mewi si Titan Machinery.

Informatiile despre proprietatile solului reprezentate printr-un profil de sol, oferite de Conf. Dr. Laura Paulette, Catedra de Pedologie, USAMV Cluj-Napoca, precum si cele referitoare la cultura porumbului, oferite de dna. Alina Cretu – Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania au fost extrem de apreciate de fermierii prezenti in zona demo.

Un alt punct de atractie, de aceasta data pentru micii pasionati de agricultura, a fost si Programul Agrikids unde peste 1.000 de copii au participat la activitati interactive si super-distractive propuse de Echipa Agrikids.

DLG Intermarketing multumeste tuturor expozantilor, partenerilor, colaboratorilor si vizitatorilor Agriplanta-Romagrotec 2016

EXPOAGROUTIL Constanta 2016

Targul agricol - ExpoAgroUtil 2016Intr-un nou concept, aplecati mai atent asupra nevoilor fermelor romanesti mici si mijlocii si a gospodariilor taranesti, ale tuturor fermierilor si agricultorilor, continuam organizarea celui mai important eveniment expozitional, cu profil agricol din Dobrogea. Targul international EXPOAGROUTIL reprezinta o traditionala intalnire dintre cerere si oferta. Editiile trecute s-au dovedit a fi un real succes, multi dintre expozantii nostri exprimandu-si dorinta de a participa regulat la evenimentul nostru. Editia a 24-a va avea loc in perioada 26-29 mai 2016, la Pavilionul Expozitional Mamaia.

 

 

Aceasta editie de EXPOAGROUTIL va aduce in acelasi loc producatori, importatori si comercianti din diferite domenii: tractoare, combine si echipament agricol, agenti de fertilizare si protectia plantelor, produse agricole si alimentare, masini si echipamente din industria alimentara, produse alimentare organice si traditionale, pescuit, vinuri, apicultura, gradinarit, finante si asigurari (in special din domeniul agricol), care vor participa de asemenea si la intalniri de afaceri si vanzari promotionale.

 

In cazul editiilor trecute, este cunoscut faptul ca peste 80% din expozanti si-au atins targetul propus si sunt dornici sa vina si la celelalte editii EXPOAGROUTIL.

 

Pentru mai multe informatii despre ExpoAgroUtil 2016 va rugam sa contactati organizatorii evenimentului, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, la urmatoarele date de contact: Tel: 0734.885.013 ; email:iulia.bulei@ccina.ro ; website: www.ccina.ro

 

Targul agricol - ExpoAgroUtil Constanta

 

 

 

Agraria  – “Un spectacol al rasei Baltata tip Simmental”

Semtest BVN Mures Agraria 2016 - rasa Baltata tip SimmentalSi in acest an, genetica de varf produsa de Semtest BVN Mures a facut senzatie in fata tribunelor pline, din ringul de prezentare al Parcului Expozitional Agraria 2016 foarte bine organizat de catre doamna Corina Mares pe care o felicitam si pe aceasta cale. Participantii, veniti din toate colturile tarii cu statut de fermieri, specialisti, studenti sau simpli iubitori de animale au avut posibilitatea sa urmareasca un program bine organizat, cu prezentare in ring, bonitarea animalelor si in final premierea celor mai frumoase exmplare.
Pe parcursul prezentarilor, unitatea noastra a venit cu informatii noi pentru crescatori, a aratat rezultatele obtinute impreuna cu acestia si mai ales a prezentat solutii practice pentru a face fata noilor provocari intr-o piata nationala si internationala in continua schimbare.

Ca de fiecare data, momentul cel mai asteptat de participanti la acest eveniment l-a reprezentat intrarea in ring a taurului SEMTEST BVN, sub aplauzele crescatorilor de animale. Interesul crescatorilor a fost maxim, asa cum era de asteptat si in prezentarea in ring a minunatelor exemplare din rasa Baltata Romaneasca tip Simmental, care au fost expuse la aceasta manifestare.

Ing. Danut Daniel, consultant in genetica la SEMTEST BVN, a sustinut crescatorii din jud. Cluj in vederea participarii la cel mai inalt nivel si cu un rol important in coordonarea programului de prezentare in ring.

