Un botoşănean aduce la Iasi vesnicirea invatamantului agronomic si a cercetării româneşti: Dascalul CONSTANTIN VASILICĂ a depasit 90 de ani! Oferta INGRASAMINTE -Online Comparison Shopping Kft., Compari.ro, Sc Ata Yurt Srl; Galbenele- tehnologie, tratamente, preparate din flori- Alimente care au mai mult calciu decat laptele- Plante care pot trata varicele; Alimente care te ajuta sa te concentrezi mai bine; Care flori sunt considerate cele mai frumoase din lume? Cum se plantează bulbii de flori toamna și care înfloresc primăvara; Cum se fac tăierile la trandafiri; Cultivarea daliilor în solarii etc

OFERTA GRATUITĂ a Revistei Informaţii Agrorurale (http://www.informatii-agrorurale.ro/)- pentru publicat texte şi anunţuri pe http://informatii-agrorurale.ro/anunturi-agricole/şi pe http://www.informatii-agrorurale.ro/agropedia/: VĂ INVITĂM să postaţi noi anunţuri, alături de mai vechii furnizori de INPUTURI din Tară şi din StrăinătateImagini pentru CONSTANTIN VASILICĂ - 90!

 cele mai frumoase flori

Un botoşănean aduce la Iasi vesnicirea invatamantului agronomic si a cercetării româneşti: Dascalul CONSTANTIN VASILICĂ a depasit 90 de ani!

LA MULŢI ANI! Un botoşănean în elita cercetării româneşti: CONSTANTIN VASILICĂ - 90!

Constantin Vasilica

Pe 5 februarie2017 , Constantin Vasilică a depaSIT  90 de ani. Un spirit cu o forţă a inteligenţei rar întâlnită, o minte strălucitoare, un om de o calitate morală şi intelectuală greu de egalat , care a impus cercetarea românească în elita mondială, impresionând prin perseverenţă, seriozitate şi asumare a profesiunii de dascăl.

Viaţa şi activitatea profesională a lui Constantin Vasilică se confundă cu istoria Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din ultimele şase decenii, spun profesorii instituţiei ieşene. În urmă cu 10 ani, la împlinirea a opt decenii de viaţă, s-a emis şi o medalie bătută în argint şi tombac, fiind astfel singurul profesor din Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” care a fost onorat astfel.

În anul 2000, comuna Tudora şi-a cinstit fiul, acordându-i titlul de Cetăţean de Onoare. Nouă ani mai târziu, la aniversarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „August Treboniu Laurian” Botosani, în calitate de fost elev al unităţii botoşănene, Profesorul a fost omagiat, municipalitatea conferindu-i atunci Titlul de Cetăţean de Onoare al Botoşanilor.

Anul 1995 i-a adus Medalia Gisevius conferita de Universitatea „Justus Liebig” din Germania,pentru activitatea stiintifica in domeniul fitotehniei si dezvoltarea colaborarii stiintifice dintre Universitatea Giessen si Universitatea Agronomica Iasi, dupa ce in 1982 fusese distins cu Medalia de argint „375 de ani” a aceleiasi universităţi.

Încă o recunoastere a muncii sale de peste 50 de ani a venit în anul 2007, când a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinară Bucuresti.

Cadru didactic al Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” inca din 1950, Constantin Vasilica a contribuit prin intreaga activitate la cresterea calitatii invatamintului superior agronomic iesean.

Constantin Vasilică s-a născut pe 5 februarie 1926, în comuna Tudora, judeţul Botoşani. A fost primul dintre cei 11 copii ai familiei Sofica şi Dumitru Vasilică. Primele clase (1933-1938) le urmează în satul natal, sub îndrumarea unui dascăl faţă de care va păstra mereu o pioasă amintire: Ioan Niţă. Între 1938 şi 1946 este elev al Liceului „August Treboniu Laurian” din Botoşani.

Urmează cursuri universitare la Iaşi, începând în anul 1946 şi finalizând în 1951, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

„Am fost colegi de an la facultate şi am trăit în acelaşi mediu universitar, am respirat aceeaşi atmosferă a Iaşului acelor timpuri. Eram la vârsta prieteniilor entuziaste ce leagă oamenii pe viaţă. Deşi am trecut prin perioade critice, nimic nu a schimbat sentimentul solidarităţii închegat atunci, pe vremea studenţiei, ca şi dorinţa devenirii noastre ca oameni şi specialişti. Eram cu adevărat „seria de aur”, care a dat 10 cadre universitare, doi rectori, 6 decani şi 5 membri ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, exemplu unic„, mărturiseşte astăzi prof.univ. Valeriu D. Cotea.

Fostul coleg de studenţie îşi aminteşte despre anii de după război, despre „seria de aur” a unităţii de învăţământ, cu examene grele şi materii dificile, dar şi despre marea dragoste a lui Constantin Vasilică, Valeriu D. Cotea vorbind cu umor despre „cel mai greu examen” al colegului său, „căsătoria”.

„Dintre examenele susţinute de Constantin Vasilică în timpul studenţiei, cel mai greu de promovat se pare că a fost căsătoria. Începând de prin anul al II-lea, numele lui Constantin Vasilică nu-l mai puteam pronunţa separat de cel al bunei noastre colege Margareta Savin, fiică de învăţător din Rădăşeni. O colegă admirabilă, dar extrem de sfioasă, încât trebuia să facă un efort considerabil să-şi înfrângă timiditatea. Cum alegerea unui partener de viaţă este o problemă serioasă, care necesită cumpănire, cei doi au înaintat unul spre altul cu prudenţă, întemeind în final un cămin extrem de reuşit, în care dragostea şi preţuirea reciprocă au fost temelia duratei lui până astăzi. Pentru Constantin Vasilică, Margareta a fost şi este binele cel mai mare de care a avut parte, şi care dăinuieşte de mai bine de 60 de ani”, spune Valeriu Cotea.

Este unul dintre cei mai longevivi profesori universitari (preparator 1950-1951, asistent 1951- 1960, şef de lucrări 1960-1975, conferenţiar 1975-1982, profesor 1982-1996, profesor consultant 1996-prezent).

A urmat stagii de documentare la Institutul de Fizică Atomică Bucureşti, Institutul Tehnic Agricol al Inului pentru Fibre Paris, Şcoala Superioară de Agricultură  Praga, Universitatea Leipzig, Universitatea Giessen.

În 1974, sub conducerea lui Nicolae Zamfirescu, susţine doctoratul la Institutul Agronomic Bucureşti, iar din 1992 devine el însuşi conducător de doctorat.

Profesorul Constantin Vasilică a contribuit la eleborarea celor trei ediţii ale manualului universitar de Fitotehnie. Lucrarea sa, „Tehnologia cultivării inului pentru fibră”, scrisă în colaborare cu C. Grigorescu, este o scriere de căpătâi pentru cultivatorii de in din România, având un vădit caracter monografic.

„Calităţile lui umane şi cele profesionale au făcut din el, dacă nu sună prea strident, un model sau, poate mai puţin stingheritor pentru dânsul, un reper. Un indiciu în acest sens, al primatului acordat timpului pregătirii profesionale şi omeniei, este şi demisia sa, la un moment-dat, din funcţia de decan, tocmai atunci când căpătase în acest post cea mai deplină autoritate”, spune cu admiraţie Valeriu D. Cotea.

Constantin Vasilică este, la  PESTE 90 de ani, un spirit încă tânăr, cu o minte ageră, abilă, scotocitoare. Foştii studenţi, colegii de catedră sau de cercetare se înclină cu respect, cu apreciere şi mai ales cu o delicată dragoste pentru omul deosebit, pentru profesorul iubit şi prietenul onest pe care l-au cunoscut în momente mai bune sau mai grele din viaţă.

Botoşănenii îi urează, la aniversare, La mulţi ani cu bucurii, sănătate sufletească şi trupească şi tihnă pentru a duce mai departe proiectele începute.

