Citeva soiuri si hibrizi de ceapa straini si din tara; Cum să scapi definitiv de călcâiele crăpate- De ce apare parul alb la tineri si ce e de facut?- Stresul îți afectează creierul! Iată ce spun studiile- Cauze nebănuite ale durerilor de cap- Va prezentam citeva soiuri si hibrizi de ceapa din care puteti scoate bani

Ceaiul de TRIFOI ROSU, remediu miraculos pentru FEMEI

77•1  Soiuri si hibrizi romanesti;
•2  Soiuri si hibrizi straini.
Soiuri si hibrizi romanesti:21

• Diamant este soiul cel mai cultivat la aceasta data in tara noastra, din aceasta grupa de soiuri si hibrizi (prin semanare direct in camp), dar intr-un procent mult mai mic decat ceapa din arpagic. A fost omologat in anul 1977 si reinscris in anul 1999. Bulbul este de forma aproape sferica, greutatea de 120-300g, tunicile exterioare sunt de culoare galben-auriu. Foile interioare sunt albe, cu grosime de 1-1,5mm, suculente, cu gust dulce-placut, putin iute. Este un soi care se pastreaza bine peste iarna. Acest soi este indicat sa fie folosit atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru industrializare.
• Aurie de Buzau este singurul soi care se cultiva la noi in tara prin rasad, dar si semanat direct in camp. A fost inregistrat la ISTIS in anul 1971 si reinscris in anul 1999. Este un soi tardiv, cu perioada de vegetatie de 135-145 zile. Bulbul este mare, de forma tronconica, alungit mult spre baza si rotunjit la partea superioara, avand diametru la mijloc de 7-10cm., ajungand la greutatea de 250-300g. Capacitatea de pastrare este mijlocie, iar rezistenta la mana este, de asemenea, mijlocie. Este indicat pentru consum in stare proaspata.
• Rosie de Fagaras este un soi autohton care se cultiva in Transilvania. A fost omologat inanul 1952 si reinscris in anul 1999. Este un soi pretentios la umiditate, si de aceea nu se cultiva in regiunile secetoase. Bulbul este mare, avand greutatea de 120-150g. Forma bulbului este sferic turtita. Culoarea tunicilor exterioare este rosie-violacee intensa. Perioada de vegetatie este de 130-140 zile. Este rezistent la mana si sensibil la viroze. Capacitatea de pastrare este mijlocie. Se cultiva pentru a fi consumat in stare proaspata.
• Rosie de Aries a fost omologat in anul 1952 si reinscris in lista ofociala in anul 1999. Bulbul are forma sferica, cu greutatea de 100-200g, culoarea tunicilor pergamentoase exterioare este rosie-violacee intensa. Are o capacitate mai mica la pastrare, bulbii pornesc in vegetatie in timpul iernii intr-un procent destul de mare. Acest soi se cultiva cu bune rezultate in Transilvania unde in general umiditatea este mai mare. In perioada 2000-2002 au fost omologati un numar de trei soiuri si cinci hibrizi obtinuti la ICLF Vidra, cultivare de perspectiva pentru toate zonele din tara noastra.
• Ariana, soi semitardiv (129 zile) obtinut la I.C.L.F.Vidra in 2000, productiv, cu bulb de culoare bruna-maronie, de forma larg ovoida. Bulbul este de marime mijlocie cu un continut de substanta uscata de 14%, cu pozitia discului in afara. Este un soi tolerant la mana si la putregaiul alb, si are o buna capacitate de pastrare.
• Luciana – soi semitardiv (129 zile) obtinut la I.C.L.F.Vidra in 2000. Bulbul este de culoare maro, are forma larg obovat-rombic, mare (125g), cu pozitia discului in afara, cu 1-2 muguri vegetativi, cu 12,6% substanta uscata. Este un soi tolerant la mana si mijlociu de rezistent la putregaiul alb, are o capacitate de productie ridicata si capacitate de pastrare buna.
• Ana – soi obtinut la I.C.L.F. Vidra in 2000, cu perioada de vegetatie de 122 zile. Bulbul are dimensiune mijlocie-mare, de forma elipsoidala, culoarea maro. Este soiul cu cel mai ridicat procent de substanta uscata, 15%, putand ajunge in functie de conditiile de mediu si tehnologie la 18%. Este tolerant la mana si are o capacitate de pastrare foarte buna.
• Milena F1 – hibrid tardiv, 131 zile, obtinut la I.C.L.F.Vidra in 2001. Bulbul are forma larg ovoidala, cu greutate mare, culoare maro, foarte bine acoperit de tunici. Este un hibrid tolerant la mana, cu o capacitate foarte buna de productie si de paastrare.
• Gloria F1 – hibrid obtinut la I.C.L.F.Vidra in 2001, cu o perioada de vegetatie de 126 zile. Bulbul are o forma larg obovoida, marime medie, tunicile sunt de culoare bruna si adera foarte bine pe bulb. Este tolerant la mana, are o capacitate foarte buna de pastrare.
• Kitty F1 – hibrid obtinut la I.C.L.F.Vidra in 2002, are o perioada de vegetatie de 130 zile. Bulbul este mare, de forma in sectiune larg ovoida spre circulara, cu tunicile de culoare maro foarte aderente pe bulb. Este tolerant la mana, se pastreaza foarte bine, pornirea in vegetatie in timpul pastrarii fiind foarte tardiva.
• Marrona F1 – hibrid obtinut la I.C.L.F.Vidra in 2002, tardiv (130 zile). Bulbul este mare, cu tunici de grosime mijlocie de culoare maro. Forma bulbului in sectiune este larg ovoida spre circulara. Hibridul este tolerant la mana, putregaiul alb si putregaiul. Are o capacitate foarte buna de pastrare, pornirea in vegetatie este foarte tarzie (8-10 luni).
Citeva soiuri si hibrizi straini
• Wolska – soi de ceapa ceaclama, de origine poloneza. Este un soi tardiv, 135-145 zile, cu bulbi de forma globuloasa, destul de mari, a caror greutate variaza intre 120-150g. Tunicile pergamentoase exterioare sunt de culoare galbuie, si imbraca foarte bine bulbul. Foile exterioare sunt colorate in alb-galbui, sunt suculente, bogate in substanta uscata, nu prea iuti. Bulbii se pastreaza bine peste iarna. Se recomanda sa fie cultivat in zonele din estul si sud-estul tarii. Se recomanda a se consuma in stare proaspata, dar si utilizarea la industrializare.
• Banko – soi creat de firma Sluis&Groot Seeds BV-Olanda. Este un soi tardiv, avand o perioada de vetatie de 139-145 zile. Bulbul are dimensiunea mijlocie spre mare. Forma bulbului este eliproidala. Culoarea exterioara a bulbului este galben-pal. Bulbii sunt rezistenti la inmugurire pe timpul pastrarii indelungate. Este tolerant la putregaiul cenusiu si la mana. Realizeaza productii foarte bune, depasind 40t/ha. Bulbii sunt destinati pentru a asigura consumul curent de lunga durata prin pastrarea foarte buna a acestora in depozite.
• Copra F1 – hibrid creat la firma Bejo-Zaden BV-Olanda. Bulbul are dimensiuni mijlocii. Forma bulbului este globuloasa spre globulos inalta. Epiderma (pielita) este aderenta si are culoarea de baza maro. Bulbii sunt foarte rezistenti la inmugurire pe timpul pastrarii indelungate. Este un hibrid timpuriu, cu o perioada de vegetatie de 77 zile. Este tolerant la mana, la putregaiul cenusiu si putregaiul alb. Realizeaza productii de peste 40t/ha, putand chiar depasi 50t/ha.
• Armstrong F1 – hibrid creat de firma Bejo Zaden BV-Olanda. Bulbii sunt foarte rezistenti la inmugurire pe timpul pastrarii indelungate. Este un hibrid semitimpuriu, cu o perioada de vegetatie de 95-101 zile. Tunicile pe bulb, in zona coletului sunt foarte stranse. Este tolerant la mana si putregaiul cenusiu. Este un hibrid productiv, depasind 45t/ha. Bulbii sunt destinati pentru consum curent pe o perioada indelungata.
• Daitona F1 – hibrid creat de firma Bejo Zaden BV-Olanda. Bulbul are dimensiuni mari si are o forma globuloasa, usor inalta. Epiderma (pielita) este de culoare maro si aderenta pe bulb. Bulbii sunt foarte rezistenti la inmugurire pe timpul pastrarii indelungate. Este un hibrid semitarziu, cu o perioada de vegetatie de 116-122 zile. Este tolerant la mana, este rezistent la seceta, fiind recomandat in special pentru zilele secetoase. Se pot realiza productii ce depasesc 40t/ha, depasind chiar 50t/ha.
• Pacific F1 – hibrid creat la firma Van der Have BV-Olanda. Bulbul are dimensiuni mijlocii, avand forma globuloasa. Epiderma este aderenta si are culoarea de baza galbena. Este un hibrid timpuriu, cu o perioada de vegetatie de 77-81 zile. Este mijlociu de rezistent la mana, tolerant la putregaiul alb. Capacitatea de productie este de peste 45t/ha putand depasi 55t/ha. Bulbii sunt destinati pentru consumul curent de toamna si in prima parte a iernii.
• Spirit F1 – hibrid creat de firma Bejo Zaden BV-Olanda. Bulbul are dimensiuni mijlocii de forma eliptic-aplatizata. Epiderma (pielita) este mijlociu aderenta spre aderenta, de culoarea bronzului (galben spre maro). Este un hibrid semitardiv cu o perioada de vegetatie de 106-112 zile. Se pot obtine productii de cca 40t/ha. Bulbii sunt destinati pentru pastrare indelungata in depozite, in vederea asigurarii consumului curent.
• Django F1 – hibrid creat la firma Van der Have BV-Olanda. Bulbul este de dimensiune mijlocie, de forma globuloasa usor turtita, de culoare maro. Este un hibrid timpuriu cu perioada medie de vegetatie de 77-81 zile, fiind cu 25 zile mai timpuriu decat soiul Diamant. Se comporta ca mijlociu rezistent la mana, cu toleranta ridicata la putregaiul cenusiu. Capacitatea de productie este de 35-44t/ha. Bulbii sunt destinati pentru consum curent de toamna si in prima parte a iernii.
Romito F1 – hibrid creat la Royal Sluis BV-Olanda. Este un hibrid timpuriu cu o perioada de vegetatie de 75-81 zile. Bulbul este globulos, usor turtit. Capacitatea de productie este de 30t/ha.omm