Ing. Peterfi Lajos consultant Semtest BVN, bonitor, a avut alaturi de comisia de bonitare dificila sarcina de ierarhizare a participantelor pe rase si categorii de exploatare. Fermierii prezenti cu animale la aceasta expozitie, au dat dovada de determinare, implicare, sunt fermieri tineri, de perspectiva, care demonstreaza ca stiu ce inseamna cresterea animalelor, se pricep sa faca ameliorare, ceea ce da sperante ca acest sector are viitor.

Semtest BVN Mures Agraria 2016 - Miss Agraria 2016Ing. Dragos Dobocan, fermier, alaturi de fratele sau Rares Dobocan, o prezenta activa pe scena expozitionala AGRARIA, imbracati in haine de sarbatoare dar implicati si in organizarea evenimentului la prezentarea in ring a animalelor, au fost si marii castigatori al acestei expozitii, ducand acasa trofeul obtinut Miss Agraria 2016. Trofeul a fost castigat cu o fiica de Vanstein, un taur al SEMTEST BVN, care fost Nr. 1 mondial mai multi ani la rand. In semn de recunoastere unitatea noastra i-a premiat cu o statueta din lemn, sculptata manual reprezentand o vaca si un vitel din rasa Baltata Romaneasca.

Prin program, s-au aratat rezultatele obtinute de fermieri in colaborare cu Semtest BVN in ameliorarea bovinelor din Romania si s-a demonstrat inca odata ca cei care au tratat cu seriozitate potrivirea perechilor si au utilizat la insamantare artificiala genetica de varf, au ajuns la performanta atat din punct de vedere a exteriorului cat si a productiilor.

Pentru fermierii care si-au prezentat aceste exemplare minunate, bucuria a fost maxima deoarece pe langa mandria de a fi in ring au avut si recunoasterea nationala si internationala.

Premierea:

 • Domnul Rus Ilie, cu fiica Larisa, din sat Birlea jud Cluj, mandru de locul I obtinut la categoria vitele, cu o fiica de Wille.
 • Domnul Nagy Fanel, reprezentat de catre generatia noua prin cei trei copii, prezentandu-si cu mandrie genetica si bucurandu-se de recunoastere din partea comisiei ocupand locul II la categoria juninci.
 • O fiica de Vanstein a adus pentru Familia Rares si Dragos Dobocan din Fundata jud. Cluj titlul de „Miss Agraria 2016”.

Prezentarea a fost una deosebita iar spectacolul dat a fost incantator, fermierii aplaudand indelung intreg programul organizat de catre echipa Semtest BVN careia ii multumesc pentru efortul depus si profesionalism aratat

Agra Expo Transilvania , cel mai complex eveniment de agricultura din zona Transivaniei

14 aprilie 2016 - Targul AGRA EXPO TRANSILVANIAAGRA EXPO TRANSILVANIA – Targul specialistilor in agricultura, este organizat in inima Transilvaniei la Cluj-Napoca si este dedicat tuturor celor care sustin performanta acestui domeniu de activitate. Deschiderea oficiala a targului a avea loc joi, 14 aprilie ora 14.00 la Expo Transilvania. Organizata de catre Expo Transilvania, Agro TV, Camera de Comert si Industrie Cluj, editia 2016 doreste sa ofere o imagine completa si complexa a agriculturii, zootehniei si domeniilor conexe din Transilvania.

Motive sa vizitati cel mai complex eveniment de agricultura din zona Transivaniei:

  • Peste 100 de firme din Romania si Ungaria care expun utilaje agricole, aparate si echipamente utilizate in agricultura si zootehnie, servicii consultanta, ambalaje,aditivi furajeri, etc.
  • Mesteri populari care expun obiecte din lemn, cusaturi, piele, bijuterii, palarii, dar si mestesuguri: sculptura, olarit, razboi de tesut, expozitia de costume populare
  • Posibilitatea de a achizitiona si degusta produse traditionale alimentare: Ziua balmosului (16 aprilie)
  • Salonul Mierii „Expo Apis”
  • Oportunitatea de a vizita expozitia floricola cu vanzare, expozitia de animale si pasari de ferma dar si o serie de conferinte si simpozioane care se vor desfasura dupa urmatorul program:

 