Pentru că ţara noastră este hărăzită de Dumnezeu cu numărul cel mai mare de specii fitofarmaceutice,cu toţii va trebui să ne întoarcem atenţia –inclusiv asupra buruienilor pe care le strivim sub  picioare. 

gggggGalbenelele (Calendulae flos) sunt plante medicinale cunoscute din vechime (sec XII), fiind cultivate si in scopuri ornamentale. Se folosesc florile de galbenele. Acestea contin substante minerale 10 %, ulei volatil 0, 2 %, o soponozida triterpenica, acid glicuronic, glucoza si galactoza. Galbenelele sunt plante anuale sau bianuale.

Originara din regiunile mediteraneene si Asiei, specia s-a raspandit aproape in toata Europa ca planta ornamentala. In tara noastra se cultiva in toate zonele agricole.

Galbenelele rasar dupa 6-12 zile de la semanat. Dupa 20-25 zile de la rasarire apar butoni florali, dupa 38-50 zile incepe infloritul, iar dupa 60-75 zile incep sa se matureze semintele

Indepartarea sistematica a inflorescentelor conditioneaza abundenta inloritului, care ia sfarsit odata cu perioada de vegetatie.

Galbenelele au cerinte moderate fata de temperatura. Semintele germineaza foarte bine la temperatura de 20-30 C dar pot germina si la temperaturi mai scazute. Plantele sunt rezistente la ingheturi trecatoare de -2 C, -4 C.

Nu au pretentii ridicate fata de apa, insa in anii cu pecipitatii reduse si pe soluri cu textura usoara slab aprovizionata cu apa, irigarea este necesara.

Plantele au pretentii moderate fata de lumina.

Se dezvolta bine pe toate tipurile de sol, chiar si pe cele mlastinoase, dar productia de inflorescente este mai mare pe solurile mai fertile, afanate, cu umiditatea suficienta, care se incalzescz usor.

TEHNOLOGIA DE CULTURA

Planta premergatoare.

Galbenelele nu sunt pretentioase fata de planta premergatoare. Sunt de preferat insa culturile prasitoare, borceagul sau leguminoasele pt boabe, care lasa terenul afanat si curat de buruieni.

Nu se recomanda monocultura pt a preveni atacul bolilor si daunatorilor. Galbenelele nu vor reveni pe acelasi teren mai devreme de 4-5 ani.

Pregatirea solului

Dupa recoltarea plantei premergatoare se executa aratura adanca la 22-25 cm, cu plugul in agregat cu grapa stelata. Pana toamna solul se mentine curat de buruieni prin lucrari repetate cu discul.

Daca terenul este eliberat mai devreme de catre planta premergatoare si starea de umiditate a solului nu permite efectuarea araturii de baza, se executa mai intai o lucrare superficiala cu grapa cu discuri, urmand ca aratura sa se faca in momentul cand solul are umiditatte suficienta.

Primavara devreme se pregateste patul germinativ bine afanat, nivelat si maruntit, folosind combinatorul sau grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti reglabili.

Semanatul

Galbenelele se inmultesc prin seminte.

Se seamana primavara devreme in luna martie. Unii autori indica si alte epoci, la intervale de 2 saptamani, pt recoltarea in mod esalonat, sau in lunile iunie, iulie.

Distanta de semanat este de 50 cm intre randuri, iar adancimea de 2-3 cm.
Pe suprafetele mici semanatul se poate efectua manual, in cuiburi, la distanta de 50 cm intre randuri si la 20 cm intre cuiburi pe rand; cu 2-3 seminte la cuib.

Pentru semanat se folosesc 6-8 kg/ha. Puritatea fizica a semintelor din clasele 1 sau 2 trebuie sa fie miim 95-85 %, iar germinatia de minimum 85-70 %.

Lucrarile de intretinere

Imediat dupa ce plantele au rasarit se executa prima prasila intre randuri, spargandu-se crusta si distrugandu-se buruienile. Prasila urmatoare se executa la 2 saptamani dupa prima. Prasilele mecanice intre randuri si manuale pe rand se executa de cate ori este necesar in cursul perioadei de vegetatie mai ales dupa 2-3 recoltari.

Perioada si organul de recoltare: Se recolteaza florile fara codite cand sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pana seara se usuca in straturi subtiri, la umbra.

Cum se face îngrijirea culturii

Udarea, plivirea buruienilor și afânarea solului sunt singurele lucrări de îngrijire ce se acordă aceste flori. Înflorirea începe spre sfârșitul primăverii. Recoltarea florilor se face prin rupere sau tăiere, la deschiderea completă.

galbenele

Cultivarea în sere și solarii

Înființarea culturii se face fie prin semănare direct în sol, fie prin producere de răsaduri și plantarea lor la începutul lunii martie. Distanțele de semănare/plantare sunt de 25×25 cm (5 rânduri pe brazdă). Între brazde se lasă o potecă lată de 50 cm. Semănatul se face în cuiburi, așezându-se câte 3-4 semințe la un cuib. Adâncimea de semănare este de circa 2 cm.

Răsădirea la locul definitiv are loc după aproximativ 3 săptămâni, după care prin rărire, se l asă 1-2 plante la cuib. Rezultate mai bune se obțin când se rezervă o singură plantă. Cu această ocazie se completează eventualele goluri.

 

Lucrările de îngrijire necesare sunt: udarea cu regularitate, pentru menținerea solului permanent reavăn până la răsădire, după care frecvența este de 1-2 ori pe săptămână, în funcție de evoluția căldurii.

Făinarea poate să apară pe măsura încălzirii timpului. Ea se combate cu sulf sau alte fungicide. Înflorirea începe în mai și durează până în iulie

ATENTIE:

Boli in care se utilizeaza aceasta planta medicinala

Uz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.

Uz extern: leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza.

Infuzia: 2 lingurite cu varf de floare uscata la 300 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de 3 ori in decursul unei zile inainte cu o jumatate de ora de masa. O infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi.

Tinctura: se poate obtine din florile proaspat culese care se introduc intr-un recipient de sticla de circa 1 litru, peste care se toarna alcool pana se acopera florile. Vasul se aseaza in apropierea unei surse de caldura sau la soare unde trebuie sa stea timp de 2 saptamani. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cate 30 picaturi de tinctura in putina apa.

Alifie: se infierbanta 100 g de untura de porc nesirata, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasa sa prajeasca la foc mic. Se amesteca incet timp de 10 minute apoi se da tigaia la o parte si se lasa sa stea asa pana a doua zi cand se incalzeste din nou amestecul si se filtreaza printr-un tifon, intr-un borcan, in care se stoarce si rezidul rezultat din prajirea plantei. Se aplica alifia, in straturi subtiri in zonele cu arsuri si degeraturi.

Baile de sezut: 30 g de flori proaspat culese se lasa sa stea in apa rece timp de 24 ore. Dupa acest timp se fierb timp de 10 minute in apa in care au stat si se adauga in apa de baie din cada pana la nivelul de 25-30 cm, atat cat sa ne acopere soldurile. Baile de sezut vor dura timp de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi timp de 12 zile.

Perna de flori: se realizeaza foarte simplu din flori culese si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc intr-un saculet pe care il aplicam pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe mijloc in cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.

Ceaiul de galbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ale sla persoanele anemice. Cura se va face cu o saptamana inainte de aparitia fluxului menstrual. Infuzia se prepara din 2 lingurite de flori peste care se toarna 2 cesti cu apa fierbinte. Dupa 15 minute se strecoara lichidul care se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol. Se poate prepara si o infuzie mai concentrata din 4 linguri de flori de 200 g apa. Din aceasta cantitate de infuzie se beau 3 linguri pe zi. Infuzia facuta din 10 g flori la 100 g apa si folosita sub forma de spalaturi vaginale ajuta la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis.

