Sa valorificam cele SAPTE puncte magice aflate la nivelul talpilor; De ce slăbim de la apă cu lămâie; Bauturile de care trebuie sa fugi pentru ca iti distrug ficatul; Supa care vindeca infectia digestiva; De ce nu trebuie sa iti cureti urechile cu betisoarele de vata; 10 alimente care pot creste coeficientul de inteligenta; 4 trucuri asiatice de ingrijire a tenului; Ce mananci ca sa traiesti mult ( si bine?)

9uUn proverb chinezesc spune ca “Surasul vine de la picioare”. La nivelul talpilor tale exista mii de terminatii nervoase aflate intr-o legatura directa cu organele vitale ale corpului.

 

Prin masarea unor puncte specifice putem nu numai sa ne relaxam intr-un mod profund, ci sa contribuim si la eliminarea eventualelor bocaje ce pot exista la nivelul organelor vitale.

8

Datorita acestui masaj minune, vei putea sa influentezi intr-un mod pozitiv diferite organe si sisteme ale organismului. Procedura este una foarte simpla si in cateva minute te va aduce intr-o stare de beatitudine.

Dr. W.H. Fitzgerald este cel care a descoperit ca talpa piciorului este o reflectare fidela a intregului corp omenesc.

Prin masarea acestor sapte puncte prezentate in randurile urmatoare vei putea sa-ti recapeti echilibrul in cateva minute:

4

#1. Prin masarea degetului mare actionezi asupra hipotalamusului. Masarea acestei zone este de o utilitate extraordinara in cazul persoanelor care au probleme de greutate. Apasand acest punct poti contribui la controlul apetitului si la pierderea naturala in greutate. De asemenea, tot pe aceasta zona ar trebui sa se concentreze si persoanele care sufera de depresie si de tulburari de dispozitie.

#2. In centrul degetului mare exista un punct responsabil pentru activitatea glandei pituitare. Nu-ti fie teama de un dezechilibru hormonal in cazul in care acorzi o atentie deosebita acestui punct.

#3. La baza degetului mare exista o zona ce se afla in legatura directa cu glanda tiroida. Masarea acestei zone este echivalenta cu un masaj al glandei tiroide. Masajul acestei zone este de un real beneficiu tuturor.

#4. Masarea centrului piciorului este o activitate deosebit de placuta. Nervii din aceasta zona se afla in legatura directa cu diafragma. Aceasta este adevarata relaxare si bucurie! Implicarea activa in masarea acestei zone calmeaza stresul si elimina tensiunile interioare.

#5. La nivelul marginilor interioare ale picioarelor, mai aproape de centru, exista terminatii nervoase care sunt asociate cu activitatea glandei suprarenale. In cazul in care oboseala te urmareste in mod constant, maseaza aceasta zona, care are scopul de a regastiga energia pierduta.

#6. Prin masarea acestui punct contribuim la buna functionare a metabolismului.

#7. Masand zona apropiata de calcai, activam sistemul excretor – toxinele nu vor sta foarte mult in organismul nostru, otravindu-l.

Ofera-ti un cadou la sfarsitul zile masandu-ti picioarele. Rezultatele te vor inspira sa repeti aceasta procedura zilnic

fr

Scapa de respiratia urat mirositoare fara medicamente

Imagini pentru respiratie urat mirositoare


Respiratia urat mirositoare este o problema cu care ne confruntam cu totii, indiferent de nivelul de igiena pe care il avem. Tocmai de aceea medicii au cautat solutii naturale pentru a scapa de aceasta problema.

 
Cauzele respiratiei urat mirositoare
Cele mai importante sase cauze ale respiratiei urat mirositoare sunt: medicamente, infectiile tractului respirator, respiratul pe gura (cei care respira mai mult pe gura au un un nivel de saliva mai scaut, care provoaca uscarea gurii si un miros neplacut), obezitatea, lipsa carbohidratilor din alimentatie, anumite probleme medicale (un miros urat al gurii poate semnala probleme cu rinichii, sau chiar un diabet de care nu ai habar.
 
Chiar si anumite tipuri de cancer pot produce substante pe care organismul le transforma in respiratie urat mirositoare. La halena mai pot contribui si arsurile stomacale).
 
Solutii naturale pentru combaterea respiratiei urat mirositoare:
 
1. Frunzele de patrunjel
Mestecarea frunzelor de patrunjel duce la anihilarea bacteriilor din gura si poate fi o solutie pe termen scurt. Nu s-a demonstrat stiintific ca acesta metoda are efecte pe termen lung, insa ajuta cu brio atunci cand sunteti grabiti sa gasiti o solutie.
 
2. Fisticul 
Fisticul este un alt aliment-minune, deoarece are proprietati antiseptice si poate scadea aciditatea din cavitatea bucala. Un studiu a demonstrat ca mestecarea de fistic scade cantitatea de bacterii din cavitatea bucala, ceea ce ar putea duce si la ameliorarea mirosului neplacut.
 
3. Apa de gura
Apa de gura, recunoscuta pentru calitatea de a distruge bacteriile, este una dintre ele mai uzuale metode de a scapa de respiratia urata. Se pare ca cea mai buna solutie nu e cea din comert, ci un amestec lichid pe baza de clor si zinc.
 
4. Bicarbonatul de sodiu
Eficient si in albirea dintilor, bicarbonatul de sodiu este bun si pentru a elima mirosurile neplacute din gura. Este recomandat sa aveti un periaj cu o pasta de bicarbonat (1 lingurita de bicarbonat de sodiu si cateva picaturi de apa) si mai apoi sa periati dintii cu pasta de dinti.
 
1. Vizitele regulate la cabinetul medicului dentist va pot ajuta sa scapati de aceata problema.
 
2. Consumati apa cu regularitate. Pe langa faptul ca este necesara vietii, apa ajuta gura sa nu se usuce si astfel previne aparitia bacteriilor.
 
3. Nu va incepeti ziua cu tigara si cafeaua pentru ca puteti inrautati situatia. Incercat inainte de aceste doua vicii sa luati micul dejun.
 
4. Ori de cate ori aveti ocazia efectuati un periaj profesional la cabinetul medicului dentist.

Secretul unui ficat sanatos

Imagini pentru ficat sanatos


Vrei sa ai un ficat sanatos? Sa nu ai probleme de sanatate? Îti oferim marele secret. Acestea sunt plantele care te ajuta sa te mentii în forma, dar si sa eviti vizitele la medic.

 
Despre ficat se spune ca este un organ silentios ce nu produce simptome evidente decat în stadii avansate. Astfel ca odihna, mancarea sanatoasa, miscarea si relaxarea sunt importante pentru a-ti pastra ficatul sanatos timp îndelungat.
 
Mai mult, plantele combinate corect nu prezinta niciun fel de risc, în schimb te pot ajuta sa-ti mentii sanatatea. O solutie buna o reprezinta ceaiurile din plante, acestea pot calma mai ales crizele de ficat, sunt hidratante si la îndemana oricui.
 
În cazul în care resimti anumite simptome precum ameteala, anxietate, oboseala accentuata, stare de voma nu ezita sa mergi la medic pentru un consult de specialitate. Daca ai parte de o criza de ficat poti apela la o compresa cu ceai de coada calului, sunt eficiente atat în calmarea crizelor hepatice cat si a celor biliare.
 
Nici afectiunile stomacului nu sunt trecute cu vederea de aceasta planta.
 
Indicat ar fi ca toamna si primavara sa apelezi la ceaiul de dragaica si radacina de obligeana, ambele avand un efect detoxifiant, ajutand ficatul, pancreasul si rinichii sa functioneze în parametri normali, conform adevarul.ro.
 
În cazul în care nu te impaci cu gustul lor poti sa apelezi la ceaiul de macrisul iepurelui. Indiferent care din aceste 3 plante le vei alege nu adauga zahar niciodata în ceai. Bea minim o cana de ceai pe zi si evita pe cat posibil alimentele prajite sau de patiserie.

5 motive sa bei apa chiar fara sa-ti fie sete

Imagini pentru pahar cu apa


Apa este necesara vietii si tocmai de aceea specialistii ne recomanda sa consumam minim 2 litri pe zi, indiferent de sezon. Acum ca se apropie sezonul cald l-am rugat pe Valentin Bosioc sa ne ofere 5 motive personale pentru care este necesar sa bem apa.

 
5 motive pentru care sa bei apa:
 
1. Apa te ajuta sa iti mentii buna functionare a corpului. Exista o multime de studii care au demonstrat faptul ca apa ajuta la eliminarea toxinelor, apa contribuie la buna functionare a metabolismului si face ca micuta noastra uzina – corpul uman. Daca ne gandim ca suntem circa 60% apa, e normal sa nu functionam fara ea. Avem nevoie de apa sa digeram alimentele, avem nevoie de apa sa stam hidratati si sa nu ni se usuce gatul/gura, avem nevoie de apa pentru o buna circulatie a sangelui, avem, in general, nevoie de apa pentru o multime de lucruri care par insignifiante. Nu astepta pana ti se face sete. Fii putin proactiv/proactiva, bea mai multa apa decat crezi tu ca ai nevoie.
 
2. Apa contribuie la bunastarea ta zilnica! Anumite studii facute la universitatile mari din State, au demonstrat faptul ca daca iti cresti consumul de apa, poti sa iti imbunatatesti felul in care te simti. Studii facute pe pacienti care sufereau de migrene si dureri puternice de cap, au aratat imbunatatiri ale starii de sanatate, crescand cu pana la 7 pahare pe zi, in plus, consumul de apa. Bea apa si stai in forma!
 
3. Apa te ajuta la slabit, ajuta la falsa senzatie de foame. Studii recente au demonstrat faptul ca oamenii confunda de multe ori senzatia de foame cu senzatia de deshidratare. Oamenii pot ajunge sa manance mai putin daca sunt consumatori mari de apa. Sigur, apa nu tine de foame, dar te poate impiedica sa treci pe la fast-food ;). Incearca!
 
4. Apa iti creste energia! Daca esti deshidratat/deshidratata, evident vei simti o moleseala dubioasa, nu vei avea chef de nimic. Cu cat consumi mai multa apa, cu atat te vei simti mai plin/plina de viata si cu mai multa energie. De asemenea e cunoscut faptul ca apa ajuta la detoxifiere, mentinand astfel echilibru in aciditate, scazand riscul aparitiei mai multor boli.
 
