Ceapa vindeca chiar și bolile cronice; Noi hibrizi si soiuri legumicole; Rosia care seamana cu o capatana de usturoi, vinetele albe sau castravetele galben incep sa fie cultivate si la noi; Departamentul de Sanatate din California avertizeaza ca oamenii ar trebui sa tine smartphone-urile la cativa metri departare pentru a reduce nivelul de radiatii la care sunt expusi; De ce ar trebui sa mananci mai des varza- etc

Ceapa scade febra si  vindeca chiar bolile cronice

ou

Este ideal pentru copii. Dacă copilul dumneavoastră are febră înaltă, tăiați câteva inele de ceapă și umeziți-le în oțet de mere. Apoi puneți inelele de ceapă pe talpa piciorului și încălțați ciorapii, la fel băgați o bucată de ceapă în urechi. Febra va scădea foarte repede de la acest medicament.1

 

Ceapa omoară infecțiile

Pentru a ucide infecția, mai întâi pregătiți pasta de ceapă. Ea se pregătește în felul următor: se fierbe laptele și se toarnă peste o felie groasă de pâine albă, deasupra se rade ceapa. Se frământă aceste ingrediente până devin o pastă omogenă. Pasta este gata de folosire. Urmează să dezinfectați locul infectat peste care se pune pasta de ceapă aranjată în tifon și asigurați cu un bandaj. Trebuie să stați cu bandajul în jur de 2-2,5 ore. Repetați procedura până când infecția va dispărea.

 

Ceapa are capacitatea de a opri sângerarea

Ceapa ajută la zgârieturi mici și tăieturi. Dacă ai avut un accident și ți-ai rănit degetul aplică pe rană o bucată de tifon în care au fost rulate câteva felioare de ceapă. Sângerarea se va opri într-o clipită. Pentru ca rana să se vindece mai repede, repetați procedura de câteva ori.

 

Medicament pentru arsuri

E greu de crezut, dar o simplă ceapă vă va ajuta să vindecați arsurile solare și nu numai. Pentru acest lucru, aveți nevoie de câteva felii de ceapă care se pun peste rană și se lasă timp de 2 minute. După aceasta aplicați pe arsură albuș de ou, durerea va dispărea și nu va rămâne cicatrice.658x0_arsura_solara_1

 

Ceapa tratează tusea

Sucul de ceapă – un sirop de tuse extrem de eficient, dar puțini vor să-l folosească în această formă. Prin urmare, atunci când suferi de tuse pune o bucată de ceapă în ureche. Din motiv că sucul de ceapă pătrunde în fluxul sanguin și vă scapă astfel de tusea neplăcută.


În caz de frisoane

Dacă aveți o senzație de frig însoțită de tremurături, ceapa vă va ajuta și cu această problemă. Mâncați o ceapă crudă și în câteva ore vă veți simți mai bine.3

 

Ceapa ajută la durerile de cap și de urechi

Durerile de urechi sunt foarte neplăcute, dar cu ajutorul cepei veți scăpa de ele într-o clipită. Pune o bucată de ceapă în urechi, și ea va reduce inflamația. Dacă sunteți chinuit de migrenă, repetați această procedură înainte de a merge la culcare, lăsând ceapa în urechi până dimineața.

 

Ceapa reduce cicatricile

Sună ca o minune, dar este adevărat. Cicatricile chirurgicale într-adevăr vor fi mai puțin vizibile dacă veți utiliza ceapa. Frecați regulat zona pielii unde se află cicatricile.4

 

Înțepăturile de albine

Dacă ați fost mușcat de o insectă, aplicați pe mușcătură ceapă tăiată. Aceasta va reduce umflătura, va scoate otrava și va grăbi vindecarea.

 

Noi hibrizi si soiuri legumicole

 

veţi TRIUMF F1

Hibrid timpuriu, perioada de vegetaţie de 75 de zile, destinat cultivării în spaţii protejate şi câmp deschis. Fructele de tip chornichon sunt cilindrice cu perişori maro, pulpa este fermă, cu gust plăcut, fără amăreală, cu aromă specifică. Capacitate de producţie: 45t/ha; rezistenţă bună la atacul agenţilor patogeni, perfect adaptat la conditiile agro-pedologice ale zonei.

Ceapă din sămânţă DE BUZĂU

Soi de ceapă ceaclama semitardiv, cultivat prin semănare directă. Bulb de aproximativ 170 g, formă sferică, uşor turtită, omogen, bine îmbrăcat de frunzele exterioare care au culoarea galbenă-maronie şi albă în interior. Se păstrează bine peste iarnă. Recomandat pentru toate zonele producătoare de ceapă din ţara noastră. Potenţial de producţie – 40-60 t/ha.

Ceapă din sămânţă RUBINIU

Soi de ceapă timpuriu, cu bulbi mari, în formă de trunchi de con, acoperiţi la exterior de tunici pergamentoase de culoare roşie-violet. Foile interioare, suculente, sunt de culoare mov deschis, acoperite de o membrană de culoare mov.

Cicoare de grădină ANGELA

Soi timpuriu. Căpăţâna este mijlocie ca lungime (17,7 cm), diametrul este de 20,9 cm. Culoarea principală a feţei exterioare este verde. Maturarea căpăţânilor este foarte concentrată, iar gustul foarte bun şi deosebit. Rezistenţa la lungimea zilei este foarte bună. Prezintă rezistenţă la Bremia lactucae, Botritys c. şi Virusul Mozaic al Salatei. Producţia medie 34,9 tone/ha. Se poate cultiva în toată ţara.

Cicoare de grădină CAMELIA

Soi timpuriu. Căpăţâna este mijlocie ca lungime (17,7 cm), diametrul este de 20,9 cm. Culoarea principală a feţei exterioare este verde. Maturarea căpăţânilor este foarte concentrată, iar gustul foarte bun şi deosebit. Rezistenţa la lungimea zilei este foarte bună. Prezintă rezistenţă la Bremia lactucae, Botritys c. şi Virusul Mozaic al Salatei. Producţia medie 34,9 tone/ha. Se poate cultiva în toată ţara.

Crăițe NANUK

Tagetes patula
Planta ce formeaza tufe compacte, ramificate de la baza, cu frunze glabre, alterne, cu diviziuni lanceolate ascutite, penatisectate. Florile sunt dispuse in capitule solitare, de culoare portocalie, cu inflorire bogata pana toamna tarziu.

Talia plantei – cm – 42,3
Diametrul tufei – cm – 40
Numar de ramificatii – 5,8
Diametrul florii – cm – 4,6

Dovlecel HAPY

Soi semitimpuriu, 70-75 zile pana la recoltarea primelor fructe de consum, 130-140 zile pana la maturitatea tehnica. Tip de crestere – semitarator, talie medie a tufei. Frunze mari, cu petiol lung, verde inchis, cu pete argintii si perisori teposi. Flori mari, galbene, predominant femele. Fructul – melonida cilindrica, verde deschis spre alb, la maturitatea de consum si galben-portocaliu la maturitatea fiziologica. Se consuma proaspat in salate, ras, feliat, in mancaruri, de la dimensiuni de 14-15 cm pana la 22-24 cm, pastrandu-si gustul si finetea. Fructele se pastreaza 10-12 zile la -2-3 oC, rezista la transport, ferme. Soi inzestrat genetic la atacul de boli si daunatori specifici, fiind pretabil la cultivare in sistem ecologic. Potential mediu de productie 35-45 t/ha, cu posibilitatea obtinerii unor productii mari in conditii optime. Se poate cultiva in toate zonele tarii.

