Alimentul care scade tensiunea; Ceaiuri de plante, folositoare iarna; Printre alte nazbatii, komunistii ne-au prigonit valorile, dar fesenistii ni-i impusca-; Victor Rebengiuc: O să…Obiceiuri care ne fac sa imbatranim prematur; De ce canepa este un aliment aproape perfect; Mustarul (Sinapis alba si nigra) si brusturele depasesc orice…farmacie; (Arctium lappa) ; Alimente de evitat pe stomacul gol-Ce trebuie sa stii inainte sa-ti vopsesti singura parul-Patru cauze care te pot duce in pragul depresiei – stiai ca e contagioasa? MUŞTARUL-aliment-medicament

Mustarul-

 

Exista doua specii de mustar: una cu semintele albe (Sinapis alba), care are efecte mai blande (dar este si mai slaba din punct de vedere terapeutic), si una cu seminte negre (Sinapis nigra), cu un puternic gust picant si extrem de rubefianta, care este de obicei preferata in terapie.

Ambele sunt intens folosite in medicina populara, mai ales ca aplicatii externe in bolile bronho-pulmonare, in care fac adevarate minuni. Sa vedem in continuare cateva modalitati de preparare si cateva utilizari terapeutice ale ambelor specii de mustar:

Retete cu mustar:Faina de mustar

Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea sau prin zdrobire in piua. Se pastreaza in recipiente inchise la culoare si in locuri racoroase. De regula, este de preferat ca faina de mustar sa fie folosita in primele 2-3 saptamani de la preparare, dupa aceea proprietatile sale curative diminuandu-se progresiv.

Se administreaza intern in lapte sau vin, iar extern se foloseste la prepararea cataplasmelor.

Cataplasma cu mustar

Se amesteca 3-4 linguri de faina de mustar cu apa pana se formeaza o pasta, care se pune apoi intr-un saculet de panza si se aplica pe locul afectat, tinandu-se pana la inrosirea pielii si aparitia unei usoare senzatii de arsura.

Pentru copiii peste 6 ani, cataplasma se prepara din 3 linguri de faina de mustar si 3 linguri de faina obtinuta prin macinarea semintelor de in. La copiii sub 6 ani aplicatiile cu mustar sunt contraindicate.

Indicatii terapeutice ale mustarului

 

  • Constipatie cronica – se iau zilnic 1-2 linguri de seminte intregi de mustar alb, pe stomacul gol, inghitindu-se cu apa. Este un tratament eficient, dar contraindicat persoanelor care sufera de colon iritabil.
  • Intoxicatii – se amesteca 1 lingura de faina de mustar negru intr-un pahar de apa si se ia pe stomacul gol. Provoaca aproape instantaneu un acces de voma care va elimina materiile toxice din stomac.
  • Lipsa poftei de mancare – se pune un sfert de lingurita de faina de mustar negru intr-un pahar cu lapte. Se administreaza cu un sfert – o jumatate de ora inainte de masa.

Aplicatii externe cu mustar

Bronsita, astm, pneumonie – se aplica o cataplasma cu faina de mustar negru pe zona toracelui. Se mentine atat timp cat senzatia de arsura nu este foarte puternica, dupa care se indeparteaza si se acopera zona tratata cu un material calduros.

Dureri reumatice, nevralgii – in apa fierbinte din cada se pune un saculet cu 100-200 de grame de seminte de mustar negru. Se lasa circa 10 minute, dupa care se indeparteaza. Se fac bai generale cu durata de 10 minute in aceasta apa. Este un tratament valabil si in astmul cronic, in durerile cu diverse localizari produse de expunerea indelungata la frig sau curenti de aer.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu mustar

Copiii sub 6 ani sunt extrem de sensibili la tratamentul cu mustar negru, care poate da intoxicatii severe.  Administrarea prelungita a mustarului, negru sau alb, devine iritanta si toxica, mai ales la persoanele cu dispepsie, cu stomacul sau colonul sensibil, care sufera de iritatii ale cailor urinare

De ce canepa este un aliment aproape perfect

Imagini pentru seminte canepa


„Canepa este unul dintre alimentele perfecte ale naturii, un super-aliment care poate ajuta la mentinerea sanatatii si a starii de bine.

 
Semintele de canepa ofera un spectru larg de beneficii pentru sanatate, cele mai importante fiind: cresterea nivelului de energie, reglarea nivelului colesterolului, imbunatatirea circulatiei, intarirea sistemului imunitar si nervos, recuperarea rapida in cazul leziunilor, reducerea stresului, diminuarea simptomelor dermatitelor atopice si alergiilor.
 
Uleiul de canepa este unul dintre cele mai potrivite uleiuri pentru consumul pe termen lung si contine raportul ideal de omega 3/omega 6 si anume 1:3.
 
Semintele de canepa sunt unele dintre cele mai nutritive alimente de pe pamant si au fost o sursa traditionala de nutritie in multe tari in decursul a mii de ani.
 
Ele pot fi consumate in moduri variate precum: salate de legume si fructe, muesli, produse de panificatie, retete de paste si orez, lapte de canepa. Semintele de canepa pot fi incadrate din punct de vedere biologic in categoria nucilor sau semintelor oleaginoase.
 
Eu le folosesc in supe, salate, legume pasate, hummus, pasta de avocado, budinci, salate de fructe etc”, a declarat Carmen Bruma pentru TeoTrandafir.com.
 
Ulei din seminţe (15g)
● Valoare energetica 126 Kcal/527 KJ
● Proteina 0 g
● Glucide 0 g
● Total grasimi 14 g, din care: Saturate 1.4 g / Nesaturate 12.5 g
● Acid oleic (18.1 omega-9) 1.7 g
● Acid linoleic (18.2 omega-6) 7.7 g
● Acid gama- linolenic GLA (18:3 omega-6) 0.5 g
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 2.5 g
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 0.1 g
● Colesterol 0 mg
● Vitamina E 1.35 mg

Copiii obezi sunt mai predispusi la carii dentare

Imagini pentru copil obez


„Stand in fata televizorului zilnic ore intregi si rontaind (snack-suri, dulciuri, etc.), asa cum fac in general copiii de astazi, duce la aparitia …cariilor dentare si la Glossary Link obezitate, bineinteles”, spune prof. dr. Carole A Palmer de la Departamentul de Stomatologie a Univeritatii Tufts, in articolul intitulat: „Cariile dentare si obezitatea la copii: probleme diferite, cauze asociate”.

 
„De obicei, copii cand se uita la televizor consuma in special gustari bogate in zahar si grasimi, ceea ce nu numai ca reprezinta multe-multe calorii in plus dar predispune si la aparitia cariilor, avand in vedere ca perioada de timp in care alimentele sunt in contact cu dintii creste”, adauga dr. Palmer, opiniind ca obezitatea si cariile dentare la copii sunt rezultatul unor factori complexe, pentru combaterea carora ar fi nevoie de o schimbare a modului de viata, cu mai multa activitate fizica si in special, reducerea timpului de stat in fata televizorului.
 
Conform unui recent raport al Centrului de Prevenire si Control al Bolilor (CDC) in timp ce prevalenta cariilor dentare in populatia generala a scazut intre 1988-1994 si 1999-2002, acest Glossary Link declin al incidentei cariilor nu s-a observat si la copii cu varsta prescolara (2-5 ani).
 
O alta sursa de calorii constituie racoritoarele dulci si sucurile de fructe bogate in zahar, care se gasesc si in multe scoli (automate). Dr. Palmer atrage atentia ca si sucurile fara zahar, conumate frecvent, reprezinta un anumit risc din cauza continutului de acid, care distruge smaltul, dintii devenind astfel mult mai sensibili.

 

 

Aroma naturala care taie pofta de mancare

Imagini pentru aroma menta


Un studiu realizat de o echipa de cercetatori arata ca aroma de menta taie pofta de mancare. O echipa de voluntari a mirosit ulei de menta la fiecare doua ore, timp de cinci zile. La sfarsitul studiului, voluntarii au raportat o scadere semnificativa a senzatiei de foame, si astfel au luat cu 3.485 mai putine calorii pe parcursul unei saptamani, decat in mod obisnuit.

 
Cum functioneaza aceasta teorie? Aroma puternica a mentei distrage atentia de la mancare.
 
Menta are o groaza de beneficii uimitoare pentru sanatate
– Trateaza acneea
– Amelioreaza durerile de cap si migrenele
– Indeparteaza paduchii
– Reduce intensitatea crampelor menstruale
– Diminueaza durerile
– Combate sinuzita si racelile
– Amelioreaza simptomele de stres si anxietate
 
Menta sau uleiul de menta nu ar trebui sa fie consumate in cazul in care urmati tratament pentru boala de reflux gastroesofagian, hernie hiatala, arsuri stomacale si calculi biliari. Menta nu este recomandata pentru sugari, femei gravide sau care alapteaza.

Ce nu trebuie sa lipseasca din dieta niciunei femei dupa 40 de ani

Imagini pentru dieta femeie 40 ani


Dupa implinirea varstei de  40 de ani, corpul produce hormon cortizol intr-o cantitate mai mare, de aceea este mai greu sa faci fata stresului. Mananca mai des alimente care cresc nivelul de hormon serotonina: carne de curcan, banane, hering, sardine, pastrav, menta, busuioc, cimbru.

 
Limiteaza consumul de dulciuri rafinate si de carbohidrati. Inlocuieste-le cu fructe uscate sau proaspete, cereale integrale indulcite cu miere, seminte si nuci care scad pofta de dulce. O dieta saraca in zahar iti pastreaza pielea frumoasa si creierul in forma, previne inflamatiile, bolile aparute adesea din cauza unui sistem imunitar slabit.
 
