Citeva preparate din dovleac

4Zacusca de dovlecei pentru iarna

 

  • Ingrediente:
  • 4 dovlecei potriviti
  • 1 kg morcov
  • 1 kg ardei grasi
  • 1 kg gogosari
  • 1 kg ceapa
  • 300 ml ulei
  • 2,4 linguri mari de bulion
  • 3 foi de dafin
  • doua capatani de usturoi
  • 1/2 lingura piper boabe
  • 1 lingura sare grunjoasa, neiodata
  • Mod de preparare reteta:

Preparare:

Taiati ceapa marunt. Dati morcovul pe razatoarea mare. Curatati dovleceii de coaja si ii taiati in cubulete. Pisati usturoiul. Tocati ardeii si gogosarii prin masina de tocat carne. Puneti uleiul la incins intr-o oala mare si adaugati ceapa si morcovul. Lasati la calit pana se inmoaie, fara sa se prajeasca. Adaugati dovleceii, ardeii si gogosarii, si mai lasati la fiert cca 20 de minute, amestecand din cand in cand. Adaugati usturoiul, bulionul, piperul, dafinul si sarea. Dati vasul la cuptor si lasati la fiert pana se ridica uleiul. Turnati zacusca in borcarnele care in prealabil au fost sterilizate si puneti la bain-marie timp de o ora pentru a tine pe timp de iarna

 

 

Dulceata de dovlecei

 

  • Ingrediente:
  • 2 kg cubulete de dovlecei
  • un kg zahar
  • 4–5 felii de lamaie cu coaja
  • 2–3 pliculete zahar vanilat
  • 2-3 lingurite sare de lamaie
  • Mod de preparare reteta:

 

Mod de preparare:

Spalati dovleceii, ii curatati de coaja si seminte, ii taiati cubulete si amestecati cu sarea de lamaie.
Lasati 2-3 ore. Din zahar si doua pahare de apa se leaga siropul, caruia i se ia spuma. Intre timp amestecati prin cubuletele de dovlecei, se spala, apoi se scurg si se pun in siropul care fierbe cu feliile de lamaie si esenta. Continuati fierberea la foc potrivit.

 

Chiftele  din dovlecei

 

  • Ingrediente:
  • doi dovleci mari,
  • ½ -1 legatura marar,
  • telemea de vaca,
  • telemea de oaie,
  • sare, faina,
  • un ou.
  • Mod de preparare reteta:

 

Mod de preparare:

Faramitati branza de vaca si pe cea de oaie, dand prin razatoare. Curatati dovleceii si ii dati prin razatoarea mare. Lasati la scurs in strecuratoare. Strangeti in maini pentru a iesi zeama ramasa si amestecati cu branza, sare, mararul tocat marunt in prealabil, oul si faina pana formati o compozitie destul de groasa pentru prajit. Formati chiftelutele si le prajiti in uleiul bine incins. Serviti calde sau reci alaturi de o salata de varza cu marar sau orice alt tip de salata.

Tartă cu dovleac  

Ingrediente pentru aluat:
– 220 gr de faina
– o lingurita de sare
– 110 ml ulei
– 60 ml lapte

Amestecam faina cu sarea, separat amestecam uleiul cu laptele. Punem faina peste si amestecam cu o spatula de lemn pana cand aluatul se omogenizeaza bine. In functie de cat de mare este tava pe care o folositi, puteti folosi tot aluatul, pentru o tava tipica de tarta, cu diametru de 28 de cm sau cca 1/2 din aluat pentru o tava cu diametrul de 22 cm. Oricum, va ramane rest pentru a face tartei grilaj sau pentru a coace decoratiuni pentru tarta.

Alte ponturi pentru un aluat reusit: aveti grija ca toate ingredientele sa fie reci si incercati sa lucrati cat mai putin aluatul cu mainile! Daca atat aluatul cat si umplutura sunt la temperatura camerei, cu siguranta aluatul va ramane fraged si nu se va mai intari.

Intindeti aluatul intre doua hartii de copt si tapetati cu el forma de tarta unsa cu unt si tapetatat cu faina, asftel incat sa aveti si margini.

 

Ingrediente pentru umplutura:
– o cana mare de piure de dovleac
– 2 oua
– 230 ml lapte
– 150 gr de zahar (puteti pune si mai mult daca va place foarte dulce)
– 1/2 lingurita de ghimbir macinat
– 1 lingurita scortisoara
– 1 lingurita nucsoara
– 2-3 cuisoare macinate
– 1/2 lingurita sare

Cum obtinem piureul de dovleac?

Am folosit 1/2 dintr-un dovleac de 2 kg, pe care l-am taiat in jumatate, l-am curatat de samburi, apoi l-am taiat bucatele mici. Intr-o o tava  antiaderenta, punem feliile de dovleac cu coaja in jos si le dam la cuptor, acoperite cu folie de aluminiu, 30 de minute, pana cand dovleacul de vine auriu si moale. Desprindem coaja de pe dovleac si pisam miezul cu un blender sau un   mixer vertical. Asa obtinem piureul de dovleac. Batem bine cele 1 oua, punem dovleacul, zaharul pe care l-am amestecat in prealabil cu toate condimentele si laptele. Nu va speriati daca obtineti o compozitie foarte lichida, se intareste in cuptor. Turnam compozitia in forma de tarta tapetata cu aluat si dam la  cuptor cca 30 de minute, la 180 de grade. Tarta este gata atunci cand trece testul scobitorii: daca scobitoarea iese curata, tarta e gata!

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.