Cateva tendinte noi in mecanizarea agriculturii si… Ce nu stii despre sistemul tau imunitar; Beneficiile apelor florale pentru ten; Ti se intampla asta? Atentie, vei face un atac de cord;Niciun medic nu isi dezinfecteaza stetoscopul intre doua utilizari. Iata ce riscam; Primul lucru care trebuie facut in intoxicatia cu ciuperci

ffffMecanizarea agriculturii a jucat şi continuă să  joace un rol fundamental din punct de vedere tehnic, economic şi social, în special în ţãrile puternic industrializate, ea oferind posibilitãţi substanţiale de reducere a costurilor, de creştere a calitãţii lucrãrilor, precum şi de creare  de noi produse în special în domeniul energetic.

Un alt aspect important este cel legat de consumul de energie pentru producerea şi prelucrarea produselor agricole. Este unanim recunoscut faptul că în momentul actual procesele din agricultură sunt mari consumatoare de energie și creează prejudicii mediului fapt ce a condus la căutarea unor metode alternative de lucru si a determinat orientarea cercetărilor către optimizarea consumurilor energetice si reducerea impactului negativ asupra resurselor naturale (apa, sol, aer).

Toate firmele producătoare de mașini agricole investesc azi foarte mult in cercetare si dezvoltare de noi produse care sa atinga aceste obiective si care sa fie in acelasi timp viabile din punct de vedere economic.

Daca in urma cu 20 de ani cercetarile în domeniul tractoarelor și mașinilor agricole erau axate exclusiv pe dezvoltarea de solutii constructive mecanice si eventual electrice, azi totul se invarte in jurul elementelor hidraulice, electrotehnice, electronice si mai nou a in domeniul computerelor și a softurilor de proces.

Nu întamplator se vorbeste azi de „Agricultura de Precizie’ (Precision Farming) și mai nou de Agricultura Inteligenta (Smart Farming).

Odata cu dezvoltarea sistemelor informatice, a tehnologiilor de comunicatii si a extinderii lor pentru utilizare pe scara larga, era computerelor și a informatizarii în agricultura are toate drumurile deschise.

Nu mai exista nici un proces agricol mecanizat care sa nu beneficieze de asistenţa computerizată prin care se optimizeaza parametrii de lucru si se obtin indici calitativi de lucru ridicati, comfort și siguranţa în procesul de lucru marită pentru utilizator, consumuri minine de combustibil și forţa de muncă și nu în ultimul rând impact negativ redus asupra mediului.

Avantajele sunt imense din toate punctele de vedere. Utilizatorul introduce in computer parametrii de lucru iar acesta  monitorizeaza procesele si prin intermediul actuatorilor executa reglările necesare. Se primesc în timp real sau centralizat informaţii complete și corecte privind suprafata prelucrata, consumurile de combustibil, sămânţă, fertilizati, pesticide, etc, sau cantitatile recoltate la mașinile de recoltat produse agricole..

Un pas important în dezvoltarea tehnologiilor de mecanizare a constituit utilizarea comunicatiilor prin sateliti în aplicatii agricole cu ajutorul GIS ( Geographic Information System ) si GPS (Global Positioning System). Corelarea pozitiei mașinilor si a tractoarelor cu reglarile instatanee existente in computerele de proces a dezvoltat intr-un ritm accelerat precizia de lucru și calitatea lucrarilor executate. Cu aceste sisteme, azi stim exact cat este necesarul de macroelemente de ex. și cât s-a fertilizat pe un metru patrat, cât s-a erbicidat iar mai târziu cât s-a recoltat exact in aceeasi pozitie.

Conceptul de „agricultura de precizie presupune reglarea intrarilor în sistemul agricol (seminţe, îngrășaminte, pesticide)  în asa fel incât sa se distribuie unde e nevoie exact cat e nevoie atunci cand e nevoie.

Măsurarea diferiţilor parametrii de lucru prin senzori și traductori, analiza informaţiilor primite prin intermediul sistemelor informatice și softurilor specifice și trimiterea comenzilor pentru modificarea altor parametrii pe tractoare și mașini agricole au creat sistemul de „Smart farming”.

Exemplele sunt extrem de numeroase, toate marile firme constructoare de tractoare și mașini agricole aducând un aport propriu la dezvoltare acestor sisteme. Din dezvoltarea tractoarelor și a mașinilor inteligente au apărut însă si incompatibilitaţi la formarea agregatelor în sensul ca un anumit tractor de la firma X nu poate sa lucreze din punct de vedere al softului de operare cu o mașină construită de firma Y. Pentru a elimina acest neajuns a fost dezvoltat sistemul ISOBUS prin care tractoarele și mașinile agricole indiferent de producător sunt compatibile între ele si pot fi controlate si comandate de pe un singur terminal situat în cabina de conducere. Sistemul ISOBUS (ISO=International Organization for Standardization) se bazează pe comunicarea dintre elemente în modul CANBUS (CAN = Controller Area Network).  Datele obţinute sunt stocate și se pot descărca pe computerul de la birou, fiind ușurată foarte mult actvitatea de conducere a fermei.

Agricultura inteligenta

Conceptul de Agricultura Inteligenta (Smart Farming) nu este nou, el reprezinta doar o extensie si o mai buna materializare si integrare in practica a conceptului de Agricultura de Precizie (Precision Farming).

Agricultura de precizie presupune reglarea foarte exactă a intrarilor în sistemul agricol (seminţe, îngrășaminte, pesticide)  în asa fel incât sa se distribuie unde e nevoie exact cat e nevoie atunci cand e nevoie.

Măsurarea diferiţilor parametrii de lucru prin senzori și traductori, analiza informaţiilor primite prin intermediul sistemelor informatice și softurilor specifice și trimiterea comenzilor pentru modificarea altor parametrii pe tractoare și mașini agricole au creat sistemul de Agricultura inteligenta se bazează pe utilizarea unor scheme logice si a unor programe de proces foarte bine definite, prin care se urmareste cresterea indicilor de calitate ai lucrarilor efectuate concomitent cu reducerea erorilor induse de factorul uman. Majoritatea agegatelor sunt conduse cu ajutorul sistemelor GPS, iar pentru fiecare operaţie în parte se pot efectua cartări prin metoda GIS.

Cateva dintre avantajele obţinute prin dezvoltarea Agriculturii inteligente sunt:

-autoconducere a agregatelor sau a masinilor autopropulsate prin GPS;

-mentinerea automata a unei forţe de aderenţa prestabilită;

-modificarea adancimii de lucru în timp real la lucrările solului în functie de cantitatea de resturi vegetale existentă la suprafată ;

– modificarea adancimii de lucru în timp real la semănat si plasarea semintelor în zona cu umiditatea optimă;

-detectarea plantelor și a buruienilor și distingerea lor;

-corelarea automata a vitezei de deplasare in functie de necesitati (debit de material, grad de coacere, desimea plantelor, etc) ;

-monitorizare și controlul pentru fiecare duză în parte la tratamente fitosanitare;

– optimizarea umplerilor si managementul resturilor de solutie la tratamente fitosanitare;

Pentru exemplificarea aplicaţiilor trecute în revistă au fost selectate doar câteva noutăţi prezentate la expozitia AGRITECHNIKA de la HANOVRA din noiembrie 2011.

