
Sute de foști parlamentari, în frunte cu Adrian Năstase și Gabriel Oprea, își cer în instanță pensiile speciale înapoi…Caracatița și hidra. Estul și Vestul… Cărțile laureatului Nobel Abdulrazak Gurnah, la Ed. Litera… Gargara -abureala …Iliescu, Roman, Voican Voiculescu, Măgureanu și Miron Cozma, inculpați în Dosarul Mineriadei… Amintiri de neuitat – Paleologu: Iliescu e responsabil pentru Mineriadă, o catastrofă ce a provocat un exod masiv de elite… Ca să fie admisă în UE, României i s-a cerut să își distrugă economia. Cei care au condus țara n-au subminat-o, ci au distrus-o. Această infracțiune nu există în Codul Penal… Economistul Nouriel Roubini avertizează că după pandemie vine „mama tuturor crizelor”. Unde se situează România în acest scenariu…Despre gulagul românesc- Cronologia represiunii … Radu Mărculescu, Mărturii pentru Judecata de Apoi adunate din gulagul românesc.
Sucul din ţelină reglează hormonii, glandele și activitatea inimii…Mararul combate depresia, intareste oasele si creste fermitatea sanilor…Mușcata roșie, floare de leac miraculoasa…Ceaiul de cimbru te scapa imediat de tuse si febra… Cateva recomandari pentru tratamente la culturi; Reguli de baza la utilizarea produselor fitosanitare; Combaterea daunatorilor prin mijloace fitoterapeutice…Ghid de bună practică pentru cultivarea şi recoltarea plantelor medicinale şi aromatice; CAPITOLUL I Aspecte generale privind cultivarea plantelor medicinale şi aromatice; CAPITOLUL II Elemente din tehnologia de cultivare a principalelor plante aromatice şi medicinale cultivate în România; CAPITOLUL III Recoltarea plantelor medicinale şi aromatice; (continuare pe www.informatii-agrorurale.ro )
O FAPTURA NOUA IN HRISTOS… 2 CORINTHIANS 5:17 CÃCI, DACÃ ESTE CINEVA ÎN HRISTOS, ESTE O FÃPTURÃ NOUÃ; Cei trei paşi spre cer- Diagnosticul… Schimba-mi Inima- Nasterea din nou … Leonard Ravenhill… JONATHAN EDWARDS- Valoarea timpului și importanța răscumpărării acestuia …EXPLICAȚII LA BIBLIE- Daniel Branzei…Cum să birui ispita?Isus a fost ispitit dar mereu a biruit, scris de Zac Poonen…Găsește putere in Hristos – prin care vei fi mereu biruitor – de Joyce Meyer…Cum sa avem biruinta in fata diavolului si a ispitei(Decat prin Duhul Sfant, trimis ca sa-l primim ca SEF…)

Isus a fost ispitit dar mereu a biruit, scris de Zac Poonen

Isus S-a confruntat cu exact aceleași ispite cu care ne confruntăm cu toții în fiecare zi (Evrei 4:15). El a avut toate limitările noastre și totuși a biruit – pentru că a iubit neprihănirea și a urât păcatul, și S-a rugat Tatălui cu strigăte mari pentru ajutor ori de câte ori a fost ispitit (Evrei 1:9; 5:7). Duhul Sfânt L-a ajutat pe Domnul Isus ca Om – și Duhul Sfânt te va ajuta și pe tine în același fel.
Gândește-te adesea la modul în care Isus S-a confruntat cu ispita când era tânăr. A simțit atracția acelorași ispite cu care se confruntă toți tinerii. Învingerea ispitei nu a fost mai ușoară pentru El. De fapt, trebuie să fi fost mai dificil, fiindcă natura Lui era total curată astfel că ispita era mai respingătoare pentru El – prin urmare, atracția ei trebuie să fi fost mai puternică decât este pentru noi. Și totuși, El a biruit.
Iar acum Isus este de partea ta a frânghiei în lupta cu odgonul împotriva ispitei – și El este gata să te ajute. Omul-ancoră de pe partea inamicului este tipul de categorie grea numit Mândrie. Lângă el se află un alt tip din categoria grea numit Egoism. Dar Dumnezeu te va ajuta să-i tragi pe amândoi dincolo de linie în această luptă, împreună cu toate celelalte păcate – și vei birui. Slavă Domnului!
Iată o promisiune de care te poți agăța cu credință: „Isus te poate păzi de orice cădere” (Iuda 1:24). Umblarea prin credință trebuie s-o înveți la fel ca mersul fizic. Vor exista mai multe căderi inițial, la fel cum se întâmplă cu un bebeluș. Dar căderile vor deveni din ce în ce mai puține pe măsură ce continui să umbli. În cele din urmă, căderea va deveni rară. Cu toate acestea, nu va veni niciodată un moment în care chiar și cel mai mare sfânt să poată spune că nu va cădea niciodată.
Când cazi, poate ești ispitit să-ți numești căderea cu un alt nume decât „păcat”. Acest lucru este periculos. Sunt mulți oameni care-și numesc păcatele drept „greșeli”, „gafe” etc., pentru a se sustrage de la responsabilitatea personală pentru păcatele lor. Ei chiar citează în mod greșit Romani 7:17: „Nu mai sunt eu cel ce face lucrul acesta, ci păcatul care locuiește în mine …”, pentru a-și scuza păcatele evidente. Acesta este un drum periculos. Evită-l, fiindcă atunci vei trăi în autoînșelare, așa cum trăiesc acei oameni. Dacă ne mărturisim păcatele, Dumnezeu este credincios să ne ierte și să ne curățească (1 Ioan 1:9). Dar nu există nicio promisiune de curățire dacă ne numim păcatele „greșeli”. Sângele Domnului Isus curăță numai păcatele. Așadar, fii întotdeauna sincer ori de câte ori cazi în păcat. Numește-l „păcat”, întoarce-te de la el, urăște-l, părăsește-l, mărturisește-l lui Dumnezeu – și apoi uită de el, căci a fost șters.
Păcatele legate de atitudine sunt mai grave decât păcatele de acțiune, deoarece nu sunt așa de ușor de identificat. Iată câteva păcate ale atitudinii: mândria, atitudinile critice, amărăciunea, invidia, a-i judeca în interiorul tău pe alții (după cele pe care le-ai auzit sau le-ai văzut – Isaia 11:3), căutarea propriului interes, egoismul, fariseismul etc.
Dacă un credincios care predică biruința asupra păcatului îi privește de sus pe alții, el nu-și dă seama că nu are biruință asupra celui mai mare păcat dintre toate – mândria spirituală. A-i disprețui pe alții este echivalent cu a comite adulter în mod constant. Este ridicol ca un astfel de credincios să vorbească despre biruință asupra păcatului! Cu cât crești mai mult spiritual, cu atât devii mai sfânt, și cu cât dobândești biruință asupra păcatului mai mult, cu atât mai smerit vei deveni. Aceasta este principala dovadă a sfințeniei autentice. Într-un pom fructifer, ramurile cu cele mai multe roade se pleacă cel mai mult!
Mulți confundă stăpânirea de sine umană cu a fi „părtaș naturii divine”. Autocontrolul uman poate produce o transformare exterioară. Dar omul din interior va rămâne semeț, mândru și fariseic în atitudinea sa. Suntem chemați să primim har de la Dumnezeu pentru a birui păcatul – și nu putem fi niciodată mândri de ceea ce am primit fără plată. Putem fi mândri doar de ceea ce am produs noi înșine – iar sfințenia pe care o producem prin propriile noastre eforturi va fi întotdeauna o sfințenie falsă.
