Din hrana fiecaruia nu trebuie sa lipseasca piper, boia de ardei iute, cimbru, usturoi, scortisoara, foi de dafin,dar si telina, pastarnacul, patrunjelul, mararul, leusteanul ,ghimbirul, chimenul, susanul, sofranul
PIPERUL
Indiferent de culoarea sa, negru, alb, verde sau rosu, piperul poate revendica titlul de “rege” al condimentelor pentru ca ma indoiesc ca exista cineva care sa nu-l fi folosit in bucataria sa!
Isi gaseste cu nonsalanta locul in aproape orice fel de mancare. Eu cu siguranta il folosesc de fiecare data cand gatesc.
Cu aproximativ un an in urma am inceput sa folosesc piperul si in baile de aburi pe care le fac copiilor cand sunt raciti, alaturi de soc, musetel, patlagina, tei, cimbru si coada soricelului, in diverse combinatii.
Este foarte util contra bronsitei, laringitei si a racealii. Iata o reteta de sorginte franceza utila mai cu seama pentru gripa in faza incipienta: peste 2 varfuri de cutit de piper negru, unul de cuisoare si doua de scortisoara pune la 250 ml de apa fiarta si lasa la infuzat zece minute. Filtreaza si bea cat mai fierbinte posibil.
Daca suferi de tuse (uscata si iritativa) trateaz-o cu un amestec din doua varfuri de cutit de piper, patru lingurite cu miere si putina zeama de lamiae, amestec pe care trebuie sa-l iei, cu inghitituri mici, pe parcursul a doua ore. Piperul este leac si pentru tusea convulsiva caz in care este nevoie sa pui la macerat pentru sapte zile, cinci linguri de piper negru si o lingura de cuisoare macinate. Cu amestecul filtrate si diluat, faci gargara pana simptomele dispar.
Pentru durerile de gat este recomandat ceaiul din piper macinat care decongestioneaza instantaneu gatul si desfunda nasul . Ca sa-l prepari pune 20 de boabe de piper macinate in 250 ml apa fiarta si lasa la infuzat. Indulceste-l cu miere si bea de trei ori pe zi.
Piperul este un bun detoxifiant deoarece mareste productia de urina si faciliteaza transpiratia prin marirea calibrului vaselor capilare de la suprafata pielii. Un mod la indemana pentru a obtine aceste efecte este sa adaugi doua varfuri de cutit de piper negru intr-o cana cu ceai fierbinte de busuioc, menta sau cimbrisor si sa bei lichidul cu inghitituri mici.
Datorita proprietatilor tonifiante si a actiunii vasodilatatoare, piperul este util si pentrustimularea apetitului sexual. Iata o reteta utila in acest caz:
- 6 boabe de piper (cu proprietatile enuntate mai sus),
- 4 boabe de migdale( afrodisiace datorita argininei, un aminoacid implicat in mecanismul erectiei) si
- un pahar cu lapte (afrodiasiac recunoscut datorita continutului de peptide care stimuleaza productia de endorfine).
De asemeni, piperul reduce fermentatia din stomac ceea ce-l face un remediu eficace pentrubalonare.
ARDEIUL IUTE
Este condimentul preferat al sotului meu. Il foloseste cu generozitate la fiecare masa. Il adaug si eu in sosuri, dar nu-l pot manca proaspat datorita gustului prea iute.
Pentru iuteala sa este responsabila capsaicina ce se regaseste din abundenta in compozitia fructului, alaturi de vitamin A (carotenoizi pro-vitamina A, inclusive beta-caroten).
Capsaicina este utilizata pe scara larga pentru reducerea durerii, pentru beneficiile cardiovasculare precum si pentru capacitatea sa de a preveni cancerul. Are , de asemenea, un rol foarte important in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate.
Reduce greutatea corporala prin marirea consumului de energie si diminuarea poftei de mancare.
Beta-carotenul din ardeiul iute este transformat in organism in vitamin A care este esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale care captusesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si tractul reproductiv.
Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. Are si o actiune preventive pentru ca datorita calitatilor sale antioxidante contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi (cei care pot cauza boli precum ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat, leziuni ale nervilor si bolile de inima).
Avand in vedere ca bolile cardiovasculare se afla in fruntea cauzelor de mortalitate in randul romanilor, poate ca este bine ca ardeiul iute sa-si gaseasca locul in bucataria romanilor!
In doze mici, ardeiul iute stimuleaza digestia. Este recomandat consumul a 0,1-0,3 grame de ardei proaspat sau uscat si maruntit. Peste doza recomandata, ardeiul iute are efecte purgative.
Ardeiul rosu are efecte antispastice motiv pentru care se recomanda folosirea lui pentrucalmarea spasmelor musculare, in special la umar, brat sau coloana.
Calmeaza durerea si accelereaza vindecarea- sub forma de cataplasma: da in clocot 1/4 cana cu otet. Adauga suficient praf de ardei pentru a obtine o pasta. Inainte de a folosi aceasta cataplasma aplica pe piele ulei de masline. Intinde pasta pe un pansament si aplica-l pe zona afectata. Lasa sa stea 2 ore.
Ardeiul iute este unul dintre cele mai importante remedii in caz de ranu muscate de ciine Aplicat aplicat sub forma de praf imediat pe rana neutralizeaza virusul. Rana nu se infecteaza si se vindeca rapid. Acest remediu este foarte dureros, iar durerea poate provoca soc!
Uleiul de ardei iute este util pentru combaterea celulitei. Ca sa obtii uleiul, pui intr-un borcan un pahar de ulei de masline si un sfert de pahar de ardei iute tocat foarte fin. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza si se trage intr-o sticla inchisa la culoare. Uleiul astfel obtinut se foloseste ca solutie de masaj contra celulitei.
USTUROIUL
Studiile au confirmat ca alicina (substanta responsabila pentru mirosul tipic care reprezinta si mecanismul de aparare al usturoiului impotriva atacului daunatorilor) are un efect inhibitor asupra Helicobacter pylori, o bacterie responsabila cu dezvoltareaulcerului gastric. Aceasta substanta se activeaza atunci cand usturioul este taiat sau mestecat si protejeaza corpul de infectii bacteriene si scade nivelul colesterolului din sange.
Recent s-a descoperit faptul ca alicina este eficienta in lupa impotriva a doua tulpini bacteriologice: Enterococi si Staphilococi.
Se poate folosi cu success in infectii de natura bacteriana sau fungica.
Studiile au aratat ca usturoiul este indicat atat in prevenirea cat si in tratarea cancerului.
Intr-un studiu efectuat pe un numar de femei din Iowa, SUA, cele ce introdusesera usturoiul in dieta lor ca si aliment uzual, au prezentat cu circa 32 % mai putine sanse de a dezvolta cancer de colon. Un alt studiu al Institutului National de Cancer din SUA afirma ca usturoiul poate incetini dezvoltarea celulelor maligne cat si auto-distrugerea celulelor canceroase.
Pentru ca actioneaza ca o bariera ce creste nivelul colesterolului bun ( LDL- colesterol de densitate mica) si reduce vascozitatea sangelui, usturoiul este un remediu pentru bolile cardiovasculare.
Conform institutului National pentru sanatate din SUA, dozele recomandate sunt:
a)pentru administrare orala:
– Pentru tensiunii arteriale:
• Usturoiul extract 600-1200 mg- doza trebuie divizata si administrata de trei ori pe zi.
• usturoi proaspat 4 grame (aproximativ un catel) o data pe zi.
– Pentru prevenirea cancerului de colon, rect, cancerul de stomac se administreaza usturoi proaspat sau fiert intre 3.5-29 grame pe saptamana.
b) Aplicate pe piele:
• Pentru infectii ale pielii cu ciuperci se recomanda creme cu crema 0,4%, 0,6% extract de usturoi sau gel 1%, aplicat de doua ori pe zi, timp de o saptamana.
