Doamna dr. ing. Doina Silistru,(foto) ne prezinta cateva elemente despre sporirea confortului si a cheltuielilor, în special cu furajarea, creșterea calitatii si cantitatii producției individuale de lapte, a valorii economice a vacilor si…; OFERTA pentru oricare crescator de vaci- Schontal Schul Impex SRL; Fermele inteligente; DeLaval a vandut al 10.000-lea robot de muls; Genetica stiintifica aduce profitabilitate; Bovine Elite is your Premier Worldwide multi-breed semen, certificate & AI supplies distributor. We offer:…! Top Performeri Holstein; Calea laptelui, într-o fermă de elită din Ungaria si…Noutate în testarea taurilor din SUA; Top 100 TPI List; O soluţie pentru lapte mult şi reproducţie neschimbată pe caniculă; Soluţii moderne pentru valorificarea potenţialului genetic; GTC – Procedurile americane aduc rezultate; Cum se face reproducţie, furajare… în ferme cu 8.000 de vaci, cu 30.000, la muls ,dar si cu 125-130 de fătări pe zi… 

Imagini

Doamna dr. ing. Doina Silistru

Sporirea confortului si a cheltuielilor, în special cu furajarea,creșterea calitatii si cantitatii producției individuale de lapte, a valorii economice a vacilor,  reprezintă cateva criterii ale dezvoltării tehnologice în creșterea vacilor de lapte

Dezvoltarea tehnologică modernă trece dincolo de mecanizare și se transpune în utilizarea de senzori care furnizează informații despre operațiunile tehnologice din fermă, ducând la îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor la nivel de fermă.

Progresul tehnologic din zilele noastre face posibilă dezvoltarea și utilizarea unei palete foarte largi de senzori, care pot furniza date detaliate în timp real despre fiecare individ, indiferent cât de mare este numărul de animale din fermă. Aceste date, printr-o indexare și interpretare fiziologică adecvată, sunt traduse în informații care pot sprijini procesul de luare a deciziilor până la nivel de individ.

 

Controlul mijloacelor de producție în cele mai mici detalii

Precizia în creșterea vacilor de lapte poate fi definită ca posibilitatea de a coordona mijloacele de producție până la cea mai mică unitate, la nivel individual dacă este posibil, pentru a le permite vacilor să-și exprime potențialul genetic în raport cu obiectivul economic al fermei și pentru a le asigura bunăstarea.

Această abordare de conducere a proceselor tehnologice dintr-o fermă de vaci de lapte va avea ca rezultat îmbunătățirea stării de sănătate și bunăstării animalelor, precum și creșterea profitabilității exploatației. Cea mai mică unitate de producție poate fi reprezentată de fermă, un grup de animale sau un animal individual. Mărimea unității este determinată de către senzorii și echipamentele utilizate, precum și de disponibilitatea automatizării.

Sistemele de precizie în creșterea vacilor de lapte pot fi împărțite în două categorii: de diagnostic și de management. Același senzor poate fi utilizat atât pentru alarmare, cât și pentru rezolvarea unui eveniment sau unei stări fiziologice care îmbunătățește luarea deciziilor. De exemplu, scăderea producției de lapte poate indica existența unei probleme de sănătate, dar și o problemă de furajare.

Un sistem de precizie în creșterea vacilor de lapte este format din următoarele componente: un senzor care generează date, un model care realizează interpretarea fiziologică a datelor, un proces de luare a deciziilor și, în final, o unitate de executare a deciziilor.

Majoritatea dispozitivelor de precizie sunt de diagnostic al stării de sănătate și activității de reproducție. Scopul dezvoltării acestor dispozitive este acela de a înlocui simțurile omului, precum și pentru a face economii în fermă.

 

Performanța echipamentelor de pe platforma de muls

Cel mai vechi senzor în creșterea vacilor de lapte a fost borcanul, prin care se măsura cantitatea de lapte produsă de fiecare vacă în parte. Dar acesta trebuia operat manual. Milkmetrele electronice au apărut numai atunci când a devenit posibilă identificarea electronică a vacilor. S-a trecut astfel la înregistrarea on-line, în timp real, a performanței productive.

O adevărată revoluție s-a produs atunci când în fermele de creștere a vacilor de lapte au pătruns computerele. În acel moment, identificarea, prelucrarea și depozitarea datelor au făcut posibile noi realizări în domeniul sporirii preciziei în creșterea vacilor de lapte.

Un exemplu excelent despre cum e posibil ca puterea tehnologică și computerul să transforme tehnologia deja existentă în fermă într-un senzor îl reprezintă echipamentele care se găsesc pe platforma de muls.

Acestea se pot transforma în „senzori” ai platformei de muls și ai performanței mulsului prin adăugarea de temporizatoare fiecărui dispozitiv: închiderea porții, eliberarea vacilor, atașarea și detașarea paharelor, milkmetru. Astfel se poate determina performanța platformei de muls și a fiecărei echipe de mulgători.

 

Determinarea masei corporale

Greutatea vacilor se poate determina cu ajutorul cântarelor amplasate pe aleea de retur a vacilor. Primele astfel de cântare au apărut în anul 1979 în Marea Britanie. Apoi, în Israel au fost puse la punct cântare mai performante, care au fost integrate cu codul de identificare al vacilor și cu un software care prelucrează datele în timp real și algoritmi speciali. Cântarul este amplasat pe aleea de retur a vacilor de pe platforma de muls, permițând astfel cântărirea vacilor fără a mai utiliza forța de muncă umană.

Cântărirea zilnică a vacilor, chiar de 2-3 ori pe zi, la aceeași oră, a permis calcularea de medii zilnice sau săptămânale ale masei corporale, eliminând astfel eroarea introdusă de o singură cântărire. Mai mult, prin integrarea datelor despre masa corporală cu datele de furajare și producția zilnică de lapte s-a reușit, prin intermediul unor programe speciale, să se determine starea fiziologică a fiecărei vaci în mod individual.

Importanța cunoașterii masei corporale a vacilor, ca unealtă de management al fermei, rezultă din multitudinea de cercetări publicate în revistele de specialitate în ultimii ani. Astfel, masa corporală a vacilor a fost asociată cu ureea din lapte, cu indicii de reproducție, cu numărul de celule somatice din lapte.

La fel de importantă este și corelația masei corporale cu producția de lapte și caracteristicile acestei relații pe parcursul unui ciclu de producție, modificările masei corporale în relație cu starea de sănătate, cu problemele la fătare și cu alimentația. Pentru realizarea acestor cercetări a fost nevoie de un sistem de cântărire automat, care reprezintă astăzi, probabil, cel mai economic senzor dintr-o fermă.

 

Masa corporală și nutriția vacilor

Pentru a putea lua decizii de furajare, mai ales în cazul în care furajele concentrate se administrează la nivel individual, este foarte important să se cunoască masa corporală a vacilor. Consumul individual de substanță uscată a unei vaci se poate calcula folosind masa corporală și producția de lapte. Unele sisteme mai sofisticate pot calcula consumul individual zilnic folosind și alte informații, cum ar fi procentul de grăsime al laptelui și numărul de zile de la fătare.

 

Masa corporală și reproducția

Prin cântărirea frecventă a animalelor s-a determinat că masa corporală se schimbă la vacile în călduri. Mai mult, prin cântărire s-a putut stabili momentul optim de însămânțare a vacilor după fătare. Durata repausului uterin se reduce semnificativ, iar rata de gestație crește atunci când se utilizează masa corporală pentru determinarea momentului de însămânțare. S-a constatat că momentul optim este atunci când masa corporală a crescut cu cel puțin 0,1% față de masa corporală la fătare.

 

Masa corporală și starea de sănătate

Pierderea poftei de mâncare din cauza problemelor de sănătate sau a disconfortului se reflectă imediat prin scăderea masei corporale, care apare cel mai adesea înaintea scăderii producției de lapte sau chiar înainte de schimbarea conductivității laptelui în cazul mastitei.

 

Compoziția chimică a laptelui

Determinarea compoziției chimice a laptelui pe fluxul de lapte în timpul mulgerii s-a introdus relativ recent, în anul 2009, în Israel. Atât cantitatea, cât și calitatea laptelui fluctuează pe parcursul unei mulsori, de la o mulsoare la alta, de la o zi la alta, precum și pe parcursul unei lactații.

Surprinderea acestor modificări în mod sistematic, la fiecare mulsoare, poate conduce la luarea unor decizii manageriale mai corecte și mai rapide comparativ cu controlul clasic al performanței productive, care se realizează lunar.

 

Analizarea compoziției laptelui și furajarea

Pentru a lua decizii frecvente privind furajarea vacilor, compoziția lunară a laptelui este nesatisfăcătoare, mai ales în prima parte a lactației, când producția și compoziția laptelui se modifică dramatic chiar de la o zi la alta.

Cercetările efectuate până în prezent au arătat că datele de compoziție chimică zilnice au îmbunătățit deciziile de administrare computerizată a furajului concentrat, prin încurajarea consumului la vacile care au avut o compoziție chimică dorită a laptelui și prin descurajarea consumului la vacile al căror lapte a avut o valoare economică redusă.

 

Senzorii de comportament

Un animal își exprimă emoțiile și sentimentele prin comportament. De aceea, orice stare fiziologică sau influență a mediului înconjurător va fi exprimată prin comportament. Este datoria noastră să descifrăm mesajele trimise de animale prin intermediul comportamentului, pentru a le putea transforma în informații utile pentru luarea deciziilor manageriale.

La vacile de lapte s-au pus la punct senzori pentru depistarea căldurilor prin înregistrarea numărului de pași sau a mișcărilor gâtului, iar mai recent s-a observat o modificare a duratei odihnei în timpul căldurilor.

Înregistrarea comportamentului vacilor de lapte are mai multe aplicații, dintre care mai importante sunt evaluarea la nivel de animal a bunăstării animale și măsurarea anumitor indicatori de diagnostic prin care se îmbunătățește starea de sănătate a animalelor, se ameliorează managementul fermei și crește profitabilitatea.

Recent s-a dat în folosință un senzor de comportament care poate măsura numărul de pași, durata totală a odihnei și numărul de reprize de odihnă în fiecare zi, în mod individual pentru fiecare vacă.

Cu ajutorul acestui senzor s-a reușit depistarea momentului fătării vacii cu 24 de ore înainte, performanța senzorului fiind mai ridicată în cazul în care s-au utilizat și datele înregistrate pe timp de noapte.
Un alt senzor, care măsoară durata rumegării, a fost recent pus pe piață. Cunoașterea duratei rumegării are importanță pentru managementul hrănirii și pentru determinarea nivelului de bunăstare a vacilor.

În acest articol am încercat să descriu pe scurt cele mai noi cuceriri ale tehnicii și științei aplicate în creșterea vacilor de lapte. Pentru a putea crește profitabilitatea fermelor de vaci de lapte, în condițiile în care inputurile se scumpesc din ce în ce mai mult, este necesară utilizarea informațiilor care provin în mod individual de la animal, pentru a personaliza și adapta necesităților fiecărui animal întregul sistem de creștere. Aceasta înseamnă zootehnia de precizie, în cazul de față aplicată în fermele de vaci de lapte.

O fermă de vaci de elităO fermă de vaci de elită

În baza invitaţiei făcute de domnul dr. János Sultész, Director Executiv al S.C. Schöntal Schul Impex S.R.L am avut ocazia de a vizita multe ferme de vaci moderne şi de mare rentabilitate, din Ungaria.