Ceaiul de TRIFOI ROSU, remediu miraculos pentru FEMEI

Trifoiul rosu (trifolium repens) este un tratament naturist cu proprietati remarcabile in lupta contra infectiilor si in reglarea hormonala la femei, fiind una dintre putinele plante care contin substante cu rol asemanator estrogenului. Descopera principalele beneficii ale unui tonic fizic si psihic exceptional, dar si de ce merita sa il strecori printre ceaiurile pe care le consumi zilnic odata cu venirea sezonului rece!

Trateaza virozele respiratorii
Tusea, bronsitele, raceala si gripa sunt principalele infectii respiratorii in tratarea carora ceaiul de trifoi rosu isi aduce o contributie crescuta. Si crizele de astm pot fi „potolite” cu acest remediu la indemana, ieftin si foarte eficient.

 

Rezolva problemele hormonale ale femeilor
Trifoiul rosu contine o substanta cu rol asemanator estrogenului in organism, de aceea, fitoterapeutii considera ca ceaiul din aceasta planta poate fi util in rezolvarea principalelor probleme hormonale la femei, in special odata cu intrarea la menopauza: bufeuri, dereglari menstruale etc.

Combate problemele digestive
Ceaiul de trifoi rosu este un adjuvant important in tratarea diareei, dar si in reglarea tranzitului intestinal lent, avand efect terapeutic asupra sistemului digestiv.

Intareste sistemul imunitar
Trifoiul rosu este o planta bogata in vitamine si minerale cu rol esential in intarirea sistemului imunitar si in protejarea organismului de boli si infectii. Este indicat in curele imunostimulatoare tinute in sezonul rece.

Combate stresul si depresia
Trifoiul rosu are un efect puternic in redarea echilibrului prihoemotional. Substantele din planta actioneaza asupra sistemului nervos central si indeparteaza consecintele pe care stresul si oboseala le au in starea ta de spirit. Combate tristetea, depresia si iti readuce echilibrul emotional in viata ta.

Previne cancerul
Trifoiul rosu lupta eficient impotriva malignizarii celulelor si tesuturilor. Principalele tipuri de cancer pe care le previne sunt cel endometrial, la femei, si cel de prostata, la barbati.

Contraindicatii pentru consumul de ceai de trifoi rosu
Tratamentele sau curele cu ceai de trifoi rosu sunt contraindicate femeilor insarcinate, persoanelor care iau anticoagulante sau urmeaza tratamente cu salicilati, din cauza riscului de hemoragii.

Ceaiul creste cu 27% sansele ca o femeie sa ramana insarcinata

ceai verdeConsumul a doua cesti de  sau  pe zi creste cu 27% sansa ca o femeie sa ramana insarcinata conform unui  realizat pe 3600  voluntare care isi doreau un . Conform acestui studiu s-a observat ca este cu 27% mai probabil ca o femeie care bea  sa ramana insarcinata fata de una care nu consuma aceasta .

De asemenea acelasi studiu a aratat ca pentru femeile care beau de doua ori pe zi cola sau alte , sansa de a ramane insarcinata este cu 20% mai mica decat in cazul femeilor care nu beau aceste bauturi nocive organismului.

 

Coordonatoarea echipei care a realizat studiul, profesorul Elizabeth Hatch de la Universitatea Boston, a declarat ca s-a dorit masurarea efectelor consumului de  în rândul femeilor care încearcă să rămână insărcinate. Cele 3.600 de participante voluntare la studiu au fost monitorizate timp de un an iar vârsta medie a femeilor studiate era de 28 de ani

Cauze nebănuite ale durerilor de cap

Unele obiceiuri cotidiene care ne fac plăcere sau care ne ajută să avem o siluetă mai frumoasă ne pot aduce în situația de a suferi de dureri de cap.

