TATANEASA (Symphytum officinale) este o minune a naturii; Așa combați paraziții intestinali! Ierburi care stimulează eliminarea grăsimii de pe abdomen; Solutii naturiste pentru pancreatita;Salata pe care o mananca toate vedetele ca sa nu se ingrase; Cum se poate folosi uleiul de ricin pentru riduri; 5 fructe care iti pastreaza tineretea etc

Planta creste  mai ales in zonele umede, de pe marginea santurilor, a paraielor si in zavoaie, are florile rosii-violacee, cu frunze aspre, de un verde pal, si tulpina paroasa.

Infloreste din luna mai pana in august, intreaga planta – radacina, frunze si flori – avand proprietati terapeutice extraordinare, folosite atat in medicina umana, cat si in cea veterinara.
Printre numeroasele virtuti ale tatanesei, la loc de frunte se afla capacitatea ei de a diminua inflamatiile, de a vindeca rapid ranile, de a opri dezvoltarea tumorilor. Veritabila planta-medicament, marele secret al tatanesei il reprezinta alantoina, o substanta cu proprietati antitumorale si anticancerigene, ale carei principii vindecatoare au fost dovedite prin experiente de laborator.
Recoltarea: radacinile se recolteaza acum, toamna, in octombrie si noiembrie, sau la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, in lunile februarie-martie-aprilie. (In intervalul cuprins intre lunile ianuarie si martie, radacinile secreta maximum de alantoina.) Frunzele si florile se recolteaza in timpul infloririi (mai-august), pe timp frumos, dupa ora 10.00, cand planta secreta maximum de principii active.

Tataneasa in medicina popularaaa

Planta este cunoscuta din antichitate, utilizata pe scara larga de vindecatorii daci, care o numeau pojarne sau taciune. Folosirea tatanesei in medicina populara este mentionata de etnobotanisti in toate zonele tarii. Din Banat in Bucovina, din Oltenia in Transilvania, tataneasa era principalul leac contra fracturilor, scrantiturilor, a durerilor de toate felurile. Era unul din cele mai eficiente remedii contra herniei (vatamaturii). Daca bolnavul voia sa se tamaduiasca repede, trebuia sa manance turte din tarate amestecate cu radacini pisate de tataneasa, sa se incinga cu o legatura facuta cu tataneasa si pedicuta, sa se crute de la efortul fizic macar 3-4 saptamani. Proprietatile vitalizante ale tatanesei erau la mare pret, de altfel una din denumirile populare ale plantei este aceea de iarba intaritoare.
* Pentru fracturi la maini si picioare, radacina se scotea din pamant, se spala, se taia in rondele foarte subtiri, se fierbea intr-o oala cu apa pana scadea la jumatate, se amesteca cu faina de orz, se aseza pe o bucata de panza cat sa cuprinda fractura, se indreptau oasele si apoi se aplica pe zona afectata. Peste panza cu tataneasa se puneau lopatele din lemn, care fixau zona fracturata, si se lega cu o alta panza. Legatura se tinea 48 de ore, udandu-se cu decoct de tataneasa. Se schimba apoi. Procedeul continua pana se vindeca fractura. * Radacina rasa si fiarta in lapte dulce se punea calda pe locul durerilor de pantece, de splina, de rinichi. * Decoctul radacinilor se administra lehuzelor, ca sa le aline durerile, iar plantele fierte se puneau pe abdomen. * Radacina pisata si fiarta se folosea in legaturi contra durerilor de mitra (uter). * In ulcer de stomac, se bea decoctul radacinii in loc de apa. Se mai lua impotriva diabetului. * Mai tarziu, dupa descoperirea distilarii alcoolului, radacina de tataneasa se plamadea in rachiu si se bea contra urdinarii (diaree) sau se lua cate un paharut in fiecare dimineata, de catre cei debili, ca sa se intremeze. Radacina rasa si amestecata cu miere se lua, cate o lingura, contra suspinului (astm) si hepaticei (tuberculozei). (Constantin Parvu, „Enciclopedia plantelor”.)

Tataneasa in medicina moderna

Studiile facute in ultimele decenii au confirmat in cea mai mare parte ceea ce se stia din medicina populara despre tataneasa. S-a stabilit faptul ca principiile active ale tatanesei favorizeaza cicatrizarea si regenerarea rapida a pielii si a mucoaselor, sudarea rapida a fracturilor, remisia tumorilor maligne si benigne. Alantoina, considerat actualmente cel mai important principiu activ al tatanesei, are efecte antiinflamatoare, antitumorale si favorizeaza regenerarea tesuturilor. Exista foarte multe preparate externe (mai ales unguente) pe baza de tataneasa, folosite pentru tratarea ranilor, tumorilor, nevralgiilor. Planta e continuta, insa, si in preparate interne, mai multe formule Plafar de ceaiuri includ tataneasa ca planta de baza in diverse amestecuri. Ceaiurile Cicatrizant gastric, Calmant gastric, folosite la scara larga la noi in tara, de peste 20 de ani, contin tataneasa si sunt folosite pentru tratamentul gastritei hiperacide si al ulcerului. Pentru uz extern, tataneasa este cea mai folosita planta din ultimii 10 ani, existand peste 200 de preparate farmaceutice care o contin in formula lor.