Programul evenimentelor conexe targului AGRA EXPO TRANSILVANIA 2016

Joi, 14 aprilie 2016

  • Ora 10.00 – Deschiderea targului AGRA EXPO TRANSILVANIA
  • Ora 14.00 – Deschiderea oficiala a targului
  • Ziua agricultorului

 

Vineri, 15 aprilie 2016

  • Ziua legumicultorului
  • Ora 11.00-13.00- Simpozionul: „Mangalita si Bazna, crestere, exploatare, prelucrare”. Prezinta : dl. prof.univ. dr. Cornoiu Ilie (USAMV Cluj-Napoca); dr. Attila Mate Gabor SCDA Turda (Statiunea de Cercetare -Dezvoltare Turda), Vircan Gerald – student Facultatea de Agronomie Craiova, dr. Cleja Nelutu fermier Blaj
  • Ora 14.00 – Conferinta „Cultura capsunului si arbustilor fructiferi – perspectiva schimbarii pentru fermele mici si mijlocii”. Prezinta: Pepinierele Hida, Salaj. Teme prezentate:
     • Tehnologii de cultura si soiuri noi de capsuni si arbusti fructiferi
     • Piata fructelor mici in Romania si Uniunea Europeana
     • Fertilizarea plantelor
     • Metode de irigare si avantajele acestora.
  • Festivalul „Mangalita” editia a IV-a:
     • expozitie de animale
     • targ cu produse traditionale, produse Mangalita, produse de artizanat si produse mestesugaresti
     • degustari de produse ;
     • spectacol folcloric (ora 16.00)
     • Organizatori :Asociatia Crescatorilor de Suine Autohtone Mangalita si Bazna, Expo Transilvania si CAJ Maramures

 

Sambata, 16 aprilie 2016

  • Ziua pomicultorului
  • Ziua gradinarului amator
  • Ziua balmosului (Degustari de produse lactate specifice zonei transilvane)
  • Festivalul „Mangalita” editia a IV-a:
     • expozitie de animale
     • targ cu produse traditionale, produse Mangalita, produse de artizanat si produse mestesugaresti
     • spectacol folcloric (ora 14.00)

 

Duminica, 17 aprilie 2016

  • Ora 10.00 – Dezbaterea „Matci performante – Importanta, cresterea – din experienta apicultorilor din Transilvania”
  • Ora 12.00 – Simpozionul „Ghidul de bune practici in recoltarea si pastrarea corecta a produselor apicole” Prezinta : ing. Alina VARADI – apicultor/formator; CASA BIO.
  • Ora 13.00 – Simpozionul „Trusa de interventie in cazul intepaturilor cu venin de albine si efectele veninului” Prezinta : dr. Mirela STRANT – Medic Specialist Medicina de Familie cu competenta api-fito aroma terapie; CASA BIO.
  • Ora 14.00 – Simpozionul „Trusa de interventie in tratarea alergiilor la produse apicole”, Prezinta : dr. Mirela STRANT – Medic Specialist Medicina de Familie cu competenta api-fito aroma terapie; CASA BIO.
  • Premierea crescatorilor de animale si pasari
  • Festivalul „Mangalita” editia a IV-a:
     • targ cu produse traditionale, produse Mangalita, produse de artizanat si produse mestesugaresti
  • Alte evenimente organizate pe parcursul targului:
     • Concurs TOP 10 fermieri
     • Conferinte pe teme de finantare in agricultura
     • Degustari produse traditionale romanesti

 

Ne bucuram de sprjinul urmatorilor parteneri: Consiliul Judetean Cluj, DADR Cluj, APIA Cluj, Camera Agricola Regionala Cluj, AFIR/OSFIR, Pepinierele Hida

 

Targul national de agricultura AgroExpo Bucovina 

AgroExpo Bucovina martie 2016Camera de Comert si Industrie Suceava in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Institutia Prefectului Suceava, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava au placerea sa va invite sa participati la cea de a XIV-a editie a targului national de agricultura si industrie alimentara, AGRO EXPO BUCOVINA 2016, ce va avea loc in perioada 25 – 27 martie 2016 la IULIUS MALL SUCEAVA, zilnic intre orele 10-18.

 

Manifestarea, eveniment de referinta pentru agricultura si industria alimentara, este specializata in prezentarea de utilaje, echipamente si materii prime, animale de rasa si pasari, produse alimentare, seminte si material saditor, ingrasaminte si pesticide, furaje, nutreturi concentrate, aditivi, flori si plante de apartament, pentru gradini, parcuri, sere si altele.