Fata de alte fructe, rodia are in compozitie o cantitate importanta de antioxidanti. Acestia inlatura radicalii liberi, principalii vinovati pentru slabirea imunitatii si pentru multiplicarea celulelor canceroase. In plus, antioxidantii pot stopa sau incetini producerea de hormoni estrogen, care stimuleaza proliferarea celulelor canceroase ale sanului si dezvoltarea unei tumori. Vitamina C si flavonoidele pe care ti le aduce consumul de rodie sunt tocmai substantele care au efect antioxindant si puterea de a combate inflamatiile.
 
Originara din Orientul Mijlociu, rodia se gaseste acum in intreaga lume. Semn al fecunditatii, rodia era folosita de femeile berbere pentru prezicerea numarului urmasilor. Desenau un cerc pe pamant, aruncau un fruct de rodie copt in centrul lui si, in functie de cate seminte se desprindeau, atatia copii urmau sa aiba. In vechime, mai ales in China, boabele de rodie, fiind acrisoare, erau indulcite cu zahar si servite cu ocazia nuntilor. In momentul in care urma sa se consume casatoria, boabe de rodie erau presarate pe podeaua dormitorului, pentru ca tinerii sa aiba o casnicie fericita si rodnica.
 
Spre deosebire de alte alimente care contin fitonutrimente, cum sunt semintele de susan si leguminoasele, semintele de in au cea mai mare concentratie de lignani. Inul contine fitonutrienti care se numesc lignani si care sunt eficienti in prevenirea cancerului mamar. Acestia din urma sunt transformati de flora intestinala in substante care reduc nivelul de estrogeni si de radicali liberi, avand efecte benefice pentru sani, oase, unghii si par. Iti ajunge o lingura de seminte de in zdrobite si amestecate cu apa sau adaugate in salate.

Tot ce trebuie sa stii despre trichineloza

Imagini pentru analize trichineloza


Sarbatorile de iarna se apropie. Este o traditie, ca in aceasta perioada, sa se sacrifice porci si sa se consume diferite preparate din carne. Consumul unor astfel de alimente necesita cunoasterea riscurilor la care ne expunem mai ales atunci cand consumam carne de porc netestata.

Trichineloza este o boala parazitara, comuna omului si animalelor domestice si salbatice (porcul, nutria, mistretul, ursul, lupul, vulpea si rozatoarele) – determinata de parazitul Trichinella spiralis.
 
La noi in tara cel mai incriminat animal, in transmiterea bolii, este porcul, datorita preferintelor culinare ale populatiei, manifestate in modalitatile de preparare ale produselor din carne. Boala apare in cazurile in care carnea infestata nu este preparata termic corespunzator. Sararea si afumarea carnii, nu sunt suficiente, nu distrug parazitul.
 
Transmiterea se realizeaza prin consumul carnii sau preparatelor de carne de porc sau de vanat infestate.
 
Boala poate apare dupa o perioada de 5 – 28 de zile (in medie 10 – 20 de zile) de la consumul alimentelor continand parazitul.
 
Simptomele trichinelozei apar datorita valurilor succesive de invazie intestinala a parazitului, migrarii larvare si inchistarii lor la nivelul muschilor.
 
Prima saptamana de boala este dominata de dureri abdominale, diaree, greata, varsaturi, insotite de cresterea lenta a temperaturii corporale pana la 39˚C. Aceasta faza coincide cu patrunderea parazitului adult in mucoasa intestinala.
Simptomele datorate migrarii larvare si invaziei musculare incep in a doua saptamana dupa consumarea carnii infestate. in aceasta perioada bolnavul prezinta: febra ridicata (40˚C), dureri articulare, musculare si Glossary Link cefalee (dureri de cap), oboseala marcata – boala confundandu-se deseori cu o stare gripala. Bolnavul mai prezinta tumefierea fetei si pleoapelor („boala capetelor umflate”), eruptii urticariene, hemoragii conjunctivale (ale ochiului) si subunghiale, tulburari respiratorii, cardiace si neurologice.
 
In acest stadiu poate surveni chiar decesul bolnavului, mai ales prin complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca) si mai rar prin tulburari respiratorii sau encefalita.
 
La trei saptamani de la Glossary Link infectie – faza de inchistare a larvelor in muschi – febra se reduce, dar durerea musculara si fenomenele alergice persista inca mult timp.
 
Avand in vedere gravitatea manifestarilor clinice si posibilitatea evolutiei spre Glossary Link deces, bolnavul trebuie sa se adreseze medicului de familie cat mai urgent de la aparitia simptomelor prezentate mai sus.
 
 
Masuri de prevenire
Este foarte important ca populatia sa se aprovizioneze cu carne si preparate din carne doar din surse autorizate si controlate sanitar-veterinar.
 
La taierea porcilor in gospodariile proprii se recomanda sa nu se consume carnea inainte de obtinerea rezultatului examenului trichineloscopic. Examenul se efectueaza la circumscriptiile sanitar- veterinare existente in toate localitatile din judet. in municipiile si orasele judetului functioneaza, in cadrul pietelor agro-alimentare, circumscriptii sanitar – veterinare si pentru siguranta alimentelor, unde se poate efectua de asemenea acest examen. Pentru a evita aglomerarea circumscriptiilor din piete, va recomandam sa va adresati medicului veterinar din teritoriu. 
Pentru prevenirea infestarii porcilor, acestia nu vor fi lasati sa vagabondeze, se vor starpi sobolanii, nu se vor folosi in hranirea porcilor deseuri netratate termic sau resturi de la sacrificarea altor porci.
 
Animalele gasite parazitate nu se vor da in consum, iar carnea lor este inactivata (incinerata, tratata chimic etc.)

Obiceiuri care ne fac sa imbatranim prematur

Imagini pentru femeie 40 ani


Daca ti se pare ca imbatranesti mai repede decat ar trebui, incearca sa faci o evaluare a lucrurilor cotidiene care ti-ar putea afecta pielea. Astazi iti prezentam 10 obiceiuri la care ar trebui sa renunti pentru a incetini imbatranirea. Niciodata nu este prea tarziu pentru a incepe, asa ca faceti aceste schimbari in stilul de viata incepand chiar de astazi, recomanda BrightSide.me.

 
Dieta slaba in grasimi 
Pentru a preveni ridurile, este esential sa consumati acizi grasi omega-3 care ajuta la mentinerea pielii sanatoase. O dieta cu un continut scazut de grasimi duce la imbatranirea prematura a pielii, scrie BrightSide.me.
 
Folosirea paielor pentru baut 
Atunci cand beti printr-un pai, tuguiatul buzelor poate crea linii si riduri in jurul gurii. Acelasi lucru este valabil si in cazul fumatului.
 
Dormitul pe o parte 
Dormitul pe o parte provoaca riduri pe obraji si pe barbie. Expertii spun ca dormitul pe spate este cea mai buna pozitie de somn, pentru a ramane tineri, frumosi si odihniti.
 
Postura incorecta 
Pozitia incorecta deformeaza coloana vertebrala si, ca urmare, muschii devin tensionati. Aceste probleme duc la durere si oboseala si pot provoca adesea deformari permanente.
 
Folosirea protectiei solare numai in vacanta 
Supraexpunerea la radiatiile UV este cauza principala a imbatranirii prematura a pielii. Pentru a va proteja de efectele daunatoare ale soarelui este important sa folositi protectia solara chiar si in sezonul rece, deoarece norii blocheaza doar 20% din razele UV.
 
Utilizarea excesiva a sistemului de incalzire 
Utilizarea excesiva a incalzirii artificiale face ca aerul din interior sa fie foarte uscat. Pielea si parul se usuca si, ca rezultat, veti provoca aparitia mai multor riduri. Incercati sa pastrati o temperatura a caldurii nu foarte ridicata.
 
Excluderea in totalitate a zaharului
Stim cu totii ca un consum ridicat de zahar nu este benefic organismului, dar o infleuenta extrem de rea o are si stresul provocat de impunerea renuntarii la acest ingredient. Daca gasesti fericirea in savurarea unui mic desert, nu ar trebui sa excluzi aceasta bucurie.
 
Statul prea mult in fata televizorului 
Un studiu a constatat ca pentru fiecare ora petrecuta in fata televizorului speranta de viata scade cu 22 de minute. Expertii recomanda ca la fiecare jumatate de ora in care v-ati uitat la televizor, sa va ridicati pentru a face cativa pasi.
 
Somn insuficient 
Adultii au nevoie de cel putin sapte ore de somn in fiecare noapte. Somnul insuficient nu numai ca are ca rezultat aparitia oboselii, ci si scurtarea vietii. Expertii recomanda sa va culcati mai devreme daca percepeti o lipsa de energie, o incetinire mentala sau o crestere in greutate.
 
Stresul 
Mai multe studii au aratat ca stresul cronic provoaca leziuni grave celulelor, ceea ce poate accelera procesul de imbatranire. Nu lasati pe maine ce puteti face astazi si incercati sa aveti un program care sa va pastreze relaxat.

Radacina care reduce glicemia, protejeaza ficatul de toxine, reduce absorbtia colesterolului si trigliceridelor

Planta cu totul extraordinara, brusturele (Arctium lappa) are proprietati detoxifiante de exceptie, care il recomanda in incredibil de multe afectiuni. Mai mult, este foarte valoroasa in preventie. Este o planta bianuala (traieste doi ani). In primul an isi dezvolta sistemul de radacini si frunzele, pentru ca in al doilea an sa faca flori si fructe, dupa care moare. Planta buna de recoltat este cea in varsta de un an, adica fara tija florifera, care poate fi culeasa toamna.

