Oferta-S.C.D.A. SECUIENI- NEAMT si… CONSULTANTA-Intrebari de SPECIALITATE si raspunsuri profesioniste; OFERTA- Sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene- 5 mari avantaje; Tehnologia de cultură a unor plante mai puțin cunoscute; Care sunt pașii pentru realizarea răsadurilor de legume; Cum putem combate nematozii; De ce trebuie să țineți cont atunci când vreți să începeți o afacere – cultivarea legumelor în câmp; etcOFERTA GRATUITĂ a Revistei Informaţii Agrorurale (http://www.informatii-agrorurale.ro/)- pentru publicat texte şi anunţuri pe http://informatii-agrorurale.ro/anunturi-agricole/şi pe http://www.informatii-agrorurale.ro/agropedia/: VĂ INVITĂM să postaţi noi anunţuri, alături de mai vechii furnizori de INPUTURI din Tară şi din Străinătate

Imagini pentru Elena Trotuş,(foto-Director General, dr.ing.Elena Trotuş,SCDA Secuieni;Euralis Seminţe si  SCDA Secuieni, judetrul  Neamţ aduc performanta in agricultura

Euralis Seminţe si  SCDA Secuieni, judetrul  Neamţ- aduc performanta in agricultura

SCDA Secuieni este o instituţie ştiinţifică din zona Moldovei, situată la o distanţă de aproximativ 10 km de Roman şi la 40 km de Bacău, şi are ca principal obiectiv efectuarea de cercetări privind plantele cultivate pe terenuri arabile: cereale, plante oleaginoase, plante furajere etc

În ziua de 30 septembrie, echipa Euralis Seminţe a vizitat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni din judeţul Neamţ. Obiectul acestei vizite l-a constituit cultura de hibrizi de sorg Euralis de la această staţiune de cercetare. Cu ajutorul doamnei Director General, dr.ing.Elena Trotuş, şi al asistentului în cercetări, Simona Pochişcanu, au fost inspectate câmpurile experimentale de sorg ale institutului.

Sorgul Euralis arată foarte bine la Secuieni

Pe terenurile Staţiunii sunt cultivaţi patru hibrizi de sorg Euralis: ES Armida (hibrid timpuriu cu boabe albe), ES Arkanciel (hibrid timpuriu cu boabe roşii), ES Alize (hibrid semi-timpuriu) şi ES Mistral (hibrid semi-tardiv). „Sorgul se prezintă foarte bine şi este destul de avansat pentru timpul acesta, datorită timpurietăţii hibrizilor şi secetei”, a spus Simona Pochişcanu.

Aceşti hibrizi au fost cultivaţi în 8 mai iar precipitaţiile au fost slabe. Din luna iulie, în judeţul Neamţ a plouat doar 10 l/mp, în 3 reprize. În ciuda acestui lucru, sorgul Euralis arată foarte bine, deoarece cele mai bune randamente ale acestei culturi sunt în zone secetoase. Sorgul se poate dezvolta cu mai puţin de jumătate din necesarul de precipitaţii pe ciclu de creştere, faţă de porumb.

În ceea ce priveşte erbicidarea, Simona Pochişcanu a precizat că s-au aplicat erbicide pentru porumb atât în preemergenţă, cât şi în postemergenţă, iar diferenţa dintre sola Euralis tratată cu Concep III şi o altă solă netratată este extrem de vizibilă. Toţi hibrizii de sorg de la Euralis sunt trataţi cu Concep III, un antidot de tip safener care permite aplicarea unei tehnologii eficiente şi simple de erbicidare împotriva gramineelor înrudite.

Sorg vs. porumb

La sorgul de la Secuieni se estimează o producţie în jur de 7 tone/ha. Producţiile nu sunt întocmai comparabile cu cele de la porumbul irigat, însă în ceea ce priveşte sorgul există avantaje suplimentare.

Într-un an secetos, în care porumbul nu are condiţii propice pentru producţii mari, sorgul nu dă greş, fiind rezistent atât la ariditatea din sol, cât şi la arşiţa atmosferică. Sorgul este o plantă cu talie mai mică decât porumbul şi foloseşte astfel mai puţină apă pentru a se dezvolta, bucurându-se şi de rădăcini mai profunde, care pot valorifica optim umiditatea din sol în condiţii de ariditate.

În timp ce în condiţii de arşiţă atmosferică, paniculul compact al sorgului protejează polenul, polenizarea fiind astfel facilitată, la porumb există două flori distincte, între care polenul suferă efectele sterilizante ale arşiţei.

Un alt avantaj, punctat de Iulian Pricob, Area Manager zona VI Euralis Seminţe şi aprobat de Simona Pochişcanu este faptul că în multe ferme, sorgul nu se fură din câmp cu atâta uşurinţă cu care se fură porumbul… Datorită faptului că sorgul fructifică sub forma unui panicul, nu prezintă interes spre a fi furat, pe când ştiuletele de porumb facilitează „sustragerea”.

De asemenea, producţia de sorg este achiziţionată cu încredere de FNC-urile din ţară, datorită costului acceptabil al producţiei şi faptului că hibrizii Euralis nu conţin tanin, făcându-l astfel substitutul perfect al porumbului în hrana animalelor, în special pentru porcine şi păsări.

În funcţie de zona de cultură, condiţii agronomice şi climatice, Euralis pune la dispoziţia fermierilor o gamă largă de opt hibrizi de sorg, de la timpurii la semi-tardivi. Euralis Semences este numărul 1 la hibrizi de sorg pentru boabe din Europa, ca parte integrantă a programului de ameliorare şi dezvoltare Eurosorgho, iar acest lucru se vede în producţii şi în satisfacţia fermierilor, care scot profit până şi în anii cei mai secetoşi.

 

Rapiţa, porumbul şi floarea, la fel de apreciate

Sorgul nu este singura cultură Euralis apreciată de cercetătorii de la SCDA Secuieni. „Hibrizii de rapiţă sunt foarte productivi, de la cei timpurii şi până la cei tardivi şi îmi place hibridul ES Mercure. La porumb apreciez faptul că, într-un an prielnic, hibrizii Euralis scot producţii deosebit de mari şi de notat este şi fenomenul de stay-green. În cazul florii-soarelui apreciez foarte mult tehnologia ClearField şi recomand hibridul ES Aramis”, a indicat Simona Pochişcanu, în calitate de inginer agronom.

Georgiana STROE
EURALIS SEMINŢE

Oferta-S.C.D.A. SECUIENI – NEAMT

S.C.D.A. SECUIENI – NEAMT poate livra : producatorilor agricoli, seminte de plante cu însusiri biologice superioare si de buna calitate, la preturi convenabile pentru cumparatori : În fiecare an se produce samânta din soiuri si hibrizi de plante care s-au dovedit a fi cei mai productivi. Având în vedere solicitarile producatorilor agricoli din zona de deservire a statiunii se produce samânta din urmatoarele specii de plante :

  • grâu de toamna (3 – 4 soiuri)
  • orz de toamna (1 – 3 soiuri)
  • orzoaica de primavara (1 – 2 soiuri)
  • porumb (1 – 3 hibrizi)
  • mazare pentru consum
  • fasole (1 – 2 soiuri)
  • soia (1 – 2 soiuri)
  • canepa (1-2 soiuri) – Tehnologia de cultivare Tehnologia de cultivare

Procurarea semintelor de la SCDA Secuieni ofera garantia obtinerii unor productii mari, eficiente si de buna calitate.

Oferta seminte culturi de toamna – 2016

Nr.
crt.
Specia Soiul / Hibridul Categoria biologica Pret de livrare fara TVA (lei/kg)
1.
Grau Ariesan* Baza
1.30
Ariesan** C1
1.20
Glosa*, Gruia* Baza
1.30
Andrada*, Dropia* Baza
1.30
Miranda*, Izvor* Baza
1.30
Miranda**, Izvor** Baza
1.20
2.
Triticale Haiduc* Baza
1.30
Haiduc** Baza
1.20
3.
Orz cu 6 randuri ** Dana Baza
1.20
C1
1.00
4.
Orz cu 2 randuri ** Andreea Baza
1.20

_______

*) Tratat cu fungicid (Lamardor 400FS + Peridiam Eco Red)
**) Netratat
_Se acorda discounturi in functie de cantitatea de grau sau triticale cumparata, in baza unui contract de vanzare-cumparare, cu conditia achitarii integral a contravalorii semintei pana la ridicarea acesteia, astfel:
– 5% pentru cantitatea de minim 10 tone;
– 10% pentru cantitatea de minim 25 tone;
– 15% pentru cantitatea de minim 50 tone;

 

Oferta seminte valabila pentru primavara – 2017 

Nr. crt. Specia Soiul / Hibridul Categoria
biologica
Pret de livrare fara TVA (lei/kg) Valoare TVA 9% (lei/kg) Pret de livrare cu TVA (lei/kg)
1.
Porumb*
OLT-F376
TURDA 165
TURDA 201
F1
F1
F1
11.00
9.00
9.00
0.99
0.81
0.81
11.99
9.81
9.81
2.
Ovaz
MURESANA
B
C1
1.80
1.50

0.16
0.14

1.96
1.64
3.
Orzoaica
ROMANITA
B
C1
2.00
1.60
0.18
0.14
2.18
1.74
4.
Mazare
PROTEAL
C2
2.00
0.18
2.18
5.
Fasole DELIA
B
10.00
0.90
10.90
6.
Soia
EUGEN
ONIX
B
B
5.00
5.00
0.45
0.45
5.45
5.45
7.
Fl-soarelui* FAVORIT
PERFORMER
F1
18.00
1.62
19.62
8.
Canepa
ZENIT
ZENIT
DACIA-SECUIENI
SECUIENI-JUBILEU
RATZA
B
C1
B
B
B
35.00
25.00
35.00
35.00
35.00
3.15
2.25
3.15
3.15
3.15
38.15
27.25
38.15
38.15
38.15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*) Tratat cu Maxim XL035 FS

 