5. In mod general, apa e cea mai sanatoasa alegere atunci cand vine vorba de bautura. Se stie ca alcoolul trebuie consumat cu prudenta si moderatie, cafeaua la fel, sucurile sunt de obicei doar zahar acidulat, iar energizantele si bauturile sportive de care ti-am povestit, ar trebui consumate doar atunci cand esti in mijlocul unei competiii sau in timpul unui antrenament intens. In restul ocaziilor alege apa, e cel mai bine!

De ce slăbim daca bem  apă cu lămâie

Bogate în fibre şi pectine, lămâile favorizează apariţia senzaţiei de saţietate şi „topesc” ţesutul adipos. Iată care este mecanismul slăbirii în urma consumului de apă cu zeamă de lămâie.

Specialiştii susţin că lămâile sunt diuretice şi alcaline, iar persoanele cu o alcalinitate mai crescută în organism slăbesc mai repede. În plus,  apa cu suc de lămâie poate înlocui, cu succes, o gustare. Dacă îţi faci un obicei din a bea apă cu lămâie de câte ori simţi nevoia să mănânci, de exemplu, ceva dulce, sigur vei slăbi.

Energizant natural

Mai mult, apa cu lămâie poate înlocui cu succes consumul de cafea în exces, deoarece are proprietăţi energizante, pe termen lung, nu doar timp de una-două ore, ca în cazul cafelei. De asemenea, apa cu lămâie, băută la micul dejun, îţi curăţă sistemul digestiv de orice toxine care au stat peste noapte în corpul tău. Lămâia este un diuretic natural şi ajută corpul să se detoxifice, iar vitamina C din ea stimulează eliminarea impurităţilor din sânge şi face tenul mai frumos şi mai luminos.

Stimulează digestia şi creşte imunitatea

Lămâia stimulează tractul gastrointestinal şi chiar are un impact puternic împotriva bacteriei Helicobacter pylori. De asemenea, un pahar de apă cu lămâie asigură protecţie puternică împotriva răcelilor, iar potasiul din acest fruct stimulează creierul şi controlează presiunea sangvină, deci asigură şi protecţie împotriva afecţiunilor cardiac. Un lucru este însă foarte important: apa în care pui sucul de lămâie să nu fie fierbinte pentru că  distruge enzimele benefice din acest fruct. Ideal ar fi ca apa să fie doar călduţă.

Regim pentru ficat: protejeaza-ti ficatul cu aceasta dieta

Imagini pentru protejeaza-ti ficatul

Excesele alimentare, stilul de viata sedentar si substantele chimice pe care le consumam aproape zilnic sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la aparitia bolilor ficatului. Anumite boli ale acestui organ, precum hepatitele, sunt boli cu transmitere sexuala, care se raspandesc din neglijenta si care afecteaza grav organul inainte de a da simptome vizibile. Alcoolul, pe care atat de multi oameni il consuma in prezent, inca de la varste fragede, este o adevarata otrava pentru ficat, mai ales daca acesta este sensibil. Cu alte cuvinte, traim intr-o lume in care ficatul este expus la multe pericole, iar daca noi nu luam masuri sa ne protejam, riscul de a suferi mai tarziu de diverse maladii serioase este foarte mare.

Descopera cum poti sa iti dai seama daca suferi de boli ale ficatului in functie de simptomele pe care le ai!

In cazul unui ficat bolnav, una dintre masurile pe care le putem lua este adoptarea unui regim special. in mod normal, proteinele sunt cele care ajuta la regenerarea celulara si previn acumularea de grasimi la nivelul ficatului, insa atunci cand exista o boala a acestui organ, ele nu mai sunt procesate cum trebuie de organism, existand riscul sa se acumuleze reziduuri care se depun apoi pe creier. De aceea, este nevoie de o alimentatie diferita, gandita astfel incat sa ii ofere corpului cele necesare fara a agrava problema.
Cateva dintre schimbarile pe care va trebui sa le faci in dieta, daca adopti regimul pentru ficat, sunt:
– reducerea cantitatii de proteine pe care o consumi, din motivul mentionat mai sus. in cazul in care suferi de o afectiune serioasa a ficatului, este recomandat sa consumi 1 g de proteine/kg din masa corporala. De exemplu, o persoana care cantareste 70 kg nu ar trebui sa depaseasca 70 g de proteine pe zi (este vorba despre proteinele de origine animala).
– cresterea cantitatii de carbohidrati din alimentatie, astfel incat sa existe un echilibru alimentar. Carbohidratii ar trebui sa fie principala sursa de calorii in regimul pentru ficat.
– limitarea consumului de sare, care cauzeaza retentie de lichide si poate provoca umflarea ficatului;
– renuntarea la suplimente alimentare care nu au fost recomandate de medic si care pot suprasolicita ficatul. Complexul de vitamine B este adesea prescris ca supliment alimentar de medici, in regimul pentru ficat.
– consumul moderat de grasimi, in functie de recomandarile medicului. Ele nu trebuie eliminate complet din dieta, in ciuda opiniei conform careia ar fi daunatoare pentru ficat.
– eliminarea din dieta a alcoolului, care nu mai poate fi procesat corect de catre ficat si devine mult mai toxic;
– evitarea curelor de detoxifiere, care nu doar ca slabesc organismul, dar pot afecta si mai rau ficatul daca acesta este deja bolnav.
Exemplu de meniu in regimul pentru ficat
Mic dejun:
o portocala;
fulgi de ovaz cu lapte si putina miere;
o felie de paine integrala prajita;
putin gem;
cafea sau ceai.
Pranz:
120 g de carne slaba (pui, curcan, peste, muschiulet de porc etc.);
o portie mica de cartofi/orez;
legume gatite sau salata;
2 felii de paine integrala;
o lingurita de jeleu cu aroma de fructe;
un fruct proaspat.
Gustare:
biscuiti graham cu lapte.
Cina:
120 g de carne slaba (pui, curcan, peste, muschiulet de porc etc.);
salata;
orez fiert;
2 crackersi integrali;
250 ml lapte;
un fruct proaspat.
Gustare de seara:
un pahar cu lapte sau un fruct mic.

De ce esecul poate fi benefic

Exista o moda a ”succesului”. Toti vrem sa avem acea stima de sine crescuta la maxim. Parintii isi indeamna copiii sa fie mereu primii. Se cer si se publica neincetat retete ale succesului. Toata lumea cauta succesul, dar, cu toate acestea, numarul celor care se trateaza de anxietate, de depresie si de alte suferinte psihice, pentru ca simt ca nu isi pot atinge potentialul si nu isi traiesc viata asa cum simt, este in crestere.

”Numarul tinerilor care sufera de teama de esec, care se lupta cu sentimentul ratarii, cu depresia, sau care ajung la suicid, atinge cote ingrijoratoare. In general, este normal sa iti doresti sa reusesti, este normal sa vrei sa ai succes, dar nu este corect sa te definesti doar prin succes si, in caz contrar, sa te anihilezi singur sau sa te lasi infrant de parerea critica a celorlalti atunci cand nu ai reusit”, spune psihologul Alexandra Siru pentru Gandul.
Vrem tot ce e mai bun, cat mai repede si fara prea mult efort, in caz contrar cadem prada disperarii si negativismului. ‘’Presiunea scade rezistenta la frustrare, ingredient absolut necesar maturizarii emotionale. Copilul este ajutat excesiv, si nu intotdeauna corect, sa obtina performante, iar prin acest proces ii este afectata capacitatea de a depune singur efort si de a-si putea asuma succesul. Multi tineri imi spun ca nu ar fi reusit daca nu stateau parintii cu gura pe ei, crezand astfel ca ei nu sunt capabili.
Se vorbeste despre ”stima de sine”, care se refera la un ”sentiment de pretuire si de respect determinat de meritele si calitatile cuiva”, dar,  dincolo de toate astea, omul este o suma de calitati si de defecte. Viata omului este o suma de reusite si nereusite”, mai spune specialistul pentru Gandul.
Imaginea de sine se refera, evident, la modul in care ne percepem, fiind de preferat sa ne vedem in ansamblu, cu plusuri si minusuri. “Increderea in sine eu o vad mai degraba ca pe speranta ca, indiferent de ce se va intampla (bun sau rau), vom gasi resurse sa facem fata oricarei situatii, cu minim de ”turbulente” la nivel emotional (acele ”turbulente” pot aparea si in caz de succes)”, subliniaza psihologul.
Modul in care ne percepem este extrem de important, doarece acela reprezinta barometrul cu care evaluam realitatea, mai exact obstacolele pe care le avem de depasit in atingerea succesului. “O imagine corecta de sine, de ansamblu, in care ne cunoastem atat calitatile, cat si defectele, ne ajuta sa actionam rational si eficient. Daca ne stim calitatile, le putem exploata la maxim. Daca ne stim defectele si ni le acceptam, le putem transforma deseori in avantaje. O imagine exagerat de buna de sine ne poate lasa prada disperarii si autocriticii in caz de esec, iar o imagine proasta ne poate face sa evitam provocarile, pentru ca ne duce intr-un cerc vicios al autodenigrarii si, in final, la depresie”, adauga Alexandra Siru.
In privinta acestor aspecte, parintii detin puterea. “Daca excesul de laude determina o imagine nerealista de sine, critica ne face sa proiectam o imagine negativa. De aceea, este bine sa existe un echilibru intre lauda si critica. Tot parintii sunt cei care transmit mesaje presante: Trebuie sa fii primul! Trebuie sa fii cel mai bun!, dand de inteles ca, in caz contrar, copilul ii va dezamagi si nu va mai primi iubire. Asa se naste teama de esec si gandul ca nu esti suficient de bun, care se transforma in perfectionism si duce la o neincredere permanenta in fortele proprii”, mai spune psihologul.
Increderea in sine este rezultatul unei imagini de sine corecte, a mesajelor sanatoase primite de la parinti. “Acestia le pot transmite copiilor ca, intr-o anumita situatie, altcineva poate fi mai bun decat ei e, ca uneori poti castiga, alteori poti pierde, important este modul cum mergi mai departe.Conteaza stimularea competitiei cu ei insisi, nu cu ceilalti.  Adevaratul succes este atunci cand poti continua drumul dupa esec. Thomas Edisson a esuat de 10. 000 de ori pana a descoperit becul. Parintii trebuie sa stie ca:
1. Copilul nu trebuie sa fie cel mai bun, el trebuie sa se stie iubit, indiferent de realizarile lui, pentru ca doar asa isi va valorifica potentialul si isi va creste sansele de a avea succes.
2.  Copiii nu trebuie sa realizeze ce nu ati reusit voi, nu cautati sa obtineti valoarea prin reusitele urmasilor, asta va face sa puneti presiune pe ei. Copiii trebuie incurajati sa isi urmeze drumul lor, sa nu credeti ca nu stiu care e, devin confuzi doar cand simt ca trebuie sa aleaga intre dorintele voastre si ale lor, majoritatea au tendinta sa va multumeasca, desi acest lucru este in detrimentul fericirii si implinirii lor”, subliniaza psihologul pentru Gandul.
Tinerii si adultii trebuie sa inteaga ca:
1. Nu trebuie sa aveti doar succese pentru a putea fi multumiti de voi, dar continuati drumul, indiferent de rezultat, doar asa va descoperiti potentialul, doar depasind obstacole deveniti constienti de resursele voastre.
2. Nu exista esec decat atunci cand acesta va face sa va opriti din drum si sa va autoetichetati ca ratati. Cand va continuati drumul, transformati esecul temporar intr-un feedback necesar evolutiei.
3. Nu exista perfectiune (nu se poate ca totul sa iasa bine de la prima incercare) exista perfectionare (asa cum a fost cand ati invatat sa mergeti, sa vorbiti, sa scrieti, sa mergeti pe bicicleta, sa inotati etc.).
Cum putem sa devenim puternici din punct de vedere psihic:
1. Atentie la dialogul interior negativ care modeleaza imaginea de sine, ”e oare adevarul despre mine sau sunt opinii critice primite de la altii?”
2. Atentie la erorile de gandire, in mod special la generalizari: ”Daca am esuat, sunt un ratat”. Einstein spunea ca generalizarile sunt o piedica in calea gandirii si avea dreptate.
3. Orientati-va atentia spre ceea ce ati reusit (faceti o lista cu realizari). Orientarea pe ce lasati in urma scade increderea in sine.
4. Gasiti calitatile pe care le-ati folosit in tot ceea ce ati realizat (trasati o lista cu calitati).
5. Sarbatoriti orice succes (nu, nu ma refer la acea lauda care vine din exterior, ci la o aprecierea din sinea voastra.)
6. Transformati esecul in feedback: analizati ce nu a mers si faceti ceva ca sa nu se mai repete pe viitor. Nu lasati esecul temporar sa se transforme in esec, folositi-l ca feedback pentru a evolua.
7. Incepeti cu pasi mici, cei mari pot destabiliza. Faceti liste cu mici obiective personale zilnice si bifati la sfarsitul zilei ce ati realizat;
8. Nu va blamati pentru ce nu ati realizat inca, propuneti-va ce sa realizati pe viitor (autoblamarea scade increderea in sine);
9. Dupa o perioada in care ati atins obiectivele zilnice, treceti la obiective pe termen mediu si lung. Indeplinirea obiectivelor personale duce la cresterea increderii in sine;
“Esecul este cel mai eficient mod de a invata, de a te cunoaste si de a evolua, de aceea este o componenta esentiala a succesului. Adevaratul succes este sa poti accepta esecul si sa-l folosesti in avantajul tau”, concluzioneaza psihologul pentru Gandul.