In scop terapeutic se foloseste radacina de brusture, considerata mult timp in Europa cel mai important remediu pentru curatarea sangelui. De asemenea, datorita unor acizi cu proprietati detoxifiante, radacina de brusture stimuleaza functia hepato-biliara si apara organismul de efectele unor substante nocive precum tutunul si alcoolul.

Remediu cu brusture pentru discopatia cervicala

In volumul „Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z”, dr. farmacist Ovidiu Bojor precizeaza: „Prin continutul sau in acizi cafeilchimici, continuti in cantitati apreciabile in radacina de brusture, acestia au proprietatea de a proteja ficatul confruntat cu multi agenti hepatotoxici”.

 

Beneficiile radacinii de brusture
Despre beneficiile radacinii de brusture, fitoterapeutii spun ca, prin compozitia de saruri de potasiu, vitamine din complexul B, uleiuri volatile si tanin, brusturele este unul dintre cele mai eficiente leacuri in detoxifierea organismului.

Reduce glicemia

Cercetarile au dovedit ca radacina de brusture are proprietatea de a reduce puternic nivelul zaharului din sange. De aceea, fitoterapeutii recomanda terapia cu ceai din radacina de brusture mai ales bolnavilor de diabet. „In ceea ce priveste actiunea hipoglicemianta, aceasta se datoreaza continutului foarte ridicat de inulina, priveaza pacientul de gustul dulce, care nu se resoarbe in organism. Reduce si absorbtia glucozei in organism”, noteaza dr. farmacist Ovidiu Bojor in lucrarea mentionata.

Scade absorbtia colesterolului si a trigliceridelor

Radacina de brusture reduce absorbtia intestinala de colesterol si a lipidelor. Aceste actiuni au fost demonstrate stiintific, justificand utilizarea radacinii de brusture in cazul pacientilor predispusi la boli cardiovasculare. In acest scop se utilizeaza ceaiul din radacina de brusture, preparat din doua lingurite de planta maruntita la o cana cu apa. Se beau doua cani pe zi, potrivit dr. Ovidiu Bojor.

Trateaza boli de piele
Datorita actiunii diuretic-depurative si detoxifiante, radacina de brusture actioneaza benefic in diferite boli de piele: acnee, dermatite seboreice, furunculoze. Se utilizeaza extern sub forma de decoct concentrat, preparat din doua linguri de radacina de brusture maruntita la o cana cu apa, pentru aplicatii locale, combinat cu tratament intern. Tot extern, se adauga in diverse lotiuni pentru regenerarea si stimularea cresterii parului si in arsuri.

Radacina de brusture, remediul perfect pentru sanatatea parului tau

Eficient in reumatism, elimina surplusul de apa
Fiind un puternic revulsiv, decoctul din radacina de brusture se utilizeaza sub forma de frectii in dureri reumatice si articulare.
Radacina de brusture curata prompt si eficient colonul, spala rinichii prin efectul sau diuretic puternic, ajuta la eliminarea surplusului de apa din corp prin transpiratie si urina

Patru cauze care te pot duce in pragul depresiei – stiai ca e contagioasa?

Imagini pentru depresie

Ce anume cauzeaza depresia? Este vorba despre un dezechilibru chimic la nivelul creierului sau are legatura cu experientele si stilul de viata al fiecaruia?

De fapt, depresia si in general starile negative pe care cu totii le-am evita daca ar fi posibil sunt niste stari a caror cauza nu este in totalitate clara.
Cercetatorii au cateva idei si au emis ipoteze, insa, nu pot garanta adevarul absolut. Realitatea este ca, in functie de fiecare om, depresia poate avea surse multiple: unele sunt determinate de contextul de viata al fiecaruia, altele se leaga de dezechilibre la nivel fiziologic.
Depresia mai poate sa apara din cauza stilului pesimist de gandire sau in urma unui esec prin care cineva a trecut. Ne putem, insa, gandi la 4 motive importante care in mod cert favorizeaza aparitia depresiilor.
1. Depresia se ia. Poate pare greu de imaginat, dar da, depresia este contagioasa. Mai ales daca traiesti langa un astfel de om sau esti nevoit sa interactionezi des cu el. Este posibil sa te „contaminezi” de un stil de gandire negativist, astfel incat este recomandat sa iti inlocuiesti gandurile negative cu unele pozitive, de cate ori observi ca ele apar.
Mai mult de atat, cauta sa ai in jur persoane joviale, optimiste, care sa emane buna dispozitie. Contaminarea cu o dispozitie buna este, de asemenea, reala.
2. Sedentarismul. Daca ai stari depresive, ultimul lucru pe care l-ai face este sa faci sport. Depresia este insotita, printre altele, de o imagine de sine scazuta si o lipsa a energiei, care in mod sigur te vor opri sa iti investesti energia ramasa in activitate fizica.
Dar important este sa stii cat de necesara este aceasta activitate, in special in cazul unei depresii. De nenumarate ori s-a evidentiat modul in care sportul previne si scade riscul aparitiei starilor negative. Secretul este sa iti stabilesti obiective mici si repetate, de exemplu, de minim doua ori pe saptamana poate fi suficient la inceput, ca sa iti creasca motivatia.
3. Somnul insuficient sau neodihnitor. Lipsa somnului poate determina o stare de iritabilitate si, in final, pregateste terenul pentru aparitia depresiei, mai ales daca acest lucru se intampla de mult timp.
De aceea, este necesar sa ai un ritual de relaxare seara, inainte sa adormi, pentru a te asigura ca a doua zi te vei trezi cu „bateriile incarcate”.
4. Utilizarea excesiva a siteurilor de socializare. Intr-adevar petrecerea timpului pe site-urile de socializare produce o vulnerabiltate, care poate facilita instalarea depresiei.
Acest lucru se intampla, mai ales, in randul adolescentilor. Pe astfel de siteuri, toti utilizatorii au tendinta de a arata partea pozitiva a vietii lor, ceea ce va cauza comparatia cu ceilalti. Avem tendinta sa ne comparam viata noastra cu a altora, care doar pare mult mai buna si de aici rezulta o multime de ganduri care ne fac sa ne simtim lipsiti de valoare.
Din pacate, despresia este numita boala secolului 21 si ea poate afecta atat copiii, cat si adultii, si se poate manifesta diferit de la om la om. De aceea, este necesar ca atunci cand simti ca este ceva in neregula cu starile tale, sa consulti un specialist si vei construi, treptat, obiceiuri sanatoase in viata ta.

In : Stiri din Sanatate

Alimente de evitat pe stomacul gol

Micul dejun este un ritual zilnic pentru cei mai multi dintre noi si credem ca stim care sunt alimentele benefice pentru un mic dejun adecvat. Cu toate acestea, desi anumite alimente sunt sanatoase, nu toate sunt bune pentru a fi consumate pe stomacul gol. Iata cateva produse de evitat, dar si alternativele lor care asigura un inceput de zi optim, sanatos si gustos, potrivit theheartysoul.com.
1. NU: Iaurtul – Desi bogat in proteine si calciu, acesta contine bacterii lactice. Cand excesul de acid clorhidric din stomac interactioneaza cu aceste bacterii, ele sunt distruse si astfel efectele benefice ale iaurtului sunt diminuate drastic.
2. DA: Fulgii de ovaz – Acestia creaza un strat protector in jurul mucoasei stomacului care previne ca acidul clorhidric sa erodeze stomacul. Ovazul contine fibre solubile, care micsoreaza nivelul de colesterol si imbunatateste digestia si metabolizarea mineralelor vitale, a proteinelor si a carbohidratilor. De asemenea, ovazul confera satietate pe o perioada mai lunga decat iaurtul.
3. NU: Rosiile – Desi rosiile au un gust excelent in omleta, acestea contin un nivel ridicat de acid tanic, ducand astfel la cresterea aciditatii din stomac. Un nivel crescut de aciditate poate duce la ulcer gastric.
4. DA: Ouale – Sunt foarte satioase si sanatoase la micul dejun. Fie ca optati pentru omleta, ochiuri, oua fierte sau oua pe apa, consumul de oua poate ajuta la reducerea caloriilor.
5. NU: Bananele – Cu toate ca sunt considerate un mic dejun sanatos, mai ales in smoothie-uri, consumul unei banane pe stomacul gol poate duce la cresterea brusca a nivelului de magneziu in sange, ceea ce poate avea efecte negative asupra inimii si a sistemului circulator.
6. DA: Afinele – Sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe de pe planeta, au putine calorii si au multiple beneficii in imbunatatirea memoriei, a tensiunii arteriale, a circulatiei si a metabolismului. Beneficiile sunt si mai mari atunci cand afinele sunt consumate la micul dejun. Afinele pot fi consumate cu ovaz, intr-o salata de fructe sau simple.
7. NU: Citricele – Bogate in acid citric, portocalele, lamaile, grepfruturi, lime-urile pot cauza aciditate crescuta si gastrita si ulcer gastric cand sunt consumate pe stomacul gol.
8. DA: Pepenele rosu este o alternativa excelenta pentru cei care poftesc la fructe sanatoase la micul dejun. Consumul de pepene rosu pe stomacul gol hidrateaza si are efecte benefice asupra sanatatii ochilor si a inimii datorita nivelului crescut de licopen.
9. NU: Perele – Consumul de fibre este esential dimineata, insa perele contin fibre brute care pot dauna membranelor mucoase delicate de la nivelul stomacului. Este important sa protejam acest mucus, in special la micul dejun.
10. DA: Nucile – Desi multa lume nu se gandeste sa consume nuci la micul dejun, acestea sunt bogate in grasimi sanatoase si proteine. Daca sunt consumate dis de dimineata, acestea pot imbunatati sanatatea sistemului digestiv contribuind la un nivel normal al PH-ului stomacului, diminuand riscul ulcerului si al excesului de acid din stomac.