Tataneasa si cancerul

Judecand dupa rezultatele obtinute, tataneasa este unul dintre cele mai puternice remedii anticancerigene din plante, alaturi de spanz si de marul-lupului. Este utilizata ca anticancerigen atat intern, cat si extern, cu rezultate de exceptie. Intern, este de preferat sa fie folosita in forme cat mai apropiate de cea naturala: pulbere, macerat la rece combinat cu decoct, mai rar – tinctura. Extern, se foloseste in forme cat mai concentrate si, eventual, asociata cu alte plante anticancerigene si antitumorale puternice: rostopasca (planta care avand efecte caustice permite patrunderea in profunzime), marul-lupului, muguri de plop, piperul-lupului, iedera, cimisir. In cele ce urmeaza va punem la dispozitie cateva retete extrem de eficiente pe baza de tataneasa.

Preparate din tataneasa

Pulberea de tataneasa

Radacinile uscate se macina fin, cu rasnita de cafea; daca mai raman bucati nemacinate, se face o cernere. In principiu, doza la adulti este de o lingurita de 3 ori pe zi. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. La copii intre 2 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la copii sub 2 ani se aduce la o treime.

Maceratul la rece

La o cana de apa, se pun 2 lingurite de radacina de tataneasa, macinata cu rasnita electrica de cafea. Se lasa 8-10 ore la macerat, dupa care se filtreaza. Se obtine un lichid usor vascos, puternic emolient, cu efecte cicatrizante si calmante gastrice, dar si expectorante, deosebite. Se beau 2-3 cani de macerat la rece pe zi, de obicei pe stomacul gol.

Decoctul de tataneasa

Se fierb 2 lingurite de pulbere de tataneasa intr-o jumatate de litru de apa (doua cani) timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se amesteca jumatate de litru de decoct astfel obtinut cu inca jumatate de litru de macerat la rece. Preparatul obtinut se bea in 3-4 reprize zilnic, pe stomacul gol.

Tinctura de tataneasa

Considerata de multi „buruiana”, intra in peste 200 de preparate farmaceutice

Se pun 20 linguri rase de pulbere de tataneasa (obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea) intr-un vas; se adauga apoi alcool de 75gr. (3 parti alcool alimentar 96gr. si o parte apa), atat cat sa cuprinda pulberea si sa ramana o pelicula de alcool de 4-5 cm deasupra. Se lasa la macerat vreme de 10 zile, apoi se stoarce si se filtreaza. Se tine in sticlute mici, inchise la culoare. (Preparatul poate fi cumparat si in magazinele naturiste, sub licenta „Dacia Plant” Sebes, Alba.)

Extractul fluid de tataneasa

Din tinctura astfel obtinuta se pun intr-o farfurioara curata 4-5 lingurite, si se lasa vreme de 4-6 ore la evaporat, pana cand volumul scade de circa trei ori. Se obtine o pasta inchisa la culoare si foarte vascoasa, cu efecte antitumorale si cicatrizante cu totul deosebite.

Tratamente interne

* Cancer – tataneasa este un adjuvant pretios pentru mai multe forme de cancer, fiind folosita intern, drept remediu principal in vindecarea spectaculoasa a unor cazuri de cancer la intestin, prostata, stomac. Se administreaza decoctul, 1 – 1,5 litri pe zi, pe stomacul gol, in 3-4 reprize, din care una obligatoriu dimineata, la sculare, inainte de a manca sau a consuma altceva. In tratamentul cu tataneasa al cancerului este strict interzis consumul de carne, zahar, alimente cu conservanti, prajeli. Regimul alimentar va fi compus din minimum 50% cruditati. Se fac cure lungi: de la 6 luni, la doi ani. Acelasi tratament ne-a fost semnalat din scrisorile cititorilor nostri, ca fiind valabil pentru cancer la ficat, fibrom uterin, polipi stomacali.
* Gastrita hiperacida si ulcer – se combina pulberea de tataneasa in parti egale cu pulbere de flori de tei. Se ia o lingurita din acest amestec, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba 15 minute, dupa care se inghite cu putina apa.

Tratamente externe

* Cancerul de piele – Se aplica extract fluid de tataneasa de trei ori pe zi, pe locul afectat. Pentru a spori aderenta pe tesutul tratat, se adauga in extract, inainte de aplicare, 10-20 de picaturi de tinctura de propolis. Extractul fluid se intinde cu o bucatica de vata pe toata suprafata, care anterior a fost curatata cu apa fiarta si racita sau cu apa de tarate (obtinuta prin macerarea a doua linguri de tarate proaspete intr-un pahar de apa 4-5 ore.
* Alunitele care tind sa se transforme in formatiuni tumorale. Se amesteca tinctura de tataneasa cu tinctura de rostopasca (o gasiti in comert, preparat „Dacia Plant”) si se evapora dupa metoda descrisa la obtinerea extractului fluid. Se fac aplicatii pe locul afectat, de patru ori pe zi, apoi se lasa sa se usuce fara bandaj, in aer liber (locul sa nu fie acoperit de imbracaminte) macar 20 de minute (de preferat ar fi 1-2 ore). Aceste formatiuni dispar in 2-4 saptamani.
* Entorse, luxatii, fracturi – pe entorse si luxatii se aplica comprese cu tinctura de tataneasa sau se face un masaj foarte usor, cu extract fluid de tataneasa. Pe fracturile care se consolideaza cu intarziere, se aplica extract fluid, de doua ori pe zi.
* Rani pe col – se pune decoctul de tataneasa in irigator si se fac spalaturi zilnice, timp de doua saptamani. Dupa introducerea decoctului, bazinul se tine mai ridicat decat trunchiul, asa incat lichidul sa ajunga in profunzime. O alta metoda de tratament este combinarea in proportii egale a tincturii de tataneasa, de coada-soricelului (se gaseste in comert) si de propolis, si evaporarea lor dupa metoda descrisa la obtinerea extractului fluid. Se iau cu o seringa fara ac 5-8 ml din acest extract si se introduc in vagin, dupa care vreme de 15 minute faceti lumanarea, cu picioarele sprijinite pe un perete („statul pe umeri” cu spatele ridicat, de la orele de gimnastica) sau in alta pozitie, cu bazinul ridicat. Tratamentul se face de unu-doua ori pe zi, dureaza doua saptamani si este foarte eficient.
* Hemoroizi – se aplica extract fluid de doua ori pe zi pe zonele afectate. Suplimentar, se fac clisme cu 200 ml de decoct de tataneasa – o data la trei zile (cel putin). Se folosesc plante laxative si se introduc cruditati in alimentatie, pentru marirea tranzitului intestinal. In locul extractului fluid, se pot folosi cu succes si unguentele de tataneasa din comert: unguentul cu tataneasa de la „PlantExtrakt” Cluj, crema Radex de la „Plantavorel” Piatra-Neamt etc.

