(Borrago-officinalis) -O buruiană dispreţuită de unii ,dar de mare prêţ pentru sănătate

ggggggg

 Aceasta planta   erbacee, anuala, creste in locuri insorite, pe marginea drumurilor, pe terenurile virane,dar  si in gradini, in straturile florilor, fiind considerata un dusman al gradinarilor, desi calitatile ei terapeutice o recomanda ca un excelent leac natural.

Uleiul din seminte de limba mielului s-a dovedit a fi bun pentru reducerea stresului, dar este benefic si impotriva infectiilor, ajutand si la o mai buna absorbtie a fierului, arata Digherbs.
Este un bun expectorant, util in caz de congestie la nivelul pieptului. Numeroase studii au demonstrat ca este eficient si in caz de poliartrita reumatoida. Tot uleiul poate fi util pentru astm, hipertensiune arteriala, colesterol, dar si in cazul unor eczeme si afectiuni ale pielii.

Se spune ca Limba mielului aduce barbatii la altar

Extern, limba mielului este benefica sanatatii ochilor. In plus, planta este comestibila, iar frunzele si tulpinile pot fi adaugate in diferite mancaruri, sosuri si salate. De multe ori, florile sunt zaharisite si folosite pentru decorarea torturilor. Se mai pune in otet de vin, pentru o aroma mai puternica.

Apicultorii o planteaza in apropierea stupilor, pentru ca ajuta la cresterea productiei de miere.

In traditia populara, frunzele si florile de limba mielului (Borrago-officinalis) se puneau pe rani. Decoctul din planta se lua contra varsatului, scarlatinei si in cazul infectiilor urinare. Ceaiul din flori se administra contra tusei, iar in Maramures, ceaiul din flori, frunze sau radacini se folosea contra racelii si raguselii si pentru curatirea sangelui sau contra retentiei de urina.

Una dintre cele mai importante actiuni ale plantei este cea diuretica datorita sarurilor de potasiu continute. Astfel, limba mielului normalizeaza functionarea renala, favorizeaza eliminarea clorurilor si se utilizeaza pentru cresterea diurezei si drenarea toxinelor din organism.

Planta se foloseste si in stari de raceala si in bronsite ca sudorific(stimuleaza transpiratia), febrifug (scade febra) si emolient al cailor respiratorii. Ea este si un cicatrizant excelent datorita alantoidei, intareste memoria. Uleiul de limba mielului aplicat extern previne imbatranirea pielii, combate aparitia ridurilor si este util la tratarea unghiilor si a parului fragil.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni cutanate, afectiuni bronho-pulmonare, afectiuni respiratorii, afectiuni renale si urinare, amenoree, arterita, arsuri, astm, boli ale vezicii urinare, boli infecto-contagioase, boli de stomac, boli hepatice, bronsita, cistita, colita, constipatie, colici renale, crampe musculare, depresie  , dismenoree, edeme, gripa, guta, inflamatii, insuficienta renala, iritatii in gat, insomnie, litiaze renale, memorie slaba, metroragie, migrena, nefrite, oligurie, palpitatii, rani, raceala, retentie de urina, reumatism, riduri, scarlatina, tulburari ovariene, tuse, ulceratii.

Frunzele si limba mielului au miros puternic de castravete si un gust dulce-acrisor si pot fi folosite in preparate culinare. Limba mielului mai este cunoscuta si sub denumirile de: mierea ursului, laptele cainelui, limba boului, otratel etc.

Cu multi ani inainte limba mielului era utilizata pentru vindecarea ranilor, iar ceaiul de limba mielului trata pacientii de tuse.

Acest ceai avea efecte binefacatoare si in cazul pacientilor care sufereau de retentie de urina.

DE RETINUT CA  Proprietatile terapeutice ale plantei limba mielului se datoreaza complexitatii actiunilor pe care le exercita asupra organismului uman.

Cele mai importante dintre acestea sunt:

– cicatrizant, diuretic,

– euforizant,

– sudorific in starile de raceala, dar si in bronsite,

– febrifug, intareste memoria,

– este sedativ cardiac,

– dar si dezintoxicant si emolient.

Limba mielului este utilizata in tratarea si vindecarea urmatoarelor afectiuni:

– boli ale vezicii urinare,

– afectiuni respiratorii, renale,

– maladii infectioase si febrile,

– astm, insuficienta renala,

– crampe musculare,

– gripa, insomnie, constipatie, riduri,

– guta, bronsita,

– colici renale, cistita, memorie slaba, afectiuni ale ovarelor,

– tuse, rani, palpitatii, raceala.

Ceaiul preparat din limba mielului baut treptat pe parcursul unei intregi zile este considerat un remediu natural excelent in tratarea celulitei, bronsitei, intoxicatiilor, durerilor in gat, febrei, tusei.

Pulberea in a carei compozitie se afla limba mielului ajuta la vindecarea afectiuni pe care si ceaiul de limba mielului le trateaza dar si la tratarea transpiratiilor abundente, eczemelor si reumatismului.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.