Eurodeputata Corina Creţu a anunţat că a fost votată propunerea comună de rezoluţiei referitoare la returnarea tezaurului naţional al României însuşit ilegal de Rusia, documentul fiind semnat de toţi europarlamentarii români şi susţinut de majoritatea membrilor Parlamentului European.

 

„Parlamentul European solicită Federaţiei Ruse să returneze integral României tezaurului naţional trimis în Rusia, în 1916 şi 1917!. Astăzi a fost votată Propunerea Comună de Rezoluţiei referitoare la returnarea tezaurului naţional al României însuşit ilegal de Rusia. Rezoluţia a fost semnată de toţi europarlamentarii români şi a fost susţinută de marea majoritate a Membrilor Parlamentului European. Prin intermediul Rezoluţiei am invitat Comisia Europeană să creeze sinergii concrete cu statul român, cu Banca Naţională a României, precum şi cu alte instituţii relevante, pentru a mobiliza eforturi coordonate şi pentru a urmări toate mijloacele diplomatice de mediere, de promovare a comunicării, atunci când este cazul cu omologii ruşi şi de căutare de soluţii pentru a se asigura că tezaurul naţional dispărut este returnat fără întârziere acolo unde îi este locul de jure şi de facto”, a scris Corina Creţu, joi pe Facebook.

Ea a mai spus că „tezaurul românesc a fost stocat în Rusia cu garanţia că va fi restituit integral, în conformitate cu documentele semnate, care au aceeaşi valoare cu tratatele internaţionale, astfel, însuşirea ilicită a tezaurului naţional al României de către Rusia reprezintă o încălcare a dreptului şi a cutumelor internaţionale”.

„Transferul rezervelor de aur împreună cu colecţii substanţiale de obiecte culturale, artistice şi de arhivă pentru a fi păstrate în siguranţă în circumstanţe excepţionale a făcut obiectul unui acord oficial documentat corespunzător şi valabil din punct de vedere juridic până în prezent, care a inclus garanţii legale de returnare, ale cărui obligaţii stipulate au fost încălcate. Tezaurul naţional al României aflat în Rusia cuprinde 91,5 tone de aur fin aparţinând rezervelor de aur ale Băncii Naţionale a României. Tezaurul cuprinde colecţii regale de bijuterii şi monede rare cu o importantă valoare numismatică şi culturală pe lângă valoarea aurului în sine, precum şi în obiecte culturale, religioase şi de arhivă care fac parte din patrimoniul naţional al ţării”, a mai precizat Creţu.

Aceasta a subliniat că „restituirea tezaurului naţional al României este o chestiune extrem de importantă, atât pentru memoria naţională, cât şi pentru memoria instituţională a ţării noastre”.

„Reiterez faptul că statul român, împreună cu partenerii externi, trebuie să facă toate solicitările necesare pentru ca să-şi restituie patrimoniul deţinut ilegal de Rusia timp de mai bine de un secol”, a conchis Creţu.