CIMBRUL
In scop terapeutic, cimbrul face parte din plantele pe care le folosesc ca sa fac bai de aburi copiilor atunci cand sunt raciti. Uneori il adaug si in infuzie, dar am grija sa-l combin cu alte plante pentru ca este foarte aromat si este mai greu acceptat de catre acestia.
Studiile au demonstrat ca uleiurile volatile din cimbru distrug bacteriile atacandu-le membrana celulara reducandu-i permeabilitatea.
Mai mult, s-a demonstrat ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta la uleiul de cimbru, asa cum o fac in cazul antibioticelor de sinteza, deoarece acest ulei are componente atat de multe si de variate, incat face imposibila o adaptare a microorganismelor.
De asesmenea, uleiul de cimbru potenteaza activitatea unor antibiotice. In multe cazuri de infectii bacteriene, o corelare a tratamentului alopat cu cel natural, cu cimbru, va face sa fie evitate cazurile foarte periculoase de rezistenta a bacteriilor la tratament sau de recidiva a infectiei.
Infuzia preparata prin oparirea unei lingurite de pulbere de cimbru cu o cana de apa si lasata la infuzat 10-15 minute se administreaza in caz de bronsita cronica, tuse convulsiva, tuse productiva , are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide.
Tinctura este utila in caz de rani, ulcere pe piele, arsuri ( pentru prevenirea infectarii acestor leziuni se fac spalaturi cu tinctura sau cu infuzie combinata de cimbru) dar si in micoze (se pune o compresa cu tinctura de cimbru pe zona afectata care se inveleste apoi in nailon, pentru a se evita evaporarea, si se tine vreme de 1-2 ore, daca este vorba de unghii, sau peste noapte, daca este vorba de boala piciorului de atlet).
Ca sa prepare in casa tinctura, ai nevoie de 15 linguri de pulbere de cimbru, de 400 ml de alcool alimentar de 40 de grade si un recipient cu capac. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile.
Apoi preparatul se strecoara, se adauga 10 picaturi de ulei volatil de cimbru, se agita bine, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare.
Daca suferi de colita, enterocolita, colon iritabil, colon spastic, ia 1/2 lingurita rasa de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi timp de 21 de zile, putand fi reluat de cate ori este nevoie.Durerile de dinti,cariile gingivita pot fi tratate cu cinci picaturi de ulei volatil de cimbru dizolvate intr-un litru de infuzie combinata. Se fac de trei ori pe zi, timp de 5 minute, clatiri ale gurii, de preferinta dupa mesele principale.
SCORTISOARA
Studiile releva faptul ca scortisoara este o foarte bogata sursa de antioxidanti si stimuleaza buna functionare a creierului. Ea are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Este antiinflamator si anticoagulant.
Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree sau alt tip de disconfort gastric.
Scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor si colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip II si previne rezistenta la insulina la persoanele care au o dieta bogata in fructoza.
Scortisoara este utila in caz de raceala. In copilaria mama ne dadea in fiecare dimineata o lingurita de miere amestecata cu pudra de scortisoara si zeama de lamaie ca sa ne pazeasca de raceli. Imi amintesc cu siguranta gustul sau delicios si foarte vag sa fi fost racita
Scortisoara este remediu eficient in in tratarea starilor de greata, situatie in care este suficienta administrarea unui varf de lingurita de pudra.
Daca simti tensiune nervoasa inainte de culcare, poti apela cu incredere tot la scortisoara. Ia pudra de scortisoara atat cat poti apuca cu degetele, amesteca cu miere si consuma inainte de culcare.
Daca faci gargara cu sirop de scortisoara poti trata gingivita. Sirop se prepara astfel: se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o cana cu apa, la foc mic, pana scade la jumatate. Se strecoara, se adauga miere si se bea cald.
Daca esti proaspata mamica si vrei sa stimulezi lactatia, consuma zilnic cate o lingurita de scortisoara, amestecata cu apa calda, cu lapte sau ca atare.
Uleiul volatil este eficace impotriva durerilor de dinti. Se pun doua picaturi de ulei de scortisoara pe o bucatica de vata si se aplica in jurul dintelui.