Ferma Vajhát – HÓD-MEZŐGAZDA ZRT face parte din primele zece ferme de vaci de elită din ţara vecină. În luna mai cu ocazia expoziţiei de la Hódmezővásárhely, am vizitato şi vă mărturisesc că m-a impresionat profund prin dimensiunea ei, prin modul de organizare şi profesionalismul personalului. Ea posedă un număr de 3300 taurine din rasa Holstein, în două adăposturi a câte 650 de locuri şi alte câteva de mai mici dimensiuni. Genetica provine din 1970 dintr-un import din SUA, și azi folosindu-se în fermă genetica de vârf din SUA.

Deoarece vacile sunt întreţinute în stabulaţie liberă şi hrănite din stoc cu ,,raţie unică’’. Mulsul se face mecanic de 3ori pe zi, la sala de muls cu aparate DeLaval Blue Diamond 2×32 de capete.

 

  

Performanţe productive:

 • Producţia de lapte medie pe zi 32,9 pe fermă şi 36,2 kg pe vacă mulsă
 • Producţia totală de lapte pe zi: 53.110 kg – de la 1467 vaci mulse
 • Vârsta viţelelor la prima însămânţăre : 12-13 luni cănd ating 400 kg
 • Retenţii placentare 3-4%
 • Mamite : frecvenţă joasă
 • Lapte conform standardelor europene : permanent
 • Rata de reformă anuală: 33 %
 

Performanţe reproducţie:

 • Efectiv total de vaci: 1556 capete, din care  157 intarcate.
 • Medie zile trecute de la fătare: 93 zile de negestație – service period.
 • Rata depistarii estrusului din ferma : 63% din grupa pentru  IA
 • Număr paiete per gestaţie: 2,7 doze la vaci şi 1,8 doze la viţele
 • Intervalul mediu intre două fătări consecutive, calving interval: 441 zile

 

Din 1310 vaci la muls, în momentul vizualizării, 635 sunt gestante, adică 48% și 242, adică sub 15% din total, încă neînsămânțate.

Ferma a trimis 2 specialiști în SUA, prin firma WWS pentru concepție uniformă privind organizarea managementului și reproducției fermei: programul Chalk & Breed.

După spusele ing. Tamás Halász, managerul fermei, succesele economice pe care le obţin se datorează, printre altele, nutriţiei fiziologice ale tuturor categoriilor de animale din fermă, dar şi atenţiei speciale care se acordă creşterii viţelelor şi managementul reproducţiei animalelor. Regulă de aur: Profesionistul în fermă trebuie apreciat și respectat!

Din aceste motive mă voi limita să descriu sumar numai aceste aspecte.

Managementul vacilor gestante

Vacile se înţarcă în mod obligatoriu atunci când ele se găsesc în cea de a 220 zi de gestaţie, indiferent de producţia ei de lapte, când se întroduce pe canalul sfârcului un ungvent antimicrobian pentru prevenirea mamitei. Înţărcarea se declanşează după mulsul de dimineaţă când vacile sunt scoase din lotul de muls şi duse pe păşune, unde timp de 4-5 zile sunt urmărite. Dacă ugerul se imflamează puternic, se fac tratamente cu antibiotice pe cale generală,dar şi local intramamar

Cu 3 săptămâni înainte de fătare, femelele gestante erau grupate în boxe de 15-20 de vaci, libere, pe aşternut gros din paie. Aici vaca primeşte 3-3,5 kg de concentrate şi fân bun de graminee.. Înainte de  fătare femela este introdusă într-o boxă individuală de aproximativ 12-15 m.p. Imediat după fătare i se administrează 15-20 l de barbotaj. Nu se introduce niciun medicament intra uterin. La ficare vacă după ce fată 5 zile consecutiv se face în mod obligatoriu termometria şi numai atunci când apare febra se intervine terapeutic. Retenţiile placentare constituie 3-4% dintr-un grupă de fătare şi de obicei se întâlneşte la vacile care fac gemeni şi fată mai devreme de date fiziologică normală.

Nutriţia vacilor în maternitate

La momentul vizitei noastre lotul de 113 vaci din maternitate, primeau pe zi fân de lucernă, iarbă, semifân, tăieţei, melasă, siloz şi concentrate. Totul însumând 25 kg Substanţă Uscată..

Managementul creşterii viţeilor

Imediat după ce s-a născut viţelul este crotaliat (+ transponder) şi separat de mamă. El este introdus într-o cuşcă în aer liber, unde primeşte colostrul muls de la mamă, iar după aceea este alăptat de două ori pe zi cu 3-6 l de lapte integral. Această cantitate de lapte este completată după vârsta de 14 zile cu o cantitate minimă de concentrate ,,startăr’’, dar care creşte treptat ţn cantitate. Viţeii masculi sunt vînduţi la vîrsta de 30 de zile de la fătare

La vârsta de 40-45 de zile se introduce fânul de lucernă, iar înţărcarea se face la 85 de zile de la fătare. Tot atunci se scoate şi aşternutul din cuşcă şi se dezinfectează,

Un singur îngrijitor are norma de aproximativ 360 de viţeii pe an şi face toate activităţile de hrănire, îngrijire şi curăţenie.

De la cuşete viţeii sunt trecuţi apoi în grupe de câte 30 de indivizi pe boxă şi hrăniţi corespunzător, astfel că la vîrsta de 12-13 luni viţelele ajung la aproximativ 400 kg şi se însămînţează artificial.

Supravegherea sanitară veterinară

În fermă se face supravegherea sanitară vetrinară a mamitelor subclinice, iar atunci când apare o infecţie cu staphilococus aureus, femela este trimisă la abator. Se fac vaccinările anuale obligatorii şi se monitorizează permanent statrea de sănătate a animalelor, prin măsuri de biosecuritate sanitare vetrinare.

Când vacile merg la sala de muls ele trec obligatoriu printr-o soluţie de Sulfat de cupru în concentraţie de 15% pentru prevenirea schiopului. De două ori pe an, primăvara şi toamna, la toate vacile se face toaleta ongloanelor – din acest motiv, foarte putine sub 3%, sunt schioape.

În concluzie pot aprecia că această fermă poate constitui un model de urmat şi pentru crescătorii de taurine din România, deoarece are la bază un management performant, o hrănire adecvată, iar rasa H.F. rămâne în continuare ca cea mai performantă în ceea ce priveşte producţia de lapte.

 

C.S.II. Dr. George Florea Tobă – Medic Primar Veterinar

Academia Romana, I.N.C.E., C.S.C.B.A.

 


Servicii de consultanță

Consultanța în managementul fermelor de vaci de lapte

 

Schontal Schul Impex SRL furnizează crescătorilor genetică bovina de vârf. Pentru a maximiza beneficiile aduse de o genetică superioară, este nevoie de o practică managerială corespunzătoare în fermă. Programele de consultanță în managementul fermelor de vaci de lapte organizate prin World Wide Sires, au scopul de a ajuta fermierul să devină înainte de toate un manager, care are rolul principal de a asigura profitabilitatea fermei sale.

Programele abordează problemele specifice din ferme oferind soluții practice și strategii de implementare referitor la managementul organizațional al fermei, managementul reproducției, furajarea, obținerea unui siloz de lucernă de calitate superioară, tratamentul vacilor proaspăt fătate, hrânirea și cresterea vițeilor, necesitatea vaccinărilor, săli de muls, scheme constructive pentru fermele de vaci cu lapte, stresul provocat de căldură, ventilarea adăposturilor și multe alte aspecte vitale pentru buna desfășurare a activități în fermă.

 

Programe de perfecționare și specializare profesională – Global Training Center (GTC)

 

Trainingurile organizate prin World Wide Sires au scopul de a oferi partenerilor posibilitatea aprofundării și îmbogățirii cunoștințelor profesionale cu ultimele noutăţi din domeniu. Programele asigură practica în mari ferme din Statele Unite, acoperind arii diverse: detectare călduri, fiziologia reproducţiei, tehnica însămânţării, programe de sincronizare hormonală, palparea ovarelor, ţinerea evidenţelor, controlul performanţelor din reproducţie.

 

Training SUA 2011

 

Global Training Center (GTC) se află de 2 ani sub conducerea WWS.  Programul iniţial, de training pentru tehnicieni, care a funcţionat bine mulţi ani de-a rândul, a fost dezvoltat de WWS cu modulul de management al fermelor de vaci de lapte,  conceput pentru a asigura managerilor marilor ferme, training pe fermele clienţilor  WWS.  A fost un succes extraordinar. Ne bucurăm că putem oferi aceeată posibilitate şi fermierilor din România.

 

Calea laptelui, într-o fermă de elită din Ungaria

Top 100 TPI List

Top 100 TPI List

 Supersire rămâne în continuare lider absolut în clasamentul Top 100 TPI al taurilor cu descendenţă testată.

O soluţie  pentru lapte mult şi reproducţie neschimbată pe perioadă de caniculă;

Dupa 10 zile de cursuri în SUA, Ioan Chiriac aduce “sistemul american” în propria fermă

 
Diploma in managamentul avansat al fermelor de lapte

Ioan Chiriac, proprietarul unei ferme cu 600 de vaci Holstein din Radomirești, județul Bacău, a stat 10 zile în centrul internațional de training al companiei World Wide Sires din statul Washington să învețe cum cresc americanii vaca de lapte. Cursul i-a schimbat complet viziunea. Acum aplică “metoda americană” pe un prim lot de viței.

Ioan Chiriac a plecat în America alături de un grup condus de János Sultész, directorul SC Schöntal Schul Impex. Din grup au mai făcut parte doi medici veterinari din ferma lui Nicușor Șerban și Daniel Băluță, șef de fermă la Fenov Craiova.

Practica, pe primul loc

În centrul de training au fost cazați ca într-un campus american. Aveau propria bucătărie, mașină de spălat… “Ne-am autogospodărit, dar am ieșit și în oraș la masă. Ne-am dus să învățăm”, își amintește Ioan Chiriac.

Programul era același, în fiecare zi. Dis de dimineață, la ora 5, un microbuz venea să-i ducă în prima fermă, cu 7.300 de vaci la muls. În program sunt 5 ferme mari, de la 3.000 de vaci până la cea mai mare, care are 30.000 de vaci la muls.

În fermă stăteau până la 11, cu un medic veterinar american. Învățau lucruri practice. După o pauză de circa două ore, treceau în sala de curs, la teorie. La noi, “studentul care termină facultatea a văzut vaca doar în carte”. De la ora 13 până la 17, li se explica, cu argumente, tehnologia pe care o văzuseră în fermă.

Ioan Chiriac este de profesie inginer mecanic. Dar de când a cumpărat ferma de vaci din Radomirești, învață zootehnie pentru că a constatat că mulți dintre “specialiști” nu prea știu de fapt ce fac. “Au impresia că le știu pe toate și blochează ideile noi”, punctează el. În America a plecat cu un scop precis: să înțeleagă tehnologia de creștere a vițeilor. Din cele 10 zile de curs, o zi și jumătate a fost alocată acestei teme. În celelalte a învățat despre reproducție, nutriție, managementul fermei, tratamente și multe alte aspecte ale unei ferme pe sistem american.

 

Metoda americană” de creștere a vițeilor

 

În fermele americane vițeii sunt crescuți cu lapte natural și colostru. Nu se folosește până la 30 de zile lapte praf… ca în multe ferme românești.

“Ei urmăresc un principiu foarte sănătos, acela de a hrăni vițelul cât mai natural. O să spuneți că este un paradox. Cum de ferme de 20-30.000 de capete de bovine la muls (sau de „numai” 7.300, cum e cea în care am făcut noi practică) promovează o hrănire cât mai aproape de natură? Da, este adevărat. La noi, în ultimii ani, creșterea vițelului a fost influențată de producătorii de lapte praf.

Americanii au constatat, prin studii, că cel mai bun lapte praf nu are mai mult de 80% din proprietățile nutritive ale unui lapte natural”, explică Chiriac.