Natura divină la care ești chemat să fii părtaș este iubirea. Dumnezeu este bun față de oamenii nemulțumitori și răi, și face să răsară soarele atât peste cei răi, cât și peste cei buni (Matei 5:45). Acesta este exemplul pe care trebuie să-l urmezi și tu. Iubește-i pe toți – indiferent dacă sunt sau nu de acord cu tine. Evită toate discuțiile și argumentele controversate – la fel cum ai evita o boală mortală. Dacă alții din jurul tău vor să se certe cu privire la ceva, spune-le cu dragoste că ai vrea să eviți orice controversă. Urmărește din toată inima desăvârșirea în dragoste
…Găsește putere in Hristos – prin care vei fi mereu biruitor – de Joyce Meyer
După ce am devenit creștină, mulți ani la rând nu experimentasem nicio biruință în viața mea de zi cu zi. Eram într-o stare jalnică deoarece sufletul meu mai purta încă răni din trecut, care mă făceau să mă simt nesigură, mânioasă, suspicioasă în ce-i privește pe cei din jur și mi-era foarte greu să mă înțeleg cu ei. Deși Îl iubeam pe Dumnezeu și mergeam la biserică în fiecare săptămână, nu aveam nicio idee că aveam la dispoziție puterea de a birui orice durere a trecutului și orice luptă pe care o dădeam zilnic. Orice lucru cu care mă confruntam, mă biruia.
Am fost însă atât de recunoscătoare atunci când am aflat în Cuvântul lui Dumnezeu că El nu este doar puternic, ci și dorește să ne umple cu această putere a Sa. În Cuvântul Său, El ne promite viață din abundență în Hristos Isus și aceasta pentru că El a biruit lumea! (vezi Ioan 10:10; 16:33).
Adevărul e că noi, creștini fiind, nu trebuie să fim slabi, patetici, demni de milă, abia ducându-ne viața. Noi putem dobândi puterea lui Dumnezeu care ne abilitează să facem tot ce este nevoie în viață!
Nu există viață fără probleme
Unii oameni au această mentalitate greșită potrivit căreia odată ce și-au predat viața lui Isus, nu vor mai avea niciun fel de probleme în viață. Ar fi frumos să fie așa; în lumea aceasta VOM avea însă necazuri. Vestea bună este că ne putem bucura, în ciuda necazurilor cu care ne confruntăm, și aceasta pentru că Isus a biruit lumea.
În Ioan 16:33 (Biblia amplificată), Isus spune: „… În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi [fiți încrezători, neînfricați, plini de bucurie], Eu am biruit lumea.”
Nimeni nu îți poate promite o viață lipsită de probleme, Dumnezeu promite însă că dacă îți vei pune încrederea în El, îți va da credința care te va ridica deasupra problemelor cu care te confrunți. Și după ce vei trece prin ele, vei deveni mai puternic decât înainte.
Adevărul despre puterea lui Dumnezeu
A ști că poți avea puterea lui Dumnezeu pentru a trăi în lumea aceasta este una, a învăța însă să crezi acest adevăr și să umbli în el este cheia spre biruința asupra încercărilor și suferințelor prin care treci. Iubesc versetul din Filipeni 3:10 deoarece ne spune că noi putem experimenta aceeași putere care L-a înviat pe Hristos din morți.
Apostolul Pavel spune în acest verset că ținta lui era „să-L cunosc pe El [prin experiență să devin complet familiar cu El, înțelegând mai profund minunile remarcabile ale persoanei Sale] şi [prin aceeași experiență] puterea învierii Lui [care inundă și este activă în viața credincioșilor], şi părtăşia suferinţelor Lui, şi să mă fac asemenea [la fel ca El în interior] cu moartea Lui [murind cum a murit El]” (Biblia amplificată).
Aceasta este o promisiune uimitoare și încurajatoare din partea lui Dumnezeu, întrucât noi toți ne confruntăm cu probleme și avem slăbiciuni pe care nu le putem birui prin puterile sau eforturile noastre. Dacă suntem însă hotărâți să ne încredem în Dumnezeu în orice situație, tot timpul, putem duce lupta bună a credinței prin harul SĂU.
Mai mult decât biruitor prin Isus Hristos
Romani 8:37 (Biblia amplificată) spune: „Totuşi, în toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit [atât de mult încât a murit pentru noi].” Iubesc fraza aceasta „mai mult decât biruitori.” Ce înseamnă însă cu adevărat?
A fi mai mult decât biruitor înseamnă că, înainte de a avea vreodată o problemă, tu ești încrezător că indiferent ce va fi, tu vei birui prin relația ta cu Hristos. Cu alte cuvinte, tu știi că deții victoria înainte de a se ivi problema.
Acum, pentru a ne „califica” să primim această putere, noi trebuie să venim mai întâi în acel punct în care să recunoaștem că noi, prin noi înșine, suntem slabi și limitați fără Dumnezeu. Dacă nu am avea niciun fel de slăbiciuni, nu am mai realiza că avem nevoie de El. Și una dintre cele mai bune rugăciuni pe care le poți face este aceasta: „Doamne, am nevoie de Tine, căci fără Tine sunt un nimic!” (Vezi Ioan 15:5).
Este foarte important să înțelegem acest lucru deoarece dacă așteptăm să depindem de Dumnezeu numai atunci când intervine o problemă prea grea pentru noi ca să-i facem față, vom fi sortiți căderii.
Cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru a trăi o viață de biruință este să-L căutăm în permanență pe Dumnezeu, cu toată inima noastră, recunoscând că avem nevoie disperată de El tot timpul. Petrece timp cu El în rugăciune și studiază Cuvântul Său în fiecare zi. Apoi, când vin peste tine furtunile vieții, vei fi încrezător că în Hristos ai tot ce îți trebuie pentru a le birui… și vei experimenta puterea învierii Lui care te va ridica desupra lor
O FAPTURA NOUA IN HRISTOS
Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi. (2Cor.5:17)
(1)DESTINATIA NOUA
*Dar cetatenia noastra este in ceruri, de unde si asteptam ca Mantuitor pe Domnul Isus Hristos. (Filip.3:20)
-Cu o noua cetatenie;cetateni ai Cerului. Dar cetatenia noastra este in ceruri, de unde si asteptam ca Mantuitor pe Domnul Isus Hristos. (Filip.3:20)
-Cu o noua locuinta= oameni din casa lui Dumnezeu.
-Cu o destinatie noua = Cerul.
*Asadar, voi nu mai sunteti nici straini, nici oaspeti ai casei, ci sunteti impreuna cetateni cu sfintii, oameni din casa lui Dumnezeu,(Efes.2:19)
(2) IDENTITATE NOUA.
* Preaiubitilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Si ce vom fi nu s-a aratat inca. Dar stim ca, atunci cand Se va arata El, vom fi ca El; pentru ca Il vom vedea asa cum este. (1Ioan.3:2
-Suntem copii a lui Dumnezeu,adeveriti de Duhul: Insusi Duhul adevereste impreuna cu duhul nostru ca suntem copii ai lui Dumnezeu. (Rom.8:16)
-Suntem mostenitori… suntem si mostenitori: mostenitori ai lui Dumnezeu si impreuna mostenitori cu Hristos, daca suferim cu adevarat impreuna cu El, ca sa fim si proslaviti impreuna cu El. (Rom.8:17)
-Vom primi o noua indentitate=”vom fi ca El”Preaiubitilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Si ce vom fi nu s-a aratat inca. Dar stim ca, atunci cand Se va arata El, vom fi ca El; pentru ca Il vom vedea asa cum este. (1Ioan.3:2)
-Nume nou pentru o taranoua. Atunci neamurile vor vedea mantuirea ta, si toti imparatii, slava ta; si-ti vor pune un nume nou pe care-l va hotari gura Domnului. (Isa.62:2;Apoc.2:17)
(3) O TRAIRE NOUA.
* Am fost rastignit impreuna cu Hristos, si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine. Si viata, pe care o traiesc acum in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit si S-a dat pe Sine insusi pentru mine. (Gal.2:20)
– Cu o traire pentru Cer.
