Model ferma de capre;Adaposturi pentru capre; Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Adapostul trebuie sa asigure caprelor o ambianta sanatoasa, respectand normele legale in vigoare.

Parametri ambientali pentru caprine :

temperatura interiora vara 15-21 grade C;

temperatura interioara iarna 8 – 14 grade C capre si iezi in maternitate; 3 – 5 grade C capre si tapi;

umiditatea relativa; 70 – 80 % capre si tapi; 60 – 70 capre in maternitate si iezi;

volumul de aer: 3 – 4 mc capre; 2mc iezi; 5 mc tapi;

viteza aerului: 0,2 – 0,5 m/s.

Echipamente de furajare64

baza nutritiei sunt furajele verzi si furajele fibroase la care se adauga si furajele concentrate;

hranitoarele constau in gratare pentru fibroase late de 30-35 cm cu acces unilateral sau duble cu latimea de 60-70 cm pentru acces bilateral

ieslea gratar este prevazut cu jgheaburi pentru concentrate si pentru, bulgarii de sare;

caprele sunt pretentiose la furaj si nu mananca furaje cu miros de mucegai sau de animal;

se recomanda amplasarea in interiorul adapostului a unor bancute de 80 cm lungime; 50 cm latime si 40 cm inaltime pentru joaca si odihna.

Adaparea caprinelor

apa se consuma pentru adapat, pregatirea hranei, curatirea adaposturilor si spalarea instalatiilor;

cantitatea de apa pentru 24 de ore: 10 l/cap capre adulte; 4 l/cap tineret; 4 l/cap laptarie; 2 l/cap preparare nutret; 60 l /ingrijitor; 2 l/mp spalat adapost;

pentru caprine se folosesc adapatori cu nivel constant, care au o carcasa in care se afla o cuva de apa prevazut cu flotor pentru pastrarea nivelului constant.

Sistemul de intretinere semiintensiv

sistemul este utilizat in fermele familiare de cresterea caprelor pentru lapte;

sistemul trebuie sa sigure in sala de muls 32 de posturi , deservite de doi mulgatori;

furajarea este mecanizata prin folosirea unei remorci tehnologice;

gunoiul este evacuat cu ajutorul unui tractor dotat cu lama;

aleea de furajare are 2,3 – 3 m latime;

usile sunt largi de 3-4 m;

productia mare de lapte se obtine prin mecanizarea mulsului;

tapi sunt sacrificati pentru productia de carne la 35-45 de zile;

ferma va putea vinde reproducatori sau material seminal daca are material biologic de valoare;

ferma va fi dotata cu un laborator, cu aparatura necesara pentru colectarea spermei, etc.

Grupurile de muls

grupul de muls cuprinde sala de muls si laptaria;

sala de muls in spic sau bradulet; animalele se aseaza oblig fata de jgheaburile de furajare la 45-60 grade; latimea platformei 0,70 m; latimea jgheabului 40 cm;

sala de asteptare a animalelor asigura 0,4-1 mp/cap;

laptaria este locul rezervat pentru colectarea, racirea,pastrarea laptelui si spalarii ustensilelor de muls;

sala masinilor contine aparatura utilizat la transportul si depozitarea laptelui;

grupul de muls mai cuprinde un laborator, un vestiar si un punct sanitar;

grupul de muls se amplaseaza in asa fel incat sa poata ventila si ilumina direct din exterior.

Elementele dimensionabile pentru stabulatia caprinelor

suprafata: 1,5-mp/cap capre adulte; 1,4-1,5 mp/cap tineret; 2,3-2,5 mp/cap capre cu iezi; 0,4 mp/cap iezi; 4-5 mp/cap la tapi;

front de furajare: 40-45 cm/cap capre adulte; 30-40 cm/cap tineret; 40-45 cm/cap capre cu iezi; 20 cm/cap iezi; 50 cm/cap tapi.