Ceaiul de scortisoara
Scortisoara este un condiment extrem de popular, originar din Sri Lanka si sudul Indiei. Ea contine diverse componente active, precum uleiurile esentiale, taninele si carbohidratii.
Scortisoara are efecte anticancerigene, scazand cantitatea de sange care ajunge la tumori, astfel ca celulele bolnave mor. Studiile pe soareci arata ca mirodenia reduce riscul de limfom, melanom, cancer cervical si colorectal, dar si alte forme ale acestei boli. Scortisoara reduce semnificativ nivelul de lipide din sange, mai ales in cazul persoanelor cu diabet de tip 2. In cadrul unui studiu, participantilor le-au fost administrate 1, 3 sau 6 grame de scortisoara pe zi, timp de 40 de zile. In randul celor 60 de voluntari, trigliceridele au fost reduse intre 23 si 30%, iar colesterolul rau cu 7-27%. Colesterolul total a fost redus cu 12-26 de procente.
Scortisoara reduce rezistenta la insulina si glucoza, dupa cum arata un studiu realizat pe soareci. Aceasta activeaza niste receptori cu rol in mentinerea greutatii. In cadrul unui studiu publicat in jurnalul “Biochimie” s-a testat abilitatea scortisoarei de a regla cantitatea de zahar din sange, concluzionandu-se ca substanta activa continuta de mirodenie are doua efecte directe asupra glucozei. Ii stimuleaza asimilarea si ajuta la o mai buna absorbtie la nivelul celulelor. Cinamaldehida (substanta activa) are un efect incredibil de puternic in ceea ce priveste prevenirea diabetului.
Acesti compusi, care ajung in organism daca bei ceai de scortisoara, au beneficii surprinzatoare asupra sanatatii, avand efect antioxidant, antimicrobial, antiinflamator, antidiabetic si anti-tumoral, potrivit LiveStrong.
Ceaiul de scortisoara este bautura perfecta care creeaza o stare de spirit buna si intareste sistemul de aparare al organismului. Scortisoara este utilizata in toata lumea, este renumita pentru aroma sa deosebita de neuitat si folosita atat sub forma de condiment pentru gatit dar si in diferite bauturi.
Ceaiul de scortisoara este benefic pentru sanatatea organismului – amelioreaza simptomele de gripa si raceala, imbunatateste circulatia sangelui, vindeca indigestia si incalzeste corpul – este recomandat in timpul iernii cand temperaturile sunt scazute.
Ceai de scortisoara – Mod de preparare
Ceaiul de scortisoara cu portocale – Se utilizeaza 2 lingurite de ceai negru, putina coaja de portocala, 1 baton de scortisoara, 600 ml apa fierbinte. Se lasa la infuzat batonul de scortisoara in apa timp de 10 minute, apoi se adauga coaja de portocala care in prealabil a fost taiata in spirala cu un cutit. Se pune ceaiul negru si se lasa la infuzat timp de 3 minute. Se filtreaza si se bea eventual indulcit cu 2 lingurite de zahar.
Ceai de scortisoara si menta
Ceaiul de scortisoara cu menta – Ingrediente: o lingurita de frunze de menta, o jumatate de baton de scortisoara si 250 ml apa fierbinte. Se infuzeaza timp de 7 minute scortisoara si menta in apa, se filtreaza, eventual se indulceste cu miere de albine si se bea. Acest preparat ajuta la calmarea sistemului nervos.
Ceaiul de scortisoara cu miere de albine – Se foloseste o lingura de scortisoara, 2 linguri de miere de albine si 1 litru apa fierbinte. Se fierbe apa, se adauga scortisoara si se lasa la infuzat timp de 30 minute, se filtreaza, se lasa putin la racit, se adauga mierea de albine si se bea. Acest preparat – miere cu scortisoara – ajuta in tratarea bolilor cardiovasculare, la normalizarea metabolismului, in scaderea in greutate si reducerea colesterolului. Daca se bea seara inainte de culcare are efect in curatarea organismului de toxine. Pentru usurarea digestiei se bea cate o cana de ceai de scortisoara inainte de fiecare masa.