Oferta plante medicinale si aromatice 2016

Nr. crt. Specia Produsul Pret de livrare fara TVA (lei/kg)
1
Anghinare Frunze eco
25
2
Armurariu Sămânţă eco
25
3
Armurariu C1 Sămânţă
15
4
Busuioc Herba eco
25
5
Camelină Camelia Sămânţă eco
50
6
Camelină Camelia Sămânţă
40
7
Chimion (consum) Sămânţă
10
8
Cimbrişor Herba eco
25
9
Coriandru Omagiu Sămânţă eco
25
10
Coriandru Omagiu C1 Sămânţă
20
11
Coriandru Sandra Sămânţă
15
12
Coriandru Sandra Sămânţă eco
25
13
Echinacea Sămânţă eco
200
14
Fenicul Sămânţă
50
15
Gălbenele Sămânţă
100
16
In pentru ulei Sămânţă
10
17
Isop Sămânţă eco
160
18
Isop Herba eco
15
19
Lavandă Sămânţă eco
200
20
Lavandă Herba eco
25
21
Mac (consum) Sămânţă
10
22
Mărar Sămânţă
35
23
Mătăciune Herba eco
25
24
Mentă Herba eco
25
25
Năut (populatie locala) Sămânţă eco
15
26
Negrilică Sămânţă eco
75
27
Negrilică (consum) Sămânţă
50
28
Roiniţă Sămânţă eco
75
29
Schinduf Sămânţă eco
25
30
Schinduf (consum) Sămânţă
7
31
Siminichie (Cassia) Sămânţă eco
75
32
Siminichie (Cassia) Herba eco
25
33
Sovârf Herba eco
25
34
Sunătoare Herba eco
25
35
Şofrănel Sămânţă eco
20
36
Şofrănel Sămânţă
15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nota: Plantele sunt produse in sistem de agricultura ecologica.
– Pretul este loco furnizor
– Forma de plată – obligatorie la livrare
– Calitatea este garantată cu Certificat de calitate
– Comenzi ferme prin fax : 0233-745057; 0233-745137
– Persoana de contact : dr.ing. Trotus Dumitru – 0744-923894

S.C.D.A. Secuieni

  • Com. Secuieni, Jud. Neamt,
  • Cod 617415
  • Tel. 0233 / 745 136
  • Tel. 0233 / 745 057
  • Fax: 0233 / 745 137
  • WEB: http://www.scda.ro
  • E-mail: scdasec@scda.ro
  • E-mail: scdasec@yahoo.com

Date generale

Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni a fost înfiintata la 1 ianuarie 1962, când s-a realizat unificarea cercetarii agricole din zona, iar fosta statiunea I.C.A.R. Târgu-Frumos s-a transferat la Secuieni în scopul ridicarii nivelului agriculturii practicate în partea de Nord-Vest a Podisului Central Moldovenesc, în conditiile nu prea prielnice ale unui climat temperat continental, cu un regim sarac în precipitatii. Înca din primii ani de activitate, Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni s-a impus ca o institutie stiintifica, puternic ancorata în problematica agriculturii din zona având ca obiective : elaborarea de solutii tehnologice pentru agricultura din regiunea Bacau, apoi judetele Neamt, Bacau si Vrancea si producerea de seminte din categoriile biologice superioare si animale de prasila. Înfiintata pe fosta Gospodarie Agricola de Stat a avut patrimoniul funciar initial de 4086 ha, care s-a redus dupa anul 1989, actualmente fiind de 694 ha. Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni este plasata în partea de S-E a judetului Neamt, între coordonatele geografice de 26°5’ longitudine estica si 46°5’ latitudine nordica, la o altitudine de 205,7 m fata de nivelul marii. Sediul unitatii se gaseste situat în comuna Secuieni, la o distanta de aproximativ 10 km de municipiul Roman si 30 km de municipiul Bacau.

Conditiile ecologice

Din punct de vedere geomorfologic teritoriul statiunii apartine culoarului Moldova-Siret ce cuprinde forme foarte diferite de relief, de la Lunca Siretului si Moldovei pâna la colinele subcarpatice. Relieful variat, rocile diferite, clima si activitatea omului au favorizat formarea unei diversitati de soluri. Prin cartarea agropedologica s-au identificat 32 unitati de sol. În zonele colinare predomina solurile argiloiluviale (brune, cenusii), iar în zonele de relief mai coborâte solurile molice (cernoziomice). În Lunca Siretului se întâlnesc soluri de tip aluvial. Câmpurile experimentale sunt amplasate pe terasa I-a a Siretului, unde solurile predominante sunt : cernoziomul cambic tipic si brun eumezobazic molic. Continutul în humus al solurilor de la Statiunea Secuieni variaza între 2,3-3,1%, iar reactia solurilor este slab acida (47,6%), moderat acida (34,4%) si slab alcalina (18%). Solurile sunt caracterizate ca fiind slab aprovizionate cu azot, moderat bine aprovizionate cu fosfor si bine aprovizionate cu potasiu. Climatul este de tip temperat continental (D.f.b.x. – Köppen) caracterizat prin primaveri scurte, veri racoroase si ierni aspre. Temperatura medie anuala este de 8,7 °C. Luna cea mai rece din an este ianuarie (temperatura medie -3,8°C), iar cea mai calda este iulie (temperatura medie 20,2°C). Clasificând anii din punct de vedere al temperaturilor rezulta o frecventa a anilor normali de 70,2%, a celor caldurosi de 17% si a anilor racorosi de 12,8%. Anual cad cca. 547 mm precipitatii, total neuniform repartizate în sezonul de vegetatie. Sub aspect pluviometric s-a constatat ca din totalul anilor analizati, 48,9% sunt caracterizati ca fiind normali, 27,7% secetosi si 24,5% ploiosi. (Datele climatice provin de la statia meteorologica proprie, organizata de S.C.D.A. Secuieni în anul 1962, lânga câmpul experimental).

Organizarea activitatii
Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni face parte din reteaua de statiuni zonale ale Institutului National de Cercetare Dezvoltare Agricola – Fundulea, subordonate Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Ghgeorghe Ionescu Sisesti” Bucuresti, activitatea fiind structurata în doua sectoare :
  • Cercetare
  • Dezvoltare

Parteneri

 

In decursul timpului Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricola Secuieni Neamt a colaborat cu numerosi parteneri. O parte dintre acestia sunt :

Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricola Secuieni
Judetul Neamt

Dezvoltare

Continuator al activităţii de cercetare, sectorul de dezvoltare al unităţii este structurat în două ferme (din care o fermă vegetală şi o fermă mixtă) şi două sectoare (un sector de mecanizare şi sectorul de uscare, condiţionare şi calibrare a seminţelor) are rolul de a:
– continua procesul de multiplicare a seminţelor din categoriile biologice B şi C1;
– verificară noile verigi tehnologice, a tehnologiilor îmbunătăţite sau a tehnologiilor nou create;
– prelucra întreaga cantitate de sămânţă produsă în unitate şi în alte unităţi colaboratoare;
– verifică tehnologiile de creştere a taurinelor din rasa Brună de Maramureş şi livrarea în zonă a taurinelor şi junicilor de prăsilă;
– asigură legătura dintre activitatea de cercetare şi agricultura zonală.
Suprafaţa de teren de care dispune unitatea conform Legii 45/2009 este de 694 ha (total) din care arabil 575 ha, însă anual unitatea lucrează aproximativ 1400 ha teren arabil. Diferenţa de 825 ha este teren preluat de la proprietari pe bază de contracte de arendă.

Cu fluctuatii anuale, în general limitate, structura culturilor agricole impusa de tehnologiile specifice producerii de samânta are urmatoarea configuratie :

– cereale paioase – 35%
– leguminoase pentru boabe – 27%
– culturi prasitoare – 12%
– culturi furajere – 26%.

Fermele vegetale realizeaza în medie cca. 3500 t samânta utila pe an, productiile medii pe ultimii 10 ani fiind de : 5467 kg/ha grâu, 5025 kg/ha orz, 3605 kg/ha orzoaica de primavara, 3500 kg/ha ovaz, 1992 kg/ha mazare, 1540 kg/ha fasole, 3000 kg/ha soia, 1000 kg/ha cânepă monoică.

Ferma zootehnica are ca obiectiv principal cresterea taurinelor din rasa Bruna din Moldova, efectivele la sfârsitul anului 2009 fiind de 400 capete cu o productie medie de lapte de 4500 litri/cap de vaca furajata.

Aspecte din ferma zootehnica Aspecte din spatiile de crestere a bovinelor
Aspecte privind procesarea laptelui

Sectorul de conditionare, uscare si calibrare a semintelor prelucreaza anual întreaga cantitate de samânta produsa în unitate dar si întreaga cantitate de samânta destinata exportului si produsa în zona Moldovei.

Aspecte de la Statia de conditionare si prelucrare a semintelor

Extinderea rezultatelor cercetarii în productie

Principalele cai de difuzare a rezultatelor experimentale în marea productie agricola sunt :

– sesiunile anuale de referate stiintifice si consfatuirile de specialitate, la care cercetatorii unitatii noastre prezinta referate stiintifice cu rezultate de ultima noutate, unui public numeros format din specialistii din cercetare, învatamânt si productie;
– simpozioane si mese rotunde pentru dezbaterea problemelor de specialitate si de stringenta actualitate;
– conferinte si lectii prezentate de cercetatorii statiunii la instructajele organizate de D.G.A.I.A. si O.J.C.A;
– demonstractii practice în câmpurile experimentale si în loturile demonstrative organizate în fermele de productie ale statiunii si în diferite exploatatii agricole din zona de deservire;
– publicatii; rezultatele obtinute în câmpurile experimentale sunt publicate în revistele : Roumanian Agricultural Research, Analele I.C.C.P.T. Fundulea, Cercetari Agronomice în Moldova, Probleme de protectia plantelor, Cereale si plante tehnice, Probleme de agrofitotehnie, Sanatatea plantelor;
– elaborarea a 23 volume proprii cu lucrari stiintifice, brosuri cu tehnologii de cultura a plantelor;
– expuneri pe diverse probleme de specialitate la radio, televiziune si ziarele locale (Neamt si Bacau);
– vizita în câmpurile experimentale si de dezvoltare a unui numar mare de specialisti, cercetatori, studenti si elevi ai liceelor agricole;
– asistenta tehnica la solicitarile unitatilor si exploatatiilor agricole pentru rezolvarea problemelor complexe ale practicii agricole din zona;
– ofertă de sămânţă din categorii biologice superioare, junici şi tăuraşi de prăsilă ;
– cursuri de recalificare profesională în meseriile de lucrători în agricultură şi zootehnie, precum şi de operatori introducere, prelucrare şi validare date pe calculator.
Aspecte din câmpul de experiente cu grau
Demonstratie practica în câmpul de experienta
PERSONALUL ŞTIINŢIFIC, TEHNIC ŞI ADMINISTRATIV AL S.C.D.A. SECUIENI
Director : dr.ing. ELENA TROTUŞ
Contabil şef : economist BRÂNDUŞA ROTARIU
Secretar ştiinţific : dr.ing. MARGARETA NAIE
SECTOR CERCETARE