Sub forma de bai, cataplasme sau tinctura, florile se folosesc ca pansament pentru ranile care se vindeca greu, ca ulceratiile, plagi cu puroi, arsuri, degeraturi, acnee (cosuri), eczeme, deoarece principiile active dien galbenele au insusirea de a stimula circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind astfel cicatrizarea ranilor. Pentru reglarea ciclului menstrual se recomanda a se lua, de 3 ori pe zi, 30 picaturi de tinctura in putina apa. Cu amestec de 10 g tinctura si 90 g apa fiarta si racita se pot face comprese la rani, arsuri, ulceratii si pentru bolile de ochi. Acest amestec da bune rezultate si in leucoree. Tinctura de galbenele se obtine prin macerarea a 20 g flori in 100 g alcool de 70 grade timp de 8 zile.

Galbenelele intra in compozitia ceaiului gastric si aromatizantului pentru bai. Compresele cu ceai de galbenele activeaza tenurile uscate.

 

Ceai de galbenele: beneficii, indicatii si contraindicatiias

Cum se culeg florile de galbenele?

Florile de galbenele trebuie culese si uscate rapid intr-un mediu aerisit, fara a folosi vreo sursa artificiala de caldura. De obicei se consuma petalele, dar si intreaga planta. Aceasta contine urmatoarele substante active: ulei esential, carotinoida, mucilagiu, fermenti, acizi organici, etc.

Contraindicatiile ceaiului de galbenele

Ceaiul de galbenele nu trebuie folosit in cazul hipersensibilitatilor sau daca ai alergie la plantele ce apartin aceleiasi familii. Nu consuma aceasta planta in timpul sarcinii si al alaptarii, deoarce nu se cunosc inca efectele pe care le poate avea. Interactiunile cu medicamentele nu sunt cunoscute, dar in prezenta mucilagiului creste riscul unei absorbtii incetinite a altor produsi activi.

 

Cum se pregateste ceaiul de galbenele?

Pentru a prepara ceaiul de galbenele fierbe un litru de apa, apoi adauga una sau doua linguri de galbenele si lasa la infuzat pentru 10 minute. Impotriva problemelor de bila bea 2-3 cani/zi, dar asigura-te ca ceaiul se afla la temperatura camerei in momentul consumului.

 

Citeva  beneficii pentru sanatate

Ceaiul de galbenele (Calendula officinalis) este considerat un adjuvant extraordinar in tratarea si prevenirea anumitor afectiuni, insa este consumat si din pura placere, deoarece are o aroma parfumata si delicata. Daca doresti sa recurgi la remedii naturiste pentru a combate bolile si a-ti imbunatati starea de sanatate, iata ce trebuie sa stii despre ceaiul de galbenele.

1. Previne problemele gastrointestinale

Daca esti predispus la afectiuni gastrointestinale sau deja suferi de una dintre acestea, este recomandat sa consumi zilnic ceai de galbenele. Gastritele hiperacide, ulcerul gastric si ulcerul duodenal pot fi ameliorate cu ajutorul acestui remediu naturist banal, insa poate fi nevoie si de un tratament recomandat de medic.

2. Imbunatateste aspectul pielii

Ai o piele imbatranita, uscata si terna? Consumul regulat de ceai de galbenele poate trata aceste probleme, deoarece stimuleaza productia de colagen, o substanta care asigura elasticitatea, supletea si fermitatea pielii.

3. Combate acneea si iritatiile pielii

Acneea este una dintre problemele majore ale pielii tenului si poate fi greu de tratat cu un simplu ceai de galbenele, insa trebuie sa stii ca daca iti stergi tenul in fiecare dimineata si seara cu aceasta infuzie, inflamatiile inestetice se vor diminua, roseata va fi mai putin vizibila, iar epiderma va avea un aspect mai proaspat.

Deoarece are o actiune nu doar antiinflamatoare, ci si antiseptica, ceaiul de galbenele este ideal pentru a combate iritatiile pielii dar si in tratarea micilor rani.

4. Amelioreaza durerile menstruale

Durerile menstruale sunt foarte nesuferite, insa le poti ameliora, daca bei ceai de galbenele. Flavonoizii care se regasesc in florile de galbenele au un efect antiinflamator, astfel ca obisnuitele crampe abdominale vor fi mult mai usor de suportat. Ceaiul de galbenele este benefic si pentru reglarea ciclului mentrual.

5. Intareste sistemul imunitar

Consumat cu regularitate, intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ceaiul de galbenele este un remediu naturist eficient pentru sistemul imunitar. Motivul: florile de galbenele contin betacaroten, un antioxidant care se regaseste si in portocale, si care ajuta organismul sa lupte cu bacteriile si virusurile. Printre celelalte substante active care actioneaza asupra sistemului imunitar se numara si uleiurile esentiale din galbenele.

Ceaiul de galbenele poate fi consumat si in cazul in care bolile de sezon deja au fost contactate. Doua-trei cani de ceai pe zi vor ajuta organismul sa se vindece mai repede.

6. Are actiune detoxifianta

In perioadele in care consumi alimente care contin grasimi nesanatoase sau atunci cand vrei sa iti cureti organismul de toxine, consuma ceai de galbenele. Acesta are o actiune detoxifianta asupra ficatului, a colonului, intestinelor si vezicii biliare.

Precautii in consumul de ceai de galbenele

Ceaiul de galbenele nu are contraindicatii majore, insa daca urmezi un tratament cu sedative, este bine sa-ti intrebi medicul daca ai voie sa bei acest ceai, deoarece anumite substante din flori pot amplifica efectele medicamentelor.

Printre persoanele care ar trebui sa consulte un medic inainte de a consuma ceai de galbenele se numara femeile insarcinate si mamicile care alapteaza.

Reteta uleiului  infuzat cu galbenele

Iata cum  puteti sa faceti ulei infuzat cu plante medicinale .

Uleiurile infuzate sunt uleiurile obtinute prin macerarea plantelor in uleiuri vegetale purtatoare. Acestea pot fi utilizate ca materii prime pentru fabricarea acasa a diferitelor produse destinate ingrijirii sanatoase a pielii – sapunuri naturale,unguente,creme,uleiuri de masaj. Pentru prepararea uleiurilor infuzate avem nevoie de uleiuri vegetale purtatoare si plante. Uleiul vegetal purtator este cel care va prelua calitatile curative ale plantelor folosite. Alegerea uleiului purtator se va face in functie de necesitati , spre exemplu,pentru fabricarea sapunului natural veti alege uleiul de masline ; pentru fabricarea produselor cosmetice (creme,ulei de masaj,balsam pentru corp) vom alege ulei de migdale dulci,ulei din samburi de struguri sau ulei de orez.Atentie la pastratea uleiului infuzat din samburi de struguri deoarece rancezeste repede in comparatie cu celelalte uleiuri.

Infuzia uleiurilor se face prin mai multe metode ,personal am ales doua pe care vi le voi descrie si voua.
1. Metoda la rece  – durata 3-6 saptamani.       Plantele uscate se toaca marunt sau se    achizitioneaza de la magazinele tip Plafar ceaiuri din plante atent selectionate ,se introduc intr-un recipient din sticla ,peste care se toarna uleiul purtator pana ce plantele sunt acoperite in intregime. Lasati amestecul la macerat 3 saptamani la o temperatura ce variaza intre 20 si 26 grade,intr-un loc luminos  .Recipientul trebuie sa fie inchis ermetic ,ideal ar fi ca din 3 in 3 zile sa se agite  continutul fara a deschide capacut. La final,uleiul se va strecura printr-un tifon sau sita foarte deasa si se va pastra intr-un loc intunecat si racoros.