-Sare pentru pamant.(Matei.5:13)
-Luminatori pentru Lume = Voi santeti lumina lumii(Matei.5:14)
-Am devenit trimisi lui Dumnezeu in lume sa ducem mesajul Paci si sa spunem oamenilor despre Evanghelia Mantuiri.(Fap.1:8)
Isus a stiut prea bine caci pentr-un om vechi care in fiecare zi traieste in pacat si care daca isi continua viata in felul acesta va ajunge in Iad mai exista o sansa ,sansa schimbari de a deveni un om nou. Asa se face caci intr-o zi a intalnit pe un vames si ia spus vino dupa mine,a lasat totul si a plecat ;Isus a vazut ce poate sa devina : un apostol. A intalnit pe unul in nervi lui incercand sa traga mreaja goala la mal ,Isus s-a uita la el si i-a spus vino dupa mine,a lasat Petru mreaja, uneltele de pescuit si a plecat dupa El :Isus a vazut in Petru un om nou,un pescar nou nu de paste din Tiberiada,ci un pescar de oameni pentru Imparatia lui Dumnezeu,a avut dreptate Isus,numai la o predica simpla (predica pe care predicatori zilelor noastre dau doi bani rai,in loc sa invatam din ea) sau prins in mraja Evanghelie =3000 de suflete.Asa a trecut Isus pe langa multi oameni ,a vazut in fiecare potential,a vazut ce poate sa devina fiecare ,Ia chemat au venit si Isus a facut transformarea.Intr-o zi sa oprit si in dreptul meu,azi cand citesti aceste randuri Isus vrea sa iti spuna doar atat:”Exista in tine potential,tu poti deveni un om nou, accepta-Ma sa fac schimbarea. Zi doar “DA”si Isus va incepe lucrarea de transformare.
JONATHAN EDWARDS- Valoarea timpului și importanța răscumpărării acestuia

Leonard Ravenhill

Lucy îi cânta şi se ruga pentru pruncul din pântecele ei. În ziua de 18 iunie, o moaşă a ajutat-o să îl aducă pe lume pe Leonard, al patrulea copil; l-a îmbăiat şi l-a îmbrăcat, apoi a ieşit încet din cameră, lăsând-o pe mamă singură cu băieţelul ei. Lucy şi-a întins mâinile peste copil şi s-a rugat: „Doamne, fă din acest băiat un predicator; dacă nu, nu-l lăsa să trăiască.” Apoi s-a îmbrăcat şi a plecat la întâlnirea săptămânală de rugăciune, luându-l şi pe Leonard cu ea. Leonard a participat, astfel, pentru prima dată la o întâlnire de rugăciune când avea doar două ore de viaţă.
Lucy era o creştină devotată şi o femeie a rugăciunii, însă Walter, soţul ei, era necredincios. Totuşi, Lucy a primit putere de la Domnul să nu îşi compromită credinţa, iar mama ei, Annie, a încurajat-o foarte mult. Vieţile celor două femei i-au arătat lui Leonard, încă din primii lui ani de viaţă, realitatea lui Dumnezeu. Deseori obişnuia să se furişeze la căsuţa bunicii lui doar pentru a o asculta cum cântă vechile imnuri metodiste pe care ea le ştia pe de rost. Mai târziu, Leonard a primit el însuşi o dragoste şi o preţuire pentru imnuri, dragoste pe care le-a imprimat-o şi tinerilor săi prieteni pe care muzica superficială contemporană nu îi ajuta să privească ţintă la Isus, la măreţia Sa, la preţul jertfei Sale şi nu îi îndemna să mediteze şi să pătrundă mai adânc în adevărurile biblice.
Când Leonard avea cinci ani, tatăl său a fost luminat de Dumnezeu prin David Matthews, un predicator care fusese martor al trezirii din Ţara Galilor şi care i-a devenit îndrumător şi prieten apropiat. Walter a fost convertit în mod minunat şi radical – lucrurile vechi din viaţa sa au plecat, şi toate lucrurile s-au făcut noi. Acum, Leonard avea şi un tată care să îl influenţeze spre binele său veşnic.
La vârsta de paisprezece ani, Leonard a devenit un credincios adevărat şi a ajuns la convingerea că Isus a murit pentru el personal. El a recunoscut că exemplul tatălui său a fost cel care l-a făcut să îşi pună mai multe întrebări şi să observe goliciunea şi lipsa de pasiune pentru lucrurile lui Dumnezeu din viaţa sa. A văzut că tatăl lui avea ceva ce el nu avea.
Întâlnirile de rugăciune la care participa au fost foarte folositoare pentru Leonard, pentru că a învăţat din experienţă realitatea vieţii creştine trăită zilnic. După convertire, a început să-L slujească pe Domnul în întâlnirile evanghelistice de pe străzi. La vârsta de optsprezece ani, Leonard a trăit o experienţă puternică a umplerii cu Duhul Sfânt. A primit o putere care i-a schimbat radical viaţa creştină şi viitorul său. Citirea Scripturii şi viaţa sa de rugăciune au căpătat consistenţă, crescând puternic în harul Domnului. În jurul vârstei de douăzeci de ani, a primit o biografie a lui David Brainerd. Această carte a avut o influenţă covârşitoare asupra sa şi a vieţii sale de rugăciune. A început să meargă în pădure şi să se roage, petrecând nopţi întregi singur cu Dumnezeu şi mijlocind pentru oraşul său, Leeds.
La vârsta de douăzeci şi trei de ani, Leonard lucra pe post de croitor, dar în acelaşi timp era din ce în ce mai implicat în lucrarea evanghelistică. Într-o zi, la finalul turei sale, în timp ce tăia materialul pentru un nou costum, a simţit adânc prezenţa lui Dumnezeu care îl convingea de faptul că trebuie să îşi părăsească imediat slujba. Cuvintele „Urmează-Mă” au fost atât de puternice încât aproape că s-a întrebat dacă a auzit aievea o voce. Şi-a pus jos foarfeca, metrul, şi-a împreunat mâinile în acea fabrică de opt mii de oameni şi a spus: „Doamne, Te voi urma; nu numai că nu mă voi întoarce, dar nici nu voi privi înapoi.”
În aceeaşi seară, Leonard a scris colegiului biblic Cliff pentru a petrece acolo un an. Ştia că acolo era un loc al evlaviei şi al autodisciplinei şi, mai mult decât orice, a simţit călăuzirea Domnului spre acel loc; a fost acceptat curând după aceea şi a ajuns la Cliff în octombire 1930. Pe vremea aceea, directorul colegiului era predicatorul Samuel Chadwick, cel care avea să îi influenţeze mult viaţa sa de rugăciune prin exemplul propriu. Acolo, pe lângă lucrurile pe care le-a învăţat şi în care a fost modelat, viaţa lui Leonard de închinare şi de rugăciune s-a intensificat. După ce a plecat de la colegiu, Leonard s-a avântat în lucrarea evanghelistică împreună cu Maynard James şi cu alţi tineri şi au început să străbată întreaga Anglie. Nu aveau maşină, bicicletă şi nici măcar un cal. Ei mergeau pe jos, din loc în loc, şi propovăduiau Evanghelia pe străzi. Amintirile cu privire la momentele de rugăciune petrecute cu prietenii săi evanghelişti i-au rămas vii întreaga viaţă: „Doi fraţi care călătoreau în echipa mea erau, pur şi simplu, prinţi ai rugăciunii. Eram şase tineri în acea echipă şi nu aveam, în total, nici măcar cinci dolari. Aproape în fiecare zi masa noastră consta într-o felie de pâine şi o jumătate de roşie. Am învăţat mai mult de la aceşti bărbaţi decât am învăţat vreodată de la vreun alt om. Ne întorceam de la întâlnirile de stradă unde eram loviţi cu pietre şi împroşcaţi cu apă, mâncam ceva şi spuneam: «Băieţi, după miezul nopţii ne vom ruga.»”