Amâni trezirea
Mai rămâi puțin în pat după ce sună ceasul? Acest obicei îți poate da dureri de cap, mai ales dacă prelungești somnul de noapte cu 1-2 ore, la finalul săptămânii sau după o perioadă obositoare, cu multe nopți nedormite. Schimbarea bruscă perturbă ritmul circadian și, la nivelul creierului, unele substanțe își dereglează nivelele, ceea ce duce la apariția durerilor.
O ceașcă de cafea
Printre alimentele care dau dureri de cap se numără și cafeaua, chiar dacă nu este băută în cantitate mare. La fel ca răcoritoarele și băuturile energizante, cafeaua împiedică asimilarea calciului, iar lipsa acestui mineral este semnalată prin dureri mai mult sau mai puțin intense la nivelul capului. Scăderea sau eliminarea cafeinei te poate ajuta să scapi de neplăceri.
Faci sport intens sau fără încălzire
Când intenționezi să slăbești mai mult, riști să faci exerciții fizice mai intense decât în mod obișnuit. Suprasolicitarea, alături de lipsa unei etape de încălzire te aduce în situația de a avea dureri de cap. Deshidratarea, de care poți suferi când faci sport fără să bei mai multă apă ca de obicei, este o altă cauză a durerilor. În schimb, dacă această neplăcere apare în zilele în care nu faci sport, mișcarea de intensitate moderată o poate alunga.
Extrapont

Pentru ca durerile de cap să fie mai apăsătoare, evită să bei vin roșu! Conține o substanță numită tiramină care sporește intensitatea durerilor.Sursa:   www.clicksanatate.ro

Ceaiul de Sanziene – Leac magic impotriva multor afectiuni grave

Studii recente au arătat că terapia cu sânziene este un remediu pentru peste 48 de afecţiuni, de la cele tiroidiene şi cutanate, boli de rinichi sau ficat si până la epilepsie.

Sanzienele sunt flori mici din flora spontana, de culoare galbena, mici, dese, cu parfum dulce si un gust foarte amar. Sanzienele cresc la maginea padurilor, in faneturi si se spune despre ele ca adunate in „Noaptea de Sanziene” si impletite in cununa au darul de a feri casa de raul si boala.
In prezent, ceaiul de flori de sanziene este recomandat pentru tratarea afectiunilor tiroidei, atat a hiper functiei cat si a hipofunctiei, avand capacitatea de a normaliza activitatea glandei tiroide. Ceaiul de flori de sanziene este recunoascut ca avnd capacitatea de sedativ usor, antispastic, diuretic, depurativ, dar si pe aceea de antiseptic urinar foarte eficient. Florile de sanziene sau efect antireumatic, laxativ, usor afrodisiac.

 

Medicina populara recomanda florile de sanziene pentru tratarea unor afectiuni des intalnite la femei, iar ceaiul de flori de sanziene este cuprins in farmacia verde.

Ca recomandari certe ceaiul de flori de sanziene este recomandat in tratarea si diminuarea nodulilor tiroidieni, laringite, afectiuni ale aparatului urinar, tulburari minore ale somnului asociate cu menopauza.

Ceaiul de sanziene cel mai folosit este maceratul la rece, care se se prepara dintr-o lingura de flori de sanzienein 250 mililitri de apa, care se tine apoi 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoara si se bea pe stomacul gol. Maceratul la rece este cel mai bun ceai de sanziene si recomandat mai ales in afectiunile tiroidiene.
Se face si ceai de sanziene in varianta clasica sub forma de infuzie, dintr-o lingura cu planta la 250 mililitri de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 15 minute, se strecoara si se bea pe stomacul gol.

Ceaiul de sanziene protejează rinichii şi ficatul

Ceaiul de sânziene este un leac eficient pentru bolile de rinichi, dar şi pentru afecţiunile localizate la nivelul ficatului, pancreasului şi splinei. În tratamentul acestor afecţiuni se recomandă infuzia combinată din flori care se prepară astfel: se pun două linguriţe de pulbere de sânziene la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă de seara până dimineaţa, când se filtrează.

Pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, se amestecă cele două extracte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat două luni şi se poate repeta după o pauză de 30 de zile.

De asemenea, infuzia combinată este eficientă şi pentru cei care suferă de hidropizie (acumulare de lichid în ţesuturi) şi de cloroză (o formă de anemie). Pentru bolnavii cu insuficienţă renală, care necesită dializă, este eficient un tratament cu infuzie preparată din trei plante: sânziene, urzică moartă şi splinuţă, care se amestecă în părţi egale.

Infuzia se prepară dintr-o lingură din acest amestec şi din 300 ml de apă clocotită. Se lasă trei minute, apoi se filtrează. Se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi, atât cât recomandă specialistul. Prima cană se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun, cu înghiţituri mici, iar restul se consumă pe parcursul zilei.

Recomandate în bolile sistemului nervos

Tratamentul cu macerat la rece de sânziene s-a dovedit eficient în bolile sistemului nervos (epilepsie, boala Parkinson, Alzheimer) şi în tulburările cauzate de menopauză. Pentru prepararea extractului se foloseşte o lingură de plantă uscată care se macerează opt-zece ore într-o cană cu apă rece.

Ceaiul se strecoară şi se încălzeşte puţin înainte de a fi băut. Se administrează câte trei căni pe zi, iar efectele se pot resimţi după zece zile. Terapia durează două luni, iar după 14 zile se poate repeta. Pentru combaterea stresului, sânzienele se pot asocia cu trei-fraţi-pătaţi (în părţi egale). Pentru prepararea unui ceai se foloseşte o lingură de amestec de plante care se infuzează trei minute într-o cană cu apă fierbinte. Se recomandă câte trei-patru căni pe zi, timp de şase săptămâni.

Ceaiul de sanziene reglează tiroida

În tratamentul laringitei, faringitei, în afecţiunile corzilor vocale şi ale glandei tiroide este eficientă gargara cu infuzie concentrată de sânziene. Aceasta se prepară din trei linguriţe de sânziene uscate şi din 250 ml de apă clocotită. Zilnic se face gargară cu câte trei căni de infuzie. Un remediu foarte eficient pentru afecţiunile tiroidei este şi maceratul preparat din coji verzi de nuci uscate şi măcinate şi din sânziene (câte trei linguri din fiecare). Plantele se lasă la macerat în apă rece, de seara până dimineaţa. Se beau trei căni de ceai pe zi, dar prima se consumă înainte de micul dejun. Tratamentul trebuie urmat pe termen lung (12 până la 24 de luni). În acest interval, seara, se unge zona externă corespunzătoare tiroidei cu tinctură de sânziene, apoi cu ulei de sânziene.

Compresele cu infuzie de sanziene menţin pielea netedă şi curată

În cosmetică, compresele cu infuzie de sânziene sunt indicate pentru menţinerea elasticităţii pielii şi pentru estomparea ridurilor fine. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită cu care se umezeşte o compresă ce se aplică pe faţă dimineaţa şi seara. Unguentul de sânziene este un leac pentru boli cutanate (răni, furuncule, eczeme), ulceraţii şi pentru durerile reumatice. Unguentul poate fi procurat de la magazinele cu produse naturiste.

Ceai de Menta: tratamente si modul de folosire corect

Ceaiul de  este unul din cele mai populare , fiind foarte răcoritor si un aliat de nadejde in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.

Reduce stresul

Unul din principalele beneficii ale ceaiului de mentă este acela că are o puternica acţiune antistres. Băut înainte de culcare, ceaiul de menta va ajuta sa va relaxati si induce starea de somn. Menta diminuează notabil si simptomele cauzate de  şi  ca migrenele, durerile de cap sau deranjamentele stomacale.

 

ceai de mentaCeaiul de menta intăreşte 
Ceaiul de mentă stimulează sistemul imunitar deoarece este bogat în nutrienţi: , vitamina B, , etc. Aceşti nutrienţi întăresc sistemul imunitar şi reduc apariţie bolilor şi infecţiilor în .

Reduce creşterea părului nedorit
ceaiul de menta reduce hirsutismul, o afecţiune datorată unui exces de hormon androgen. Sunt cercetări care au demonstrat că administrarea constantă de  de menta va reduce creşterea necontrolată a părului la .

Este un excelent remediu împotriva greţii
Unul din cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de mentă este acela că tratează greaţa ce apare după masă, sau care este datorată călătoriilor sau sarcinii.