Fasole pitică IOANA

Soi timpuriu cu perioadă scurtă de vegetaţie şi creştere determinată, plantele având o înălţime de 40 – 45 cm. Păstăile au o culoare galben – albicioasă, cu o lungime medie de 15 cm şi o grosime de 0,9 mm. Păstăile nu au aţe şi se încadrează în grupa soiurilor cu păstaie extrafină. Producţie: 12t/ha, permite recoltarea mecanizată pentru consum în stare proaspătă sau pentru industrializare.

Fasole pitică MENUET

Soi timpuriu de fasole, cu perioadă scurtă de vegetaţie şi creştere determinată, plante cu înălţime de 40 cm. Păstăile au culoare galben-verzui pal când sunt mici şi galben pai la maturitatea de consum, cu o lungime medie de 15 cm şi o grosime de 0,9 mm. Păstăi fără aţe, foarte fragede, se încadrează în grupa soiurilor cu păstaie extrafină. Producţie: 12 t/ha, permite recoltarea mecanizată pentru consum în stare proaspătă şi industrializare, 80% din păstăi maturându-se concomitent pe plantă.

Garoafe Chabaud FEUER KONING

Dianthus caryophyllus var. CHABAUD
Decorativa prin port, miros suav, flori rosii involte, tija florara rigida, perioada lunga de inflorire (din iunie, pana la caderea brumei). Se foloseste ca floare taiata si pentru decorarea parcurilor si gradinilor.

Talia plantei – cm – 51,0
Diametrul tufei – cm – 35,4
Lungimea tijei florale – cm – 33,2
Numar de ramificatii – 4,3
Diametrul florii – cm – 5,2

Mazăre de grădină GETICA

Soi de mazăre de grădină semitimpuriu destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării. Se remarcă prin gustul plăcut al boabelor mijlociu de fine, timpurietate, maturitate uniformă şi potenţial de producţie crescut. Plasticitatea crescută îl face să poată fi cultivat în toate zonele ţării.

Morcov NABUCO

Soi de morcov apreciat pentru gustul plăcut, dulce, destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării, cu bună rezistenţă la depozitare. Atractiv prin coloritul viu şi forma sa cilindrică, cu vârful uşor rotunjit. Plasticitate ecologică mare.

Pătrunjel de frunze ORY

Plantă bienală, cu mare capacitate de regenerare. Rădăcina este suficient de îngroşată, astfel încât poate fi utilizată în consum şi ca atare (dacă densitatea culturii nu este mai mare de patru-cinci sute de mii plante la hectar, iar solul este uşor, profund şi drenat). Este tolerant la atacul patogenilor care produc deprecierea calitativă a recoltei prin făinare sau septorioză.

Pepene galben FONDANT

Soi timpuriu. Fructul are culoarea de bază a epidermei galbenă la maturitatea tehnică. Fructul este scurt (11,5 cm) şi are diametrul mic (11,5). Pulpa are culoare de bază crem (orange). Gustul pulpei este fondant. Rezistenţa la crăpare şi transport este foarte bună. Este mijlociu rezistent la Sphaerotheca fuliginea, Fusarium oxysporum f. ssp. melonis şi tolerant la Colletotrichum lagenarium. Producţia medie obţinută este de 32 t/ha, fructele având peste 1,5 kg. Se poate cultiva atât în câmp deschis cât şi în spaţii protejate.

Pepene verde DOCHIŢA

Soi semitimpuriu, diploid, fructul este rotund, uneori usor turtit, cu coaja verde deschis, cu dungi de culoare mai inchisa, miezul fructului este rosu sau roz, greutatea fructelor este cuprinsa intre 3-8 kg.

Ridichi de lună LINIA 1

Linie diploida foarte timpurie de ridichi de luna, cu frunze mijlocii, larg obovate, rotunjite, pubescente, de culoare verde galbui. Radacini medii spre mari, rotunde, de culoare rosu-carmin uniforma, culoarea pulpei opaca, tendinta slaba de dospire, cortex subtire.

Ridichi negre IULIA

Linie diploida de ridichi de vara-iarna, cu maturitate mijlocie spre semitarzie, cu frunze scurte cu pozitie orizontala, larg obovate, de culoare verde inchis, cu multi lobi. Ridichi scurte, cu grosime mijlocie, transversal eliptice in sectiune, pulpa alba translucida, tendinta tarzie de dospire. Rezistenta buna la pastrare peste iarna.

Salată GRAŢIA

Soi de salată semitimpuriudestinat cultivării atât în câmp deschis, cât şi în spaţii protejate. Se remarcă prin mărimea şi fineţea căpăţânii, ca şi prin coloritul verde deschis al frunzelor. Calităţile de consum se păstrează o perioadă destul de mare (frăgezime, lipsa gustului amar, emiterea tijei florale).

Spanac ROMÂNESC

Soi de spanac semitimpuriu, apreciat de consumatori pentru gustul plăcut al rozetei sale bogate de frunze triunghiulare, uşor rotunjite la vârf, de culoare verde intens. Apreciat pentru pretabilitatea la recoltare mecanizată şi producţiile crescute realizate.

Ţelină DACIA

Soi de ţelină semitimpuriu destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării, apreciat pentru culoarea plăcută a pulpei şi aroma fină, buna capacitate de păstrare şi dimensiunile medii ale rădăcinii de consum, apreciate pe piaţă. Nu ridică probleme deosebite din punct de vedere fito-sanitar.

 

 

Tomate BUZĂU 1600

Soi semitardiv de tomate, cu creştere nedeterminată, viguros. Fruct mare, ~200 g, de formă sferică. Suprafaţa fructului – netedă, de culoare roşie uniformă. Fructul este ferm, nu crapă. Se cultivă în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant faţă de atacul principalilor agenţi patogeni. Potenţialul de producţie – 60-80 t/ha. Cu tehnologie optimizată, producţia poate creşte până la 150 t/ha.

Tomate BUZĂU 22

Soi semitardiv, cu crestere determinată, viguros. Fruct mare, greutate medie ~180 g, de formă globulos-turtită. Suprafaţa fructului – netedă uşor costată, culoare roşie uniformă pe toată suprafaţa. Fructul îşi păstrează fermitatea pe teren timp de 10-12 zile. Se cultivă în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant faţă de atacul principalilor agenţi patogeni. Potenţialul de productie – 70-80 t/ha. În condiţii foarte bune de cultură poate produce până la 90-100 t/ha.

Tomate BUZĂU 4

Soi timpuriu de câmp, cu creştere determinată şi coacere concentrată a fructelor; tufă de vigoare medie, cu foliaj verde mediu; fructe cu formă rotund-uşor înaltă, greutate medie de 100-150 g şi indice de formă de 1.02-1.1; culoare verde-deschis înainte de maturitate şi roşu intens la maturitatea fiziologică, adecvată pentru industrializare; prezintă 3-4 loji seminale; fermitate bună, rezistente la crăpare şi păstrare; substanţă uscată 5,8-6.2 %; calităţi organoleptice deosebite; 107- 110 zile de la răsărire la coacerea primelor fructe. Tolerant faţă de boli. Potenţial de producţie: 55-65 t/ha. În condiţii bune de cultură poate produce până la 90 t/ha.