Un om cu două tractoare sau

Sistem de conducere in conexiune Guide Connect “Electronic Drawbar”

Reprezintă un sistem în care un tractor  în camp urmează în mod automat un alt tractor de conducere ce se deplaseaza în faţa. Cele două vehicule comunică prin radio şi sunt coordonate de către un sistem de înaltă precizie de conducere prin GPS. Mecanizatorul de pe tractorul de conducere  monitorizează ambele vehicule şi are acces deplin la controlul si  funcţionarea tractorului urmator. Deplasarea a două tractoare în acelaşi timp măreşte foarte mult productivitatea.

Presa NON-STOP combinata pentru baloti rotunzi și infoliat cu control ISOBUS

Maşinile moderne de balotat realizeaza productivităţi mari dar procesul este întrerupt pentru legarea şi golirea balotului. Dezvoltarea unei prese Non-Stop permite deplasarea continuă a agregatului de balotat care leaga și descarca balotul format fără a fi necesară oprirea tractorului. Controlul inteligent camerei de presare preliminară  permite operarea automată. Viteza de deplasare a tractorului este adaptată prin sistemul ISOBUS, la debitul de material care intra în presă. Prin utilizarea automatizarii se reduce considerabil efortul mecanizatorului si se diminuează eroarea umană.

Cheie electonică inteligentă  -Smart Key

Aceasta nouă cheie universala utilizabilă la flote de tractoare sau mașini, care permite mecanizatorilor să lucreze numai cu utilajele deblocate pentru el.Astfel se poate urmări exact unde, cât și cu ce utilaj a lucrat fiecare mecanizator.

Sistem de reglare antialunecare on-line– pentru tavalugi

Tavalugii cu diametre mari pot sa adune in fata lor sol ridicat ceea ce inrautaeste procesul de lucru si conduce la impiedicarea rotirii. Viteza de rotatie a rotii de pe masina de semanat este comparata cu viteza de rotatie a tavalugului. Prin integrarea sistemului ASR al tavalugului într-un sistem TIM (punerea în aplicare a controlului echipamentelor de pe tractor), măsurarea alunecarii  poate fi folosita pentru  reglarea ridicatorului hidraulic al tractorului. Greutatea este mutata de la tavalug la roţile din spate ale tractorului pana cand este eliminata alunecarea.

Mașina de fertilizat cu compensarea vântului

“WindControl” a fost dezvoltat pentru a compensa influenţa vântului la distributia îngrășamintelor chimice solide prin centrifugare. Obiectivul este acela de a fertiliza uniform , chiar şi în condiţii de vânt. Masina de fertilizat este echipata  cu o staţie meteo care masoara parametrii vântului dominant si directia acestuia în zona discului de distributie . Un mecanism de reglare, combinat cu un software de control schimbă viteza de rotaţie si unghiul de imprastiere la discurile de distributie.  Se tine cont de asemenea de proprietatile fizico-mecanice ale materialelor distribuite si de viteza lor de plutire. Aceste date sunt stocate în calculatorul de proces , astfel încât este posibil să se utilizeze  aceste proprietăţi pentru elaborarea unui model de calcul corespunzătoar. Datele preluate de către staţia meteo montata pe masina sunt utilizate pentru a calcula corecţiile necesare în computerul de proces şi unitatea  de distribuitie iar prcesul de imprsatiere este reglat corespunzator. Rezultatul este un model de distribuţie transversală ce ramane stabil  chiar şi sub influenţa vântului. Acest lucru optimizează procesul de fertilizare si ajuta la prevenirea poluarii. Se extinde, de asemenea, perioada posibila de aplicare.

Monitorizarea funcţionării duzelor cu senzori

Debitul de lichid print fiecare duza este înregistrat de senzori montati la fiecare corp de duză  Acest tip de monitorizare senzoriala are avantaje distincte in comparatie cu cea convenţionala de monitorizare prin verificări vizuale. Orice duza deteriorata sau colmatata poate fi rapid identificata.   Defecţiunile sunt afisate automat şi fără nici o întârziere pe ecran.

Sincronizarea mașinilor de transport cu combinele de recoltat

La recoltarea cerealelor cu combinele, descarcarea  în mijloacele de transport este o problema prin prisma faptului ca conducatorul de pe sistemul de transport nu cunoaste pozitia combinelor, directia lor de deplasare si nici gradul de umplere a buncarelor.  Sistemul  de optimizare a logisticii constă într-un sistem de emisie-recepţie între combine şi tractoarele de transport. Conducătorul de pe  tractor vede poziţia prin GPS, direcţia de deplasare şi nivelul de umplere a buncarului la combina pe un monitor iar combina cea mai plina este preluată prima.

Analizând noutăţile prezentate se poate constata  tendinţa tot mai pronunţată de automatizare computerizată a proceselor și tehnologiilor din agricultură. Acest fapt aduce foarte multe avantaje, dar personalul care trebuie sa deservească aceste sisteme trebuie sa fie bine instruit și calificat.

Ti se intampla asta? Atentie, vei face un atac de cord

Semnele care anunta iminenta unui atac de cord sunt de cele mai multe ori puse pe seama altor afectiuni si nu li se acorda atentia cuvenita. Iata ce simti inaintea unui atac de cord:

1. Oboseala
Atunci când arterele se îngustează, la inimă ajunge mai puţin sânge decât este nevoie. Acest lucru face ca inima să lucreze mai intens şi mai mult decât ar trebui, iar persoana se simte mai obosită şi somnoroasă în majoritatea timpului.
2. Insuficienţa respiratorie
Dacă la inimă ajunge prea puţin sânge, înseamnă că nici plămânii nu vor primi cantitatea necesară de oxigen. Cele două sisteme sunt interdependente, astfel, dacă aţi observat că aveţi probleme de respiraţie este recomandat să consultaţi cât mai curând posibil un medic. Acest lucru ar putea însemna că se apropie un atac de cord.
3. Slăbiciune
Atunci când corpul devine dintr-o dată slab este un semn că arterele s-au îngustat atât de mult încât nu mai permit circulaţia sângelui în mod corespunzător.
4. Ameţeli şi transpiraţii reci
Circulaţia sanguină slabă limitează şi fluxul de sânge la creier. Acest lucru vă poate pune viaţa în pericol. Atunci când fluxul de sânge către creier este limitat, pot apărea stări de ameţeală şi piele lipicioasă. Acest lucru nu trebuie ignorat.
5. Greutate în piept
Dacă aveţi simptomele debutului unui atac de cord, cu siguranţă veţi experimenta şi disconfortul în piept, fie că este vorba de o durere neînsemnată, fie de o presiune continuă. Acest lucru va creşte în mod constant, până când nu se va întâmpla atacul în sine.
6. Simptomele gripei sau răcelii 
Dacă vă simţiţi de parcă aţi avea simptome de gripă sau răceală fără vre-un motiv, fiţi prudenţi, acest lucru ar putea fi din cauza atacului de cord ce vi se poate întâmpla în viitorul apropiat. Mulţi oameni simt că au dezvoltat o răceală cu doar câteva zile înainte de atacul de cord.