 1. Metoda la cald  –durata 3 ore. aceasta metoda este una rapida si eficienta  dar va trebui sa fiti foarte atenti cu temperatura maceratului uleios. Se vor pregati plantele si uleiul la fel ca la metoda 1 .Recipientul astfel pregatit se va pune la bain-marie la foc foarte mic pentru 3 ore. Se va indeparta apoi uleiul de sursa de caldura si se va  strecura printr-un tifon sau sita foarte deasa si se va pastra intr-un loc intunecat si racoros.

Preparare ulei de galbenele

In jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri, palmier, porumb sau de susan se pun 10 linguri de flori de galbenele uscate si maruntite.
Uleiul trebuie sa fie cu doua degete deasupra plantelor pentru a le acoperi in intregime ( in caz contrar acestea vor prinde mucegai ).

Se lasa sa macereze la soare vreme de 2 – 4 saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.
Din ulei se poate face si un unguent prin adăugarea de ceară de albine, amestecul topindu-se apoi pe o baie de apa. Unguientul rezultat se strecoară, se pune in cutii inchise ermetic si se foloseşte extern.

Tratamente interne

Afectiuni bucale – se mesteca 1 lingurita de ulei timp de 3-5 minute, dupa care se arunca si se clateste gura cu tinctura de galbenele diluata in apa (dupa mesele principale).

Se ia cate 1 lingurita de ulei ( se poate pune pe putin zahar ) inainte cu o ora de mesele principale in caz de: ulcer gastroduodenal, colita, faringo-amigdalita, laringita acuta, traheobronsita.

Tratamente externe

Arsuri solare – ajuta la vindecarea rapida, reduce senzatia de durere si usturime. Pentru cicatrizarea estetica a arsurilor de gravitate mica si medie se folosesc compresele cu tinctura de galbenele diluata cu apa distilata in proportie de 1:3 – 1:5.

Clatirea gurii cu ulei de galbenele ajuta in: afectiuni bucale (stomatita, gingivita, aftoza bucala, candidoza), rani, sangerari, plagi infectate, diferite eczeme, acnee, degeraturi.
Este recomandat pentru utilizarea cosmetica in ingrijirea epidermei uscate si sensibile. Are actiune cicatrizanta, tonica, antiiritanta, de reducere a fragilitatii vasculare si îmbunatateste circulatia sanguina periferica. Se recomanda si in inflamatiile dermice si ale mucoaselor, in tratarea vanatailor.

Ten – bio-flavonoidele continute actioneaza si reduc fragilitatea vaselor de sange capilare, de aceea este recomandat si in tratamentele anticuperozice.

Vergeturi – se face masaj cu ulei de galbenele in amestec cu levantica, seminte de in sau ulei din ficat de cod. Uleiul de galbenele mai poate fi amestecat cu ulei din germeni de grau.

Crema de catina cu  galbenele

Am folosit untură curată de porc, flori proaspete de gălbenele, cătină proaspătă, o lingură de  pastille de ceara  pentru cosmetică   şi, pentru că m-am simţit generoasă, şi puţin ulei de argan (cel mai bine mergea ulei de gălbenele, evident, dar n-am avut).   Cum se procedează: se pune untura la topit într-un vas care se pune la bain-marie  – în niciun caz nu puneţi untura direct pe foc!   După ce untura se lichefiază, adăugaţi florile de gălbenele tocate grosier, cătina, ceara şi uleiul de argan (sau de ce-o fi). Lăsaţi să fiarbă bine, apoi strecuraţi prin două straturi de tifon. Eu am pus unguentul în două cutii metalice, recipientele bine spălate şi uscate! Preparat: se ia un borcan cu capac de 800g. Se pun în el 200 g de polen de albine cumpărat de la Apicola. Se toarnă apoi peste acesta conţinutul a 2 sticluţe de tinctură de echinaceea (60 ml). Se mai pune sucul de la o lămâie bine filtrat să nu conţină pulpă. Se acoperă pentru 2 ore borcanul. După aceste 2 ore se ia o lingură (preferabil de lemn) şi se zdrobesc grăuncioarele de polen (sunt învelite în echină de către albine şi organismul nu le poate digera dacă nu sunt zdrobite). Cei care doresc o întărire a organismului mai puternică (dacă nu au dereglări glandulare, diabet, hipertiroidie, agitaţii psihice, obezitate) pot să mai adauge şi 5 fiole de lăptişor de matcă cu solvent (sunt de vânzare la Apicola). După aceasta se va umple borcanul cu miere polifloră.

Administrare: se va lua de către adulţi câte 1 lingură de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă până la terminarea preparatului. Cei care au sub greutatea normală vor lua după mese la 15 minute, cei cu greutate peste normal vor lua înainte „taie pofta de mâncare”.

Copiii peste 5 ani vor lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Cei slabi după mese şi cei graşi înainte de mese. Este un preparat foarte util pentru întărirea imunităţii. Se poate lua de 2 ori pe an. Se interzice la: diabet, hipertiroidie, boli psihice, dereglări endocrine.

Alimente care au mai mult calciu decat laptele

Corpul tau are nevoie de nutrienti pentru a functiona normal, iar acestia se gasesc in dieta ta. Descopera alimente care au mai mult calciu decat laptele.

Laptele este o sursa importanta de calciu, insa nu este singura. Asta inseamna ca iti poti asigura aportul zilnic necesar consumand si alte alimente, lucru imbucurator pentru cei carora nu le place atat de mult. Descopera 5 alimente care au mai mult calciu decat laptele, acestea ajutandu-te sa obtii cantitatea necesara unui organism sanatos.

Somon

O portie de somon proaspat poate avea 340 mg de calciu si, in plus, este o sursa de grasimi sanatoase omega-3. Acest tip de peste te ajuta sa iti mentii organismul sanatos si previne inflamatiile. Totodata are si vitamina D, iar aceasta este necesara pentru absorbirea calciului in organism. Gateste-l la aburi sau la cuptor si vei avea parte de un preparat sanatos, potrivit si pentru orice dieta, in cazul in care iti doresti sa slabesti.

Fulgi de ovaz

In fiecare dimineata iti poti prepara un bol de fulgi de ovaz cu lapte de soia. O portie normala are aproximativ 200 mg de calciu. Fulgii de ovaz sunt bogati si in vitamina B si iti ajuta si sistemul digestiv. Daca nu iti place laptele de soia poti pune lapte de migdale. Adauga si cateva fructe sau nuci si vei avea un mic dejun foarte sanatos.

Ricotta

Ricotta este o crema de branza usoara pe care o poti servi alaturi de o multime de alte ingrediente. In plus, are peste 300 mg de calciu, dar si proteine. Daca iti doresti o gustare rapida, dar sanatoasa, amesteca ricotta cu fructe si migdale. Este delicioasa!

Salate

Kale, rucola, baby spanac, salata romana, toate acestea sunt o sursa bogata de calciu. Seara, in locul unui preparat plin de calorii, fa-ti rapid o salata. Adauga ca dressing ulei de masline cu lamaie si vei avea o cina gustoasa, dar sanatoasa.

Naut

Nautul este bogat in calciu si proteine. Il poti transforma in humus, daca adaugi ulei de masline si sare si amesteci cu ajutorul unui blender sau al unui mixer sau, in poti pune la cuptor. Vei avea in felul acesta un snack perfect pentru serile pe care le petreci in fata televizorului. Totodata, poti pune naut si in salate, daca vrei ca acestea sa fie mai consistente.

Plante care pot trata varicele

Apar, de regulă, după vârsta de 40 de ani şi le afectează cu precădere pe femei, însă nici bărbaţii nu sunt feriţi de varice. O serie de ceaiuri şi alte leacuri naturale pot trata această problemă de sănătate.

Statisticile arată că există anumite profesii – dentist, chirurg, hair stylist, ospătar – care favorizează apariţia varicelor pentru că persoanele care le practică sunt nevoite să stea mult în picioare. „Cu cât sunt depistate din timp şi se începe tratamentul, cu atât reuşita vindecării varicelor este mai mare. Şi, implicit, vor fi excluse şi complicaţiile grave, precum ateroscleroza şi hipertensiunea arterială.”