Tomate BUZĂU 47

Soi semitimpuriu, cu creştere determinată, vigoare mijlocie. Fruct mijlociu, greutate ~100 g, formă sferică, uşor turtită. Suprafaţa fructului este netedă, de culoare roşie-uniformă. Fruct ferm, coacere concentrată, conţinut ridicat în substanţe utile – recomandat pentru industrializare, putându-se recolta mecanizat. Se cultivă cu succes în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant faţă de boli. Potenţialul de producţie – între 50-70 t/ha, ajungând chiar la 85 t/ha.

Tomate BUZĂU 50

Soi timpuriu cu creştere nedeterminată, talia medie a plantei 1,90 cm, prima inflorescenţă apare după 4 – 5 frunze, cu 6–7 fructe în inflorescenţă; fructe sferice uşor alungite, cu 3 – 4 loji seminale, fără calotă verde înainte de maturare, cu fermitate bună şi rezistenţă la crăpare. Fructul are o greutate medie de 260 g, înălţimea de 8,66 cm şi grosimea de 7,46 cm. Gustul fructului este plăcut, cu aspect comercial atractiv. Soi pentru cultura în câmp deschis, destinat consumului în stare proaspătă; potenţial de producţie: 40 – 50 t/ha.

Tomate CARISMA

Soi de tomate tip cireaşă, cu creştere nedeterminată, productiv, destinat cultivării în spaţii protejate şi câmp deschis. Fructele rotund înalte, de circa 25 g, se remarcă prin gustul plăcut, dulce, coloritul roşu intens şi aroma deosebită. Se pot recolta şi în ciorchine. Destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării – conservate la borcan în suc de tomate. Rezistenţă bună la depozitare. Plasticitate ecologică mare.

Tomate CORALINA

Soi de tomate tip cireaşă, cu creştere nedeterminată, productiv, destinat cultivării în spaţii protejate şi câmp deschis. Fructele rotund înalte, de circa 25 g, se remarcă prin gustul plăcut, dulce, coloritul roşu intens şi aroma deosebită. Se pot recolta şi în ciorchine. Destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării – conservate la borcan în suc de tomate. Rezistenţă bună la depozitare. Plasticitate ecologică mare.

Tomate DARSIRIUS

Soi semitimpuriu de tomate cu creştere determinată, destinat industrializării. Fructe pruniforme, de culoare roşu închis, cu luciu, ferme, cu o greutate medie de 60-80 g, fără capac verde, se recoltează uşor, fără codiţă. Conţinut în substanţă uscată de peste 6%, cu o producţie medie de peste 2.5 kg / plantă. Număr mic de seminţe în fruct. Soi înzestrat genetic cu rezistenţă la bolile specifice tomatelor şi nematozi. Capacitate de păstrare a fructelor după recoltare – peste 10 zile.

Tomate KRISTINICA

Soi semitimpuriu, destinat industrializării şi consumului în stare proaspătă. Creştere determinată şi vigoare medie, Destinat cultivării în câmp pentru industrializare, se pretează foarte bine în culture ecologice şi chiar în solaria. Fructe colorate în roşu intens cu o greutate medie de 80 – 120g, ferme, rezistente la transport şi păstrare; potenţial de producţie: 35 – 50t/ha.

Tomate MARATONUS

Soi semitimpuriu de câmp, creştere determinată; tufă viguroasă, foliaj verde deschis; fructe rotund-uşor înalte, greutate medie de 150-240 g, culoare verde-deschis înainte de maturitate şi roşu intens la maturitatea fiziologică; 4-5 loji seminale; fermitate bună, rezistente la crăpare şi păstrare; conţinutul în substanţă uscată 6.0-6.4%; pentru consum în stare proaspătă şi industrializare; 115-120 zile de la răsărire la coacerea primelor fructe. Tolerant faţă de principalele boli şi dăunători. Potenţial de producţie: 70-75 t/ha.

 

Tomate SIRIANA

Hibrid timpuriu, cu creştere nedeterminată, destinat cultivării în spaţii protejate şi câmp deschis. Fructul este sferic, uşor turtit cu o înălţime de 5 cm. La maturitate fructul are o greutate de 120–180 g şi o culoare roşu uniform strălucitor. Capacitate de producţie deosebită; 3–3,5 kg/plantă, rezistenţă bună la transport, perfect adaptat la condiţiile agro-pedologice ale zonei.

 

Varză de toamnă BUZOIANĂ

Soi semitarziu cu perioada de vegetatie de 135-140 zile. Plante cu inaltime mijlocie; diametrul rozetei de frunze mijlociu spre mare (75-90 cm); culoarea frunzei verde-albastrui, bine acoperita cu pruina, nervura proeminenta. Capatana circulară, îndesată, cu diametrul intre 18-21 cm; greutate 2.0-3.5 kg (70% din plante). Frunzele din capatana fine, albe, suculente. Recomandata pentru toate zonele ţării. In sud merge in cultura succesiva, dupa plante care parasesc devreme terenul. Este tolerant fata de boli. Soi foarte productiv, 60-80 t/ha. Indicat pentru consum proaspat si conservare prin murare.

Varză de toamnă DE BUZĂU

Soi tardiv de varză de toamnă, tolerant faţă de boli. Căpăţâna: greutate ~ 2-6 kg, formă sferic-turtită, foarte îndesată, frunze interioare fine, de culoare albă, suculente. Plasticitate ecologică mare. În zonele sudice se cultivă în culturi succesive, după plante care părăsesc devreme terenul. Este un soi foarte productiv – producţie medie – 60-80 t/ha.

Varză de toamnă MĂGURA

Soi semitardiv de varză de toamnă. Căpăţâna: greutate ~ 1,5-3,75 kg, semi-acoperită (2-3 frunze), cocean mijlociu-gros. Frunzele sunt fine şi subţiri. Rezistenţa la crăpare la maturitatea de consum – 10-15 zile. Se cultivă în toate zonele ţării. În zona sudică se poate cultiva în cultură succesivă, cu condiţia plantării până la data de 15 iulie. Prezintă rezistenţă mijlocie faţă de Alternaria, Peronospora şi rezistenţă bună faţă de Xanthomonas. Soi foarte productiv, producţie medie – 70-75 t/ha.

Vinete DRĂGAICA

Soi timpuriu. Planta este viguroasă, fructul este cilindric spre uşor piriform şi la maturitatea tehnică are culoare violet-închis, foarte lucios, cu suprafata netedă. La maturitatea tehnică, pulpa este colorată în alb gălbui; are o textură fină şi un gust plăcut. Greutatea medie a fructului la maturitatea tehnică este de 300 g. Se poate cultiva în toate zonele din ţară în solarii şi în culturi de câmp. Comportarea faţă de boli este bună. Este un soi foarte productiv, de la care se poate obţine o productie medie de 51 t/ha.

Vinete ZARAZA

Soi semitimpuriu, destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării, cu fructe cilindrice, uşor piriforme, cu lungime medie de 19-20cm, diametru median mare, 7,5-8,0 cm, greutate medie a fructelor de 450g şi potential de productie de 45-50t/ha. Soi tolerant la bolile specifice poate fi cultivat în toate zonele favorabile culturii pătlăgelelor vinete, putând fi cultivat cu uşurinţă în gospodãriile populaţiei.