Cadre cu studii superioare :
1.Ameliorarea cânepii monoice:
– dr.ing. Diana Popa
– dr.ing. Alexandra Buburuz
2.Testare ecologică :
– dr.ing. Simona Pochiscanu
3.Producere sămânţă :
– drd.ing. Alexandra Leonte
– ing. Daniel Lăzăroiu
4.Protecţia sănătăţii plantelor :
– CS I – dr.ing. Elena Trotuş
– AS. ing. Paula Ursache
5.Agrofitotehnia culturilor:
– CS II – dr.ing. Cornelia Lupu
6.Cultura plantelor medicinale şi aromatice :
– dr.ing. Iuliana Dobrea
7.Cultura pajiştilor :
– dr.ing. Margareta Naie
8.Oficiul de calcul :
– Analist programator pr.I – ing. Mihail Roman

SECTOR DEZVOLTARE :

1.Ferma vegetală :
Şef fermă – ing. Bogdan Mârzan
2.Ferma zootehnica :
Şef fermă – ing. Sinica Padureanu
3.Sector condiţionat, uscat şi calibrat seminţe :
– ing. Gheorghe Negru
4.Sector mecanizare :
– ing. Petru OlaruCompartimente şi servicii
1.Sector ADT :
-dr.ing. Dumitru Trotuş
2.Oficiu juridic, resurse umane :
– jurist Petronela Stogrin
3.Serviciu Financiar :
– economist Laura Ciobanu
4. Resurse umane :
– ing. Remus Prisecaru

CONSULTANTA-Intrebari si raspunsuri

Cateva din intrebarile primite pana acum, si raspunsurile lor, le puteti citi in continuare:

GRÂU

I: Care este momentul optim de recoltare al cerealelor paioase ?
R: Când nu sunt conditii deosebibe de pastrare, cerealele paioase se recolteaza
la umiditatea de echilibru ( 14%).

I: Ce soiuri de grâu se recomanda a se cultiva în zona premontana ?
R: Pentru zona premontana se recomanda soiurile de grâu create la SCA Turda
(Ariesan, Apullum, Turda-95) precum si cele de la ICCPT Fundulea Fundulea-4, Dropia).

I: La ce adîncime trebuie efectuata aratura pentru înfiintarea culturii grâului de
toamna?

R: Pentru cultura grîului, adâncimea araturii este de 18-20 cm.

I: Grâul se poate semana dupa porumb si în ce conditii ?
R: Grâul se poate semana dupa porumb numai daca este un hibrid timpuriu, care
elibereaza terenul devreme si permita semanarea grâului în epoca optima.

I: Ce îngrasaminte se folosesc la înfiintarea culturii de grâu ?
R: Pentru cultura grâului, la lucrarea de baza a solului se administreaza îngrasaminte chimice complexe ce contin fosfor (60-80 kg/ha s.a.) în proportie mai mare si o doza minima de azot (20-30 kg/ha).

I: Ce soiuri de grâu cu calitati deosebite de panificatie se recomanda ?
R: Calitati foarte bune de panificatie au soiurile de grâu Flamura 85, Dropia, Crina, Gruia.

ORZOAICĂ

I: Ce soiuri de orzoaica de toamna se pot procura de la SCDA Secuieni si ce
cantitate de samânta se seamana la un hectar ?

R: Se poate procura soiul de orzoaica de toamna Andra, iar norma de samânta
este de 160 kg/ha.

ORZ

I: Care este epoca optima de înfiintare a culturii de orz de toamna si care este
norma de samânta la ha ?

R: Epoca optima de înfiintare a culturii de orz de toamna în judetul Neamt este :
25 septembrie – 5 octombrie, iar norma de samânta este 160-180 kg/ha.

I: Ce substante chimice pot fi folosite pentru tratamentul semintei la orzul de toamna ?
R: Pentru tratamentul semintei la orz trebuie neaparat folosite fungicide pentru combaterea taciunelui cum ar fi: Vitavax F 2 l/t, Raxil 2S 1,5 kg/t , Orius 1,5 kg/t.

I: Care este densitatea minima a culturii de orz la iesirea din iarna ce poate asigura optinerea unei recolte optime economic ?
R: Densitatea optima a culturii de orz ce poate genera obtinerea unei recolte satisfacatoare este de 250 pl/m2 .

OVĂZ

I: Care este epoca si adâncimea de semanat a ovazului ?
R: Epoca de semanat a ovazului este primavara devreme imediat dupa ce se poate intra la pregatirea terenului la adâncimea de 2-3 cm.

RAPIŢĂ

I: Ce norma de samânta este necesara pentru înfiintarea unei culturi de rapita de toamna ?
R: Norma de samânta de rapita furajera necesara la ha este 12-15 kg.

I: În ce stadiu de vegetatie trebuie sa fie rapita de toamna pentru a rezista peste iarna ?
R: Rapita de toamna trebuie sa intre în iarna cu rozeta de frunze formata.

MAZĂRE

I: Care este norma de semanat la mazarea furajera ?
R: La mazarea furajera, cantitatea de samânta la hectar care se seamana este 260-300 kg.

I: Ce densitate trebuie asigurata la mazarea tip „afila” (erecta) ?
R: În functie de precocitatea soiului la mazarea furajera tip „afila” se poate asigura o densitate cuprinsa între 110-120 pl/m2 care se realizeaza prin semanarea a 125-140 b.g./m2 .

SOIA

I: Care sunt soiurile de soia ce se pot cultiva în judetul Neamt ?
R: În judetul Neamt se recomanda a se cultiva soiurile din grupele de
precocitate extratimpurii si timpurii (Granat, Eugen, Onix, Agat, Diamant, Românesc 99).

I: Care este epoca optima, norma de samânta si adâncimea de semanat la soia ?
R: Epoca de semanat este când temperatura în sol este de 7-8 OC, decada a II-a sau a III-a a lunii aprilie la adâncimea de 2,5-4 cm, iar norma de samânta este de 90-100 kg/ha.

I: Ce erbicide se recomanda la cultura soiei pentru combaterea buruienilor din grupa monocotiledonatelor ?
R: Pentru monocotiledonate anuale se recomanda Guardian 1,75-2,5 l/ha preemergent, Acetoclor Super 1,75 l/ha preemergent înainte de semanat, iar pentru perene, Gallant Super 1,5 l/ha aplicat pe vegetatie, Agil 100EC – 0,8 l/ha postemergent, Fusilade Forte 0,8 l/ha postemergent..

FASOLE

I: Care este norma de samânta pentru înfiintarea culturii de fasole pentru boabe ?
R: Norma de samânta este cuprinsa între 100-160 kg/ha (în functie de soi) si se
poate obtine o productie de 1500-2000 kg/ha.

TRIFOI ŞI LUCERNĂ

I: Care este perioada optima de semanat si norma de samânta la trifoiul pentru furaj ?
R: Epoca optima de semanat este primavara devreme în cultura ascunsa folosindu-se 18 kg samânta la hectar.

I: În ce conditii se poate înfiinta o cultura de lucerna pentru samânta ?
R: Înfiintarea lucernierei este bine sa se faca în ultima decada a lunii august, sau
primavara în prima urgenta.

CÂNEPĂ

I: Care este norma de samînta, epoca optima si adîncimea de semanat la cânepa pentru samânta ?
R: Norma de samânta este de 4-5 kg/ha, recomandabil a se semana cu SPC 6-8, cu distanta între rânduri de 50-70 cm , 40 b.g./mp . Epoca optima de semanat este când în sol la adâncimea de 5-7 cm sunt 7-8 grade C (înaintea porumbului), la adâncimea de 3-4 cm, recomandabil cu patine cu limitatori de adancime. (A se vedea tehnologia de cultivare din sectiunea „Oferta de samanta”).

SFECLĂ

I: Ce cantitate de samânta este necesara pentru înfiintarea unui hectar de sfecla furajera ?
R: Pentru soiurile plurigerme, când se foloseste samânta slefuita norma este de 8-12,5 kg/ha, iar la cele monogerme norma este de 5-8 kg/ha.

PLANTE MEDICINALE

I: Când se poate înfiinta o cultura de sunatoare ?
R: O cultura de sunatoare se poate înfiinta atât toamna prin semanat direct în câmp sau primavara devreme si prin rasad plantat în luna aprilie.

SPAŢII DEPOZITARE

I: Care sunt produsele pentru dezinfectarea spatiilor de depozitare a produselor agricole ?
R: Pentru dezinfectarea spatiilor poate fi folosit unul din produsele : Reldan, Actellic, Phosforal în dozele recomandate pe ambalaj.

I: Cu ce substante se pot combate daunatorii din depozitele de cereale ?
R: Daunatorii din depozitele de cereale se pot combate cu Reldan 12,5 ml/t samînta, Phosforal 12 g/t samanta sau Actellic 50 EC 10 ml p.c. la tona de samanta..

SCDA Secuieni, LA PESTE 40 de ani de cercetare si în domeniul cânepei monoice

 

SCDA Secuieni, 40 de ani de cercetare în domeniul cânepei monoice

La Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni a avut loc un simpozion de promovare a rezultatelor cercetării în domeniul cânepei monoice, intitulat „Ziua Cânepei“. Manifestarea a coincis şi cu aniversarea a PESTE  40 de ani de la înfiinţarea Laboratorului de ameliorare a cânepei monoice.

La manifestare au participat peste 90 de invitaţi din cercetare, învăţământ universitar, specialişti din producţie, reprezentanţi ai unităţilor prelucrătoare ale cânepei.

