Nicusor Serban schimba tehnologia de crestere a viteilor : le da colostru cu sonda

Dupa o expeditie profesionala, cu alti crescatori, pe la cateva ferme din statul Wisconsin, SUA, Nicusor Serban si-a modificat tehnologia de crestere a viteilor.

cresterea_viteilor

Pana nu demult, proprietarul fermei Agroserv Mariuta, judetul Ialomita, lasa vitelul langa vaca timp de 24 de ore, ca sa suga colostru de 3-4 ori. Acum, il separa imediat dupa fatare. Si ii distribuie colostru cu sonda.

„Am adus la mine in ferma o noutate pe care am vazut-o in Wisconsin, unde am fost la scoala doua saptamani, cu reprezentantul societatii Schontal Schul. Am pornit de la ziua zero, cand se naste vitelul. Atunci, vitelul trebuie sa primeasca, in primele 6 ore, 5-6 litri de colostru pentru a-i asigura imunitatea. Precizez: nu sa suga liber de la vaca. Am o sonda cu care introduc direct pe esofag, in stomacul vitelului, 2,5 litri de colostru, in prima jumatate de ora, apoi alti 2,5 litri in urmatoarele 4 ore. Ii asigur astfel imunitatea transmisa de colostru. Eu am inceput sa fac aceasta operatiune. Mi-am cumparat pompa adecvata de-acolo.”

Prima imunizare a vitelului o provoaca prin vaccinarea vacii inainte de fatare.

Dupa fatare, taie buricul, il badijoneaza, apoi duce vitelul intr-o cusca dezinfectata, curata, cu paie proaspete, care are un bec cu infrarosii, pentru uscare. Este un mediu cu extrem de putini factori de stres si microbi. Fiindca acolo unde fata vaca nu e totdeauna foarte curat. Elimina astfel si stresul mamei la intarcare.

Vitelul sta in cusca 6 ore, primeste al doilea colostru cu pompa, dupa care merge in cuseta lui, unde va sta 50-60 de zile. Trece imediat pe lapte pasteurizat, adica o hrana fara germeni:

„Este demonstrat stiintific ca, dupa 12 ore, nici imunoglobulina nu mai trece din colostru in sange: filtrul este excelent. Nu e necesar sa mai dam colostru 3-5 zile, cum faceam noi. Mi-am cumparat deja pasteurizator.Si starea viteilor este mult mai buna. Le dadeam, pana acum, lapte praf si-i intarcam la 80-90 de zile. Se practica in toata Europa. Americanii folosesc pasteurizatorul si le dau viteilor numai lapte de vaca. In acest sistem, vitelul poate fi intarcat la 50-60 de zile. Se face deci o economie de lapte pentru o perioada de 20 de zile. Rezulta o economie de aproximativ 300 de lei pentru hranirea fiecarui vitel.”, spune fermierul

Socializarea treptata in cusete si furajarea ulterioara nu se modifica in ferma de la Mariuta.

Scurtarea perioadelor dintre fatari

Pentru a asigura o productie mai mare de lapte, deci un profit mai bun, fermierul aplica atent lectiile invatate peste Atlantic. Americanii au un management special pentru urmarirea vacii proaspat fatate. Au doua categorii de vaci extrem de atent cercetate:

vacile inainte de fatare, cand acorda o atentie deosebita ratiei pentru ca vaca sa nu se ingrase, sa nu faca edem, sa fete usor, sa nu faca retentie etc.;

vacile proaspat fatate, in primele 20-30 de zile: administrarea unor energizante foarte puternice in primele ore de dupa fatare, pentru a recupera energia pierduta la travaliu; administrarea unor substante care contin calciu pentru combaterea hipocalcemiilor; alte energizante, cum ar fi propilen-glicolul – 5 zile inainte si 5 zile dupa fatare.

Folosesc drojdii pentru a mentine flora abdominala, astfel ca vaca sa consume si sa poata prelucra din ce in ce mai multe furaje. Ea produce, dar trebuie sa manance ca sa nu fabrice lapte din rezervele corporale. Altfel, intr-o saptamana, nu se mai ridica.

„Toate aceste lucruri au influenta asupra primelor cicluri de dupa fatare, asupra eliminarii resturilor placentare, a lesiilor pentru curatarea uterului. Se evita astfel metritele si endometritele.”, explica Nicusor Serban.

Americanii au apoi niste sisteme de urmarire sau de inducere a caldurilor. Sunt tratamente hormonale ce asigura inseminarea pana la 90 de zile de la fatare.

Nicusor Serban spune ca o vaca da peste 50 de litri lapte pe zi, intra in calduri la un ciclu de doua ore :

„Daca in cele doua ore nu a vazut nimeni vaca, ne uitam la ea peste 21 de zile, la ciclul urmator. Cand tot doua ore vor fi pentru fecundare. Si in loc sa insamantam vaca la 90 de zile de la fatare, vom face inseminarea la 120, la 150, la 200 de zile. Si pierdem bani.”

Americanii au vaci care dau 100.000 de litri la 6 lactatii, deci nu se tem ca epuizeaza animalele. Crescatorul de la Mariuta era oricum mai aproape de ei prin performante. Omul clatina din cap :

„Eram aproape, dar ei nu vor sa stea pe loc. Daca ma duc iar la anul, sigur gasesc lucruri noi.”

I-a ramas gandul la sistemul fagure de racire si ventilare a aerului, la instalatia de cuantificat calitatea furajului – un sistem de site care verifica inainte si dupa masa ce si cum mananca vaca.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.