Întreţine sănătatea orală
Menta este un ingredient esenţial în produsele de îngrijire orală, ajutând la prevenirea bolilor cavităţii bucale. Ceaiul de menta previne respiraţia urât mirositoare şi vă ajută să vă întreţineţi sănătatea cavităţii bucale.

Este analgezic
Ceaiul de mentă diminuează crampele menstruale şi alte spasme musculare. De asemenea, ajută la calmează colicile intestinale, mai ales la copii.

Ceaiul de mentă la copii

Sugarii şi copii mici pot bea  pentru a diminua problemele legate de digestie. Totuşi, este esenţial să consultaţi un medic pediatru înainte de administra copilului acest ceai.
 este una din problemele frecvente ce apar la copii. Ceaiul de mentă reduce  şi durerile cauzate de aceasta.
– De asemenea acest ceai calmează colicile sugarilor
– Ceaiul de menta este eficient la copii şi în cazul diareei.

Ceaiul de mentă pentru digestie

În zilele noastre foarte mulţi oameni suferă de indigestie şi alte probleme stomacale. Acest lucru se datorează stilului de viaţă nesănătos, mâncării de tip fast-food şi meselor neregulate. Pentru a combate problemele sistemului digestiv, ceaiul de menta este cel mai recomandat de majoritatea medicilor. Este un remediu eficient pentru îmbunătăţirea digestiei şi ameliorarea afecţiunilor digestive.
– ceaiul de mentă este eficient în ameliorarea simptomelor colonului iritabil şi constipaţiei.
– Menta stimulează digestia şi este folosita pentru calmarea inflamaţiilor tractului digestiv, o afecţiune numită diverticulită
– Ceaiul de mentă verde este folosit pentru arsurile stomacale şi pentru calculii biliari
– Calmează spasmele musculare şi diminuează flatulenţa.

Ceaiul de menta în timpul sarcinii

Unele ceaiuri de plante medicinale pot fi benefice în timpul sarcinii, dar este de preferat să nu beţi prea mult ceai de menta dacă sunteţi însărcinată deoarece poate duce la pierderea sarcinii. Totuşi în cantităţi mici poate avea câteva beneficii:
– reduce greaţa şi răul de dimineaţă
– ameliorează crampele stomacale
– atenuează indigestia, arsurile stomacale şi .

Alte efecte ale ceaiului de menta

În afară de efectele deja menţionate, consumul regulat al acestui ceai medicinal are si alte efecte benefice:
– reduce pofta de mâncare
– reduce erupţiile cutanate
– patru studii efectuate la universitatea din Hamburg au aratat ca ceaiul de menta stimulează inteligenţa
– controlează evoluţia herpesului.

Ceai de menta – Mod de preparare

Doza recomandată de ceai de mentă la adulţi este de 3-6 g de frunze uscate infuzate într-o jumătate de litru de apă, timp de 3 – 5 minute. Pentru copii reduceţi doza la jumătate. Ceaiul se va bea după mesele principale.

Precauţii

Deoarece principalul ingredient activ este mentolul, înainte de a bea ceai de menta trebuie să fiţi siguri că nu sunteţi alergici la această substanţă. Este important să consultaţi medicul dacă sunteţi predispus la  sau aveţi astm.

Trebuie administrat cu grijă femeilor însărcinate sau care alăptează.

Desi este sigur şi eficient pentru ameliorarea deranjamentelor stomacale şi a discomfortului intestinal, ceaiul de menta nu trebuie folosit de persoanele cu reflux gastroesofagian. Ceaiul poate relaxa prea mult sfincterul dintre esofag şi stomac iar acidul gastric poate să ajungă în esofag. Acest lucru va agrava simptomele de arsuri stomacale şi indigestie. De aceea, indiferent de afecţiunea de care suferiţi este mai bine să consultaţi mai întâi medicul înainte de a începe să beţi ceai de menta.

surse: www.teaencyclopedia.org, www.womenshealth, 薄荷茶。中國(enciclopedia chinezeasca a ceaiurilor)

Cum să scapi definitiv de călcâiele crăpate21

Chiar dacă nu este vară şi crezi că poţi ascunde în şosete călcâiele crăpate, nu este o soluţie să le laşi aşa. În crăpături îşi pot face „adăpost” germeni şi bacterii periculoase, care să-ţi dea bătăi de cap mai mari decât aspectul inestetic al călcâielor crăpate.
Crăpăturile pot apărea din diverse motive: diabet, tulburări ale tiroidei, boli cronice care afectează pielea sau, pur şi simplu, îmbătrânirea. De asemenea, ele mai pot fi cauzate de anumite bacterii, deshidratare, expunere excesivă la apă, pantofi nepotriviţi, circulaţie sangvină deficitară.
Indiferent care ar fi cauzele, aceste remedii naturiste te pot ajuta să tratezi problema.
– toarnă o ceaşcă de oţet alb în 6 litri de apă călduţă şi ţine-ţi picioarele în această soluţie timp de 30-45 de minute, o dată pe săptămână. După „tratament” clăteşte picioarele, şterge-le şi aplică o cremă hidratantă. Apoi pune-ţi şosete.
-adaugă jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu în 3 litri de apă călduţă, mestecă până se dizolvă bicarbonatul, apoi ţine-ţi picioarele în această soluţie 30-45 de minute. După aceea clăteşte picioarele, şterge-le şi aplică o cremă hidratantă şi pune-ţi şosetele.Sursa:   www.realitatea.net

Stresul îți afectează creierul! Iată ce spun studiile

Stresul nu este neapărat un factor negativ în viața ta. De fapt, este chiar util atunci când este „folosit” cu măsură.

Stresul este cel care îți dă energia necesară pentru a termina un maraton, factorul care te ajută să ții un discurs în fața unei mulțimi, chiar dacă nu îți mai aduci aminte toate cuvintele. Cu toate acestea, mulți dintre noi suntem suprasolicitați la muncă și acasă și nu avem timpul necesar pentru a ne liniști. În momentul acesta, stresul devine o problemă.
Ce impact are stresul asupra vieții tale?
 Fie că ai fost implicată într-un accident sau că ești stresată la muncă, organismul reacționează la fel atunci când creierul simte o amenințare. Ca rezultat, creierul nostru produce cortizol aproape zilnic, iar un nivel ridicat de cortizol poate duce la apariția câtorva probleme, precum:
– afectează sistemul imunitar;
– crește nivelul colesterolului și tensiunea arterială, putând provoca mai ușor un atac de cord;
– împiedică hipocampul să creeze noi celule ale creierului. Această parte a creierului este reponsabilă de memorie, iar cortizolul în exces poate duce la apariția bolii Alzheimer.
– poate duce la apariția depresiei cronice.
Nu poți să te concentrezi și să înveți lucruri noi? Studiile efectuate spun că nu este vina ta. Acestea sunt efectele secundare ale stresului în exces. Un nivel ridicat al stresului poate micșora literalmente dimensiunea creierului și poate provoca reducerea capacității de a efectua chiar și simple sarcini.
3 metode pentru a elimina prezența stresului din viața ta:
1.Analizează și fă schimbări.
Prima recomandare vine sub forma unei analize a factorilor stresanți din viața ta. Ești stresată la muncă? Poate că ar trebui să porți o discuție cu șeful tău sau poți încerca și o soluție drastică precum găsirea unui loc de muncă. Ești stresată acasă? Ai putea să porți o conversație cu partenerul tău și să găsiți împreună moduri prin care să îmbunătățiți relația.
2. Fă exerciții.
Activitatea fizică regulată, precum plimbările, alergatul, ciclismul sau programele de la sală, va ajuta la echilibrarea zaharurilor din sânge, fără prezența stresului. Vei putea face față situațiilor de zi cu zi mai ușor, într-o manieră calmă, iar creierul tău va produce cortizol mai rar.
3. Meditează.
Meditația este una dintre cele mai bune și mai ușoare moduri de a reduce stresul. Exercițiile de respirație profundă, gândire pozitivă și concentrare sunt perfecte pentru creier. Meditația este lucrul care îți deconectează creierul de la stimulii lumii reale, dându-i posibilitatea să se odihnească și să se repare.