Condimentul care poate produce paralizie musculara, convulsii sau chiar edem pulmonar

Este o planta anuala, aromatica, erbacee, originara din Orientul Apropiat de unde s-a raspândit de jur imprejurul Mediteranei si apoi in toata Europa, fiind considerata drept planta aromatica cea mai pretioasa, noteaza Agerpres.

De la anason se folosesc in scop medicinal seminte, care sunt folosite si in industria alimentara ca aromatizant. Are o istorie de utilizare ca si condiment sau parfum, fiind cultivat in Egipt timp de cel putin 4.000 de ani. Anasonul este utilizat pe scara larga ca aroma in toate categoriile de produse alimentare, precum sapun, creme, parfumuri, inclusiv lichioruri, produse lactate, gelatine, budinci si bomboane.
Anasonul, ca planta medicinala, este utilizat frecvent in colicile abdominale, inclusiv la copii. Pentru calmarea colicilor la sugari se prepara o infuzie mai slaba. La copiii peste 5-6 ani, dozele sunt asemanatoare cu ale adultilor. Uleiul de anason a fost utilizat pentru tratamentul paduchilor, scabiei si psoriazisului.
De asemenea, ceaiul din seminte de anason are diverse proprietati: tonic, antispasmodic, diuretic, vermifug, emenagog, galactogen. El este indicat in astenie, reumatism, migrena, ameteala, voma psihogena, dureri gastrice, digestii lente, flatulenta, spasme intestinale, menstre insuficiente si dureroase. Are si un efect slab laxativ.
Agentia Nationala de Presa mai noteaza ca nu este indicat in gastrite, ulcer gastric si duodenal. in doze prea mari, uleiul volatil poate sa duca la aparitia unor manifestari toxice concretizate initial prin fenomene de paralizie musculara, tremor, stare de euforie sau somnolenta. Nu este recomandabil in sarcina sau luat impreuna cu suplimente cu fier potrivit herbal-supplement-resource.com.
Poate produce sensibilizare la soare, deci se recomanda evitarea lui pe timpul expunerii la soare. Folosirea uleiul de anason nu este lipsita de efecte secundare, astfel cantitati mari ingerate pot provoca greata si varsaturi, convulsii si chiar edem pulmonar.

Alimente care ne intaresc imunitatea inaintea sezonului rece

Pregatirea pentru sezonul rece presupune o fortifiere a imunitatii organisului astfel incat sa putem preveni cat mai bine posibil eventualele imbolnaviri. In sprijinu nostru, in acest demers, vine chiar natura care ne ofera inclusiv alimente bogate in probiotice, capabile sa ne intareasca sistemul imunitar.

Iata 4 astfel de alimente:
Iaurtul.
Fara indoiala, iaurtul este cel mai popular aliment de acest tip si pe buna dreptate, caci acesta contine o mare cantitate de probiotice. Un studiu efectuat de cercetatorii australieni a demonstrat ca persoanele care consuma zilnic iaurt sunt ferite de boli cardiovasculare si atac cerebral gratie capacitatii iaurtului de a scadea tensiunea arteriala. Pe de alta parte, consumul regulat de iaurt previne cancerul de colon, dar si osteoporoza. Insa, cand vorbim de iaurt, ne referim doar la cel natural, fara coloranti, conservanti, indulcitori artificiali si arome. Evitati sa consumati iaurturi cu fructe gata ambalate si optati pentru cele care au trecuta pe ambalaj specificatia „culturi vii/active”. Chefirul, sana, branza de vaci fermentata si laptele batut contin, de asemenea, probiotice. Tineti cont ca iaurtul obtinut acasa din laptele de capra este cel mai bogat la acest capitol.
Muraturile. 
Un preparat traditional romanesc nelipsit de pe masa noastra este varza murata si iata ca aceasta nu este doar gustoasa, ci si sanatoasa, gratie vitaminelor si probioticelor continute. Culturile de microorganisme regasite in acest preparat sunt benefice in ameliorarea simptomelor alergice. De asemenea, castravetii murati sunt o excelenta sursa de probiotice, alaturi de maslinele in saramura. Atentie insa, caci nu ne referim la muraturile in otet, ci doar la cele in sare si fara conservanti, deci preparate acasa.
Soia.
Vegetarienii isi pot lua portia de probiotice din laptele de soia, din pasta miso sau tempeh, produse care au la baza soia fermentata.
Ciocolata neagra. 
Iata ca acest desert poate aduce beneficii florei intestinale cu conditia sa contina cat mai multa cacao si cat mai putini indulcitori sintetici si arome artificiale.

Beneficiile apelor florale pentru ten

Apele florale cunoscute sub numele de hidrosoli, sunt naturale si reprezinta, practic, apa condensata care se produce in timpul distilarii la abur a plantelor. Sunt ape parfumate colectate in timpul procesului amintit mai sus, proces in timpul caruia sunt eliberate uleiurile esentiale. Vaporii care contin uleiurile esentiale sunt separati intr-un rezervor special. Apele care raman in urma acestor procese sunt ape florale cu efecte calmante, hidratante, antiinflamatoare. In egala masura, ele pot fi adaugate in diferite creme si lotiuni, reprezentand baza ingrijirii zilnice a tenului.

Apa din flori de portocal
Este un ingredient aromat prezent in retetele de prajituri. In plus, se foloseste in cosmetica pe scara larga. Aceasta apa poate fi utilizata ca tonic, improspatand aspectul pielii. Indeparteaza cu blandete impuritatile de la nivelul tenului, iar daca ai pielea uscata, deshidratata, iritata, o poti tampona cu un disc demachiant imbibat in apa din flori de portocal. Este recomandata chiar si in cazul arsurilor solare.
Apa de albastrele
Se foloseste, in general, pentru a ameliora umflaturile din jurul ochilor si aspectul cearcanelor. Are proprietati astringente si antiinflamatoare, dar si anticongestionante.
Poate fi utilizata cu succes si pentru demachierea ochilor, iar daca ai citit sau ai stat foarte mult timp in fata computerului, apa de albastrele calmeaza zona cu ajutorul compreselor aplicate pe pleoapele umflate. Este indicata in cazul tenului, pentru zona gatului si decolteului.
Apa de trandafiri

Apa de trandafiri este un adevarat elixir pentru ten. Indiferent de anotimp, expertii in domeniu o recomanda pentru toate tipurile de piele, datorita efectului revigorant, antiinflamator, decongestionant. In plus, protejeaza tenul impotriva imbatranirii premature. Odata ce o vei aplica pe ten, vei simti o senzatie racoritoare, placuta – lasa-te, asadar, invaluita de atingerea delicata a celor mai fine petale si a celor mai rafinate parfumuri!