* Arsuri de gravitate mica, rani vechi ori care se vindeca greu, cicatrice inestetice – se trateaza eficient, prin pensulari facute de doua ori pe zi pe locul afectat cu tinctura sau, cand nu este suportat alcoolul, cu extract fluid.
* Boli venerice – tataneasa, mai ales extractul fluid, este un ajutor pretios, deoarece grabeste vindecarea si favorizeaza actiunea altor plante. De exemplu, tataneasa are o actiune potentatoare pentru rostopasca, care este un remediu pretios in tratamentul vegetatiilor veneriene (produse de Papiloma virusuri) si al herpesului. Aplicata la cateva ore dupa solutiile topice, pe baza de podofilina, are capacitatea de a reface rapid tesuturile lezate, fara a diminua efectul terapeutic al acesteia. Pentru igiena normala a organelor genitale, decoctul de tataneasa este de preferat altor solutii, deoarece nu distruge flora normala, fapt care ar duce la cronicizarea unor afectiuni in aceasta zona. Extractul fluid obtinut din partile aeriene ale rostopascai este un anticandidozic puternic.

5 fructe care iti pastreaza tineretea

Imagini pentru mere

Orice femeie isi doreste sa se mentina tanara cat mai mult timp. Frumusetea este strict legata de starea de sanatate. Astfel, consumul cu precadere al anumitor alimente te poate ajuta sa iti mentii corpul sanatos si totodata sa ai un aspect general de invidiat in toate etapele vietii.

Alimentele care se recomanda pentru ca o femeie sa isi mentina un aspect fizic tanar si sanatos in ciuda inaintarii in varsta sunt: merele, bananele, coacazele, murele si caisele. Iata ce beneficii aduce fiecare dintre ele corpului tau:
1. Merele sunt bogate in fibre si un singur mar consumat pe zi aduce un aport de 100% din necesarul zilnic al organismului. Mai mult, merele sunt benefice in evitarea constipatiei si a riscului atacurilor de cord.
2. Bananele sunt o sursa de fibre si potasiu, dar contin si carbohidrati, care dau energie corpului. Bananele sunt fructele cele mai recomandate persoanelor care au o viata activa. Nu degeaba vedem sportivii consumand banane.
3. Coacazele contin putine calorii, deci ajuta la scaderea in greutate. Mai mult, ele ajuta organismul sa lupte impotriva hipertensiunii arteriale si sunt benefice functionarii optime a creierului.
4. Murele sunt bogate in antioxidanti, substante care asigura imbatranirea sanatoasa a organismului, mai ales in timpul dietelor. Pe langa antioxidanti, murele contin o multime de vitamine cunoscute pentru capacitatea de reducere a riscului cancerului si bolilor de inima: vitaminele B1, B2, C si E.
5. Caisele sunt bogate in nutrienti, asigurand necesarul de vitamine A, C, E, dar si de fier si potasiu.

Cum se poate folosi uleiul de ricin pentru riduri

Imagini pentru uleiul de ricin


Cand uleiul de ricin este aplicat pe fata,pielea ramane hidratata,iar riscul de a se usca se reduce in mod considerabil. O piele hidratata si catifelata este de doua ori mai tanara si mai frumoasa.

 
Imbunatateste circulatia sangelui
 
Un alt motiv pentru care uleiul de ricin este recomandat pentru ingrijirea pielii consta in imbunatatirea circulatiei sangelului,atunci cand este aplicat pe fata. Astfel,pielea primeste mai mult oxigen si mai multi nutrienti,ceea ce previne aparitia semnelor imbatranirii premature.
 
Are beneficii antioxidante
 
Daca folosesti ulei de ricin cald vei beneficia de antioxidantii din compozitia lui,care au rolul de a combate efectele negative are radicalilor liberi. Specialistii sustin ca aceste molecule duc la imbatranirea prematura a pielii,mai exact la aparitia ridurilor si a petelor maronii.
 
Cum se aplica uleiul de ricin
 
Pentru tratarea ridurilor,urmeaza pasii de mai jos:
 
1. Inainte de a merge la culcare,unge zona din jurul ochilor cu o cantitate mica de ulei de ricin.
2. Uleiul se lasa sa actioneze peste noapte (acesta face minuni in tipul somnului).
3. Dupa trezire,zona respectiva se spala cu apa din abundenta.
4.  Procedeul se repeta timp de mai multe zile pentru obtinerea unor rezultate eficiente.
 
