Cum slabim cu fructe uscate; Un studiu german arata ca PRUNELE combat o maladie care ucide milioane de oameni;Topul celor mai sănătoase fructe uscate şi beneficiile acestora; Siropuri de tuse preparate acasa si Preparate romanesti anti-tuse

kju
Un studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea din Berlin a aratat ca oamenii care consuma zilnic timp de 3 saptamani cel putin 6 prune proaspete sau uscate au mai putine probleme medicale cu oasele, cu nivelul de colesterol LDL si cu posibilitatea de a avea cancer de colon.

wwww

unele au si proprietati diuretice, de stimulare a sistemului nervos, decongestive, hepatice, dezintoxicante si laxative. Aceste fructe amelioreaza starile inflamatorii ale ficatului si splinei. De asemenea, prunele si sucul proaspat pregatit din ele contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric, ceea ce le face sa fie un mijloc de tratament auxiliar in gastrite, ulcer stomacal si duodenal. Prunele imbunatatesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroza, colecist, hipertensiune si rinichi.

Resveratrolul care se gaseste si in compozitia prunelor inchise la culoare, intre indigo si negru si visiniul cel mai inchis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de 4-5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.

Un pahar de suc de prune, inainte cu o jumatate de ora de mesele principale, ajuta la intarirea sistemului imunitar, creste rezistenta organismului la infectii, ceea ce este foarte bine tinand cont de faptul ca toamna e foarte aproape, si este un tonic eficient pentru sistemul nervos.

Sucul de prune, ca si fructul intreg, de altfel, este un laxativ natural, lucru pe care il stiu multe persoane cu probleme digestive si care adesea apeleaza la aceasta bautura. Ca laxativ natural, sucul de prune contribuie la eliberarea toxinelor din organism, dar si la eliminarea excesului de grasimi. Ceea ce trebuie sa stii e ca pentru a pierde din greutate trebuie sa bei zilnic doua pahare de suc de prune.

Pruna este si un fruct care are puternice calitati energizante. Acest lucru se datoreaza zaharurilor pe care le contine si care potenteaza capacitatea energetica a organismului, intervenind si stimuland sistemul muscular si nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, se recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete.

Prunele ajuta la digestie si au un efect laxativ

Ele contin apa; zaharuri, distribuite intre glucoza, fructoza si zaharoza; fibre alimentare (celuloza si pectine); acizi organici, care favorizeaza eliminarea acidului uric; saruri minerale, in special potasiu; vitamine (B1, B2, B3, B6, C, E si D); antociani (in coaja), substante antioxidante care confera fructului culoarea specifica; tanini si substante amare, in frunze si scoarta pomului. Prunele uscate au un continut caloric mai ridicat decat cele proaspete si o concentratie mai mare de vitamine si saruri minerale.

Pentru ca deja a inceput sezonul prunelor, trebuie sa stiti ca specialistii recomanda o cura de opt-zece prune proaspete, dimineata, inainte de micul dejun, mai ales persoanelor care sufera de constipatie.

Alte  beneficii ale consumului de PRUNE

:

Stimulează memoria – Ştiai că dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria?

Ideale la dietă – Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.

 

Previn bolile de inimă – Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.

Sunt pline de carbohidraţi buni – Dacă dieta pe care o ţii interzice consumul de carbohidraţi, prunele pot fi printre puţinele fructe pe care le poţi consuma.
Atenţie însă! Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitaţi-vă la a consuma prune proaspete, dacă nu vreţi să aveţi probleme cu glicemia şi un risc crescut de a face diabet.

Te fereşte de cancer – O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Dacă acest lucru nu v-a convins, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

Benefice pentru oase – Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor.

Pruna este si un fruct care are puternice calitati energizante. Acest lucru se datoreaza zaharurilor pe care le contine si care potenteaza capacitatea energetica a organismului, intervenind si stimuland sistemul muscular si nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, se recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete.

Combat anemia – Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

Tratează constipaţia – Numeroşi factori favorizează această problemă din ce în ce mai des întâlnită printre adulţi, precum: sedentarismul, alimentaţia săracă în fructe şi legume crude, consumul predominant de carne, lipsa sportului etc.

Consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o porţie de prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiaza, fiind recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal şi conferind astfel un efect laxativ.

Fructele proaspete de prun se folosesc si in cosmetica pentru tenurile cu pori deschizi. Ele se zdrobesc si se aseaza pe fata, realizand o masca astringenta, timp de 20 minute, dupa care se spala cu apa calduta.

Previn diabetul – Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.

Bogate în vitamina C – Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct conţine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, aşa că îţi poate apăra celulele de o posibilă degradare.
Vitamina C ajută la producerea carnitinei, un produs sintetizat din aminoacizii lizina şi metionina care joacă un rol important în metabolismul celulelor vii, în descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea lui în energie.

 

Atenţie!

Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide, dar în schimb se pare că prunele uscate ajută în cura de slăbire. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.

Citeva  recomandari

– Prunele trebuie sa fie carnoase, stralucitoare, fara ciuperci, relativ moi si cu bruma alba pe ele.
– Perioada de prospetime se prelungeste prin pastrarea la frigider, in recipiente etans, unde rezista pana la 6 luni.
– Prunele foarte uscate se inmoaie in apa fierbinte, cateva minute.
– Daca se pun la copt, se tin in apa sau suc inainte si timpul de coacere va fi mai scurt.
– Amestec de fructe uscate – se taie prunele si se amesteca cu alte fructe uscate si nuci.
– La copt – se reduce cantitatea de grasime, dar se obtine un aluat mai moale prin inlocuirea unei cantitati de grasime cu aceeasi cantitate de piure de prune.
– Peste clatite sau gogosi se pot pune prune oparite sau inmuiate.
– Umpluturi – adaugati prune sau magiun de prune in prajiturile sau placintele preferate.