Apa de musetel
Este destinata ingrijirii pielii sensibile, care se irita usor. Este blanda cu tenul, il calmeaza si se pare ca are actiune 3 in 1: indeparteaza machiajul, curata in profunzime si poate avea si rol de tonic facial. Confera tenului un aspect proaspat, iar daca ai pielea foarte uscata, este indicat sa combini apa de musetel cu apa de lavanda. Cu ajutorul acestei ape, poti obtine un demachiant bifazic, amestecand-o cu ulei de migdale, de exemplu, in cazul in care simti nevoia unui demachiant cu o formula mai grasa

Alergie sau intoleranta alimentara? Cum le recunosti si ce e de facut

Pentru majoritatea oamenilor mancarea e o adevarata placere, un rasfat al simturilor si o modalitate de a inlatura stresul. Din pacate, o serie de alimente constituie, pentru unii dintre noi, veritabili dusmani.

Alergia, in general, este reactia negativa de hipersensibilitate imediata (organica sau psihica) a unei persoane fata de anumiti agenti sau stimuli (microbi, aerosoli, alimente). Este declansata de sistemul imunitar, explica pentru ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.
Alergia la un aliment este o reactie a organismului fata de o proteina din alimentul respectiv. Proteina este perceputa de sistemul imunitar ca un dusman, ce va fi anihilat prin producerea de catre sistemul imunitar a unor anticorpi numiti IgE. Cand alergenul respectiv va patrunde din nou in organism prin intermediul alimentelor, anticorpii produsi anterior vor elibera niste mediatori chimici (ex. histamina). Mediatorii chimici, impreuna cu anticorpii, vor provoca persoanelor hipersensibile reactia alergica la o anumita proteina.
De aceea, de multe ori reactia alergica nu se produce la prima ingerare a alimentului, ci la urmatoarea, cand exista deja in organism atat anticorpii, cat si mediatorii.
Simptomele alergiei alimentare sunt diverse: umflarea limbii, gatului, ochilor, mancarimi, greata, diaree, varsaturi, urticarie. Mai grav este cand apar scaderea tensiunii arteriale, ameteala, lesinul, ajungandu-se pana la stopul cardiac.
Multe alimente pot declansa reactii alergice, insa sunt mai frecvent incriminate ouale, laptele, pestele, crustaceele, graul, soia, nucile, arahidele.
Alergia poate fi mostenita
Alergia alimentara poate aparea la orice varsta, explica specialistul. Dupa cum arata studiile, factorul genetic joaca un rol important. Daca ambii parinti au o alergie, si copilul va fi predispus. In multe cazuri, cand copilul creste, alergia poate sa dispara.
Intoleranta alimentara este incapacitatea organica de a suporta anumite alimente din cauza lipsei enzimelor necesare digestiei alimentelor in cauza. Deficitul de enzime intestinale poate aparea din aceste cauze:
– defect congenital al sucrazei, izomaltazei sau lactazei, observate la nou-nascuti
– forme generalizate secundare bolilor sau afectarilor epiteliului intestinal (boala Crohn sau boala celiaca)
– forma dobandita genetic (deficitul de lactaza) care apare de obicei la sfarsitul copilariei.
Intoleranta alimentara, pe langa definirea ca stare patologica a organismului, declansata la ingerarea unor alimente, mai poate fi definita si ca incapacitatea mentala de a accepta unele alimente – ex. intoleranta la peste si fructe de mare sau intoleranta la unele legume, ex. ciuperci.
Simptomele acesteia sunt diferite, in functie de tipul de intoleranta.
Boala celiaca (intoleranta la glutenul din cereale): diaree, incetinirea cresterii la copilul mic, varsaturi, balonare, scaune modificate ca miros, culoare, cantitate.
In cazul adultilor: astenie, oboseala, anemie, osteopenie, crampe musculare, slabiciune, dureri osoase.
Intoleranta la lactoza: distensie abdominala, flatulenta, crampe abdominale, diaree.
Colonul iritabil (dat de intoleranta la anumite alimente): alternanta diaree-constipatie, dureri abdominale, balonare, senzatie de evacuare incompleta, dureri rectale, prezenta mucusului in scaun.
Diagnosticul intolerantei alimentare la gluten se poate pune pe baza biopsiei mucoasei stomacale, care evidentiaza atrofia vilozitatilor si anomalii ale suprafetei endoteliului.
In cazul intolerantei alimentare la lactoza se face testul de toleranta la lactoza si se masoara glucoza din sange (glucoza serica).
Tratamentul intolerantei alimentare se face tinand regim. Se elimina total din dieta alimentul netolerat. Poate fi necesara si o suplimentare adecvata cu vitamine, minerale, proteine, pentru a remedia deficitul si a reface depozitele nutritive.
Atat alergiile, cat si intolerantele alimentare pot produce neplaceri daca nu sunt tratate corespunzator, asa ca se impune vizita la medic.
Intolerantele alimentare nu se vindeca, dar daca se elimina factorii care le produc, persoana va duce o viata normala. Alergiile se pot trata prin tratament medicamentos sau evitarea factorilor alergogeni.
Dieta este individualizata. In general se recomanda vitamine, minerale, fibre, aport de lichide marit sau redus, de la caz la caz. Uneori este nevoie de medicamente antispastice, anticolinergice, prokinetice, antidepresive. Aportul nutritiv trebuie sa fie adecvat.
In cazul bolii celiace (intoleranta la gluten) excludem graul, ovazul, secara, orzul si le inlocuim cu porumb, soia, hrisca, orez. Pentru respectarea unei diete fara gluten trebuie evitate toate produsele care contin faina: produse de cofetarie si patiserie, alimente gata preparate din comert, sosuri, produse de tip fast-food.
Se pot consuma: lapte, carne, peste, branza, oua, cartofi, legume proaspete sau congelate, fructe, paine speciala fara gluten, grasimi, dulciuri fara gluten, mirodenii, sare, piper.
In intoleranta la lactoza se exclud produsele ce contin lactoza (laptele) si se inlocuiesc cu branza maturata, cascaval, iaurt.

Varsta peste 50 de ani si antecedentele familiale de polipi maresc riscul de cancer de colon

Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventa forma de cancer la nivel mondial. Boala afecteaza in egala masura, atat femeile, cat si barbatii, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Circa 700.000 de persoane mor anual din cauza acestei afectiuni.