Odata cu reducerea ridurilor se vor diminua si cearcanele,iar pielea va capata un aspect mai tanar,de-a lungul timpului.
 
sursa: clickpentrufemei.ro

Salata pe care o mananca toate vedetele ca sa nu se ingrase

Imagini pentru salata verde cu albus de ou


Daca ti-ai propus sa incepi sa duci un stil de viata mai sanatos si profiti de prima luna a lui 2015 pentru a da startul acetsui proiect ambitios, iti sugeram o reteta foarte la moda printre vedetele de la Hollywood.

 
Chefi de renume si specialisti in gastronomie pun la punct meniurile pentru marile gale de premiere gandindu-se la dietele stricte pe care le tin vedetele. Astfel, ei compun feluri de mancare cu putine calorii, dar in acelasi timp gustoase, care se nu afecteze siluete impecabile ale starurilor. Printre ele se numara si salata Waldorf modernizata, cu dressing din emulsie de lamaie.
 
Desi la prima vedere nu pare, aceasta este satioasa, savuroasa si, mai ales, saraca in calorii. Mai important decat atat, o poti prepara chiar si tu acasa. Iata reteta:
 
Ingrediente:
 
– salata verde
– sucul de la trei lamai
– 2 cescute cu ulei din seminte de struguri
– albus de ou
– struguri
– mere 
– crutoane
 
Mod de preparare
 
Se taie salata. Se pregateste emulsia de lamaie, formata din albusuri de ou batute foarte bine si amestecate cu sucul de la 3 lamai. Frunzele se trec prin emulsie si se aseaza in bol. Se adauga crutoanele, merele taiate julienne si cateva boabe de struguri.

De ce ar trebui ca femeile sa ridice greutati?


Esti genul de femeie care nu are curajul sa intre in sala de forta? Ei bine, nu esti singura, cele mai multe femei gasesc sala de forta ca fiind intimidatoare si considera ca locul lor nu este acolo.

 
De obicei in sala de forta gasim mai multi barbati decat femei, si majoritatea femeilor au idei preconcepute despre faptul de a lucra cu greutati. Dar, realitatea este alta: sala de forta este necesara atat barbatilor precum si femeilor! Pentru a dezvolta un corp frumos si armonios este necesar ca si femeile sa apeleze din cand in cand la exercitii care implica ridicarea de greutati.
 
Iata 4 motive care sa te determine sa nu mai ocolesti sala de forta.
 
1. Vei fi mai puternica 
Ce femeie nu si-ar dori sa fie mai puternica? In timpul exercitiilor cu greutati musculatura dezvolta mici rupturi in fibra. In timpul repausului aceste mici rupturi se refac singure si da musculaturii mai multa forta si volum. Suntem convinsi ca nu iti doresti niste muschi mari si foarte voluminosi, asa ca te sfatuim sa folosesti greutati mai mici. Folosirea greutatilor mai mici iti vor asigura o musculatura mai alungita si mai putin voluminoasa. Ridicarea de greutati mici iti vor antrena mai ales musculatura bratelor si a spatelui.
 
2. Vei scapa mult mai usor de tesutul adipos 
Majoritatea femeilor fac exercitii de tip cardio pentru a pierde din tesutul adipos. Este dovedit faptul ca ridicarea de greutati arde mult mai multe calorii decat o fac exercitiile de cardio. Fiecare gram de masa musculara castigata, inseamna o cantitate de grasime arsa! Mai trebuie sa aveti in vedere ca grasimea nu se depune doar pe fese, coapse si abdomen ci si pe brate. Acest lucru poate fi foarte usor evitat prin includerea in programul vostru a catorva exercitii cu greutati.
 
3. Ridicarea greutatilor poate alunga bolile 
Prin ridicarea de greutati poti reduce riscul de diabet, boli de inima si de osteoporoza. Densitatea oaselor se va mari cu 10-15% in cateva luni de zile, proces care poate fi ajutat prin suplimente de calciu si vitamina D pentru fixarea lui. Antrenamentul de forta scade tensiunea arteriala si nivelul de colesterol, ceea ce ajuta la protejarea inimii.
 
4. Infrumuseteaza sanii 
O arma a frumusetii feminine este reprezentata de sani. Indiferent de marimea lor, important este aspectul lor. Trebuie sa invatam sa mentinem frumusetea si naturaletea sanilor, precum sa ii si mentinem tot timpul tonifiati. Precum bine stim, sanii sunt formati din tesut adipos si din glande mamare, motiv pentru care muschii pectorali ce constituie sustinerea naturala a pieptului sunt insarcinati cu o raspundere dificila. Exercitiile cu greutati ajuta la intretinerea fermitatii bustului si la tonifierea muschilor anteriori ai cutiei toracice.

Otetul din cidru de mere, o minune pentru piele

Imagini pentru Otetul din cidru de mere


Otetul din cidru de mere poate imbunatati aspectul pielii. Pentru ca pielea este in mod natural acida, otetul din cidru de mere ii reda ph-ului echilibrul natural. Acesta poate reduce, de asemenea, petele rosii si cosurile si poate face pielea mai fina. Daca vrei sa te bucuri de aceste beneficii la nivelul intregului corp, adauga cateva linguri de otet din cidru de mere in cada de baie.

 
O lotiune tonica buna hidrateaza, revigoreaza si purifica pielea. Amesteca  o parte de otet din cidru de mere si 2 parti de apa pentru a obtine o lotiune care iti va lasa pielea stralucitoare. Sprayaza-l sau tamponeaza-l usor pe fata si otetul din cidru de mere va crea o pelicula fina la suprafata pielii, care va retine umiditatea. Functioneaza cel mai bine daca il aplici dupa demachiere. Nu-ti face griji, mirosul de otet va disparea dupa cateva minute. Daca ai pielea sensibila, ar trebui sa diluezi otetul si mai mult.
 