Infuzia de castane îmbunătăţeşte circulaţia

Printre leacurile care îmbunătăţesc circulaţia sangvină, în special la nivelul membrelor inferioare, se numără şi ceaiul de castane. În 250 ml de apă se adaugă o linguriţă de coajă de castane, uscată şi mărunţită, şi se fierbe 10 minute. O variantă poate fi preparată din 250 ml de apă clocotită în care se adaugă o linguriţă de flori de castan. Acoperiţi vasul vreme de 10 minute şi apoi strecuraţi infuzia. Este suficient să beţi, zilnic, o cană de ceai de castane sau două de infuzie.

Sucul de ceapă tratează ateroscleroza

Pentru a favoriza circulaţia periferică venoasă şi a trata ateroscleroza sau congestia cerebrală, preparaţi un amestec din 500 ml suc de ceapă roşie şi 250 ml de miere de albine. De trei ori pe zi, după mesele principale, luaţi câte 50 g din acest amestec.

De asemenea, vreme de 30 de zile, trebuie să luaţi, de trei ori pe zi, câte o linguriţă dintr-un leac preparat din 50 g de usturoi pisat amestecat cu 250 ml miere de albine.

Tincturi care ne scapă de probleme

Pentru a trata varicele, preparaţi o tinctură din 50 g de vâsc mărunţit pus în 250 ml de alcool. Vasul se ţine 14 zile la temperatura camerei. O altă tinctură poate fi preparată din 50 g de usturoi mărunţit pus în 250 ml de alcool şi ţinut 14 zile la temperatura camerei. După aceea, amestecaţi cele două tincturi şi luaţi câte o linguriţă din această licoare de trei ori pe zi.

20 ml de suc de urzici trebuie să beţi, de trei ori pe zi, timp de 60 de zile, pentru a scăpa de varice.

7 alimente care te ajuta sa te concentrezi mai bine

Alimentatia sanatoasa nu doar ca iti ofera o sanatate de fier insa te poate ajuta sa te poti concentra mai bine, sa ai o memorie mai buna, sa fii mai atent si alert si, in general, iti imbunatateste functiile creierului.

Pe masura ce trec anii, oamenii imbatranesc, ceea ce inseamna ca organismul isi pierde din vigoare si agerime, iar creierul nu face abstractie de la asta. Vestea buna este ca iti poti creste sansele de a mentine sanatatea creierului daca adaugi in dieta mancaruri si bauturi „inteligente”.

Alimentatie sanatoasa #1: Cafeina te face mai alert

Nu exista nici o pastila minune care sa-ti creasca IQ-ul, insa anumite substante, precum cafeina, te pot energiza si ajuta sa te concentrezi. Gasita in cafea, ciocolata, bauturi energizante si unele medicamente, cafeina iti ofera un plus de energie, insa doar pe termen scurt. Insa, ai grija, prea multa cafea te poate face sa te simti mizerabil si nelinistit.

Alimentatie sanatoasa #2: Zaharul iti imbunatateste abilitatile mentale

Zaharul este combustibilul preferat al creierului – nu cristalele ci glucoza pe care o produce organismul uman din zahar si carbodidratii consumati. Tocmai de aceea o bautura dulce iti creste pe termen scurt memoria, procesele gandirii si abilitatile mentale. Insa un consum exagerat de zahar are efecte contrare. Ca sa nu mai vorbim de kilogramele in plus pe care le vei acumula.

Alimentatie sanatoasa #3: Micul dejun este mana cereasca pentru creier

Esti tentat sa sari peste micul dejun? Studiile realizate pe acest subiect au demonstrat ca micul dejun poate imbunatati, pe termen scurt, memoria si atentia. Studentii care iau micul dejun au rezultate mai bune decat cei care nu mananca nimic dimineata. Cele mai bune alimente pentru micul dejun sunt cele bogate in fibre, precum cerealele integrale, produsele lactate si fructele. Insa nu manca prea mult, studiile au aratat ca in acest caz concentrarea scade.

Alimentatie sanatoasa #4: Pestele este alimentul creierului

O sursa proteica asociata adesea cu sanatatea creierului provine din pestele bogat in omega3, un acid gras esential pentru functionarea si dezvoltarea ceierului. Aceste grasimi sanatoase sunt uluitoare pentru puterea creierului: o dieta bogata in omega 3 este corelata cu riscuri scazute de a dezvolta dementa si atac cerebral; incetinirea declinului mental si joaca un rol vital in imbunatatirea memoriei, pe masura ce oamenii imbatranesc. Pentru un creier si o inima sanatoase consuma de 2 ori pe saptamana peste.

Alimentatie sanatoasa #5: Adauga o doza de nuci si ciocolata

Nucile si semintele sunt surse de vitamina E care este asociata cu o mai mica scadere a functiilor cognitive pe masura ce imbatranesti. De asemenea, ciocolata neagra contine antioxidanti puternici. Mai mult, contine stimulanti naturali precum cafeina care mareste puterea de concentrare.

Bucura-te o data pe zi de nuci si de o tableta de ciocolata care iti vor satisface pofta de dulce fara exces de calorii, zahar si grasimi.

Alimentatie sanatoasa #6: Adauga avocado si cereale integrale

Orice organ din organism depinde de fluxul sanguin, mai ales inima si creierul. O dieta bogata in cereale integrale si in fructe precum avocado poate reduce riscul bolilor cardiovasculare si poate scadea nivelul colesterolului rau.  Iar un colesterol scazut inseama un risc mai mic ca plaga sa se depuna pe vasele de sange, iar acest lucru creste fluxul sanguin si, prin urmare, o modalitate excelenta de a stimula celulele creierului.

Cerealele integrale contin fibre si vitamina E, iar grasimile mononesaturate din avocado, pot contribui la sanatatea sitemului vascular.

Alimentatie sanatoasa #7: Afinele sunt super nutrienti

Cercetarile pe animale au aratat ca afinele pot proteja creierul de atacul radicalilor liberi si pot reduce efectele unor afectiuni precum Alzheimerul si dementa. Studiile au mai demonstrat ca afinele imbunatatesc atat abilitatea de a invata cat si functiile creierului.

Beneficiile unei diete sanatoase

Poate parea banal insa este adevarat: daca din dieta ta lipsesc nutrienti esentiali, atunci abilitatea ta de a te concentra are de suferit. Mancatul prea mult sau prea putin interfereaza cu abilitatea ta de concentrare. O masa grea te poate face sa te simti letargic, iar prea putine calorii pot avea ca rezultat distragerea atentiei din cauza foamei.

Pregateste-te pentru o zi mare

Vrei sa-ti cresti abilitate de concentrare? Incepe ziua cu un suc 100% natural de fructe, o felie de paine integrala cu somon si o ceasca de cafea. In plus, pe langa o dieta echilibrata, expertii mai recomanda:

– dormi 8 ore pe noapte;

– hidrateaza-te

– exercitiile fizice te ajuta sa ai o minte ascutita;

– mediteaza pentru a te relaxa si a gandi clar.

Cultivarea daliilor în solarii

dalii in sera

Înființarea culturii poate începe la sfârșitul lunii martie, după aceleași scheme de plantare recomandate  folosindu-se rădăcini puse mai întâi la forțat. Protejarea cu folie se asigură până la sfârșitul lunii mai și se reia din octombrie până la 15-20 noiembrie.