Ce trebuie sa stii inainte sa-ti vopsesti singura parul

Imagini pentru vopsire par

O coafura sau o culoare noua iti poate schimba complet infatisarea si nu este necesar sa mergi la salon. Poti sa iti vopsesti parul singura acasa, atat timp cat tii cont de vopseaua pe care o folosesti, dar si de trasaturile fetei sau de culoarea ochilor. Este recomandat sa folosesti o vopsea de par care nu contine amoniac, sa citesti cu atentie instructiunile de pe ambalaj si sa folosesti un aplicator special si manusi.

Inainte sa alegi o culoare, este important sa alegi vopseaua potrivita pentru tipul tau de par. Toate tipurile de par au un pigment rosu natural, asa ca, daca nu ai fire albe de par, este esential sa alegi o vopsea de par intr-o nuanta mai inchisa sau rece. Daca iti plac culorile tari, precum roscatul, poti sa alegi o vopsea cu pigment rosu sau o vopsea neutra.
Vopseaua permanenta rezista mai mult timp pe par si are o putere mai mare de acoperire. In schimb, vopseaua semipermanenta ataca mai putin firul de par, insa nu rezista foarte mult timp. Totodata, vopseaua semipermanenta nu este o alegere buna in cazul in care vrei sa optezi pentru o culoare mult diferita de cea pe care o ai.
Daca vrei sa alegi nuanta potrivita pentru tine, este recomandat sa optezi pentru o vopsea de par cu doua tonuri mai inchise sau cu doua tonuri mai deschise decat culoarea ta naturala. De exemplu, daca ai parul saten normal, poti sa alegi o nuanta de castaniu, insa nu negru.
 
Alege o culoare potrivita tenului tau
Foarte multe femei aleg o nuanta mult prea inchisa sau mult prea deschisa pentru tenul lor, iar rezultatele nu vor fi mereu bune. Daca vrei sa alegi culoarea potrivita pentru tine, este esential sa tii cont de pigmentul pe care il are tenul tau. Daca tenul tau are o nuanta mai calda, poti sa optezi pentru culori deschise.
In schimb, daca tenul tau are o nuanta mai rece, poti sa optezi pentru culori inchise. In cazul in care nu esti sigura ce vopsea ti se potriveste, poti sa iti analizezi pielea si sa fii atenta cum se vad venele in zonele mai sensibile. Daca venele au o culoare spre albastru, atunci este recomandat sa optezi pentru culori reci, inchise. Daca venele au o culoare spre verde, atunci este recomandat sa optezi pentru culori calde, deschise.
 
Tine cont de culoarea ochilor
Vrei sa iti vopsesti parul singura acasa? Tine cont de culoarea ochilor! Nuantele calde sunt potrivite pentru persoanele care au ochii caprui, iar nuantele reci sunt potrivite pentru persoanele care au ochii deschisi la culoare. Persoanele care au ochii verzi pot sa opteze pentru orice nuanta de par.
In cazul in care tot nu esti decisa ce culoare sa alegi, poti sa instalezi o aplicatie care te va ajuta sa gasesti nuanta potrivita pentru tine. De exemplu, aplicatia MyShade este disponibila in Apple Store, dar si in Google Play Store.
sursa:andreearaicu.ro

Victor Rebengiuc: O să mor tot în comunism! Credeam că nu

Pe 6 octombrie, la Librăria Humanitas a avut loc o întâlnire deschisă cu actorul Victor Rebengiuc în cadrul Întâlnirilor Yorick. Într-o sală arhiplină, artistul a vorbit despre România de azi, despre motivele care l-au făcut să nu accepte să filmeze în „Moromeţii 2” şi despre „generaţia de aur”.

Despre lumea în care trăim

Vă mulțumesc că ați venit aici, nu știu ce așteptați de la mine, pentru că îndemânarea mea nu este în a vorbi în public și de a exprima fel de fel de idei, ci sunt obișnuit să joc pe scenă, acolo mă pricep cât de cât, și în fața aparatului de filmat. Nenorocirea este că sunt destul de bătrân și, de la o vârstă destul de fragedă, de pe la 13 ani, trăiesc în comunism… Și nu-mi place asta. Nu m-am împăcat cu comunismul. A existat o scurtă perioadă, de încercare de a uita comunismul și de a trece la lucruri mai plăcute, dar văd că în ultima vreme, se insistă să ne întoarcem din nou în perioada comunistă. Lucrul ăsta mă enervează și nu cred că merităm așa ceva. Toată conducerea țării e formată din niște semidocți, niște oameni fără pregătire, care, pentru noi cei care mai citim o carte și mai știm ce se întâmplă în lume, nu sunt buni. Asta mă enervează cel mai mult: comunismul și PSD-ul.

Despre noua și vechea cenzură

Reînvie cenzura. În forme economice mai ales. Îl arunci pe om afară, rămâne pe drumuri, n-are ce să mai mănânce. Și situația asta te obligă până la urmă, te tentează cumva… Cenzura există și acum, a existat și atunci. Sunt filme care au fost interzise. Filme în care am și jucat. Filmul lui Lucian Pintilie, „De ce trag clopotele, Mitică?” a stat zece ani închis, n-a putut să fie văzut de nimeni, a fost interzis. De-abia în ’90 a putut să fie văzut. „Faleze de nisip” al lui Dan Pița, la fel, a fost interzis. Apropo de asta, mi-aduc aminte o poveste… comică. Filmul lui Pița a fost invitat pe banii organizatorilor la Manila, în Filipine. Acolo filmul a avut succes, a fost bine primit. Organizatorii, ne-au plătit drumul, masa, cazarea, dar trebuia să schimbăm avionul. Și m-am dus la tovarășa Suzănica Gâdea, ministra Culturii. „Doamnă, uitați, avem de mers la festival, reprezentăm România, dați-ne și nouă să cumpărăm 5 dolari, 10 dolari, să avem și noi să bem un ceai, o apă, că trebuie să stăm pe aeroport o noapte.” „Dragă”, mi-a răspuns, „să vă luați apă minerală la voi!” Zic: „Doamnă, mergem dincolo de Ecuator, altă climă, altă alimentație, ne-apucă o durere de burtă, să avem și noi un ban…” „Dragă, să vă luați Mexafon cu voi… Mie tovarășul mi-a spus să nu dau valută, nu dau valută…” Noroc că am avut un vecin care era marinar de la care am cumpărat 100 de dolari. Era în 1983…

Despre filmul românesc de ieri și de azi

Filmele cele mai bune care s-au făcut în perioada comunistă și care au rămas până azi sunt ecranizările făcute după opere literare. Erau oameni foarte talentați. Dar și acum sunt. Filmele românești sunt premiate peste tot în lume. Poate atunci erau niște scenarii mai bune, pentru că erau opere literare.

Publicul românesc nici înainte nu era foarte prezent în sălile de cinema la filmele românești. De exemplu, la „Moromeții” înainte de Revoluție nu intra nimeni să-l vadă: „A, un film cu țărani, lasă-ne dom’le!” Și de-abia după ce s-a dat la tv și-a câștigat notorietate. Nu știu dacă Moromete e cel mai bun rol al meu, dar, în orice caz, e cel mai popular. Și șoferii de taxi îmi zic când mă urc în mașină: „Ia uite, Moromete…” Toată lumea e fericită că intră Moromete în taxi… nu mai merge cu căruța…

Despre „Moromeții”…

N-am acceptat să filmez la noul „Moromeții” din două motive. Sigur că am fost tentat să reiau rolul, dar… filmul se face în comuna Talpa, din Teleorman, o comună destul de izolată. Când am filmat eu la „Moromeții” veneam în fiecare zi de la București cu mașina și plecam după filmare în fiecare zi înapoi. Ei da, dar eram cu 30 de ani mai tânăr… Acum n-aș mai fi putut să fac asta. Și după ce am semnat contractul, l-am sunat pe Stere și i-am zis că n-o să pot face asta.

Iar al doilea motiv a fost că a schimbat distribuția. Dacă rămânea distribuția din prima serie, era altceva. Ei erau băieții mei, fetele mele, nevasta mea, era o justificare de vârstă între noi. Acum i-a coborât pe toți cu 30 de ani, deci băiatul care-l joacă pe Nicolae, are vreo 18 ani. Eu am 84, sunt străbunicul lui, nu pot să fiu tatăl lui în film. Și am zis că de ce să mă expun ridicolului. Cu părere de rău am renunțat.

Despre „generația de aur”

Faptul că ne-am numit „generația de aur” e o greșeală. Am fost o generație bună, e-adevărat. Dar pe vremea aia nu se găsea aur… E prea prețios spus „generația de aur”. Suntem generația ’56. Așa e mult mai corect. Cât despre tineri, nu trebuie să existe nicio panică. Există tineri foarte buni, foarte talentați, joc cu ei, repet cu ei. Suntem la fel. Suntem parteneri. N-am ce să le reproșez. Dimpotrivă, mă străduiesc să fiu la nivelul lor de pretenție față de mine. Și nu e ușor. Cantitatea de talent este aceeași.