Am avut onoarea să avem prezenţi în mijlocul nostru personalităţi de marcă din domeniul agriculturii, precum domnul prof. dr. Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, domnul preşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“ Bucureşti – prof. dr. Gheorghe Sin, prof. dr. doctor Honoris Causa Constantin Vasilică de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi şi celebrul sportiv canoist Ivan Patzaichin (acesta fiind fondatorul unui cluster care îşi propune să promoveze cânepa românească la nivel naţional şi internaţional). Alături de noi au fost şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – dr. ing. Viorica Boboc şi dr. ing. Camelia Ionel, colegi de la Staţiunile de Cercetări Agricole Lovrin (Timiş) – dr. ing. Amalia Neacşu, Livada (Satu Mare) – dr. ing. Vasile Ilea şi Turda (Cluj), reprezentată de directorul prof. dr. Ioan Haş, secretarul ştiinţific dr. ing. Felicia Mureşan, împreună cu cercetători din domeniul ameliorării şi agrofitotehniei culturilor. De asemenea,  prezent a fost şi domnul dr. ing. Constantin Timirgaziu, fost director al SCDA Secuieni, cel care a condus destinele unităţii noastre timp de peste 30 de ani şi care, alături de doamna dr. ing. Eliza Timirgaziu, a pus bazele activităţii de cercetare la Secuieni.

Rezultate remarcabile în ameliorarea cânepei

Lucrările simpozionului au fost deschise de directorul unităţii, dr. ing. Elena Trotuş, care a adresat un salut de bun-venit invitaţilor şi a prezentat rezultatele laboratorului.

„Manifestarea de astăzi coincide şi cu împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Laboratorului de amelio­rare a cânepei. Unitatea, prin colectivul acestui laborator, a obţinut rezultate remarcabile în domeniul ameliorării cânepii monoice, fiind omologate şi brevetate şapte soiuri. Desigur, nu am fi avut aceste succese fără implicarea, fără efortul şi strădania celui care a înfiinţat acest laborator, celui care este părintele acestor soiuri de cânepă monoică şi care este colegul nostru, dr. ing. Constantin Găucă. Împreună ne dorim reuşită şi succes în găsirea unor urmaşi tineri, care să continue activitatea de cercetare în domeniul ameliorării cânepei, măcar cu aceeaşi pasiune şi dăruire cum a făcut-o domnul dr. Constantin Găucă.“

Importanţa evenimentului constă în găsirea de soluţii în vederea relansării culturii de cânepă în România, măcar la nivelul a ceea ce a fost cânepa până în anul 1989, când în România se cultivau mai mult de 40.000 ha cânepă şi funcţionau 36 unităţi de prelucrare.

În ultimii 20 de ani, cultivarea cânepei a dispărut aproape în totalitate. Conducerea unităţii de cer­cetare din judeţul Neamţ, doamna dr. ing. Elena Trotuş, dar şi alţi specialişti de marcă au arătat că în agricultura românească încă mai sunt specialişti care să ducă mai departe tradiţia cultivării cânepei. Înainte de 1990, în România existau 36 de unităţi industriale care prelucrau cânepa şi inul (o altă cultură pe cale de dispariţie), iar în judeţul Neamţ erau trei unităţi, şi anume la Căciuleşti, Tupilaţi şi Sagna. În prezent au rămas doar amintiri, situaţia este tristă, în sensul că în ţară se cultivă cânepă pe o suprafaţă totală egală cu cea pe care înainte de 1989 o cultiva SCDA Secuieni într-un an agricol, iar în întreaga ţară mai funcţionează puţine unităţi de prelucrare.

Soiuri create şi aflate în cultură

Domnul dr. ing. Constantin Găucă a prezentat rezultatele obţinute la SCDA Secuieni în domeniul cânepei monoice concretizate în:

– omologarea şi brevetarea a şapte soiuri noi de cânepă monoică: Secuieni 1, omologat în 1984 – pentru producţia mixtă de tulpini, fibră şi sămânţă, Irene – omologat în anul 1995, superior soiului Secuieni 1 ca productivitate în tulpini şi conţinut de fibre, Denise – omologat în anul 1999, soi mixt, cu procent mare de fibră, Zenit – omologat în anul 2000, soi specific pentru recolta mare de seminţe, Diana – omologat în anul 2001, pentru producţia de tulpini şi fibre, Dacia Secuieni – omologat în 2011, specific pentru producţia ridicată de tulpini şi Secuieni Jubileu – omologat în 2012, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea staţiunii.

Primele soiuri de cânepă monoică obţinute la SCDA Secuieni s-au caracterizat printr-un conţinut ridicat de THC (tetrahidrocanabinol), substanţă psihoactivă din cânepă, de peste 0,5%. Odată cu stabilirea conţinutului de THC la 0,2%, în cadrul laboratorului de ameliorare s-au efectuat cercetări pentru a stabili o metodă de identificare a conţinutului în THC, cu costuri reduse comparativ cu analizele efectuate în laboratoarele de specialitate. Astfel, soiurile create şi aflate în cultură se caracterizează printr-un conţinut sub 0,01% sau nedetectabil de THC, la soiurile Dacia Secuieni şi Secuieni Jubileu;

– elaborarea tehnologiilor de cultivare a cânepei monoice pentru fibră şi sămânţă;

– multiplicarea an de an a unor importante cantităţi de sămânţă din categorii biologice superioare.

Invitaţii au vizionat şi un film produs de Felicia Săteanu despre Tradiţii uitate despre in şi cânepă.

S-au vizitat câmpurile experimentale ale laboratorului de ameliorarea cânepei monoice.

În discuţiile purtate, reprezentanţii procesatorilor – Rodica Maxi, Leontina Prodan, Ivan Patzaichin, Teodor Frolu, Aurel Bria şi personalităţile marcante ale agriculturii – prof. dr. Valeriu Tabără, prof. dr. Gheorghe Sin, dr. dr.h.c. Constantin Vasilică, dr. ing. Viorica Boboc au subliniat importanţa evenimentului în cunoaşterea zestrei genetice de care dispune România la momentul de faţă, în stabilirea legăturii dintre cercetare-specialişti (fermieri) şi procesatori pentru reinventarea şi extinderea acestei specii.

Drd. ing. Margareta Naie,

Drd. ing. Simona Pochişcanu

SCDA Secuieni

 

varza chinezeasca

Se utilizează în alimentaţie căpãţâna sau rozeta de frunze, în funcţie de varietatea botanică, pentru pregătirea diferitelor preparate culinare sau ca salată, în stare proaspătă, datorită conţinutului bogat în vitamine, săruri minerale şi a gustului uşor picant.

Provenită din Asia orientală

Varza chinezească provine din Asia orientală. În China se cultivă aproximativ din secolul X. În Europa a fost luată în cultură prin secolul XVIII. Primele încercări de cultură nu au fost reuşite datorită pornirii premature a lăstarilor floriferi. Varza chinezească s-a răspândit în cultură după anul 1920 în SUA, 1940 în Austria şi vestul Europei.

În ţara noastră cultura este mai puţin cunoscută, dar este posibil ca pe măsura creşterii ponderii populaţiei de origine asiatică să sporească cererea.

Varietățile de varză chinezească pe care le putem cultiva

  • Brassica rapa – la care plantele formează o rozetă de frunze şi căpăţâni alungita;
  • Brassica rupa – la care plantele formează numai rozeta de frunze dar care au nervura principală bine dezvoltată, îngroșată

Varza chinezească este plantă bienală, dar având o perioadă de vegetație mai scurtă, se pot obţine seminţele încă din primul an, deci se comportă ca o specie anuală.

Caracteristicile verzei

Sistemul radicular este mai puţin dezvoltat, comparativ cu celelalte legume vărzoase. Tulpina este scurtă şi groasă. Frunzele, sesile, prezintă o nervură principală bine dezvoltată (4-6 cm, la bază) de culoare albă. Limbul este mare de formă oval-alungită cu marginea dințată, de culoare verde-deschis.

În ce condiții poate fi cultivată varza chinezească

Cerințele față de temperatură sunt reduse. Temperatura minimă de generație este de 2 grade C, optimă 17-18 grade C. Căpățânile se formează la temperaturi de 15-16 grade C. Temperaturile ridicate, asociate cu lipsa apei în sol, favorizează apariția tulpinilor florifere.

Cerinţele faţă de apă sunt mari. Pentru un kg de masă verde plantele consumă 40-55 l apă. Plantele sunt sensibile la stresul hidric, datorat dezechilibrului între apa absorbită şi transpiraţie, caz în care apare necrozarea țesuturilor din căpăţână.

Faţă de lumină are cerinţe moderate. În condiţii de zi lungă apar tulpinile florifere. Varza chinezească preferă solurile fertile, bogate în humus, bine structurate, lutoase sau luto-nisipoase, cu pH: 6,8-7,5.

varza chinezeasca

Tehnologia de cultivare a verzei chinezești în câmp

Producerea răsadurilor pentru cultura timpurie are loc în răsadnițe, iar pentru cultura de toamnă, pe strat, în câmp. Se seamănă în februarie (pentru cultura timpurie), 250-300 g pentru asigurarea răsadurilor necesare unui hectar de cultură. Pentru suprafețe mici se pot produce răsaduri repicate în cuburi de 5 x 5 cm.

Pentru cultura de toamnă semănatul se face în mai-iunie, pe strat. Se produce răsad nerepicat.

Plantarea răsadurilor are loc în martie-aprilie, pentru cultura timpurie şi în iulie-august pentru cea de toamnă. La plantare se asigură o desime de 50-90 mii plante/ha, în funcție de soi (desimea este mai mică la soiurile care formează căpățână).

Cultura de toamnă se poate efectua şi prin semănat direct, folosind 0,5 kg sămânţã, în cazul în care dispunem de sămânţă drajată sau de maşini de semănat de precizie.

Lucrările de întreţinere constau în completarea golurilor, 1-2 praşile mecanice şi manuale, udări în perioadele secetoase mai ales pentru cultura de toamnă.

Recoltarea se face prin tăierea rozetei de frunze sau a căpăţânilor, în funcţie de varietatea botanică. Se recoltează eşalonat, prin 2-3 treceri succesive, în aprilie-mai, la cultura timpurie şi septembrie-noiembrie la cultura de toamnă. În stare proaspătă, se poate păstra 8-10 săptămâni la temperaturi între 0 şi +1 grad C şi umiditate relativă de 90-95%. Producţia este de 25-90 t/ha.

varza chinezeasca

Tehnologia de cultivare a verzei chinezești în spațiu protejat

Pentru obţinerea unor producţii extratimpurii se poate cultiva varza chinezească în solarii sau se poate proteja cu tunele joase. La cultura protejată cu tunele joase se procedează ca pentru cultura timpurie în câmp cu precizarea că imediat după plantarea răsadurilor se montează tunele joase, pentru protejarea culturii timp de 3-4 săptămâni.

Pentru cultura în solarii se produc răsaduri repicate în sere înmulţitor sau în răsadniţe calde. Se seamănă în ianuarie, iar plantarea răsadurilor se execută în luna martie.