Uneori este nevoie ca solariul să aibă și o sursă de încălzire, pentru a se putea interveni în caz de temperaturi scăzute. Prin cultivarea daliei în solarii se realizează devansarea înfloririi către sfârșitul primăverii și prelungirea ei în etapa de toamnă, putându-se obține astfel producții de 30-50 de tulpini florale pe plantă.

dalii in sera

Dalia folosită în culturile asociate

În cadrul solariilor, dalia poate fi asociată cu culturi legumicole (ceapă verde, varză timpurie) pentru o folosire mai intensivă a spațului de producție. Distanța între rândurile de dalia se mărește, în acest caz, la 100 cm, iar între ele se intercalează câte un rând de tomate timpurii ori varză timpurie sau câte 4 rânduri de salată, ceapă și alte verdețuri.

Culturile asociate eliberează terenul în lunile iunie-iulie, etapă în care dalia formează o masă vegetativă bogată.

În concluzie, dalia constituie una dintre culturile cele mai rentabile, asigurând producții mari și de calitate pe o perioadă de 5-7 luni și totodată, contribuie la diversificarea sortimentului de flori tăiate pentru perioada de vară toamnă.

Cum se fac tăierile la trandafiri;

taierea trandafirilor

Tăierea trandafirilor este o măsură tehnologică destul de controversată, deoarece unii recomandă tăierea lungă, alţii pe cea scurtă. in abordarea acestei problemc trebuie să ţinem seama de condiţiile naturale (sol, climă), caracterul soiului, scopul plantaţiei (de decorare sau flori tăiate).

În general, în plantaţiile destinate decorării se fac tăieri mai lungi, în cele pentru flori tăiate mai scurte, deoarece lungimea tijelor constituie un element de calitate pe când în primul caz interesează abundenţa înfloritului.

Care este momentul optim de tăiere

Momentul efectuării tăierilor este primăvara, sfârşitul lunii februarie – începutul lunii aprilie, când zonle degerate se disting uşor.

Care este tehnica tăierii

Tehnica tăierii: ramurile de un an se taie deasupra unor muguri exteriori astfel ca mugurele devenit terminal să fie situat pe partea mai înaltă a secțiunii, tăierea să se facă fără ciot, la 3-4 mm deasupra mugurelui, într-un plan de cca. 30-35° faţă de orizontală, astfel ca în partea opusă mugurelui, planul să nu fie mai jos ca baza mugurelui. Rănile mai mari de 2 cm se ung cu vopsea.

Cu ocazia executării tăierilor trebuie respectate unele reguli generale, indiferent de grupele de trandafiri:

 • după ierni aspre ramurile se taie până la zonele nevătămate de ger
 • intensitatea tăierii se stabileşte în funcţie de vigoarea ramurilor realizată în anul precedent
 • în mod obligatoriu se îndepărtează ramurile uscate, rupte, bolnave, cele din centrul tufei, cu vârsta mai mare de trei ani, precum şi drajonii din portaltoi. De asemenea, ramurile slabe (sub 3-4 mm) şi cele nematurate se îndepărtează, respectiv se taie la un cep de 2-3 cm.

thea-hybrida

Tăierea trandafirilor din grupa Thea-hybrida

Tăierile se fac în funcţie de vigoarea plantelor şi de modul de utilizare H florilor: pentru decor sau flori tăiate.

În primul caz soiurile de vigoare mică se taie la 4-6, cele mijlocii la 6-8 pe când, iar cele viguroase la 8-10 muguri. in cazul cultivării acelorași pentru flori tăiate se taie mai scurt cu 2 muguri comparativ cu soiurile pentru decor. Numărul de ramuri pe tufă în cazul soiurilor pentru decor este de obicei de 6-8, pe când la cele pentru flori tăiate de numai 4-5.

butasi-de-trandafiri-iceberg-2919_2919

Tăierea soiurilor din Grupa Polyantha și Floribunda

Întrucât soiurile din această grupă sunt destinate cu precădere decorării se taie lung, la 6-10 muguri, se taie inflorescențele a anului trecut împreună cu 1-2 muguri superiori.

Tăierea soiurilor din grupa celor urcători

Urcători neremontanţi: se taie de regulă după înflorire, când se îndepărtează ramurile de peste 3 ani, cele rupte sau bolnave, iar ramurile secundare se taie la 8-10 cm. Pe acestea se vor forma florile in anul viitor.

Urcători remontanți: se taie primăvara când ramurile se răresc, îndepărtând cele bătrâne, uscate degarnisite. Ramurile anuale se scurtează la jumătate şi se leagă de pergole.

Cum se face tăierea de vară

Tăierea de vară. in general, în cursul verii lăstarii care îndesesc tufele se elimină de la bază, iar cei fără flori se scurtează la jumătate. Thea hybrizii destinaţi florilor tăiate se taie odată cu recoltarea florilor. În acest caz tija se taie deasupra unui mugure încă bine dezvoltat (de obicei a 3-4-a frunză de la bază) astfel ca să rămână frunziş suficient, in caz contrar tufele slăbesc, La celelalte soiuri destinate decorării, după înflorit tijele se taie lung, îndepărtând 1-2 frunze de la vârf sau tăind numai florile trecute.

Drajonii tineri porniți din portaltoi se îndepărtează prin tăierea lor cu un otic, ori de câte ori apar ‘in masă.

Polianthele şi floribundele de vigoare mică nu se taie vara, celelalte destinate florilor tăiate se taie deasupra unui mugure bine dezvoltat, iar celor pentru decorare li se îndepărtează inflorescențele.

 

 

Trandafirul – planta frumoasă cu multiple întrebuințări!

rose-de-rescht-2

O floare pe cât de frumoasă, pe atât de multe întrebuințări prezintă, de la propietățile terapeutice în care este folosit având un rol cicatrizant, antidiareic, antidizenteric sau antiinflamator, la cele cu rol aromatizant sau odorant sau în preparate tradiționale precum gemurile și dulcețurile.

Trandafirul pentru petale preferă zonele cu climat răcoros unde temperatura medie nu depășește 8 grade C, reușind să reziste chiar și la temperaturi de -25 de grade C.

Cel mai bun soi, care se pretează la condițiile climatice din România este soiul Rosa rugosa.

trandafir_de_dulceata_1483

Cum se înființează și întreține până la intrarea pe rod?

Trandafirul poate fi amplasat pe terenuri cu fertilitate medie, permeabile sau pe soluri ce nu sunt favorabile pentru alte specii de arbuști fructiferi.

Se poate interveni pentru defrișarea vegetației existente, urmată de ferilizare și arătura adâncă. Distanțele de plantere sunt de 3 m între rânduri și 1 metru între plante pe rând. Totuși pe terenurile accidentate distanțele de plantare pot fi de 2 x 1 m sau 1,5 x 1 m.

La groapa de plantare (30×30 cm sau 40×40 cm) se poate aplica o doză de 5-6 kg/plantă de gunoi de grajd. Materialul săditor se introduce în groapă cu 5 cm mai adânc pentru a stimula drajonarea. După plantare tulpinile se scurtează la 4-5 muguri și se udă cu 8-10 litrii de apă/plantă.

În primii ani trandafirul are o creștere lentă, astfel că este necesară menținerea solului curat de buruieni. Intervalul dintre rânduri se lasă se se înierbeze natural, cosind-o pe măsură ce crește și ajunge la 10-15 cm.

Cum se întreține plantația după ce a intrat pe rod?

În fiecare primăvară solul se lucrează pe rândul de plante sau se erbicidează. Intervalul dintre rânduri se menține înierbat, executând aceleași lucrări ca și în plantațiile tinere, iar resturile vegetale se poate folosi ca și mulci pe rândul de plante.

Fertilizarea în plantaţii se face începând cu al doilea an de la plantare, anual se aplică o doză de 100 kg N/ha repartizează în trei doze egale: prima doză se aplică înainte de pornirea în vegetaţie, a doua fracţiune la interval de 1 lună, iar a treia fracţie după ce florile au legat, însă niciodată nu se va depăşi data de 25 iunie. Deficitul temporar de apă poate diminua calitatea şi cantitatea producţiei de petale.

trandafiri-de-dulceata-7736323

Cum se face recoltarea?