Se recomanda sa se consume foarte proaspete. Prunele se pot usca. Pentru efecte imediate in durerile de gat dizolvati o lingura de jeleu de prune intr-o cana de apa fierbinte in care ati adaugat suc de lamaie si putina scortisoara si beti acest amestec inainte de culcare.

SECRETUL prunelor uscate – De ce e bine să le consumi

prune uscate
Prunele uscate au un gust dulce și sunt bogate în nutrienți. Ca și alte fructe uscate, acestea pot fi găsite pe toată perioada anului. Conțin: vitamina A, C și grupul B, fibre, potasiu, cupru, calciu, magneziu, seleniu, fier și puține calorii. Acestea oferă organismului o cantitate de fibre, care potolesc foamea și o amână pentru mai multe ore.Cercetările moderne efectuate în laboratoare confirmă faptul că prunele uscate sunt un aliment delicios, dar și un medicament de nădejde în caz de nevoie.

Atât proaspete, cât și uscate, prunele constituie subiectul a numeroase cercetări datorită conținutului mare de fitonutrienți numiți acizi neoclorogenici și clorogenici. Substanțele găsite în prunele proaspete și în prunele uscate se numesc fenoli, iar proprietățile lor antioxidante au fost îndelung studiate. Aceste substanțe sunt cunoscute, în special, pentru eficiența în neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid.

Abilitatea prunelor uscate de a stopa răul făcut de oxigen celulelor noastre este dată și de conținutul de beta caroten. Beta carotenul funcționează ca un antioxidant, eliminând radicalii liberi, 

Prunele uscate sunt o bună sursă de potasiu, mineral esențial pentru menținerea unei presiuni sanguine normale și a bunei funcționări a inimii, astfel redând și riscul accidentelor vasculare cerebrale. Eficiența alimentelor bogate în potasiu în scăderea presiunii sanguine a fost demonstrată într-un număr mare de studii. Potasiul stopează pierderea de calciu prin urină și astfel ajută la prevenirea subțierii oaselor în mod rapid. Prunele, prin conținutul de vitamina A, contribuie la refacerea și creșterea oaselor.

Fibrele solubile din prunele uscate ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge și la creșterea sensibilității insulinei, astfel jucând un rol important în prevenirea și tratarea diabetului de tip 2. Aceste fibre oferă și o senzație de sațietate, fiind recomandate în curele de slăbire.

Resveratrolul care se găsește în compoziția prunelor închise la culoare, între indigo și negru și vișiniul cel mai închis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până în prezent, de 4-5 ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic ca vitamina C. Antioxidanții puternici din aceste fructe ajută la eliminarea celulelor deteriorate care afectează memoria.

Prunele uscate sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a preveni constipația. Pe lângă faptul că ajută tranzitul intestinal, astfel scăzând riscul apariției cancerului de colon și a hemoroizilor, fibrele insolubile oferă hrana bacteriilor „prietenoase” din intestinul gros.

Acidul propionic poate fi în parte responsabil pentru proprietățile de reducere a colesterolului oferite de fibre.

Un alt avantaj al consumului de prune îl reprezintă faptul că sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbție a fierului. Prunele au mari proprietăți energizante, în special datorită conținutului natural de zaharuri. Ele pot alunga oboseala sau senzația de stres.

Se recomandă însă a fi consumate cu moderație de către persoanele care au probleme cu glicemia și au un risc crescut de a face diabet. De asemenea, nu este recomandat să mâncăm prune uscate și afumate, acestea conțin substanțe care pot fi cancerigene.

Un studiu german arata ca PRUNELE combat o maladie care ucide milioane de oameni

Un studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea din Berlin a aratat ca oamenii care consuma zilnic timp de 3 saptamani cel putin 6 prune proaspete sau uscate au mai putine probleme medicale cu oasele, cu nivelul de colesterol LDL si cu posibilitatea de a avea cancer de colon.

Prunele au si proprietati diuretice, de stimulare a sistemului nervos, decongestive, hepatice, dezintoxicante si laxative. Aceste fructe amelioreaza starile inflamatorii ale ficatului si splinei. De asemenea, prunele si sucul proaspat pregatit din ele contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric, ceea ce le face sa fie un mijloc de tratament auxiliar in gastrite, ulcer stomacal si duodenal. Prunele imbunatatesc semnificativ starea bolnavilor de ateroscleroza, colecist, hipertensiune si rinichi.

Resveratrolul care se gaseste si in compozitia prunelor inchise la culoare, intre indigo si negru si visiniul cel mai inchis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de 4-5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.

Un pahar de suc de prune, inainte cu o jumatate de ora de mesele principale, ajuta la intarirea sistemului imunitar, creste rezistenta organismului la infectii, ceea ce este foarte bine tinand cont de faptul ca toamna e foarte aproape, si este un tonic eficient pentru sistemul nervos.

Sucul de prune, ca si fructul intreg, de altfel, este un laxativ natural, lucru pe care il stiu multe persoane cu probleme digestive si care adesea apeleaza la aceasta bautura. Ca laxativ natural, sucul de prune contribuie la eliberarea toxinelor din organism, dar si la eliminarea excesului de grasimi. Ceea ce trebuie sa stii e ca pentru a pierde din greutate trebuie sa bei zilnic doua pahare de suc de prune.

Pruna este si un fruct care are puternice calitati energizante. Acest lucru se datoreaza zaharurilor pe care le contine si care potenteaza capacitatea energetica a organismului, intervenind si stimuland sistemul muscular si nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, se recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete.