„Daca este depistat din timp si tratat, cancerul colorectal poate fi vindecat. Pentru ca boala sa fie identificata in primele faze de dezvoltare, ceea ce ce creste sansele de vindecare, recomandam tuturor persoanelor care au varsta de peste 50 ani sa efectueze o prima colonoscopie. in cazul persoanele cu risc crescut, aceasta poate fi efectuata chiar si la varste mai tinere. Prin testare regulata, polipii precancerosi pot fi evidentiati si eliminati, ceea ce duce la scaderea semnificativa a riscului aparitiei bolii.”, explica dr. Adina Croitoru, medic primar oncolog,la Institutul Clinic Fundeni, potrivit adevarul.ro.
Persoanele cu varsta peste 50 de ani si cele cele care au antecedente familiale de polipi la nivelul colonului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Rudele de gradul I (parinti, frati, surori sau copii) ale unei pacient cu cancer colorectal sunt susceptibile sa dezvolte aceasta boala, mai ales in cazul in care afectiunea a fost diagnosticata la o varsta tanara. in cazul in care mai multe rude apropiate au un istoric comun de cancer colorectal, riscul este chiar mai mare.
Cancerul colorectal apare atunci cand celulele maligne formeaza tumori in tesuturile sanatoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer „de colon“ sau „rectal“ este determinat de locul in care celulele maligne se formeaza si se inmultesc pentru a crea tumora primara, de unde, ulterior, se raspandesc la distanta, dand nastere metastazelor. in prima faza, adica in stadiul localizat, tumora nu depaseste organul din care ia nastere, adica colonul sau rectul. Pe masura ce boala progreseaza, tumora creste si se extinde la organele din jur si anume la ganglionii limfatici. Aceasta este etapa de boala local-avansata. Daca diagnosticul nu este pus in aceste etape localizate ale bolii si tratamentul nu este initiat, celulele canceroase se raspandesc la distanta de organul de origine, pe cale limfatica sau prin sange, ceea ce duce la aparitia metastazelor. Anumite organe sunt mai susceptibile sa fie sediul metastazelor. Cel mai afectat organ este ficatul, dar uneori metastazele se pot localiza si in plamani, oase sau chiar la nivelul creierului. Boala debuteaza de multe ori asimptomatic, insa pe masura ce evolueaza, iar formatiunea tumorala creste, apar tulburari digestive care se manifesta prin simptome diferite. Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numara: schimbarea tranzitului intestinal obisnuit (diaree, constipatie sau alternanta de constipatie cu diaree), scaune mai putin consistente decat de obicei, prezenta sangelui in scaun (fie rosu aprins, fie rosu foarte inchis sau negru), sangerare rectala, dureri abdominale, balonare, crampe, pierdere in greutate, senzatie accentuata de oboseala  (slabiciune).

Sfaturi frecvente despre sanatate care sunt total false

De la morcovii care iti imbunatatesc vederea, pana la bautul laptelui, iata 20 de sfaturi despre sanatate care sunt in realitate mituri.

1. Laptele ajuta corpul adultilor
Acest tip de reclama este foarte bine inradacinata in mintea oamenilor. Departamentul de Agricultura din Statele Unite ale Americii a promovat bautul a patru pahare cu lapte pe zi pentru ca adultii sa aiba necesarul de calciu si vitamina D. Nenumarate studii au demonstrat ca nu exista o legatura intre consumul de lapte si numarul scazut de fracturi ale oaselor.
 
2. Mancarea organica este fara pesticide si mai sanatoasa
Mancarea organica nu este neaparat lipsita de pesticide si nu este neaparat mai sanatoasa.
Fermierii care cresc produse organice pot utiliza chimicale care sunt derivate din produse naturale, in unele cazuri sunt mult mai nocive pentru mediu decat cele sintetice. Nivelul pesticidelor atat din mancarea organica, cat si din cea non-organica, sunt scazute neavand un efect negativ in momentul consumarii. Consumul mancarii organice nu aduce un aport nutritiv mai mare decat mancarea non-organica.
3. Este in regula sa mananci mancarea pe care ai scapat-o pe jos daca ai ridicat-o in maximum cinci secunde
Regula de cinci secunde nu este reala, bacteriile pot contamina mancarea in cateva milisecunde.
O serie de teste au demonstrat ca mancarurile moi atrag mai repede bacteriile decat mancarea uscata, dar nu exista un timp in care aceasta este „sigura”.
 
4. Chimicala triptofan din curcan te face somnoros
Triptofanul este un aminoacid care ajuta creierul sa se relaxeze, producand senzatia de somnolenta. insa nu doar curcanul contine triptofan, branza cedar are o concentratie mult mai mare din acest amino acid. Expertii afirma ca carbohidratii, alcoolul si in general mesele copioase produc starea de somnolenta.
5. Ciocolata produce acnee
Timp de cateva luni cercetatorii au hranit zeci de persoane cu batoane cu o concentratie de 10 ori mai mare de ciocolata decat cele normale si zeci de batoane care imitau gustul de ciocolata. Dupa ce au numarat cosurile de pe fetele participantilor nu au descoperit nicio diferenta intre cei care au mancat batoane cu ciocolata si cei care nu au mancat.
6.Un mar pe zi tine doctorul la distanta
Merele sunt pline de vitamina C si fibre, ambele sunt importante pentru sanatatea pe termen lung a oamenilor, dar nu sunt singurul lucru de care corpul are nevoie. Daca corpul va fi atacat de un virus sau o bacterie, un mar nu va putea rezolva problema.

Ce nu stii despre sistemul tau imunitar

Imagini pentru sistemul imunitar

Sistemul imunitar al organismului uman este cel care ne apara in lupta impotriva virusurilor, bacteriilor si altor microbi. Atata timp cat sistemul imunitar functioneaza perfect, riscul de imbolnavire este foarte scazut. In cele mai multe cazuri imbolnavirile se produc pe fondul unor deficiente aparute in sistemul nostru imunitar. Asadar, este foarte important sa avem grija de imunitatea noastra si sa stim cum functioneaza.