Recoltarea petalelor se face manual în lăzi de lemn sau carton şi se depozitează în locuri umbrite sau în spaţii răcoroase prevăzute cu sistem de ventilaţie

Recoltarea se execută în stadiul de boboc floral, în faza de deschidere, iar petalele se desprind împreună cu receptaculul. Cantitatea recoltată pe zi (8 ore de lucru) este de 20-25 kg flori. Pentru a evita pierderile se recomandă recoltarea zilnică sau la interval de 2 zile.

Producția medie la hectar este de 1.800 de kg/ha, iar cea mai mare parte a cheltuielilor de înființare sunt reprezentate de costurile cu materiile și materialele. Prețul de vânzare al unui kilogram de petale este situat la 12 lei, astfel că venitul pe un hectar de trandafir poate ajunge la 21.600 de lei.

Prețul unui butaș de trandafir este cuprins între 2,5 – 5 lei, iar la un hectar intră cam 3.300 de plante.

Potențialii clienți

Tinând cont de aria extrem de largă în care este folosit trandafirul, printre potențialii clienți se pot regăsi fabricile de prelucrare a petalelor pentru obținerea gemurilor și dulcețurilor, plafarele, și chiar fabricile ce obțin odorizante sau esențe pentru parfumuri.

Mărul, salata verde, trandafirul – plantele preferate de păduchii de frunză

1

Mari cât mărimea bobului de orez, au diferite culori de la verde deschis la negru. Hrana lor este formată din seva lăstarilor fragezi, împiedicând dezvoltarea plantei. Plantele preferate  ale păduchilor de frunză sunt mărul, salata verde, vărzoasele, fasolea, trandafirii și gălbenelele.

Primele semne sunt date de frunzele deformate, îngălbenite, cenușii, iar pe partea dorsală se găsesc mulțimea de păduchi, care las pe frunză o excreție lipicioasă.

2

Cum combatem problema?

Este recomandat ca plantele să fie controlate cu regularitate, din primăvară până în toamnă, pe partea dorsală a frunzelor, locul în care se regăsesc păduchii și fără ca planta să aibe încă simptomele îmbolnăvirii.

Se poate încerca și spălarea cu un jet de apă, cât și cu implicarea în luptă a dușmanilor naturali și anume gărgărița și crisopele.

Puneți în vecinătatea plantelor un lighean galben (pentru că această culoare atrage păduchii) cu o soluție de săpun sau o placă galbenă.

Pentru a feri de acești dăunători straturile de trandafiri și de cimbru, precum și răzoarele de castraveți și roșii, este indicat să plantați levănțică care va ține departe păduchii.

Utilizarea insecticidelor este recomandată numai în caz de infestare puternică. Totuși înainte de a utiliza insecticide încercați totuși să combateți păduchi cu ceai de vetricea sau cu extract de urzici. Pentru soluția cu vetricea se pune 150 de grame din această plantă în 10 litrii de apă clocotită. După 30 de minute răciți ceaiul și diluați-l cu apă (1:5 proporția). Pentru varianta cu soluția din urzică, folosiți 1 kg de urzici proaspete în 10 litrii de apă rece. Lăsați-o la macerare timp de 24 de ore, apoi stropiți plantele fără a dilua soluția.

Cum se plantează bulbii de flori toamna și care înfloresc primăvara;

bulbi-de-flori

Flori precum lalelele, narcisele și zambilele, înfloresc frumos primăvara, dar trebuie plantați încă din toamnă.

Bulbii înfloresc întotdeauna

Bulbii sunt foarte ușor de crescut și vor prospera în aproape orice tip de sol. Aceștia înfloresc întotdeauna din primul an. Cele mai bune rezultate pe termen lung vor fi obținute dacă bulbii sunt plantați într-un loc relativ însorit, în sol bogat în humus, cu o structură afânată. Apropo, begoniile și anemonele cresc din tuberculi și gladiolele și șofranul cresc din cormi. Totuși, metodele folosite sunt aceleași.

Se recomandă administrarea îngrășământului imediat după ce bulbii au înflorit, astfel încât aceștia să depoziteze suficiente substanțe nutritive pentru a asigura o înflorire bogată în următoarea primăvară.

Adâncimea de plantare

Cea mai potrivită adâncime de plantare pentru bulbi este indicată pe etichetă. Pământul de deasupra bulbului ar trebui să fie de două ori mai dens decât bulbul. Cu alte cuvinte, un bulb de cinci centimetri înălțime ar trebui să fie plantat la o adâncime de aproximativ zece centimetri, cu vârful în sus. Imaginea de mai jos indică adâncimi potrivite de plantare. Florile mari ale unora dintre lalele devin mici o dată cu trecerea anilor, deci este mai bine să se planteze bulbi noi.

Plantarea în grupuri

flower-bulbs-700x300Este mai bine să se planteze bulbi în grupuri de aceeași varietate sau să se amestece diferite sotimente? Acest lucru depinde numai de dumneavoastră. Puteți planta bulbii în grupuri separate, să spunem de doisprezece bulbi din fiecare varietate, sau ați putea crea o colecție mare amestecată care conține trei până la cinci varietăți diferite. O astfel de soluție foarte decorativă va înveseli o zona cu arbuști veșnic verzi sau va crea un efect interesant pentru borduri.

 

Naturalizarea bulbilor

Plantele cu flori mici cu bulbi, cum ar fi ghioceii și șofranul sunt ideale pentru naturalizare. Bulbii se multiplică automat, oferindu-vă din ce în ce mai multe flori de primăvară fără ca dumneavoastră să faceți ceva. Cele mai bune rezultate sunt obținute plantând o singură varietate pe o suprafață largă, cum ar fi sub un grup de tufișuri, într-o grădină alpină sau pe o peluză. Dacă împrăștiați bulbii cu mâna și îi plantați unde cad, veți obține un efect foarte natural.

Care flori sunt considerate cele mai frumoase din lume?

cele mai frumoase flori

Cele mai frumoase flori din lume, desigur, se bucură de o mare popularitate. Gusturile nu se discută, dar florile prezentate nu pot lăsa indiferent pe nimeni. Aroma şi aspectul lor ne inspiră, ne folosim de multe ori că să decorăm casele, parcurile, grădinile, iar aromele lor – pentru parfumuri de lux.

Strelitzia
strelitziaAceastă floare neobişnuită este adesea numită „Pasărea paradisului”, pentru forma sa neobișnuită și culoarea vie. La o examinare mai atentă, floarea frapează prin unicitatea şi frumuseţea sa. Planta în sine este destul de mare și poate ajunge la o înălţime de 1,5 metri, floarea, de asemenea, este mare. Strelitzia creşte în Africa de Sud şi este înalt apreciată de floriști.

 

 

 

Trandafirul
trandafirTrandafirii sunt, probabil, cele mai populare flori din lume, cei multicolori fiind apreciați de secole. Trandafirii nu sunt plante exotice şi cresc aproape oriunde. Ei sunt iubiţi și apreciați în toată lumea pentru frumusețea și aromă lor plăcută.

 

 

 

 

 

Orhideea

orhideeOrhideea este o plantă de interior foarte populară, apreciată pentru frumusețea ei. Varietatea de culori și forme este incredibilă şi se pare că acestea mai degrabă sînt create de mîna omului decît de natură. În urmă cu câteva secole aceste flori erau considerate rare și foarte valoroase.

 

 

 

Cala

calaCalele sunt flori simple, dar foarte frumoase și elegante. Splendoarea lor era recunoscută de grecii antici, care le au dat numele – „Kallos” (frumusețe). Calele sunt crescute ca plante de interior, însă în preajma lor este nevoie de atenție sporită, întrucât sunt otrăvitoare.