Bauturile de care trebuie sa fugi pentru ca iti distrug ficatul 

Imagini pentru ficat uman

Tot mai multe persoane consuma diverse bauturi, mai ales sucuri in loc de apa, expunandu-se in felul acesta la boli grave.

Apa are un rol vital in organism, contribuind la transportul elementelor nutritive, eliminarea toxinelor si reglarea temperaturii corpului. In plus, prin faptul ca are zero calorii, apa te ajuta sa iti mentii greutatea corporala in limite normale.
Din contra, sucurile dulci, bauturile carbogazoase si alte lichide vandute in comert nu aduc niciun beneficiu organismului, multe dintre ele fiind extrem de nocive pentru sanatate, in special pentru ficat.
Bauturile alcoolice dulci
Consumate in cantitati mari, crema de whisky, lichiorul de cafea, cocktailurile alcoolice cum ar fi fresh-urile amestecate cu votca pot duce la aparitia cirozei. Combinatia de alcool cu zahar este foarte periculoasa si provoaca leziuni hepatice, pancreatita (inflamatia pancreasului), precum si cresterea nivelului trigliceridelor, o forma de grasime din sange. In plus, astfel de bauturi sunt daunatoare pancreasului si afecteaza nervii periferici, ducand la neuropatia alcoolica – o afectiune neurologica, manifestata prin tulburari de perceptie si de miscare, instabilitate autonomica (hipertermie, tahicardie si hipertensiune) si afectarea mersului.
Bauturile naturale
Chiar daca nu contin zahar rafinat, adaugat din exterior, aceste bauturi contin propriul lor nivel de zahar. Sucurile naturale, de exemplu, contin foarte multa fructoza, acel tip de zahar care se gaseste in mod normal in toate fructele. Un pahar cu fresh de portocale, preparat in casa, poate contine pana la 150 – 180 de calorii. Medicii iti recomanda sa consumi astfel de sucuri ocazional, si de preferinta dimineata, pentru a nu da peste cap nivelul glicemiei din sange.
Mult mai periculoase sunt sucurile cu adaos de indulcitori, promovate ca fiind dietetice. Majoritatea indulcitorilor folositi in industria alimentara sunt periculosi pentru sanatate. Unii dintre ei sunt considerati cancerigeni, altii dau tulburari digestive.
Bauturile acidulate
Sucurile imbogatite cu dioxid de carbon afecteaza digestia, ingrasa, ataca smaltul dintilor si sunt periculoase pentru inima, fiind total contraindicate persoanelor cardiace. Ele pot seca organismul de calciu, din cauza continutului ridicat in cofeina si zahar.
In plus, cauzeaza tulburari de somn, ceea ce conduce la o capacitate de concentrare scazuta. Cofeina din bauturile acidulate afecteaza organele interne, in special ficatul. Conform studiilor, un roman bea in medie 58 de litri de sucuri carbogazoase anual, expunandu-se unui risc crescut de a dezvolta afectiuni digestive in timp. Sucurile acidulate maresc aciditatea gastrica si cauzeaza balonari, exercitand presiune la nivelul toracelui si asupra arterelor.
Energizantele
Specialistii recomanda prudenta in consumarea bauturilor energizante, deoarece contin multe E-uri.
Consumate regulat, de trei ori pe zi, bauturile energizante afecteaza ficatul, epuizeaza organismul, slabesc capacitatea de concentrare si reflexele. Aceste energizante sunt, de asemenea, extrem de periculoase pentru inima.

Ce poți trata cu ulei de usturoi

Ușor de obținut, uleiul de măsline cu usturoi dă un gust aparte salatelor și preparatelor cu paste, dar poate fi folosit și pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate.

Usturoiul ca atare sau amestecat cu ulei este nu doar un aliment, ci și un remediu natural util pentru combatarea mătreții, a durerii de dinți, a hipercolesterolemiei (nivel crescut de colesterol „rău”) sau a indigestiei. Combinarea usturoiului cu ulei de măsline permite aplicarea lui cu ușurință.

Consumat frecvent în diverse preparate culinare, îmbunătățește capacitatea corpului de a lupta cu agenții patogeni, bacterii sau virusuri și sănătatea celor care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Efectele antimicrobian, antifungic și antibiotic fac din acest leac unul util în tratarea infecțiilor.

Cum să-l prepari
Pentru a face singur ulei cu usturoi ai nevoie de:
– un borcan cu capac sau o sticlă de culoare închisă
– 60 ml ulei de măsline

– 1 căpățână de usturoi

Încălzești uleiul foarte puțin, cât să-l poți atinge fără să te frigă. Îl torni în recipientul ales și pui usturoiul tocat fin. Închizi bine recipientul și-l așezi într-un loc uscat, departe de lumină. Ideal ar fi să nu-l deschizi decât după 24 de ore, dar se poate folosi și după 3 ore, după ce strecori uleiul.

Extrapont
Cu acest ulei poți masa și scalpul, pentru a alunga mătreața, sau mâinile, fața, ca să le redai catifelarea și să scapi de uscăciunea sau descuamarea pielii. Pentru uz intern, iei câte o linguriță, de 3 ori pe zi. Dacă alegi să cumperi ulei de usturoi sub formă de capsule, din magazinele cu produse naturiste, trebuie să știi că se ia câte o capsulă tot de 3 ori pe zi.

Supa care vindeca infectia digestiva

In timpul unei infectii digestive urmate de diaree acuta, fiecare dintre noi stie ca poate apela la supa de morcovi.

Intr-adevar, morcovul formeaza un fel de pansament in interiorul intestinului. Dar efectul terapeutic depinde, in acest caz, la fel ca la medicamente, de cantitatea ingerata.
Orice produs alimentar usor alterat, dar si mainile murdare pot determina aparitia diareei acute, mai ales la varste mici.
Dr. Maria Nica, medic primar medicina de laborator: „Daca e vorba de un copil sub 2 ani sau de adulti de varsta a treia, pacientii care au o forma de imunodepresie, sigur ca manifestarea bolii este exagerata.”
Varsaturi, diaree, febra si deshidratare. Sunt semnele unei infectii digestive. Dieta de tranzit, la copilul mic incearca sa elimine diareea, astfel incat copilul sa nu se mai deshidrateze.
Cu totii stim depre celebra supa de morcovi. Un ajutor excelent, de altfel, daca stiti cum s-o preparati:
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: „Supa de morcov ca sa fie eficienta si sa realizeze un gel pectic, asa se cheama, care sa faca curatenie in tubul digestiv si sa lege scaunele diareice. Trebuie sa fie facut intr-un fel anume: 500 de grame de morcov taiat rondele intr-un litru de apa.”
500 de grame de morcov se pun, asadar, intr-un litru de apa. Se fierb o ora si jumatate. Apoi, se ia morcovul, se mixeaza si se repune intr-un litru de apa. Se da in clocot pentru sterilizare. Supa se poate tine in frigider 24 de ore.
Situatia pe care vrem sa o semnalam este mai complexa. Morcovii proveniti din agricultura conventionala isi trag din sol cantitati mari de nitrati, folositi intens in cresterea legumelor.
Dupa ce lasati supa in frigider o noapte, a doua zi puteti gasi reziiduuri pe fundul vasului.
Nitratii trec rapid in singele copilului. Si ajung la nivel celulor rosii. Le blocheaza activitatea, iar organismul devine incapabil sa transporte oxigen prin sange. Apare senzatia de sufocare.Pielea copilului devine albastra, iar respiratia e tot mai rea. Antidotul se numest albastru de metil si se administreza in terapie intensiva.
Concluzia? Supa de morcovi sau piureul de morcovi sunt alimente excelente intr-o diaree. Daca morcovii provin din agricultura ecologica.