Prunele ajuta la digestie si au un efect laxativ

Ele contin apa; zaharuri, distribuite intre glucoza, fructoza si zaharoza; fibre alimentare (celuloza si pectine); acizi organici, care favorizeaza eliminarea acidului uric; saruri minerale, in special potasiu; vitamine (B1, B2, B3, B6, C, E si D); antociani (in coaja), substante antioxidante care confera fructului culoarea specifica; tanini si substante amare, in frunze si scoarta pomului. Prunele uscate au un continut caloric mai ridicat decat cele proaspete si o concentratie mai mare de vitamine si saruri minerale.

Pentru ca deja a inceput sezonul prunelor, trebuie sa stiti ca specialistii recomanda o cura de opt-zece prune proaspete, dimineata, inainte de micul dejun, mai ales persoanelor care sufera de constipatie.

Alte 10 beneficii ale consumului de PRUNE

:

Stimulează memoria – Ştiai că dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria?

Ideale la dietă – Prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi. Poţi să arzi caloriile din prune foarte uşor: înotând 4-5 minute elimini 30 de calorii.

 

Previn bolile de inimă – Prunele sunt foarte sărace în grăsimi, fiecare fruct conţine mai puţin de 0,2 grame. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului.

Sunt pline de carbohidraţi buni – Dacă dieta pe care o ţii interzice consumul de carbohidraţi, prunele pot fi printre puţinele fructe pe care le poţi consuma.
Atenţie însă! Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitaţi-vă la a consuma prune proaspete, dacă nu vreţi să aveţi probleme cu glicemia şi un risc crescut de a face diabet.

Bogate în vitamina C – Prunele sunt o sursă bună de vitamina C, fiecare fruct conţine 7% din aportul recomandat zilnic. Vitamina C este un antioxidant, aşa că îţi poate apăra celulele de o posibilă degradare.
Vitamina C ajută la producerea carnitinei, un produs sintetizat din aminoacizii lizina şi metionina care joacă un rol important în metabolismul celulelor vii, în descompunerea ţesutului adipos şi în transformarea lui în energie.

Te fereşte de cancer – O prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Dacă acest lucru nu v-a convins, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer.

Benefice pentru oase – Prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor.

Pruna este si un fruct care are puternice calitati energizante. Acest lucru se datoreaza zaharurilor pe care le contine si care potenteaza capacitatea energetica a organismului, intervenind si stimuland sistemul muscular si nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, se recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete.

Combat anemia – Mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive.

Tratează constipaţia – Numeroşi factori favorizează această problemă din ce în ce mai des întâlnită printre adulţi, precum: sedentarismul, alimentaţia săracă în fructe şi legume crude, consumul predominant de carne, lipsa sportului etc.

Consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o porţie de prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiaza, fiind recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal şi conferind astfel un efect laxativ.

Fructele proaspete de prun se folosesc si in cosmetica pentru tenurile cu pori deschizi. Ele se zdrobesc si se aseaza pe fata, realizand o masca astringenta, timp de 20 minute, dupa care se spala cu apa calduta.

Previn diabetul – Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid.

Atenţie! Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru că au o concentraţie ridicată de glucide, dar în schimb se pare că prunele uscate ajută în cura de slăbire. De asemenea, consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.

Cand alegem si consumam PRUNE, este bine sa tinem seama de urmatoarele idei si recomandari

– Prunele trebuie sa fie carnoase, stralucitoare, fara ciuperci, relativ moi si cu bruma alba pe ele.
– Perioada de prospetime se prelungeste prin pastrarea la frigider, in recipiente etans, unde rezista pana la 6 luni.
– Prunele foarte uscate se inmoaie in apa fierbinte, cateva minute.
– Daca se pun la copt, se tin in apa sau suc inainte si timpul de coacere va fi mai scurt.
– Amestec de fructe uscate – se taie prunele si se amesteca cu alte fructe uscate si nuci.
– La copt – se reduce cantitatea de grasime, dar se obtine un aluat mai moale prin inlocuirea unei cantitati de grasime cu aceeasi cantitate de piure de prune.
– Peste clatite sau gogosi se pot pune prune oparite sau inmuiate.
– Umpluturi – adaugati prune sau magiun de prune in prajiturile sau placintele preferate.

Se recomanda sa se consume foarte proaspete. Prunele se pot usca. Pentru efecte imediate in durerile de gat dizolvati o lingura de jeleu de prune intr-o cana de apa fierbinte in care ati adaugat suc de lamaie si putina scortisoara si beti acest amestec inainte de culcare.

Stiati ca… in 1905, un cultivator de prune din California a decis sa “angajeze” 500 de maimute pentru a-si culege recolta. Din nefericire, angajatii-maimuta au mancat toate prunele pe care le-au cules…

Fructele uscate: calorii şi beneficii

Beneficiile nutriţionale ale fructelor sunt bine cunoscute, iar porţia recomandată este de două fructe pe zi. În timp ce fructele proaspete se găsesc în funcţie de sezon, cele uscate oferă o alternativă convenabilă oricând. Fructele sunt deseori folosite în diete şi programe de slăbit. Cu toate acestea, beneficiile nutriţionale ale fructelor uscate nu sunt atât de clare.

Procesul de uscare îndepărtează şi câteva vitamine solubile în apă, inclusiv vitaminele B, C, precum şi alţi antioxidanţi. Problema adevărată în cazul fructelor uscate este cantitatea de zahăr şi carbohidraţi conţinută. O ceaşcă de caise tăiate bucăţi are 74 de calorii, în timp ce o ceaşcă de caise uscate are 212 calorii. Prin urmare, consumul de fructe uscate pentru nutrienţii aduşi vine şi cu calorii în plus, însă această comparaţie nu este tocmai îndreptăţită din moment ce majoritatea oamenilor nu ar mânca o ceaşcă întreagă de caise uscate, scrie hubpages.com.