Despre inflația de absolvenți de actorie

Sigur că e o nenorocire că sunt sute de absolvenți în fiecare an. Dar ei nu sunt absolvenți, cea mai mare parte dintre ei sunt oameni care și-au cumpărat niște diplome. Institutele astea private de teatru nu țin seama de talent, țin seama de cine plătește. Și UNATC la fel. Pentru că a intrat în nenorocirea asta de sistem Bologna, care nu e valabil pentru o școală vocațională, care se bazează pe talent și unde trebuie să lucrezi cu un singur student de dimineața până seara. În sistemul acesta universitar, vine profesorul, ține o prelegere două ore, pe urmă pleacă… Or, un student la actorie are nevoie să lucrezi cu el tot timpul. Dar așa s-au gândit că profesorii și conferențiarii vor lua un salariu mai mare… Asta e realitatea… Sunt oameni săraci profesorii, au nevoie de bani…

Despre mari întâlniri pe scenă

Am avut un mare noroc pentru că am fost contemporan cu niște oameni extraordinari ai teatrului românesc. Cu Lucian Pintilie, cu Liviu Ciulei, cu Radu Penciulescu, cu Vlad Mugur. Niște oameni extraordinari, mari artiști, care au sfârșit prin a fugi din țară. A existat o perioadă mai liberă în comunism, când cenzura se înmuiase bine de tot și existau spectacole senzaționale. Dacă voiai să mergi într-o seară la un spectacol erai într-o încurcătură serioasă, pentru că nu știai pe care să-l alegi. Oferta era atât de generoasă… Atunci a început să se știe că există teatru în România. Atunci mari creatori din afară au venit să vadă teatrul românesc. Și a început să fie invitat pe la festivaluri internaționale. Apoi, prin 1971 libertatea asta s-a cam sfârșit. Acesta a fost marele meu noroc, să joci în regia acestor oameni nu e puțin lucru. Liviu Ciulei a condus Teatrul Bulandra, a ridicat nivelul artistic al teatrului, contribuind și la ridicarea nivelului artistic al celorlalte. Se spunea că Naționalul este prima scenă a țării. Și eu ziceam atunci: Da, e prima scenă Naționalul, dar primul teatru e Bulandra!

Despre a fi sau a nu fi un mare actor

Eu îmi asum greutatea cuvintelor pe care le spun. Nu pot să spun despre mine că sunt un mare actor, nu eu trebuie să spun asta și, în orice caz, nu vreau să aud lucrul acesta pentru că mă deranjează. Nu-mi place zgomotul. Eu îmi fac treaba mea. Nu vreau zdrăngănele de mine. De ce sunt eu un mare actor? Cu ce sunt mai mare ca alții? În primul rând că eu nu sunt mulțumit de mine. La nici un rol nu am satisfacție deplină să zic: „Băi, ce bine-am jucat eu rolul acesta”. Tot timpul mă gândesc că poate se putea mai bine, că poate era o altă modalitate de expresie. În momentul în care mă îndoiesc de ce-am făcut, nu pot să spun că sunt un mare actor.

Despre implicarea artistului în viața socială

Artistul trebuie să se implice, e țara în care trăiește… Acum eu sunt prea bătrân să mă implic mai mult. Mai spun așa, din când în când câte ceva, dar sunt bătrân, nu pot să mă lupt mai mult, obosesc mai repede. Îmi pare foarte rău că lucrurile se întâmplă așa, nu mă așteptam să vină asemenea vremuri. Nu pot să-i văd. Când îi văd la televizor, mă sperii. Mă întreb ce caută acolo. E ceva îngrozitor ce se întâmplă. La ce nivel de cultură, de ideologie. Nici nu mai știu ce să spun despre asta, atât de supărat sunt. O să mor tot în comunism! Credeam că nu.

Despre moarte

Da, vorbesc cu lejeritate despre asta, gata se-apropie, e după colț, aici, poate să fie oricând. Eu sunt pregătit. Ce nu vreau – și o spun în gura mare – e să am sicriul expus la teatru. Nu-i nevoie. Ce să vezi acolo? Ce să vezi la un mort? Chit c-a fost actor. N-o să poată să mai joace… E mort și mort rămâne. O lumânărică și o floare pusă la intrarea teatrului e un omagiu mai important și mai puternic decât să vezi un mort pe năsălie.

Despre Revoluție

De la Revoluție țin minte sentimentul extraordinar de eliberare pe care l-a avut toată lumea, de împlinire neașteptată a speranțelor. Eu nu credeam c-o să mai scăpăm vreodată de Ceaușescu, nu-mi închipuiam cum o să fie. Mă întrebam ce o să se întâmple cu Adrian Păunescu, cu Corneliu Vadim Tudor, care era la revista „Săptămâna”. N-or să mai iasă din casă de rușine, mă gândeam eu, o să stea închiși acolo… Dar, o, Doamne… cine au fost apoi ăi mai mari politicieni și ăi mai mari deștepți în țara asta după Revoluție? Așa e lumea, nu avem ce face.

Despre aplaudatul în picioare

Nenorocirea e că la sfârșitul spectacolului, oricât de prost ar fi, toată lumea se ridică în picioare când aplaudă. Am fost la un spectacol îngrozitor de prost, la care s-a aplaudat în picioare, cu entuziasm. Asta mă surprinde neplăcut, că se aplaudă fără discernământ. În America rar durează aplauzele mai mult de un minut. E plăcut să fii aplaudat, dar eu nu mă dau în vânt. Nu fac un lucru pentru care vreau să mi se mulțumească. Fac un lucru care-mi place, e pasiunea mea, trăiesc pentru meserie și nu vreau mulțumiri. Sunt plătit pentru asta – prost, dar sunt plătit! Aplauzele sunt uneori un fel de obligație pentru spectator, nu vin spontan din faptul că apreciază ceva.

Despre a fi român

Ce înseamnă a fi român? Români suntem când ne vedem de treabă și facem o treabă bună, iar țara prosperă și totul merge bine. De ce să fiu mândru că sunt român? M-am născut în România, sunt român, dar asta nu e un prilej de mândrie pentru mine, ci de îngrijorare. Ce se întâmplă cu România și cu noi, cei care suntem în ea? Cum votăm? Până acum, n-a câștigat niciunul dintre cei pe care i-am votat. Votez mereu alții, ce să fac?

Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/victor-rebengiuc-o-sa-mor-tot-in-comunism-credeam-ca-nu/

 

 

Printre alte nazbatii, komunistii ne-au prigonit valorile, dar fesenistii ni-i impusca- O tragedie întâmplată peste Ocean: asasinarea lui Ioan Petru Culianu

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE România a fost şi rămâne o pepinieră de oameni excepţionali. Unul dintre ei a fost Mircea Eliade. Pe urmele lui s-a înscris moldoveanul dintr-o familie de intelectuali Ioan Petru Culianu (1950-1991).

Aplecarea spre studiu, ușurința cu care și-a însușit limbi orientale la Facultatea de limbi romanice, clasice și orientale din București îl prefigurau pe savantul prestigios (pentru început a colaborat la un dicționar hindi-român). Disponibilitatea lui extraordinară a atras atenția Securității care și l-a vrut colaborator. A refuzat și a suferit consecințele: n-a mai putut publica în revistele românești și a trebuit să profeseze într-o școală pe un drum desfundat din județul Suceava. Dacă voia să se realizeze, să devină istoric al religiilor, asemenea antecesorului său, soluția era desțărarea. Până atunci (1972) a reușit o performanță: lucrând la biblioteca Asociației Orientaliștilor din București și-a însușit un bagaj informațional extraordinar. Să spunem că acest fond unic de carte este și astăzi neinventariat și supus degradării.

Ajuns în Italia, I.P.C. este internat într-un lagăr de refugiați unde încearcă să se sinucidă. Depășește acest răstimp nenorocit și urmează cursurile Universității Catolice din Milano. O termină cu o teză despre gnosticism. Ajunge în Olanda unde ține cursuri de limba română și de istoria religiilor. În 1980 obține cetățenia olandeză, în ciuda cererii de respingere a autorităților comuniste de la București pentru acest „dușman al poporului”. La numai 30 de ani își trece la Sorbona doctoratul de stat cu tema reluată de la licență despre gnosticism. Este un parcurs exemplar de om de știință în devenire, iar consacrarea îi vine dintr-o invitație a lui Mircea Eliade la Institutul Teologic al Universității din Chicago. Ajunge succesorul acestuia la catedra de istoria religiilor.

A publicat monografia Mircea Eliade necunoscutul (Milano, 1978), studii despre Vasile Voiculescu, Mihail Eminescu și romanele Hesperus (1982) și Jocul de smarald (1987). A inițiat elaborarea unei enciclopedii a magiei în patru volume. A colaborat la presa exilului (Limite, Revista scriitorilor români, International Journal of Romanian Studies, Agora, Lupta etc.) cu articole, studii științifice, recenzii; unele au fost difuzate prin BBC.

Ioan Petru Culianu a fost un bun român. Fără să se lase înșelat de aparențele „revoluției în direct la televizor” din 1989, el a dus o susținută campanie de democratizare reală a României. A făcut-o mai ales prin paginile revistei Lumea liberă (unde a cerut desființarea Securității, independența justiției, privatizarea televiziunii, drepturi egale pentru minoritățile etnice). Dar militantismul său nedezmințit i-a creat dușmănii cumplite. A fost ucis într-o toaletă a Institutului unde lucra. Crima a declanșat un scandal internațional în care acuzațiile au mers deopotrivă către Securitatea română și cercurile legionare trăitoare în străinătate.