Obiceiuri care te fac să te simți obosit

Dormi 7 ore sau mai mult de atât în fiecare noapte, dar tot obosit te trezești? Înseamnă că unele dintre obiceiurile tale îți fac probleme.

Bei prea puțină lichide

Sarea și zahărul în exces, cafeina sunt asemenea unor provocări pentru corpul tău dacă se confruntă cu ele zilnic. Când li se alătură lipsa unei hidratări corespunzătoare, oboseala este ceva ce n-ar trebui să te mire. Evită băuturile care conțin cafeină și bea 6-7 pahare de apă pe zi. În acest fel, digestia va fi mai ușoară.

Faci mișcare prea rar
Lipsa exercițiului fizic te poate împiedica să te mobilizezi pentru activitățile de peste zi. De aceea, nu exclude sportul din programul zilnic nici dacă faci multe treburi casnice sau ai o profesie solicitantă din punct de vedere fizic. Gimnastica, alergatul și orice sport făcut la sală îți solicită grupe diferite de mușchi.

Mișcarea ar trebui să te facă să te simți mai bine, dar nici să exagerezi nu este indicat, pentru că îți forțezi organismul să producă o cantitate prea mare de cortizon și pui o presiune prea mare asupra glandelor suprarenale, ducând la apariția oboselii. Ascultă-ți corpul, pentru a nu te epuiza. Dacă a doua zi nu te vezi în stare să mai faci mișcare este semn că ai mers prea departe.

Cedezi adesea poftei de dulce

Ai senzația că ciocolata, dulciurile în general sau o băutură energizantă te pun în mișcare rapid atunci când te simți vlăguit. De fapt, vitamina B și taurina pe care băuturile energizante le conțin din plin sunt mai greu de metabolizat de organism. Inițial, te agită foarte mult, apoi îți dau o senzație de nervozitate și de oboseală apărută brusc.

Ocolești fructele și legumele
Dacă spanacul și fructele mâncate în stare proaspătă nu sunt prezente zilnic în meniul tău e posibil ca acesta să fie motivul pentru care te simți obosit. Antioxindanții pe care-i au în compoziție te protejează de efectele radicalilor liberi care accelerează procesul de îmbătrânire și te privează de energie pentru activitățile cotidiene.

Vergeturile, o problema delicata. Cum o tratezi?

In incercarea de a pierde multe kilograme intr-un timp foarte scurt, multe femei cauzeaza un rau iremediabil pielii si uneori organismului. Dupa o dieta foarte stricta, pielea are foarte mult de suferit si semnul evident consta in aparitia vergeturilor.

Coapsele, gambele, fesele si abdomenul sunt cele mai frecvente locuri in care vergeturile, acele linii inestetice vinetii sau albe, isi fac aparitia. Vestea proasta este ca aceste vergeturi nu dispar niciodata cu adevarat. Le poti estompa, le poti ameliora aspectul, dar, adevarul este ca nu pot scapa de ele definitiv.
Daca si tu te confrunti cu astfel de probleme, trebuie sa stii ca nu ai de ce sa investesti sume considerabile in produse care iti promit ca te scapa de vergeturi.
Metoda optima de a trata vergeturile consta intr-o dieta echilibrata si o hidratare optima a corpului. Astfel, in loc sa investesti bani in creme si geluri este mai bine sa ii investesti in mancaruri sanatoase care iti ajuta pielea sa se regenereze.
Ca si in lupta cu celulita, si in tratarea vergeturilor este foarte importanta hidratarea, asa ca nu uita sa  bei opt pahare de apa pe zi.
De asemenea, este important sa ii furnizezi organismului vitaminele A, C si E, precum si zinc. Acesti nutrienti sunt responsabili de regenerarea celulara, procesul natural care te va ajuta in lupta cu vergeturile. Acesti nutrienti ii poti gasi in peste, salata, spanac, oua, fasole, semnite si nuci.
Pentru a ajuta din exterior la regenerarea pielii, in zonele afectate de vergeturi, poti incerca unele tratamente naturale.

Un astfel de tratament natural are la baza uleiul de masline si gelul de aloe vera. Pentru a prepara o lotiune foarte eficienta in estomparea vergeturilor ai nevoie de:

–    jumatate de cana de ulei de masline
–    un sfert de cana de gel de aloe vera
–    6 capsule de vitamina E

–    4 capsule de vitamina A.

Initial se amesteca intr-un castron vitaminele A si E si ulterior se adauga uleiul de masline si gelul de aloe.
Compozitia se amesteca bine, pana rezulta un compus omogen.
Lotiunea se aplica pe coapse, pe abdomen, pe fese si pe gambe, masand usor.
Un alt tratament eficient este cel pe baza de vitamina C.  Ai nevoie pentru a prepara acest tratament doar de vitamic C si zahar. Foloseste zaharul pe post de exfoliant, in zonele cu vergeturi, in timpul dusului. Prin exfoliere, cureti pielea de celulele moarte si incurajezi dezvoltarea de noi celule.
Dupa dus, ia doua tablete de vitamina C pisate marunt si amesteca-le cu o lingura de crema de corp obisnuita. Amesteca bine, pana cand particulele din tabletele de vitamina C se incorporeza perfect in lotiunea de corp. Aplica aceasta crema pe tot corpul, insistand in zonele cu vergeturi.

6 semne ca esti bolnav pe care probabil le ignori

De multe ori ignoram mesajele de avertizare pe care corpul nostru le transmite. Ai acordat vreodata importanta semnelor de mai jos? Daca ai experimentat unele simptome, insa nu ai fost la medic, e cazul sa o faci.

1. Scazi in inaltime

Ciudat, doctorul te-a masurat in urma cu doi ani si aveai 1,70 cm. Acum insa ai 1,69 ½. De ce esti mai scund? Poate pentru ca oasele tale incep sa se degenereze ca rezultat al osteroporozei. Imbatranirea nu inseamna o pierderea a oaselor. Este posibil sa ai oase sanatoase intreaga viata, asa ca daca iti pierzi din statura, oasele ti-ar putea sopti ceva si, in cazul in care nu iei masuri de insanatosire a lor te-ai putea trezi cu o fractura de sold sau cu o cocoasa.

2. Esti mereu obosit
Sigur, oboseala ar putea fi cauzata de faptul ca pierzi noptile si te trezesti devreme. Sau ai putea fi obosit pentru ca tiroida nu functioneaza corespunzator sau poate din cauza glandelor suprarenale sau poate organismul este epuizat intrucat isi consuma toate resursele incercat sa te protejeze de toate toxinele cu care bombardezi sistemul precum mancarea procesata, fumatul, alcolul sau pentru ca traiesti intr-un mediu toxic. Sau pentru ca organismul rasunde mereu stimulilor de stres si mecanismele de autoregenerare sunt suprasolicitate, incercand sa te protejeze de infectii, cancer si tot felul de boli periculoase. Uneori oboseala cronica este doar un simptom al faptului ca sistemul nervos este blocat intr-un cerc vicios generat de stres, iar acesta soapte precede “urletul” care va urma destul de curand in cazul in care nu vei lua masuri.

Asa ca nu nega oboseala. Fii atent la epuizarea fizica – ti-ar putea salva viata.

3. Sforai

Sforaitul ar putea fi primul semn al apneei – o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Apneea poate creste riscul de a te confrunta cu tensiune arteriala, afectiuni cardiace sau atac cerebral.

4. Ai scaun doar o data pe zi sau la doua zile

Scaunele sanatoase ar trebui sa aiba loc aproape dupa fiecare masa. Este, asa numitul „reflex gastrocolic”. Cand bagi mancare in tractul digestiv miscarile tractului intestinal incearca sa elimine toxinele si sa faca loc pentru noii nutrienti. Cand esti constipat, toxinele pot ajunge in sistemul circulator si pot cauza inflamatii. Astfel se creeaza conditiile favorabile imbolnavirii intregului organism.

5. Raceste de nenumarate ori

Zilnic, cu totii suntem expusi la virusuri si bacterii, insa, de cele mai multe ori, un corp sanatos este capabil sa lupte cu acesti agenti patogeni. Daca esti o persoana care se imblnaveste foarte usor, de fiecare data cand cineva din grupul de prieteni este racit, sistemul tau imunitar ar putea sa nu functioneze corespunzator, ceea ce inseamna ca exista un risc major de a fi expus la boli infectioase, dar si la unele forme de cancer.

6. Ai mereu probleme de piele
Daca te confrunti in mod regulat cu acnee, psoriaziz, eczema sau alte iritatii, sistemul tau de sanatate ar putea avea probleme. Pielea este cel mai mare organ al corpului si daca se comporta astfel atunci poate organismul tau incearca sa-ti transmita ceva. Mesajele ti-ar putea semnaliza ca esti alergic la diferite lucruri sau ca nivelul stresului a atins cote alarmante in corp. Daca poti indentifica cauzele care genereaza stres si sa le elimini ai putea descoperi ca pielea ta se vindeca fara sa ai nevoie de tratament.

Băutura care te scapă instantaneu de migrene

Te mai supără din când în când o migrenă? Astfel de dureri de cap pot fi extrem de dureroase, afectându-ți sarcinile zilnice. Oamenii de știință spun că migrenele sunt semne că nu ne îngrijim cum ar trebui de sănătatea noastră. Dar și unele obiceiuri ne pot da dureri mari de cap.

Deshidratarea organismului sau consumul de alimente nesănătoase pot intensifica migrenele, afectându-ne viața de zi cu zi și obiceiurile. Deshidratarea este adesea o problemă cronică, care nu pot fi tratată consumând un pahar de apă, deoarece corpului i-a lipsit apă o perioadă lungă de timp, pierzându-și o mare parte din substanțele nutritive, energie și elasticitate.

