Prin fertilizarea starter cu ingrasaminte microgranulate aplicate simultan cu semanatul,tinerele plante pot depasi mai usor stresul in primavara; Aplicarea unui adjuvant odata cu erbicidele peliculare de sol ; NOUTATI despre MICROSTART Sum PZ

ttAplicarea localizata, langa seminte, odata cu semanatul a unui ingrasamant de sol microgranulat cum ar fi Sumistart SR, poate contribui la o hranire mai buna a plantelor in primele faze, cand radacinile sunt inca mici si nu au suprafata mare de absorbtie.

Produsul este un concept nou, si contine N – 16%, P – 39%, S – 7%, Zn – 2%. Azotul este formulat pentru o descompunere si eliberare graduala (SR).
Pe semanatori trebuie sa fie montate aplicatoare, care permit aplicarea concomitenta, pe acelasi rind, seminelor si ingrasamintului microgranulat, la aceeasi adancime. Doza de utilizare este de 20 kg/ha.
Sumistart SR este o asociere echilibrata a elemntelor nutritive, care asigura necesarul de hrana atunci cand plantele trec pe hranire autotrofa.
Cantitatea de azot pusa la dispozitia plantelor in acest moment favorizeaza dezvoltarea lor vegetativ, cu efecte vizibile asupra „startului” culturii. Zincul declanseaza sinteza auxinelor, hormonii care sunt responsabili de cresterea si dezvoltarea plantelor. Fosforul este plasat in imediata apropiere a radacinilor iar gradul sau de utilizare se apropie de 100% (distanta maxima la care fosforul trebuie sa se afle fata de radacinile tinerelor plantule, trebuie sa fie de 1-2 mm, pentru ca el sa fie folosit).

Tratarea semintelor cu un ingrasamant starter
Semintele pot fi ajutate sa rasara mai repede si mai uniform.
Unul din pasii importanti pentru o cultura reusita este o rasarire buna. In acest sens un ajutor il poate oferi produsul Teprosyn, un fertilizant si stimulator special creat pentru aplicare pe seminte.
Teprosyn accelereaza cresterea plantulelor in primele faze de vegetatie, pana la trecerea la hranirea autotrofa (pe propriile radacini). De asemenea este folosit pentru a creste rezistenta plantelor la conditii de stres (seceta, frig), care pot surveni in primele faze de vegetatie.
Teprosyn contine nuntrientii esentiali pentru o germinatie buna cum ar fi AZOT, FOSFOR si ZINC. Este creat sa ofere efectul de fortificare si „start-up” pentru cultura. Componentele minerale sunt usor solubile si ofera hrana chiar la nivelul radacinitei plantei.
Teprosyn se poate aplica inainte de ambalarea semintelor in saci, odata cu produsele insecto-fungicide sau dupa desigilarea sacilor, cu putin timp inainte de semanat. Doza este de 8-10 l/tona de seminte.

Aplicarea unui adjuvant odata cu erbicidele peliculare de sol
Performantele erbicidarilor peliculare pot fi maximizate.
Uneori datorita conditiilor atmosferice si de sol din primavara, erbicidele peliculare pot avea eficacitate nesatisfacatoare. Ajuvantul BackRow, special creat pentru a fi aplicat impreuna cu erbicidele peliculare preemergente, poate fi de ajutor. Amestecat cu solutia de stropit in rezervorul masinii, contribuie la distribuirea uniforma a erbicidului pe sol si impiedica formare picaturilor foarte fine care ar putea sa formeze deriva (driftul).
Odata ajuns pe suprafata solului, va creste gradul de adsorbtie si retinere a solutiei si implicit a erbicidului de catre particulele de sol. Erbicidul va ramane pe suprafata solului sau in stratul de 5 cm, unde se afla de fapt si majoritatea semintelor de buruieni.
Doza recomandata este de 0,4 l/ha si nu variaza cu cantitatea de apa utilizata la hectar.

 

NOUTATI despre MICROSTART Sum PZ

De ce il consideram ceva mai mult decit o noutate, il consideram un concept nou ?
Sunt cateva caracteristici si elemente – pe care le vom prezenta in continuare – care fac diferenta. Noi spunem de la bun inceput, ca este un produs din categoria celor la care calitatea, este mai importanta decit cantitatea.