De ce apare parul alb la tineri si ce e de facut?

Parul alb la tineri apare din mai multe motive, printre care se numara si genetica, lipsa anumitor vitamine din organism, fumatul, lipsa unei diete adecvate. Principalul motiv pentru care apare albirea prematura a parului este genetica. Cu alte cuvinte, exista mai multe sanse ca parul alb sa apara la adolescenții ai caror parinți au avut fire albe de par la varste fragede.

Vitaminele si mineralele din organism, in special vitamina B12, zincul si cuprul, sunt responsabile pentru hranirea corespunzatoarea a parului, dandu-i acestuia culoarea sa naturala. Deficiența acestor vitamine si minerale afecteaza culoarea parului. De asemenea, trebuie sa ai grija la nivelul vitaminelor C si E din corpul tau, deoarece si acesta poate duce la albirea prematura.
Fumatul este un alt factor responsabil pentru apariția parului alb la tineri. Fumatul reprezinta sursa de dezvoltare a radicalilor liberi in organismul fumatorului, iar acesti radicali liberi provoaca stresul oxidativ.
Dieta, mai ales cea care conține alimente procesate si junk food, duce la cresterea stresului oxidativ si accelereaza imbatranirea, ducand la pierderea culorii firelor de par.
In cazul in care problema este genetica, atunci ar trebui sa iei masurile de precauție necesare pentru a intarzia apariția firelor albe de par.
Evita expunerea directa la soare, asigura-te ca dieta ta include toate mineralele si vitaminele de are ai nevoie si incearca sa adopți un stil de viața sanatos.
Poți apela si la remedii naturale, care te ajuta sa previi albirea prematura a parului. Ierburile naturale reprezinta o sursa bogata de antioxidanți. Curry-ul este cunoscut pentru faptul ca stimuleaza producția de melanina, iar mancarurile bogate in iod, zinc si cupru sunt, de asemenea, o modalitate eficienta de a combate firele albe.
Ca tratament extern, poți amesteca o cana de ulei de susan, o cana de suc de morcovi si jumatate de cana de pudra de semințe de schinduf. Se lasa compoziția amestecata bine intr-o sticla, la lumina soarelui, timp de 21 de zile. Se aplica acest amestec timp de 3 luni pe podoaba capilara, pentru a preveni albirea prematura a parului.
sursa: eva.ro

7 alimente vegetariene care au mai mult fier decât carnea

Sunt alimente vegetariene care au mai mult fier decât carnea și care susțin regimul de viață al celor care au renunțat la a mai mânca produse din carne. Iată care sunt acestea.
Fie că ești vegetarian sau nu ai nevoie să iei din alimente necesarul de fier de care corpul tău are nevoie.
Acest necesar este de 8-27 mg pe zi/adult femeie. Bărbații au nevoie de o cantitate puțin peste cea amintită, la fel și persoanele mai în vârstă sau femeile însărcinate.
Carnea este în topul listei de alimente bogate în fier, dar sunt multe surse non-carne care îți oferă același necesar nutritiv.
Consumând mai puțină carne sau renunțând la ea vei rezolva multe dintre problemele legate de somn, grăsime în jurul taliei, nivelul ridicat al colesterolului.
7 alimente vegetariene care au mai mult fier decât carnea – spanacul
Vegetalele cu frunzele verde-închis, cum este spanacul, sunt o bună sursă de fier.
Trei căni de spanac conțin în jur de 18 mg de fier. Îl poți adăuga crud în salate, sandwichuri, supe, etc.
7 alimente vegetariene care au mai mult fier decât carnea – broccoli
Broccoli este bogat în fier, nutrienți precum vitamina K și magneziu, vitamina C.
Vitamina C ajută la absorbția fierului în organism.
7 alimente vegetariene care au mai mult fier decât carnea – lintea
Lintea are mai mult fie decât o friptură de mărime medie.
Este bogată în fibre, potasiu și proteine.
Lintea poate fi adăugată în salată, supe, alte feluri de mâncare.
7 alimente vegetariene care au mai mult fier decât carnea – kale
Trei căni de kale conțin 3,6 mg de fier.
Aceasta poate fi adăugată în salate, în pizza, etc.
7 alimente vegetariene care au mai mult fier decât carnea – cartoful copt
Un cartof mare copt conține de 3 ori mai mult fier decât o porție medie de carne de pui.
Poate fi servit cu iaurt, broccoli la aburi, brânză, etc.
7 alimente vegetariene care au mai mult fier decât carnea – caju
Nucile de toate tipurile sunt cunoscute ca fiind surse bune de proteine pentru vegetarieni.
Caju sunt foarte bogate în fier. 1 și 1/4 căni de caju au în jur de 2 gr de fier.
7 alimente vegetariene care au mai mult fier decât carnea – soia
O cană de boabe de soia preparate conține între 8 și 9 mg de fier.
Această legumă este și o sursă bună de proteine, una dintre cele mai importante dintr-un regim vegetarian.
Atenție la achiziționarea ei din magazine pentru a nu cumpăra soia modificată genetic.Sursa:   www.libertateapentrufemei.ro

Iedera ușurează respirația

Imagini pentru iedera

Tusea chinuitoare, dar și multe alte probleme pot fi ameliorate cu remedii pe bază de iederă.

Iedera celor frumoase, cum i se mai spune aceastei plante, este un bun expectorant, calmând și tusea convulsivă. Virtuțile sale medicale includ și ameliorarea durerilor reumatice. Preparatele din iederă sunt de ajutor în caz de afecțiuni pulmonare precum bronșite și astm, ajutând la relaxarea căilor respiratorii. Planta conține saponine, tanini, flavonoide, steroli, minerale, acizi organici și alte substanțe binefăcătoare.
Calmează tusea
Tusea seacă și cea expectorată pot fi ameliorate cu leacuri din această plantă. De exemplu, pentru tusea iritantă este indicat decoctul din 2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite de iederă la o cană de apă fiartă.
E indicat să bei 2-3 cești cu ceai pe zi. Crizele de tuse se vor rări și vei începe să expectorezi. Dacă suferi de bronșită, 3 căni de ceai pe zi îți grăbesc însănătoșirea. Efecte mai rapide obții dacă, pe lângă cel de iederă, bei și ceai din amestec de isop, de cimbru și de muguri de plop negru. În caz de tuse convulsivă, consumă zilnic tinctură de iederă, între 25-50 de picături.
Pont
Scapă de problema respirației urât mirositoare cu decoct din iederă. Acționează ca o apă de gură și nu are efecte adverse. Trebuie să fierbi 1 lingură de frunze tocate într-un litru de apă și apoi faci gargară cu acest decoct.
Leac pentru încheieturi dureroase
Poți reduce intensitatea durerilor reumatice dacă folosești cataplasme cu făină de in amestecată cu frunze proaspete de iederă, mărunțite. Aplică pe zonele dureroase cataplasma caldă și las-o să acționeze cel puțin 30 de minute.
Efecte bune asupra încheieturilor dureroase au și compresele cu tinctură de iederă (30 de picături diluate în 20 de linguri cu apă). Compresele îmbibate în soluție se țin pe locul afectat până la o jumătate de oră sau până când durerile de reduc – semn că se elimină și inflamația.
Atenție!
Planta proaspătă are proprietăți iritante dermice, adică poate să dea mâncărimi ori să înroșească anumite zone ale pielii.
Oferă fermitate pielii
Cataplasmele cu iederă ajută la eliminarea apei din ţesuturi și relaxează tegumentele, ceea ce face ca pielea să devină mai suplă. Aspectul zonelor afectate de celulită și de vergeturi poate fi îmbunătățit dacă aplici local, de 2 ori pe săptămână, 3-4 ore, cataplasme calde cu frunze de iederă zdrobite.
Trebuie să le schimbi la fiecare jumătate de oră. De asemenea, ajută frecțiile locale cu oțet din frunze de iederă (50 g de plantă, se pun la macerat cu un litru de oțet de vin 6 ore). Acest remediu acționează ca un bun tonifiant pentru piele.
Știai că…
…majoritatea tipurilor de ideră fac fructe care sunt otrăvitoare pentru om, dar hrănitoare pentru păsări?
…iedera-diavolului este o plantă cățărătoare foarte toxică, deci nu se poate mânca, dar care dacă este ținută în cameră purifică aerul, te ajută să respiri mai bine și calmează ochii iritați?
…dacă murezi câteva frunze de iederă, le poți pentru tratamentul bătăturilor?Sursa:   www.clicksanatate.ro