Procedura americanilor e următoarea: vițelului i se administrează, cu o sondă specială, 2 litri de colostru, la o jumătate de oră de la fătare. Apoi, după 6-8 ore, îi dau alți 2 litri de colostru. “Americanii spun că, dacă îi dai vițelului cantitatea asta de colostru, aproape că nu mai ai nevoie de vaccinuri. Practic îl imunizezi.”

Apoi, timp de 5 zile, vițelul  este hrănit cu câte 6 și pe urmă 8 litri de lapte pe zi. Abia din a 5-a zi i se dă și un concentrat cu minimun 22% proteină. La 60 de zile, vițelul își dublează greutatea și este înțărcat. S-a verificat, s-a măsurat și este adevărat. Ceea ce înseamnă că, la 12-13 luni, vițelele se dau la montă. Cu două-trei luni mai repede decât cele crescute după metoda pe care o folosea chiar Ioan Chiriac în fermă. De altfel, venit din America, nu i-a convins ușor pe specialiștii din ferma lui să schimbe sistemul.

“Teoriile despre creșterea vițelului din majoritatea fermelor românești sunt foarte diferite de cea americană”, explică Chiriac. Vițelului i se dă puțin colostru, atât cât poate să mănânce singur. Și este alimentat cu câte 4 litri de lapte pe zi, jumătate din cantitatea recomandată de americani. În plus, se folosește mai mult lapte praf, nu natural. Și concentrate cu proteină de 18%, nu de cel puțin 22%.

Diferențele între cele două sisteme se reduc la un calcul simplu: rentabilitatea. Americanii dublează greutatea unui vițel în două luni, nu în trei ca la noi”, spune Chiriac. Iar asta le oferă mai multe avantaje.

“S-a demonstrat prin cercetări științifice că astfel de vițele, care au o creștere rapidă și sunt date la montă la 12-13 luni, dau mai mult cu 1.000 de litri pe lactație și au o longevitate crescută cu 12%. Sunt cifre cheie, indicatori de performanță la care americanii apelează des. Ca să nu luăm în calcul ce înseamnă să fete cu 4 până la 6 luni mai devreme. Câștigi timp și bani”, spune Chiriac.

Ioan Chiriac are deja un prim lot de viței pe care îi crește după “metoda americană”.

“Am deja o grupă de 3 săptămâni și se cunoaște diferența. Peste 2 săptămâni o înțarc. Nu s-a întâmplat nimic. Totul merge bine. Deși când am venit  în fermă cu aceste idei, toți erau împotriva mea. Împotrivă au fost de fiecare dată când am adus idei noi”, spune fermierul.

168 fatari pe zi, Holstein & Jersey
Acum lucrează la proceduri.  Proceduri standardizate de lucru pentru fiecare etapă din managementul fermei, după grupuri de vârstă, de producție și sectoare, până la cel mai mic detaliu, chiar la sala de muls, ca de exemplu igiena mameloanelor înainte și după muls. Celulele somatice (NCS) peste 200.000 germeni indică infecții, mamite subclinice care reduc zilnic  productivitatea în fermă cu 10-12% din producție. Vrea ca angajații să aibă la îndemână pași simpli, ușor de urmat pentru creșterea vițeilor. Ca la americani.

Ioan Chiriac consideră că experiența de învățare din America “a meritat cu prisosință”. Spune că ceea ce a învățat timp de 10 zile de la americani se va vedea în profitul fermei. “Sistemul american” l-a convins.

“În SUA au proceduri de lucru foarte clare. Au experiența a câtorva mii de animale, în sistem industrializat. Totul este ca la o uzină. Iar producțiile și performanțele din ferme dovedesc că merită eforturile financiare depuse: producțiile de lapte pe timp de iarnă sunt de 33 de litri iar vara de 36 litri. Și performanțele în reproducție sunt deosebite: la vârsta de 14 luni, 90% din vițele sunt deja verificate și confirmate gestante. Totul, pentru a face un circuit complet în fermă, cu un tineret de înlocuire performant, care să permită o rată de reformă de 30%, chiar de 40% în unele ferme. Dar să nu uităm vârsta la prima fătare: 23 de luni, la mii de animale. Se lucrează cu mână de lucru necalificată, nu sunt foarte specializați. Dar nu angajează un om fără să facă training cu el. Fără să-i explice procedurile.”

Dacă Ioan Chiriac a fost interesat în primul rând de creșterea vițeilor, cei doi medici veterinari din ferma lui Nicușor Șerban care au participat la acest curs s-au axat mai mult pe problemele de reproducție și managementul fermei.

Este al treilea an în care cineva din ferma Agroserv Măriuța participă la cursurile din America. Nicușor Șerban  a fost acolo de două ori. El implementeaza demult “metodele americane” în fermă, cu rezultate. Sistemul american l-a convins, așa că a trimis deja la cursurile din SUA și trei specialiști din fermă.

 

DURHAM #1 tată de vaci excelente în SUA

 

Cu peste 4500 de fiice excelent clasificate în registrul genealogic american, Regancrest Elton Durham este acum în mod clar sursa cea mai proeminentă.

Fiul lui Elton a întrecut  recent  bătrînul Elevation Rora, care a deținut recordul de un timp foarte lung, 4161 din fiicele sale au scorat excelent. Elevation s-a născut aproape 30 de ani înaintea lui Durham.

Tabelul de mai jos prezintă o listă a celor 10 tauri cu cele mai multe vaci EX din SUA. Sursele cele mai importante provin din anii 1970. Dintre taurii născuți în anii următori, doar Blackstar și Durham au fost în stare să pătrundă în această companie exclusivă în rasa Holstein. Numărul de vaci EX provenite din Durham este în continuă creștere. Barbie este una dintre cele mai cunoscute fiice Durham EX, ea a fost crescută la aceeaşi fermă ca şi Durham, Regancrest din Iowa.

Taţi de tauri cu cele mai multe vaci excelente în SUA

Sursa: Holstein USA

Taur An naştere Numar Fiice Excelente
Durham

1994

4509

Elevation

1965

4161

Chief Mark

1978

2625

Valiant

1973

2092

Blackstar

1983

2006

Astronaut

1964

1927

ME Tony

1972

1811

Sexation

1973

1452

Triple Threat

1972

1168

Starbuck

1979

1153

  

                                                                                                                                          Maple-Downs-I G W ATWOOD-ET (EX-90)

 

Legendarul taur 7HO5157 Regancrest Elton DURHAM-ET * CV (EX-90-GM), Nr.1 tată de vaci excelente în SUA cu mai mult de 4500 fiice excelente până în prezent, a preluat  locul de top  de la 7HO58 Round Oak Rag Apple ELEVATION (EX-96-GM), care a produs 4161 fiice excelente. 7HO980 Walkway Chief MARK (VG-87-GM) este al treilea tată de vaci Excelente. Aceşti trei reproducători sunt un adevărat testament pentru genetica Select Sires prin  capacitatea lor de a rezista testului timpului.

Influența lui DURHAM este încă simţită, el continuă să producă câştigători de categorii la showurile naţionale, şi în 2012 a produs 2 mari camponi. Team Durham Morgan (EX-94-EX-96-MS), expus de Team Holsteins, Hampshire, III., a fost  grand champion la  Mid-East Fall National Holstein Show in Louisville, Ky., iar Tex-Stein Durham Tierney (EX-92) in proprietatea lui  Gavin Steinberger, Texas a fost grand champion la  Southern Spring National in Stillwater, Okla. DURHAM a produs in total 21 vaci plasate în top trei la showuri naționale în 2012, fiind al doilea în acest sens dintre toţi taurii.

DURHAM și-a lăsat amprenta pe linia de sânge Select Sires prin fiii și nepoții săi. Fii celor mai renumite şi de succes fiice Durham sunt printre taurii cei mai impresionanţi ai Select Sire. Fraţii 7HO10506 Maple-Downs-I G W ATWOOD-ET (EX-90) si  7HO9893 Maple-Downs-I G W ATLANTIC-ET (VG-88) ating  +4,53 respectiv +3,14 la Type. Showcase Selections™ taurul 7HO9165 Regancrest S BRAXTON-ET (EX-95) este fiu de Shottle a binecunoscutei fiice Durham Regancrest-PR Barbie-ET (EX-92-EX-MS-GMD-DOM). ). GW ATWOOD, Atlantic și BRAXTON sunt pe urmele lui Durham in producerea de show-winneri și îmbunătățirea tipului în rasa Holstein.

Igiena corectă a mulsului înseamnă mai mult lapte!

Igiena corectă a mulsului înseamnă mai mult lapte!

În statele mari producătoare de lapte din Europa fermierii sunt gata să producă mai mult lapte, ceea ce va întări  competiţia şi pe piaţa internă. De aceea, programul conferinţei a fost structurat în aşa încât să ofere fermierilor soluţiile tehnice pentru a creşte producţia de lapte, dar mai ales pentru eficientizarea şi asigurarea calităţii producţiei de lapte în condiţiile actuale.

 

Sănătatea ugerului şi calitatea laptelui

 

Producţia de lapte este direct influenţată de starea de sănătate  a efectivului de vaci, în general, şi, în particular, de sănătatea ugerului. Igiena mulsului şi mai ales numărul redus de celule somatice sunt primordiale pentru calitatea laptelui, dar şi pentru sănătatea vacilor. La nivel de fermă, acţiunile directe pentru igiena mulsului reprezintă circa 2% din totalul bugetului de cheltuieli, însă influenţa economică este de la 10 până la 30% din totalul veniturilor.

În cadrul conferinţei, Zoltán Formanek Manager Regional Europa Centrală şi Est & Rusia Divizia Agricultură, Food & Beverage al Ecolab Hygiene Ltd., a prezentat tema „Reducerea numărului celulelor somatice din lapte combaterea hipercheratozei mamare”, cu referire specială la tipurile de mamite, cauzele lor, tratamentul şi, mai ales, prevenirea acestor afecţiuni ale ugerului.

Mamita este inflamaţia acută sau cronică a ugerului, ca răspuns de apărare a glandei mamare. Organismul animal dispune de mecanisme naturale de apărare şi de prevenire a acestor afecţiuni. Managementul fermei şi mai ales al mulsului dictează evoluţia, tratamentul de urmat, prevenirea şi controlul afecţiunilor glandei mamare. Repetarea şi cronicizarea mastitelor conduce la pierderi economice importante şi chiar la pierderea animalelor.

Igiena corectă a mulsului începe cu pregătirea ugerului şi a mameloanelor pentru muls, continuă cu executarea unui muls corect şi complet şi se încheie cu igiena ugerului după  muls. Canalul mamelonar este principala cale de intrare a agenţilor patogeni în mamelon iar infecţia se produce imediat după muls. Canalul mamelonar se închide natural, în 30 de minute după muls, atât prin contracţia sfincterului mamelonar, cât şi prin formarea unui dop natural cheratinos.

Mamitele clinice sunt relativ uşor de diagnosticat, însă pagube economice însemnate produc şi mamitele subclinice. Schimbarea compoziţiei laptelui şi modificările de la nivelul ugerului (culoare, temperatură,  tumefacţie, durere la palpare etc.), precum şi modificările generale ale stării de sănătate a animalelor sunt semnele clasice ale mamitelor.

Mamitele subclinice se manifestă printr-un răspuns imunitar mai slab al organismului, uneori sunt mamite cronice şi  se pot evidenţia prin teste specifice (California test). Mamitele contagioase au, de cele mai multe ori, manifestări subclinice. Totuşi, circa 90%  dintre mamite au origine patogenă microbiană (Staphylococcus aureus, Streptococcus spp.  S. agalactiae, S. dysgalactiae, S. Uberis şi Escherichia coli).