Recoltarea are loc eşalonat, începând din luna aprilie.

O plantă mai puțin cunoscută – păpălăul Tehnologia de cultură

papalau

Păpălăul îşi are denumirea botanică în termenul grecesc „fisa”, adică băşică, făcându-se probabil aluzie la forma fructului înconjurat de un caliciu pergamentos. Se cultivă pentru fructul său, care la maturitate devine galben, roz sau roşu. Bacele, curăţate de învelişul calicial, sunt cărnoase, suculente, cu gust dulce-acrişor, plăcut, bogate în vitamina C şi se întrebuințează pentru prepararea pastei, a compotului, dulceţei, sau pentru murat. Deşi are o mai mică importanţă ca legumă, este de multe ori folosit ca plantă ornamentală.

De unde provine păpălăul

Este o plantă originară din America tropicală şi a fost introdus nu de mult în cultură. În prezent se cultivă pe suprafeţe restrânse în America, India, C.S.I., Franţa, Anglia. Având în vedere productivitatea mare, uşurinţa culturii şi întrebuințarea foarte variată, păpălăul merită să fie introdus şi extins în cultură.

papalau1

Caracteristicile plantei

Păpălăul este o plantă anuală, cu o creştere asemănătoare cu cea a ardeiului. Rădăcina este superficială. Tulpina este ramificată şi atinge înălţimi de 50 – 60 cm. Frunzele sunt netede, lucioase, lung pețiolate, ovale și întregi. Florile de culoare albă, galbenă, sau cu striații roșii, sunt dispuse la subțioara frunzelor. Plantele înfloresc după 55 – 65 zile de la semănat și dau primele fructe după 120-130 de zile de la semănat. Fructul este o bacă, de mărime diferită în funcție de specie, cu diferite culori, acoperită de calciu persistent, umflat, colorat în roșu sau verde-gălbui.

papalau

Exigențele culturii de păpălău

Păpălăul este foarte pretenţios la căldură şi la lumină, dar are cerinţe moderate faţă de apă.

Se întâlnește în doar două varietăți

Păpălăul mexican – planta este de talie mare, cu fructele de 30 -50 mm în diametru, întrebuințate mai mult pentru prepararea murăturilor

Păpălăul în formă de fragă – plantă pitică, cu fructe de 10 -20 mm în diametru, întrebuințate pentru pregătit paste, compoturi și dulcețuri.

Tehnologia de cultivare este asemănătoare cu cea a tomatelor

Pãpălăul se cultivă prin răsad, pentru obţinerea căruia, se seamănă în răsadniţe, în februarie-martie. Plantele răsar la 25 – 30 zile după semănat, iar răsadul se repică, în ghivece. Plantarea se face pe la jumătatea lunii mai, la distanţa de 70 cm între rânduri şi la 40-50 cm între plante pe rând.

Lucrările de îngrijire sunt cele obişnuite, prăşit, udat, fertilizat etc. Spre deosebire de tomate, nu se face copilitul.

După recoltare, fructele trebuie scoase din caliciu pentru că acesta le imprimă un gust amar. Producţia obţinută este de 18 – 20 t/ha.

papalau

P

Brojba – planta înrudită cu varza mai puțin cunoscută

nap.

Brojba sau napul este o plantă legumicolă înrudită cu varza, şi se cultivă pentru rădăcinile îngroșate, cu gust dulceag şi aromă pregnantă, care se consumă în stare crudă sau gătită. Valoarea alimentară a rădăcinilor este dată de conţinutul ridicat de glucide (4,5 %), proteine, vitaminele A şi C, săruri de calciu, fosfor, iod, fier.

De unde provine brojba

Această plantă, originară din regiunea Mării Mediterane (unde creşte spontan), a fost cultivată încă din antichitate de către greci şi romani, iar în secolul XIV a fost introdusă în Rusia de unde s-a răspândit apoi în majoritatea ţărilor nordice.

Unde poate fi cultivată

Brojba este o plantă destul de rezistentă la frig. Astfel, seminţele pot germina la temperaturi de +2°C, +3°C, plantele tinere în faza de răsad suportă -3°C; -4°C, iar plantele mature, cu rădăcinile îngroşate, rezistă pânã la -7°C; -10°C. Pentru creşterea plantelor şi formarea unor rădăcini de calitate, sunt necesare temperaturi moderate (18-20° C), cele prea scăzute determină reducerea capacităţii de păstrare a rădăcinilor, iar temperaturile excesive, asociate cu seceta, duc la lignificarea acestora.

Faţă de umiditate, brojba este mai pretențioasă. În condiţiile insuficienței apei din sol rădăcinile cresc încet, au dimensiuni reduse, se lignifică puternic, iar tulpinile florifere apar încă din primul an. Plantele necesită multă lumină în primele faze de vegetaţie, pentru a evita alungirea răsadurilor, dar pretenţiile scad în stadiul de maturitate, acest lucru făcând posibilă cultura intercalată a brojbei în livezile tinere.

Reuşeşte bine atât pe soluri mai uşoare, nisipoase, argilo-nisipoase, cât şi pe cele mai grele, argiloase, cu condiţia ca acestea să fie fertile, bogate în humus şi revene.

repa

Tehnologia de cultură a brojbei

Cultura de broajbă înfiinţează prin semănat direct şi mai rar, prin răsad.

Bune plante premergătoare sunt: legumele prăşitoare, cerealele păioase şi leguminoasele. Pregătirea terenului se face la fel ca pentru celelalte legume rădăcinoase, fertilizând cu cantități mari de superfosfat şi aplicând amendamente, pe solurile acide.

Cultura prin semănat direct se înființează primăvara devreme, pentru a recolta vara, sau la începutul verii, în vederea recoltării rădăcinilor toamna, pentru păstrare. Se seamănă în rânduri distanţate la 40-45 cm, la adâncimea de 2,5 cm, folosind 2 kg de seminţe la ha. După răsărire, când plantele au înălţimea de 2-5 cm, se răresc pe rând la distanţe de 20-25 cm.

Cultura prin răsad dă rezultate bune în regiunile cu primăveri târzii şi veri scurte, metoda permiţând plantelor să atingă maturitatea de recoltare până toamna. În acest caz, răsadurile se produc în răsadnițe calde, prin semănat rar, nu se repică, şi se plantează la locul definitiv la sfârşitul lunii aprilie-mai, când au 4-5 frunze bine dezvoltate.

nap

Lucrările de întreţinere a culturii sunt cele curente: prăşit şi irigat. În general, brojba este rezistentă la boli, dar în perioadele secetoase plantele pot fi atacate de puricii negri, fiind necesară combaterea acestora prin stropiri cu insecticide specifice.

Recoltarea rădăcinilor poate începe în timpul verii, pentru consumul imediat şi se face eşalonat, prin smulgere. În vederea consumului în timpul iernii, recoltarea se face în septembrie-octombrie, manual sau mecanizat. Dacă se protejează cu paie, frunze, iarbă uscată, plantele se pot lăsa pe teren, de unde se vor recolta în funcţie de cerere.

În funcţie de soi, se pot obţine producţii de 15-30 t/ha. Rădãcinile de brojbă se păstrează la temperaturi scăzute, în lăzi aşezate în depozite, pivniţe sau silozuri.

Sfaturi de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să cultivăm oregano și rozmarin

Șovârful, cunoscut și sub denumirea de oregano, este planta aromatică de bază a tuturor grădinilor, însă este și o ideală plantă acoperitoare de sol sau plantă de ghiveci.

Ce se recomandă atunci când dorim să cultivăm oregano:

  1. Cumpărați plante îndesate, tufoase. La cultivatori este disponibilă o gamă variată de soiuri și specii
  2. Nu cumpărați plante cu frunze slabe, ofilite sau îngălbenite
  3. Oregano are aromă doar plantat în locuri expuse la soare, ferite
  4. Plantele cele mai aromatice se dezvoltă în sol afânat, calcaros și slab. Nu tolerează apa stagnată.
  5. Plantați oregano în grădina cu zarzavaturi. Este o ideală plantă asociată a morcovilor și a verzei
  6. Aroma frunzelor sale este cea mai puternică înainte de înflorire, excepție făcând șovârful comun a cărui aromă este deplină în perioada înfloririi

Există rozmarin cu tulpină erectă și rozmarin târâtor, dar asemenea altor plante cu tulpină lemnoasă, nici un soi de rozmarin nu se dezvoltă foarte repede.

oregano

Ce se recomandă atunci când dorim să cultivăm rozmarinul:

  1. Cumpărați plante viguroase. Alegeți exemplare cu lăstari deși, plante separat în ghivece cu diametrul de 7,5 cm
  2. Nu cumpărați plante ofilite. Nu înmulțiți rozmarinul prin semințe, deoarece planta se dezvoltă foarte lent
  3. Rozmarinul necesită căldură și soare direct
  4. În sol umed, rozmarinul se îmbolnăvește repede. Amestecați în sol perlit, nisip sau bazal concasat, pentru a-i ameliora permeabilitate
  5. Cu florile comestibile de o aromă particulară se pot condimenta mâncăruri de legume, de carne și salate
  6. Nu culegeți odată mai mult de o cincime din lăstarii plantei, deoarece aceasta poate slăbi excesiv sau chiar pieri

rozmarin

 

Cum cultivăm sparanghelul în grădină – soiuri și sfaturi

cultivare sparanghel

Sparanghelul cu aroma sa caracteristică, este o legumă specifică de primăvară. Este sărac în calorii și bogat în materii fibroase și de balast, conținând deopotrivă și vitamine și săruri minerale. Lăstarul său, înalt de 120 de cm fin divizat și de culoare verde-deschis vara este foarte aspectuos. Toamna, exemplarele feminine produc bace roșu-aprins, toxice.

Sparanghelul este o plantă perenă ce se poate recolta timp de 15-20 de ani. Rezervați-i un loc aparte în grădină, unde rădăcinile îi sunt în siguranță. Sparanghelul albit se cultivă pe biloane. Mușuroiți plantele înainte de a răsări.

Sparanghelul verde se recoltează imediat ce atinge înălțime de 15-20 cm. Sparanghelul se poate înmulți atât prin semințe, cât și prin răsaduri. Semănarea este mai ieftină, dar extrem de laborioasă. Pentru rădăcinile mici cumpărați mai degrabă răsaduri. Soiurile noi, bărbătești rodesc mai abundent.