În septembrie 1939 s-a căsătorit cu Martha Wilson, o moaşă irlandeză cu patru ani mai tânără decât el. Curând, Domnul le-a dat trei băieţi – Paul, David şi Philip, care li s-au născut în diferite oraşe. Martha a renunţat la serviciu şi s-a dedicat total familiei sale, sprijinindu-l mult pe Leonard în lucrarea sa. Mai târziu, el a spus: „Fiecare mamă este o femeie de carieră.” După ce fiii lor au crescut, Martha a călătorit cu soţul ei peste tot pe unde mergea acesta. Căminul lor se distingea prin dragoste, soliditate şi autodisciplină. Când Leonard nu era acasă, Martha îi lua locul şi conducea timpul de părtăşie cu băieţii ei zilnic. Dacă te aflai pentru puţin timp în preajma lor, îţi dădeai seama de apropierea dintre ei şi nu aveai cum să nu vezi un exemplu de căsnicie plăcută Domnului. Cu toate acestea, Leonard nu vorbea despre ei, iar Martha îşi arăta dragostea faţă de familia sa prin duhul ei liniştit şi prin sprijinul sacrificial pe care i l-a dat lui Leonard. Mai târziu, ea avea să fie un exemplu pentru tinerele soţii apropiindu-le de ea, fiindu-le prietenă şi sfătuindu-le. Toţi puteau vedea că Duhul Sfânt rodea în ea multă blândeţe. Despre Leonard, Martha a avut următoarele cuvinte: „La amvon era un leu, iar în casă miel.”
În noiembrie 1951, Leonard a fost grav rănit într-un incendiu în Chicago. De atunci a trăit cu dureri constante, cu excepţia unei scurte perioade când Dumnezeu i-a permis să fie eliberat. Într-o zi, A.W. Tozer l-a vizitat la spital împreună cu un creştin chinez care fusese persecutat. Acesta din urmă i-a luat mâna lui Leonard în mâna sa şi, aplecându-se, i-a spus: „Domnul să îţi sfinţească cea mai adâncă durere.” Aceste cuvinte l-au ajutat pe Leonard mai mult decât toate celelalte pe care le-a primit în acele momente. Recuperarea sa a durat mult timp şi avea dureri continue. Într-o noapte, a deschis Noul Testament la Luca 7: „Nu Mi-ai dat apă, …, nu Mi-ai dat sărutare, …, capul nu Mi l-ai uns cu untdelemn” şi a înţeles că în ciuda faptului că nu mai putea predica şi nici nu se mai putea ruga ca înainte din pricina durerilor, putea şi trebuia să facă ceea ce Dumnezeu ne cere tuturor – să se închine Lui. „Rugăciunea este preocuparea cu nevoile noastre, lauda este preocuparea cu binecuvântările noastre şi închinarea este preocuparea cu Însuşi Dumnezeu”, spunea el.
În viaţa lui Leonard au alternat perioadele intense de evanghelizare şi cele de păstorire. Între anii 1951 şi 1958 a mers anual în America, iar în anul 1958 Domnul l-a chemat să se mute permanent acolo. A început prin a păstori biserica Bethany, dar nu s-a oprit aici; fiindcă era o biserică a unei asociaţii misionare, Leonard a putut călători mult şi a putut ajuta şi alte biserici; deseori era invitat ca vorbitor la conferinţe în toată America.
Curând el avea să publice Why Revival Tarries (De ce întârzie trezirea), prima sa carte. Duhul Sfânt a uns cu adevărat această carte şi vieţile multor oameni, inclusiv ale predicatorilor, au fost zguduite şi binecuvântate prin ea. El a mai scris şi A Treasury of Prayer (O comoară a rugăciunii), Meat for Men (Carne pentru bărbaţi), Revival Praying (Rugăciunea pentru trezire), Tried and Transfigurated (Încercat şi transformat), America is too young to die (America este prea tânără ca să moară), Revival God’s Way (Trezirea după voia lui Dumnezeu).
În anul 1964, Domnul l-a călăuzit pe Leonard să se mute în New York pentru a-l ajuta pe David Wilkerson în lucrarea de acolo. Responsabilităţile lui erau de a predica, de a scrie, de a îndruma conducerea acestei lucrări şi de a scrie articole în revista lor, Crucea şi pumnalul. Viaţa de credinţă a lui Leonard nu îi permitea să fie dependent de oameni, ci doar de Dumnezeu. Într-o seară, un grup de oameni de afaceri creştini i-a oferit spijinul financiar şi ajutor în organizarea tuturor deplasărilor şi întâlnirilor viitoare conduse de Leonard. Însă el i-a refuzat, deoarece ar fi devenit proprietatea lor şi nu s-ar mai fi simţit liber să urmeze glasul Domnului. În timpul întregii sale lucrări a fost prietenul multor miliardari. Mulţi dintre ei i-au spus că are oricând acces la resursele lor, dar el nu a cerut niciodată niciun leu, decât de la Dumnezeu.
Scopul principal al lui Leonard, ca tânăr predicator, nu era atât de mult să fie un predicator, ci un om al rugăciunii. Viaţa lui de rugăciune şi de predicare era o revărsare a părtăşiei sale zilnice cu Dumnezeu. Leonard s-a rugat mai mult decât a studiat sau a citit. Seara obişnuia să doarmă câteva ore, iar la miezul nopţii se trezea şi petrecea cinci ore citind, meditând, închinându-se şi rugându-se în biroul lui.
„Rugăciunea lui era proaspătă, reală; puteai să ştii că se roagă în Duhul Sfânt, cu ungerea Sa, şi că are o legătură cu Dumnezeu neobişnuită. Era acel gen de rugăciune care îl mustră pe cel căldicel, care îl înflăcărează pe cel evlavios şi care îi inspiră pe toţi cei care au o inimă pentru Dumnezeu. Viaţa lui de rugăciune îi făcea pe ceilalţi să-şi dea seama că nu Îl cunoşteau pe Dumnezeu aşa cum Îl cunoştea el. Se ruga cu un zel, cu pasiune şi cu lacrimi date de Dumnezeu. Prioritatea lui o constituia rugăciunea privată, dar se ruga săptămânal şi cu alţi credincioşi.” „Rugăciunea nu era o parte a vieţii sale; era însăşi viaţa sa.”
În anul 1979, Leonard a vizitat pentru a treia oară biserica păstorită de Charles Stanley şi a rămas acolo o lună. Iată ce a relatat el despre lucrarea făcută de Duhul Sfânt în acel loc:
„Am predicat câteva săptămâni în Atlanta. Acolo este o biserică bună, iar Charles Stanley este un pastor minunat şi un lucrător profetic. La întâlniri participau 7 500 de oameni, deşi capacitatea sălii era de doar 3 500 de locuri. Am predicat despre cam tot ce ştiam şi unele lucruri pe care nu le ştiam. Întâlnirile durau până la miezul nopţii şi a trebuit să amplasăm microfoane în biserică, astfel încât oamenii să îşi poată spune mărturiile. După o astfel de seară, m-am întrebat despre ce să predic la următoarea întâlnire. Atunci, la ora 2 noaptea, am simţit că Domnul îmi spune: «Predică despre fiul risipitor.» I-am spus Domnului: «Pastorul spune că biserica lui a fost curăţită din nou şi din nou, iar eu să predic despre fiul risipitor?» Aveam îndoieli, dar am făcut-o. Am predicat despre doi fii risipitori – unul care a plecat într-o ţară îndepărtată şi unul care a rămas acasă şi care, şi el, a cheltuit tot ce avea. Fratele mai mare a zis: «De ce nu mi-ai dat viţelul îngrăşat?» Tatăl i-a răspuns: «Nu pot face asta. Toată cireada este a ta. Fratele tău şi-a primit banii cash, iar pământul a rămas al tău; dar tu nu ai făcut nimic cu el.»