 

Corelaţia dintre NCS şi producţia de lapte

La nivel de fermă,  numărul  celulelor somatice (NCS) din lapte este un indicator al stării de sănătate  a efectivului:

 • sub 200.000 NCS/ml = mai puţin de 5% animale bolnave;
 • între 200.000  şi  400.000  NCS/ml = până la 10% incidenţă a mamitelor;
 • între 400.000 şi 600.000 NCS/ml = cca 15% animale bolanve;
 • peste 600.000 NCS/ml = mai mult de 15% animale bolnave.

 

Într-un studiu privind producţia de lapte şi  NCS, realizat de Ecolab Ungaria pe un efectiv de 150 mii de animale, rezultatele privind igiena mulsului au fost comparabile cu cele obţinute în SUA. Astfel, s-a constat că  există o corelaţie directă  între NCS şi producţia medie de lapte/animal:

 • în fermele cu până la 100.000 NCS/ml, producţia medie de lapte/vacă a fost de 29,7 l/zi;
 • în fermele cu 100.000 până la 400.000 NCS/ml, producţia de lapte este de 25,39 l/zi;
 • în fermele cu peste 400.000 NCS/ml, producţia medie de lapte este de până la 23,06 l/zi;
 • în fermele cu peste 1.000.000 NCS/ml, producţia medie de lapte este sub 20,22 l/zi.

Deci prin îmbunătăţirea  igienei mulsului, producţia de lapte creşte semnificativ.

 

Schöntal Schul Impex SRL comercializează produsele: Alcide, marcă  înregistrată Ecolab, ce oferă soluţii avansate pentru igiena mulsului şi prevenirea mastitelor:

4XLA, dezinfectant pentru mameloane, înainte şi după muls, pe bază de dioxid de clor;

UDDERGOLD Platinum, dezinfectant cu efect antimicrobian  (în 10-15 sec.), oferă protecţie de până la 12 ore, fără risc de rezistenţă.

 

O fermă de vaci de elită

O fermă de vaci de elită

În baza invitaţiei făcute de domnul dr. János Sultész, Director Executiv al S.C. Schöntal Schul Impex S.R.L am avut ocazia de a vizita multe ferme de vaci moderne şi de mare rentabilitate, din Ungaria.

Ferma Vajhát – HÓD-MEZŐGAZDA ZRT face parte din primele zece ferme de vaci de elită din ţara vecină. În luna mai cu ocazia expoziţiei de la Hódmezővásárhely, am vizitato şi vă mărturisesc că m-a impresionat profund prin dimensiunea ei, prin modul de organizare şi profesionalismul personalului. Ea posedă un număr de 3300 taurine din rasa Holstein, în două adăposturi a câte 650 de locuri şi alte câteva de mai mici dimensiuni. Genetica provine din 1970 dintr-un import din SUA, și azi folosindu-se în fermă genetica de vârf din SUA.

Deoarece vacile sunt întreţinute în stabulaţie liberă şi hrănite din stoc cu ,,raţie unică’’. Mulsul se face mecanic de 3ori pe zi, la sala de muls cu aparate DeLaval Blue Diamond 2×32 de capete.

 

  

Performanţe productive:

 • Producţia de lapte medie pe zi 32,9 pe fermă şi 36,2 kg pe vacă mulsă
 • Producţia totală de lapte pe zi: 53.110 kg – de la 1467 vaci mulse
 • Vârsta viţelelor la prima însămânţăre : 12-13 luni cănd ating 400 kg
 • Retenţii placentare 3-4%
 • Mamite : frecvenţă joasă
 • Lapte conform standardelor europene : permanent
 • Rata de reformă anuală: 33 %
 

Performanţe reproducţie:

 • Efectiv total de vaci: 1556 capete, din care  157 intarcate.
 • Medie zile trecute de la fătare: 93 zile de negestație – service period.
 • Rata depistarii estrusului din ferma : 63% din grupa pentru  IA
 • Număr paiete per gestaţie: 2,7 doze la vaci şi 1,8 doze la viţele
 • Intervalul mediu intre două fătări consecutive, calving interval: 441 zile

 

 

Din 1310 vaci la muls, în momentul vizualizării, 635 sunt gestante, adică 48% și 242, adică sub 15% din total, încă neînsămânțate.

Ferm a a trimis 2 specialiști în SUA, prin firma WWS pentru concepție uniformă privind organizarea managementului și reproducției fermei: programul Chalk & Breed.

După spusele ing. Tamás Halász, managerul fermei, succesele economice pe care le obţin se datorează, printre altele, nutriţiei fiziologice ale tuturor categoriilor de animale din fermă, dar şi atenţiei speciale care se acordă creşterii viţelelor şi managementul reproducţiei animalelor. Regulă de aur: Profesionistul în fermă trebuie apreciat și respectat!

Din aceste motive mă voi limita să descriu sumar numai aceste aspecte.

Managementul vacilor gestante

Vacile se înţarcă în mod obligatoriu atunci când ele se găsesc în cea de a 220 zi de gestaţie, indiferent de producţia ei de lapte, când se întroduce pe canalul sfârcului un ungvent antimicrobian pentru prevenirea mamitei. Înţărcarea se declanşează după mulsul de dimineaţă când vacile sunt scoase din lotul de muls şi duse pe păşune, unde timp de 4-5 zile sunt urmărite. Dacă ugerul se imflamează puternic, se fac tratamente cu antibiotice pe cale generală,dar şi local intramamar

Cu 3 săptămâni înainte de fătare, femelele gestante erau grupate în boxe de 15-20 de vaci, libere, pe aşternut gros din paie. Aici vaca primeşte 3-3,5 kg de concentrate şi fân bun de graminee.. Înainte de  fătare femela este introdusă într-o boxă individuală de aproximativ 12-15 m.p. Imediat după fătare i se administrează 15-20 l de barbotaj. Nu se introduce niciun medicament intra uterin. La ficare vacă după ce fată 5 zile consecutiv se face în mod obligatoriu termometria şi numai atunci când apare febra se intervine terapeutic. Retenţiile placentare constituie 3-4% dintr-un grupă de fătare şi de obicei se întâlneşte la vacile care fac gemeni şi fată mai devreme de date fiziologică normală.

Nutriţia vacilor în maternitate

La momentul vizitei noastre lotul de 113 vaci din maternitate, primeau pe zi fân de lucernă, iarbă, semifân, tăieţei, melasă, siloz şi concentrate. Totul însumând 25 kg Substanţă Uscată..

Managementul creşterii viţeilor

Imediat după ce s-a născut viţelul este crotaliat (+ transponder) şi separat de mamă. El este introdus într-o cuşcă în aer liber, unde primeşte colostrul muls de la mamă, iar după aceea este alăptat de două ori pe zi cu 3-6 l de lapte integral. Această cantitate de lapte este completată după vârsta de 14 zile cu o cantitate minimă de concentrate ,,startăr’’, dar care creşte treptat ţn cantitate. Viţeii masculi sunt vînduţi la vîrsta de 30 de zile de la fătare

La vârsta de 40-45 de zile se introduce fânul de lucernă, iar înţărcarea se face la 85 de zile de la fătare. Tot atunci se scoate şi aşternutul din cuşcă şi se dezinfectează,

Un singur îngrijitor are norma de aproximativ 360 de viţeii pe an şi face toate activităţile de hrănire, îngrijire şi curăţenie.

De la cuşete viţeii sunt trecuţi apoi în grupe de câte 30 de indivizi pe boxă şi hrăniţi corespunzător, astfel că la vîrsta de 12-13 luni viţelele ajung la aproximativ 400 kg şi se însămînţează artificial.

Supravegherea sanitară veterinară

În fermă se face supravegherea sanitară vetrinară a mamitelor subclinice, iar atunci când apare o infecţie cu staphilococus aureus, femela este trimisă la abator. Se fac vaccinările anuale obligatorii şi se monitorizează permanent statrea de sănătate a animalelor, prin măsuri de biosecuritate sanitare vetrinare.

Când vacile merg la sala de muls ele trec obligatoriu printr-o soluţie de Sulfat de cupru în concentraţie de 15% pentru prevenirea schiopului. De două ori pe an, primăvara şi toamna, la toate vacile se face toaleta ongloanelor – din acest motiv, foarte putine sub 3%, sunt schioape.

În concluzie pot aprecia că această fermă poate constitui un model de urmat şi pentru crescătorii de taurine din România, deoarece are la bază un management performant, o hrănire adecvată, iar rasa H.F. rămâne în continuare ca cea mai performantă în ceea ce priveşte producţia de lapte.

 

C.S.II. Dr. George Florea Tobă – Medic Primar Veterinar

Academia Romana, I.N.C.E., C.S.C.B.A.

 


Veni, vidi, vici!

 
Veni, vidi, vici!

„Am  venit,  am vazut, am învins!” – aşa s-a adresat Iulius Cezar, după o victorie, Senatului Roman.

Expresia consacrată  este folosită pentru  a sugera hotărârea şi determinarea de a iniţia  o acţiune care nu poate avea ca rezultat decât o victorie,  atingerea scopului propus. După ce vizitezi  fermele de vaci Holstein din America, te întorci acasă hotărât şi determinat să iniţiezi o acţiune care să schimbe din temelii  activitatea  din fermă, cu un scop foarte  clar: profitul.

În urmă cu două luni, am fost invitat de domnul dr. Janos Sultesz, directorul companiei Schontal Schul Impex SRL,  reprezentanta  firmei  americane World Wide Sire (WWS) în România, să particip la o vizită de documentare în statul Wisconsin, denumit şi „ţara laptelui”. Programul propus, foarte atrăgător, n-a cuprins doar vizitarea unor ferme şi atât, ci şi un timp de instruire de şapte zile. Parte teoretică  şi parte practică. Lecţiile au fost predate de domnul Lindell Whitelock, consultant tehnic al WWS.

Lecţie de zootehnie americană

Pentru a înţelege mai bine de ce a fost cea mai reuşită  vizită la care am participat, vă  enumăr subiectele studiate, teoretic  şi apoi practic, în fermă,  la coada vacii: evaluarea programului de nutriţie din fermă, rolul fibrei în nutriţia vacii de lapte, deficienţa în energie în hrănirea vacilor de lapte, cum obţin siloz de lucernă de calitate, cum se cresc şi cum se hrănesc viţeii, cauzele şchiopăturilor, stresul provocat de căldură, sistemul de răcire al vacilor de lapte pe timp de vară, programul pentru vacile proaspăt fătate, îngrijirea vacii înainte de fătare,  programul de reproducţie în ferma de vaci de lapte, programul de prevenţie la mastite, scheme constructive pentru fermele de vaci de lapte, ventilarea adăpostului vacilor de lapte, tehnica mulsului, gestionarea dejecţiilor, lucrul cu oamenii din fermă  şi alte subiecte extrem de importante pentru o eficienţă maximă.

Prezentarea teoretică   a  subiectelor a fost urmată,  de fie care dată,  de o vizită într-o fermă unde am asistat şi am participat efectiv la implementarea teoriei.

Diferenţa între creşterea vacii de lapte în România şi Wisconsin este imensă. Este greu să faci o  comparaţie. Rezultatele vorbesc de la sine.  În toate fermele vizitate producţia medie zilnică pe vacile mulse depăşeşte   40 litri. La una din ferme, cu 2000 de vaci la muls, producţia zilnică este de 100 tone. Laptele nu se mai depozitează în tancuri de răcire. După răcire laptele se încarcă direct în cisternă şi, din şase în şase ore, o cisternă pleacă spre fabrica de procesare. Şi asta, 365 de zile pe an. Asta da productivitate, precizie şi  eficienţă.

Dacă  am avea câteva ferme asemănătoare în România nu cred că ar mai fi nevoie de import de lapte. Am putea vorbi de export de lapte şi de un aport substanţial la balanţa de încasări şi plăţi  a ţării.

