Bolile legumelor – tratamente (II)

– bolile rosiilor / tomatelor –

Mana se manifesta in perioadele ploioase prin aparitia unor pete apoase pe frunze si a unor pete brune pe fruct.

Aceste pete se maresc, cu timpul acoperind tot fructul. Pe timp umed, atacul se dezvolta foarte repede, putand cuprinde toate rosiile, mai ales daca plantele nu sunt ridicate de la sol prin sustinere pe araci sau spalieri.

Combaterea

Rasadurile trebuie obtinute numai din seminte sanatoase, tratate. Samanta folosita se dezinfecteaza inainte de rasadire prin scufundare in apa incalzita la 45 – 50 gr C timp de 10 minute.

Tratamente preventive

Turdacupral 0,5%;
Dithane 0,5%;
zeama bordeleza 0,75 – 1%;
Ridomil 0,25%.

Zeama bordeleza

Este o substanta de combatere a bolilor, care se prepara foarte usor in gospodarie astfel: pentru o concentratie uzuala de 0,75 – 1%, la 100 litri apa se foloseste 1 kg piatra vanata (sulfat de cupru), care se neutralizeaza cu var nestins in proportie de 2:1 (0,5 kg), sau var stins (pasta) in raport de 1:1 sau 1:2 (- piatra vanata se dizolva in apa calda cu o zi inainte) Solutiile de piatra vanata si de var se prepara separat. Dupa dizolvare, solutiile se amesteca si se adauga apa pana la 100 litri solutie. Este important ca zeama bordeleza sa aiba o reactie neutra sau slab alcalina, verificand cu hartia de turnesol care trebuie sa se albastreasca. Daca nu se intampla acest lucru, se mai adauga lapte de var. Prepararea trebuie facuta numai in vase de lemn sau smaltuite, si nu in vase de metal. Solutia nu trebuie pastrata prea mult timp, cel mult de la o zi la alta.

Ofilirea bacteriana (cancerul bacterian)

Boala se manifesta prin rasucirea frunzelor, care se vestejesc si sunt orientate in jos.Pe fruct se observa pete albicioase cu un punct brun-negricios in mijloc.

Combaterea

Se face prin smulgerea si arderea plantelor bolnave si distrugerea prin ardere a tuturor resturilor de plante ramase dupa recoltare. Semintele folosite se trateaza cu acid acetic 0,8% timp de 24 ore sau solutie de Ortocid 0,2% timp de 30 minute. Cultura se stropeste cu zeama bordeleza 0,75-1%, Turdacupral 0,5% sau Dithane 0,5%.

Putregaiul cenusiu

     Formeaza pe fructe un puf cenusiu prafos in locurile cu leziuni.CombatereaSe face avand grija ca lucrarile de intretinere a culturii (plivit, carnit) sa nu se faca dimineata, cand plantele sunt ude; se stropeste cu Captadin 0,3%, Rovral 0,2%.

Alternarioza sau patarea bruna

     Se manifesta sub forma unor pete brun-negricioase, situate concentric pe frunze si adancite pe fructe.CombatereaSe face prin stropirea pe frunze cu Captadin 0,3%, Mycodifol 0,2%, Dithane 0,2%.

Septorioza sau patarea alba a frunzelor

     Pe frunze apar pete circulare de 1-4 mm. La inceput petele sunt brune, apoi capata o culoare alb-cenusie, inconjurata pe margini de o dunga brun intunecata, in dreptul petelor observandu-se puncte negre. Atacul incepe pe frunzele de la baza.In conditii de umiditate ridicata (mai ales in solar), petele sunt foarte numeroase, putand

determina uscarea partiala sau totala a frunzelor.

Combaterea

Se face prin aplicarea a 2-3 stropiri la interval de 7-10 zile cu: Captadin 0,3%, Zineb 0,5%, Turdacupral 0,5%, zeama bordeleza 0,75-1%, Dithane 0,4%. Primul stropit se va aplica imediat dupa aparitia primelor pete. Dupa recoltare se vor strange si se vor arde toate resturile.

Basicarea fructelor

     Ataca tulpinile, frunzele si fructele. Pe fructe apar pete de 5-8 mm, negre, rugoase, mai numeroase langa codita fructului. Cu timpul se formeaza rani adancite.CombatereaZeama bordeleza 0,75%, Turdacupral 0,5%.

Patarea pustulara a fructelor

     Pe frunze apar pete brun-galbui, hidrozate, apoi brun-negricioase, circulare, cu diametrul de 1-3 mm.
Ulterior petele devin pergamentoase si sunt inconjurate de un halou verde-galbui.
Pe fructe se formeaza pete negre-carbunoase, punctiforme, proeminente, lucioase, ce pot depasi 1 mm in diametru.

Combaterea

Nu se trateaza !!!

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.