 

De asemenea, avem placerea sa va invitam la FORUMUL ECONOMIC – “AGRICULTURA INCOTRO?” editia a VIII-a, organizat de Camera de Comert si Industrie Suceava, Consiliului Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia pentru Agricultura Suceava si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava, Revista “Lumea Satului”, Radio Antena Satelor si Asociatia Comunelor din Romania, care se va desfasura in cadrul Camerei de Comert si Industrie Suceava. Mentionam ca in cadrul forumului va participa si oaspetele nostru, domnul ministru din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

Tematica targului national de agricultura Agro Expo Bucovina 2016

  • masini, utilaje si tehnologii pentru industria alimentara;
  • aparatura de laborator;
  • produse alimentare;
  • miere si produse apicole;
  • arome, esente, coloranti si aditivi pentru industria alimentara;
  • legume si fructe; conserve;
  • echipamente de protectie pentru industria alimentara;
  • igienizare, detergenti, dezinfectanti pentru industria alimentara;
  • instalatii frigorifice;
  • producatori agricoli;
  • utilaje forestiere;
  • masini, utilaje si unelte agricole;
  • anvelope si piese de schimb pentru tractoare si utilaje agricole;
  • seminte si material saditor;
  • ingrasaminte si pesticide;
  • tehnologii si echipamente pentru irigatii;
  • animale de rasa si pasari;
  • tehnologii de cresterea animalelor;
  • tehnologii si metode de imbunatatire a raselor;
  • incubatoare;
  • masini si echipamente pentru abatorizare;
  • furaje, nutreturi, concentrate, aditivi, premixuri;
  • metode de hranire, sisteme de distributie a hranei;
  • instrumente, tratamente si medicamente de uz veterinar, dezinfectanti;
  • echipamente de incalzire si aer conditionat;
  • silozuri, uscatoare si mijloace de transport a cerealelor;
  • tehnologii de reproducere si crestere artificiala a pestelui;
  • tehnologii de pescuit;
  • flori si plante de apartament, pentru gradini, parcuri si sere;
  • mobilier si accesorii pentru gradini si terase;
  • echipamente si unelte pentru gradinarit;
  • altele.

 

Agro Expo Bucovina 2016

 

INDAGRA

Târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei (www.indagra.ro) revine între 2 şi 6 noiembrie şi readuce în centrul atenţiei noutăţile privind produsele, serviciile, tehnica şi tehnologia celui mai activ domeniu al economiei româneşti, cel agricol.

Până la 1 iunie a.c., la INDAGRA şi-au ocupat locul 260 de companii din 19 ţări, evenimentul înregistrând astfel o creştere cu 40% a numărului de firme înscrise faţă de perioada similară a anului 2015. Ţările care şi-au anunţat prezenţa la cel mai mare târg agricol din ţară sunt cele recunoscute pentru puterea deţinută pe pieţele agrare mondiale: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Turcia, Ungaria.

Se remarcă participările oficiale din: Franţa, Grecia, Turcia şi Olanda, state cu notorietate crescută în ceea ce priveşte produsele şi tehnologiile din domeniul agrar.

Potrivit ritmului în care au loc înscrierile la INDAGRA 2016, organizatorii Romexpo previzionează că numărul expozanţilor îl va depăşi pe cel al ediţiei anterioare cu 15%. Astfel sunt aşteptaţi peste 550 de expozanţi, spre deosebire de ediţia 2015, la care au fost prezente 480 de firme şi peste 63.000 de vizitatori.

Domeniul agrar cel mai bine reprezentat şi în 2016 este cel al maşinilor şi echipamentelor agricole

Cele mai mari suprafeţe sunt închiriate de către firme producătoare şi importatoare de utilaje agricole, printre care: AGRI ALIANTA SRL, FARM TECH SRL, IRUM SA, MASCHIO-GASPARDO ROMANIA SRL, MECANICA CEAHLAU SA, TEHNOFA­VORIT SA.