Nu sunt împotriva fermelor mici. Cred că  este suficient loc în piaţă şi pentru cei mici şi pentru cei mari. Totuşi, a încuraja la nivel european fermele mici şi a descuraja dezvoltarea fermelor mari este o mare greşeală.

Veţi întreba:

1. Avem noi condiţiile natu- rale  din  Wisconsin? Nu,  nu avem condiţiile naturale din Wisconsin, avem condiţii  mult mai bune decât acolo.

2. Avem noi genetica americanilor?  Nu, nu avem genetica americanilor şi  nici nu  o  vom avea vreodată dacă nu învăţăm de la ei. Asociaţia crescătorilor de vaci Holstein din Wisconsin a luat fiinţă  în 1890. Nu a fost în- fiinţată  de ANARZ din USA, ci de fermierii care doreau o ridi- care substanţială a geneticii va- cilor din curtea lor. Astăzi, aso- ciaţia are aproape 5000 de membri, dintre care peste 3000 fermieri juniori. Organizează douăsprezece expoziţii anuale, în diferite locaţii ale statului Wisconsin, cu licitaţii de vânzare la fiecare expoziţie.

World Wide Sires, unul dintre liderii mondiali în genetică bovi nă, este o companie de market ing care reprezintă genetica americană, dezvoltată exclusiv prin cooperarea fermierilor ame ricani. WWS nu este semtestul crescătorilor de vaci Holstein din Olanda în America, ci compania care reprezintă la cel mai înalt nivel interesele crescătorilor ame ricani în întreaga lume. Şi nu este singura. Toate aceste companii sunt controlate de fermierii americani. La noi  e  altfel.  Pe dos. Fermierii sunt controlaţi de toţi şi ei nu controlează nimic.

3. Avem noi ştiinţa şi tehnica americanilor? Nu, nu avem ştiinţa şi tehnica americanilor, deoarece la ei totul se cercetează şi se pune în practică în colaborare cu fermierul şi în curtea acestuia, pe când la noi totul se cercetează  şi  se pune în practică  la Academie.

4. Avem noi politica americanilor? Nu, nu avem politica americanilor. Dacă  ei se mândresc cu exporturi de produse agricole în valoare de peste 126 miliarde dolari, noi ne mândrim cu importuri de peste 3,5 miliarde euro. Acolo politica agricolă este făcută de fermieri de peste 100 de ani, pe când la noi de politicieni, din patru în patru ani.

5. Avem noi fermieri ca fermierii americani? Da, îi avem.  O mică diferenţă  este că ei îşi cunosc interesul şi luptă  împreună pentru el de 200 de ani, iar noi nu ne cunoaştem interesul şi nu luptăm  pentru el de 2000 de ani. O altă  mică  diferenţă  este că în timp ce noi suntem plini de mândrie şi nu prea acceptăm sfaturi, ei sunt gata să înveţe ceva nou în orice moment şi să şi pună în practică.

Holstein Wisconsin organizează  regulat „întâlniri în grajd“. Fermierii se întâlnesc pe aleea de furajare, de fiecare dată  în altă fermă, şi schimbă opinii privind orice problemă se pune în discuţie. Se trag concluzii şi fiecare se întoarce acasă ca să îmbunătăţească ceva. Aşa cresc, aşa se dezvoltă, aşa devin extrem de eficienţi.

Parada taurilor… americani

Revenind la vizită,  în penultima zi, am vizitat Accelerated Genetics. Cu o locaţie foarte frumoasă în Penny Lane, Baraboo, Wisconsin, Semtestul deţine unii din cei mai faimoşi tauri din lume. La parada taurilor am avut ocazia să-l văd pe Man-O- Man, pe Palermo, pe Trump, pe Potter, pe Jake, pe Kremer şi pe alţii despre care nu pot să spun decât: extraordinar!

Toată vizita în America a fost impresionantă. Am învăţat o mulţime de lucruri pe care aş fi foarte bucuros să le pot aplica şi în ferma mea, dar aş fi foarte bucuros dacă  le-aş putea prezenta şi altora.

Mulţumesc domnului János Sultész pentru invitaţie şi companiei World Wide Sires pentru deschiderea de  care a  dat dovadă.

Şi, desigur: Veni,  vidi,  vici! pentru fermierii români.

 

 

Fiicele OBSERVER apreciate pe scară largă pentru ugere, producție și putere de reproducţie

 
Fiicele OBSERVER apreciate pe scară largă pentru ugere, producție și putere de reproducţie

Luna viitoare va fi exact un an de când 7HO10606 De-Su OBSERVER a avut toate privirile aţintite asupra lui. Mult folositul taur genomic a fost primul fiu de Planet  evaluat pe bază de fiice testate. A ajuns Nr.1  în SUA. Între timp, există sute de fiice OBSERVER  mulse în America de Nord.

Împreună cu BOOKEM și SHAMROCK, OBSERVER a fost printre fiii PLANET despre care s-a vorbit  cel mai mult în lume în ultimii 3 ani. Din trio-ul care a format  Top 3 – ul  pe lista taurilor genomici in SUA în decembrie 2010, OBSERVER a fost primul cu index pe bază de fiice testate. A fost o  testare fascinantă, pe care fiul mamei de mega-tauri De-Su Oman 6121 (O-Man X De-Su BWM Georgia) părea să treacă cu brio. În aprilie 2013, indicele său bazat pe 218 fiice mulse a ajuns la 2332 TPI, nu mai puțin de 113 puncte peste ultimul său scor DNA. OBSERVER a ajuns cu o priză fermă pe poziția Nr.1 in SUA. Cu toate acestea, a fost multă consternare când în luna august, după aproape 600 fiice adăugate, a pierdut 188 de puncte TPI. Ușurarea a urmat după evaluarea din  decembrie, când aceasta nu  s-a dovedit a fi o cădere liberă. Cu indicele său actual de 2186 TPI, bazat pe 1404 fiice la muls (1316 în Statele Unite și 88 în Canada), OBSERVER este bine situat în Top-15 american și este fiul PLANET Nr. 4 pe listă, în spatele lui Bookem, AltaMeteor și Shamrock.

De acum înainte, un număr mare de noi fiice OBSERVER vor intra în producție cu fiecare rundă. Ce va însemna acest lucru pentru indexul lui? L-am întrebat pe Scott Culbertson de la Select Sires: „În timp ce un taur ca OBSERVER continuă să adauge mii de fiice, nimeni nu poate spune cu precizie dacă acesta va crește sau va scădea un pic. Este omenesc să ne dorim cu toţii să vedem taurul DNA Nr.1 din nou pe poziția Nr.1 la taurii cu fiice testate.  Dar, atâta timp cât el rămâne în top-50, trebuie să-l privim pe OBSERVER ca pe un mare succes, care şi-a îndeplinit  promisiunile.”

Opinia lui Culbertson despre Observer nu s-a schimbat de fapt în timp. „Fermierii care apreciază fiicele PLANET apreciază, de asemenea, şi fiicele Observer. Ele sunt asemănătoare la apropae fiecare trăsătură. Fiicele Observer au picioare şi aplomburi  uşor mai bune, dar sunt mai late la spate. Ca şi viţele, fiicele Observer au fost înguste, subţiri și puţin netede. Dar după fătare, când ugerul spate remarcabil s-a dezvoltat și încep să dea mult lapte, toată lumea este din nou fericită cu ele.”

Culbertson a văzut mai mult de 100 fiice Observer și arată că Select Sires a folosit fiicele de top în programul său de reproducţie. „Cu toate acestea, suntem la pază faţă de prea multă influență suplimentară Planet, deoarece Planet însuşi a avut un impact deja. Mai mult de 100000 doze din materialul său  seminal sunt încă vândute în fiecare an. ”

La ferma Siemers Holsteins din statul american Wisconsin, există 12 fiice Observer la muls. „Acestea seamănă foarte mult cu fiicele Planet,” arată  Dan Siemers. „Fiicele Observer dau mult lapte din ugerele frumoase, trebuie protejate pentru picioare şi aplomburi.”  După părerea lui Siemers, Observer funcționează cel mai bine la vaci puternice, cu picioare şi aplomburi solide.

Sarah Poulin de la ferma Jeanlu Holstein din Quebec (Canada) spune: „Suntem mândri de Observerele noastre. Ele sunt minunate pentru lapte, dau  mult,  cu un număr redus de celule somatice și sunt foarte calme.  Au ugerele fantastice și au potențialul de a se dezvolta în vaci splendide.

„Suntem foarte fericiți de Observerele noastre. Atât producția lor, cât și componentele sunt foarte bune”, comentează Jon Larson de la Larcrest Holsteins din statul american Minnesota, unde 6 Observere sunt mulse. „Observerele noastre sunt înalte și foarte lăptoase. Unele dintre ele ar putea afișa ceva mai multă putere. Atributul cel mai important este, desigur, ugerul lor. Au atașamente puternice cu baza mult peste chişiţă și produc multe lapte.”

La ferma crescătorului canadian Jim Stanton, cu 16 fiice Obserever la muls există foarte multă apreciere pentru fiul Planet american. „Primele 8 Observere sunt clasificate VG și nu m-ar surprinde dacă toate 16 ar primi  acest scor”, spune mulţumit Jim Stanton. „Apreciem Observerele noastre. Ele sunt mai bune decât am sperat vreodată. OBSERVER este unul dintre cei mai buni tauri pe care i-am folosit vreodată. Ele au super-ugere și producții fenomenale. Iar în ceea ce priveşte picioare şi aplomburi, acestea sunt semnificativ mai bune decât ne-am așteptat.

PLANET – Vedeta mondială

 
PLANET

La patru ani și jumătate de la debutul său, popularitatea  lui Planet este incă fără limite. Producţia sa totală se ridică la aproape  800.000 de unități de material seminal şi toate sunt imediat vândute.

 

  10 fapte despre Planet

 • Planet s-a născut la 3 Martie 2003 la Ensenada Holstein, ferma familiei Bishop in Doylestown, statul Pennsylvania
 • Tatăl lui Planet este relativ necunoscutul taur Rose-Baum Taboo, un fiu de End-Road Blackstar Majestic de la EX-92 Winken.
 • La 22 Septembrie 2003 Planet se mută în grajdul  Select Sires in Plain City, Ohio
 • In iarna 2007/08 primele zvonuri circulă despre un taur de top index, cu un pedigree nou, pe nume Planet.
 • Planet a fost clasificat EX-90 in 27 februarie 2008.
 • Planet primeşte primul index oficial in aprilie 2008. La 2017 TPI devine Nr.1 in SUA cu o combinaţie unică de 2880 lb lapte, 2.61 tip, 2.00 uger, si 3.5 PL longevitate.
 • La evaluarea din august 2011 indexul de repetabilitate al lui Planet atinge 99%  si cu 2222 TPI incă odată işi revendică poziţia nr.1.
 • Un an mai târziu Planet este taurul nr.10 in SUA cu 2178 TPI, 2295 lb lapte, 2.10 tip, 1.76 uger, si 5.7 PL longevitate. (Să nu uităm că în 2010 au existat ajustări de bază, astfel diferenţele sunt relativ   mici.)
 • Planet are deja 11161 fiice testate pentru producţie, din care 8366 in SUA, 780 in Italia, 589 in Franta, 297 in Canada, 274 in Scandinavia, 221 in Australia, 163 in Japonia si 156 in Noua Zeelanda.
 • Planet in momentul de faţă are vaci top clasate in trei ţări: SUA, Canada şi Italia.