Dieta cu ouă fierte: slăbeşti 10 kilograme în 14 zile! Meniu pe două săptămâni

Dacă vrei să scapi rapid de kilogramele în plus, o dietă cu ouă fierte ar putea fi răspunsul pe care îl cauţi. Chiar dacă regimul presupune consumul a doar câteva categorii de alimente, se pare că acesta are un efect benefic asupra metabolismului. Trebuie să reţii însă că, odată ce s-a terminat perioada în care ţii această dietă, trebuie să te rezumi la alimente sănătoase, fără grăsimi şi zahăr în exces, pentru a preveni efectul yo-yo, scrie Brightside.me.

Înainte să îţi oferim meniul pentru cele 14 zile de dietă, iată ce trebuie să ţii minte: bea cât mai multă apă (8-10 pahare pe zi), fă zilnic măcar 30 de minute de mişcare, elimină fast-foodul, băuturile carbogazoase, alcoolul, redu cantitate de alimente sărate sau bogate în zahăr.
De asemenea, consultă-te cu medicul înainte de a ţine această dietă. Chiar dacă ouăle sunt alimente bogate în proteine, vitamine, minerale şi grăsimi sănătoase, ele nu trebuie consumate în exces.
Dieta cu ouă fierte sună tentant, mai ales că aceste alimente conferă saţietate pe termen lung, au puţine calorii şi sunt ieftine, dar ţine cont că fiecare organism reacţionează diferit atunci când se petrece o schimbare în regimul alimentar.
Aşadar, chiar dacă unei persoane i se potriveşte acest regim şi reuşeşte să îşi atingă scopul, asta nu înseamnă că tu vei avea aceleaşi rezultate. În plus, trebuie să fii atentă să nu îţi dăuneze sănătăţii, motiv pentru care reamintim importanţa discuţiei cu medicul înainte de a ţine această dietă.
Iată ce presupune dieta cu ouă fierte pe zile!
Dieta cu ouă fierte: meniu pe două săptămâni
Prima săptămână
Luni: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală (sau orice fruct citric), prânz – 2 cartofi dulci fierţi sau copţi şi 2 mere, cină – un bol cu salată de legume şi pui.
Marţi: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – un bol cu salată de legume verzi şi pui, cină – o salată de legume, o portocală şi 2 ouă fierte.
Miercuri: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – o felie de brânză cu conţinut redus de grăsime, o roşie şi un cartof dulce fiert sau copt, cină – o salată de legume cu pui.
Joi: mic dejun – 2 oup fierte şi o portocală, prânz – un fruct la alegere, cină – o salată de legume cu pui făcut la abur.
Vineri: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – o porţie de legume la abur şi 2 ouă fierte, cină – o slată cu peşte la grătar.
Sâmbătă: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – un fruc la alegere, cină – legume şi pui făcute la abur.
Duminică: mic dejun – 2 ouă şi o portocală, prânz – salată de roşii, legume şi pui făcute la abur, cină – legume la abur.
Săptămâna a doua
Luni: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – salată de legume cu pui la grătar sau la abur, cină – o portocală, salată de legume şi 2 ouă fierte.
Marţi: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – 2 ouă fierte cu legume făcute la abur, cină – salată de legume cu peşte la grătar.
Miercuri: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – salată de legume cu pui, cină – o portocală, salată de legume, 2 ouă fierte.
Joi: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – legume la abur, o felie de brânză cu conşinut redus de grăsime şi 2 ouă fierte, cină – salată de legume cu pui.
Vineri: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – salată de legume cu sardine, cină – salată de legume cu 2 ouă fierte.
Sâmbătă: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – salată de legume cu pui, cină – un fruct la alegere.
Duminică: mic dejun – 2 ouă fierte şi o portocală, prânz – legume şi pui făcute la abur, cină – legume şi pui la abur.
După cum bine vezi, nu prea ai parte de diversitate dacă ţii această dietă, iar carbohidraţii lipsesc aproape cu desăvârşire, acesta fiind şi motivul pentru care caloriile sunt arse rapid, iar kilogramele dispar văzând cu ochii, susţin promotorii acestui regim.
Ce spui, ai putea să ţii o astfel de dietă? Crezi că are aceste regim alimentar efectele benefice cu care se laudă?

Ceaiul de lavandă, aliat pretios pentru tratarea a peste 70 de boli si afectiuni

Ceai de lavanda
Lavanda are proprietăţi terapeu­tice valoroase: anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, relaxante şi anxiolitice. Preparatele din lavandă (infuzia şi tinctura) sunt de mare ajutor în caz de dischinezii biliare, de balonări sau de migrene; tinctura şi uleiul volatil sunt indicate în nevroză şi în suprasolicitarea psihică. La fel de eficientă este terapia internă cu infuzii, cu ulei volatil şi cu miere înceai de lavandaafecţiunile respiratorii (gripă, bronşită sau tuse convulsivă) care se asociază cu tratamentul extern: se fac inhalaţii cu ulei de lavandă în amestec cu apă caldă.

În afecţiunile aparatului urinar (colică, cistite) sunt indicate tinctura şi uleiul volatil, asociate cu băile calde de şezut.

 

În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator.În compoziţia plantei se regăsesc alcoolul olifalic, acidul acetic, taninul şi principiile amare, care atribuie lavandei virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 70 de afectiuni.

Indicaţiile lavandei

Levănţica reduce starea de agitaţie şi de anxietate, atenuează simptomele depresiei, combate insomnia, ameliorează tulburările digestive de origine nervoasă, balonările, durerile spasmodice, nevralgice şi reumatismale, iar în balneoterapie ajută la ameliorarea tulburărilor de circulaţie.

Mod de administrare al ceaiului de lavandă

Administrare internă: recomandată pentru anxietate, agitaţie, insomnie, tulburări digestive de origine nervoasă, balonări.

Infuzie ceai de lavandă: Infuzaţi 0,8 g până la 1,5 g de flori uscate de lavandă (o linguriţă până la 2 linguriţe de flori) în 150 ml de apă fiartă timp de 5 până la 10 minute. Acest ceai se poate bea de până la 3 ori pe zi, în funcţie de afectiuni, sau înainte de culcare pentru a combate insomnia.