De asemenea, poti amesteca otetul din cidru de mere cu ierburi aromate pentru a adauga nutrienti si un miros placut. Nu trebuie decat sa toci marunt o mana din ierburile tale preferate, sa fierbi niste apa si apoi sa adaugi in ea ierburile. Fa focul mai mic si lasa-le sa fiarba innabusit timp de 30 de minute. Dupa ce se raceste fiertura si ai indepartat plantele, foloseste-o pentru a inlocui apa din retetele de mai sus.

Solutii naturiste pentru pancreatita

Imagini pentru pancreatita

Pancreatita este inflamatia pancreasului ce poate fi produsa de calculi biliari, alcool, diferite medicamente, anumite infectii virale si enzime digestive si este posibil ca în timp, sa se dezvolte insuficienta pancreatica exocrina (diaree si scadere în greutate datorate digestiei necorespunzatoare a alimentelor) sau endocrina (diabetul zaharat).

Cu un regim adecvat si cu aportul urmatoarelor ceaiuri putem reveni la o buna functionare a pancreasului, astfel:
– Ceai din 200 de grame de galbenele, 100 de grame de urzica, 100 de grame de coada-soricelului din care facem un amestec, îl depozitam in pungi de hartie si luam cate o lingurita din acest amestec pentru o cana de apa fiarta.

Se bea o înghititura la fiecare sfert de ora pana in prima zi, apoi cate doua la sfert de ora….etc…pana ajungem sa bem cate 1-2 litri pe zi, ceea ce va coincide cu echilibrarea functiei pancreatice.Ceaiul se poate prepara pentru toata ziua si se pastreaza la loc racoros din care luam cate o cana.

– Obligeana – o lingurita rasa de planta se lasa peste noapte la macerat într-o cana de apa rece, dimineata se filtreaza. O înghititura din acest ceai se ia cu putin timp înainte si dupa fiecare masa în total 6 înghitituri pe zi si atat!!!!
– Se mai poate utiliza ceaiul din Lichenul de piatra (Cetraria islandica) care stimuleaza secretia pancreatica.
Se prepara un macerat scurt dintr-o lingurita de planta la cana de apa, care se fierbe 5 minute, se lasa acoperit 10 minute, se strecoara, se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, se lasa o ora pentru neutralizare.
Trebuie sa se bea cate trei cani de ceai rece pe zi.
Aveti grija oameni buni, pentru ca pancreatita este foarte periculoasa daca nu este tratata cu grija si responsabilitate!

Cum recunoastem infecia urinara a copilului

O infectie urinara se poate recunoaste dupa unul dintre cele mai semnificative simptome, senzatia de arsura combinata cu usturime în timpul urinarii.

Conform Institutului National de Sanatate din SUA, citat de everydayhealth.com, infectiile tractului urinar aduc anual la medic peste un milion de copii numai în America. O infectie a tractului urinar apare atunci cand o bacterie afecteaza rinichii, vezica, uretra sau o alta parte a tractului urinar al copilului.
Bacteria care duce la instalarea infectiei tractului urinar se poate dezvolta în sistemul digestiv, vagin sau în jurul uretrei si în mod normal nu cauzeaza probleme în aceste locuri, sustine Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Însa daca aceasta bacterie ajunge în uretra, poate calatori catre vezica urinara, rinichi sau alte parti ale tractului urinar. O infectie a vezicii urinare reprezinta un tip de infectie urinara care afecteaza acest organ, dar care nu se raspandeste spre rinichi.
Bacteria responsabila de infectie urinara poate fi eliminata din tractul urinar înainte de a cauza o infectie. Cu toate acestea, persoanele predispuse la astfel de afectiuni pot face foarte repede o infectie urinara. Fetele, de exemplu, sunt mult mai predispuse infectiilor urinare decat baietii.
Cum se manifesta o infectie urinara?
Cel mai des întalnit simptom al infectiei tractului urinar este dat de senzatia de arsura sau usturime ce apare în timp ce copilul urineaza. Apoi, durerea în zona de jos a abdomenului unde este amplasata vezica urinara, urinarile frecvente (copilul simte ca trebuie sa mearga la toaleta si de fapt urineaza foarte putin) si necesitatea acestora (copilul simte ca trebuie sa urineze urgent). Dr. Pecec mai subliniaza ca atunci cand este vorba de o infectie urinara mai severa, copilul poate face si febra, însa cele mai multe cazuri nu sunt asociate cu temperatura mare.
Alte semne ale unei infectii urinare mai sunt:
Urina urat mirositoare
Urina care are aspect laptos, este tulbure sau de culoare rosiatica
Stare de oboseala
Frisoane însotite sau nu de febra
Simptomele infectiei tractului urinar sunt mai greu de recunoscut la copii decat la adulti. Uneori copiii nu prezinta simptomele clasice ale unei infectii urinare sau nu sunt capabili sa le explice parintilor. Daca copilul tau prezinta unul din urmatoarele semne ale unei posibile infectii urinare, ar trebui sa ceri cat mai repede sfatul unui medic pediatru:
Copilul are o stare iritabila
Mananca si are un apetit neregulat
Febra inexplicabila si persistenta
Incontinenta urinara (face pipi pe el sau în pat desi a renuntat de multa vreme la acest obicei)
Diaree
Un nivel scazut de energie ce persista sau pur si simplu nu se simte bine.
Testele necesare diagnosticarii unei infectii urinare vor include o examinare fizica si o analiza de urina. Este importanta analiza urinei pentru a depista prezenta unei bacterii. Tratamentul unei infectii urinare diagnosticate se face cu antibiotice pentru a elimina bacteria responsabila.
Ca în orice alt caz, este foarte important ca cel mic sa urmeze tratamentul în întregime, chiar daca simptomele se amelioreaza dupa numai cateva zile. La finalul tratamentul probabil se vor face alte teste pentru a se stabili daca bacteria a disparut si daca nu cumva exista unele anomalii ale tractului urinar precum un mic blocaj ce ar putea fi responsabil de viitoare infectii repetate.
Ca si modalitati de preventie, poti sa-ti încurajezi copilul sa bea cat mai multa apa si sa-l sfatuiesti sa mearga la toaleta ori de cate ori simte nevoia, sa nu amane de dragul jocului în care este implicat. De asemenea, cei mici ar trebui sa poarte doar chilotei de bumbac, iar fetitele trebuie sa fie învatate de mici regulile de igiena intima precum faptul ca trebuie sa se stearga mereu din fata catre spate pentru a preveni raspandirea bacteriilor.