Nu toate fructele uscate sunt la fel, iar unele sunt mai bune decât altele din punct de vedere nutriţional.

O altă problemă este că multe dintre acestea conţin conservanţi cum ar fi sulf şi sulfiţi, care pot declanşa reacţii alergice şi atacuri de astm.

Cu toate că în general nu sunt mai sănătoase decât fructele proaspete, cele uscate au şi multe beneficii, precum:

-sunt uşor de folosit şi pot fi adăugate la multe feluri de mâncare în care nu am putea folosi fructe proaspete;

– sunt o sursă bună de fibre

– nu se strică repede şi ocupă un spaţiu mic de depozitare

– reprezintă o gustare sănătoasă atunci când e consumată în cantităţi mici

Cele mai bune fructe uscate ca valoare nutriţională sunt smochinele, caisele, prunele şi piersicile, în timp ce la polul opus se află merele, perele şi bananele.

Fitday.com a făcut o lista cu cele mai sănătoase fructe uscate, care este foarte folositoare dacă doriţi să faceţi o comparaţie între caloriile şi nutrienţii pe care le au fiecare. O porţie de fructe este socotită la o jumătate de ceaşcă.

Piersicile – o porţie, adică ½ ceaşca, conţine 191 de calorii; 6.5 grame de fibre; 34% din necesarul de vitamina A, 18% din necesarul de fier, dar şi potasiu, cupru şi niacin.

Merele – ½ ceaşca conţine 104 calorii; 3.5 grame.

Caisele – ½ ceaşca conţine 156 de calorii; 4.5 grame; 47% din necesarul zilnic de vitamina A, potasiu, vitamina E şi cupru.

Prunele – ½ ceaşca contine 223 de calorii, 0 grame de fibre, 2.5 grame de proteine şi 13% din necesarul zilnic de fier.

Smochine – ½ ceaşca conţine 185 calorii; 7.5 grame de fibre, calciu, magneziu, fier, potasiu.

Merişoare – ½ ceaşca conţine 185 de calorii; 3 grame de fibre, fitonutrienţi.

Stafide – ½ ceaşca conţine 217 calorii; 2.5 grame de fibre; 2 grame de proteine, potasiu şi magneziu.

Pere uscate – ½ ceaşca conţine 236 de calorii; 7 grame de fibre, vitamina C, fier, vitamina K, cupru

Topul celor mai sănătoase fructe uscate şi beneficiile acestora

 

Topul celor mai sănătoase fructe uscate şi beneficiile acestora

În general, oamenii consideră fructele uscate ca fiind un înlocuitor optim pentru fructele proaspete. Unii dintre noi prefera varianta deshidratată a fructelor fie datorită faptului că fructele uscate sunt mai dulci, fie pentru că nu au fructe proaspete la îndemână.

Cât de sănătoase sunt fructele uscate?

„Atunci când sunt expuse la căldura uscată a unui aparat de deshidratare sau când sunt uscate la cuptor, fructele pierd mare parte din vitamina C pe care o conţin”Datorită faptului că au o dimensiune mai redusă, înclinam să consumăm o cantitate mai mare de fructe uscate decât dacă am consuma fructe proaspete. În plus, în procesul de uscare, fructele deshidratate pierd părţi însemnate din valoarea lor nutritivă. Atunci când sunt expuse la căldura uscată a unui aparat de deshidratare sau când sunt uscate la cuptor, fructele pierd mare parte din vitamina C pe care o conţin. La fel se întâmplă şi cu alte beneficii ale fructelor proaspete, sunt distruse de căldură în procesul deshidratării. Vestea bună este că fructele uscate îşi păstrează integral conţinutul de fibre şi fier.

Unele fructe uscate pe care le cumpărăm conţin conservanţi, de obicei sulfiţi, care pot agrava astmul, emfizemul, bolile cardiovasculare sau renale. Conservanţii apar pe etichetă ca E220 până la E228.

Vă prezentăm  cele mai sănătoase fructe uscate şi beneficiile acestora:

10. CURMALELE

O să îţi vină greu să crezi dar coaja subţire care acoperă curmalele conţine toate vitaminele (mai puţin vitamina E şi H) şi o cantitate impresionantă de fier, fosfor, magneziu, calciu şi potasiu. De asemenea, curmalele conţin mai mulţi aminoacizi decât merele, portocalele sau bananele. Specialiştii le recomanda ca ajutor în lupta contra constipaţiei, tulburărilor intestinale, creşterii în greutate şi afecţiunilor cardiovasculare.

9. SMOCHINELE

Smochinele uscate reprezintă o gustare dulce, cu gust intens, textura granulată şi sunt bogate în nutrienţi esenţiali. În plus, conţin potasiu, magneziu, fier şi vitamina K. În cazul în care nu ştiaţi, acestea pot fi folosite în locul grăsimii pentru prepararea produselor de patiserie. Jumătate din cantitatea de grăsime care ar trebui folosită poate fi înlocuită cu piure de smochine şi vei avea garantat o savoare deosebită.

 

8Prunele uscate

sunt o sursă bogată de vitamine – A, C şi grupul B, şi minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, seleniu şi fier. De asemenea, prunele uscate oferă organismului o bună doza de fibre care potolesc foamea şi o amâna pentru mai multe ore. Că mai toate fructele şi legumele de culoare închisă, de fapt, o culoare intermediară, intre indigo şi negru şi vişiniul cel mai închis, şi prunele au în compoziţia lor resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum.

7. BANANELE

Deşi le găsim pe tot parcursul anului în orice supermarket bananele sunt o alegere potrivită şi în varianta uscată. Bananele au în componenţa 3 tipuri de zahăr natural: zaharoza, glucoza şi fructoza iar combinarea acestora cu fibre sunt baza unei explozii de energie. Pe lângă aceste beneficii bananele uscate conţin potasiu, vitamina A, B, B6, B12, şi C.