El l-a definit pe exilat ca fiind cel care îndrăznește să rupă legăturile cu matricea, evadând pe alt tărâm, cu reguli necunoscute, pe care va trebui să le învețe și să le accepte prin suferință.

Pierderea lui Ioan Petru Culianu, la fel ca cea din 1940 a lui Nicolae Iorga – prin asasinare – a sărăcit cultura românească, a văduvit-o de o valoare recunoscută pe plan internațional. Cele 11 volume din opera sa, publicate începând din anul 1994, dau măsura creației acestui român de geniu.

Ajuns în Italia, I.P.C. este internat într-un lagăr de refugiați unde încearcă să se sinucidă. Depășește acest răstimp nenorocit și urmează cursurile Universității Catolice din Milano. O termină cu o teză despre gnosticism. Ajunge în Olanda unde ține cursuri de limba română și de istoria religiilor.

CITIŢI ŞI:
IOAN PETRU CULIANU, UN DESTIN FABULOS CURMAT DE UN GLONȚ ÎNTR-O TOALETĂ

Citiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/o-tragedie-intamplata-peste-ocean-asasinarea-lui-ioan-petru-culianu/

 

Cateva SECRETE ALE  poporului ales

Am petrecut câţiva ani în Israel – pentru un stagiu, în câteva spitale de acolo – şi mi-a venit ideea de a face o cercetare: „De ce sunt evreii atât de inteligenţi?”

Este evident faptul că evreii sunt mai avansaţi în multe aspecte ale vieţii, cum ar fi ingineria, muzica, ştiinţa şi, mai ales, în mediul de afaceri – aproape 70% din comerţul mondial este deţinut de evrei, de la cosmetice, modă, produse alimentare, hoteluri, industria filmului (Hollywood şi altele) etc, până la armament. Este aceasta o coincidenţă sau ceva obţinut în mod conştient?

Cercetarea a durat aproximativ opt ani, timp în care am adunat informaţii într-un mod cât mai exact posibil, despre alimentaţia evreilor, cultură, religie, pregătirea iniţială a sarcinii etc, pentru a le compara cu obiceiurile altor naţii.

Să începem cu pregătirea iniţială a sarcinii. În Israel, primul lucru pe care l-am observat este că mama însărcinată cântă mereu cântece religioase şi urmăreşte să rezolve cât mai des probleme de matematică împreună cu soţul.

Am fost foarte surprins să văd că viitoarea mamă purta mereu cărţi de matematică şi, uneori, chiar mă ajuta în rezolvarea unor probleme. La întrebarea „Faci asta pentru copilul din tine?”, ea mi-a răspuns: „Da, pentru a instrui copilul încă din burtă, numai aşa va putea fi un geniu mai târziu”.

Un alt lucru pe care l-am observat este atenţia acordată alimentaţiei. Viitoarei mame îi place să mănânce migdale şi curmale cu lapte, salate amestecate cu migdale şi alte fructe cu o coajă lemnoasă, cum ar fi nucile. Pentru masa de prânz – pâine, legume şi alge. În credinţa lor, carnea de animal şi peştele nu vor da niciun beneficiu pentru trupul nostru.

De asemenea, ei mănâncă întotdeauna, înainte de masa principală, fructe. În convingerea lor, dacă mănânci mai întâi felurile principale (cu pâine sau orez), apoi fructele, te vei simţi somnoros şi îţi va fi greu să înţelegi orice lecţie care ţi se va preda la şcoală. Modul de alimentaţie a copilului este întotdeauna sub îndrumarea părinţilor: în primul rând se consumă salata de fructe cu migdale.

În Israel, fumatul este tabu. În cazul în care sunteţi invitatul lor, nu încercaţi să aprindeţi o ţigară în casă, vă vor cere politicos să mergeţi afară pentru a fuma. Potrivit oamenilor de ştiinţă israelieni, nicotina distruge celulele din creier şi afectează genele şi ADN-ul, lucru ce poate avea ca efect apariţia unui idiot. Deci, fumători, vă rugăm să luaţi notă! (În mod paradoxal, cel mai mare producător de ţigări este un evreu… Philip Morris Klutznick.)

Din ceea ce am văzut, cei mai mulţi dintre copiii evrei cunosc cel puţin trei limbi: ebraica, araba şi engleza. Încă din copilărie ei vor învăţa să cânte la pian sau la vioară, acest lucru fiind absolut necesar. Există convingerea că această practică creşte IQ-ul unui copil şi va face din el un geniu. După constatările oamenilor de ştiinţă, vibraţia benefică a muzicii stimulează creierul şi acesta ar fi motivul pentru care există o mulţime de genii printre evrei.

Încă din clasa I, copiilor li se va preda matematică cu trimitere la afaceri şi subiecte de ştiinţă care le fac plăcere.

Pentru comparaţie, copiii de aceeaşi vârstă din California au IQ-ul cu aproximativ şase ani în urmă. Copiii evrei sunt, de asemenea, orientaţi către atletism, tirul cu arcul sau tirul cu arma (cu aer comprimat). Aceasta deoarece se crede că tirul ar antrena creierul să se axeze pe decizii şi precizie.

În liceu, elevii sunt îndemnaţi să studieze ştiinţele, să creeze produse, să se implice în tot felul de proiecte, chiar dacă unele sunt foarte amuzante sau par a fi inutile. Dar sunt abordate într-un mod cât se poate de serios când este vorba de ştiinţa aplicată, medicină sau inginerie. Această cutumă este introdusă şi în instituţiile de învăţământ superior politehnic şi universităţi. În facultăţile cu profil economic se oferă multă libertate imaginaţiei creatoare, aşa că, în ultimul an de facultate, studenţii trebuie să facă un proiect şi, practic, ei pot absolvi doar în cazul în care grupul lor (aproximativ 10 studenţi într-un grup) poate face un profit de cel puţin un milion de dolari.

Nu fiţi surprinşi, asta este realitatea! Iată de ce evreii deţin jumătate din afacerile lumii. Cele mai recente produse ale firmei Levis au fost proiectate în cadrul Facultăţii de afaceri şi modă din Israel.

În New York, centrul comercial al evreilor din SUA, evreii care au o idee genială, benefică, sunt susţinuţi de comitetul oamenilor de afaceri evrei prin împrumuturi fără dobândă, pentru a asigura dezvoltarea unor afaceri prospere. Datorită acestui fapt, Starbucks, Dell Computer, Coca-Cola, DKNY, Oracle, Levis, Dunkin Donut şi sute de alte companii, chiar şi filme de la Hollywood, au beneficiat de sponsorizarea lor.

Absolvenţii evrei de la Facultatea de Medicină din New York au fost încurajaţi să apeleze la acest comitet, împrumutul fără dobândă permiţându-le să îşi deschidă cabinete sau clinici private.În teoria mea, nu iau în discuţie religia sau rasa.

Întrebarea pe care o pun este: am putea să producem generaţii inteligente urmând exemplul evreilor? Răspunsul ar putea fi afirmativ. Modificându-ne obiceiurile de zi cu zi, ocupându-ne de viitorii noştri copii, acordând atenţie alimentaţiei, educaţiei cred că, în termen de trei generaţii, am putea obţine un salt evident

Topul bauturilor alcoolice mai putin daunatoare sanatatii

Imagini pentru vin


La asta nu ne-am fi gandit vreodata. Unele bauturi alcoolice sunt chiar sanatoase. Specialistii au facut un top inedit al acestora. Consumul ocazional si moderat de alcool nu reprezinta un pericol pentru sanatate, insa trebuie sa fim atenti si la bauturile alcoolice, intrucat unele sunt mai sanatoase decat altele.

 
Vinul sec – contine mai putin zahar chiar si decat o bere. Ideal ar fi sa alegi vin rosu, intrucat acesta contine antioxidanti din belsug. si vinul alb sec are mai putin alcool decat cel rosu, de aceea are mai putine calorii.
Sampania – este un vin spumant obtinut din struguri albi si poate avea mai putine calorii decat un pahar cu vin alb sau o bere.
Vodca cu apa minerala – nu contine zahar, ceea ce inseamna ca are si o cantitate mai mica de calorii decat alte bauturi alcoolice.
Gin, whiskey, tequila – nu contin indulcitori artificiali si zahar, asa ca au un aport caloric mai mic, comparativ cu bauturile care contin zahar, precum lichiorul, anunta jurnalul.ro.
Bloody Mary – Cocktail pe baza de votca si suc de rosii, combinat cu sare, este o bautura slab calorica, dar are totodata si calitati nutritionale.
 
Chiar daca bauturile alcoolice din acest top sunt considerate a fi sanatoase , sau foarte sanatoase, este clar ca raportarea se face la celelalte bauturi alcoolice. Efectele mai putin sanatoase ale alcoolului raman valabile si in cazul acestor licori, chiar daca ele reprezinta partea de top a a bauturilor din punct de vedere al beneficiilor pentru organism.

Ceaiuri de plante, folositoare iarna

Imagini pentru Ceai De ghimbir


Principalele probleme de sanatate care apar iarna sunt din cauza frigului. Pentru a le preveni ne putem incalzi cu ceaiuri sau infuzii din plante medicinale, suficient de calde. Ceaiurile sunt eficiente pentru incalzirea organismului, pentru prevenirea deshidratarii si a scaderii temperaturii corpului. in plus, sunt foarte multe plante medicinale eficiente pentru mentinerea sanatatii, din care se pot prepara ceaiuri aromate, placute la gust.