Recoltați pentru prima dată la trei ani după plantare, dar doar timp de patru ani. În anii următori însă, puteți tăia tulpini proaspete de sparanghel până la sfârșitul lui iunie.

sparanghel

Soiuri de sparanghel ce pot fi cultivate cu succes

  SOI DESCRIERE
SPARANGHEL ALBIT Lukullus Hibrid timpuriu, foarte productiv, bărbătesc, tulpini uniforme, de foarte bună calitate
Huchels Alpha Soi excelent, semitimpuriu, productiv, rezistent, tulpini de grosime medie, ușor fibroase, de foarte bună calitate
Ruhm vom Braunschweig Soi semitimpuriu, cunoscut de mult timp, cu multe subtipuri, tulpini de grosime medie, în general de foarte bună calitate
Sparanghel verde Spaganiva Soi semitimpuriu, productiv, rezistent, tulpini subțiri, fragede, gustoase de bună calitate
Mary Washington Soi semitimpuriu, foarte productiv, tulpini subțiri, violet-verzui-pal, de bună calitate
Violetta Soi semitimpuriu, productiv, rezistent, tulpini subțiri, violet-verzui pregnant, de bună calitate

 

Cum se face plantarea și îngrijirea

Pasul 1 – În martie-aprilie săpați un șanț de 30 cm adâncime. Încorporați în sol compost. Amenajați șanțurile de plantare la distanțe de 1,2 m.

Pasul 2– La distanțe de 40 de cm formați mici mușuroaie, pe care plasați răsadurile, răsfirând bine rădăcina.

Pasul 3 – Depuneți pe răsaduri de 5 cm de pământ. Udați abundent. În primul an nu mai puneți pământ.

Pasul 4 – În al doilea an umpleți cu pământ șanțul pe jumătate deschis. Lăsați răsadurile de sparanghel verde să crească astfel.

Pasul 5 – În al treilea an, amenajați deasupra sparanghelului albit un bilon cu înălțimea și lățimea de 40-50 cm. Bătătoriți-i bine laturile.

La plantare aveți grijă ca mugurii rădăcinii sparanghelului să fie orientați spre lungimea șanțului de plantare. Dacă ați recoltat excesiv de mult, în anul următor producția va fi mai săracă. Nu recoltați lăstarii mai subțiri decât un creion. Lăsați-i să crească pentru ca planta să poată acumula energie suficientă.

sparanghel

Sfaturi pe care ar fi bine să le urmați

  • Cumpărați plante sănătoase, de un an, cu rădăcina tare și cărnoasă. Plantați-le imediat
  • Nu cumpărați plante firave, vătămate sau răsaduri de doi ani, care suportă mai greu transplantarea
  • Sparanghelul suportă penumbra, dar rodește mai sărac
  • Soluția optimă este ca solul constant reavăn să conțină puțin nisip și multe materii organice
  • Pentru a împiedica înmulțirea buruienilor, după recoltare mulciți solul cu frunziș uscat
  • Recoltarea poate începe după doi ani. Pentru prima oară nu recoltați decât timp de patru săptămâni, astfel în anul următor perioada de recoltare va fi mai lungă

Gândacul sparanghelului este de culoare albastră, cu pete galbene, care poate roade complet lăstarii. Își depune ouăle pe lăstari. Tăiați frunzele îngălbenite.

Tehnologia de cultivare a guliei – în câmp și în spații protejate

cum se cultiva gulia

Se cultivă pentru tulpinile tuberizate care se utilizează în stare proaspătă, în arta culinară. Tulpinile tuberizate conţin 11-14% substanţă uscată, 4-7% glucide, 1,5-2,5% protide, precum şi vitamine: C (50- 80 mg), B1, B2, caroten (0,2 mg), săruri minerale: potasiu (344 mg), fosfor (80 mg), calciu (75 mg), valorile fiind raportate la 100 g produs proaspăt.

De unde provine gulia

Gulia este originară din zona Mării Medite- rane, provenind din specia spontană Brassica rupestris. A fost cunoscută încă din antichitate. Se cultivă pe suprafeţe mai mari în ţările din vestul şi centrul Europei.

Unde poate fi cultivată gulia

Temperatura optimă de vegetaţie este de 18- 20°C. Temperaturile scăzute (sub 5°C) în faza de răsad pot determina vernalizarea plantelor, ceea ce provoacă pornirea prematura a lăstarilor floriferi, în detrimentul formării tulpinii tuberizate.

Cerinţele faţă de apă sunt mai mari, comparativ cu varza datorită sistemului radicular mai slab dezvoltat. Insuficienţa apei în sol, în perioada formării tulpinii tuberizate, determină lignificarea ţesuturilor şi reducerea producţiei, iar alternanţa perioadelor cu umiditate diferită duce la crăparea părţii comestibile.

Gulia preferă solurile fertile, fără exces de azot, cu pH 6,5-7,5. Pentru culturile timpurii sunt mai favorabile solurile uşoare, nisipo-lutoase, iar pentru cele de toamnă solurile mai compacte, semigrele, luto-argiloase.

gulie

Tehnologia de cultură a guliei în câmp

În câmp gulia poate fi amplasată în sola ocupată de celelalte legume vărzoase. După cultura timpurie se pot cultiva pe acelaşi teren alte specii de legume pentru producţie târzie (salată, spanac sau castraveţi şi fasole pentru industrializate). Pregătirea terenului se execută ca pentru cultura verzei.

Cultura timpurie

Pentru înfiinţarea culturii se produce răsad, în răsadniţe calde. Se seamănă la începutul lunii aprilie, folosind 0,8-1 kg sămânţă pentru un hectar de cultură. Pentru suprafeţe mici, răsadul se repică în cuburi nutritive de 5 x 5 cm. În perioada de producere a  răsadurilor se aplică lucrările specifice de întreţinere. Temperatura se menţine la peste 12-14°C, pentru a evita vernalizarea şi formarea prematură a tulpinilor florifere. Înainte de plantare, cu aproximativ 10 zile se execută călirea răsadurilor.

Plantarea rãsadurilor are loc începând din ultima decadă a lunii martie până în prima decadă a lunii aprilie. Se plantează câte 5 rânduri pe un strat după schema 50+25+25+25+25/20 cm sau patru rânduri, 66+27+ 27+27/18-20 cm, realizând o desime de 130-160 mii plante la hectar.

Lucrările de întreţinere constau în completarea golurilor, 1-2 praşile manuale şi mecanice, udări în perioadele secetoase şi combaterea bolilor şi dăunătorilor ca la varză.

Recoltarea se face eşalonat pe măsură ce tulpina îngroşată ajunge la un diametru de 5-10 cm, începând din luna mai. Planta se taie sub tulpina îngroşată, se îndepărtează frunzele de la bază, lăsând 3-4 frunze în vârful tulpinii şi dacă este cazul, pentru valorificare se leagă câte 3-4 bucăţi/legătură. Producţia este de 15-20 t/ha.

Cultura de toamnă

Cultura se înfiinţează cu răsad care se seamănă de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lunii mai, câte 3-4 g sămânţă/mp, deoarece răsadul nu se repică. Vârsta răsadului la plantare trebuie să fie 40-50 zile.

Plantarea se poate face începând de la sfârşitul lunii mai până în 10- 15 iulie. Se plantează la distanţe de 70+40+40/30 cm, cu 60-65 mii plante/ha. Lucrările de întreţinere sunt asemănătoare cu cele de la cultura timpurie cu menţiunea că sunt necesare mai multe udări (4-6) şi se fac 1-2 fertilizări faziale cu 150 kg/ha azotat de amoniu şi 100 kg sare potasică sau 200-250 kg/ha Complex III.

Recoltarea are loc toamna, în octombrie. Plantele se smulg din sol, se curăţă de frunze şi pământ apoi se depozitează în vederea valorificării pe timpul iernii. Pentru valorificare imediată se taie planta sub tulpina tuberizată şi se îndepărtează frunzele. Producţia este de 30-40 t/ha.

gulie in camp

Tehnologia de cultură a guliilor cultivate în sere

Gulia se cultivă în sere în perioada de iarnă-primăvară (ciclul I), în cultură pură sau asociată cu speciile de bază (tomate, castraveţi). Pregătirea serelor se face în mod obişnuit. Producerea răsadurilor are loc în sere înmulţitor începând din noiembrie-decembrie, în funcţie de momentul când vrem să plantăm. Se produce răsad repicat în cuburi de 5 x 5 cm, folosind 1,2-1,5 kg sămânţă pentru un hectar de cultură pură.

Plantarea răsadurilor se face în perioada decembrie – februarie distanţe de 25-30 cm între rânduri şi 20-25 cm între plante pe rând.

Lucrările de întreţinere constau în completarea golurilor, udări repetate cu norme de 100-200 m3/ha, pentru menţinerea umidităţii solului la 75% din capacitatea de câmp. Este necesară o fertilizare fazială, la începutul perioadei de îngroşare a tulpinii cu 150 kg/ha azotat de amoniu şi 100 kg/ha sulfat de potasiu.

Temperatura se corelează cu intensitatea luminii. Astfel, în zile fără soare, se menţine o temperatură de 10-12°C ziua şi 6-8°C noaptea. În perioadele cu lumină suficientă se asigură 15-18°C ziua şi 10-12°C, noaptea. La culturile asociate, temperatura se dirijează în funcţie de cerinţele speciei de bază.

Recoltarea se face eşalonat începând din momentul în care tulpina tuberizată a ajuns la 4-5 cm în diametru. În perioada de iamă se poate face şi o recoltare a frunzelor, detaşând de pe fiecare plantă 2-3 bucăţi, care se valorifică în legături. Pentru recoltare se taie planta sub porţiunea tuberizată şi se îndepărtează frunzele bazale. Producţia este de 2,5-4 kg/mp.

gulie

Tehnologia de cultivare a guliilor în solarii

Deoarece guliile timpurii se cultivă în solarii, în principal ca o cultură intercalată printre tomate, ardei, vinete, sau castraveți, pregătirea solariilor are loc în funcţie de cerinţele acestora.

Răsadurile se produc în sere înmulţitor sau răsadniţe calde. Semănatul are loc în ianuarie, folosindu-se 1,2 kg pentru un hectar de cultură pură. Răsadul se repică în cuburi nutritive de 5 x 5 cm.