Supărătoarele migrene pot fi tratate cu trei minerale: calciu, potasiu și magneziu. Sucul următor le include pe toate. Acesta conține foarte multă apă, astfel încât poate detoxifica eficient organismul.

Cum prepari sucul verde

Ai nevoie de:
1 rădăcină de ghimbir
2 căni struguri verzi
¼ lămâie
1 măr verde
1 mănunchi frunze de spanac

2 ardei grași verzi

Pune ingredientele în blender și mixează. Bea băutura, de cum se instalează migrena. Combinând acest suc cu alte alimente sănătoase, poți preveni migrenele și durerile de cap următoare.

De asemenea, asigură-te că stai departe de alimentele care pot declanșa migrenele și inflamația, inclusiv alcoolul, alimentele procesate sau prea grase, zahărul, nucile, îndulcitorii, ciocolata, semințele, produsele alimentare din făină, produsele lactate și cafeina.

De ce sa nu luam prea des pastile efervescente


Din cauza continutului de sare, consumul regulat de pastile efervescente creste riscul unor probleme cardiovasculare. Acest lucru nu înseamna ca medicamentele împotriva durerilor trebuie evitate, însa este bine sa fie luate cu moderatie.

 
Medicamentele respective contin cantitati destul de mari de sodiu, iar acumularea lor duce la riscuri de tulburari potential serioase, tinand seama ca aporturile de sare se adauga la cele adesea prea mari din alimentatie.
 
Specialisti britanici de la University College din Londra au demonstrat acest lucru analizand date privitoare la cateva zeci de mii de adulti englezi, afectati sau nu de o boala sau un eveniment cardiac sau vascular (hipertensiune, infarct, AVC). Rezultatul pune în evidenta o relatie între aportul de sodiu continut în medicamentele efervescente si riscul de accident cardiac si cerebro-vascular, scrie passionsante.be
 
Specialistii britanici recomanda consumul acestor medicamente în varianta fara sodiu. O pastila efervescenta luata din cand în cand nu prezinta niciun pericol, însa oamenii care iau regulat trebuie sa se gandeasca mai bine înainte sa o faca.
 
Comprimatele efervescente se absorb într-un timp mai scurt decât cele solide. De aceea, în cazul unei hipocalcemii care nu necesită intervenţie de urgenţă (criză de spasmofilie, care impune administrarea de calciu intravenos), este de preferat calciul efervescent celui sub formă de pastile.

De ce nu trebuie sa iti cureti urechile cu betisoarele de vata

Imagini pentru betisor cu vata


In fiecare zi, multe persoane se expun riscului de a-si perfora timpanul atunci cand se curata in urechi cu betele cu vata. Dar aceasta activitate este totusi responsabila pentru doar 40% dintre cazurile de ruptura de timpan, conform unei echipe de cercetatori israelieni.

 
Timpanul este acea membrana din ureche care vibreaza precum o toba, permitandu-ne sa auzim. De asemenea, timpanul este o bariera intre urechea externa si cea medie. Astfel, atunci cand este rupta sau chiar fisurata, rana provoaca durere, pierdere a auzului si infectii, permitand bacteriilor sa ajunga mai adanc in ureche, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.
 
in noul studiu, cercetatorii au analizat o data de baze din perioada 2012 – 2016, care cuprindea cazurile de ruptura a timpanelor a 80 de pacienti, dintre care 20 erau copii. „Sper ca studiul nostru sa incurajeze mai multi doctori sa recomande pacientilor sa evite utilizarea betelor pentru curatarea urechilor”, a precizat Dr. Doron Sagiv, medic la Centrul Medical seba de la Universitatea Tel Aviv.
 
Dr. Sagiv a fost surprins de cate cazuri sunt provocate de betele cu vata, dintre care 5% au avut nevoie de interventie chirurgicala. „Din pacate, parintii fac asta copiilor cu obiceiurile lor prea zeloase”, a precizat Dr. Erich Voigt, de la Universitatea New York, care nu a participat la studiu.
 
Totusi, majoritatea cazurilor (56%) consta in altfel de trauma, anume diferenta de presiune dintre exterior si interior. Aceasta poate aparea atunci cand cineva este lovit peste ureche. Cand acest lucru se intampla, o cantitate mare de aer sau de apa este comprimata in spatiul din ureche.
 
Se poate si invers, atunci cand presiunea spatiului din ureche scade rapid. Un exemplu in acest sens este un sarut puternic pe ureche. De asemenea, s-a constatat ca restul de 4% din cazuri sunt provocate accidental de medici. Voigt se astepta ca unele cazuri sa fie provocate de schimbarile de presiune din timpul zborului cu avionul, ceva ce el intalneste in cabinetul lui, dar care nu au fost mentionate in studiu, probabil din cauza faptului ca cercetatorii au dorit sa se concentreze doar pe rani provocate de traume fizice.

Remediu naturist pentru dureri articulare


Pe masura ce inaintezi in varsta, femeile, mai ales, sunt mai predispuse la durerile articulare si la inflamarea genunchilor. O boala frecventa cu care se confrunta femeile in varsta de peste 50 de ani este artrita, care duce la dureri severe ale articulatiilor si face viata insuportabila tuturor celor care se confrunta cu ea. Artrita te face sa nu mai reusesti sa faci lucruri pe care le iubesti, precum plimbarile lungi prin parc sau sa dansezi, asa ca trebuie sa iei masuri.

 
Articulatiile reprezinta acele zone ale corpului uman prin care se unesc oasele, iar durerile articulare sunt senzatii de disconfort, de durere si de iritatie si pot aparea la oricare dintre articulatiile corpului uman. Desigur, exista numeroase medicamente pe piata care promit ca vor combate durerile articulare, insa in timp pot provoca reactii adverse si iti pot afecta sanatatea pe termen lung. Genunchii si articulatiile sunt o parte importanta a corpului tau, de care trebuie sa te ocupi la primul simptom de durere. O reteta naturala, cu proprietati antiinflamatorii te ajuta sa scapi pentru totdeauna de dureri.
 
Poliartrita reumatoida este una dintre cele mai periculoase boli care insoteste bolile articulare. Aceasta poate deforma si slabi in timp articulatiile si provoaca durere, inflamatii si acumularea de lichid in articulatii, membrana care le captuseste fiind atacata de sistemul imunitar al corpului uman. Aceasta boala poate scurta viata celor care sufera de ea cu sapte ani.
 
Scapa de durerile articulare cu o metoda 100% naturala. Cantitatile mari de magneziu, de siliciu, bromelaina si vitamina C pe care le contine reteta imbunatateste functionarea articulatiilor si opreste durerile.
 
Ai nevoie de:
 
Ananas, taiat felii – 2 cani
scortisoara pudra- dupa gust
apa plata – 250 de mililitri
miere naturala – 40 de grame
migdale zdrobite – 40 de grame
fulgi de ovaz instant – 1 cana
suc de portocale – 1 cana.
 

Pune intr-un vas fulgii de ovaz, zdrobeste migdalele si pune sucul de ananans peste fulgii de ovaz. Pune in blender aceste ingrediente, apoi amesteca-le cu sucul de portocale, cu apa si cu scortisoara, pana cand se obtine un amestec omogen. Consuma in fiecare dimineata aceasta compozitie, iar intr-o saptamana, vei observa o imbunatatire vizibila a articulatiilor

10 alimente care pot creste coeficientul de inteligenta

Imagini pentru sfecla rosie


Ca orice muschi, creierul isi va spori activitatea daca este intretinut cum trebuie. Creierul uman are nevoie de combustibil puternic pe care il obtine din grasimile bune, antioxidanti si carbohidrati de buna calitate, scrie rodalesorganiclife.com. Specialistii recomanda 10 alimente bogate in nutrienti care stimuleaza memoria, sanatatea creierului si coefcientul de inteligenta. Specialistii recomanda 10 alimente bogate in nutrienti care stimuleaza memoria, sanatatea creierului si coefcientul de inteligenta.

 
Sfecla 
 
Sfecla este foarte bogata in vitamina B. Acest nutrient vital va ajuta sa procesati rapid datele si sa sortati amintirile. Sfecla proaspata este considerata un antidepresiv natural. In plus, acidul folic din sfecla asigura protectia inimii. 
 
Ansoa 
 
Grasimile polinesaturate din ansoa va ajuta sa va protejati creierul de imbatranirea accelerata si de pierderea memoriei, tinandu-va in acelasi timp departe de depresie. Ansoa, un peste de dimensiuni foarte mici, contine de zece ori mai mult Omega3 decat tonul. In plus, aduce un aport important de vitamine D si calciu. 
 
Oua 
 
Ouale contin numerosi acizi grasi Omega 3 care protejeaza creierul. Acestea chiar au fost numite hrana perfecta pentru creier. Dar nu toate ouale sunt la fel de benefice. Ouale de la gainile crescute la curte contin de doua ori mai mult Omega 3 decat ouale de la gainile din crescatorii, si de trei ori mai multa vitamina E naturala, un antidepresiv puternic si posibilul antidot al bolii Alzheimer. Galbenusul este bogat in colina, un compus benefic sanatatii neurotransmitatorilor. 
 
Fructe de padure 
 
Zmeura si afinele contin compusi antocianici care protejeaza memoria. Capsulele compusilor de capsuni protejeaza memoria pe termen lung. Un studiu britanic a constatat ca persoanele care au consumat zilnic afine si-au imbunatatit considerabil memoria in doar cateva luni. 
 
Untura
 
Nu, nu este o greseala. Tipul corect de untura poate face minuni pentru creier. In plus, grasimea monosaturata scade riscul de depresie. Este, de asemenea, o sursa bogata de vitamina D, un hormon vital ce impiedica aparitia dementei. Pentru cea mai sanatoasa untura, asigurati-va ca achizitionati produsul de la un agricultor care isi creste animalele pe pasuni ecologice. 
 
Ardei rosu 
 
Ardeiul rosu este extrem de bogat in capsaicina, un compus ce lupta impotriva durerii. Dar, creierul uman este de fapt incarcat cu receptori pentru capsaicina, care elibereaza endorfinele de reducere a stresului, ceea ce duce la o mai buna concentrare. 
 