Caise uscate6. CAISELE USCATE

Conţin vitamina A, C, B şi beta-caroten. Caisele îmbunătăţesc vederea şi ajuta la regenerarea ţesuturilor şi a nervilor. Prin aportul ridicat de fier, aceste fructe sunt recomandate în cazurile severe de anemie Caisele uscate sunt o sursă bună de fibre alimentare şi potasiu, având un conţinut scăzut de grăsimi săturate, colesterol şi sodiu. Fructul este foarte nutritiv, laxativ, şi este recomandat în anemii, astenii, insomnii, convalescente.

5. AFINELE

Afinele uscate se număra printre cei mai puternici antioxidanţi din natură cu beneficii multiple pentru starea noastră de sănătate. Sunt recomandate în special persoanelor anemice dar şi persoanelor care u probleme de vedere. Afinele uscate, prin conţinutul ridicat de vitamine şi minerale, ajuta la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei, la neutralizarea infecţiilor din intestin şi la protejarea organismului împotriva radioactivităţii.

4. MĂCEŞE

Vitaminizant de excepţie, astringent din cauza taninului, antidiareic, colagog, coleretic, antilitiazic, antiinflamator intestinal, elimina toxinele din corp, reface capilarele, scade permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare, ajuta la funcţionarea glandelor endocrine, stimulează activitatea biliară, vermicid, dilata arterele, reface circulaţia până la nivelul creierului. Ajuta în cazul în care se dă interferon, ca acesta să aibă o acţiune mai puternică.

.

 

3. MERIŞOR

Fructele uscate de merişor sunt extreme de benefice pentru organism dar trebuie să ai grijă să le alegi pe cele cu cel mai mic adaos de zahăr sau să culegi fructe proaspete şi să le deshidratezi chiar tu. Merişorul contribuie la scăderea riscului de infecţii urinare, problema recurenta pentru multe femei, iar unele studii arata şi că încetineşte creşterea tumorilor.

2. ACAI

Chiar dacă se găsesc mai greu pe piaţa din România fructele de acai sunt în topul celor mai puternici antioxidanţi având o o concentraţie de 10 ori mai mare decât merele, murele, zmeura sau cireşele. Micuţele boabe negre sunt bogate în fibre alimentare şi în plus au o concentraţie mare de Vitamina B1, B2, B3, C, E, Omega 3,6,9 potasiu şi calciu.

1. Goji

Vedetele topului nostru sunt gojiile datorită beneficiilor aduse în fortifierea imunitatii, întărirea inimii şi reducerea procesului de îmbătrânire. Foarte eficient în curele de slăbire şi lupta contra celulitei. Conţin fitosteroli care au un rol extreme de important în menţinerea nivelului de colesterol la un nivel cât mai mic. Ajută la îmbunătăţirea performanţei sexuale şi a fertilităţii. Stimulează nivelul energetic şi bună dispoziţie

Fereşte-te de confiate!

Fructele confiate sunt fierte într-un sirop de zahăr, scoase din sirop atunci când s-au fiert şi uscate puţin pentru a putea fi ambalate. Dulceaţa naturală a fructelor este îmbogăţită cu zahărul în exces. Mai mult, prin fierbere, fructele îşi pierd culoarea. Producătorii adaugă coloranţi artificiali la procesul de fierbere, dându-le fructelor confiate, de cele mai multe ori, o culoare aprinsă, nefirească. Există şi fructe confiate prin procedee naturale, care rămân la culoarea lor palidă, însă conţinutul zahărului este foarte ridicat, fiind mult mai puţin sănătoase decât „surorile“ lor deshidratate.

Cum slabim cu fructe uscate

Poamele sau fructele uscate pot fi invitate la masa celui care se ingrijeste de silueta lui. Alunga monotonia, dau gust si ofera o multime de elemente nutritive valoroase. Cu o conditie: tineti seama de valoarea lor calorica.

100 g de smochine uscate au 267 de calorii, curmalele – 310, prunele uscate – 306, iar caisele – 304 calorii. In aceste conditii este fireasca intrebarea: putem sa mancam fructe uscate daca tinem o cura de slabire?Raspunsul specialistilor este afirmativ. Cu o conditie insa: sa excludem din dieta celelalte surse de carbohidrati (painea, orezul, cartofii, pastele fainoase, produsele de patiserie, biscuitii). In urma uscarii, smochinele, curmalele, caisele, stafidele, prunele ajung sa contina pana la 60%-70% carbohidrati sau glucide. Iata numai un exemplu: 100 g stafide contin 35 g glucoza si 35 g fructoza.”Intr-o dieta echilibrata, carbohidratii trebuie sa reprezinte aproximativ 50%-60% din ratia calorica zilnica. Chiar daca au multe calorii, fructele uscate sau poamele, cum le spuneau bunicii nostri, pot fi folosite si in curele de slabire, dar cu moderatie si tinand cont de ratia calorica zilnica”, precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. O cura de slabire in care includem smochine, curmale sau caise uscate este usor de tinut. Aceste fructe sunt satioase, bogate in substante nutritive, de aceea nu vom suferi de foame. Si nici nu ne vom plange ca avem o dieta prea monotona!In acest moment, pe piata, segmentul fructelor uscate este unul foarte larg: de la prune uscate, smochine, curmale, stafide, mere, pere si pana la banane, papaya, mango, ananas. S-a demonstrat ca ananasul uscat contribuie la arderea naturala a grasimilor datorita bromelainei, o substanta continuta in aceste fructe.

