Coriandrul, sau „Coriandrum Sativum”, este o puternica planta cu multe beneficii de sanatate ce si-a castigat renumele de “planta minune”. Chinezii credeau de exemplu despre coriandru ca ar conferi nemurirea.
Iar Hipocrate, faimosul vindecator al Greciei antice, care a devenit cunoscut ca „Parintele medicinei”, se spune ca il utiliza si il recomanda regulat pentru o larga gama de afectiuni.
Descoperit de arheologi in mormantul faraonului egiptean Tutankamon, coriandrul (cunoscut si ca „patrunjel chinezesc”), a fost gasit in site-uri arheologice vechi inca din anii 5000 i. Cr. Utilizarea acestei plante are de asemenea o indelungata istorie si in bazinul mediteranean, Orientul Mijlociu si Asia, una de mii de ani… si joaca un rol major in medicina straveche.
Cunoscut pentru capacitatea lor de a vindeca „varsatul de vant” (variola), si avand proprietati medicinale documentate in scrierile sanscrite si grecesti, semintele de coriandru au o reputatie impresionanta in ce priveste suportul acordat sanatatii, prea putine plante egaladu-i reputatia, chiar si in ziua de azi.
In Europa, coriandrul a fost considerat in mod traditional ca o planta „antidiabetica”. Iar in India a fost utilizat in mod traditional pentru proprietatile lui anti-inflamatorii. In vreme ce in Statele Unite coriandrul castiga rapid popularitate pentru efectele lui de micsorare a colesterolului.
Amplasarea culturii. Se recomandă cultivarea coriandrului după plante ce lasă solul curat de buruieni, fără resturi vegetale şi cu o cantitate mare de elemente nutritive în sol, aşa cum sunt leguminoasele pentru boabe sau unele plante prăşitoare care au fost fertilizate cu gunoi de grajd. Se poate cultiva în condiţii foarte bune şi după cereale păioase, cu condiţia să fie încorporate foarte bine resturile vegetale (paiele), pentru a asigura astfel un plus de materie organică în sol.
Coriandrul nu va fi cultivat după alte plante din fam. Apiaceae (de exemplu: anason, fenicul, chimen) sau în monocultură, şi va reveni pe acelaşi teren numai după 4-5 ani, pentru a evita astfel apariţia de buruieni, boli şi dăunători specifici.
Administrarea îngrăşămintelor. Coriandrul este mare consumator de azot şi mai puţin de fosfor şi potasiu. În exces, îngrăşămintele cu azot favorizează atacul bolilor criptogamice, care scad mult calitatea fructelor. Dozele de îngrăşăminte aplicate trebuie să fie moderate. O cultură de coriandru are nevoiede un aport în elemente nutrtive de 50-70 kg N/ha, 40-50 kg P2O5/ha, 30-35 kg K2O/ha. Se pot utiliza atât compostul cât şi mraniţa, pe suprafeţe mici, dar şi gunoiul de grajd bine fermentat (15-20 t/ha), pe suprafeţe mai mari. Îngrăşămintele cu fosfor de tipul fosfaţilor naturali şi al sulfatului de potasiu, se recomandă a fi adminstrate toamna, sub arătură.
Lucrările solului. Imediat după recoltarea plantei premergătoare se recomandă mărinţire resturilor vegetale printr-o lucrare de dezmiriştit realizată cu grapa cu discuri, şi apoi arătura propriu-zisă. Prin lucrările solului, se realizează nivelarea terenului pentru a conserva rezerva de apă din sol şi pentru a asigura efectuarea în condiţii bune a semănatului şi a recoltării mecanizate, fără pierderi. Arătura trebuie efectuată la 20-22 cm adâncime să fie de calitate şi să asigure încorporarea resturilor vegetale. La desprimăvărare este necesară o lucrare de grăpat, pentru mobilizarea solului compactat peste iarnă. Pregătirea patului germinativ trebuie să se realizeze cu un combinator, pe adâncimea de semănat. Se va evita un exces de lucrări înainte de semănat din dorinţa de a pregăti foarte bine patul germinativ pentru a nu spulbera solul şi a favoriza formarea crustei.