Sectorul de îngrăşăminte, material săditor şi seminţe

Va fi reprezentat la INDAGRA de firme renumite, cum ar fi: ECOPLANT SRL, GHESAF TRADE SRL, HOLLAND FARMING AGRO SRL, KLASTORF IMPEX SRL, MARCOSER SRL, MORAMI SRL, SYNGENTA AGRO SRL, UNIVERSAL IMPEXSEM COMPANY SRL.

Soluţii pentru sere, solarii şi sisteme de irigaţii moderne

De la INDAGRA 2016 nu vor lipsi cele mai noi şi performante sisteme de irigaţie şi de fertirigat.

Dintre firmele înscrise până în prezent pe acest segment fac parte: AGRO KIT SOLARII, GREEN GARDEN SRL, IRIDEX GROUP PLASTIC SRL, MANTZARIS INTERNA­TIONAL SRL.

Echipamentele pentru viticultură ocupă un loc important şi la ediţia din acest an a târgului, astfel că nu vor lipsi companii precum: EXPERTAGRO TRADING SRL, LANTEC INDUSTRIES SRL, MOLLIFICIO BORTOLUSSI SRL.

Zootehnia va fi şi în 2016 unul dintre punctele de interes de la INDAGRA

La Salonul de Zootehnie al ediţiei 2016 şi-au anunţat deja prezenţa companii de renume din ţară şi internaţionale, precum:

BIG DUTCHMAN INTERNATIONAL GMBH, CARGIL NUTRIȚIE ANIMALĂ, HOG SLAT S.R.L, JAVIER CAMARA EST EUROPE SRL, POULTEC N.V., RIVA SRL, ROTA GUIDO SRL.

Înscrierile companiilor continuă la:

Tel.:  +40 21 207.70.00;   Fax: +40 21 207.70.70

E-mail: indagra@romexpo.ro

Program de vizitare: 2-5 noiembrie 2016, între orele 10.00 şi 18.00

6 noiembrie 2016, între orele 10.00 şi 16.00

Acces:

Bilet intrare adulți / studenţi: 15 lei/zi

Intrare gratuită: copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele instituţionalizate

 

 

Managementul furajării – Incidenţa afecţiunilor podale poate fi controlată printr-o bună nutriţie şi prin utilizarea unor bune practici manageriale ale furajării -(V)

tuuuu

Zonele de impact maxim pentru picioare, sunt frecvenţa furajării, mărimea particulelor de fibroase şi concentrate, trecerea animalelor de la o dietă la alta şi trecerea la turma de bază a junincilor.