Cu precautie la diabetici

Datorita proprietatilor tonifiante, laxative, diuretice, emoliente, fructele uscate aduc beneficii tuturor. Singurii care trebuie sa fie precauti cand consuma fructe uscate sunt bolnavii cu tulburari metabolice – obezitate, diabet. Supraponderalii, diabeticii de tip 1 sau 2 se pot bucura de savoarea smochinelor sau a curmalelor numai respectand indicatiile medicului curant. Altfel pot avea probleme din cauza glucidelor. Daca nu avem restrictie din partea medicului, atunci fructele uscate pot inlocui o masa zilnic. Chiar daca sunt uscate si deshidratate, chiar daca contin foarte putina apa, curmalele, smochinele, caisele uscate se digera la fel de usor ca si fructele crude.

Sfatul medicului

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia asupra fructelor confiate: „Acestea contin foarte multa zaharoza, de aceea nu le-as recomanda. De asemenea, unele fructe uscate contin urme de conservanti, in special compusi cu sulf – niste E-uri iritante pentru tubul digestiv si care impiedica asimilarea vitaminelor din grupa B. Fructele uscate fara adaos de zahar si conservanti sunt cele mai sanatoase. Curmalele, smochinele, prunele, caisele uscate, stafidele reprezinta o sursa valoroasa de energie in timpul iernii. In acelasi timp, sunt bogate in potasiu, calciu, fier, seleniu, vitaminele A, B1, B2, C.” Vitaminele, macro si microelementele din fructele uscate contribuie la intarirea sistemului imunitar.

PRUNE. Datorita continutului de seleniu, prunele uscate sunt un aliment ce fortifica sistemul imunitar. Sunt si o buna sursa de potasiu, necesar normalizarii functionarii inimii. Daca prunele uscate sunt puse de seara in apa, ele imbunatatesc digestia, fiind recomandate celor cu predispozitie la constipatie.
CURMALE. 100 g curmale furnizeaza 310 calorii, 74 g glucide, 8,7 g fibre alimentare, 59 mg magneziu. Fibrele alimentare din aceste fructe previn aparitia cancerului, in special a celui de colon. Curmalele contin vitamine din grupul B (B2, B3, B5 si B6), care sunt necesare in metabolismul glucidelor.
CAISE. Aceste fructe reprezinta una dintre cele mai bune surse de betacaroten, un antioxidant puternic ce protejeaza pielea de razele solare. Caisele uscate contin vitaminele A, C si o cantitate semnificativa de potasiu (1.150 mg/100 g), care stimuleaza functionarea sistemului nervos si regleaza tensiunea arteriala.
STAFIDE. 306 calorii – aceasta este energia pe care ne-o ofera 100 g stafide. In acelasi timp reprezinta unul dintre cele mai bune alimente pentru a rezista mai bine la stres si la oboseala, datorita glucidelor pe care le contin (71 g/100 g). O mana de stafide ne furnizeaza cantitatea zilnica necesara de fier.
SMOCHINE. Ca si celelalte fructe uscate, smochinele pot fi folosite in tratarea asteniei, anemiei, iritatiilor gastrointestinale, afectiunilor respiratorii (viroze, bronsite, laringite, traheite). Si asta pentru ca 100 g smochine ne furnizeaza 840 mg potasiu, 190 mg calciu, 105 mg fosfor, 3,3 mg fier si vitaminele A, B1, B2, B3, C.

Fructele uscate: CAISELE;

Fructele uscate: CAISELE

Vitaminele iernii* Faptul ca fructele uscate sunt extrem de folositoare este cunoscut de toata lumea, cu toate astea, majoritatea oamenilor le folosesc mult mai rar decat alte produse alimentare. In cel mai bun caz, smochinele si curmalele se cumpara de Craciun, prunele uscate se mananca in post, iar fructele confiate sunt puse ca adaos la produsele de patiserie. Mare greseala! Desi uscate, fructele isi pastreaza continutul in minerale si vitamine, si iarna dobandesc valoare de medicament *Desi poate parea ciudat, fructele uscate au ajuns obiect de studiu la congrese internationale, unde nu sunt studiate ca alimente, ci ca medicamente naturale cu proprietati de exceptie. Recent, savantii englezi, prin vocea autoritara a profesorului Gary Williamson din Leeds (University of Leeds), au confirmat ca fructele uscate ajuta la normalizarea metabolismului, combaterea cancerului si a bolilor de inima, la diminuarea tulburarilor metabolice.
Potrivit cercetatorului de la Universitatea din Leeds, fructele uscate ar trebui incluse in dieta zilnica a familiei, deoarece ele contin multe vitamine, antioxidanti si celuloza. „Oamenii au spus intotdeauna ca fructele uscate sunt delicioase, dar ei nu-si pot imagina cat sunt de folositoare sanatatii, deoarece sunt bogate in polifenoli care intaresc imunitatea organismului si protejaza celulele de distrugere. In plus, fructele imbunatatesc activitatea musculara, intineresc pielea si ajuta in lupta impotriva infectiilor. Doar acum am inceput sa intelegem efectul lor protector”, a conchis dr. Williamson.Ce fructe sa alegem?