Modul de formulare: microgranule, solubile in apa

Compozitia chimica:
• Azot – 10%
• P2O5 – 40%
• S02 – 11%
• Zn – 2%

Aplicare: localizata, linga seminte, o data cu semanatul. Pe semanatori trebuie sa fie montate aplicatoare, care permit aplicarea concomitenta, pe acelasi rind, a ingrasamintului microgranulat, la aceiasi adincime la care sunt si semintele.
Pentru culturile de porumb si floarea soarelui, la semanatorile cu 6 rinduri sunt necesare 3 aplicatoare, iar pentru cele cu 8 rinduri, trebuiesc 8 aplicatoare.
Ingrasamintul poate fi aplicat o data cu semanatul si la cerealelor paioase in toamna, respectiv orz si grau. La aceste culturi, nu este nevoie de aplicatoare, produsul se amesteca direct cu semintele, in buncarul semanatorii.

Doza de aplicare: 20 kg/ha

De ce este importanta compozitia chimica ?
Este o asociere echilibrata a elementelor nutritive, care asigura necesarul de hrana pentru tinerele plantule care apar imediat dupa germinarea boabelor, adica exact atunci cind ele trec pe hranire autotrofa.
Cantitatea de azot pusa la dispozitia plantelor in acest moment favorizeaza de la bun inceput dezvoltarea lor vegetativ, cu efecte vizibile asupra `startului` culturii si cu efecte pozitive asupra dezvoltarii ei mai tirziu.
Se asigura – tot de la inceput – zincul, element important pentru toate culturile in general si in special pentru cultura porumbului, stiindu-se faptul ca acesta este un mare consumator de zinc. In acelasi timp, zincul este microelementul care declanseaza sinteza auxinelor, hormonii care sunt responsabili de cresterea si dezvoltarea plantelor.

Dar cel mai important element, cel care face diferenta si asigura principalul avantaj al ingrasamintului MICROSTART Sum PZ, este fosforul, care este prezent in sol in cantitati inseminate, devreme si in imediata apropiere a radacinilor, in cazul aplicarii produsului.

Pot fi situatii in care fosforul sa fie prezent in sol, sub forma minerala, dar datorita faptului ca are solubilitate si mobilitate redusa, el nu poate fi folosit eficient de catre plante. Tinerele plantule consuma cu atit mai multa energie sa poata absorbi fosforul, cu cit el se gaseste mai departe de radacinile plantelor.Dupa unele surse, distanta maxima la care fosforul trebuie sa se afle de radacinile tinerelor plantule, este de 1 mm, pentru ca el sa fie folosit de cultura cu maximum de eficienta. Cu cit aceasta distanta este mai mare, cu atit absorbtia si utilizarea lui de catre plante este mai redusa.

Faptul ca – in cazul utilizarii MICROSTART Sum PZ – produsul este aplicat concomitent cu semanatul si este plasat in imediata apropiere a semintelor, face ca gradul de utilizare al fosforului de catre plante, sa se apropie de 100%, iar dezvoltarea sistemului radicular sa se faca mai rapid, cu toate efectele pozitive care decurg de aici.
Sunt si avantaje pentru cei care aplica produsul, care decurg din felul in care este formulat ingrasamintul :
• microgranule solubile in apa – solubilitate 98%
• uniformitate a marimii granulelor – 0,5-1 mm
• numar de microgranule – 1.000.000/1 kg de ingrasamint
Avantaje pentru fermier – formulare cu microgranule – suprafata mare de contact a ingrasamintelor
cu radacinile tinerelor plantule
• numar mare de microgranule – densitate de 100 microgranule pe saminta
• fosfor asimilabil pus la dispozitie de la inceput, in imediata apropiere a radacinilor
• coeficientul de utilizare al fosforului – aproape de 100%
Toate aceste caracteristici ale modului de formulare a ingrasamintului si avantajele care decurg de aici, mai ales aplicarea localizata linga saminta, ne permite sa subliniem faptul ca, utilizarea a 20 kg/ha de MICROSTART Sum PZ, este mai eficienta – pentru utilizarea cu maximum de eficienta si randament a fosforului si zincului – decit utilizarea unor cantitati mai mari de ingrasaminte chimice granulate clasice, aplicate pe toata suprafata, urmata de incorporare in sol, sau aplicarea localizata o data cu semanatul, lateral fata de rindul de seminte si sub acesta ca adincime.

Dar, asa cum am subliniat de la inceput, este nevoie sa dam dovada cu totii de o deschidere adevarata spre nou, de o disponibilitate (care trebuie sa depaseasca cu mult granitele experientei acumulate si a rutinei, care si ele sunt foarte bune, dar pina la un punct) reala de a accepta schimbarea si de a realiza cit este de important sa ai la dispozitie ceva nou, care iti ofera noi posibilitati si alte solutii decit cele consacrate pe le stiai foarte bine si – lucrul cel mai important – curajul de a iesi din tiparele vechi (chiar daca ele pot fi utile), de a face altceva, sa vezi daca se poate si altcumva, altfel decit ai stiut pina acum.

 

 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.