 

 

 

Rosia care seamana cu o capatana de usturoi, vinetele albe sau castravetele galben incep sa fie cultivate si la noi!

Daca pana nu demult legumele mai putin conventionale erau aduse de departe si se gaseau eventual in supermarket-uri, iata ca rosia care seamana cu o capatana de usturoi, vinetele albe sau castravetele galben incep sa fie cultivate si la noi!

Chiar daca cei mai conservatori pot fi reticenti la forma sau gustul diferit fata de cele cu care s-au obisnuit, unii cumpara legumele noi tocmai pentru gustul deosebit. O fac la inceput din curiozitate, apoi devin clienti fideli.

In serele de la Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura din Buzau sunt peste 300 de soiuri de tomate. Printre cele arhicunoscute, rosiile, intalnim si unele care par mai degraba gogosari.

Cercetator: “Poate inlocui ardeiul si in general ardeiul umplut. De ce? Pentru ca in interior acest fruct este aproape gol. Daca rupem acest fruct o sa observam ca in interior in locul lojelor seminale se afla aceasta cavitate.”

In serele cercetatorilor – desi inca necoapte – gasim si rosia-pară, dar si pe cea care seamana cu o capatana de usturoi. Rosiile nu au doar forme diferite, ci si culori aparte.
Avem de exemplu un soi de rosii galbene. Cercetatorii spun ca au foarte multa vitamina C si sunt extrem de delicioase in salata. Dar tomatele pot fi si albe, albastre, verzi, in dungi ori bicolore. Nici castravetii nu arata toti asa cum ne-am obisnuit.

Cercetator: “Fructele se consuma de galben, cand s-au transformat in galben, atunci cand sunt verzi asa cum este acesta este foarte amar. De unde si denumirea de castravele amar.”

Desi sunt neobisnuite, legumele atipice sunt tot mai cautate de cumparatori.

Costel Vanatoru, cercetator stiintific, SCDL Buzau: “Ca si in moda, si in lumea soiurilor este la fel: perioade in care se cauta tomate traditionale cu fructul mare zemos, perioade in care se cauta cele tari, in diverse forme si culori, tigrate chiar.”

Si cultivatorii particulari au fost atrasi de .. “inovatii”:

Cultivator: “Haideti sa rupem o rosie roz, ca pepenele, are miezul foarte, foarte carnos si gustul este mai mult decat deosebit, una dintre cele mai dulci tomate”.

Iar vinetele albe au si ele succes!

Ion Paunel, legumicultor: “M-am orientat catre legumele speciale, deoarece pretul este putin mai bun.

Vinetele albe sunt preferate de gospodine, pentru ca nu au seminte.

Imagini pentru telefon mobil la ureche


Departamentul de Sanatate din California avertizeaza ca oamenii ar trebui sa tine smartphone-urile la cativa metri departare pentru a reduce nivelul de radiatii la care sunt expusi.

 
Telefoanele mobile transmit informatii prin intermediul semnalelor radio cu frecvente joase care ne-ar putea expune la radiatii nesanatoase. Conform Mail Online, cercetatorii au reusit sa dovedeasca faptul ca radiatile de la telefoane sunt periculoase mai ales pentru copii. 
 
”Tinerea telefonului in apropierea corpului nu a reprezentat niciodata o idee buna,” a explicat dr. Devra Davis din cadrul Environmental Health Trust. Chiar si firmele ce realizeaza smartphone-uri par sa fie de acord cu aceasta declaratie. De exemplu, Apple include un anunt cu privire la expunerea la energia degajaza de radiofrecventa (RF). 
 
Aspectele sunt ingrijoratoare deoarece parintii nu sunt constienti de aceste avertismente si nu controleaza modul in care acestia se expun la radiatiile telefoanelor.  Alte studii au dovedit existenta unei legaturi intre calitatea spermei si expunerea la RF. 
 
Nu permiteţi copiilor sub 12 ani să folosească un telefon mobil, cu excepţia situaţiilor de urgenţă. Organele în dezvoltare sunt cele mai sensibile la influenţe negative în urma expunerii la câmpurile electromagnetice. Limitaţi folosirea telefonului mobil la apelurile cele mai importante, precum şi durata convorbirilor. Efectele biologice sunt direct legate de durata expunerii; rezultatele cercetărilor au arătat că şi numai o convorbire de două minute modifică activitatea electrică naturală a creierului timp de până la o oră după acea convorbire. Comunicaţi mai degrabă prin SMS decât prin telefon. În timpul convorbirii, ţineţi telefonul la o distanţă cât mai mare de corp. Schimbaţi în mod regulat partea capului de care sprijiniţi telefonul sau, şi mai bine, comutaţi pe speaker, care permite utilizatorului să ţină telefonul la distanţă de cap (amplitudinea câmpului scade de 4 ori la o distanţă de 10 cm şi de 50 de ori la o distanţă de 1 m).

Cate oua avem voie sa mancam zilnic

Imagini pentru oua fierte


Una dintre cele mai bune surse de proteine, oul joaca un rol extrem de important in orice dieta. Exista o multine de motive pentru care ar trebui sa il consumi!

 
Creste colesterolul bun. Ani la randul s-a crezut ca oul ar trebui consumat mai rar pe motiv ca ar creste colesterolul. Lucru adevarat, insa cu mentiunea ca sporeste cresterea colesterolului bun (HDL). Acesta este un compus lipidic esential pentru mentinerea structurii membranei celulare si pentru producerea acizilor biliar necesari sistemului digestiv. Un ou contine 210 mg de colesterol, in conditiile in care limita zilnica admisa este de 300 de mg de colesterol. Daca vrei sa consumi doar proteinele, foloseste albusul.
 
E sursa de aminoacizi esentiali. Albusul reprezinta o sursa completa de proteine, la indemana oricui si de cea mai buna calitate. Ofera 9 aminoacizi esentiali. Potrivit nutritionistilor, proteina din ou este mai buna calitativ decat cea din carne sau din peste, deoarece este asimiliata in totalitate de organismul uman. Un ou contine 6 grame de proteine.
 
Ofera belsug de minerale. Ouale contin minerale importante pentru organism, precum fierul, zincul si fosforul. Acestea sunt necesare pentru mentinerea sanatatii sistemul imunitar si a sistemului osos.
 
Creste masa musculara. Sportivii profesionisti folosesc adesea in dieta albusurile proaspete de ou, in forma cruda, pentru a-si reface sau pentru a-si creste masa musculara. Asta, pentru ca albusul ofera 3 aminoacizi importanti: leucina, acidul glutamic si acidul aspartic. Acestia ajuta la sinteza proteinelor care cresc volumul muschilor si la combaterea atrofierii musculare. Deoarece ouale consumate in stare cruda pot contine Salmonella, trebuie procurate dintr-o sursa sigura.
 

Te ajuta sa slabesti. Avand un indice de satietate mai ridicat cu 50% decat cerealele, ouale te pot ajuta sa slabesti. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Rochester de obezitate din SUA, daca vei consuma un ou la micul dejun vei reduce aportul zilnic de calorii, ceea ce inseamna ca vei putea scapa mai repede de kilogramele nedorite.