Vacile de lapte sunt hrănite în mod convenţional de cel puţin două ori pe zi cu concentrate. Pentru vacile de lapte, cantitatea maximă de concentrate poate ajunge la 38 de Kg administrate de 3-4 ori pe zi. Fânul sau alte furaje fibroase sunt administrate înainte de concentrate.
La efectivele la care se administrează raţii total mixate (TMR) se monitorizează substanţa uscată la toate furajele cu umiditate mare din furajul de bază. TMR este analizat cel puţin trimestrial şi se observă dacă nivelul de nutrienţi este apropiat de cel programat.
În raţie trebuie să se includă obligatoriu un tampon digestiv. Tamponul poate fi inclus în proporţie de până la 0,8% din SU totală a raţiei. Substanţa tampon corectează problemele legate de acidoza ruminală. Mărimea particulelor de furaj este un factor important atât pentru fibroase cât şi pentru concentrate. Fibroasele şi TMR care au o mărime prea mică, la care se adaugă un nivel inadecvat de fibră utilă, pot agrava afecţiunile podale. Vacile au nevoie de un anumit nivel al fibrei utile în dietă pentru a menţine funcţia ruminală normală. Obiectivul major în analiza mărimii particulelor din raţie este măsurarea distribuţiei fibroaselor şi concentratelor din TMR atunci cînd acesta se foloseşte precum şi particulele de fibroase consumate în mod real.
Mărimea particulei, metoda de procesare şi conţinutul în umiditate poate afecta disponibilitatea ruminală a carbohidraţilor structurali şi non-fibroşi. Aceşti factori trebuiesc luaţi în considerare la calcularea raţiei.
Tranziţia graduală se face prin trecerea animalului de la un anumit tip de dietă la un alt tip. Cu două săptămâni înainte de fătare, animalul va începe să primească concentrate (cca. 0,5-0,75% din GV). În mod ideal, junincile au propriul grup separat şi se va ţine cont de greutatea lor mai mică şi de nevoile speciale.
Comportamentul şi stress-ul
Vaca de lapte trebuie să aibă asigurat un interval de odihnă de 10-14 ore pe zi. În acest interval trebuie să poată sta întinsă. Intervalul se poate reduce atunci când adăpostul este proiectat defectuos sau cuşetele sunt prea puţine sau prea inconfortabile.
Când vaca stă aşezată în mod excesiv, se pot sensibiliza picioarele, crescând incidenţa afecţiunilor la acest nivel.
Exerciţiile sunt importante pentru menţinerea afluxului sangvin în picioare şi menţinerea sănătăţii acestora. Prea puţină mişcare poate duce la încetinirea fluxului, edemaţiere şi congestie. Prea multă mişcare şi prea multe şocuri pe pardoseala de beton pot cauza traume mecanice şi ulceraţii soleare.
Junicile au nevoie de îngrijiri speciale faţă de anumite multipare pentru a micşora probabilitatea apariţiei afecţiunilor podale.
Dacă junincile sunt înghesuite, îşi găsesc cu greu drumul spre furaj, ajung să manânce foarte lacom şi de mai puţine ori decât ar fi normal, aceasta ducînd la apariţia acidozei ruminale.
Dezvoltarea mecanică a hemoragiilor sau a ulceraţiilor poate apărea şi ca rezultat al traumelor cauzate de la trecerea de la păşune la stabulaţie pe pardoseala de beton. Prevenirea pododermatitelor la juninci poate consta în separarea grupului de juninci până se aclimatizează la noile condiţii de mediu, creşterea timpului de odihnă şi scăderea factorilor de agresiune.
Orice practică managerială ce implică stresarea animalelor, poate duce la scăderea rezervelor corporale, reducerea rezistenţei la afecţiuni şi implicit la apariţia pododermatitelor.
Practicile manageriale precum vaccinarea şi transportul pot produce stress. Problemele de nutriţie cum ar fi schimbări bruşte ale raţiei, scăderea calităţii fibrei, creşterea energiei în raţie şi conţinutul nebalansat de vitamine pot produce stres în special la începutul lactaţiei. Alte afecţiuni, durerea, agresivitatea altor animale sau a îngrijitorilor pot fi de asemenea factori generatori de stress.
Comfortul standurilor
Spaţiul necesar odihnei în stand trebuie să fie asigurat pentru 10-14 ore pe zi. Dimensiunea standului trebuie să fie potrivită mărimii animalului ce trebuie cazat. Animalele mari au nevoie de cuşete cu lungimea de 2,1-2,4 m şi o lăţime de 110-130 cm în funcţie de dimensiunile animalului (junincă sau vacă). Diferenţa de nivel dintre zona de acces şi cuşetă (nu mai mare de 15 cm) nu va permite vacilor să se întindă şi pe zona de acces.
Aşternutul moale este esenţial. Nisipul este un aşternut optim oferind comfort şi aderenţă. Nisipul trebuie să fie liber de pietricele ce pot penetra cutia de corn.
De asemenea, o cuşetă făcută din pământ bătut, acoperit cu tocătură de cauciuc şi o învelitoare de polietilenă poate asigura o suprafaţă suficient de moale. Oricum, materialul acoperitor nu trebuie să fie de natură abrazivă pentru a nu zgâria articulaţiile animalului atunci când acesta se ridică sau se aşază. Utilizarea rumeguşului sau a talaşului pe polietilenă poate avea efect abraziv şi produce leziuni.
Întreţinerea copitei
Curăţarea şi fasonarea regulată a copitelor poate creşte viaţa productivă a vacii cu până la o lactaţie. Fasonarea corectă asigură stabilitate unghiilor permiţând vacii să îşi distribuie greutatea în mod egal pe copite.
Curăţarea de rutină, care îndepărtează micile denivelări ale copitei va stimula creşterea uniformă a unghiilor. Este recomandat să se facă o curăţare serioasă a copitelor măcar de două ori pe an. Momentele ideale pentru operaţie sunt la înţărcare şi la circa 100 de zile de lactaţie.
Este foarte importantă o evidenţă a afecţiunilor podale şi a tratamentelor şi de asemenea, e foarte importantă angajarea unui podotehnist cu experienţă

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.