Amenajari si constructii anexe

tarcuri si ocoale pe pasune cu umbrare;

padocuri pentru insorire, miscare, joaca; se recomanda o suprafat dubla fata de suprafat adapostului; o parte se paveaza cu caramida pe lat sa us e asfalteaza; o parte ramane cu pamant pentru a permite odihna ongloanelor;

spatii pentru depozitare (1mp/cap) si pregatirea furajelor (7mp/100cap) cu utilajele si instalatii aferente;

pavilionul sanitar veterinar (pentru 5% din efectiv)

punct de insamantari artificiale

incaperi pentru prepararea si depozitarea produselor lactate.

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru iarnaProprietarii de animale si pasari trebuie sa cunoasca un element esential si anume ca sanatatea animalelor presupune bunastarea acestora, care reprezinta starea animalului la un moment dat in raport cu factorii tehnologici de exploatare, oferiti de catre om, respectiv un anumit confort biologic, prin asigurarea spatiului vital indispensabil, supravegherea zilnica a animalelor, monitorizarea factorilor de microclimat, a ventilatiei, a consumului de furaj si de apa si aplicarea programelor de profilaxie a bolilor, toate adecvate schimbarilor ce intervin in mediul de viata in decursul anului.

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.

Pentru a asigura o stare de sanatate normala animalelor si implicit produse animaliere corespunzatoare, recomandam proprietarilor de animale si pasari ca pentru perioada de iarna sa asigure: 

    • Adapostirea animalelor si pasarilor in spatii corespunzatoare speciei si categoriei de varsta, care sa asigure densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea si zooigiena la parametrii normali, realizata prin :
          • remedierea, dupa caz, a elementelor de constructie exterioare si interioare deteriorate (alei de acces, padocuri, ziduri, geamuri, tamplarii, tavane, jgheaburi, burlane, tencuieli, pardoseli);
          • etanseitatea usilor si a ferestrelor pentru a se asigura o temperatura optima si constanta in adaposturi;
          • asigurarea microclimatului optim, respectiv o temperatura de 18 – 20 grade C, coeficientul de luminozitate (raportului dintre suprafata geamului si suprafata interioara a adapostulu) 1:12 – 1:15, umiditatea sa fie cuprinsa intre 65-70% si improspatarea continua a aerului prin ventilatie naturala.
          • igienizarrea adaposturilor prin curatire mecanica, dezinfectii deratizare, dezinsectii si zugravit;
          • verificarea si remedierea, elementelor tehnologice (utilajele rde muls, de furajare, evacuare dejectii, adapare, ventilatie);
          • asigurarea unor spatii confortabile pentru perioada fatarilor la specia bovina, porcina si in persperctiva pentru ovine;
          • suprafata totala de adapostire pentru toate animalele si dimensiunea grupului se determina in functie de varsta, marime si alte caracteristici biologice:
              • la specia bovina 1,8 – 3,5 m² la tineret si 6-8 m² la vaca adulta in sistem legat patul cu L – 1,8 m, l – 0,8 si front de furajare 50 cm;
              • la ovine, densitatea trebuie sa asigure 1,5 m² pe cap de oaie adulta si 0,35 m² pe miel. Padocul in aer liber trebuie sa asigure o suprafata minima de 2,5 m² pe cap de adult si de 0,5 m² pe miel;
          • in perioada fatarilor adapostul se compartimenteaza in functie de starea fiziologica a efectivului (oi gestante, oi in fatare, oi cu miei).
    • Asigurarea, verificarea si protejarea surselor de apa pentru a remedia anumite defectiuni si pentru a nu fi supuse inghetului.
    • Inventarul stocului de furaje pe sortimente si indici de calitate, stabilirea si respectarea ratiilor zilnice de furaje in functie de specie si categoria de animale.
    • Asigurarea conditiilor optime de depozitare, pastrare si administrare a stocurilor de furaje prin:
          • mentinerea in stare de igiena a instalatiilor, echipamentelor, containerelor si a vehiculelor utilizate pentru producerea, prepararea si transportul furajelor si sa evite orice sursa de contaminare a acestora;
          • evitarea administrarii de furaje (silozuri sau radacinoase) inghetate sau depreciate calitativ, in perioada cu temperaturi scazute, care pot provoca avorturi sau alte afectiuni grave;
          • respectarea programul de autocontrol a calitatii furajelor, prin afuirea de probe la laboratorul de referinta si sa respecte recomandarile mentionate in buletinele emise de catre specialisti in cazul unor neconformitati;
          • sa notifice autoritatilor competente suspiciunea sau constatarea unor necomformitati sau abateri de la cerintele de calitate si salubritate privind siguranta furajelor destinate pentru animale si pasari.
    • Asigurarea conditiilor de evacuarea si depozitare a dejectiilor, a gunoiului, in platforme sau statii de epurare, astfel incat sa nu constituie surse de difuzare a bolilor.
    • Amenajarea unor spatii pentru depozitarea cadavrelor si a altor deseuri de origine animala destinate distrugerii la unitatea specializata.
    • Sa colaboreze cu medicii veterinari, arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor (bovine, ovine, caprine si porcine), existente in exploatatie, actiune cu motivatii din punct de vedere strategic, de ordin veterinar si de ordin zootehnic asigurand o supraveghere si control privind :
          • miscarea interna si internationala a animalelor.
          • activitatea de supraveghere a exploatatiilor de animale.
          • controlul si profilaxia bolilor transmisibile la animale si de la animale la om.
          • asigurarea conceptului de securitate alimentara si trasabilitate.
          • sistemul de subventii, prime, asigurari si despagubiri pentru animale.
    • Sa comunice medicului veterinar intentia de introducere sau scoaterea de animale in / din exploatatie si a altor miscari interne de animale.
    • Sa anunte urgent, medicul veterinar arondat despre aparitia unor modificari in starea de sanatate a animalelor si pasarilor din exploatatie.
    • Sa colaboreze cu servicile veterinare pentru efectuarea actiunilor de prevenire a imbolnavirii animalelor, prin supravegherea clinica a starii de sanatate a acestora, supravegherea unor boli transmisibile prin examinarea in laborator a probelor recoltate de la animale si pasari in acest scop, tratamente antiparazitare, operatiuni de vaccinare profilactica, etc.