Sămânţa şi semănatul. Soiurile recomandate pentru semănat sunt Omagiu şi Sandra. Sămânţa trebuie să provină din loturi semincere cultivate în sistem ecologic, trebuie să fie certificată de un organism de inspecţie şi certificare ca provenind din astfel de loturi semincere. De asemenea, sămânţa trebuie să fie sănătoasă, cu puritatea fizică de minimum 94% şi germinaţia de minimum 65%. Coriandrul se seamănă primăvara în prima urgenţă, respectiv în luna martie, când evoluţia vremii permite intrarea pe teren. Se seamănă cu semănători universale (de tip SUP – SUP-21, SUP-29, SUP-48), la distanţa între rânduri de 25 cm sau chiar 50 cm pe terenurile îmburuienate, care necesită praşile repetate. Datorită seminţelor mici, adâncimea de semănat recomandată este de 3-5 cm. Densitatea plantelor în lan poate fi la răsărire de circa 200.000- 300.000 de plante/ha, ce se poate realiza cu norme de semănat de 12-20 kg/ha..
Lucrările de îngrijire. După răsărirea plantelor se recomandă praşile şi pliviri de câte ori este nevoie pentru a menţine solul curat de buruieni. Controlul bolilor (bacterioza, cercosporioza şi putregaiul rădăcinilor), se realizează preventiv prin lucrări fitotehnice (respectarea rotaţiei, distrugerea resturilor vegetale) de combatere sau cu ajutorul tratamentelor pe bază de preparate minerale, de genul: hidroxidului de cupru (Champion 50 WP, Funguran OH 50 WP) sau oxiclorurii de cupru (Turdacupral 50 PU), în doze de 0,4-0,5%.
Pentru controlul viespei seminţelor de coriandru (Systole coriandri) se recomndă combaterea biologică cu ajutorul prădătorilor entomofagi, de genul viespei Trichogramma spp.
Pentru asigurarea polenizării sunt recomandate două colonii de albine pe hectar, amplasate la marginea lanului la începutul înfloritului..
Recoltarea. Condiţionarea. Producţia. Recoltarea se realizează cu combinele de tip universal (pentru cereale), atunci când 60-70% din fructe au ajuns la maturitate. La treierat, se recomandă reglarea cu atenţie a combinei pentru a fi evitată spargerea fructelor. În anumite situaţii, este posibilă şi recoltarea în două etape, mai întâi tăierea plantelor şi apoi, la câteva zile, treieratul.
După recoltare, produsul destinat consumului se condiţionează la selector, pentru eliminarea impurităţilor. Condiţiile tehnice de recepţie, prevăd ca produsul să fie format numai din fructe întregi.
Impurităţile admise în recoltă sunt următoarele: aproximativ 3% fructe înnegrite; 7% fructe jumătăţi (mericarpii); corpurile străine organice trebuie să fie maximum 2%, şi cele minerale maximum 1%. Umiditatea maxim admisă trebuie să fie de 12%, iar cantitatea de ulei volatil aproximativ 0,3%. Se pot obţine în sistem ecologic producţii de 1200-1400 kg fructe /ha.
Uleiul de coriandru ar putea deveni arma numarul unu pentru vindecari
Semintele de coriandru erau folosite dintotdeauna in Iran pentru eliminarea anxietatii si a insomniei. Impotriva acestor tulburari psiho-emotionale exista un tratament simplu, cu pulbere de coriandru, din care se iau cate 2 grame de 4 ori pe zi, in cure de 49 de zile, cu 10 zile de pauza.
S-a constatat faptul ca exista alimente si condimente care au un cert efect de protectie a organismului impotriva instalarii anumitor tipuri de cancer. Administrarea la diferite animale de experienta a unei cantitati de seminte de coriandru proaspat macinate (asa incat sa contina ulei volatil in proportie mare), a redus, de pilda, valorileparametrilor tumorali. Se recomanda administrarea zilnica a patru lingurite de pulbere de coriandru proaspat macinat (in ziua respectiva), in cure de lunga durata – minim 3 luni. Acest tratament este recomandat si la alte tipuri de cancer (cancer la colon, la san).
Un studiu realizat la universitatea din Ulster arata ca semintele de coriandru ajuta la normalizarea nivelului de insulina la diabetici si diminueaza colesterolul. Se consuma infuzie combinata din seminte de coriandru, cate un litru zilnic, in locul apei de baut.
Pentru colici abdominale la adulti – se administreaza 1-3 cani de infuzie fierbinte de seminte de coriandru. Este un puternic carminativ (elimina gazele intestinale) si spasmolitic.
Frunzele de coriandru contin antihistaminice naturale, vitamina C si bioflavonoide ce reduc reactiile alergice de tipul febrei fanului. Se consuma sub forma de salata, in cure de minimum 12 zile, fiind recomandate mai ales in timpul perioadelor cand expunerea la factorii alergeni este mai intensa.