Varza de Bruxelles 
 
Oamenii de stiinta au demonstrat ca planta crucifera este bogata in molecule pe care corpul nostru le transforma in diindolimetan, un stimulant al sistemului imunitar care ajuta la protejarea celulelor creierului. Continutul bogat de antioxidanti lupta impotriva radicalilor liberi care provoaca cancer si a deseurilor produse de corp. 
 
Nap 
 
La fel ca varza de Bruxelles, varza, broccoli si conopida actioneaza ca agenti puternici impotriva imbatranirii creierului. Un studiu efectuat de Harvard Medical School a constatat ca aceste legume pot reduce varsta creierului cu 1 pana la 2 ani. 
 
Seminte de dovleac 
 
Semintele de dovleac sunt mici comori umplute cu triptofan, un element crucial in mentinerea sanatatii creierului, folosit pentru a crea serotonina, o componenta cheie a starii de spirit. 
 
Mere 
 

Merele contin catechine, substante care ne protejeaza de substantele chimice daunatoare creierului. Asigurati-va ca alegeti mere ecologice, catechinele fiind gasite in coaja fructului, partea expusa pesticidelor.

4 trucuri asiatice de ingrijire a tenului

Imagini pentru asiatice


Daca nu ai facut-o inca, trebuie sa vezi neaparat doua filme: In the Mood for Love, in regia lui Kar-Wai Wong, si The Flowers of War, pelicula care il are in rolul principal pe Christian Bale.

 
Motivele pentru care trebuie sa vezi aceste doua productii nu sunt insa cele enumerate mai sus (nu doar acestea), ci alte doua: Ni Ni si Maggie Cheung, doua prezente de-a dreptul poetice, in rochiile lor satinate, inflorate, fluide. Vorbim despre o actrita nascuta in China si o alta, in Hong Kong, care exemplifica intocmai modelul de frumusete asiatic: delicatete, gratie, ten neted, par de abanos, bogat si elegant impletit sau prins in crestet.
 
Dincolo de mostenirea genetica, trebuie spus ca tenul perfect al multor femei din Asia este si rezultatul unei adevarate culturi a frumusetii. in Coreea de Sud, de exemplu, este de la sine inteles ca fiecare femeie trebuie sa cunoasca diferite tehnici de ingrijire a pielii, de la masajul facial, pana la ceea ce numim blurring – nu cu ajutorul filtrelor de Instagram, ci direct pe piele, prin folosirea unor produse speciale de tip primer, care ascund foarte bine diferite imperfectiuni.
 
Daca nu e totul de la natura, asta inseamna ca fiecare dintre noi poate sa obtina o piele cat mai frumoasa, preluand cateva trucuri folosite de femeile asiatice. Iata cateva dintre ideile pe care le-ai putea incerca acasa:
 
Masajul facial
 
In Coreea de Sud, exista clinci de infrumusetare la fiecare colt de strada si toate ofera acest tip de masaj. invatand cateva tehnici simple, poti realiza un astfel de tratament si acasa, imediat dupa dus, cu ajutorul unor dispozitive speciale, destinate utilizarii casnice.
 
Astfel de aparate sunt mai eficiente decat un masaj obisnuit, pentru ca realizeaza miscari de rotatie, care pun circulatia in miscare si revitalizeaza tenul, maresc capacitatea pielii de a absorbi substantele nutritive din creme si nu au nevoie de mai mult de cateva minute pentru a aduce rezultate.
 
Uleiurile si mastile ayurvedice
 
Parasim Coreea si ajungem in zona Indiei, de unde provin diferite uleiuri naturale, folosite in medicina ayurvedica, care pot inlocui cu succes orice crema de noapte. Printre ele, uleiul de susan, de orez, germeni de grau, migdale, lotus roz, crin alb, insa la fel de bine pot fi aplicate pe ten mastile obtinute din pudra de neem, vetiver, lemn de santal sau amla, in amestec cu putina apa de trandafir. Acestea regenereaza si protejeaza pielea, fiind adesea folosite in tratamentele anti-aging.
 
Mastile care actioneaza peste noapte
 
O alta idee pe care o poti imprumuta din Asia este aplicarea unor masti cu actiune lenta, care pot regenera tenul in timpul somnului – de altfel, cel mai bun moment pentru un astfel de tratament.
 
Ceaiul de orz
 

Nu aplicat pe piele, ci consumat ca bautura rece sau calda, asa cum se obisnuieste in China, Coreea si Japonia. Este un ceai aromat, bogat in antioxidanti si sarac in calorii, care aminteste de gustul nucilor si care, potrivit studiilor, poate imbunatati circulatia sanguina, cu beneficii si asupra sanatatii pielii.

Ce mananci ca sa traiesti mult

Imagini pentru alimente sanatoase


Cu o dieta echilibrata iti poti prelungi viata si mentine corpul sanatos. Iata ce nu trebuie sa iti lipseasca de pe masa.

 
Alege alimente pe placul inimii
 
Bolile de inima reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii in multe tari ale lumi, in Romania fiind chiar pe primul loc. Ca sa le previi, evita alimentele bogate in grasimi, caci duc la cresterea colesterolului. In schimb, iti poti pune in farfurie peste, rosii, usturoi, orez brun, pentru ca te ajuta sa ai o inima sanatoasa. Printre fructele care te feresc de boli cardiovasculare se numara coacazele, murele, lamaile, merele, afinele, datorita antioxidantilor pe care ii contin. La toate acestea adauga si o portie zdravana de ras, in fiecare zi!
 
Doza zilnica de fibre
 
Ca sa traiesti mult si bine opteaza pentru alimente care contin fibre, deoarece te protejeaza de cancerul de colon. Astfel, introdu in meniul tau zilnic legume si fructe precum pere, fasole, mazare, orz, broccoli, zmeura, spanac si ardei. Specialistii spun ca trebuie sa consumam 25 de grame de fibre in fiecare zi. Nu uita nici de miscare. „Ca sa fii sanatos, urca scarile si cara-ti singur bagajele“ ne sfatuieste unul dintre cei mai longevivi medici din lume, Shigeaki Hinohara, in varsta de 104 ani,  autorul cartii „Living long, living good“/ „A trai mult, a trai bine“.
 
Micul dejun, secretul longevitatii
 
Unul dintre cei mai renumiti bucatari din lume, Jamie Oliver, are si el cateva sfaturi alimentare, pentru o viata lunga. El recomanda consumul unor portii mici de carne, multa apa si un mic dejun copios. „Cand am calatorit in lume, am intalnit oameni cu o viata lunga si productiva. Toti mancau un mic dejun consistent“, a declarat Jamie. El a dat si lista celor mai potrivite alimente pentru cea mai importanta masa a zilei: oua, lapte de capra, peste, cartofi dulci, legume si zarzavaturi, tofu, fasole neagra, nuci, fructe proaspete, alge, orez salbatic, usturoi, creveti si ardei.
 
Consuma vin rosu cu moderatie
 
Un pahar rosu pe zi face parte din dieta oamenilor care traiesc mult. Studii recente au aratat ca aceasta licoare previne bolile de inima si aparitia infectiilor din organism Totul se datoreaza unui ingredient al vinului rosu, resveratrolul.
 
Opteaza pentru portii mici
 
Este important nu doar ceea ce mananci, ci si cum mananci. Astfel, oamenii care mananca incet, cu inghitituri mici, se satura mai repede decat cei care au obiceiul sa infulece. Acest lucru inseamna un consum mai mic de calorii, ceea ce te ajuta sa ai o viata mai lunga, potrivit anumitor studii. De exemplu, cei mai longevivi oameni de pe planeta, locuitorii insulei japoneze Okinawa nu mananca niciodata pana se satura. Potrivit cercetatorilor, anii multi din buletin se datoreaza si faptului ca mananca multe legume si cereale, cantitati moderate de peste si foarte putina carne.

E471, un aditiv despre care autoritatile europene spun ca este sigur, dar lucrurile nu stau tocmai asa

Imagini pentru paine


Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) recomanda Comisiei Europene sa schimbe recomandarile pentru cunoscutul aditiv alimentar E471, mono si digliceride ale acizilor grasi. Specialistii din cadrul  EFSA au conchis, in urma unei evaluari, ca nu exista niciun risc pentru sanatate atunci cand E471 este folosit in produse alimentare in limitele legale si de aceea nu exista necesitatea de a se specifica o doza zilnica admisa.

 
Aditivul E471 este folosit ca emulsifiant si este fabricat din esterificarea directa a glicerolului cu acizi grasi. Glicerolul este produs intr-o multime de alte moduri, multe dintre ele ducand la contaminari, care pot fi ”surse de ingrijorari privind riscurile toxicologice”, potrivit raportului EFSA. Intr-o intalnire anterioara a celor de la EFSA, privind contaminarile ce pot aparea in lantul alimentar, s-a admis ca E471 este singura sursa de esteri de glicedil(3-MCPD). Acestia sunt hidrolizati la nivelul tractului intestinal rezultand glicedol liber, care este considerat cancerigen in cazul oamenilor de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit unui raport al EFSA din 2015 unul din cinci copii depaseste zilnic doza de esteri de glicedil (3-MCPD).
 
EFSA e cerut insistent Comisiei Europene sa limiteze cantitatile admise pentru multele elementele toxice (arsenic, cadmiu, mercur, plumb) din E471 astfel incat oamenii care le consuma sa nu mai fie expusi la aceste substante periculoase. De asemenea, s-a cerut chair si limitarea cantitatilor de solventi reziduali tert-butanol si tert-pentanol. E471 este folosit cu precadere in paine si multe alte produse de panificatie, in produse de patiserie, margarina sau alte grasimi tartinabile, pe care lumea le consuma. 

Ce e mai bine sa bem: apa sau lapte?

Imagini pentru apa sau lapte


Suntem sfatuiti sa bem cel putin doi litri de lichide pe zi. Hidratarea este esentiala pentru sanatate, spun medicii. Ce e indicat sa bem? Este apa lichidul care ne hidrateaza cel mai bine organismul? Cu ce am putea sa o inlocuim? Cercetatorii britanici au realizat un test pentru a stabili daca apa hidrateaza organismul mai eficient decat alte lichide. Testul a avut loc in Cardiff, in cadrul unei companii de call-center. Subiectii au fost impartiti in patru grupe, urmand ca fiecare grupa sa fie hidratata cu o substanta diferita: apa, lapte, cafea si suc natural. La sfarsitul orelor de test, surprinzator, s-a ajuns la concluzia ca laptele hidrateaza intr-o proportie mult mai mare organismul uman in comparatie cu apa. La fel de surprinzator este faptul ca diferentele dintre apa si cafea sau suc natural sunt foarte mici.