Plantarea răsadurilor are loc la începutul lunii martie la distanţe de 25/20 cm, câte 2 rânduri pe coronamentul stratului, lăsând astfel loc pe marginea stratului, pentru cultura principală.

Până la înfiinţarea culturii principale se face completarea golurilor, o prașilă manuală, udări şi aerisirea solarului în zilele mai călduroase. După înfiinţarea culturilor de bază, dirijarea microclimatului se face în funcţie de cerinţele acestora.

Recoltarea are loc în perioada aprilie-mai procedându-se ca la cultura din sere.

Răsadnițe cu legume – lucrări de întreținere ce trebuiesc făcute

1

Lucrările de întreținere sunt asemănătoare atât în cazul cultivării legumelor în spații protejate , cât și a celor cultivate în câmp.

Asigurarea desimii corespunzătoare

Asigurarea desimii corespunzătoare, în special la culturile înființate prin răsad, prin completarea golurilor apărute, cu răsad reținut în acest scop. La culturile efectuate prin semănat se poate efectua răritul.

Plivitul buruienilor și udarea culturilor

Plivitul buruienilor completează lucrarea de afânare. Se face manual, în special pentru buruienile apărute aproape de baza plantelor. Udarea culturilor se face diferențiat, în funcție de cerințele plantelor, temperatură și faza de vegetație.

După fiecare udare răsadnițele se aerisesc pentru ca pe frunze să nu rămână picături de apă.

plivitul buruienilor

Fertilizarea fazială

Fertilizarea fazială se efectuează în funcție de specii, cerințele și durata de vegetație, aplicându-se în general între 2 și 5 udări.

Prima fertilizare se aplică atunci când plantele au un număr apreciabil de frunze bine formate, iar următoarele la intervale stabilite în funcție de specie, de regula la 15-20 de zile între ele. Se folosesc cu bune rezultate fertilizanții foliari, aplicați extraradicular, caz în care nu mai este nevoie spălarea frunzelor, dar se face aerisirea.

Mușuroirea și mulcirea solului

Mușuroirea cu substrat sau fixarea vrejurilor din loc cu cârlige speciale, pentru a favoriza înrădăcinarea prin apariția de rădăcini adventive, se face cu rezultate bune la culturile de castraveți și pepeni galbeni.

Mulcirea solului se recomandă să se facă cu un strat de mraniță, turbă sau paie în grosime de 5 cm, cu scopul de a menține o umiditate mai bună în substratul de cultură, pentru menținerea suprafeței solului curată de buruieni și a unei temperaturi corespunzătoare la nivelul sistemului radicular.

Susținerea plantelor și înălțarea tocurilor

Susținerea plantelor în special la tomate, se asigură cu spalieri de sârmă fixați pe țăruși joși de care se susțin plantele cu ajutorul sforilor. După fixarea sistemului de susținere plantele nu se mai acoperă.

Înălțarea tocurilor se asigură la speciile cu talie mai înaltă ca ardei, vinete, tomate. Lucrarea se execută pe măsură ce plantele cresc, prin introducerea de gunoi sub tocurile răsadnițelor, creând în interior un spațiu corespunzător pentru creșterea plantelor.

Copilitul, cârnitul și ciupitul

Copilitul se aplică la tomate și se execută total sau parțial, lasându-se un copil. Cârnitul plantelor de tomate se execută după 3 inflorescențe pe tulpină sau 2 inflorescențe pe tulpina principală și una pe copil. La răsadurile de castraveți și pepeni galbeni, cârnitul vârfurilor acestora se face prin ruperea după 2 frunze adevărate, în momentul plantării.

Ciupitul se aplică la castraveți și pepeni galbeni cu scopul dirijării fructificării.

Care sunt pașii pentru realizarea răsadurilor de legume;

producerea rasadurilor

În diferite tipuri de răsadnițe, amenajate corespunzător se pot înființa culturi legumicole prin răsad la tomate, ardei gras sau iute, vinete, castraveți, dovlecei și lista poate continua. Iată mai jos prezentați pașii ce trebuiesc urmați pentru a obține răsadurile dorite.

Alegerea și amenajarea suprafețelor

Terenul destinat amplasării răsadnițelor trebuie să fie: bine adăpostit, neted și cu o ușoară pantă, permeabil, cu apă freatică la adâncime mare. Dacă suprafețele sunt amplasate în afara curților populației, în câmp deschis, suprafața se împrejmuiește cu garduri de protecție înalte de 2-3 metri, din panouri de stuf, coceni, paie pentru evitarea curenților reci de aer. Suprafața se curăță de resturile vegetalede gheață și zăpadă.

rasaduri

Procurarea, păstrarea și pregătirea gunoiului

Materialele organice, cu ajutorul cărora se pot încălzi răsadnițele biologice pot fi: gunoiul de grajd (de bovine, ovine, etc)și gunoiul artifical (paiele, pleava, rumegușul, etc). În funcție de necesarul de material biologic stabilit pentru suprafața de răsadniță considerată, procurarea și pregătirea acestuia se face diferențiat.

Pentru cantitățile mari, materialul organic se poate procura tot timpul anului și se păstrează în platforme de păstrare de dimensiuni aproximative de 2 – 2,5 m lățime, 1,6 – 1,8 m înățlime și lungime variabilă în funcție de posibilități și necesități. Pentru a nu fermenta se micșorează valoarea unuia dintre factorii vitali necesari activității microorganismelor care influențează descompunerea materiei organice și anume:aerul, apa sau căldura prin metode ca: presarea (îndesarea), uscare sau înghețare.

Cu 7-10 zile înainte de a fi folosit, gunoiul se așează în platforme preîncălzite, în straturi alternative de 20 – 25 cm, de gunoi proaspăt cu gunoi păstrat, realizând platforme mai mici, late de 2 m și înalte de 1,6 – 1,8 m, cu scopul declanșării procesului de fermentație. Pentru activarea acestui proces se intervine prin adaos de var nestins, pietre încinse, apă caldă sau urină de grajd.

Pentru suprafețe mici și în situația existenței cantităților corespunzătoare de gunoi proaspăt, acesta se poate folosi ca atare.

Patul cald (patul de răsadniță sau platforma de răsadniță) este suprafața amenajată cu material biologic, pe care se așează tocurile de răsadniță. Are dimensiuni variabile în funcție de necesități și sunt stabilite numai prin calcule. Grosimea patului cald este variabilă în funcție de momentul amplasării și specia cultivată, variind între 0,4 și 0,8 m.

În vederea amenajării patului cald, pe suprafața stabilită se așează mai întâi un strat de paie sau de coceni, de cira 10 cm grosime, cu rol de izolare de pământul rece și de drenare a mustului de gunoi rezultat din platforma de răsadniță și apoi gunoiul.

Amplasarea răsadnițelor

Pe patul cald, imediat după amenajare se așează tocurile de răsadnițe. Dacă sunt mai multe, se lasă spații libere între ele de 0,5 m pentru a asigura o bună circulație, spații ce asigură și la margini, în jurul platformei, pentru a evita influența curenților reci de aer. Pentru o cât mai bună etanșare pe potecile dintre tocuri cât și în interiorul acestora se așează gunoi proaspăt. Imediat după efectuarea lucrărilor menționate, răsadnițele se acoperă cu rame. Pentru o cât mai bună etanșare pe potecile dintre tocuri cât și în interiorul acestora se așează gunoi proaspăt. Imediat după efectuarea lucrărilor menționate, răsadnițele se acoperă cu rame.

În interiorul tocurilor se introduce amestecul de pământuri, în grosime de 15 – 25 cm în funcție de specia cultivată, care se nielează. Se acoperă din nou răsadnițele timp de 3-5 zile, până ce amestecul se încălzește și apoi se trece la înființarea culturilor. În acest scop, amestecul de pământ se mobilizează pentru a elimina excesul de gaze formate, se nivelează și se udă, asigurând umiditatea optimă.

Producerea răsadurilor

Producerea răsadurilor se face după tehnologia clasică, ținând cont de tipul de răsadniță și momentul înființării culturii, pe de o parte și vârsta răsadurilor, pe de altă parte.

Pentru aceiași specie, cantitățile de semințe folosite sunt apropiate de cele ale culturii similare timpurii din câmp.

rasaduri

Cum se înființează culturile

Se plantează sau se seamănă manual, la distanțele stabilite pentru a asigura desimea corespunzătoare a plantelor pe suprafața cultivată.

Semănatul se poate face și cu unele utilaje speciale, de dimensiuni reduse, dar acționate manual.

Recoltarea se face esalonat in functie de specie, asigurand piata cu legume proaspete primavara devreme sau toamna tarziu.

Cum putem combate nematozii;

teren pentru legume

Atunci când doriți să începeți o afacere în domeniul cultivării legumelor în câmp, cel mai important lucru îl reprezintă alegerea terenului unde se va înființa cultura. Pentru acest lucru trebuie cunoscute o serie de considerente pe care trebuie să le aveți în vedere când cumpărați terenul pentru a putea obține cele mai bune rezultate.

Cerințele legumelor impun cultivarea lor pe terenurile cele mai fertile și cu posibilități de exploatare intensivă și rațională tot timpul anului, iar pentru asta trebuie avute în vedere o serie de condiții pe care îi vom prezenta mai jos.

Alegerea terenului pentru o fermă care se va ocupa de cultivarea legumelor trebuie să țină cont de 3 aspecte important precum factorii climatici, ai solului și social-economici.

Condițiile climatice

Prin influențele climatice înțelegem faptul că trebuie să ținem cont de temperatura aerului, temperatura solului, umiditatea aerului, precipitații și vânturi. Interesează în mod deosebit temperatura medie anuală, temperatura medie a lunii celei mai calde, dar și precipitațiile înregistrate în perioada cea mai secetoasă. Cu alte cuvinte acest factor este unul foarte important pentru că anumite culturi pot fi cultivate doar în anumite regiuni ale țării.

Ce se recomandă atunci când alegem terenul

Terenul trebuie să fie pe cât posibil comasat într-un singur trup și să fie adăpostit de vânturile din regiune. Este recomandabil ca terenul să fie plan sau o ușoară pantă spre sud, sud-vest, sud-est, nesupus inundațiilor, asigurat cu sursă de apă pentru irigare, cu pânza freatică la adâncime mai mare de 2 m și ferit de surse de poluare.

Solul trebuie să aibă un grad ridicat de fertilitate, strat arabil profund, conținut ridicat în substanță organic (4-5% humus) cu textură ușoară, capacitate bună de reținere a apei, care se lucrează ușor, se încălzește și se zvântă repede și nu face crustă.