Semnele ascunse ale anemiei

Imagini pentru anemie


O confunzi adesea cu o stare de epuizare in care „vinovatul” este serviciul sau timpul limitat, familia mereu dornica de a mai adauga cerinte la adresa ta. Nu-i o problema, este o perioada peste care pot trece usor: niste vitamine, un somn bun si sunt ca noua” iti spui, incercand sa te imbarbatezi si sa iti induci ideea de femeie puternica care le poate face pe toate. Poate ca asa credea si prietena mea, dominata fiind de ideea unei caderi de calciu, trecatoare, usor de rezolvat, fara implicatii puternice. Confuzia apare din cauza faptului ca simptomele anemiei sunt asemanatoare si ca le pui un diagnostic mult mai simplu decat ar putea fi: era palida, obosita, slabise foarte mult, ceea ce o ingrijora, dar le punea pe seama evenimentelor anterioare epuizante, eventual stresante si pe binecunoscuta lipsa de calciu. O considera o stare trecatoare pe care avea sa o invinga in cele din urma. 

 
Intr-un final, la o analiza de rutina de sange i s-a descoperit anemia ca principala cauza a tuturor starilor pe care le avea. Si nu era vorba numai de cele cateva simptome si cauze atat de cunoscute. Pana si ea a ramas socata sa afle ca faptul ca ii era pofta de gheata cateodata sau ca avea indigestii sau constipatie frecventa ar putea conduce catre un astfel de diagnostic. Iata cateva cauze neasteptate sau indicii surprinzatoare care ar trebui sa ne faca sa ne gandim la un astfel de diagnostic.
 
Pofta de a „crantani” lucruri non-alimentare
Nu-i asa ca ti s-ar parea ciudat sa incepi sa mesteci hartii, argila sau sa poftesti nebuneste la gheata? Ai spune ca ai inceput sa delirezi sau ca ai fi gravida, iar poftele tale sunt dintre cele mai ciudate! Ei bine, iata ca multiple studii realizate pe seama acestor reactii au demonstrat faptul ca exista o legatura in diagnosticarea anemiei si aceste pofte. Cum? Inca nu se stie cu exactitate care sunt implicatiile logice dintre aceste doua aspecte, dar cu siguranta pofta de astfel de produse denota o deficienta de fier in organism care se asociara cu anemia, sau spun unii doctori, cu tulburari nutritionale.
 
Palpitatii ale inimii
Ciudat sau nu, se pare ca si inima ne „vorbeste”, ce-i drept pe limba ei, despre aparitia acestei deficiente in corp si incearca sa ne faca atente la sanatatea noastra. Un baiat de 18 ani de pe un forum international declara „am 18 ani si in urma frecventelor oscilatii de puls, uneori si tensiunea era fluctuanta, dar intr-un mod deranjant; in rest nu aveam alte simptome care sa imi dea de gandit, insa doctorul m-a diagnosticat cu anemie”. Intr-adevar, asa este: palpitatiile si oscilatiile de tensiune sunt intr-adevar efecte ale anemiei. ceea ce poate sa iti dea si mai mult de gandit este daca ai astfel de fluctuatii atunci cand sunteti in stare de repaus.
 
Constipatia
Ei bine, nu constipatia in sine este un semn al anemiei, dar este un intermediar intre cauza si efect. Explicatia este foarte simpla: atunci cand suntem constipate trebuie sa consumam fibre pentru a putea trata aceasta afectiune, iar de cele mai multe ori alegem produse de panificatie, cereale sau paste care nu numai ca nu au efectul scontat (sau daca il au produc si alte consecinte negative in organism: iritarea colonului de exemplu), dar acestea au nefericitul efect de a absorbi fierul din corp si de a da nastere involuntar anemiei.
 
Cafeaua si ceaiul
Si eu credeam ca beau cafea ca sa ma trezesc si ceai ca sa ma linistesc sau sa ma incalzesc in anotimpul rece. Stiam si de faptul ca in unele situatii cafeaua nu este tocmai recomandata, dar nu ma incadram in niciuna dintre aceste situatii. Descopar acum socata ca aceasta ofera „prilejul” anemiei sa se instaleze in corp. Nu cafeaua sau ceaiul in sine provoaca boala, insa exista momente „capricioase” in care, daca sunt baute determina scaderea nivelului de fier din organism si odata cu aceasta, aparitia anemiei.  De aceea se recomanda evitarea consumului de cafea si ceai imediat dupa masa. Ideal este sa astepti cel putin jumatatea de ora, sau chiar o ora pentru a savura bautura favorita.5. Suplimentele
 
Inca nu s-a creat la noi in tara o educatie in privinta administrarii vitaminelor si suplimentelor are menite sa intareasca sistemul imunitar al organismului. Le luam aleatoriu, dupa nume, dupa prestigiu sau dupa brand-ul care le fabrica. Prietena mea era „abonata” la astfel de intaritoare si energizante, pana cand doctorul i-a insiruit o lunga lista de aspecte care nu faceau altceva decat sa demosntreze inutillitatea administrarii acelor vitamine in cazul ei: de calciu nu avea nevoie deloc, magneziul si zincul din necunoscute cauze nu se asimilau in organism si asa mai departe. Poate ca organismul nostru nu are nevoie de vitamine de la A-Z, sau poate avem nevoie de unul mai mult decat de altul, deci sfatul este sa luati numai la recomandarea medicului si dupa analize complete de sange care sa-ti „afiseze” toate lipsurile organismului tau.
 
Asadar, tot din lipsa de cunostere si din ignoranta, administrarea acestora poate cauza, in loc de intarirea sistemului imunitar, deficiente grave, care pot conduce la aparitia, de exemplu a anemiei. Pentru ca unele suplimente reduc abilitatea corpului de a absoarbe fierul atat de necesar: de exemplu fierul si zincul nu se impaca deloc unul cu altul: cele doua minerale pot interfera si stopa actiunea unuia asupra bunastarii organismului sia stfel declansa grave consecinte.
 
Menstra abundenta
„Perioada aceea” cum o denumesc majoritatea femeilor este extrem de delicata si nu se vorbeste usor despre ea; este o chestiune atat de intima incat femeile evita sa vorbeasca despre ea. insa este important sa fim atente la ce se intampla cu trupul nostru si la semnalele pe care corpul le trage atunci cand ceva nu este in ordine:asadar, menstra abundenta ieste un semn clar al unei anemii, sau daca nu al riscului de a aparea o anemie in corp.
 
Si nu uita si de…

Sunt sigura ca cele mai multe simptome iti sunt cunoscute, dar pentru a nu omite niciuna iti mai repet inca o data cele mai des intalnite semne ale anemiei, pentru a te responsabiliza si mai mult cu privire la aceasta problema majora de sanatate, care slabeste organismul, si mai mult decat atat „atrage” ca un magnet boli care pot fi mortale: ameteala, dureri de cap, paloare, icter, oboseala, lipsa de vlaga, lipsa poftei de mancare, lesin,  Nu lasa anemia sa treaca pe langa tine, declansand cele mai cumplite boli care „profita” de slabiciunea corpului tau, ci intareste-ti organismul reactionand prompt la astfel de reactii.

De ce ar trebui sa mananci mai des varza

Imagini pentru varza


Cu siguranta ai auzit de varza kale, despre care se spune ca este un adevarat superaliment, ce ar trebui inclus cat mai des in alimentatie. Dar din aceeasi familie face parte si varza obisnuita, despre care nutritionisti spun ca este o leguma subestimata. La fel ca si kale, varza comuna are proprietati uimitoare si beneficii excelente pentru sanatate.