 
Laptele poate fi definit ca: “secretia proaspata, integrala obtinuta prin mulgerea completa a mamiferelor sanatoase, excluzand laptele obtinut in perioada de 15 zile inainte si 7 zile dupa fatare (lapte colostru)”. Este un lichid de culoare alb-galbui, cu gust dulce si miros caracteristic placut, cu o compozitie chimica complexa ce variaza in functie de specie, rasa, alimentatie, varsta, stare de sanatate. Conform studiilor, laptele contine noua nutrienti esentiali de pe urma carora sanatatea oamenilor are de castigat:
 
Calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dintilor si la mentinerea in limite normale a valorilor densitatii osoase;
Proteine: reprezinta o sursa de energie si ajuta la repararea tesutului muscular;
Potasiu: pastreaza tensiunea arteriale in limitele normale;
Fosfor: ajuta la intarirea oaselor si la generarea energiei;
Vitamina D: favorizeaza mentinerea sanatatii oaselor;
Vitamina B12: cu rol important in formarea globulelor rosii si mentinerea sanatatii tesutului nervos;
Vitmania A: sustine sistemul imunitar, sanatatea ochilor si a pielii;
Riboflavine: transforma alimentele in energie;
Niacina: metabolizeaza zaharurile in acizi grasi.

Cum faci cel mai bun hummus la tine acasa


Secretul ca sa faci un humus bun este sa exersezi. O sa-ti iasa si din prima, dar pe masura ce il tot prepari, vei vedea ca va fi din ce in ce mai bun. Si asta fiindca nu-ti va mai fi atat de teama sa improvizezi si sa urmezi, mai degraba, gustul, decat reteta!

 
Cel mai bun humus se face cu tahini!
 
Pentru un humus de baza ai nevoie de doua ingrediente principale: naut si tahini sau pasta de susan. Multe retete de humus se fac si fara tahini, insa, daca nu-l folosesti, e posibil ca humusul sa aiba un gust prea puternic de naut. Eu prefer intotdeauna sa adaug pasta de susan la humus fiindca ii schimba gustul total – il “indulceste” si il face mai apropiat de gustul humusului de la restaurantele turcesti.
 
Cat despre naut, cel mai la indemana este sa cumperi naut la conserva, care este deja prefiert. Poti face humus si cu naut uscat, dar pentru asta trebuie sa tii boabele la inmuiat cel putin opt ore si dupa aceea sa le mai fierbi inca jumatate de ora – o ora. De asemenea, nautul trebuie curatat de invelisul extern pentru ca humusul sa fie cat mai fin. Eu am incercat si aceasta varianta si, marturisesc, ca nu m-a impresionat – nu doar ca mi-a luat foarte mult timp, dar nici nu mi-a iesit un humus foarte cremos.
 
Restul ingredientelor din humus sunt ca sa ii dea gust: usturoi, chimion (il poti pune sau nu, nu e obligatoriu), zeama de lamaie, ulei de masline. Aici poti sa improvizezi singura. Daca n-ai mai facut humus pana acum, tine-te de reteta, dar gusta humusul des si nu-ti fie teama sa adaugi ce simti ca lipseste.
 
De asemenea, e important sa mixezi bine ingredientele in blender pentru ca humusul sa iasa cat mai fin. Nu e mare filosofie sa faci humus – cu totul nu-ti ia mai mult de cinci minute. Mie imi place humusul facut in casa fiindca stiu ce pun in el. De multe ori, humusul de la supermarket nu e cel mai sanatos lucru pe care il poti manca la pranz, asta fiindca are si conservanti in el…
 
Ingrediente:
 
200 de grame de naut la conserva
2 linguri de suc de lamaie
2 catei de usturoi
1 lingurita de chimion macinat
sare
100 ml de tahini (pasta de susan)
2 linguri de ulei de masline
1 lingurita de paprika
Preparare:
 
Scurge lichidul din conserva intr-o cana – vei avea nevoie de cateva linguri ca sa diluezi humusul. Pune in blender nautul, sucul de lamaie, usturoiul, chimionul, un praf de sare, tahini si doua-trei linguri de lichid de la nautul din conserva (poti pune si apa). Pulseaza unu-doua minute pana obtii o pasta fina si cremoasa.
 
Cum poti slabi cu humus?
 
Cel mai important este sa gusti humusul pe masura ce il prepari. Nu o sa-l nimeresti din prima! Mai adauga lamaie si sare daca e nevoie. Si chiar usturoi. Daca ti se pare ca humsul este prea dens, mai poti picura si putina apa. Totul este sa nu-ti fie frica sa experimentezi. Cand ai ajuns la un humus cat mai aproape de gustul tau, opreste blenderul si pune humusul intr-un bol. Stropeste-l cu ulei de masline si presara deasupra paprika.
 
Serveste humusul cu lipie integrala, cu crackersi sau chiar si cu legume ca telina verde, ardei gras, castravete.

Cum tinem sub control psoriazisul


Din pacate, nu exista o metoda de prevenire a psoriazisului si nici de vindecare, insa poate fi tratat si tinut sub control cu administrarea de suplimente cu vitamine si minerale si produse naturiste. Vitamina C si vitamina E pot preveni si trata leziunile ceulelor pielii datorita efectului antioxidant. Zincul mentine sanatatea pielii si a unghiilor. Acizii grasi esentiali Omega-3 din uleiul de peste si uleiul din seminte de in blocheaza actiunea unei substante care produce inflamatii in corp.

 
In sezonul rece, e bine sa ai un umidificator in camera. Aerul uscat din casa poate provoca aparitia ranilor. Aplica lotiuni hidratante pe tot corpul, mai ales pe leziuni, ca sa previi uscarea pielii si sa calmezi mancarimile. Te poate ajuta sa alini mancarimile si gelul de aloe vera.
 
Consuma mai des peste gras, cum sunt macroul, tonul, somonul sau ia capsule cu ulei de peste. Cei mai multi bolnavi de psoriazis au un nivel scazut de acizi grasi Omega-3.
 
Cand si de ce apare boala de piele psoriazis
 
Caraterizata prin inmultirea mult mai repede de cat este normal a celulelor, boala de piele psoriazis afecteaza in general zona capului, a coatelor, genunchii, partea de jos a spatelui si fesele. Celulele se dezvolta in straturile mai adanci ale pielii si in cele mai multe cazuri ajung la suprafata in aproximativ o luna, apoi sunt eliminate. In portiunile unde lucrurile sunt clare, diagnosticul de psoriazis este pus, procesul de dezvoltare si inmultire a celulelor dureaza doar opt zile. Si, pentru ca este timpul prea scurt, celulele nu ajung la maturitate, asa ca pielea devine rosie si inflamata, formandu-se pete albe, cu aspect de solzi.
 
Oamenii de stiinta au observat ca aceasta afectiune apare in special intre 10 si 30 de ani, dar s-au inregistrat multe cazuri si in afara acestui interval de varsta. S-ar putea sa fie si o cauza ereditara, cred expertii care au studiat aceasta boala. Rezultatele cercetarilor au scos in evidenta ca unul din trei persoane cu psoriazis are in familie si alte cazuri.
 
Cel mai bun remediu naturist pentru psoriazis
 
Lasand la o parte componenta genetica, cele mai importante cauze care determina aparitia bolii sunt bauturile alcoolice, stresul, arsurile solare, frigul, aerul uscat, leziunile pielii, infectiile respiratorii si unele medicamente

Cum tratam ochii uscati


Sindromul de ochi uscat este o afectiune care se intalneste din ce in ce mai des in cazul tinerilor, dar si al celor care isi petrec mare parte din zi privind concentrati la telefon, tableta, laptop. Concret, sindromul ochiului uscat apare ca urmare a unei lubrifieri si umidificari insuficiente ale ochiului. Important de retinut este ca ochiul uscat nu are un tratament care sa duca la eliminarea acestui disconfort, ci exista numai un tratament care sa amelioreze sau sa diminueze treptat din manifestari precum arsura, mancarime.

 
Astazi exista o multime de medicamente adjuvante, unul dintre ele avand la baza o solutie de hialuronat de sodiu, apropiata din punct de vedere fiziologic de lacrima naturala. Practic, tratamentul ochiului uscat are ca scop ameliorarea simptomatologiei si imbunatatirea calitatii vietii pacientului prin inlaturarea disconfortului.
 
De asemenea, este foarte important sa se evite fumul de tigara, aerul rece sau uscat, vantul puternic. Totodata, este posibil ca medicul specialist oftalmolog sa iti recomande lacrimi artificiale fara conservanti, pe baza de metilceluloza, polivinilalcool, ce amelioreaza senzatia de uscaciune si mancarime.
 
Sub nicio forma nu cumpara lacrimile fara avizul medicului, iar daca porti lentile de contact trebuie sa-i spui oftalmologului, intrucat nu toate medicamentele sunt compatibile cu purtarea lentilelor de contact. Este foarte posibil ca afectiunea sa cedeze daca vei utiliza cu regularitate, la recomandarea medicului oftalmolog, lacrimi artificiale, fiindca acestea au rolul a creste productia de lacrimi naturale, iar iritatia va disparea in timp.

Extractul de mladite de zmeur, medicament curat pentru femei

Imagini pentru mladite de zmeur


Extractul de mladite de zmeur se adreseaza in special problemelor de sanatate din sfera genitala specifice femeilor, cum ar fi dereglarile hormonale, chisturile ovariene, durerile aparute la menstruatie, infectiile urinare si infertilitatea. Extractul din mladite de zmeur este obtinut prin prelucrarea mladitelor si a mugurilor de zmeur la doua-trei ore dupa recoltare, astfel putandu-se extrage toate substantele bioactive cu rol terapeutic, cum ar fi aminoacizii, proteinele, vitaminele, mineralele, enzimele, hormonii vegetali de crestere etc. 