Ceaiul se prepară din patru linguri de plantă şi din 500 ml de apă, care se fierb cinci minute. Se bea zilnic câte o cană cu ceai, îndulcit cu o linguriţă de miere, după fiecare masă principală, iar leacul are efecte relaxante puternice.

Istoria lavandei

Romanii foloseau calităţile aromatice ale lavandei în terme şi îşi parfumau baia şi veştmintele. De altfel, numele său vine de la cuvântul latin “lavare” care înseamnă spălare.
În Evul Mediu calităţile dezinfectante ale lavandei erau recunoscute şi se folosea pentru combaterea ciumei.
În secolul al XVI lea, Facultatea din Montpellier studia proprietăţile medicinale ale lavandei. Acestă plantă este un tonic recunoscut, iar în unele regiuni din Spania era apreciată ca şi antidiabetic.

Cercetări asupra lavandei

Lavanda combate unele forme de cancer cancer

De peste 20 de ani cercetătorii s-au concentrat asupra anumitor substanţe prezente în extractul de lavandă (limonenul şi alcoolul perilic) care se pare că pot combate mai multe forme de cancer.

Agitaţie şi anxietate

Mai multe studii menţionează că lavanda diminuează agitaţia şi agresivitatea persoanelor în vârstă care suferă de diferite forme de demenţă. De asemenea, ceaiul de lavanda atenuează anxietatea persoanelor expuse, în mod voluntar sau nu, la diferite situaţii generatoare de stress.

Ceai de lavanda pentru insomnie

Studiile in vitro şi pe animale, precum şi câteva studii clinice preliminare tind să confirme utilizarea tradiţională a lavandei pentru un somn liniştit sau pentru combaterea insomniei.
Comisia Europeană a aprobat administrarea internă a infuziei de lavandă pentru tratarea stării de agitaţie şi a insomniei, precum şi a durerilor digestive de origine nervoasă (depresie, tulburări intestinale, balonări, etc). De asemenea, a fost aprobată pentru administrarea externă, în balneoterapie pentru tulburări ale circulaţiei sanguine.
Ceaiul preparat dintr-o mână de flori de lavandă este un remediu eficient pentru insomnii. Așadar, înainte de culcare, bea un ceai de lavandă sau pune sub pernă un săculeț cu flori de lavandă. Mirosul acestei plante te va ajuta să ai un somn liniștit.

Ceaiul de lavanda, bun in momentele de depresie

Are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice şi sudorifice. De asemenea, lavanda reduce inflamaţiile şi grăbeşte procesul de cicatrizare a rănilor. O cană de infuzie preparată dintr-un amestec de plante: flori de lavandă, de tei, de sulfină şi de captalan (câte o linguriţă din fiecare) este recomandată de două ori pe zi, persoanelor depresive.

Ceaiul de lavanda tratează durerile de stomac

Polifenolii din lavandă au capacitatea de a distruge bacteriile din stomac care sunt responsabile de digestia lentă și apariția arsurilor stomacale.
Dacă ai astfel de probleme, bea ceai de lavandă sau folosește-o la prepararea prăjiturilor sau în combinație cu diverse alimente, deoarece dă un gust aparte mâncărurilor și, totodată, vei scăpa de problemele digestive.

Precauţii

Anumite persoane sunt alergice la lavanda, iar în timpul ultilizării pe piele aceasta poate provoca iritaţii sau inflamarea pielii.

Contraindicaţii ceai lavanda

Lavanda nu este indicată în timpul primelor trei luni de sarcină

Efecte adverse
Lavanda este, în general, bine tolerată dacă este consumată în dozele recomandate.

 

Bibiografie articol ceai de lavanda
Baudoux Dominique. L’aromathérapie – Se soigner par les huiles essentielles, Atlantica, 2001.
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J (Ed). Expanded Commission E Monographs, American Botanical Council, publié en collaboration avec Integrative Medicine Communications, États-Unis, 2000.
Drugs.com. Natural Products (Professional). Lavender. [Consulté le 18 mai 2011]. www.drugs.com
European Medicine Agency – Science Medicines Health. Herbal medicine for human use.Lavandulae flos, Lavandulae aetheroleum. [Consulté le 18 mai 2011]. www.ema.europa.eu
Franchomme P. et Pénoël D. L’aromathérapie exactement. Encyclopédie de l’utilisation thérapeutique des huiles essentielles. Roger Jollois Éditeur, France, 1990.
National Library of Medicine (Ed). PubMed, NCBI. [Consulté le 18 mai 2011]. www.ncbi.nlm.nih.gov
Natural Standard (Ed). Foods, Herbs & Supplements – Lavender, Nature Medicine Quality Standard. [Consulté le 12 mai 2011]. www.naturalstandard.com
Organisation mondiale de la santé. WHO monographs on selected medicinal plants, vol. 3, Suisse, 2007.
The Natural Pharmacist (Ed). Natural Products Encyclopedia, Herbs & Supplements – Lavender,ConsumerLab.com. [Consulté le 12 mai 2011]. www.consumerlab.com
Weiss RF, Fintelmann V. Herbal Medicine. Second edition. Thieme, États-Unis, 2000.
Articol despre ceaiul de lavanda(levantica)

Ceaiul de musetel, proprietati si mod de folosire CORECT

Ceai de musetel

ceai de musetelProprietăţile binefacătoare ale ceaiului de musetel sunt cunoscute încă din antichitate. Egiptenii dădeau musetelul drept ofrandă Soarelui şi il venerau mai mult decât orice altă plantă datorită calităţilor sale medicinale. Medicii din Grecia antică prescriau florile de musetel în cazuri de febra sau maladii ginecologice. În zilele musetelul ramane un remediu foarte cunoscut şi foarte utilizat

 

Partea cea mai folosită de la musetel sunt florile, care trebuie culese imediat după ce se deschid, pentru că atunci conţinutul de principii active este maxim.
Musetelul are acţiune calmantă, antispasmodică, antiinflamatorie, antialergică şi emolientă.
Datorită connţinutului în mucilagii (care calmează iritaţiile mucoasei gastrice) muşeţelul este recunoscut pentru eficacitatea sa în tulburările digestive (dureri abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, spasme, etc), cât şi pentru durerile menstruale.
Acţiunea usoara a ceaiului de musetel permite administrarea la copii, infuzia de muşeţel în combinaţie cu alte plante fiind folosită în calmarea colicilor la sugari.
Planta conţine un puternic antispasmodic care este eficace împotriva durerilor musculare şi permite reducerea iritabilităţii şi agitaţiei nervoase, favorizând somnul, în special la copii.
Ceaiul de musetel este folosit atât pentru uz intern cât şi pentru uz extern.

Proprietatile ceaiului de musetel

Indicaţii pentru uz intern:
– infuzia de muşeţel ajută în lupta împotriva agitaţiei nervoase, a insomniilor şi coşmarurilor;
– este util în inflmaţii şi iritaţii la nivelul dinţilor
– are proprietăţi calmante şi de aceea este eficient în cefalee, dureri psihosomatice, dureri menstruale şi alte tipuri de spasme sau crampe;
– calmează simptomele gripei, rinitei alergice sau astmului;
– eficace pentru durerile abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, flatulenţă şi balonări;
– calmează colicile la sugari, în combunaţie cu alte plante.