Cateva informatii surprinzatoare despre sistemul imunitar:
Sistemul imunitar poate avea de suferit din cauza lipsei de somn. Cercetarile au aratat ca atunci cand nu dormim suficient, se produce o slabire a sistemului imunitar si astfel scade si numarul limfocitelor T, celulele albe care ajuta in lupta cu bolile. Chiar si o singura noapte in care suntem privati de somn poate avea acest efect.
Bolile autoimune afecteaza mai mult femeile decat barbatii. In SUA de exemplu, 78% dintre persoanele cu boli autoimune sunt femei.
Bacteriile din intestine au un rol foarte important in buna functionare a sistemului imunitar. Aceste bacterii „antreneaza” sistemul imunitar sa faca distinctia intre bacteriile daunatoare si antigenii inofensivi, prevenind dezvoltarea bolilor autoimune.
Razele ultraviolete afecteaza si ele sistemul imunitar. Este nevoie de doar 30 pana la 50% din radiatiile care provoaca in mod normal o arsura solara pentru a afecta buna functionare a sistemului imunitar.
Pe de alta parte, expunerea la soare stimuleaza producerea vitaminei D in corp care ajuta limfocitele T sa se mobilizeze in lupta cu antigenii daunatori.
Cum ne putem creste imunitatea?
Pentru a ne intari sistemul imunitar este esential sa consumam multe fructe si legume care contin vitaminele C si E, beta-caroten si zinc: citrice, ceapa, spanac, morcovi, kiwi, fructe de padure, etc.
De asemenea, trebuie sa dormim intre 7 si 9 ore pe noapte, sa facem miscare cate 30 de minute cel putin in fiecare zi si sa avem grija sa nu lasam stresul sa ne acapareze, apeland la diverse tehnici de relaxare.

Cum sa-ti detoxifici creierul

Imagini pentru Cum sa-ti detoxifici creierul

Consumam in fiecare zi foarte multi hormoni, antibiotice, substante chimice, indulcitori artificiali. Toate acestea ii fac rau creierului.

Exista in corp o molecula care ajuta la eliminarea toxinelor daunatoare. Aceasta molecula se numeste glutation si este cel mai important detoxifiant, antioxidant si antiinflamator al organismului.
Alimente care iti distrug creierul
1. Consumati alimente detoxifiante precum ceaiul verde, anghinare, usturoi, rodii, legume crucifere (broccoli, varza kale, baby broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza chinezeasca).
2. Consumati plante detoxifiante precum silimarina si nutrienti precum seleniul si zincul.
3. Luati si suplimente detoxifiante pentru a mari productia de glutation.
4. Evitati alimentele toxice care contin grasimi hidrogenate si multa fructoza si zaharul, cafeina, alcoolul, nicotina. Scapand de aceste toxine, veti reusi sa va detoxifiati creierul in timp record.
5. Consumati produse organice si evitati pestele care contine mercur, precum tonul.
6. Invatati cum sa scapati de metalele grele din corp daca vreti sa va detoxifiati creierul.
Urmand sfaturile prezentate mai sus, veti reusi cu siguranta sa scapati de tot ceea ce va afecteaza atat corpul, cat si creierul..

Cele mai bune fructe pentru bolnavii de diabet

Imagini pentru diabet

Aproximativ 2 milioane de romani sufera de diabet, afectiune care presupune adoptarea unui stil de viata sanatos. Diabeticii trebuie sa fie atenti la ceea ce mananca, astfel incat sa reduca consumul de glucide. Fructele sunt o alegere buna, pentru ca ofera o cantitate importanta de antioxidanti, vitamine si minerale.

 
1. Kiwi
Bogat in vitamina C si cu un continut mic de glucide, kiwi este un fruct care poate fi introdus in dieta diabeticilor. Il poti folosi si la prepararea unei salate de fructe sau poti bea suc de kiwi. Contine si vitaminele A si E, cat si potasiu si betacaroten.
2. Cirese
Indicele glicemic al cireselor este 20, ceea ce inseamna ca aceste fructe pot fi introduse in alimentatia persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Se recomanda aproximativ 200 grame pe zi. Sunt o gustare sanatoasa la care se poate apela in orice moment al zilei.
3. Fructe de padure
Zmeura, murele si fragile sunt un adevarat depozit de vitamine, minerale si antioxidanti si nu au un continut bogat de zaharuri, ceea ce le face ideale pentru diabetici.
4. Mere
Cu gustul lor delicios, merele se numara si ele printre fructele permise daca ai diabet zaharat. Sunt indicate si pentru ca regleaza tranzitul intestinal si imbunatatesc digestia. Totodata, datorita elementelor nutritive care se gasesc in aceste fructe, sunt ideale si pentru intarirea imunitatii.
5. Pere
Au o cantitate importanta de vitaminele A, B1, B2, C si E si fibre, ceea ce face din pere fructe permise in regimul diabeticilor. Perele ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si a colesterolului. Poti manca o para pe zi.
Atentie la stilul de viata!
Persoanele care sufera de diabet de tip 2  trebuie sa pastreze un stil de viata sanatos.Trebuie sa nu uite, de asemenea, sa faca zilnic miscare, cel putin o jumatate de ora. Pot apela la mersul pe jos, la exercitii fizice usoare sau la inot! La persoanele cu diabet de tip 1, tratamentul cu insulina este obligatoriu.

Separarea partenerilor de cuplu poate afecta sanatatea acestora

Numarul cuplurilor care aleg sa se desparta din cauza neintelegerilor, problemelor create de lipsuri financiare sau chiar infidelitate, a cunoscut in ultima perioada o crestere semnificativa. Din pacate, in urma unei astfel de schimbari, partenerii sufera schimbari semnificative ale starii de sanatate din cauza tristetii. Si, in timp ce ruperea relatiei poate fi devastatore atat fizic cat si emotional, un studiu revolutionar arata ca acesta provoaca consecintele fizice care afecteaza in mare masura femeile. Printre problemele de sanatate cauzate de un divort se numara:
 
Insomnie 
Expertii spun ca dupa un divort partenerii pot suferi de „insomnie secundara”. Gandurile se  invart in jurul evenimentului ce creeaza tristete, si se poate transforma intr-o problema pe termen lung, in cazul in care nu este tratata in mod corespunzator. Daca va confruntati cu insomnie (din orice motiv), cereti sfatul medicului pentru a va stabili un plan de tratament.
Scaderea sistemului imunitar 
”Stresul este una dintre principalele probleme aduse de un divort,  avand un mare impact asupra sanatatii dumneavoastra. Sistemul imunitar este compromis, astfel incat organismul este expus la un risc ridicat de a se imbolnavi”, a spus Alexandra Williams, consilier in probleme  de familie.
Metabolismul 
Divortul poate fi vinovat pentru tensiunea arteriala crescuta, nivelul ridicat de zahar in sange, grasime in jurul taliei, simptome care sunt cunoscute sub numele de sindrom metabolic, scrie prevention.com. „Putem spune, in mod clar, ca persoanele cu depresie sunt mai susceptibile de a avea un sindrom metabolic, si vice-versa. Divortul este un factor de risc cunoscut pentru depresie, in special la femei”, a declarat  Viola Vaccarino, MD, PhD, director al programului de cercetare a problemelor cardiovasculare de la Universitatea Emory din Atlanta.
Boli de inima 
Un divort  iti poate „rupe” inima la propriu. Cercetarile arata ca separarea de partenerul de viata creste riscul de aparitie a bolilor de inima cu 20%. In timp, ambii parteneri sunt expusi riscului. Cercetatorii de la Universitatea din Utah spun ca stresul si sanatatea inimii afecteaza intr-un procent mai ridicat persoanele de sex feminin.
Cresteri in greutate  
„Durerea este o emotie puternica. In cazul persoanelor care sunt recent divortate, depresia poate duce la cresteri in greutate substantiale”, spune Williams

Primul lucru care trebuie facut in intoxicatia cu ciuperci


În cazul intoxicatiilor cu ciuperci, daca primul ajutor este prompt si bine condus, chiar cei intoxicati cu speciile cele mai periculoase pot fi salvati.