 
„Varza este sora ‘subestimata’ a verzei kale. Face parte din aceeasi familie, cea a legumelor crucifere. Proprietatile nutritive ale verzei sunt fenomenale. Contine molecule pe baza de sulf, precum glucozinolatii, substante cu puternic efect antiinflamator, care previn dezvoltarea celulelor canceroase”, declara pentru womenshealthmag.com nutritionistul Desiree Nielsen. Si varza murata este la fel de sanatoasa. Aceasta contine bacterii benefice dezvoltate in timpul fermentarii, care ajuta foarte mult digestia si flora intestinala.
 
Ce tipuri de varza sa alegi?
Exista numeroase tipuri de varza, dar cele mai cunoscute si raspandite la noi in tara sunt varza alba si varza rosie. Varza rosie are culoarea specifica datorita unor pigmenti care poarta denumirea de antocianine. Este acelasi pigment care se gaseste si in ceapa rosie sau sfecla rosie. Acest tip de varza este si mai bogat in nutrienti decat vaza alba, avand un puternic efect antiinflamator si anticancerigen. 
 
Cum sa cumperi cea mai buna varza la magazin
Atunci cand cumperi varza, alege capatanile grele, netede si dense, fie ca ei varza alb sau rosie. Frunzele nu trebuie sa fie rasfirate si este indicat sa verifici zona cotorului. Daca sunt gaurele mici, este posibil ca varza sa fie mancata de omizi. 
Cum sa pastrezi varza
Varza intreaga poate rezista pana la doua luni in frigider daca este pastrata corespunzator, in raftul pentru legume. Daca este taiata, infasoara varza cu folie de plastic pentru a nu se usca. Varza taiata rezista cateva zile la frigider.
 
Cum sa incluzi mai multa varza in alimentatia ta
In afara preparatelor traditionale romanesti, asa cum sunt varza calita sau sarmalele, poti include varza in alimentatia ta in numeroase alte modalitati. De exemplu, poti sa prepari varza in tigaie de tip wok, impreuna cu alte legume. Poti adauga varza proaspata sau varza murata, tocata, in sandvisuri. Salatele cu varza sunt delicioase. O reteta simpla este salata de varza cu ton in conserva, ceapa si morcovi, asezonata cu zeama de lamaie si piper.
 
Ce valori nutritionale are varza?
Pe langa faptul ca are nutrienti cu proprietati antiinflamatoare si anticancerigene, varza este bogata in vitamina K, un compus extrem de important pentru coagularea sangelui si pentru sanatatea oaselor. Varza rosie este, de asemenea, si o sursa de vitamina C, in special in variata cruda sau gatita foarte putin. O cana cu varza rosie tocata are 22 de calorii, un gram de proteine, 0,1 grame de grasime, 5,2 grame de carbohidrati, 1,5 grame de fibre si 2,7 grame de zahar.

Te dor articulatiile pentru ca e nor? Un grup de cercetatori infirma aceasta teorie, dupa ce a analizat 1,5 milioane de oameni

Imagini pentru articulatii dureroase


Studiul a analizat datele obtinute de la 1,5 milioane de americani de 65 de ani sau mai batrani, care au ajuns la doctor in urma durerilor de articulatii. Acestea au fost corelate cu datele de la National Oceanic and Atmospheric Administration.

 
Cercetatorii au gasit ca, dintre cele peste 11 milioane de vizite la spital per total, procentajul vizitelor pentru dureri de spate si articulatii este aproape similar in zilele ploioase (6,35%) cu cel din zilele cu soare (6,39%), scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. Desi este dificil sa programezi o vizita in aceeasi zi cand apare durerea, cercetatorii au dorit sa vada daca aceste vizite la doctor sunt asociate cu vremea cu o saptamana inainte. Din nou, nu au gasit nicio legatura.
 
„Indiferent cum analizam datele, nu am gasim nicio corelatie intre ploaie si vizitele la medic pentru dureri de articulatii si de spate”, a precizat Anupam Jena, autor principal al studiului de la Harvard Medical School. Studiul a fost publicat in jurnalul medical BMj, intr-o editie speciala de sarbatori unde sunt publicate articole mai putin tehnice.
 
Descoperirile confirma un studiu anterior efectuat de un grup de cercetatori din Australia, care nu au gasit nicio legatura intre vreme si durerile de lombari sau genunchi. Totusi, cercetatorii sustin ca studiul lor nu include informatie cu privire la severitatea durerii sau utilizarea analgezicelor, care pot afecta rezultatele. Asadar, este nevoie de un studiu mai amplu cu informatii mai detaliate care sa examineze posibila legatura.
 
Articulaţiile reprezintă acele zone ale corpului uman prin care se unesc oasele, iar durerile articulare sunt senzaţii de disconfort, de durere şi de iritaţie şi pot apărea la oricare dintre articulaţiile corpului uman. Mulţi oameni se plâng de dureri articulare, însă de multe ori acestea nu necesită o vizită la medicul specialist.

Periuta de dinti pentru lenesi si pentru grabiti care spala singura dantura in doar 10 secunde

Imagini pentru Periuta de dinti pentru lenesi


Pentru cei carora le este lene sa se spele pe dinti sau pentru care aceasta activitate este neplacuta, o companie a lansat un dispozitiv care curata dantura fara ca utilizatorul sa depuna vreun efort. Amabrush se tine in gura, iar mustiucul cu perii in forma de proteza curata dintii. Acesta este realizat dintr-un material antibacterian. Potrivit producatorului, o curatare completa se poate face in doar 10 secunde. Bateria Amabrush are autonomie de pana la 30 de zile si se incarca wireless. Dispozitivul costa 69 de lire pe Kickstarter.

 
Igiena orală corectă are drept efect o gură cu aspect sănătos şi fără mirosuri neplăcute.  Menţinerea unei bune igiene orale este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteţi face pentru dinţii şi gingiile dvs. Dinţii sănătoşi nu numai că arată bine, dar contribuie şi la o alimentaţie şi vorbire fără probleme. Buna igienă orală este importantă pentru starea generală de bine a organismului.
 
Îngrijirea preventivă zilnică, inclusiv periajul corect şi folosirea aţei dentare, contribuie la evitarea apariţiei problemelor şi ne scuteşte de multă suferinţă, griji şi cheltuieli, decât dacă ajungem să tratăm afecţiuni care au fost lăsate să evolueze.
 
Dacă aveţi dureri sau sângerări ale gingiilor în timpul periajului sau folosirii aţei dentare, sau dacă respiraţia cu miros neplăcut persistă mult timp, mergeţi la medicul dentist. Oricare dintre aceste semne poate indica o problemă mai gravă.
 
Medicul dentist sau igienistul dentar vă pot arăta care sunt tehnicile de menţinere a unei bune igiene orale şi vă pot indica locurile care necesită atenţie specială în timpul periajului şi folosirii aţei dentare.

Cele trei alimente care, consumate in exces, pot duce la boli grave

Imagini pentru paine alba


Paine alba, paste si cartofi pe saturate – asta primesc la fiecare masa cei mici, potrivit unui studiu realizat de Institutul National pentru Sanatatea Mamei si a Copilului.