Indicaţii pentru uz extern:
– iritaţii cutanate sau eczeme;
– iritaţii ale zonei genitale şi hipersensibilitate cutanată;
– inhalaţiile cu ceai de musetel calmează inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii;
– tratează hemoroizii;
– calmează durerea provocată de afte;
– previne formarea mucozităţilor provocate de radioterapie şi chimioterapie;
– calmează ochii obosiţi şi alergiile.

Indicaţii pentru uz cosmetic:
– infuziile de muşeţel au efect cicatrizant;
– ceaiul de musetel dă strălucire părului castaniu şi blond;
– are proprietăţi antiinflamatoare, calmante şi emoliente, fiind indicat pentru pielea foarte sensibilă.

 

Ceai de musetel – modul de preparare

– Pentru uz intern în tratarea spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestic, gastroenteritelor, agitaţiei nervoase, sau în stări gripalle: infuzaţi o lingură de flori în 150 ml de apă fierbinte timp de 10 minute. Beţi 3 căni pe zi, înainte de masă.
– Pentru uz extern pentru tratarea inflamaţiilor pielii sau mucoaselor:
– pentru comprese sau gargară: infuzaţi 3-10 g de flori uscate în 100 ml apă fierbinte şi lăsaţi să se răcească
– pentru cataplasme: utilizaţi o infuzie ce conţine 3-10% flori
– pentru băi de şezut: infuzaţi 5 g de flori într-un litru de apă fierbinte.
– pentru inhalaţii (pentru inflamaţii ale căilor respiratorii): infuzaţi 3 g de flori în 150 de ml apă fierbinte timp de 5-10 minute apoi inhalaţi vaporii cât timp infuzia este caldă.

Ceaiul de musetel pentru tulburările de digestie

Muşeţelul este adesea folosit în asociere cu alte plante pentru tulburările de digestie. Un amestec de nouă plante, ce conţine şi musetel a făcut obiectul unei meta-analize care a vizat evaluarea efectelor asupra dispepsiei2.
Cercetătorii au analizat rezultatele obţinute pe trei studii clinice dublu-orb, pe 273 de pacienţi. Praparatul pe bază de plante (muşeţel, Iberis amara, angelică, chimen, melisă, rostopască, lemn-dulce, mentă) s-a dovedit a fi mai eficace decât placebo în calmarea unor simptome ca arsurile stomacale şi durerile abdominale. O lucrare publicată în 2004 preparatul de plante s-a dovedit a fi eficace în 43% din cazuri(3).
Sunt cercetări care indică că preparatul pe bază de plante ce conţine muşeţel are rolul de a scădea aciditatea gastrică4. De asemenea, teste in vitro au arătat că musetelul poate împiedica proliferarea bacteriei Helicobacter pylori, care este responsabilă de apariţia ulcerului gastric(5).

Colicile sugarilor

A fost realizat un studiu dublu-orb pe 68 de sugari cu vârsta între 2 şi 8 săptămâni, perfect sănătoşi dar care sufereau de colici, cărora li s-a administrat un ceai care s-a dovedit a fi mai eficace decât placebo. Acest ceai conţinea muşeţel, verbină, lemn dulce, mărar şi melisă(6).
Organizaţia mondială a Sănătăţii recunoaşte folosirea medicinală a muşeţelului pentru tratarea dispepsiei, în special a spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestiv, balonări, flatulenţă.
Au fost identificate unele substanţe din componenţa acestei plante (alfa-bisabolol, camazulen, apigenina, matricina) care au acţiune antiinflamatorie şi antispasmodică şi un efect preventiv şi curativ în ulcerele gastroduodenale(10).
Conform Rudolf Fritz Weiss, meic şi expert în fitoterapie, ceaiul de musetel este eficace în special în prevenirea ulcerelor, dar ca tratament adjuvant pot calma anumite simptome(11). Florile de muşeţel conţin aproximativ 10% mucilagii. Eceste substanţe emoliente sunt eliberate în infuzie şi calmează iritaţiile mucoaselor gastrice.

Utilizarea ceaiului de musetel pentru leziunile cutanate

Eczeme
Într-un studiu publicat în 1985, cercetătorii au comparat eficacitatea produselor ce conţin muşeţel pe 161 de pacienţi care sufereau de eczeme(12). Ei au constatat că preparatele cu musetel sunt la fel de eficace ca şi preparatele cu corticosteroizi folosite pentru a trata aceste afecţiuni.
Hemoroizi
Într-un studiu pe 120 de pacienţi ce sufereau de hemoroizi în stadiu avansat, s-a demonstrat că un preparat ce conţinea musetel a îmbunătăţit rezultatele tratamentului principal, comparativ cu vaselina(18).

Ceaiul de musetel combate cearcanele

Muşeţelul este o plantă recunoscută pentru faptul că reducele nivelul stresului şi alungă stările de oboseală. Această plantă este folosită şi în industria produselor de îngrijire a pielii şi are efecte şi în cazul cearcănelor. Astfel, este recomandat să bei o cană cu ceai de muşeţel înainte de culcare. De asemenea, poţi să introduci un plic de ceai de muşeţel nefolosit în apa minerală şi apoi să umezeşti două dischete demachiante cu ceai. Aplică-le pe ochi timp de 10 minute. Acest ritual poate fi făcut de două ori pe săptămână.

Inflamaţii ale pielii şi mucoaselor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte utilizarea musetelului în tratarea acestor afecţiuni. Au fost publicate mai multe studii pozitive care indică că musetelul permite o cicatrizare mai rapidă a rănilor cutanate decât produsle topice antiinflamatoare clasice (corticosteroizi)(3).

Alte utilizări ale ceaiului de musetel

Agitaţie şi insomnie nervoasă
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte folosirea musetelului pentru calmarea agitaţiei nervoase, chiar şi a insominei minore care o însoţeşte adesea. Dovada eficacităţii a fost demonstrată prin studii efectuate pe animale10. Efectele uşor calmante şi sedative ale acestei plante sunt datorate apigeginei.

Inflamaţii ale căilor respiratorii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut folosirea medicinală a inhalaţiilor de vapori de musetel petru a trata inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii.

Precauţii
Ceaiul de musetel este contraindicat persoanelor sensibile sau alergice la plantele din familia Asteraceae (margareta, arnica, coada şoricelului, crizantema).

Referinţe
1. Matricaria chamomilla (German chamomile) – monograph. Altern Med Rev. 2008 Mar;13(1):58-62.
2. Melzer J, Rosch W, et al. Meta-analysis: phytotherapy of functional dyspepsia with the herbal drug preparation STW 5 (Iberogast). Aliment Pharmacol Ther. 2004 Dec; 20(11-12):1279-87.
3. Madisch A, Holtmann G, et al. Treatment of functional dyspepsia with a herbal preparation. A double-blind, randomized, placebo-controlled, multicenter trial. Digestion. 2004;69(1):45-52.
4. Khayyal MT, Seif-El-Nasr M, et al. Mechanisms involved in the gastro-protective effect of STW 5 (Iberogast) and its components against ulcers and rebound acidity. Phytomedicine. 2006;13 Suppl 5:56-66.
5. Shikov AN, Pozharitskaya ON, et al. Antibacterial activity of Chamomilla recutita oil extract against Helicobacter pylori. Phytother Res. 2008 Feb;22(2):252-3.
6. Weizman Z, Alkrinawi S, et al. Efficacy of herbal tea preparation in infantile colic.J Pediatr. 1993 Apr;122(4):650-2.
7. Savino F, Cresi F, et al. A randomized double-blind placebo-controlled trial of a standardized extract of Matricariae recutita, Foeniculum vulgare and Melissa officinalis (ColiMil) in the treatment of breastfed colicky infants. Phytother Res. 2005 Apr;19(4):335-40.

 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.