Precizam ca in aceasta perioada a anului sunt programate actiuni de supraveghere prin masuri specifice a unor boli transmisibile, respectiv T.B.C. Bluetongue, E.S.B. Scrapia la ovine, Gripa aviara, Salmonelele la pasari, vaccinarea antirabica a carnasierelor domestice, tratamente antiparazitare, etc.

Tot in aceasta perioada medicii veterinari in colaborare cu personalul de la APIA efectueaza inspectii in exploatatiile cu animale avand ca scop verificarea statusului exploatatiilor sub raportul starii de sanatate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare si inregistrare a exploatatiilor si a animalelor, inregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale in vigoare si care au fost declarate de acesta la momentul inspectiei, in vederea corelarii efectivelor existente in exploatatie cu cele inregistrate in baza nationala de date informatice, efective pentru care au beneficiat de subventii de la stat.

Medicii veterinari pe langa verificarile si evaluarile privind respectarea normelor de biosecuritate, protectie si bunastare in exploatatiile cu animale si pasari, cauta permanent sa mentina o buna colaborare cu crescatorii de animale, cu asociatiile crescatorilor de animale constituite, cu micii producatori de bunuri alimentare, prin informari reciproce cu problematica existenta, pentru a solutiona operativ doleantele si solicitarile acestora si pentru aplicarea unor masuri corective in cazul identificarii unor neconformitati.

Share

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. Zeus spune:

    Sunt mai multe raspunsuri Unu: sa telefonati Tatalui care va poate darui intelepciune si pricepere Doar noi tr sa credem si sa administram si aerul si miscarea si vorbirea si gindireaaa etc Apoi va propun sa treceti pragul pentru un dialog de 3 minute cu un specialist de la Camera Agricolo jud sau zonala Si ,in final,va spun ca daca vreti acest lucru puteti Si se merita ,caci Tata ne vrea lucratori si biruitori,dar prin caprele lui,prin ierburile lui,prin increderea lui si iertarea si credinta lui Iertati-ma pentru acest tip de raspuns,dar pe Noul Pamint o sa ne infruptam din roada acestui „dialog” Va multumim

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.