           Să nu uităm, că o fiică  PLANET a câştigat şi expoziţia INDAGRA 2012 în România – vaca pe numele Bela provenind de la ferma AGRIMAT MATCA –  *din partea traducătorilor

De la un taur nou de top, la o vedetă de nivel mondial

Pentru început: Este imposibil să ne concentrăm în acest articol asupra tuturor fiilor și fiicelor Planet interesante. Nici pe departe. Impactul genetic  al specialistului american pentru producție, uger și longevitate pur şi simplu este prea vast. În doar patru ani, Planet s-a dezvoltat dintr-un outcross transmitter  popular  într-o vedetă mondială care stabileste standarde la nivel internațional în creșterea Holstein.

Planet a fost foarte popular în întreaga sa carieră, si  el este un bun producător de material seminal. Dar niciodată nu există nimic pe stoc; fiecare doză produsă este vândutaă imediat”, spune Charlie Will de la de la Select Sires, din statul american Ohio, unde Planet a fost testat.

Pentru această organizație a câstigat poziția nr.1 in clasamentul TPI, în aprilie 2008, la debutul său. Planet a devenit imediat foarte popular atât  în rândul crescătorilor cât și printre analiști.  Studiul efectuat de Holstein International  în luna august 2008 referitor la cei mai utilizati  taţi de tauri  a relevat ca Planet este  câștigător absolut.

Charlie Will, specialistul in analiza taurilor din partea Select Sires cunoaște mai bine ca nimeni altul, motivul acestei popularităţi: producția mare de lapte  în combinație cu valori de reproducere deosbite pentru trăsături de sănătate (fitness) și uger, usurinţă la fătări favorabilă, talie medie, si un pedigree nou.  Chiar de la început a existat un clar punct de minus: Planet se situeaza sub nivel mediu la   picioare si aplomburi (sickled leg-set vedere laterala – picioare săbiate).

Sânge nou

In perioada în care O-Man, Shottle și Goldwyn dădeau  tonul în domeniul geneticii, sosirea unui „sânge nou” a fost foarte binevenită. Planet a oferit intocmai acest lucru, fiind fiu de Rosebaum Taboo din Plushanski Amel Patty. Taboo, fiu  de End-Road Blackstar  Majic  în asociere cu Winken X  Starbuck pe linie maternă ​​are 17000 de fiice la muls și astăzi inregistrează  TPI 1476 cu PL 1,5.

Charlie Will: „Planet a sosit la momentul potrivit. Chiar   la momentul cand lumea Holstein a  avut  nevoie de un taur de top, cu un pedigree nou, un taur care a adăugat producție  rasei, fără sa piardă la trăsăturile de sănătate.

Planet  niciodată nu a trădat încrederea nelimitată care i s-a acordat.  Acest lucru a fost confirmat în 2011, când fiicele sale din al doilea val au intrat în producție.

135 fiice Planet

Familia Dye de la Dycrest Dairy  din statul american Colorado a fost unul dintre primii utilizatori. Ei au nu mai puţin de 135 fiice Planet la muls, multe in lactația a doua. „Am folosit Planet pentru ca are Net Merit mare, producție extraordinară și uger enorm. Toate fiicele Planet  arată la fel, nu prea mari  și cu ugerul posterior  super. Dacă mergeţi  în spatele unui rând de vaci alegeți cu ușurință fiicele Planet”, comentează  Amanda Dye.

Un minus citat de ea este faptul că la unele fiice Planet  este mai greu de obtinut gestaţia. Ea crede că acest lucru se datorează producției extraordinare. La Dycrest, 1600 vaci produc in medie 13800 kg. Cele 135 de fiice Planet au o medie de 15800 kg. Amanda: „ Planet este de departe cel mai bun taur pe care l-am  folosit vreodată. Am dori să avem mai multe fiice ale sale. Între timp, am început să folosim fiii Planet.”

O mulțime de impacturi

Chiar dacă impactul genetic final al lui Planet este greu de evaluat în toate elementele sale, este clar că acesta va fi mare – foarte mare – prin intermediul multor fii de top aflaţi in testare si prin intermediul a sute de fiice Planet de top care au devenit mame de tauri pe plan internațional.

Ca exemplu vom prezenta cifrele de la Select Sires: 96 fii de Planet in testare, 15 fii de Planet utilizati ca tată de taur și mai mult de 100 de fiice Planet folosite ca mamă de  taur. Charlie Will a văzut mai mult de 500 fiice Planet din patru țări diferite și concluzionează: „Veți vedea cele mai bune rezultate din combinațiile cu Shottle, O-Man și Bolton: Linile de sange transmitand picioare oarecum mai drepti. Împerecherea mea preferată este cu Bolton. Ramâi pe un pedigree nou, producție excepțională și talie medie.”

Top 15 GTPI – lista taurilor genomici

Nume GTPI GLBP gPTAT gPL MGS Proprietar  

Tabelul  enumera cei 15 fii de Planet de top,  bazat pe gTPI (sursa Dairybulls.com). În întreaga lume nu mai    puțin de 324 fii de Planet au un gTPI de 2000 sau mai mare, 180 inregistreaza cel puțin 2100 și 51 cel puțin  2200. Poziția nr.1 este ocupată de către popularul tata de tauri, Shamrock. În Top 15 el este însoțit de fratele său  Shame, cel mai bun transmițător de tip. Sora a lui Shamrock și Shame, Shakira, este mândra lideră a  listei americane cow index list.

O a doua soră, Shandra, are de asemenea un indice foarte ridicat. Toţi patru provin de la renumita fiica Shottle, Ladys Manor D Shawn. O altă Shottle care a funcţionat foarte bine cu Planet este Larcrest Cosmopolitan. Ea de asemenea are doi fii în primii 15, O’Cosmopolitan și Cancun si un nepot (prin Ramos): Calibrate. O’Cosmopolitan este unul dintre cei trei fii Planet din arsenalul ceh  AI Zooservice. „Am ales Planet pentru combinația sa de producție și uger. Longevitatea este de asemenea un element important în feme mari în Republica Cehă”, spune Karel Novosad de la Zooservice, care are prin O’Cosmopolitan un taur căutat pe piața mondială. „El este popular  pentru gTPI si Tip ridicat, dar și pentru ca provine dintr-o familie de vaci renumită.”

O a treia vacă cu doi fii de Planet in top-ul 15 mondial  este Coyne-Ferme Yelena CRI, mama lui  Massey. Ea a introdus Yano și Encoyne in lista.

Ladys-M Shamrock 2405 57 3.20 7.9 Shottle Select
O-Cosmopolitan 2358 64 3.45 4.9 Shottle Zooservice
Den-K AltaGreatest 2323 73 2.27 6.3 Bolton Alta
 Elvys Isy 2322 55 1.67 7.0 Mascol Amelis
 Larcrest Calibrate 2315 60 3.08 5.3 Ramos Select
 B-Hiddenhills Plan  2315  56  2.01  8.2  O-Man  Select
 Ladys-Manor Shame  2307  47  4.04  6.3  Shottle  Dynam’is
 Ecoyne Isy  2300  62  1.96  6.7  Bret  Amelis
 De Su Phoenix  2295  76  2.21  4.4  Bolton  Select
 Holbra Panter  2294  50  3.27  5.4  Goldwyn  Select
 Currajungle Gonzo  2293  61  1.59  7.1  O-Man  ABS
 Sully AltaMeteor  2290  48  3.24  5.7  Shottle  Alta
 Co-Op UPD Yano  2285  51  1.97  7.9  Bret  CRI
 De-Su Observer  2281  47  2.70  7.4  O-Man  Select
 Larcrest Cancun  2280  54  3.61  5.0  Shottle  ABS

 

Supremaţie in Canada

Tabelul 2 ilustrează de asemenea impactul extraordinar al lui Planet, enumerând fiii și nepoții Planet de top, pe țari. În Canada combinatia Snowman x Planet este garanția unui index mare. Șase din primii 11 tauri genomici din această țară provin de la taurul Snowman si toţi şase au mame Planet. Adaugaţi la aceasta fraţii dupa Freddie,  Shaw si Sergeant ai fiicei Planet Ammon-Peachey Shauna, un fiu de Robust de la Sully Planet Manitoba si fiul direct al lui Planet, Phoenix (toţi in top 11)  si supremația lui Planet  în clasamentul ADN canadian devine copleșitoare.

Influentă în topul taurilor genomici din Canada este familia Lila Z care a dovedit o potrivire buna pentru Planet. Combinația Planet cu Calbrett Laura (Shottle x Lila Z) a rezultat  în MSChartroise Planet Leoni  și MSChartroise Lorelei, mamele taurilor nr.1 și nr.2  in clasamentul taurilor genomici Let It Snow and Lightsnow. Alţi doi tauri top clasaţi Limitation si Libero provin de la o nepoată a lui Planet, Laura.

De asemenea lista canadiană top cow index este sub controlul total al lui Planet.  Asta este, el este tată a nouă vaci din top 10 index din țară. El a primit un mare sprijin desigur, de la valoarea sa proprie de reproducere. La 3001 LPI este, de departe, fruntaşul taurilor cu fiice testate în Canada, urmat la o distanta respectabila de Brawler cu 2638 LPI.

Procente italiene

În tabelul 3 veți găsi o prezentare generală a fiicelor Planet top clasate într-o serie de țări. În plus față de Canada, clasamentele din SUA și Italia sunt conduse de fiicele Planet. Lidera din Italia numita Afrodite provine din mama Jardin. Afrodite a primit 84 de puncte și a făcut un prim record extraordinar de 2.03 305d 15120 kg  4,82%  3,74%. Procente de top caracterizează fiicele Planet în clasamentul italian. Cele cinci enumerate in tabelul 3 au procent de proteină intre 3.74% si 4.00%.  La Aquila Holstein mulg sapte Planet. „Imi plac fiicele Planet pentru productivitatea lor , caracterul lactant si ugere mari” spune Germano Spinelli. El subliniază, de asemenea câteva domenii de atenție cum ar fi largime la umeri, torace – din faţă,  piciore săbiate – vedere laterală  și uneori talia. Cea mai bună combinatie este cu Shottle sau O Man. Planetele noastre cele mai speciale vin din familia Cleitus Vanessa”. Exemplele includ Dama și Diva care se află în partea superioară a clasamentului  Top 20 italian.  De asemenea, tot din Italia este mega populara mamă de tauri Muri Planet Popsy (la 2463 gTPI).

Franţa: 7000 doze

După SUA și Italia, cele mai multe fiice Planet sunt mulse în Franța. Datorită statutului său ca un taur cu uşurinţă in fătări, un pedigree diferit, valorile de ameliorare ale laptelui și ugere frumoase, Planet este folosit foarte mult in Franta, explică Anthony, de la  firma importatoare franceza Bovec, care a vândut mai mult de 7000 de unități. Fermierii francezi  sunt foarte mulțumiți de fiicele Planet. Acestea sunt printre cele mai bune producătoare de lapte și au ugere fantastice. Picioare & aplomburi a fost trăsătura de care se temeau la început. Acum, că fiicele sunt în producție, picioarele săbiate se dovedește a fi doar bine. Fiicele Planet nu au constituţia cea mai puternică, dar se dezvoltă foarte bine odată ce sunt în producție de câteva luni.

Printre Planet-ii cel mai intens utilizaţi genetic in Franţa se află Saluden Etoile RC (Planet x Shottle x Titanic) şi Boulet Evea (Planet x Shottle x Jocko) din familia Survivor. MB Etoile a produs taurul genomic de top Gibsons, care a fost exportat in Germania.