 
Vomitivele, purgativele, calmantele, precum si apa rece sarata, ceaiul, cafeaua, laptele cald sunt interventii rapide si eficiente, însa în cazul intoxicatiei cu specii periculoase trebuie chemat imediat medicul.
 
Eliminarea toxinelor din organism
De obicei, la orice intoxicatii si mai ales la intoxicatiile cu ciuperci, bolnavul vomita de la sine, asa ca administrarea unui vomitiv cateodata poate fi chiar daunatoare, sensibilizand si mai mult mucoasa stomacala.
 
În cazul intoxicatiei cu unele ciuperci – Palaria sarpelui-Muscarita, Buretele pestrit sau Buretele panterei, Buretele viperei – daca lipseste asistenta unui medic, se administreaza bolnavului vomitive pentru golirea stomacului de toxine. Împreuna cu vomitivele se dau cantitati mari de apa, ceai si lapte cald.
 
Vomitarea mai poate fi provocata dandu-i-se bolnavului emetic (de la farmacie) 100-150 g într-un pahar cu apa sau bolnavul trebuie sa bea cu înghitituri repetate apa rece sarata. De asemenea, se recomanda cafea si ceai, care au o actiune stimulenta asupra organismului, combatand somnolenta. Sunt contraindicate bauturile alcoolice. La intoxicatia muscariniana, tratamentul se rezuma la purgative si calmante.
 
Interventia medicala de urgenta în cazul intoxicatiei cu ciuperci
 
În cazul intoxicatiei cu cele mai periculoase ciuperci (Buretele viperei, Buretele primavaratic, Buretele tomnatic si asa-zisul Burete de lamaie), simptomele apar mai tarziu, abia dupa 12 ore, stomacul în acest timp, în mod normal, nu mai contine nimic, deoarece substantele ingerate au trecut în intestin. De aceea, vomitarile ce s-ar produce sunt daunatoare caci ele nu contribuie decat la iritarea stomacului, intensificarea durerilor si la obosirea bolnavului.
 
În cazul intoxicatiei cu aceste specii, denumita si intoxicatie de tip phalloidian, trebuie chemat imediat medicul, acesta facandu-i bolnavului injectii intravenoase cu un litru de ser fiziologic, pentru a dilua toxinele intrate în sange. Acestea se elimina apoi prin urina. Se fac frectii cu alcool camforat sau otet, eter sau amoniac si se fac frectii cu una din aceste substante. Calmantele recomandate sunt: bromura de potasiu sau de sodiu, iar depresia si somnolenta se vor trata cu cafea sau ceai si apoi cu eter (4-5 picaturi la 100 ml de apa).
 
Intoxicatia cu ciuperci – purgativele sunt indispensabile
 
În cazul intoxicatiei cu ciuperci, specialistii recomanda purgative, caci o parte din toxine se gasesc în intestine. Vor fi preferate purgativele saline ce produc o diluare a lichidului din intestin si usureaza eliminarea înceata a toxinei. Pentru bolnavul adult, doza de purgative saline este de 40-50 g sulfat de sodiu sau sulfat de magneziu dizolvat în 250 ml de apa. Dupa o ora se da bolnavului un ceai diuretic în cantitate de cel putin ½ l (acest ceai este format dintr-o fiertura de limba mielului sau de pir).
 
Leacuri de exceptie pentru intoxicatii cu somnifere, medicamente si alcool
 
Pentru a mari actiunea diuretica a decoctului se adauga la cantitatea de ½ l, 2 g acetat de amoniu sau chiar bicarbonat de sodiu, cozi de cirese si matase de porumb. Daca bolnavul are dureri mari de stomac, se recomanda ca purgativ pentru un adult – 30 ml ulei de ricin, apoi se vor face, de catre medicul chemat, spalaturi stomacale uleioase, la care se vor adauga 20 de picaturi de tinctura de opiu, iar pe abdomen se vor pune comprese cu acest lichid calmant.
 
Pentru eliminarea rapida a toxinei din organism, bolnavul trebuie sa urineze mult si des. Pentru aceasta, pe langa ceaiurile diuretice mai sus mentionate, i se mai recomanda o cantitate mare de lapte. Toate aceste îngrijiri, în afara de spalaturile stomacale sau injectii, pot fi facute de cei apropiati pana la sosirea medicului. Vor fi aplicate imediat si cu perseverenta toate mijloacele posibile pentru eliminarea toxinelor din corp.

Niciun medic nu isi dezinfecteaza stetoscopul intre doua utilizari. Iata ce riscam


Medicii nu sunt suficient de rigurosi în ceea ce priveste igiena stetoscoapelor pe care le utilizeaza, informeaza 20minutes.fr citand un raport publicat recent in „American Journal of Infection Control”.

 
Cercetatorii americani au analizat 170 de consultatii si au constatat ca niciun medic nu si-a curatat stetoscopul, acest instrument devenit un simbol al profesionistilor din domeniul sanatatii fiind plin de germeni si bacterii.
 
Dintre medicii observati timp de o saptamana în cadrul a 170 de consultatii care au avut loc la Veterans Hospital din New Haven, Connecticut (SUA) nici unul nu si-a curatat stetoscopul. De asemenea, potrivit studiului, numai 58% dintre subiecti s-au spalat pe maini înainte de a interactiona cu pacientii lor si 63% dupa aceasta.
 
Printre cadrele medicale implicate s-au numarat studenti la medicina care învata în al doilea an de facultate despre curatarea echipamentelor folosite la interventii, precizeaza sursa citata.
 
Un studiu realizat în Elvetia, în 2014, publicat în „Mayo Clinic Proceedings”, a demonstrat prezenta a numeroase bacterii pe stetoscoape, printre acestea numarandu-se Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu). Potrivit cercetarii, zona rotunda a instrumentului, care intra în contact cu pielea pacientilor, prezinta un grad chiar mai mare de contaminare în comparatie cu mainile (cu exceptia varfurilor degetelor).
 
„Ne-am asteptat ca nivelul de igiena a stetoscoapelor sa fie unul scazut, însa am fost surprinsi de faptul ca nici unul dintre participanti nu si-a curatat instrumentul”, a comentat unul dintre autorii studiului.
 
Rezultatele studiului american nu ar trebui, însa, generalizate. „Am avut ocazia sa lucrez în cadrul departamentelor de boli infectioase unde regulile de igiena au fost foarte stricte”, a declarat Patrice Bouree, cadru didactic în cadrul Institutului Alfred Fournier din Paris, conform Le Figaro.
 