 

 

Zambila

a458-0901021Aceste flori de primăvară împodobesc multe grădini din lume. Astăzi le putem găsi anul împrejur datorită eforturilor floriștilor, care cultivă aceste plante. Dacă sunt tăiate, îşi pierd repede aroma şi frumuseţea, așa că cel mai bine este să fie cumpărate în ghivece.

 

 

 

 

Bujorul

bujorFloarea frumoasă și bogată de bujor arată minunat în orice grădină, așa că poate fi des întâlnită. Frumusețea acestor flori a fost cântată de mulţi poeţi şi artişti. Unul dintre împăraţii chinezi a fost fermecat de bujori şi aroma lor minunată, încît a numit această floare „simbol al Chinei”.

 

 

 

Nufărul

nufar-4Nuferii sînt foarte populari în lume, deşi aceștia pot fi admirați doar în apropiere de lacuri. Numeroasele soiuri de nuferi pot fi găsite în întreaga lume. În poezie, nuferii sînt simboluri ale iubirii, care au atras mulţi artişti. Aceste flori pot fi considerate pe bună dreptate capodopere ale naturii.

 

 

 

Plumeria

imagesPlumeria, un mic arbust tropical, are flori uimitoare. De obicei ea reprezintă o floare cu cinci petale albe cu centrul galben, însă uneori se pot întîlni și flori de altă culoare. Planta nu este capricioasă. Tot de ce are nevoie este mult soare şi puţină apă. Ea are un miros puternic, mai ales pe timp de noapte. Acesta este motivul pentru care este considerată unică.

 

 

Florile de cireș

flori-de-ciresFlorile de cireş sînt înalt apreciate mai ales în Japonia, fiind considerate simbol al primăverii. Cireşul în floare constituie adesea o sursă de inspirație pentru poeți. Nu este surprinzător că japonezii, cu înclinația lor pentru frumusețe, preferă anume aceste flori.

 

 

 

 

Gazania

gazaniaGazania este o floare foarte frumoasă, cu multe petale, care uimește imaginația. În Africa de Sud aceasta floare se numește „floarea-comoară”, probabil din cauza combinaţiei neobişnuite de culori şi desenului de pe petale.

 

 

 

 

Fisostegia, alegerea potrivită pentru grădina ta

maxresdefault

Fisostegia este una dintre florile foarte căutate pe perioada de vară, datorită tijelor sale lungi și frumos garnisite cu flori albe ori roz. Se folosește în buchete înalte, fie singură, fie în combinații cu alte flori de sezon.

Planta este originară din America de Nord (Texas), iar varietatea Physostegia virginiana este cea mai cultivată. Planta are creștere tranșantă datorită numeroșilor lăstari ce invadează rapid terenul din jur. Din tufa plantei se desprind tulpini florale, drepte, muchiate, înalte de cca 1 m.

c5430e11696eb97797ec3216661685e5

Care sunt cerințele plantei

Fisostegia preferă solurile revene și ușoare (argilo-nisipoase). Iubește soarele, dar tolerează destul de bine și semi-umbra. În general, este considerată o plantă destul de rustică, fără să manifeste pretenții deosebite, dar nu-i priește terenurile care se usucă ușor vara.

Înființarea culturii

Se înmulțește la fel de bine prin divizarea tufei și prin semințe. Divizarea tufei este bine să se facă primăvara, atunci când vremea permite lucrul în grădină. Ea poate fi executată și toamna, în septembrie-octombrie. Diviziunea de plantă trebuie să cuprindă, câțiva lăstari pentru a obține plante bine formale încă din primul an.

Dacă se dorește o înmulțire masivă, se poate folosi fiecare lăstar în mai-iunie, în răsadnițe, solarii sau pe brazde afară. Răsadurile se repică tot în unul din aceste locuri, iar toamna sau, mai bine, în primăvara următoare se trec a locul definitiv.

physostegia_virginiana_flower_bent_finish

Indiferent de materialul săditor folosit, înființarea se face pe brazde sau pe teren nemodelat, la distanțe de 40-50 cm în ambele sensuri.

Întrucât planta se extinde rapid pe terenul din jur, ea trebuie scoasă și replantată la interval de 3-4 ani. Cu această ocazie, se elimină părțile îmbătrânite și se înmulțește prin divizarea tufei.

Îngrijirea culturii

Îngrijirea culturi este în general, foarte simplă și presupune efectuarea unui număr relativ restrâns de lucrări. Reîntinerirea culturii se impune la 3-4 ani, prin scoaterea plantelor, divizarea și plantarea într-un teren nou. Udarea devine indispensabilă în timpul căldurilor mari din vară.

Ea se face, de preferință, seara. Mulcirea solului cu mraniță este bine să se facă după curățarea de primăvară. Lucrarea se impune în terenurile uscate și nisipoase, pentru a reduce udarea și a ușura reținerea apei pluviale.

Combaterea păduchilor se realizează prin pulverizarea cu insecticide, având grijă să stropească bine planta și să se repete tratamentul la câteva zile.

obedient-plant-physostegia-header-image-costa-farms

Toamna se aplică o tăiere de scurtare a tulpinilor la 10-20 cm de la sol. În regiunile cu geruri puternice se procedează apoi prin acoperirea plantei cu frunze marte pentru a o proteja de frig. Recoltarea tijelor florale se face atunci când jumătate din florile inflorescenței sunt deschise.

 

Craiova

Sc Ata Yurt srl

Calea Severinului nr. 58 (fosta curte CLF), Craiova, România

Tel. 0251 212 325; Fax. 0251 212 325;

Mobil:  0730091151

Boar Marius

Mail: vanzari@atayurt.ro ;

www.atayurt.ro

Nrc: J26/555/2001

Cui: RO 14086070

Bcr : RO53 RNCB 0188 0349 7450 0001

Transilvania :   RO78 BTRL 0270 1202 1098 86XX

 1. Oferta e valabila pentru cantitati de minim 24 to;
 2. Transport Gratuit prin CFR pe teritorilul Romaniei (minim 24 to);
 3. Pretul e negociabil pentru cantitati mai mari de 100 to.

4.Noutati!!

Azotat de amoniu 34,5% (Bulgaria)  (transport gratuit in zona Brasov, Sibiu, Covasna, Harghita, Mures).

Nitrocalcar 27%n (Austria) (transport gratuit in zona Alba , Cluj , Sibiu, Mures, Zalau, Satu Mare).

NPK 15-15-15 + 8% sulf (Ukraina) pret 2120 lei/to tva inclus (transport gratuit in zona Mures).

 

Sc Ata Yurt Srl comercializeaza din stoc saci:

 1. Saci rafie 50 kg,  50/100, albi, la pretul de 0.53 lei/buc;
 2. Saci rafie 50 kg,  55/110, albi, la pretul de 0.57 lei/buc;
 3. Saci rafie 25 kg(polipropilena) 45/70,  imprimati Azomures, noi,  la pretul de 0.28 lei buc;
 4. Saci folie 25 kg(polietilena) 45/75, noi, la pretul de 0.17 lei/buc.

Ideali pentru ambalat legume, fructe, moloz, faina, rumegus, folositi la indiguiri etc.

Oferta este valabila pentru cantitati mai mari de 1000 bucati. Preturile nu contin TVA

Contact

Oferta INGRASAMINTE -Online Comparison Shopping Kft.

Compari.ro este unul dintre cele mai vizitate site-uri de comparare de preţuri din România şi totodată un ghid online de shopping, care din 2005 a venit în sprijinul utilizatorilor şi magazinelor în efectuarea a mai multe milioane de cumpărături.

Online Comparison Shopping Kft.

Adresa:

Str. Rákóczi 70-72. 1074 Budapesta, Ungaria

Cod fiscal:

24868291-2-42

CUI:

01-09-186759

E-mail:

info@compari.ro

Website:

www.compari.ro

 

 

 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.