Avem unde să desfacem producția de legume

Terenul trebuie să fie situat cât mai aproape de centrele de desfacere a produselor. Să aibă asigurate căi de comunicație practicabile în tot timpul anului ca spre exemplu căi ferate, șosele asfaltate. Dacă producția este desinată prelucrării pe cale industrială, este bine ca ferma să fie amplasată în apropierea acestor fabrici și să existe posibilitatea asigurării forței de muncă necesare.

În alegerea amplasării terenului este bine de luat în calcul, pe cât posibil, să fie amplasate în apropierea complexelor zootehnice pentru a putea folosi în mod eficient îngrășămintele organice și a valorifica deșeurile de produse legumicole.

Ce facem în cazul în care avem teren lângă casa

În grădina de lângă casă, locul de cultură a legumelor trebuie să fie însorit în cea mai mare parte a zilei.

Poziția grădinii de legume față de construcțiile existente trebuie astfel aleasă încât, în primul rând lumina și căldura să fie prezenți pe o durată de timp cât mai mare.

Nu este indicat cultivarea legumelor la umbra pomilor de talie mare și a clădirilor.

Cum putem combate nematozii

combaterea nematozilor

Nematozii rădăcinilor sunt deseori numiți și nematozii solului. Nematozii transparenți nu ating nici 1 mm lungime, se mișcă șerpuind în sol și sunt greu vizibili cu ochiul liber.

Nematozii rădăcinilor alcătuiesc una dintre subspeciile nematozilor. Pot fi deosebite și specii utile de nematozi. Nematozii dăunători pot fi nematozii rădăcinilor, nematozii frunzelor și nematozii tulpinii.

Tipurile de nematozi întâlniți

Nematozii rădăcinilor dăunează în primul rând plantele legumicole. Trăiesc în rădăcini sau pe suprafața acestora și pot fi împărțite în trei categorii:

  • Nematozii galicoli ai rădăcinilor sug seva rădăcinilor. În urma acestui fapt se formează umflături care împiedică dezvoltarea plantei
  • Nematozii migratori pot fi întâlniți în sol afânat și nisipos. Rădăcinile contaminate se brunifică sau capătă o nuanță mov, iar planta nu se dezvoltă.
  • Nematozii tuberculilor îți depun ouăle în micile chisturi de pe rădăcinile plantei. Ouăle închistate pot supraviețui timp de mai mulți ani. Doar larvele pătrund în interiorul plantelor.

Cum ne putem proteja culturile

Împotriva nematozilor rădăcinilor nu există produse chimice de combatere. De obicei nematozii rădăcinilor apar în număr mare în solul epuizat unilateral prin practicarea de monocultură. Rotația culturilor sau culturile mixte, fertilizarea cu îngrășăminte verzi din plante ce alungă nematozii sau alegerea plantelor sănătoase, rezistente la nematozi sunt metodele cele mai eficiente pentru împiedicarea răspândirii dăunătorilor.

Câteva metode preventive

Efectul plantelor ce alungă nematozii este foarte diferit. Unele izgonesc nematozii cu ajutorul produselor metabolice. Unele plante, ca noile forme ale rapiței sau ale muștarului, sunt atacate de nematozi, însă aceștia se epuizează atât de tare încât nu sunt în stare să se reproducă, astfel cu timpul vor pieri. Marea majoritate a plantelor ce alungă nematozii au efecte de ameliorare a solului. Ele ameliorează solul epuizat și stimulează maturizarea acestuia.

  1. Rotația culturilor constă în plantarea variată. Plantați doar la fiecare 3-4 ani aceleași plante în același loc.
  2. Culturile mixte împiedică epuizarea unilaterală a solului și acumularea de secreții ale unei anumite plante
  3. Plantați între legume plante protectoare care alungă nematozii. Acestea previn contaminările mai mari
  4. Cultura ridichilor sau muștarului sau fertilizarea cu îngrășământ verde contra nematozilor vor distruge dăunătorii

Florile care alungă nematozii

Crăițe – hibrizii cu flori mărunte și parfum puternic distrug nematozii. Hibrizii cu flori mari și parfum slab nu sunt indicații acestui scop

Gălbenele – secrețiile rădăcinilor alungă nematozii și stimulează viața solului

Fluturașii – asemenea lipscănoaielor și rujilor, elimină prin rădăcini substanțe ce distrug nematozii

Ce plante sunt atacate frecvent de nematozi

  • Ceapa este atacată mai rar de nematodul rădăcinilor, însă nematodul tulpinilor provoacă pagube serioase
  • Fasolea este atacată de nematodul tulpinilor, mazărea de nematodul rădăcinilor. Dăunătorii opresc dezvoltarea plantei, care se îngălbenește și se ofilește
  • Varză – nematodul tuberculilor atacă varză, rădăcina devine filamentoasă și iese la suprafața solului, pe rădăcină apar chisturi
  • Morcov – poate fi atacat de nematodul tuberculilor, nematodul galicol al rădăcinilor și nematozii migratori
  • Tomate – pot fi atacate de nematodul rădăcinilor, însă pe porțiunile de deasupra solului pot apărea nematodul frunzelor și nematodul tulpinii și se recomandă alegerea de soiuri rezistente
  • Salată – nematodul tuberculilor, nematodul galicol al rădăcinilor și nematozii migratori împiedică formarea căpățânilor
  • Țelina – poate fi atacată de nematodul galicol al rădăcinilor și nematozii migratori, pe organele de deasupra solului pot apărea nematodul frunzelor și nematodul tulpinii

atac nematozi

Îngrijirea pe tot parcursul anului

Primăvara, afânați adânc solul stratului și amestecați în pământ compost sau îngrășământ organic cu descompunere lentă. Ameliorați solul cu carbonat de calciu, carbonat de magneziu sau rocă măcinată. În caz de contaminare gravă, semănați îngrășământ verde contra nematodului rădăcinilor.

Plantați doar soiuri viguroase și sănătoase, puneți între plantele legumicole crăițe, gălbenele, ruji, lipscănoaie sau fluturați.

Vara, verificați regulat plantele. Distrugeți exemplarele contaminate și întăriți-le pe cele sănătoase cu soluții de îngrășământ.

Toamna afânați solul și fertilizați-l cu compost și carbonat de calciu. În caz de contaminare gravă la începutul toamnei, puneți în strat plante ce alungă nematozii și ameliorează solul. Lăsați aceste plante în sol până primăvara.

 

OFERTA – Sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene- 5 mari avantaje

 Tehnologie solară fotovoltaică » Kituri solare fotovoltaice și eoliene pentru irigații în agricultură » Sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene: 5 mari avantaje
Viitorul producerii de energie electrică în mod econom și care să nu afecteze mediul înconjurător stă în sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene. Astfel de sisteme sunt concepute pentru a folosi atât energia solară, cât și pe cea eoliană, pentru a produce electricitate.

În agricultură se folosesc cu preponderență astfel de sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene deoarece acestea oferă utilizatorilor o serie de avantaje care fac diferența încă de la prima rază de soare și prima adiere de vânt. Iată mai jos 5 mari avantaje.

  1. Cu sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene agricultura devine mai profitabilă

Sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene preț

Sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene

În ceea ce privește aspectul financiar, astfel de sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene au un plus major, deoarece nu necesită costuri mari de întreținere, iar în ceea ce privește producerea de energie electrică, aceasta se realizează cu costuri zero. Astfel, agricultura poate deveni foarte rapid un segment profitabil din toate punctele de vedere.

  1. Natura este protejată când se folosesc sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene

Încălzirea globală este o amenințare cu care ne confruntăm cu toții, iar faptul că există metode alternative de producere a energiei electrice care nu afectează mediul înconjurător este cu adevărat îmbucurător. Astfel de sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene sunt capabile să livreze electricitate verde fără a afecta natura.

  1. Aceste sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene produc energie electrică în orice condiții meteorologice

Astfel de sisteme hibride pentru irigații au marele avantaj că sunt prevăzute atât cu panouri solare pentru a capta energia solară, cât și cu o turbină eoliană care folosește puterea vântului. Cu alte cuvinte, aceste sisteme hibride se adaptează oricăror condiții și produc energia necesară sistemelor de irigații în mod eficient.

  1. Componente de calitate și durabilitate mare în timp pentru sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene

Materialele folosite la fabricarea componentelor acestor sisteme sunt de înaltă calitate, fapt ce le garantează durabilitate în timp.

  1. Independență energetică pentru agricultori cu sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene

Unul dintre cele mai importante aspecte este reprezentat de faptul că, beneficiind de puterea unor astfel de sisteme hibride pentru irigaţii solare şi eoliene, utilizatorii pot deveni independenți din punct de vedere energetic. Aceste instalați hibride sunt salvarea culturilor agricole aflate în localități izolate, fără racordare la rețeaua națională de electricitate.

Descrierea instalațiilor hibride solare și eoliene pentru irigații în agricultura de 2.25kW PV și 600W EOL putere instalată

Instalațiile hibride solare și eoliene pentru irigații în agricultura de 2.25kW PV și 600W EOL putere instalată le oferă agicultorilor independența și costuri mai mici față de cele pe care trebuie să le suporte dacă aleg să se racordeze la rețeaua de electricitate națională, în condițiile în care au terenurile agricole în locuri izolate. Instalațiile hibride solare și eoliene irigații în agricultura de 2.25kW PV și 600W EOL putere instalată sunt alcătuite atât din panouri solare, cât și dintr-o turbină eoliană care produc fiecare 7kWh energie electrică medie zilnică anuală, respectiv 600Wh, în cazul în care bate vântul cu 11m/s. Instalațiile hibride solare și eoliene pentru irigații în agricultura de 2.25kW PV și 600W EOL putere instalată sunt compuse și dintr-un invertor de la Victron, dar și dintr-un regulator de încărcare, 8 baterii solare cu acid și un sistem de monitorizare a acestora. Astfel de instalații sunt recomandate îndeosebi agricultorilor care au terenurile în zone izolate și nu se pot racorda la Sistemul Energetic Național.

Pentru mai multe detalii despre aceste instalații hibride solare și eoliene pentru irigații în agricultura de 2.25kW PV și 600W EOL putere instalată, dar și despre alte kituri solare fotovoltaice și eoliene pentru irigații în agricultura, accesați esolar.ro

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.