Didier Pittet, unul dintre autorii studiului din 2014, a nuantat riscurile asociate acestor rezultate: „Mainile raman principalul vehicul de infectare deoarece acestea sunt suprafete calde si uneori umede. Însa, contaminarile prin intermediul stetoscoapelor sunt insuficient documentate”.
 
Autorii studiului au comentat ca cercetarea subliniaza necesitatea includerii igienei stetoscopului în toate spitalele, conform Agerpres. „Implementarea igienei stetoscopului va necesita mai multe eforturi consistente pentru a schimba cultura si obiceiurile. Suntem de parere ca igiena stetoscopului ar trebui sa fie inclusa în toate initiativele privind igiena mainilor din cadrul tuturor spitalelor, alaturi de cresterea gradului de responsabilitate”, se noteaza în raport, conform MedicalXpress.

Obiceiuri simple care scad considerabil riscul de infarct


Persoanele active traiesc în medie cu 3 ani mai mult decat cele care duc o viata sedentara, arata studiile. Nu trebuie neaparat sa faceti sporturi complicate ori sa stati ore în sir la sala.
 
Mersul pe jos face cu adevarat piciorul frumos! Studii recente arata ca plimbarile regulate reduc riscul de infarct cu pana la 40%.
 
În afara de inima, mersul pe jos va apara si oasele. Densitatea osoasa este mult mai mare la varste înaintate la persoanele care obisnuiesc sa se plimbe des, spre deosebire de cele sedentare. Iar aceasta activitate este indicata în special în cazul femeilor aflate la menopauza, pentru ca nu este foarte solicitanta.
 
si riscul de cancer mamar este cu aproape 20% mai mic în cazul femeilor care prefera sa mearga pe jos, nu cu masina. În plus, plimbarea este la fel de eficient ca si alergatul. Cu o conditie: sa fie practicat alert si sa aiba o durata dubla fata de alergare. Evident si distanta va fi de doua ori mai mare.
 
În plus, oamenii de stiinta promit ca acest obicei mentine creierul sanatos. Astfel riscul aparitiei bolii Alzheimer scade. Conditia este sa mergeti pe jos cate o jumatate de ora pe zi sau de 3 ori pe saptamana cate o ora, informeaya digi24.ro.
 
Urcatul scarilor, un obicei sanatos
Desi considerata o activitate banala, urcatul scarilor poate fi mai mult decat eficient pentru cei care vor sa se mentina în forma. Cu 10 calorii arse pe minut, aceasta activitate fizica este mai eficienta pentru remodelarea corporala decat mersul pe jos sau alergatul. Explicatia: sunt pusi la treaba mai multi muschi. Iar daca adoptati si o dieta sanatoasa, 60 de trepte urcate zilnic, adica în jur de 6 etaje, înseamna aproximativ 9 kilograme în minus pe an.
 
Dincolo de avantajele pentru silueta, cercetatorii de la Harvard spun ca urcatul scarilor zilnic poate reduce riscul decesului din cauza bolilor cardiovasculare cu peste 30%. În plus acest obicei sanatos reduce durerile de articulatii. Asta pentru ca atunci cand se afla în miscare pentru mai mult timp, corpul elibereaza endorfine, care au un si un rol analgezic. Asa ca data viitoare cand va îndreptati catre lift ganditi-va de doua ori înainte de a apasa pe buton.
 
Atentie, însa! Daca nu sunteti obisnuiti cu miscarea, urcati mai întai cat puteti si treptat mai adaugati cate un etaj!
 
Mersul pe bicicleta fortifica tendoanele, ligamentele si articulatiile
 
Mai multe calorii ardeti daca alegeti bicicleta. Adica aproximativ 100, daca mergeti lejer, timp de o jumatate de ora. Cu ce va alegeti? Cu muschii tonifiati si cu un sistem osos fortificat. Iar cine foloseste cu regularitate bicicleta face mai greu varice. Asta pentru ca pedalatul îmbunatateste circulatia sangvina.
 
În plus, pot fi prevenite si boli precum osteoporoza, tendinita sau coxartroza. si cine s-ar fi gandit ca persoanele care merg des pe bicicleta sunt mai inteligente? Pentru ca pedalatul ajuta creierul sa se oxigeneze mai bine, capacitatile intelectuale sunt mult îmbunatatite. Iar endorfinele care sunt eliberate dau o stare de bine.
 
Mersul pe bicicleta este atat de bun încat medicii îl recomanda tuturor persoanelor cu afectiuni cardiace. Asta pentru ca inima pompeaza mai mult sange catre toate organele corpului, muschi si tesuturi.
 
O inima puternica obtineti si daca alegeti sa alergati în parc. Cei care fac des jogging au cu aproape 8% mai putine sanse de a dezvolta hipertensiune arteriala.

Planta care amelioreaza durerile menstruale

Imagini pentru salvia


Salvia este cunoscuta inca din atichitate pentru efectele sale asupra balantei hormonale feminine, continind pe linga numeroasele substante medicinale si unele cu efect estrogen (precum hormonii feminini), vitamine si saruri minerale. Astfel, asigura un aport de calciu suficient femeilor aflate la menstruatie dar si in situatii de stres, activitate fizica sau intelectuala. Salvia mai este benefica si in ameliorarea durerilor menstruale, poate vindeca vaginitele si poate atenua singerarile abundente la ciclu. Ceaiul din aceasta planta se poate folosi pentru a combate celulita, tulburarile la menopauza, sterilitatea, osteoporoza, afectiunile vasculare, dar si neplacerile cauzate de transpiratia excesiva. Ajuta de asemenea la tonifierea sinilor si la vindecarea unor afectiuni respiratorii, mai ales a celor care au cauze bacteriene. Ceaiul se prepata din 2 lingurite de planta uscata si 1/4 litri de apa.   

 
Ceaiul din aceasta planta este indicat la femeile cu menstruatie neregulata si este eficient impotriva durerilor aparute la ciclu. Este un bun hemostatic si poate opri singerarile vaginale. Ajuta si la inlaturarea micozelor, mincarimilor si usturimilor vaginale. Trei cani de ceai de coada-soricelului consumate zilnic pot preveni aparitia cancerului de col uterin. 
 
În plus femeile la menopauza care folosesc aceasta planta trec mai usor peste simptomele neplacute. Coada-soricelului este remediu si pentru alte boli. Este foarte eficienta in tratarea hemoragiilor, infectiilor (urinare, hepatice, respiratorii), racelilor, astmului bronsic, rinitelor si sinuzitelor. Ceaiul este si un bun analgezic si poate atenua dureririle de orice fel. Pentru a fi eficient, ceaiul se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita si 1/4 litri de apa. Din coada-soricelului se mai fac tincturi si unguente pentru leziuni cutanate. 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.