În mijlocul acestui mesaj am spus: «Ştiţi, sunt mulţi taţi risipitori aici. Vă trimiteţi copiii la şcoli creştine ca să nu trebuiască să mai aveţi un altar în familie. Câţi dintre voi sunteţi împăraţi şi preoţi în casele voastre? Vă deschideţi voi Biblia în fiecare zi pentru a vă învăţa copiii? Fiecare tată risipitor care nu citeşte Cuvântul lui Dumnezeu copiiilor lui şi nu se roagă cu ei să vină aici.» Dintr-o dată, mulţi bărbaţi s-au năpustit spre amvon. Cum mai plângeau ei! După ce m-am rugat cu ei mai mult timp, au plecat. Apoi m-am uitat la balconul mare, plin de tineri, şi am spus: «Cum rămâne cu voi, copii? Voi, adolescenţilor, trimiteţi întotdeauna mamelor voastre o felicitare în care scrieţi ceva de genul ‘Eşti cea mai bună mamă din lume’. O dată pe an sunteţi drăguţi, iar restul anului sunteţi rebelioşi, veniţi târziu acasă şi trândăviţi. Haideţi, pocăiţi-vă şi căutaţi-L pe Dumnezeu.» Atunci mulţi tineri au năvălit spre amvon în timp ce Dumnezeu mişca prin Duhul Său.
În cele din urmă, m-am adresat întregii adunări: «Nu poţi opri maşina la semafor deoarece, dacă o faci, o prostituată îţi va deschide uşa şi se va urca lângă tine. Nu poţi merge în spatele bisericii deoarece străzile sunt pline de homosexuali. Voi aveţi o biserică frumoasă şi cochetă; dar când aţi ieşit ultima dată la acei leproşi imorali? Când aţi răspândit ultima dată compasiune?» Apoi am continuat: «Fiecare persoană care îşi recunoaşte eşecul, să vină să se roage chiar acum.» Locul din faţă s-a umplut imediat. L-am rugat atunci pe Charles Stanley să se roage pentru aceşti oameni. Când a venit la amvon, era palid ca moartea. «Nu mă pot ruga pentru voi», a spus el, «nu mă pot ruga pentru voi. Motivul pentru care voi nu îi iubiţi pe cei pierduţi de lângă voi, motivul pentru care nu i-aţi vizitat pe oameni şi nu le-aţi întins o mână, motivul pentru care preferaţi să rămâneţi acasă în loc să mergeţi pe aleile dosnice şi să îi salvaţi pe cei pierduţi este pentru că eu nu am făcut-o. Rugăciunea mea a fost: ‘O, Dumnezeule, scoate lepădătura aceasta din oraş.’»”
Câteva luni mai târziu, Leonard a aflat că Dumnezeu a continuat să lucreze şi tot oraşul a fost împânzit de întâlniri de rugăciune.
În 1980, Leonard a iniţiat o întâlnire de rugăciune săptămânală, ce avea loc vinerea seara în casa vecinilor şi prietenilor săi, Dale şi Betty Brown. Oamenii conduceau şi cincisprezece ore ca să ia parte la ea. Leonard îi primea cu bucurie pe toţi (uneori peste 80 de persoane), citea un pasaj din Scriptură, vorbea pe marginea lui aproximativ 10 minute şi începea să se roage. Rugăciunile sale erau centrate pe Dumnezeu, fiind atât de pline de viaţă şi de putere încât fiecare din cei prezenţi era ridicat [înlăuntrul lui] pentru a avea o perspectivă mai înaltă cu privire la măreţia lui Dumnezeu.
„Omul care îşi pleacă genunchiul înaintea Tatălui nu îşi va pleca niciodată genunchiul înaintea oamenilor.” Leonard avea o povară în inimă pentru predicatorii zilelor lui. Era îndurerat de faptul că aceştia nu aveau putere; ei încercau să placă oamenilor şi nu hrăneau oile flămânde şi însetate. Vedea că cea mai mare nevoie în biserici era prezenţa predicatorilor care să fie, într-adevăr, unşi de Dumnezeu. „Există trei feluri de predicare – gură către ureche, intelect către intelect şi inimă către inimă. Un mesaj pregătit în minte va atinge doar mintea, dar un mesaj care arde în inimă va pune pe jar celelalte inimi.” În scrisorile pe care le trimitea prietenilor, menţiona deseori nevoia şi dorinţa sa de a fi uns cu Duhul Sfânt: „În această săptămână voi merge la San Antonio să predic şi vor fi sute de predicatori la acea întâlnire. Aştept ca Duhul Sfânt să mă îmbrace cu putere de sus.” Când Ravenhill predica într-o biserică, oamenii fie se mâniau şi se împietreau, fie se smereau şi erau mişcaţi; niciunul nu era indiferent. „Un adevărat predicator este un om trimis dintr-o altă lume în această lume cu un mesaj din acea lume către oamenii pierduţi din această lume, care în curând vor ajunge în cealaltă lume”, obişnuia el să spună.
Ravenhill s-a rugat pentru trezire timp de peste şaptezeci de ani şi a petrecut nopţi întregi rugându-se pentru ea. Ceea ce îl făcea să tânjească după ea era un simţ profund al realităţii crude a păcatului din viaţa creştinilor şi dorinţa de a-L vedea pe Dumnezeu glorificat. A înţeles faptul că trezirea este o revărsare a harului divin prin Dumnezeu Duhul Sfânt, fiind astfel o minune – „Dumnezeu îi învie pe cei morţi spiritual în număr mare şi umple bisercile cu oameni născuţi din Duhul.” Iată câteva cugetări ale lui cu privire la trezire:
Trezirea este pasiunea din Duhul în credincios de a cunoaşte şi de a împlini în totalitate voia lui Dumnezeu.
Trezirea presupune restaurarea adevăratei doctrine.
Trezirea înseamnă reaprinderea puterii rugăciunii în viaţa credinciosului.
Trezirea nu este un lux, ci o necesitate.
Leonard a înţeles faptul că Dumnezeu este suveran în trezire. „Trebuie să ne amintim întotdeauna că omul poate construi altarul şi poate pregăti jertfa, dar numai Dumnezeu poate trimite focul.” De-a lungul anilor, el a cunoscut în experienţă în multe rânduri venirea Duhului Sfânt cu putere asupra oamenilor lui Dumnezeu.
Au existat câteva persoane care au stârnit pasiune spirituală în viaţa lui Leonard. Primii au fost părinţii lui, cel de-al doilea a fost Samuel Chadwick, însă cea mai mare influenţă pe care a avut-o mai târziu în viaţa sa a venit de la A.W. Tozer. Din 1950, atunci când l-a cunoscut, Tozer a devenit unul dintre prietenii cei mai apropiaţi ai lui Leonard. Când se întâlneau, vorbeau despre rugăciune, cărţi care le-au făcut mult bine, scriitori, puritani, trezire. Deseori vorbeau despre lucruri mai adânci, ca atributele lui Dumnezeu, Duhul Sfânt, căutarea lui Dumnezeu şi starea morală a naţiunii. Când erau împreună, niciun subiect nu putea fi epuizat. Odată, Tozer i-a arătat un covoraş ros din biroul lui şi i-a spus: „Len, deseori vin în acest birou şi mă întind cu faţa pe el de la 8 dimineţa până la prânz şi mă închin. Nu cer nimic, nu rostesc niciun cuvânt de laudă – doar mă închin.”
Leonard a menţinut relaţii nu prin telefon, ci prin scrisori. Fiecare pagină pe care le-o scria oamenilor era considerată de el un aspect serios al chemării sale ca lucrător al lui Hristos. O familie a reuşit să recupereze cinci sute de scrisori de-ale lui, din 1969 până în 1994. De obicei scrisorile lui erau scurte, de o pagină sau două. Era cunoscut pentru faptul că uneori scria o scrisoare cu o singură frază; nu irosea cuvintele. A făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a le scrie oamenilor şi pentru a le răspunde la întrebări pentru că a văzut că aceasta era o lucrare vitală pentru cei care erau în nevoie.
„Văd viaţa ca pe o pată mică de pe o insulă, înconjurată de oceanul eternităţii”, a spus el.