 
Inainte de administrare, se recomanda consultul unui medic fitoterapeut. Din cauza continutului crescut de alcool din compozitia extractului de mladite de zmeur, persoanele cu hepatita, steatoza hepatica, ciroza, copiii, gravidele si femeile care alapteaza trebuie sa evite administrarea fara acordul medicului, potrivit adevarul.ro. De asemenea, pacientii care urmeaza un tratament pentru afectiuni neurologice si cele care sunt alergice la oricare din componentele produsului trebuie sa evite administrarea exctractului de mladite de zmeur.
Mladitele de zmeur sunt o sursa bogata de fitoestrogeni, substante care ajuta la reglarea nivelului progesteronului si la stimularea functiei ovariene, putand astel sa imbunatateasca fertilitatea. Extractul de mladite de zmeur este eficient si in eliminarea chisturilor ovariene, care duc la aparitia menstrelor dureroase, prelungite si insotite de simptome neplacute cum ar fi balonarea, umflarea si durerea sanilor.
 
De regula, fitoteraputii recomanda asocierea extractului de mladite de zmeur cu cel de coacaz negru, pentru a obtine un efect rapid si sigur. De asemenea, extractul de mladite de zmeur este indicat si in prevenirea fibroamelor uterine si a tulburarilor menstruale precum menoragia (sangerari abundente), metroragia (sangerari inte menstre), dismenoreea (dureri la menstruatie) sau amenoreea (intarzirea inexplicabila a menstruatiei).
Extractul de mladite de zmeur este adjuvant si in cazul infectiilor recurente din sfera genitala, cum ar fi vaginita si candidoza, care pot aparea in urma administrarii unui tratament cu antibiotice pe fondul unui sistem imunitar slabit. Totodata, extractul de mladite de zmeur amelioreaza simptomele infectiilor urinare si ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi, dar are si un usor efect afrodisiac, stimuland libidoul. Extractul de mladite de zmeur este recomandat si persoanelor care se confrunta cu retentia de apa in tesuturi deoarece accelereaza diureza si previne aparitia edemelor.
 
Extractul de mladite de zmeur amelioreaza acneea cauzata de dereglarile hormonale specifice pubertatii, accelerand in acelasi timp procesul de crestere a sanilor. De asemenea, extractul de mladite de zmeur are efect de scadere a pilozitatii in exces, cauzata de obicei de hiperproductia de homon sexual masculin (testosteron). In acelasi timp, extractul de mladite de zmeur contine antioxidanti cu rol antiimbatranire, prevenind astfel aparitia ridurilor si lipsa de elasticitate a pielii.

11 alimente care pot fi pastrate oricat de mult


Unele alimente nu se strica niciodata. Chiar daca au o data înscrisa pe ele, nu expira niciodata, potrivit huffingtonpost.com. Termenul de ”expirare” este extrem de derutant. Unele alimente au înscrisa data producerii, altele termenul de valabilitate sau data expirarii. Unii consumatori sunt derutati de aceste date, care sunt recomandarea producatorului legate de calitatea produsului, nu de siguranta acestuia.

 
Daca te-ai saturat sa arunci mancare buna, afla ce alimente nu se strica niciodata. Sunt 11 si le poti pastra pentru totdeauna. Pana le mananci.
 
Mierea. Nu se strica niciodata. E posibil sa îsi schimbe culoarea sau sa se cristalizeze, dar oricand va fi buna de mancat. Daca nu va place cristalizata, plasati borcanul în apa calduta, iar cristalele se vor dizolva.
Orezul. Chiar daca va prinde o culoare maronie, va fi mereu bun. Asta e valabil pentru orezul alb, salbatic sau basmati. Cel brun nu are acelasi noroc. Continutul uleios mai ridicat îl face sa rancezeasca. E bine sa fie pastrat vidat, pentru a tine gandaceii la distanta.
Otetul alb. Ramane mereu proaspat. Luati cu încredere, sa aveti în casa, mai ales ca e bun si la salate, marinade si chiar la curatenie.
Extractul autentic de vanilie. Fiind facut din alcool, va fi mereu proaspat si aromat. Nu e valabil si pentru esenta contrafacuta.
Sarea. Orice tip de sare va ramane perfecta pentru consum, timp nelimitat.
Amidonul de porumb. Pastrat în loc întunecat si racoros, nu expira niciodata.
Zaharul. Se poate întari, pietrifica, dar nu expira. Aveti grija doar sa îl tineti în loc uscat si fara insecte.
Alcoolul pur. Nu va grabiti sa terminati sticla cu rom, alcoolul nu expira. Poate fi transmis din generatie în generatie.
Boabele de fasole uscata. Nu expira. Vor fi mai greu de fiert, dar oricand perfecte pentru consum.
Cafeaua solubila. Daca va fi tinuta la loc racoros, nu va expira, indiferent ca e sigilata sau nu.
Siropul de artar. Ca si cafeaua, îl tineti la rece si va dura o viata. E bine sa aveti mereu o rezerva în frigider, daca vi se face brusc pofta de clatite.

Top 10 probleme de sanatate la copiii din Romania


In nutritie nu exista mode si trenduri. Nutritia este o stiinta, deci presupune informarea din surse competente – validate de medicii specialisti, intelegerea si aplicarea in practica. Situatia alarmanta privind obezitatea, bolile metabolice si cele cardiovasculare – rezultat al schimbarilor semnificative in modul de viata modern, arata ca aceasta stiinta trebuie integrata in sistemul de educatie. Cu cat mai devreme, in copilarie, cu atat mai bine, sustine prof. dr. Nicolae Hancu, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice.

 
Din 1980, potrivit datelor OMS, numarul persoanelor obeze s-a dublat. Excesul ponderal si obezitatea reprezinta al cincilea factor de risc in mortalitatea la nivel global. in Europa, obezitatea reprezinta o importanta problema de sanatate publica. 1 din 3 copii cu varste intre 6 si 9 ani este supraponderal sau obez si 60% dintre acestia vor deveni adulti supraponderali sau obezi. Excesul ponderal si obezitatea sunt implicate in peste 44% dintre problemele cauzate de diabet, de peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace si de 7 – 41% dintre problemele cauzate de diverse forme de cancer. 
 
In Romania, conform datelor publicate de Institutul National de Sanatate Publica, in 2015-2016, in populatia de copii prescolari si scolari din Romania, obezitatea de cauza neendocrina, hipotrofia ponderala si staturala, sechelele de rahitism, anemia prin carenta de fier figureaza in top 10 probleme de sanatate publica. Obezitatea ocupa locul 2 din top. Toate aceste probleme au legatura cu alimentatia copiilor, iar alimentatia sanatoasa reprezinta un factor important in preventia lor. Copiii si adolescentii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme de integrare sociala si psihologice, stima de sine scazuta. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez

La ce boli esti predispus, in functie de grupa sanguina

Imagini pentru grupa sanguina


Desi numeroase persoane nu stiu ce grupa de sange au, aceasta informatie este deosebit de importanta. in primul rand, o astfel de informatie iti poate salva viata in cazul unui accident sau ar putea ajuta la salvarea vietii unei alte persoane, atunci cand este necesara o transfuzie. Pe de alta parte, cercetarile efectuate de-a lungul timpului au dus la descoperirea unor conexiuni intre grupa sanguina si unele afectiuni. Iata care sunt bolile la care esti predispus, in functie de grupa ta sanguina:

 
Cheaguri de sange
 
Persoanele care au grupa sanguina 0 sunt mai putin predispuse la aparitia cheagurilor de sange. O astfel de afectiune, numita boala Von Willebrand, este mai raspandita in randul celor care au grupele sanguine A, B si AB, care sunt cu 30% mai predispusi sa o mosteneasca. Se estimeaza ca grupa AB are un risc cu 20% mai mare de a dezvolta cheaguri de sange.
 
Cancer gastric
 
Grupa sanguina 0, cu RH pozitiv sau negativ, se pare ca are cateva beneficii pentru sanatate, fiind asociata cu mai putine boli. Din pacate, acest lucru inseamna vesti proaste pentru cei care au alte grupe de sange. De exemplu, cei cu grupa 0 au risc mult mai scazut de a dezvolta cancer gastric, potrivit specialistului citat de womenshealthmag.com. Iar persoanele cu grupa A au cel mai mare risc de a suferi de aceasta boala, desi motivele pentru care se intampla acest lucru nu sunt cunoscute.
 
Ulcer
 
Daca ai grupa A sau AB nu este cazul sa te simti demoralizat. Unul dintre avantajele acestor grupe este riscul scazut de a face ulcer. in acest caz, persoanele cu grupa 0 sunt mai predispuse. Nu se stie exact de ce aceasta grupa de sange este expusa riscului de a dezvolta ulcer, dar oamenii de stiinta speculeaza ca ar putea fi vorba despre modul diferit in care sistemul imunitar raspunde la infectii.
 
Afectiuni cardiace
 
Cei care au grupa sanguina 0 au un risc cu 23% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiace, comparativ cu cei care au alte grupe sanguine, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Harvard. Persoanele care au cel mai mare risc sunt cele cu grupele sanguine AB si B, potrivit studiului citat. si de aceasta data, in afara de predispozitia genetica, nu se stie care este motivul.
 
Cancer pancreatic
 
si in acest caz persoanele cu grupa sanguina 0 au un avantaj. Acestea sunt mai putin predispuse sa dezvolte cancer de pancreas. in cadrul unui studiu s-a demonstrat faptul ca persoanele cu grupa sanguina A sunt cu 32 de procente mai predispuse sa sufere de cancer pancreatic, cei cu grupa AB cu 51%, iar cei cu grupa B cu 72% mai predispusi la aparitia bolii. Oamenii de stiinta considera ca sunt necesare mai multe studii pentru a descoperi exact de ce aceste grupe sanguine au un risc genetic mai mare de a suferi de aceasta afectiune.
 
Toate aceste date nu arata faptul ca o persoana va suferi de aceste boli numai pentru ca are o anumita grupa de sange, ci indica unele riscuri. Dar pentru ca grupa sanguina nu poate fi influentata sau schimbata, aceste informatii oferite de medici ne pot inspira sa adoptam un stil de viata sanatos, care sa reduca la minimum riscul imbolnavirii. Cateva schimbari esentiale sunt alegerea unei alimentatii sanatoase, practicarea activitatilor fizice si renuntarea la fumat si la consumul in exces de alcool.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.