Coriandrul este bogat in nutrienti vitali
Coriandrul asa cum este cunoscut in ziua de astazi, este foarte popular pentru proprietatile lui anti-inflamatorii, si cunoscut pentru capacitatea lui de a ajuta la remedierea unei lungi liste de afectiuni, inclusiv variola, diareea, aftele bucale, indigestia, tulburarile menstruale, intoxicatiile alimentare, conjunctivitele, afectiuni ale pielii, tulburari ale nivelului de zahar din sange, probleme oculare, osteoporoza, artrita, anemie, reumatism, dureri de cap, insomnie, dureri musculare si rigiditate generala.
Ca „poarta catre sanatate”, coriandrul are proprietati de intarire a ficatului, si este o excelenta sursa de fitonutrienti si flavonoizi. Mai langa aceasta mai este si o fenomenala sursa de minerale, incluzand intre acestea potasiul, calciul, magneziul, fierul si manganul, ca si acidul folic, riboflavina, niacina, betacaroten si o generoasa doza din vitaminele C, A si K – toate importante pentru o sanatate optima.
Uleiul de coriandru rezolva „problemele vitaminei D”
Deoarece vitamina D este „solubila in grasimi”, are nevoie de grasimi sanatoase pentru a fi eficienta. Semintele de coriandru sunt pline de acizi grasi si uleiuri esentiale. De fapt, ele contin ca total de lipide 28,4% din greutatea semintei!
Exista ample dovezi care sugereaza ca vitaminele A si K sunt necesare pentru o adecvata asimilare a vitaminei D. O portie de coriandru contine aproximativ 400% din ratia zilnica recomandata de vitamina K si ample cantitati de vitamina A.
Patogenii din corp streseaza sistemul imunitar si pot afecta nivelul de vitamina D. Prezenta antioxidantilor, a bogatiei de fitonutrienti, minerale si vitamine din coriandru lucreaza cu toate in mod sinergic pentru a amplifica imunitatea generala a corpului.
Metalele toxice comune precum mercurul, plumbul, aluminiul si cadmiul, afecteaza capacitatea corpului tau de a produce suficienta vitamina D. Uleiul de coriandru a fost demonstrat ca fiind cel mai puternic chelator natural cunoscut al metalelor toxice, care ajuta la inlaturarea mercurului, cadmiului, aluminiului si plumbului din corp!
Obtinerea „vitaminei D naturale” de la soare este cu siguranta cea mai buna cale, totusi poate pune mari riscuri de cancer la piele daca ai carente de antioxidanti si/sau omega-3! Iar de fapt deficientele de grasimi omega-3 constituie un factor de risc cu mult mai semnificativ pentru cancerele mortale de piele decat expunerea la soare!
Uleiul de coriandru iti furnizeaza o excelenta sursa de antioxidanti! Pentru puterea amplificatoare a grasimilor omega-3, uleiul de coriandru sporeste bioconversia naturala a acidului alfa-linoleic in EPA si DHA (acizi grasi esentiali omega-3: acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic) la studiile pe animale.
Coriandrul si reglarea nivelului de zahar in sange
In 2009, diabetul de tip 2 afecta in intreaga lume 285 de milioane de persoane. Astazi, in 2014, afecteaza 365 de milioane de oameni in intreaga lume! Datorita efectului stimulator al uleiului de coriandru asupra glandelor endocrine, secretia de insulina a pancreasului este sporita, rezultand nivele sporite de insulina in sange. Acest lucru regleaza asimilarea si absorbtia adecvata a zaharului si are ca rezultat nivele mai sanatoase ale zaharului din sange.
Puterea de lupta impotriva bolilor cronice
Metalele grele sunt factorul numarul 1 care contribuie la bolile cronice – precum boala lui Crohn, fibromialgia, scleroza multipla si Alzheimerul. Coriandrul a demonstrat ca este un puternic mobilizator al evacuarii mercurului, cadmiului, plumbului si aluminiului din oase si din sistemul nervos.
Coriandrul mai este si singura substanta cunoscuta ce capata „ permis de intrare” inauntrul celulei – diislocand metalele toxice atasate organelor celulare, dinspre interiorul nucleului celulei – si de fapt inversand deteriorarea ADN-ului ce fusese cauzata de aceste metale! Cel mai bine este sa fie luat cu 30 de minute inainte de mancatul alimentelor ce contin fibre sau a unei surse curate de chlorella.
Digestie
Uleiul de coriandru ajuta la secretarea enzimelor si a sucurilor digestive din stomac, stimuland astfel miscarea peristaltica si digestia generala. Si datorita si efectelor antioxidante, antifungice si „antibiotice”, uleiul de coriandru a demonstrat ca ajuta la sporirea absorbtiei din stomac.