În timpul ultimelor săptămâni de viaţă, Leonard, fiind inconştient în urma unui atac de cord, asculta multe imnuri. Uneori îşi ridica mâinile, ca şi cum ar fi vrut să cheme pe cineva. Dar atunci când veneau lângă el, părea că îi îndepărtează. În cele din urmă, Martha şi-a dat seama de faptul că el se închina ascultând muzică. Veşnicia fusese gândul principal al lui Leonard din ultimii ani, iar acum era gata să păşească în ea.
Sunt lucrurile pentru care trăieşti vrednice de moartea lui Hristos? (Inscripţia de pe mormântul lui Leonard Ravenhill).
Ghid de bună practică pentru cultivarea şi recoltarea plantelor medicinale şi aromatice; CAPITOLUL I Aspecte generale privind cultivarea plantelor medicinale şi aromatice; CAPITOLUL II Elemente din tehnologia de cultivare a principalelor plante aromatice şi medicinale cultivate în România; CAPITOLUL III Recoltarea plantelor medicinale şi aromatice; (continuare pe www.informatii-agrorurale.ro )
Ghidul de bună practică pentru cultivarea şi recoltarea plantelor medicinale vine în sprijinul agricultorilor, punându-le la dispoziţie principalele elemente tehnologice pentru obţinerea unor recolte de calitate şi asigurând profitabilitate.
Introducere
Scopul elaborării Ghidului de bună practică pentru cultivarea şi recoltarea plantelor medicinale şi aromatice este de a crea o structură de bază care să pună în evidenţă elementele tehnologice specifice principalelor plante medicinale şi aromatice cultivate în ţara noastră.
Ghidul este structurat pe 4 capitole, care cuprind recomandări referitoare la verigile tehnologice de urmat în scopul obţinerii unor producţii corespunzătoare, utilizarea sa fiind voluntară.
Prezentul ghid a fost elaborat cu avizul Comitetului tehnic al plantelor medicinale şi aromatice şi al produselor stupului, care este organizat şi funcţionează potrivit prevederilor Legii nr. 491/2003, republicată.
Utilizarea ghidului va avea drept rezultat îmbunătăţirea activităţii în sectorul plantelor medicinale şi aromatice.
Pe baza Ghidului de bună practică pentru cultivarea şi recoltarea plantelor medicinale şi aromatice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale elaborează normele tehnice de producere şi comercializare a plantelor medicinale şi aromatice.
Pentru perioada următoare, se apreciază o creştere a suprafeţelor cultivate cu plante medicinale şi aromatice, precum şi a sortimentului de specii cultivate, având în vedere adaptabilitatea celor mai importante dintre acestea la condiţiile naturale specifice.
Ghidul de bună practică pentru cultivarea şi recoltarea plantelor medicinale şi aromatice a fost elaborat în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură Fundulea.
CAPITOLUL I Aspecte generale privind cultivarea plantelor medicinale şi aromatice
1.1. Generalităţi
Plantele medicinale şi aromatice sunt cunoscute din Antichitate, vechile civilizaţii aducându-şi contribuţia la cunoaşterea şi utilizarea unui număr cât mai mare de specii. Paralel cu dezvoltarea chimiei, a fost posibilă şi cunoaşterea substanţelor active (principii active) din plante.
În producţia de plante medicinale şi aromatice calitatea produselor este dată de conţinutul în principii active. Cantitatea de principii active din plantă este condiţionată de factorii ecologici, de zonarea speciei, de tehnologia de cultură, de valoarea biologică a cultivarului (populaţie, soi, hibrid etc.) şi, nu în ultimul rând, de modalităţile de prelucrare primară şi, respectiv, secundară.
La alegerea unei specii pentru un anumit areal de cultură se are în vedere complexitatea interacţiunii diferiţilor factori de vegetaţie, astfel încât să se asigure un raport optim între condiţiile pedoclimatice şi cerinţele biologice ale plantelor. Se evită astfel situaţiile în care condiţiile naturale pot determina creşterea producţiei de biomasă vegetală în detrimentul conţinutului în principii active.
1.2. Zonare
Prin zonarea culturilor se înţelege stabilirea zonelor de favorabilitate ale acestora, pe baza confruntării condiţiilor naturale ale arealului respectiv cu cerinţele biologice ale speciilor ce urmează să se cultive. Această planificare are un grad înalt de dificultate, deoarece, spre deosebire de alte grupe de plante cultivate, la amplasarea în teritoriu a speciilor medicinale şi aromatice, pe lângă obţinerea unor cantităţi maxime de masă vegetală, trebuie avut în vedere şi nivelul ridicat al conţinutului în principii active. Sunt frecvente cazurile în care condiţiile naturale sunt favorabile producerii cantităţii corespunzătoare de materie primă vegetală, dar acestea acţionează în detrimentul conţinutului în principii active sau al compoziţiei acestora. Astfel, se cunoaşte că diferitele condiţii pedoclimatice nu influenţează conţinutul total în alcaloizi la Papaver somniferum. Temperaturile mai scăzute şi umiditatea mai accentuată, mai ales în perioada formării şi maturării capsulelor, sunt defavorabile însă acumulării morfinei, în schimb, ele influenţează pozitiv conţinutul în codeină. În zonele situate mai la nord, în comparaţie cu regiunile din Ucraina, s-a constatat că procentul de ulei în frunzele de Mentha piperita este mai mare cu 12-13%. Paralel cu creşterea nivelului conţinutului în ulei sporeşte şi cel de mentol.
Pe de altă parte, solul şi umiditatea din sol influenţează semnificativ producţia de herba la aceeaşi plantă; solul nisipos şi mai umed este mai indicat decât cel greu şi cu deficit în umiditate. Cu cât clima este pronunţat continentală, la Matricaria chamomilla predomină exemplare cu habitus necorespunzător şi cu conţinut mai redus în azulene.
Din cele câteva exemple, reiese că factorii pedoclimatici au o influenţă apreciabilă asupra formării şi acumulării principiilor active, precum şi asupra creşterii şi dezvoltării plantelor medicinale şi aromatice.
Nu trebuie să se ignore însă faptul că aceste influenţe se manifestă pe fondul însuşirilor ereditare existente în materialul cu care se lucrează. În stadiul actual, în ţara noastră, la elaborarea lucrării de zonare s-a avut în vedere plasticitatea ecologică accentuată a majorităţii speciilor de plante medicinale şi aromatice şi s-au delimitat două zone mari de cultivare, luându-se în considerare cei mai importanţi factori de vegetaţie.
Astfel, s-au nominalizat o zonă umedă şi răcoroasă, cu precipitaţii de 600-750 mm anual şi temperaturi medii anuale cuprinse între 7,5 şi 8,5°C (regiunile subcarpatice, depresiunile intramontane etc.), şi o zonă uscată şi călduroasă, cu un regim pluviometric care variază între 475 şi 600 mm, cel termic fiind cuprins între 10 şi 11°C (câmpiile Bărăganului, Burnazului, Olteniei, Timişului, Moldovei şi Podişul Dobrogei). În cadrul acestor zone mari există, bineînţeles, diferenţieri de relief, sol, lumină, microclimat, care, la rândul lor, creează subzone cu grade diferite de favorabilitate pentru culturile de plante medicinale şi aromatice.
1.3. Condiţiile de climă şi sol
Având condiţii foarte variate de climă şi sol, ţara noastră are o floră diversificată şi bogată. Optimizarea condiţiilor de creştere şi dezvoltare a plantelor se realizează în funcţie de cerinţele biologice privind temperatura, apa, lumina şi solul.
Pentru a parcurge un ciclu de vegetaţie, o specie are nevoie de o anumită cantitate de căldură, exprimată în constanta termică (suma temperaturilor medii zilnice mai mari de 5°C), având valori cuprinse între 900°C şi 2200°C pentru majoritatea plantelor medicinale şi aromatice.
Cerinţele de temperatură sunt influenţate de originea speciei, astfel încât fiecare fază fenologică are un optim de temperatură ce variază între 18°C şi 25°C, cu maxime care nu trebuie să depăşească 35°C.