 
Explicatia este, fara indoiala, legata de bani. Painea alba are un pret mai mic fata de cea integrala. Medicii atrag insa atentia. Consumate in exces, duc la aparitia unor boli grave, iar efectele nu se vad imediat, ci in timp.
 
Asa arata masa unui copil in Romania. Cartofi prajiti cu paine sau ciorba de cartofi cu paine. Pe scurt, multa paine. Iar majoritatea romanilor o aleg pe cea alba. Explicatia este una simpla.
 
O paine facuta din faina alba costa aproximativ 1 leu. Painea alba este mai ieftina, dar putini oameni stiu ca este mai bogata in aditivi si amelioratori pe care producatorii ii adauga in faina tocmai ca aluatul sa dospeasca mai repede. Rezultatul? O paine pufoasa, dar nesanatoasa.
 
Ca sa intelegeti mai bine trebuie sa stiti care este procesul prin care bobul de grau este transformat in faina alba. Corina Munteanu, manager calitate si produs brutarie artizanala: „Faina alba este faina integrala minus tarata, minus coaja bobului, deci din faina alba ramane amidonul, centrul bobului de grau si cam asta este tot. Este foarte saraca in vitamine, nutrienti, pentru ca bobul de grau ce are important are in coaja”.
 
Faina alba se adauga in compozitia celor mai multe produse de patiserie, cum sunt si covrigii, de exemplu. Din lipsa de timp, dar si de educatie alimentara, multi parinti le dau copiilor inca de la prima ora astfel de alimente. Din meniu nu lipsesc nici pastele. Medicii atrag insa atentia la modul de preparare al alimentelor, dar si la combinatiile care ajung in farfuriile celor mici.
 
Dr. Laura Ene, medic diabet, nutritie si boli metabolice: „Combinatia cartofi cu paine chiar si paste cu paine. Painea se potriveste dimineata si de preferat este sa se aleaga integrala. Pastele, cartofii se potrivesc la masa de pranz si nu seara. Pana la urma nu pastele si painea sunt o problema, ci in ce inmuiem painea, cu ce combinam pastele. Pentru ca sigur poate nu toata lumea tolereaza gustul de paste integrale, poate nu toata lumea tolereaza painea integrala”.
 
Dr. Simona Carniciu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice: „Copiii pot fi invatati ca aceste alimente sunt sanatoase numai in momentul in care sunt consumate corect si sa apelam la alte metode de gatit: copt fiert si sa fie o metoda de implementat pentru mancarea de zi cu zi”.
 
in caz contrar, aceste produse aduc calorii din belsug, iar continutul lor in vitamine si minerale este…zero. Cu alte cuvinte, contin calorii goale care nu hranesc organismul. Dimpotriva.
 
Dr. Laura Ene, medic diabet, nutritie si boli metabolice: „Alimentatia nesanatoasa formata mai ales din carbohidrati cu indice glicemic crescut cum este painea alba, cartoful preparat prin prajire cum sunt pastele albe – astea nu aduc decat calorii in plus fara nutrienti. Plusul de calorii pe care il mananca un copil intr-o zi fara sa il consume pentru ca nu se misca, nu face activitate fizica”.
 
Iar consumul excesiv de produse facute din faina alba nu se vede imediat, ci in timp, spun medicii. Dr. Laura Ene, medic diabet, nutritie si boli metabolice: „Atunci cand vine vorba de copii copiii trebuuie sa creasca pe inaltime e de preferat si nu pe latime. Aproape jumatate din copiii de varsta scolara in acest moment sunt supraponderali si obezi. Asa apare sindromul metabolic chiar si la copii. A inceput sa apara caz de diabet al adultului la copii – si totul are legatura cu calitatea mancarii, cu procesarea alimentelor”.
 
Produsele de panificatie trebuie sa contina numai patru ingrediente: faina, apa, drojdie si sare pentru a ne hrani. De aceea, saptamana viitoare, la „Tinerete fara batranete” va aratam cateva variante sanatoase de paine, dar si de paste.

Cum poti folosi mierea pentru a scapa de riduri

Imagini pentru riduri


Mierea ofera o multitudine de beneficii pentru sanatatea oamenilor. Aceasta iti da mai multa energie, controleaza glicemia, vindeca insomniile, ajuta la scaderea in greutate si imbunatateste digestia.

 
De fapt, mierea este perfecta si pentru ritualurile de infrumusetare. Are proprietati antiseptice, antioxidante, antibacteriene si antiinflamatoare. De asemenea, o poti folosi pentru a scapa de riduri. Iata cum!
 
Tratamentul perfect pentru a scapa de riduri pe baza de miere
Mierea este folosita de obicei ca un indulcitor natural pentru ceaiuri, salate, clatite si senvisuri. insa mierea reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti si iti poate proteja eficient pielea de deteriorarea celulelor cauzata de radicalii liberi. Acestia pot contribui la procesul de imbatranire si pot forma linii fine si riduri, a caror aparitie incearca toata lumea sa o amane pe cat de mult este posibil. Mierea te va ajuta sa mentii pielea hidratata si tanara.
 
Pentru a intarzia imbatranirea pielii, ar trebui sa amesteci cantitati egale de miere si zeama proaspata de lamaie. Se aplica amestecul pe zona fetei si gatului. Se lasa masca sa se usuce, dupa care se clateste cu apa calduta. Se recomanda repetarea acestei proceduri de 1-2 ori pe saptamana, pentru o eficienta sporita.
 
Poti amesteca si 2 lingurite de miere cu 2 lingurite de pulpa de avocado. Aplica amestecul pe fata si pe gat si lasa-l sa stea timp de 30 de minute. Clateste cu apa calduta si repeta tratamentul o data pe saptamana.
 
Tratament cu miere pentru indepartarea cicatricilor si ridurilor
Semnele de pe piele pot fi neplacute. Daca ai semne pe o parte vizibila a corpului, poti folosi mierea ca tratament. Mierea are capacitatea de a spori regenerarea tesuturilor si de a repara celulele pielii, care, la randul lor, pot elimina eficient ridurile fine. 
 

Ar trebui sa amesteci parti egale de miere si ulei de cocos/ulei de masline. Se aplica amestecul pe zona afectata si se maseaza usor timp de 1-2 minute. Se acopera cu o carpa curata, inmuiata in apa calda, timp de 5 minute. Odata ce observi ca s-a racit prosopul, ar trebui sa stergi amestecul de pe piele. Se recomanda repetarea acestei proceduri de 2-3 pe saptamana.

De ce ne e foame la miezul noptii

Imagini pentru mancat noaptea


Ceasul intern al organismului, sistemul circadian, cum este cunoscut in literatura de specialitate, creste foamea si pofta de alimente dulci si sarate spre seara, sustin cercatatorii conform unui studiu publicat pe sciencedaily.com.

 
In timp ce nevoia de a consuma mai mult seara se poate sa-i fi ajutat pe stramosii nostri sa stocheze energie pentru a supravietui mai mult in perioadele de penurie alimentara, in timpurile noastre, raportandu-ne la mediu si stilul de viata, aceste gustari luate tarziu pot duce la o crestere semnificativa in greutate. “Desigur, exista multi factori care afecteaza cresterea in greutate, in principal dieta si exercitiu fizic, dar timpul meselor are de asemenea un efect. Am descoperit ca sistemul circadian intern joaca un rol in epidemia de obezitate astazi, pentru ca intensifica foamea pe timp de noapte“, sustine Steven Shea, autorul principal al studiului. “Oamenii care mananca mult seara, in special alimente bogate in calorii si bauturi, sunt mult mai susceptibili de a fi supraponderali sau obezi.”, a continuat acesta.
 