Fanii Planet germani

Planet are mai puţine fiice mulse in Germania. Hubertus Diers de la WWS Germania stie de ce. „Planet punctează negativ la picioare & aplomburi, iar sistemul german si fermierul german acordă atenţie mare acestui fapt la selecţia taurului. „De când are fiice in producţie popularitatea lui a crescut substanţial” – adaugă Diers. Planet are acum indicele Picioare & aplomburi la peste 100  şi mobilitatea fiicelor Planet s-a dovedit a fi mai bună decât se aştepta. Vindem acum mult mai mult material seminal decât la inceputul carierei sale.” Unul dintre fanii Planet din Germania este Volker Reinermann. „Sunt foarte mulţumit cu Planet-ele noastre. Acestea produc cu ușurință foarte mult lapte de la ugerul super. Produc lapte cu usurinţă şi nu a existat niciodată ceva in neregulă cu ele, au o voinţă extraordinară de a minca.” Reinermann explică: au utilizat Planet la fiice de Shottle, Bolton si Buckeye cu picioare puternice. Una dintre Planet-ele de top din ferma lui Reinermann este RR Planet Noblesse (dintr-un Bolton din familia Nadine), ea a fost vândutş in Olanda la Koning Holsteins, unde a câştigat titlul de campioana la show-ul de la Wouterswoude. O junincă Snowman a lui Noblesse are gRZC 149 şi se află in top-15 al junincilor ADN-testate din Germania.

Noul outcross

„Multele fiice extraordinare ale lui Planet au demonstrat că nu trebuie neglijat un taur doar pentru ca are o slăbiciune” – concluzionează Charlie Will. „Chiar dacă Planet totdeauna a fost un taur cu picioare&aplomburi negativ, valorile de ameliorare pentru PL (longevitate) au rămas întotdeauna înalte. Picioarele săbiate pe care le transmite nu duc la sacrificarea prematura a fiicelor sale.

Influenţa extraordinară a lui Planet, in special in America de Nord, are şi o altă latură. Pe lîngă toate fiicele Planet exista deja un numar mare de nepoate, cu influenţă în creşterea de vârf, incluzând şi fiicele popularului său fiu Shamrock. In top-25 juninci genomice in SUA sunt deja 13 Shamrock. În alte cuvinte, acest taur nou outcross din 2008 nu mai este outcross in 2012. Will incheie spunand: „Este o artă să găsim tauri noi pe care să-i utilizăm în linia lui de sânge …”

Genetica stiintifica aduce profitabilitate

 
Genetica = Profitabilitate

După ce a prezentat programele de management şi de igienă a mulsului,  precum şi aspecte privind nutriţia vacilor de lapte, ultima  parte a conferinţei, organizată de Schöntal-Schul Impex în luna februarie la Carei, a fost dedicată geneticii.

 

În calitate de reprezentant în România al World Wide Sires Ltd (WWS) cea mai mare  companie de genetică bovină din SUA, Schöntal-Schul Impex oferă crescătorilor de bovine „genetică”  – rezultat al programelor de selecţie şi de ameliorare aplicate în cele mai bune ferme din SUA. Informaţiile utilizate de WWS în programul complex de ameliorare şi criteriile de evaluare a taurilor sunt prezentate pe site-ul www.schontal.ro. Sunt redate criteriile de alegere a taurilor, respectiv de potrivire a perechilor, în funcţie de specificul fermei şi de direcţia de ameliorare dorită:  producţia de lapte (cantitate, conţinut de grăsime sau de proteină),  aplomb, longevitate productivă,  uşurinţă în întreţinere, fertilitate etc.

 

Clasamentul performerilor

Fermierii pot achiziţiona material seminal convenţional, material seminal sexat sau embrioni. De asemenea,  alături  de taurii consacraţi şi testaţi prin metodele clasice, acum este disponibil şi materialul seminal provenit de la „tauri genomici”, dar şi de la „tauri comerciali”,  astfel că fiecare fermier poate să aleagă genetica în funcţie de nivelul de performanţă  şi de raportul calitate/preţ dorite.

Este prezentat şi un clasament  TPI (Index performanţă  totală)  al taurilor WWS, precum şi un top al performerilor  în funcţie de „net merit $”, lapte, proteină, grăsime, longevitate, aplomb, uger şi TIP (Index  general exterior). Explicaţiile privind terminologia folosită  sunt de asemenea disponibile online pe pagina de internet a companiei www.schontal.ro.  Astfel, poate fi accesată fişa  individuală a fiecărui  taur din ofertă, care cuprinde: nume şi cod România, număr de înregistrare/cod SUA, originea, TIP, net merit $, valorile de ameliorare şi de management, trăsăturile de exterior şi  fotografii ale taurilor şi ale fiicelor.

Având în atenţie profitabilitatea fermei, serviciul WMS de potrivire a perechilor (World Wide Mating Service), asigurat de Schöntal-Schul Impex SRL,  ajută  la dezvoltarea unui program optimizat de potrivire a perechilor.

„Complexitatea procesului de selecţie şi de ameliorare are ca rezultat final concentrarea acestei valori de ameliorare în materialul seminal”, a remarcat János  Sultész, director executiv al Schöntal-Schul Impex. Primii doi tauri din topul TPI  al SUA sunt prezenţi în oferta companiei.

 

Rata de succes a materialului

Dar genetica de calitate necesită şi un bun management al activităţii  de reproducţie, în special, şi un bun management al fermei. Pentru aceasta, Schöntal-Schul Impex este în permanenţă în parteneriat cu fermierii pentru a-i sprijini în rezolvarea problemelor din domeniul geneticii şi reproducţiei, prin informare continuă, cursuri de formare şi de perfecţionare şi prin know-how. Tehnologia avansează rapid iar efectele aplicării  acesteia în practică  sunt uşor de cuantificat. Spre exemplu, dacă în urmă cu 10 ani materialul seminal sexat era o noutate ştiinţifică, astăzi este folosit pe scară largă. Prin folosirea de material seminal sexat, raportul descendenţei femelelor este de 90%. În practică, la ferma Agrimat Matca (Galaţi), timp de trei ani, după mai mult de 800 de însămânţări  efectuate, rata de succes a materialului seminal sexat a fost de 88,8%.

 

Obiectiv: „Anul, vaca şi viţelul”

Managementul reproducţiei urmărirea şi conducerea indicilor şi a parametrilor de reproducţie influenţează direct producţia de lapte pe termen scurt şi lung. În prezentarea sa, János Sultész a numit principalii indici de reproducţie care trebuie urmăriţi şi care reflectă eficienţa activităţii de reproducţie: fertilitatea, succesul depistării estrului (câte animale sunt identificate ca fiind pregătite  pentru însămânţare într-o fermă din total vaci „goale”,  ideal ar fi 50-60%), rata de concepţie, rata succesului însămânţării artificiale la prima însămânţare, numărul de gestaţii pe un interval de 21 de zile şi zile de lactaţie (170 zile media optimă a zilelor de lactaţie pe fermă).

Numărul ideal de gestaţii pe fermă  trebuie să fie de cca. 55%, dar foarte important este stadiul lactaţiei în care vacile devin gestante. Profitabilitatea unei ferme depinde foarte mult de numărul de vaci însămânţate şi confirmate gestante în primele 100 de zile de lactaţie. Dacă cca. 85% din vaci sunt însămânţate şi devin gestante în primele 100 sau maxim 150 zile de lactaţie, atunci intervalul dintre fătări va fi de circa 410 zile. Astfel se obţine clasicul „anul vaca şi viţelul”, dar mai ales o producţie de lapte profitabilă.

 

Despre noi

Contact

 
 
Schontal  Schul Impex SRL

Adresă de facturare:

447340 Urziceni

str. Principală  nr.363

jud. Satu Mare
CUI:   RO 9866680

Nr.RC: J30/686/1997

Tel.: 004 0722 234 397

        004 0726 671 997
Fax: 004 0372 899 510

Email: office@schontal.ro

 

Adresă de corespondenţă:

410017 Oradea

str. Roman Ciorogariu nr. 1, sc. C, ap. 7

jud. Bihor

Tel.: 004 0722 234 397
Fax: 004 0372 899 510
Email: office@schontal.ro

Reprezentant

 

Ca importator de genetică bovină, Schontal-Schul Impex SRL, şi-a propus de la înfiinţarea sa din 2003, să aducă dinamism si pasiune in creşterea vacilor de lapte din România, prin oferirea celei mai bune genetici americane fermierilor.

Reprezentăm in România cea mai mare firmă de genetică bovină din SUA – World Wide Sires Ltd. De-a lungul anilor am importat de la Centrele de Însămânţări Artificiale Select Sires şi Accelerated Genetics, care sunt şi proprietarii WWS cu peste 2500 de tauri în grajduri, un număr semnificativ de tauri care au marcat istoria rasei Holstein.

Dezvoltarea geneticii bovine în România a avut momente istorice în decursul acestor ani, cu impact și la nivel internațional în recunoașterea efectelor ameliorării în domeniul creșterii bovinelor, mai ales a rasei Holstein. Am fost prima firmă care a început şi a dezvoltat folosirea pe scară industrială a materialului seminal sexat, care acum nu de mult era doar un vis în ameliorarea efectivelor fermelor de lapte. Fermele au trecut de la faza de testare, la utilizarea zilnică a acestui tip de produs, incluzând în calculele de ameliorare fiice care se vor naște în proporția promisă de cca 90%. Producțiile de lapte au crescut exponențial la cei care au apelat la tauri de vârf, azi fiind o realitate producțiile de peste 60 litri obținute de la o vacă recordistă, în mijlocul fermei, în producție.

În perioada aceasta am obținut cele mai multe animale câștigătoare atât la expozițiile naționale, cât și la cele arbitrate internațional: Indagra – București, ZCT – Râșnov sau Expo AgroZoo Vaslui. Trăsăturile funcționale de exterior ale animalelor din fermă sunt în progres continuu și capătă tot mai mare importanță pentru a obține o longevitate cât mai mare în producție.

În ultimii doi ani, ca noutate apărută în ameliorare sunt cercetările genomice și rezultatele obținute de taurii testați genomic, care au dovedit că fac față așteptărilor. Tehnologia embriotransferului accelerează progresul în ameliorare și oferă saltul cel mai sigur pentru a ajunge la producții de peste 10.000 litri dintr-o singură generație. Dintr-un program efectuat cu succes în 2009, din 110 embrioni importați din California, s-au născut și sunt în producție primipare peste 11.000 litri în mai multe ferme din țară. Dorim să oferim acest serviciu în continuare pentru crescători.

E nevoie de concepte noi în ameliorarea rasei şi în continuare, pentru a obține o medie zilnică cât mai ridicată. În această privinţă firma noastră a înregistrat un succes în țară, având printre partenerii de referință cele mai multe ferme care au atins sau chiar au depășit  producția medie de 29, 30 litri, zi de zi, indiferent de mărimea efectivului.

 

Credem că  a devenit tot mai importantă ideea producției eficiente, obținerea de lapte mult în fermă  prin costuri optimizate, ceea ce impune un management eficient. În acest sens, oferim în continuare partenerilor seminarii, conferințe, zile deschise în țară sau schimburi de experiență în străinătate. Programul nostru de training, un transfer de know-how desfăşurat în condiții de ferme în SUA, are un succes deosebit.

Astăzi, când oferta pe piața geneticii bovine este mare, credem că este foarte important de punctat, că aportul cel mai mare în ameliorare, pe lângă vârfurile oferite de cercetări și tauri genomici, au taurii consacrați, cu nume legendar. Dorim să oferim fermierilor taurii  legendari ai ultimilor ani şi  cei vestiți ai momentului, dar şi tauri comerciali, având întotdeauna în vedere raportul calitate/preţ și dorința crescătorului în ameliorare. Căutăm in permanenţă dezvoltarea unui parteneriat cu crescătorii pentru a-i ajuta in rezolvarea problemelor din domeniul geneticii, prin informare continuă asigurată de specialişti, cursuri de formare si perfecţionare, sisteme de know how în managementul fermelor de lapte si reproducție.