Ierburi care stimulează eliminarea grăsimii de pe abdomen

Când vrei să slăbești, cel mai greu este să obții o talie subțire, prin topirea grăsimilor acumulate în regiunea abdomenului inferior. Cu ajutorul unor ierburi care accelerează metabolismul și procesul de eliminare a toxinelor, îți vei atinge acest deziderat.
Ginsengul și armurariul

Sunt cunoscute pentru faptul că stimulează metabolismul. Dintre ele, armurariul detoxifică ficatul și susține eliminarea toxinelor.

Oregano

Asemenea armurariului, oregano stimulează corpul să elimine toxinele și, în plus, sporește nivelul de serotonină, așa-numitul hormon al fericirii, ceea ce îți aduce o stare de bine de care ai nevoie pe parcursul unei diete de slăbit.

Menta

Pentru a elimina stresul, mai ales cel creat de privarea de a mânca anumite alimente, bea ceai de mentă sau adaugă mentă proaspătă în salate, de fiecare dată când ai ocazia. Un alt efect al consumului de mentă este acela de reglare a nivelului de estrogen, hormone care poate duce la acumularea de grăsimi în regiunea abdomenului.

Salvia

Ceaiul de salvie este util pentru normalizarea nivelului de cortizon, hormon răspunzător de îngrășare, mai ales în zona taliei.

Păpădia
Elimină toxinele, reglează zahărul din sânge, reduce inflamațiile și alcalinizează corpul. Alături de aceste efecte, păpădia previne balonarea și crește absorbția de vitamine ca A, C și E, precum și a mineralelor fier și potasiu.

Așa combați paraziții intestinali!

Pentru eliminarea paraziților intestinali și stimularea imunității, încearcă aceste remedii naturiste care au efect antifungic, antibacterian, antiviral.

Semințele de dovleac

Contra teniei și a ascarizilor, poți lua un amestec de semințe de dovleac cu miere și lapte astfel: zdrobești sau macini un kilogram de semințe de dovleac crude, apoi le amesteci cu o jumătate de kilogram de miere și 100 ml de lapte. Iei aceste leac în 3 reprize în următoarele 3 ore, urmat de 3 lingurițe de ulei de ricin.

Lămâia

Dacă folosești lămâie la gătit, nu arunca semințele sau coaja. Rade coaja unei lămâi și zdrobește-i semințele, apoi lasă-le la macerat 2 ore într-o cană cu apă clocotită. La final, pune 3 lingurițe de miere, amestecă, strecoară și bea maceratul înainte de culcare.

Morcovii

Pentru combatarea teniei și a oxiurilor sunt recomandați morcovi rași. Timp de 7-8 zile, rade în fiecare dimineață un morcov și mănâncă-l pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de micul-dejun.

Migdalele

Au efect antiparazitar, calmează iritațiile intestinale și stopează dezvoltarea paraziților intesinali. Aceste efecte se datorează concentrației mari de acizi grași din migdale.

Cimbrul
Una dintre ierburile cele mai bune pentru stimularea timusului, o glandă de care depinde buna funcționare a sistemului imunitar, este cimbrul. Uleiul de cimbru oprește dezvoltarea paraziților din tractul intestinal.

Poți folosi cimbrul și sub formă de tinctură, în combinație cu tinctură de pelin și levănțică, în părți egale. Din acest amestec iei o linguriță diluată cu puțină apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Pentru a fi eficientă, cura trebuie urmată pe o perioadă de 14 zile.

Oregano

Uleiul de oregano conține antioxidanți care reduc efectul radicalilor liberi, acționează contra paraziților intestinali, este antiviral, antibacterian și antifungic.

Cuișoarele

Uleiul esențial de cuișoare este cunoscut pentru capacitatea de a distruge ouăle paraziților intestinali din corp. Cuișoarele au acțiune antibacteriană, antifungică și antivirală.

Rodia

Coaja copacului de rodie este folosită în bolile digestive ca diareea sau dezinterie. Fructul elimină paraziții intersinali, fiind astringent.

Usturoiul
Te protejează de paraziți, bacterii, fungi. De asemenea, stimulează corpul să elimine metalele grele.