Candida
Datorita puternicelor lui proprietati antifungice, coriandrul s-a dovedit a fi eficient in stoparea supradezvoltarii Candida albicans si a oricaror invadatori digestivi ce ar insoti-o. Acest lucru favorizeaza proliferarea bacteriilor intestinale sanatoase si imbunatateste functionarea sistemului imunitar.
Regleaza colesterolul
Consumul zilnic de ulei de coriandru reduce cantitatea de grasimi deteriorate (peroxizi ai lipidelor) din membranele celulare. Studiile au aratat ca acest ulei micsoreaza nivelul colesterolului rau si sporeste nivelul colesterolului bun.
Un studiu pe cobai a demonstrat ca, combinatia din coriandru, de acid linoleic, acid oleic, acid palmitic, acid stearic si ascorbic (vitamina C) este eficienta si in reducerea depozitelor de colesterol de pe peretii interiori ai arterelor si venelor.
Hipertensiune
Consumul de ulei de coriandru s-a demonstrat ca reduce presiunea sanguina la pacientii suferind de hipertensiune.
Cancer
Coriandrul contine coriandrol, o substanta utilizata pentru a trata cancerul de ficat. Atunci cand este combinat cu o dieta sanatoasa, se crede ca, coriandrul este eficient in prevenirea anumitor cancere, precum cel la ficat, la san si la colon.
Boli datorate bacteriilor si vectorilor alimentari
Uleiul de coriandru este o NECESITATE atunci cand calatoresti! In majoritatea tarilor exista un procent de 30% (sau chiar mai mult) al impactului bolilor cu vectori alimentari asupra populatiei… iar uleiul de coriandru a fost demonstrat ca avand rezultate DRAMATICE impotriva tuturor bolilor majore cu vectori alimentari!
Cercetari recent publicate au aratat ca uleiul de coriandru are capacitatea de a omora bacterii periculoase precum E. Coli, MRSA, salmonela si Bacillus cereus. Din cele 12 tulpini bacteriene testate, fiecare tulpina bacteriana a aratat o reducere a cresterii, iar majoritatea au fost omorate! Iar acest lucra a fost facut cu solutii continand doar 1,6% ulei de coriandru!
Imagineaza-ti efectul uleiului de coriandru 100%
Uleiul de coriandru actioneaza prin deteriorarea membranei celulei bacteriene, cauzand moartea celulara – potrivit studiului din Jurnalul de Microbiologie Medicala. Inca din 2004 un studiu publicat in Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara arata ca, compusul dodecenal (gasit in coriandru) era de doua ori mai eficient decat gentamicina, antibioticul utilizat in mod obisnuit pentru omorarea salmonelei!
De fapt s-a stiut de mult timp ca „salsa” (sosul cu coriandru) are proprietati antibacteriene… numai ca nimeni nu a realizat ca era coriandrul din sos cel care era responsabil de asta.
Una peste alta, SIGUR vei experimenta vreun fel de boala cu vector alimentar de mai multe ori in viata ta… cu uleiul de coriandru alaturi, vei fi pregatit!
Ce fel de ulei sa cumperi
Mai intai, trebuie sa fie ulei pur de coriandru. De asemenea, vei mai vrea sa cumperi ulei organic presat la rece care este complet lipsit de aditivi – si ar trebui depozitat intr-o sticla inchisa la culoare cu protectie anti-lumina si etansa.
Surse utilizate:
http://www.ajebs.com/vol1/22.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18831331
http://www.hygienic-healing.com/HHG-Disease/Smallpox%20outbreak.pdf
http://www.banglajol.info/index.php/JBS/article/viewArticle/457
http://www.google.com/patents/US20070160686?dq=coriander+eczema#v=onepage&q=coriander%20eczema&f=false
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11229280
http://www.scopemed.org/?jft=11&ft=11-1292220305
http://jxb.oxfordjournals.org/content/60/1/227.short
http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09315.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20608729
http://www.drdavidwilliams.com/cilantro-clay-for-detoxification/?promocode=WEB14#axzz35o110e2J
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22301773
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21718774
http://www.rawfoodinfo.com/articles/art_cilantroremheavymetals.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037887410800696X
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21788125
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21862758
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9527351
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037887410800696X
http://jmm.sgmjournals.org/content/60/10/1479
http://www.thealternativedaily.com/better-vitamin-d-revolutionary-new-coriander-oil-may-1-weapon-fight-better-health – coriandru