 
Potrivit specialistilor, oamenii sufera cand le este frig, atunci nivelul de serotonina este redus si in plus apare si senzatia de a manca mai mult. Cu cat sunt ingerate mai multe calorii din alimente grase, apare in creier un sentiment de fericire si astfel se explica pofta de mancare crescuta iarna. Pentru a preveni obezitatea in lunile de iarna trebuie consumate multe ceaiuri deoarece acestea elimina senzatia de foame, scad pofta de mancare prea mare. Ceaiurile trebuie sa fie cat mai calde pentru a incalzi organismul, pentru a nu lasa frigul sa creeze un disconfort in organism si sa ne deterioreze sanatatea.
 
Ceaiul de scortisoara
Acest condiment este aromat si are un efect foarte bun de incalzire a organismului. Se foloseste chiar si in vin fiert in perioada lunilor de iarna pentru aroma sa speciala, dar si in alte bauturi calde: lapte, infuzii din plante, cafea. Ceaiul de scortisoara ajuta in combaterea afectiunilor cauzate de frig, este un bun remediu contra extremitatilor reci, ofera o stare de bine in organism si calmeaza durerile de articulatii. Ceaiul de scortisoara se poate combina si cu alte plante medicinale sau cu alte ingrediente valoroase pentru sanatatea organismului, ca de exemplu:
 
Ceai de scortisoara si coaja de portocale – incalzeste organismul, previne raceala.
Ceai de scortisoara si lamaie – creste imunitatea organismului.
Ceai de scortisoara si miere de albine – are actiune detoxifianta pentru organism.
Ceai de scortisoara si menta – calmeaza sistemul nervos.
 
Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul stimuleaza circulatia sangvina, previne raceala, tulburarile tractului gastro-intestinal, incalzeste corpul, creste imunitatea organismului. Ceaiul de ghimbir are proprietati energizante, calmante, este recomandat in cazuri de sinuzita, congestii respiratorii, febra, raguseala, inflamatii la gat. Acest ceai se poate combina cu nucusoara, citrice, ceai verde, miere de albine, frunze de menta, cuisoare si piper negru. Iata cateva variante de ceai cu ghimbir:
 
Ceaiul din ghimbir, lamaie si ceai verde – energizeaza si incalzeste corpul.
Ceaiul din ghimbir, ceai verde, nucusoara si doua cuisoare – are o aroma deosebita si ajuta in tratamentul tusei, racelii, durerilor de gat si pneumoniei.
Ceaiul din ghimbir, lamaie si suc de mere – este o bautura calda, aromata, revigoranta pentru organism.
Vinul fiert condimentat cu mirodenii
 
In lunile de iarna se recomanda sa se bea ocazional cate o cana de vin fiert. Acest preparat ofera o stare de relaxare si incalzeste corpul. Unii spun despre vinul fiert ca are efect de medicament pentru ca intensifica circulatia sangelui ceea ce este important pentru extremitatile reci, iar in plus calmeaza si imbunatateste starea de buna-dispozitie, devii mai vesel si mai jovial. Totusi mare atentie cu bauturile alcoolice, mai ales daca sunt anumite probleme de sanatate! Vinul fiert se prepara din vin rosu si diferite mirodenii: coaja de portocala, cuisoare, nucusoara, piper negru, felii de fructe coapte si uscate, migdale prajite si stafide. Se indulceste cu putin zahar, iar pentru un plus de aroma se adauga si o feliuta de lamaie.
 
Ceaiul de usturoi
In sezonul de iarna organismul poate fi mai sensibil la infectii, de aceea este importanta cresterea imunitatii acestuia. Usturoiul este un antibiotic natural excelent care poate fi folosit ca ingredient in diferite preparate culinare, dar si in infuzii si ceaiuri, pentru prevenirea infectiilor respiratorii, bolilor provocate de virusuri si microorganisme.
 
Ceaiul de usturoi se prepara din doi catei de usturoi infuzati timp de 5 minute in 200 ml apa fierbinte. Se bea cald, indulcit cu miere si aromat cu o feliuta de lamaie. Are numeroase beneficii pentru organism: previne bolile respiratorii, raceala si gripa; combate tusea, flatulenta si candidoza; curata sistemul digestiv; amelioreaza simptomele de bronsita; scade riscul de boli arteriale si boli cardiace; scade nivelul de colesterol din sange; previne cancerul; elimina toxinele din organism; ajuta la descompunerea grasimilor si la scaderea in greutate; previne si combate diareea si dizenteria; creste imunitatea organismului.

De ce vinul rosu agraveaza durerile de cap?

Imagini pentru vin rosu


Vinul rosu este una dintre cele mai consumate bauturi, iar lumea poate fi impartita cu usurinta in doua. Sunt persoane care pot bea o sticla intreaga fara sa aiba vreo problema, iar altele simt dureri de cap de la un singur pahar. Migrenele aparute dupa ce este baut vinul rosu sunt o enigma care pare a fi elucidata dupa studiul substantelor din bautura.

 
In primul rând este nevoie de stabilirea diferentelor dintre durerea de cap provocata de vinul rosu si mahmureala. In cazul mahmurelii apar durerile de cap, ametelile, starile de voma, setea excesiva, senzatia de gura uscata, oboseala, crampele musculare. Toate acestea vin pentru ca organismul nostru digera alcoolul, potrivit publicatiei Scientific American vinul este una dintre bauturile care poate da mahmureli severe.
 
Durerea de cap aparuta in urma consumului de vin rosu este diferita de cea data de mahmureala. Diferenta majora este ca apare imediat ce alcoolul este ingerat. Nici nu apuci sa bei mai mult, ca sa ajungi la mahmureala. Vinurile contin cantitati diferite de sulfiti care sunt folosite pe post de conservanti, dar si cu rol de antioxidanti si proprietati antimicrobiene. In Uniunea Europeana cantitatea pe care un producator o poate folosi este limitata in functie de tipul de vin. Pentru vinul dulce este permisa cea mai mare cantitate, in schimb ce vinul rosu ar trebui sa aiba cel mai mic nivel de sulfiti. Majoritatea crede ca acestia sunt vinovati pentru durerile de cap, insa nu exista dovezi stiintifice in acest sens.
 
Medicul Lawrance Newman, de la NYU Langone Medical Center, a declarat pentru revista SELF ca vinovati pentru migrene sunt taninii prezenti in coaja strugurilor si in sâmburii acestora. Vinul rosu are o concentratie mare de tanini, mai ales ca strugurii sunt lasati la fermentat cu tot cu coaja. Solutia ar fi ca persoanele care nu pot procesa aceste substante ce apar in mod natural sa aleaga un vin care nu este foarte inchis la culoare. O alta varianta ar fi sa bea doua cesti de cafea inainte de a consuma vin rosu sau sa consume o cantitate suficienta de apa.

A fost descoperit secretul longevitatii tibetanilor

Imagini pentru tibetani


Un grup de cercetatori americani au ajuns la concluzia ca popoarele care traiesc in zonele montane sunt diferite din punct de vedere genetic de altele. In cursul secolelor organismul lor s-a adaptat astfel incat sa asigure supravietuirea in conditii extreme.

 
Sa traiesti la o cota cat mai inalta prelungeste si imbunatateste viata. Nu doar aerul mai curat, mancarea mai sanatoasa, miscarea sau ritmul de viata mai putin stresante sunt cele care asigura o viata mai lunga si o batranete activa. Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca aceste grupuri de persoane sunt diferite si din punct de vedere genetic. Organismul lor a suferit de-a lungul secolelor mutatii genetice capabile sa garanteze supravietuirea speciei in conditii extreme.Studiul cercetatorilor de la Universitatea din Berkeley, publicat in ultimul numar al revistei Science, a reusit sa explice de ce rezistenta la aerul rarefiat, unde concentratia de oxigen este si cu 40% mai scazuta decat cea de la nivelul marii, incetineste efectele imbatranirii si imbunatateste prestatia organelor interne. Cercetarea care a avut loc in Tibet a confruntat DNA-ul a 50 de locuitori din Himalaya cu cel al unui grup de 50 de chinezi de etnie han, nascuti la campie.
 
Pana acum cercetatorii descoperisera deja zece gene care diferentia cele doua popoare. Echipa condusa de profesorul Rasmus Nielsen a gasit acum 30 gene diferite, indentificand pentru prima data la descendentii generatiilor care locuiau la o altitudine de peste 3.500 de metri, un fel de „umanitate paralela”. Aceste diferente se extind la cele peste 13 milioane de persoane care traiesc pe Glob, la altitudini de pana la 5.000 de metri. Totodata, descoperirea spera sa dea noi orizonturi in cercetarea unor boli cauzate de privarea de oxigen, precum epilepsia si schizofrenia. Potrivit cercetatorilor californieni aceste popoare sunt protagonistele „celor mai rapide mutatii genetice intalnite pana acum”, iar aceste schimbari sunt date de felul in care organismul utilizeaza oxigenul.

Cum ajuta la slabire pipotele de pasare

Imagini pentru pipote de pasare


Evident ca pipotele nu sunt cele mai bune alimente pentru slabire, dar aduc o contributie destul de mare, daca sunt consumate corect. 