Cauze psihologice si fluctuatii hormonale

Anumiti hormoni regleaza senzatiile de foame si sete. Ghrelinul este hormonul care te face sa simti foame, in timp ce hormonul leptina iti spune ca esti satul. in anumite conditii fiziologice, semnalele normale sunt distorsionate atunci cand hormonii sunt dezechilibrati, iar apoi apar poftele de zahar, grasimi si sare. Aceste conditii fiziologice includ stresul, lipsa de somn sau menstruatia. Foamea nocturna poate fi cauzata si de nevoia de confort si anumite emotii, cum ar fi anxietatea, depresia si frustrarea.

Ce trebuie sa stii daca dormi pe spate

Imagini pentru dormit pe spate


Somnul este de fapt o stare naturala a organismului. Avem nevoie de somn pentru a creste, a ne odihni si a ne reface, pentru a putea lucra si functiona la parametri optimi. Memoria si vigilenta noastra depind de somn. Creativitatea si capacitatea de acumula lucruri noi, de a invata, depind si ele de somn. Rolul lui nu este deocamdata perfect inteles, insa un lucru pare a fi clar – daca nu ar fi atat de necesar organismului, nu i-am acorda atat de mult timp.

 
Necesarul de somn variaza foarte mult in functie de varsta – de la 18 ore la un nou-nascut, la 8 ore la un adult. Suntem constienti de importanta somnului? Stim cat si cum ar trebui sa dormim pentru a profita de pe urma lui? In continuare ne propunem sa exploram cateva dintre miturile cu privire la somn pentru a intelege mai bine rolul acestuia in rutina noastra zilnica. Daca dormi pe spate este esential sa stii aceste trucuri pentru a avea parte de un somn linisit si odihnitor!
 
Nu te culca in plan drept
Atunci cand dormi pe spate, capul trebuie sa fie pozitionat mai sus in comparatie cu corpul. Altfel, refluxul gastric iti va da batai de cap. Drept urmare, trebuie neaparat sa iti pui capul pe o perna.
 
Investeste intr-o saltea de calitate
Cand dormi pe spate e important ca fiecare parte a corpului sa fie sustinuta in mod egal. Asadar, o saltea cu gauri in ea iti va solicita anumiti muschi si iti va provoca dureri. O saltea tare este ideala.
 
Pune-ti o perna sub genunchi
Dormitul pe spate are o gramada de beneficii insa poate pune prea multa presiune pe coloana vertebrala si pe mijlocul tau. Asadar, pune o perna sub genunchi pentru a reduce presiunea si pentru a preveni aparitia durerilor.

Cat de des ar trebui spalata lenjeria de pat

Imagini pentru lenjeria de pat


Potrivit specialistului in microbiologie de la Universitatea din New York, Philip Tierno, citat de Business Insider, organismele microscopice din lenjeria de pat ne pot imbolnavi.

 
Pentru a evita acest lucru, expertul recomanda spalarea lenjeriei de pat o data pe saptamana, scrie descopera.ro, care citeaza Rfi. Oamenii produc in mod natural 83 de litri de transpiratie in pat in fiecare an. Cand afara este caldura si umezeala, lenjeria de pat se transforma intr-o adevarata gradina zoologica pentru bacterii si ciuperci microscopice.
 
Conform unui studiu recent, pernele umplute cu pene sau cu material sintetic, vechi de 1,5 pana la 20 de ani (are cineva perne vechi de doua decenii?!) pot contine intre patru si 17 specii diferite de ciuperci invizibile cu ochiul liber.
 
Lenjeria de pat in care dormim nu contine doar bacterii de pe corpul nostru, ci si din aer, de la resturi microscopice de pe pielea animalelor, polen, praf, scame si chiar microparticule din fecalele animalelor, invizibile cu ochiul liber, care intra pe geam fara sa le putem observa. La toate astea se adauga si solutiile chimice cu care e tratata lenjeria de pat in fabrica.
 
Bacteriile si ciupercile din pat pot provoca o serie de reactii alergice chiar si persoanelor care nu sufera in mod normal de alergii: de la stranut si curgerea nasului, pana la iritatie in gat. Iar in cazul celor care sufera de astm sau prezinta in mod obisnuit o alergie, efectele pot fi resimtite mai agresiv.
 
Umezeala absorbita de lenjeria de pat in timpul somnului este un mediu de viata excelent pentru bacterii si pentru acarienii care se hranesc cu celulele epiteliale moarte.
 
Transpiratia si uleiurile secretate de corpul uman in timpul somnului contribuie foarte mult la inmultirea acarienilor. Chiar daca aceste microorganisme nu sunt direct daunatoare pentru oamenii sanatosi, excrementele lor pot agrava sau chiar provoca boli respiratorii.
 
Pericolul cel mai mare este pentru bolnavii de astm, dar atunci cand lenjeria de pat nu este schimbata suficient de des, si oamenii complet sanatosi pot ajunge sa sufere de rinita.

Ce risc de osteoporoza ai?

Imagini pentru osteoporoza


Osteoporoza capata din ce in ce mai mult accent in viata romanilor: si pozitiv si negativ. Pozitiv pentru ca din ce in ce mai multe campanii de informare asupra osteoporozei ne fac sa devenim constiente de ceea ce inseamna aceasta boala si negativ, pentru ca statisticile se inmultesc cu noi cazuri zilnice de osteoporoza in randul populatiei. Afla daca ai un risc crescut pentru a face aceasta boala!

 
In momentul de fata, osteoporoza afecteaza aproximativ 50 de milioane de femei in lume. La fiecare 30 de secunde, o persoana de pe teritoriul UE, sufera de o fractura osteoporotica, iar incidenta acestei boli tinde sa se dubleze in urmatorii 25 de ani.  Uneori acest lucru se intampla din neglijenta si din ignoranta: cateva lucruri de bun-simt pe care trebuie sa le stii te-ar putea salva de situatia neplacuta de a trata aceasta boala sau de a suferi de o fractura.  Asadar, intelegerea masurilor de prevenire a osteoporozei poate reduce riscul aparitiei fracturilor si al fragilitatii sistemului osos, asigurand o viata mai sanatoasa. 
 
Osteoporoza este o boala a sistemului osos care se caracterizeaza prin scaderea masei osoase si alterarea calitatii oaselor, acesti factori ducand la scaderea rezistentei oaselor si aparitia fracturilor. Osteoporoza nu este o stare normala pentru varsta a treia, ea fiind o boala care apare si la varste mai tinere si poate fi prevenita si tratata. Pentru prevenirea acestei boli ce afecteaza starea de sanatate a unui segment important din populatia Romaniei, Sensiblu si Sanofi-aventis pun la dispozitia pacientilor un program gratuit de determinare a riscului de osteoporoza intre 27-29 aprilie 2009 in farmacii. Pentru prevenirea acestei boli ce afecteaza starea de sanatate a unui segment important din populatia Romaniei, faceti investigatii medicale periodice.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.