Planta care te scapa de raguseala

Brancuta se numai numeste popular buberic, bubornic, buruiana de raul baietilor, frunza voinicului. In scop medicinal, se folosesc semintele sau planta cu inflorescenta, cu proprietati antiinflamatoare, diuretice, expectorante, tonice. Asa cum arata numele, aceasta planta era folosita in traditia populara in tratamentul bolii numita branca. Ceaiul din tulpinile florifere, indulcit cu miere, se lua pentru raguseala.
Decoctul se da copiilor mici contra crampelor stomacale si la epilepsie. Brancuta este cunoscuta drept una dintre cele mai utile plante utile in bolile specifice anotimpului rece. Are de asemenea un puternic efect antiinflamator, dar si efect diuretic. Se intrebuinteaza ca leac pentru afonie, bronsite, cistita, colici abdominale, erizipel, faringite, guturai, laringite, litiaza vezicii urinare, raguseli rebele, scorbut, tuse.
Pentru prepararea ceaiului, se pun doua lingurite de planta maruntita in 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea in cursul zilei cu inghitituri mici. Pentru raguseala, se pot aplica si comprese calde cu ceai dublu concentrat in zona gatului. In tratamentul cistitei, se fac spalaturi vaginale cu infuzie.
Ceaiul se bea, cate 2-3 cani pe zi in caz de dureri abdominale si se poate  aplica si pe abdomen, dub forma de cataplasme calde cu ceai mai concentrat. Se mai poate folosi sub forma de praf, obtinut din planta uscata. Se ia un varf de cutit si se tine sub limba timp de 5 minute, dupa care se inghite.
Siropul, preparat din planta fiarta, este bun in raguseala si in disparitia vocii. Frunzele de brancuta pot fi folosite in salate.

Obiceiuri care iti pun in pericol sanatatea

Imagini pentru dus

Cand vine vorba de igiena personala, ne gandim ca cu cat ne spalam mai des, mai mult si mai viguros, cu atat suntem mai sanatosi si mai „fresh”.

Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. În continuare îti prezentam cele mai comune 11 greseli legate de igiena corporala si de modul în care te speli cand intri la dus:
1. Folosesti apa foarte fierbinte
Dusurile fierbinti sunt reconfortante pe vreme rece si dupa zilele lungi petrecute la serviciu, dar apa fierbinte fragilizeaza pielea si parul prin faptul ca înlatura o cantitate mare de uleiuri naturale protectoare. În plus, agreseaza pielea, o usuca si provoaca iritatii. Spalatul cu apa foarte fierbinte încurajeaza descuamarea pielii si încretirea parului.
Încearca sa folosesti apa cat mai rece, ideal la aceeasi temperatura cu cea a corpului.
2. Cureti pielea prin metode agresive
Daca folosesti bureti de baie sau carpe din material textil la spalatul pe corp, ai grija sa nu apesi si sa nu insisti cu ele prea tare. Buretii de baie sunt foarte agresivi pentru piele, fiind utili poate doar pentru curatarea talpilor. Curatarea agresiva a pielii înlatura bariera protectoare naturala a pielii. Cu cat freci mai tare, cu atat o usuci mai rau si, în compensatie, pielea secreta o cantitate mai mare de sebum. Excesul de sebum poate retine mai multe impuritati si bacterii, încurajand astuparea si infectarea porilor.
Spala-te cu miscari blande, fara sa apesi prea tare, si foloseste doar o carpa din bumbac pentru bebelusi. Deoarece buretii de baie si carpele textile se infesteaza usor cu bacterii, se recomanda sa le speli la masina la temperaturi ridicate dupa cel mult trei folosiri.
3. Te speli pe cap în fiecare zi
Nu e deloc o idee buna sa te speli zilnic pe cap daca vrei sa ai un par sanatos. Potrivit dermatologilor, persoanele cu par subtire si fragil trebuie sa se spele pe cap de cel mult doua ori pe saptamana, iar persoanele cu parul cret sau aspru doar o singura data pe saptamana, deoarece în cazul lor dureaza mai mult ca stratul uleios protector sa se refaca. Daca nu rezisti tentatiei de a te spala pe cap mai des, rezuma-te doar la folosirea de balsam între spalarile cu sampon.
4. Nu te clatesti îndeajuns
Este foarte important sa te clatesti bine pe cap si pe corp dupa folosirea de sapunuri, sampoane si geluri de dus ca sa previi astuparea si inflamarea porilor si, implicit, eruptiile acneice. Daca ai multe cosuri pe spate, acesta ar putea fi principalul motiv.
5. Îti freci pielea capului prea viguros
Masarea pielii capului la spalatul parului este foarte invigoranta, dar ai grija sa nu apesi prea tare si sa nu folosesti niciodata unghiile. Zgarieturile si iritatiile duc la descuamarea pielii capului. Maseaza pielea si radacinile parului cu varfurile degetelor, si niciodata prea viguros. Aceeasi regula se aplica si la samponarea parului; altfel încurajezi ruperea si despicarea firelor.
6. Petreci prea mult timp sub dus
Ca sa previi uscarea excesiva a pielii, nu se recomanda sa stai sub dus mai mult de 15-25 de minute odata. Ideal ar fi sa te încadrezi în 10 minute cu tot cu spalatul pe cap.
7. Folosesti prea mult gel de dus
Folosirea în exces a gelului de dus, indiferent de calitatea produsului respectiv, are acelasi efect deshidratant precum apa foarte fierbinte. Înlatura bariera protectoare a pielii atat de necesara, iar uscarea pielii poate încuraja aparitia pruritului si a eczemelor.
8. Nu folosesti creme sau geluri hidratante dupa spalare
Desi este un pas de dupa spalare, si acesta trebuie integrat în ritualul dusului. Foloseste de fiecare data o crema sau un gel hidratant imediat dupa ce iesi de la dus, adica la interval de cel mult trei minute. Nu astepta sa te usuci complet, este chiar mai indicat sa aplici crema hidratanta pe pielea usor umeda pentru ca aceasta sa retina mai multa umiditate. Foloseste cantitati generoase de crema si aplic-o pe piele cat timp porii sunt înca deschisi.
Uscarea si craparea pielii înlesneste patrunderea bacteriilor si alergenilor, asa ca nu mai sari peste acest pas.
9. Te sapunesti pe tot corpul
Sapunul are rolul de a dizolva uleiul si murdaria pentru o îndepartare mai usoara, dar din moment ce pielea de pe brate si picioare are un strat mai subtire de sebum, este mult mai predispusa la deshidratare. Atunci cand nu este neaparat nevoie sa faci asta, nu te mai sapuni si pe brate, umeri, coapse si gambe.
10. Te stergi cu miscari agresive
În loc sa te stergi cu prosopul ca sa te usuci, tamponeaza cu el pielea ca sa absoarba umezeala. Acelasi lucru este valabil si pentru par. Daca îti înfasori parul în prosop si îl stergi cu miscari viguroase, risti sa-l fragilizezi si sa-l faci mai vulnerabil la rupere. Daca vrei neaparat sa-ti înfasori parul ca sa-l usuci mai repede, foloseste macar un prosop din microfibre. Desi sunt mai putin moi decat prosoapele obisnuite, prosoapele din microfibre absorb apa mult mai repede, reducand astfel nevoia de a mai freca parul ca sa se usuce. Parul uscat astfel se si electrizeaza mai putin.
11. Folosesti sapun cu deodorant sau sapun antibacterian
Parfumurile si alti ingredienti agresivi usuca excesiv pielea, favorizand uscarea, descuamarea si iritarea acesteia. Cel mai indicat este sa folosesti un sapun cu actiune blanda care sa nu contina ingredienti precum parfum, coloranti sintetici, triclosan, formaldehida si parabeni, care pot cauza chiar dermatite.
Se recomanda ca mai ales persoanele în varsta sa ia în calcul înlocuirea sapunului cu detergenti cu unul neutru si emolient. Poti sa-ti prepari propriul sapun de corp amestecand doua treimi de cana de sapun lichid de Castilia cu un sfert de cana de miere, doua lingurite de ulei de masline sau ulei de migdale dulci, o lingurita de ulei de vitamina E si 50 de picaturi de ulei esential la alegere.
Uleiul esential de lavanda, de exemplu, este excelent pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea afectata de eczeme, psoriazis, sau de acnee.