La aceasta intrebare raspundem cu „din pacate”… Da, din pacate, in timpul iernii se gasesc tot mai putine fructe autohtone, naturale, iar cele ce inca mai au aspect comercial (merele, de exemplu) au pierdut in cadrul procesului de pastrare o parte din vitamine. Cele de import, ce sunt vandute in piete si, in special, in supermarketuri, pot fi privite doar ca delicatese, care aproape ca nu contin vitamine. Fructele aduse din tarile calde sunt colectate inainte de coacere, astfel incat sa nu se strice la transportare, ceea ce inseamna ca nutrientii, pur si simplu, nu au avut timp sa patrunda in cantitati suficiente in celulele fructelor. In plus, ele sunt imbibate cu diverse substante chimice speciale – conservanti, care le mentin atractive, dar le fac uneori si periculoase pentru persoanele sensibile sau cu probleme de sanatate.
Toate fructele uscate sunt, de obicei, foarte dulci, dar ele nu contin zahar, ci glucide naturale – glucoza si fructoza, de aceea nu au efecte negative asupra organismului, precum zaharul rafinat, nu contribuie la cresterea nivelului de insulina din sange si nu cauzeaza obezitate, daca nu sunt consumate in exces. Fructele uscate sunt hranitoare, au multe calorii. Se digera si se asimileaza atat de usor, incat pot fi combinate chiar si cu grasimi. Astfel, o salata de fructe uscate si nuci, cu smantana proaspata sau frisca naturala, este un fel de mancare minunat la gust si bogat in minerale.

Alegeti caisele!

In piete sau in magazine se gasesc diferite soiuri de caise uscate, iar cei ce s-au obisnuit cu concediile petrecute in Bulgaria pot sa se aprovizioneze cu alimentul-minune pentru mai multe luni. Continutul de minerale – fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, cupru, iod, cobalt, siliciu, zinc, dar si elemente rare cu o importanta imensa pentru mentinerea sanatatii – argint, titan, molibden, nichel este mult mai mare in caisele uscate decat in cele proaspete. Un set de vitamine (C, A, PP, si vitaminele din grupul B) asociate cu pectina si cu acizi organici, fac o combinatie redutabila ce poate elimina din organism chiar radionuclizi si metale grele.

Recomandari pentru sanatate

* Vitamina A este responsabila de functionarea normala a multor sisteme ale corpului nostru, de vederea sanatoasa, un ten matasos si podoaba capilara bogata.
* Protectia organismului de cancer la plamani, vezica urinara sau stomac – 15-20 de caise uscate sau 6-7 caise proaspete contin doza zilnica necesara pentru un adult.
* Consumul regulat de caise uscate creste activitatea cerebrala si imbunatateste memoria, fapt pentru care este recomandat elevilor, studentilor si celor ce s-au dedicat muncii intelectuale.
* Caisele uscate fac parte din asa-numitele „Diete de magneziu”, prescrise celor cu hipertensiune si anemie alimentara. O suta de grame de fructe favorizeaza procesul de producere a sangelui.

* Caisele uscate nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor ce sufera de afectiuni gastro-intestinale, hipovitaminoza, boli de inima.
Reteta: infuzia de caise uscate se foloseste in meniul bolnavilor cu probleme ale tractului gastro-intestinal si ale ficatului. Se toarna peste 2 linguri de caise uscate tocate marunt un pahar de apa fiarta calda si se lasa sa se infuzeze sub capac timp de 1,5-2 ore. Se prepara zilnic infuzia proaspata si se bea, impartind-o in trei doze, inainte de fiecare masa.

Cat sa mancam?

Ce cantitati de fructe uscate ar trebui sa mancam pentru a mentine sanatatea? Caisele uscate sunt un produs concentrat. In timp ce caisele proaspete contin 2 g de celuloza la 100 g de masa totala, cele uscate au 18 g. Deci, daca mancam caise uscate in cantitati mari la o singura masa, putem sa ne dereglam procesul digestiv. Specialistii in nutritie ne recomanda sa mancam cate 80-100 g pe zi, in 3-4 reprize, in stare naturala sau combinate cu salate, orez, carne si peste, fara sa expunem fructele la tratament termic (pe cat posibil).

Cum sa alegem corect caisele uscate?

Ca sa alegeti caise uscate corect, trebuie sa stiti ca sunt trei metode de uscare a fructelor: 1. la soare, direct pe crengi 2. intinse la umbra si 3. prin tratament termic, uneori cu folosire de produse chimice.

Fructele uscate: CAISELE

Prima metoda, cea mai naturala si ecologica, cand caisele se usuca la soare, cu tot cu sambure, direct pe crengi, este si cea mai ieftina. In celulele fructelor se pastreaza toate vitaminele, microelementele, enzimele. Sunt cele mai dulci caise, dar si cele mai tari, de aceea se lasa la inmuiat in apa calduta timp de 3 ore inainte de folosire. Nu aruncati apa, ea devine un compot gustos, bogat in vitamine.
Caisele uscate la umbra (cu samburi sau fara) capata o culoare maroniu-inchisa, mata, cu o tenta gri. Sunt mai moi decat cele descrise mai sus, de asemenea, pastreaza toate calitatile terapeutice.
Daca caisele uscate sunt prea portocalii, stralucitoare precum chihlimbarul, aceasta poate fi o consecinta a utilizarii de produse chimice, care imbunatatesc aspectul marfii.

Contraindicatii

Se stie ca orice remediu terapeutic are si contraindicatii. Medicii nu recomanda consumul caiselor bolnavilor de hipotiroidie (scaderea functiilor glandei tiroide) si hepatita, deoarece, in cazul lor, carotenul din fructe nu se asimileaza.
In cazuri de gastrita cu aciditate marita si de diabet zaharat, bolnavii trebuie sa consulte medicul specialist si sa aleaga (cei cu diabet) caisele cu un gust mai acru.
Datorita cantitatilor mari de fructoza si glucoza, din meniu se scoate sau se micsoreaza cantitatea de caise uscate. Vreau sa precizez totusi ca sunt si caise cu nivel scazut de zaharuri, in functie de soiul si de climatul in care cresc, si sunt posibile alegeri favorabile.

Retete cu caise uscate

In bucatariile din intreaga lume exista atat de multe retete culinare in care se folosesc caisele uscate, incat se pot face zeci de carti pe aceasta tema. Le-am ales pentru dvs. pe cele mai bune.