Credo:

Credem în faptul că pentru noi genetica este o pasiune.

Credem că afacerea partenerilor în zootehnie este pentru ei, ca și pentru noi,  cea mai importantă.

Credem, că ameliorarea în domeniul creșterii animalelor este o artă.
dr. János Sultész

Roboti si echipamente LELY

Robot de muls Lely Astronaut A4

Instalatii si echipamente zootehnice;Stiinta,Cercetarea si…Cel mai complet index de ameliorare din lume; Fermele inteligente

Afibanat in colaborare cu firma Lely va pune la dispozitie cea mai noua tehnologie in domeniul robotilor de muls.In urma cu peste doua zeci de ani a fost prezentat primii roboti de muls din domeniu: Lely Astronaut.

Desi inca de pe atunci am imbunatatit sistemul in numeroase moduri, robotul pe care vi-l oferim astazi se bazeaza in continuare pe aceleasi idei.

Lely Astronaut A4 imbunatateste calitatea vietii, in timp ce protejeaza bunastarea animalelor dar si rentabilitatea investitiei. Veti beneficia de asemenea de un set unic de instrumente de management pentru monitorizarea calitatii laptelui si conversia ratiei hrana/lapte pentru fiecare animal in parte sau pentru intreaga cireada.

Delegând una dintre principalele operaţiuni ale fermei dvs. de lapte şi anume mulsul, unor roboti de muls Lely Astronaut A4, veţi avea timp să vă bucuraţi de un stil de viaţă mai bun. Organizându-vă ziua de lucru aşa cum vă place, veţi putea fi mai flexibili şi nu va mai trebui să respectaţi anumite ore de muls.

Timpul pe care îl economisiţi îl puteţi dedica acum monitorizării cirezii dvs. şi optimizării tuturor factorilor de decizie esenţiali care duc la transformarea fermei dvs. într-una mai profitabilă. Cele două decenii de muls robotizat au demonstrat clienţilor noştri că lăsând vaca să ia singură deciziile, se optimizează atât confortul, cât şi productivitatea. Vacile decid singure când este timpul pentru odihnă, muls sau hrănire; se asigură astfel o performanţă maximă a tuturor vacilor din cireadă. Instalarea unui sistem de muls robotizat Lely Astronaut se traduce, în general, prin creşterea cu peste 10% a productivităţii vacilor.

Această creştere vizează în special primiparele, care beneficiază de mai multe mulsuri pe zi. Datorită utilizării de tehnologie robotizată avansată în adăposturi, fermierii se bucură de mai multă flexibilitate pentru alte activităţi şi obţin o creştere cu până la 2 milioane de litri de lapte per an per angajat, toate în mod adaptat ritmului natural al vacilor.

 


DeLaval vinde al 10.000-lea robot de muls

Sistemele de muls automat devin rapid un lucru obișnuit, pe măsură ce producătorii de lapte din întreaga lume își doresc mai multă flexibilitate, comenzi fiabile și o performanță îmbunătățită a mulsului pentru a-și face operațiunile mai sustenabile.

 DeLaval vinde al 10.000-lea robot de muls

DeLaval a vândut recent cel de-al 10.000-lea Sistem de muls voluntar VMS™ Fermelor Glenirvine din Fergus, Ontario.

 „Aceasta este o realizare extraordinară care dovedește eforturile susținute a foarte multor oameni, inclusiv ingineri, specialiști de produse, tehnicieni de service, rețeaua de vânzare și, desigur, clienții noștri”, a declarat Jonas Hällman, Directorul Sistemelor de muls automat pentru DeLaval International. „Consider că adevărata semnificație a acestei realizări este direcția spre care se îndreaptă industria: aceasta se orientează spre creșterea nivelului tehnologiilor de automatizare în cadrul fermei și de gestionare integrată a fermei de lapte.”

Fiind un pionier în domeniul sistemelor de muls automat, DeLaval a obținut primul său brevet pentru mulsul voluntar în 1982 și a instalat roboții de muls în cadrul fermei în Olanda, la începutul anilor ’90. Prima generație de unități DeLaval VMS a fost vândută în 1998. Producătorii de lapte au ajuns să aprecieze designul inovator al VMS care permite mulsul continuu, cu producții de lapte care stabilesc recorduri și o calitate superioară a laptelui. Alte caracteristici includ mulsul exact pe mamelon, un ecran tactil ușor de folosit și posibilități de integrare completă a sistemului și de modernizare.

Fermele Glenirvine vor instala al 10.000-lea VMS DeLaval la noua facilitate, la începutul anului următor. Proprietarii, Doug și Lynda Jefferson și Andrew și Amanda Den Haan, și-au muls turma de 50 de vaci cu ajutorul unei săli în V cu sisteme dublu 4 DeLaval în ultimii 40 de ani.

 

Despre DeLaval
DeLaval este un furnizor de top de soluții pentru îmbunătățirea performanței fermelor producătorilor alimentari profesioniști. Ne sprijinim clienții în reducerea amprentei asupra mediului, îmbunătățind în același timp producția alimentară, rata de profit și calitatea vieții persoanelor și a animalelor implicate. Oferim produse, sisteme și servicii pentru toate etapele producției de lapte. Soluțiile noastre sunt utilizate de milioane de producători de lapte din întreaga lume în fiecare zi.

DeLaval a fost înființată cu peste 125 de ani în urmă în Suedia, atunci când vizionarul Gustaf de Laval a brevetat separatorul de smântână. În prezent, DeLaval numără 4.500 de angajați și funcționează în cadrul a peste 100 de piețe. DeLaval, împreună cu Tetra Pak și Sidel, face parte din Grupul Tetra Laval. Pentru mai multe informații, consultați www.delaval.com.

Reprezentanti vanzari

Polaris Group Co
Distribuitor autorizat Capital Goods si Aftermarket

Adresa sediu:
DN5C nr.112, Zimnicea, Judeţul Teleorman
Cod poştal 145400
Tel: +40 247 36 61 55; Fax: +40 247 36 70 32
Email: office.polaris@gmail.com

Alfa Kalota
Dealer autorizat DeLaval Capital Goods si Aftermarket

Adresă sediu:
Sâncraiu nr. 201, Judeţul Cluj (Huedin)
Tel./Fax: +40 264 257602
Mobil: +40 741 215 499
Email: alfa_kalota@freemail.hu

DeLaval AMR™

Prima sala automata de muls de tip rotativ din lume

DeLaval intră în istorie prin introducerea primului sistem automat de muls de tip rotativ din lume, denumit DeLaval AMR™, denumire sub care va fi cunoscut în industrie. „În decembrie 2008 am spus că dezvoltăm un sistem automat de muls pentru cirezile de volum mare şi acum suntem pregătiţi să îl prezentăm lumii întregi,” a declarat Preşedintele DeLaval, Joakim Rosengren.
Sala automată de muls de tip rotativ, AMR™ DeLaval, reprezintă cea mai avansată tehnologie de muls a companiei destinată cirezilor mari. Acest sistem oferă o soluţie de muls revoluţionară, îndeajuns de flexibilă pentru a funcţiona în diferite aplicaţii, de la boxe libere, săli cu adăpostire nerepartizată până la producţia de lapte bazată pe păşunare.
Conform celor declarate de Rosengren, în calitate de lider în industrie, Delaval a identificat nevoile clienţilor pentru sisteme automate de muls şi a ales să se dezvolte în direcția acestora. „DeLaval AMR™ aduce beneficiile mulgerii automate fermierilor din întreaga lume,”.Prin intermediul noului sistem format din instalația existentă de muls VMS completată de noul DeLaval AMR™, DeLaval întâmpină diferitele nevoi ale fermierilor privind automatizarea procesului de muls. „Acum putem spune că DeLaval este Casa incontestabilă a Automatizărilor”, a declarat Vicepreşedintele zonei de afaceri pentru bunuri capitale, Andrew Turner.
DeLaval AMR™ doreşte să depăşească limitele Soluţiilor inteligente din industria lactatelor. Ţelul companiei este să accelereze trecerea de la gestionarea laptelui la gestionarea profitului global al fermei prin implementarea unor instrumente de actualitate şi tehnologii de automatizare, astfel obţinând lapte calitativ superior şi profit mai mare.
„Dorim să mulţumim colaborării cu Future Dairy Project din Australia ce a rezultat cu dezvoltarea reuşită a acestei tehnologii noi şi importante. Suntem foarte mândri că atât VMS cât şi DeLaval AMR™ întâmpină cerinţele diferitelor aplicaţii de muls şi dimensiuni de cirezi.” A adăugat Turner.


AMR™

Un viitor mai bun

Scopul este să accelerăm trecerea de la gestionarea laptelui la gestionarea profitului global al fermei prin implementarea unor instrumente de actualitate şi tehnologii de automatizare, astfel obţinând lapte calitativ superior şi profit mai mare.

 • Mai mult Lapte
 • Mai multa profitabilitate
 • Calitate mai buna a laptelui
 • Costuri reduse pentru exploatare

 Managementul Fermei

 • Face din ferma un loc mai atractiv pentru angajati
 • Va ramane mai mult timp liber astfel incat sa va concentrati mai mult pe animale
 • Sistem de management integrat

Flexibilitate

 • Posibilitate de extindere pe masura afacerii dvs
 • Muls automat sau manual
 • Se potriveste cu toate tipurile de operatiuni in ferma.

Smart Farming

Deblocati viitorul fermei dumneavoastra acum

Conceptul Smart Farming este despre posibilitatea noastra de a oferi fermierilor idei inovative, uneltele si tehnologia necesara pentru a avea control deplin asupra afacerii lor.

Folosirea eficienta a resurselor intr-o ferma ar trebui sa conduca la venituri mai mari avand in vedere o crestere a productivitatii si un mai bun control asupra costurilor. Asta defineste profitabilitatea in ferma, unul dintre pilonii cheie Sustainable Dairy Farming.

De la managementul mulsului la management total

Stim ca provocarea cu care se confurnta fermierii este viitorul economic a afacerii lor.

Succesul de maine va depinde de cat de bine puteti utiliza informatia si tehnologia astfel incat sa aveti o productivitate integrata care presupune mai mult decat muls.

O gama de solutii inovative

Astazi DeLaval deja ofera o varietate de solutii de automatizare menite sa revitalizeze productia de lapte. Si modalitatea in care fermierii se folosesc de timpul lor.

Scopul conceptului nostru smart farming este de a oferi fermierilor idei inovative si tehnologii care acum deja ajuta la crearea unui viitor mai productiv, mai sustenabil si mai profitabil.

DeLaval este singurul furnizor care are solutii pentru a oferi o vedere de ansamblu asupra rentabilitatii fermei, prin cele 7 valori Smart Farming : conoasterea turmei, hranire corecta, muls inteligent, lapte de calitate, ingrijirea animalelor si conditiile din grajd.

7  valori Smart Farming

Bovine Elite is your Premier Worldwide multi-breed semen, certificate & AI supplies distributor. We offer:…!

3/14/2017
Semen & Equipment


Services Available Other Resources 2017 Catalog .. Social Media Quick Links

Our 2017 Catalog is available.
View it online
or Contact Us for your copy
Bovine Elite is your Premier Worldwide
multi-breed semen, certificate & AI supplies distributor.

We offer:
* Semen for over 1,100 bulls
* A.I. Certificates & Supplies
* Semen for 30 breeds of cattle
* Commercial Semen From Select Beef Bulls
* A.I. Training Clinics
* Order Online or call us direct
Phone: (979) 693-0388
Toll Free: (800) 786-4066
FAX: (979) 693-7994
Email: info@bovine-elite.com
3300 Longmire Drive
College Station, Texas 77845

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.