8 gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii

Pentru mentinerea unui stil de viata sanatos, gustarile joaca un rol la fel de important precum mesele principale.
Includerea gustarilor in obiceiurile zilnice ne poate aduce o multime de beneficii – acestea previn foamea si supraalimentarea la mesele principale, ne asigura un plus de nutrienti si energie pentru restul zilei, ajuta la pierderea in greutate si la mentinerea siluetei si, conform multor studii, ocupa un rol important in preventia obezitatii, diabetului si a altor boli.
O dieta sanatoasa inseamna trei mese principale si doua gustari. Pentru a ne mentine greutatea ideala, regula de a manca la ore fixe in fiecare zi se aplica si in cazul gustarilor.
Cele mai recomandate alegeri pentru gustari sanatoase sunt cele cu cotinut redus de zahar, grasimi si sare: fructele si legumele proaspete, lactatele, cerealele si semintele oleaginoase.
Atunci cand iti pregatesti gustarea, e bine sa iei in considerare si ceea ce ai consumat inainte – daca ai mancat ceva bogat in calorii, poti sa compensa cu produse mai usoare.
Iata cateva exemple de gustari simple, pe care le poti consuma acasa sau le poti transporta cu usurinta la serviciu sau la plimbare si care nu depasesc 200 calorii:
1. Un iaurt + o lingura de miere – o varianta excelenta de gustare, daca ai pofta de ceva dulce. Continut caloric: 160 calorii, 16g zahar, 18g proteine;
2. Un cartof copt cu iaurt, smantana degresata – nu depasesc 200 de calorii;
3. O cana cu lapte + cereale integrale – aproximativ 200 calorii;
4. O banana medie + o lingura cu unt de arahide – au impreuna aproximativ 190 calorii, contin potasiu, magneziu si vitaminele B6 si C;
5. Un mar mediu – are aproximativ 125 calorii. Putem adauga o felie de branza cu un continut redus de grasimi (60-70 calorii) sau chiar o lingura de miere;
6. O cana de afine pe care o poti combina cu un iaurt grecesc – o varianta mult mai sanatoasa a iarturilor cu fructe din comert. Un iaurt de 200g contine aproximativ 100 de calorii, iar o cana de afine are in jur de 50 de calorii;
7. O jumatate de cana de fistic – contine minerale benefice oaselor, tesutului muscular si sangelui. Continut caloric: 179 calorii, 6g proteine, 3g fibre;
8. Un ou fiert, un castravete taiat felii si o bucata mica de branza slaba – mai putin de 200 calorii.
Multi se tem ca trei mese pe zi insotite de doua gustari ne vor ingrasa, insa, atata timp cat consumam alimente sanatoase, cu maximum 200 calorii, silueta noastra va avea numai de castigat.
In plus, toate aceste gustari nu numai ca nu ingrasa si ne ajuta la mentinerea unui stil de viata echilibrat, dar au si un gust delicios.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.