Compotul din caise uscate

Compotul din caise sau alte fructe uscate nu trebuie facut cu fructele fierte. Caisele uscate se spala bine, se incalzeste apa cu fructele pana la 50-60 de grade, se indeparteaza de pe foc, se adauga cateva frunzulite de menta sau roinita (melisa) si se infuzeaza timp de cateva ore. Pentru acest compot, zaharul nu este necesar, ba chiar este daunator. Daca preferati un gust mai dulce, puteti adauga la fierbere cateva lingurite de stafide sau o lingurita de radacina de lemn dulce, iar dupa racire – miere de albine.

Salata din morcov si caise

Ingrediente: 3 morcovi, 2 pahare de caise uscate, o lamaie, 2 mere, 1/2 de pahar miez de nuca tocat, 150 g smantana, 2 linguri de zahar sau miere de albine, frunzulite de menta pentru infrumusetare.
Mod de preparare
: Morcovul crud si merele se rad pe razatoarea cu orificii mari. Caisele inmuiate cu 3 ore inainte se scot din apa, se scurg pe sita si se toaca marunt. Lamaia se curata si se taie in cubulete mici. Se amesteca toate ingredientele, se orneaza cu menta.

Linte cu caise uscate

Ingrediente: 1 pahar linte, 100g caise, 1/2 pahar miez de nuca, o ceapa mare, 3 linguri ulei.
Mod de preparare
: Lintea se spala in 2-3 ape, se pune la fiert in 750 ml de apa si se lasa pe foc o ora sau pana devine moale. Ceapa si caisele se toaca marunt si se prajesc impreuna in ulei. Nucile pisate si ceapa prajita se pun in vasul cu linte. Se adauga sare si alte condimente dupa gust si se mai fierb 10-15 minute. Se serveste presarata cu marar tocat.

Pui cu caise uscate

Ingrediente: un pui (circa 1,5 kg), 200 g caise uscate, 3 rosii, 2 cepe, 4 catei de usturoi, sare, condimente si unt.
Mod de preparare
: un pui mare se taie in portii potrivite, se sareaza si se freaca cu condimente dupa gust, apoi se prajeste la foc mic in ulei sau unt topit, acoperit cu capac, pana devine moale. Caisele uscate, inmuiate in prealabil in apa, se taie in fasii subtiri. Se scoate coaja de pe rosii (oparite cu apa clocotita), usturoiul se toaca fin, ceapa se taie fideluta. Se adauga legumele si caisele la carnea de pui si se prajeste inabusit la foc mic, acoperit, timp de jumatate de ora.

Budinca cu branza si fructe

Ingrediente: 1 pahar de caise uscate, 3 mere, 2 portocale, 500 g branza de vaci proaspata, 2 linguri faina de grau, 2 oua, 3/4 lingurite bicarbonat de sodiu, ulei, gris.
Mod de preparare
: Se taie cubulete caisele, merele si portocalele curatate de coaja. Se amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu. Se bat ouale si se amesteca in branza, cu toate ingredientele pregatite. Se unge cu ulei o forma de tort sau de chec, se presara cu gris. Se coace la foc mediu, timp de 25 de minute.
Sanatate si pofta buna!

Siropuri de tuse preparate acasa si Preparate romanesti anti-tuse

Siropuri de tuse preparate acasa si Preparate romanesti anti-tuse

Sirop de patlaginaN-are nici un fel de efecte secundare si substante nocive. Indicat in mod special pentru copii si femeile insarcinate.
Ingrediente: 200 g frunze proaspete sau 100 g frunze uscate de patlagina, 1 lingurita de anason macinat, 1 lingurita de seminte de marar, 250 g zahar.
Mod de preparare: ingredientele se pun intr-o jumatate de litru de apa si se lasa la fiert pe foc mic, o jumatate de ora. Se strecoara printr-o sita fina, cat lichidul e inca fierbinte, intr-o sticla curata. Se lasa sa se raceasca. Se ia cate o lingurita de mai multe ori pe zi.Sirop de morcoviTaiati 3-4 morcovi curatati si spalati, in rondele subtiri. Puneti-i pe o farfurie adanca si acoperiti-i cu zahar pudra. Lasati siropul sa se formeze peste noapte. Se iau 3-4 linguri pe zi.

Sirop de ceapa

Tocati marunt 100 g ceapa si puneti-o la fiert, in 200 ml de apa, timp de 10 minute. Strecurati si adaugati doua linguri cu varf de miere. Puneti din nou la fiert si lasati preparatul pe foc, pana ce obtineti un sirop gros. Se iau intre 2 si 6 lingurite pe zi.

Sirop de ridiche neagra

Scobiti o ridiche neagra in maniera unui vulcan. Umpleti gaura cu zahar pudra. Se formeaza un sirop gros. Se iau 3-4 linguri pe zi.

Sirop de usturoi

Curatati 50 g de usturoi si puneti cateii la fiert cu o cana de apa, vreme de 2 minute. Adaugati 50 g de miere si amestecati bine. Luati cate o lingurita, de trei ori pe zi.

Sirop de bere

Amestecati 250 ml bere cu 3 lingurite de tinctura de menta si doua cescute de miere poliflora. Puneti ingredientele intr-un vas, pe flacara mica, si lasati sa dea 2-3 clocote. Se iau trei linguri de sirop pe zi.

Sirop de praz

Puneti trei tulpini de praz la fiert, in apa cat sa le acopere. Cand se inmoaie bine, scoateti prazul din apa si adaugati 2 linguri de miere. Zdrobiti prazul si amestecati-l bine cu lichidul. Se ia o lingura din aceasta potiune, la fiecare aparitie a simptomului de tuse.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.