 
Iata cum pot ajuta:
 
Accelereaza metabolismul datorita cantitatii mari de proteine ( acestea sunt necesare in procesul de slabire)
Contine vitamine si minerale, care favorizeaza topirea kilogramelor
Ofera satietate pe termen lung
Contin un numar relativ mic de calorii si anume 154
 
*Atatea beneficii trebuiau sa fie insotite si de un dezavantaj, dar nu il vom resimti daca consumam pipote de 1-2 ori pe saptamana. Acel punct slab consta in faptul ca au in compozitie destul de mult colesterol, motiv pentru care trebuie sa eviti sa le gatesti in sosuri grase sau sa le prajesti. Un alt sfat este sa le consumi cu o garnitura sanatoasa cu putine calorii si neaparat 1 bol de verdeata. In acest mod vei evita problemele cu colesterolul rau.
 
Cum se consuma corect pipotele de pasare?
 
Pipotele sanatoase nu trebuie sa aiba miros neplacut si nici culoare dubioasa. Ele trebuie sa fie de un roz moviu sanatos si trebuie sa luceasca, iar inainte de preparare trebuie spalate foarte bine, mai ales ca intr-o punga mare ai pipote de la zeci de pasari. Acestea pot fi gasite la ferme sau in supermarket-uri. O varianta sanatoasa de gatire este sa le fierbi sau sa le faci la cuptor, dar sa folosesti 1 lingura de ulei de masline si plante aromatice pentru gust. 
 
In plus:
Stimulează creşterea copiilor
După cum bine ştiţi, zincul este un element indispensabil pentru creşterea oaselor la copii, iar acesta se găseşte şi în pipote. De asemenea, zincul întăreşte unghiile şi părul.
Păstrează pielea tânără şi frumoasă
Consumul de pipote accelerează metabolismul datorită conţinutului ridicat de proteine, fapt care previne îmbătrânirea şi apariţia tumorilor. În plus, seleniul din pipote este un element important pentru buna funcţionare a glandei tiroide, mărind astfel longevitatea.
 
Au un aport important de vitamine
Pipotele conţin cupru, magneziu, fosfor, potasiu şi mangan, precum şi vitamina B9. Prin simplul consum al lor vă veţi umple organismul cu vitamine şi substanţe utile, lucru care va permite organismului să funcţioneze eficient. Pe lângă toate acestea, fierul din acest produs ajută persoanele care suferă de anemie.
 
Ajută la eliminarea pietrelor la rinichi
Puţine persoane cunosc faptul că stratul de pe pipote constituie un remediu pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Acest strat se spală bine, se usucă şi se consumă sub formă de praf.
Este important ca atunci când cumpăraţi pipote să fiţi atenţi la aspectul lor. Acestea trebuie să fie curate şi să lucească. În ceea ce priveşte modul de preparare, acestea pot fi fierte, înăbuşite sau chiar prăjite cu sos barbeque şi verdeaţă.

Cum se tine o dieta eficienta cu cartofi

Imagini pentru dieta cu cartofi


Dieta cu cartofi poate sa iti curete organismul si sa dea jos kilogramele in plus. Exista mai multe variante in care o poti tine, in functie de cat vrei sa slabesti si cat timp esti dispusa sa ai o alimentatie plictisitoare.

 
Dieta cu cartofi isi are originea in America Latina cand, in urma cu sute de ani, oamenii o foloseau pentru curatarea tractului digestiv si detoxifierea generala a organismului. Potrivit Menshealth.com, un barbat care avea 150 de kilograme a slabit 53 de kilograme, urmand o dieta cu cartofi vreme de un an. Dupa parerea acestuia, solutia este sa “iti faci alimentatia plictisitoare si viata interesanta”. Healthy-dietpedia.com noteaza ca exista trei variante in care poti tine dieta cu cartofi, fiecare avand o strictete diferita, dar si durata diferita.
 
Cum poti sa tii dieta cu cartofi
 
Dieta cu cartofi – varianta 1
Ia 1,400 kilograme de cartofi spalati bine, taiati in felii wedges si copti in cuptor pana cand devin aurii. Imparte aceasta cantitate in sase portii si mananca-i calzi, fara condimente. Bea cel putin 12 cani de apa pe zi. Durata acestei diete este de doar trei zile. E posibil sa pierzi pana la trei kilograme pe parcursul celor trei zile.
 
Dieta cu cartofi – varianta 2
Ai nevoie de 1,400 kilograme de cartofi spalati bine, apoi copti in cuptor. Imparte cartofii in patru-sase portii, de mancat pe parcursul unei zile. Mananca doua dintre portii simple, fara sa le condimentezi. Pe celelalte portii poti pune unt si ulei de masline. Aceasta dieta se tine o saptamana.
 
Dieta cu cartofi – varianta 3
Aceeasi cantitate de cartofi – 1,400 kilograme – spalati si copti la cuptor sau gatiti la abur. De asemenea, imparte cartofii in patru-sase portii, pe care le vei manca pe parcursul unei zile. De data aceasta, poti pune sare, unt si condimente, precum ierburi proaspete si usturoi. De asemenea, poti face piure de cartofi, folosind apa si putin unt in loc de lapte.
 
Aceasta dieta poate fi tinuta 15 zile, fara ca sanatatea sa iti fie afectata. Dieta cu cartofi presupune consumul a 1200 de calorii pe zi si vei putea sa iti iei din alimentatie destule proteine, vitamina B1, vitamina PP si vitamina C, precum si minerale ca potasiu, fier, magneziu, fosfor si calciu. In plus, cartofii contin si aminoacizi de neinlocuit, ca lizina, vitamin B2 si pectina. Ca orice dieta ce presupune consumul unui singur aliment, nu este lipsita de riscuri.

.

Alimentul care scade tensiunea

Imagini pentru dovlecelul


Specialistii in nutritie spun ca dovlecelul poate fi o solutie naturala in scaderea tensiunii arteriale, datorita continutului ridicat de potasiu. „Leguma este bogata in vitaminele C si E, beta si alfa-caroten, antioxidanti ce protejeaza organismul impotriva cancerului de prostata. In plus, dovlecelul scade riscul aparitiei maladiilor cardiovasculare, deoarece previne formarea placilor de ateron si creste rezistenta corpului impotriva racelii si gripei”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist, scrie gandul.info.

 
De asemenea, leguma contine 0,35 miligrame de vitamina B3 si provitamina A, care sunt prezente mai ales in coaja dovlecelului. La acestea se adauga 7 miligrame de vitamina C, totul in doar 100 grame, precizeaza specialistii in nutritie. Alimentul are un continut caloric scazut, astfel ca la 100 de grame dovlecelul contine 15 kilocalorii. Patru din zece romani sufera de hipertensiune. Potrivit cardiologilor, afectiunea favorizeaza aparitia accidentelor vasculare si a infarctului de miocard. 
 
Dovleceii care intereseaza in terapia naturala sunt cei comestibili, care se consuma la varsta imatura, cand samburii nu sunt decat foarte putin formati, coaja este fina si intreaga. Acesti dovlecei sunt foarte bogati in apa (aproape 95% din masa lor), insa in pulpa si mai ales in coaja lor gasim si cantitati foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor si potasiu. Ca sa ne facem o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, ajunge sa spunem doar ca trei sute de grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu.
 
Un studiu facut de Universitatea din Massachusetts, Statele Unite, pe 1271 de subiecti cu varste de peste 66 de ani hraniti cu o alimentatie preponderent vegetariana, bogata in vitamina A (printre care pe primele locuri se situa dovlecelul) a dovedit ca incidenta diferitelor forme de cancer a fost cu aproape 30% mai redusa decat la grupele martor, care au avut o alimentatie obisnuita.

Cum sa ai o memorie performanta si dupa 30 de ani

Imagini pentru memorie perfecta


Capacitatea de memorare si cea de invatare se intretin prin exercitiu continuu. Specialistii recomanda jocuri precum rebus ori sudoku si multe lecturi. Creierul, precum corpul, este supus imbatranirii, insa deteriorarea lui poate fi incetinita cu vointa si exercitii. In felul acesta, la o varsta inaintata, cand unii fac eforturi uriase sa-si aminteasca unde si-au lasat ochelarii, altii pot avea memorie de elefant. 

 
„Persoanele care isi folosesc activ creierul au un declin mult mai lent decat cele care nu o fac. Problemele neurologice (accidente cerebrale, dementa, tumori), consumul de droguri, tulburarile psihice (socuri, traume, depresii cronice) duc la scaderea memoriei, temporar sau permanent”, spune psihoteraputul Camelia Izsak, citata de evz.ro. Pentru mentinerea creierului in forma, psihoterapeutul recomanda exercitii de memorare, rebus si sudoku: „E bine sa invatam poezii, sa citim si sa facem corelatii intre ce citim si ce traim, sa gandim analizand lucrurile. Un creier folosit functioneaza mai bine si mai mult decat unul odihnit”.
 
Specialistii sustin ca dieta noastra ar trebui sa contina o varietate de fructe si legume, de la verdeturi la rosii si fructe de padure. Desi nu exista un „fruct magic” pentru creier, antioxidantii, pe care ii gasim in majoritatea fructelor si legumelor, ajuta la contracararea efectelor negative ale radicalilor liberi la nivel celular. Somnul este un element extrem de important pentru performanta cognitiva si in special pentru memorie. O persoana adulta trebuie sa doarma aproximativ opt ore pe noapte. Astfel, nivelul hormonilor stresului din organism scade si intregul corp se reface si se relaxeaza. Memoria se bazeaza pe o serie de conexiuni nervoase, care se refac si se intaresc in timpul somnului.
 
Creierul trebuie sa fie antrenat permanent, pentru a face fata provocarilor cotidiene. Studiile au aratat ca si creierul are nevoie de exercitii la fel de mult ca si muschii, de exemplu. Antrenamentele pentru creier nu sunt numai necesare, dar de cele mai multe ori sunt si placute.

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.