În general, temperaturile moderate favorizează producerea de biomasă vegetală, în timp ce temperaturile ridicate determină acumularea de principii active, cum ar fi uleiurile esenţiale. Plantele medicinale şi aromatice manifestă cerinţe moderate de apă, nivelul optim realizându-se la cca. 70% din capacitatea totală de reţinere a apei. Totuşi, în timpul proceselor de creştere şi dezvoltare a plantelor, apar unele faze critice cum ar fi germinaţia (cu precădere la speciile cu seminţe mici şi foarte mici), fenofaza de îmbobocit-înflorit, formarea organelor subterane etc. În ceea ce priveşte factorul lumină, majoritatea plantelor medicinale şi aromatice sunt heliofile şi se caracterizează printr-o anumită fotoperiodicitate, distingându-se, în acest sens, plante de zi scurtă, plante de zi lungă şi plante care nu reacţionează la lungimea zilei.
Cerinţele legate de sol se referă în mod deosebit la structură şi textură, prin prisma faptului că majoritatea plantelor au seminţe mici şi foarte mici şi necesită, în primele stadii de dezvoltare, un raport favorabil între aer, apă şi substanţe nutritive.
Proprietăţile chimice ale solului trebuie să corespundă necesităţilor de micro şi macroelemente. Reacţia solului, exprimată printr-un pH neutru, asigură cele mai bune condiţii de creştere şi dezvoltare pentru majoritatea speciilor de plante medicinale. Îmbunătăţirea compoziţiei chimice a solului prin folosirea îngrăşămintelor şi a amendamentelor pentru corectarea reacţiei solului determină obţinerea unei producţii de biomasă vegetală corespunzătoare.
1.4. Tehnologia de cultivare
Tehnologiile de cultivare la plantele medicinale şi aromatice sunt determinate de specie şi tipul de cultură (anuală, bienală şi perenă), de organul de plantă recoltat (herba, frunze, flori, rădăcini etc.) şi de zona de cultură (la speciile cu plasticitate ecologică mare).
1.4.1. Rotaţia
Culturile de plante se înfiinţează pe terenuri cu grad redus de îmburuienare, plane sau cu expoziţie sudică, pe care s-au realizat lucrări agrofitotehnice specifice speciilor prăşitoare ori leguminoase.
Asolamentul reprezintă una din cele mai importante măsuri agrofitotehnice pentru sporirea producţiei. Revenirea pe acelaşi teren se face după cel puţin 4 ani (datorită unor boli şi a îmburuienării specifice) pentru majoritatea speciilor de plante medicinale.
Culturile bienale sau perene se amplasează în afara asolamentului, care la plantele medicinale şi aromatice trebuie să fie mixt.
1.4.2. Fertilizarea
Aplicarea de îngrăşăminte determină atât creşterea producţiei de materie primă vegetală, cât şi ridicarea conţinutului în principii active.
La stabilirea dozelor de îngrăşăminte se va ţine seama de aceleaşi elemente ca şi la celelalte culturi (consumul specific, recolta scontată, gradul de aprovizionare a solului în elemente nutritive, planta premergătoare) şi se va avea în vedere influenţa fiecărui element fertilizant asupra producţiei de masă vegetală şi a conţinutului în principii active.
Îngrăşămintele chimice cu micro sau macroelemente se utilizează în funcţie de agrofondul existent, de raportul elementelor specifice fiecărei specii şi de producţia de principii active urmărită. La culturile de plante medicinale şi aromatice, aplicarea îngrăşămintelor chimice cu macroelemente (azot, fosfor, potasiu etc.) se face, de regulă, la intrarea în toamnă (a se vedea codul bunelor practici), la lucrările de bază ale solului şi fazial în timpul perioadei de vegetaţie, prin fertilizare extraradiculară, folosind îngrăşămintele foliare. Epoca de aplicare, modul şi doza sunt stabilite în funcţie de specie, tehnologia de cultivare, zonă, sol etc.
Dozele orientative de îngrăşăminte chimice sunt de 40100 kg/ha azot, 40-80 kg/ha fosfor, 30-60 kg/ha potasiu, dar acestea se vor stabili ţinând seama de elementele arătate mai sus. Îngrăşămintele cu fosfor şi potasiu se aplică sub arătura adâncă, iar cele cu azot la pregătirea patului germinativ, în cazul plantelor anuale. La culturile bienale şi perene, azotul se aplică atât la pregătirea patului germinativ, cât şi la ieşirea din iarnă (a se vedea codul bunelor practici).
Îngrăşămintele organice (de exemplu gunoiul de grajd) trebuie să fie bine fermentate şi se aplică la speciile anuale. Gunoiul de grajd încorporat sub arătura adâncă în doză de 20-40 t/ha este bine valorificat de plantele cu perioadă lungă de vegetaţie, cum sunt culturile perene, precum şi de cele la care se recoltează masa vegetativă.
1.4.3. Lucrările solului
Operaţiunile care se execută cu diferite maşini şi utilaje asupra solului şi sunt practicate cu scopul de a afâna, mărunţi, nivela solul, de a încorpora îngrăşămintele şi amendamentele şi de a combate prin metode preventive buruienile, bolile şi dăunătorii din culturile de plante medicinale şi aromatice poartă denumirea generică de lucrările solului.
O contribuţie semnificativă a lucrărilor solului o reprezintă faptul că semănatul sau, respectiv, plantatul se va face în condiţii optime, iar plantele vor găsi condiţii bune de germinare, răsărire, creştere şi dezvoltare, premisele unei recolte bune şi de calitate superioară.
În cadrul unei tehnologii de cultură, lucrările solului reprezintă o verigă importantă şi, de aceea, este necesar să fie efectuate în cele mai bune condiţii. Astfel, fermierul trebuie să cunoască unele particularităţi ale terenului, tipul de sol, prezenţa buruienilor-problemă, unele caracteristici ale speciei cultivate pentru punerea la punct a metodelor de lucru, a utilajelor necesare şi a indicilor de execuţie.
Pe terenurile în pantă, lucrările se vor efectua de-a curmezişul pantei. De asemenea, resturile vegetale trebuie mărunţite foarte bine înainte de arătură cu o grapă cu discuri, pentru a nu îngreuna efectuarea arăturii şi a celorlalte lucrări. Lucrările solului trebuie să fie efectuate pe cât posibil în intervalul de umiditate optim, pentru a avea un minimum de consumuri energetice.
În funcţie de specia cultivată, se execută mai multe lucrări ale solului. Numărul de lucrări şi ordinea de executare a acestora definesc sistemul de lucrări ale solului. Cea mai importantă lucrare este arătura, care se poate efectua de obicei la 15-20 cm adâncime (pentru unele specii trebuie executată mai adânc, la 20-30 cm).
Lucrările solului trebuie să cuprindă obligatoriu un dezmiriştit, imediat după recoltarea plantei premergătoare, executat cu grapa cu discuri, pentru mărunţirea resturilor vegetale şi a buruienilor.
Arătura de bază se efectuează vara sau toamna şi, dacă nu s-a putut realiza ori în cazul înfiinţării culturilor succesive, poate fi înlocuită prin trecerea cu cultivatorul sau cu plugul fără cormană, pentru a mobiliza solul pe o adâncime de 18-22 cm. Atunci când solul este prea uscat, după recoltarea plantei premergătoare, în toamnă, se poate înlocui arătura cu lucrări cu grapa cu discuri grea. Întreţinerea arăturii şi nivelarea terenului se pot executa imediat după arătură sau primăvara, concomitent cu pregătirea patului germinativ.
Pregătirea patului germinativ se realizează chiar înainte de semănat, pentru a nu crea condiţii de pierdere a apei din sol. Această lucrare se poate face cu un combinator, pentru mărunţirea terenului foarte bine, mai ales pentru speciile care au seminţe foarte mici (muştar alb, măghiran, salvie, negrilică), precum şi cu o grapă cu discuri în agregat cu o grapă cu colţi reglabili. În practica curentă este recomandat combinatorul.
Tăvălugitul se poate executa atunci când terenul este prea afânat înainte de semănat sau atunci când seminţele speciei cultivate sunt prea mici şi trebuie să se creeze condiţii optime de umiditate pentru germinaţie.
1.4.4. Semănatul şi plantatul
Seminţele sau materialul de plantat trebuie să corespundă standardelor sub aspectul germinaţiei, purităţii, componenţei botanice, stării sanitare.
Epoca de semănat diferă de la o specie la alta. Alegerea momentului favorabil pentru înfiinţarea unei culturi depinde de specie, zonă, condiţiile agrometeorologice etc.
Plantele medicinale se înmulţesc prin seminţe sau organe vegetative. Datorită particularităţilor biologice specifice şi seminţelor foarte mici ale unor plante medicinale şi aromatice este necesar să se producă răsad, care apoi se plantează în câmp. Răsadul se produce în paturi semicalde sau în straturi reci.
Plantarea răsadului sau a diferitelor organe vegetative folosite ca material de înmulţire se realizează, de obicei, în zilele noroase, dimineaţa sau seara. Udarea răsadurilor se face conform cu metodele de irigare.
Epoca de semănat la plantele aromatice şi medicinale este foarte diferită. Semănatul direct în câmp se poate efectua primăvara, la sfârşitul verii, toamna sau în pragul iernii.
Foarte multe specii se seamănă primăvara timpuriu (coriandrul, macul, muştarul) sau, mai târziu, în urgenţa a II-a (anghinarea, busuiocul, cimbrul de grădină).
Semănatul la sfârşitul verii (august-septembrie) se practică la unele plante ca angelica, muşeţelul, la care se urmăreşte formarea din toamnă a unei rozete de frunze pentru a rezista peste iarnă.
Toamna, începând cu sfârşitul lunii septembrie şi până în octombrie, se plantează levănţica, menta, cimbrul de cultură.
Semănatul în pragul iernii reprezintă epoca optimă pentru multe specii de plante medicinale şi aromatice şi se execută în luna noiembrie, când temperatura medie zilnică scade sub 5°C; în acest caz răsărirea are loc primăvara devreme (şerlai, degeţel, luminiţa-nopţii).
Distanţa între rânduri la semănat este diferită în funcţie de specie; de exemplu, la muştar este de 12,5 cm, la chimen 50 cm, ajungând şi până la 100 cm la levănţică.
Norma de sămânţă depinde de densitatea necesar a se realiza, masa a 1.000 de boabe (MMB) şi de alte însuşiri de calitate ale seminţelor, respectiv puritatea şi germinaţia.
Adâncimea de semănat reprezintă un factor important întrucât multe plante au seminţe mici. Aceasta este cuprinsă între 0,3-5cm.
1.4.5. Lucrări de îngrijire
O primă lucrare care se execută primăvara este grăpatul şi se efectuează la culturile ce au fost înfiinţate toamna. Distrugerea crustei şi a buruienilor, precum şi afânarea solului între rânduri se realizează prin praşile mecanice şi/sau manuale, iar pe rânduri prin praşile manuale.
O lucrare dificilă şi costisitoare, specifică plantelor medicinale şi aromatice, este plivitul, care se realizează manual, uneori făcându-se concomitent cu răritul. Lucrările mecanice şi manuale de întreţinere se fac ori de câte ori este nevoie.
Combaterea chimică a buruienilor se execută numai în mod excepţional, pe terenurile cu grad ridicat de îmburuienare, folosind erbicide sistemice în doze minime recomandate.
Aplicarea pesticidelor în general şi în special a erbicidelor în culturile de plante medicinale şi aromatice ridică numeroase probleme legate de absorbţia substanţelor active în organele plantei, care ulterior sunt supuse procesului de prelucrareextracţie şi în mod inevitabil de concentrare. De aceea, folosirea unor metode de combatere integrată a buruienilor în culturile de plante premergătoare, a unor terenuri cu grad redus de îmburuienare sau a unor metode de agricultură ecologică reprezintă soluţii sigure şi curate de obţinere de biomasă vegetală de plante medicinale şi aromatice.
Irigarea culturilor este necesară în zonele cu deficit de umiditate sau la speciile care necesită multă apă, caz în care se va efectua concomitent cu fertilizarea. Momentele optime de udare sunt diferite în funcţie de specia cultivată, dar şi de condiţiile climatice. Trebuie avute în vedere, cu prioritate, udările din lunile secetoase – aprilie, iunie sau iulie – caracteristice ţării noastre.
Combaterea bolilor şi a dăunătorilor se poate face preventiv, prin tratamente la sămânţă şi rotaţie, şi direct în câmp. Modul de folosire a insectofungicidelor, concentraţia şi epoca de administrare depind de tipul agentului patogen, de tipul produsului folosit în combatere etc.
CAPITOLUL II Elemente din tehnologia de cultivare a principalelor plante aromatice şi medicinale cultivate în România
Denumirea speciei | Multiplicarea speciei | Norma de sămânţă (kg/ha) |
Epoca de semănat sau de plantat | Distanţa dintre rânduri (cm) | Adâncimea de semănat (cm) | Lucrările de îngrijire | Momentul recoltării | |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
Specii de la care se folosesc frunzele sau iarba (folium, herba) | ||||||||
Busuioc – anuală Ocimum basilicum |
Seminţe Semănat direct în câmp |
4-6 | Primăvara, a doua epocă – după 15 aprilie |
50 | 1,5-2 | Praşile mecanice, manuale Pliviri |
Înflorirea în masă a inflorescenţelor principale şi începutul înfloririi celor secundare | |
Cimbru de cultură – perenă Thymus vulgaris |
Seminţe, despărţirea tufelor, răsad 160 mii fire/ha | 2-4 | În pragul iernii Primăvara devreme Plantat răsad iunie- iulie sau septembrie- octombrie | 50 | 0,5-0,8 | Praşile şi pliviri repetate Înainte de plantare Gesagarde 50,6 kg/ha, în anii următori, primăvara devreme |
Deschiderea primelor flori | |
Sunătoare – perenă Hypericum perforatum |
Seminţe Semănat direct în câmp |
3-4, în amestec 1:2 cu balast |
În pragul iernii Primăvara, foarte timpuriu, seminţele se stratifică în nisip şi se expun la frig 60-90 de zile | 50 | 0,3-0,5 | Combaterea buruienilor (praşile şi pliviri repetate) În anii următori, praşila obligatorie după recoltare |
Începutul înfloririi – înflorire deplină. A doua recoltare, toamna | |
Salvie/Jaleş – perenă Salvia officinales |
Seminţe Semănat direct în câmp |
8-10 | În pragul iernii | 62,5 | 3-4 | Praşile şi pliviri repetate, rărit la 10 cm | Primul an – o singură recoltă de frunze | |
Pelin – perenă Artemisia absinthium |
Seminţe Semănat direct în câmp |
2-3 (50-60 plante/m2) |
În pragul iernii | 50-62,5 | 0,5 | Praşile şi pliviri repetate | Herba – la începutul înfloririi Pentru distilare când 50% din plante sunt înflorite | |
Coada-şoricelului – Achillea millefolium |
Seminţe Semănat direct în câmp |
2-4 | August-septembrie (la intrarea în iarnă, faza de rozetă) În pragul iernii |
50-62,5 | 0,5 | Praşile şi pliviri | Majoritatea florilor sunt deschise | |
Anghinare – perenă Cynara scolymus |
Seminţe Semănat direct în câmp |
4-5 | Sfârşitul lunii aprilie- început de mai |
70 | 3-5 | Praşile Treflan Rărit la 20-25 cm când plantele au 2-3 frunze (7-9 plante/m2) |
Când frunzele sunt la maturitatea tehnică 3-4 recoltări pe perioada de vegetaţie |
|
Schinel – anuală Cnicus benedictus |
Seminţe Semănat direct în câmp |
10 | Primăvara timpuriu (sau în pragul iernii) |
50 | 2,5-3 | Praşile şi pliviri Aplicare erbicid înainte de semănat |
La începutul înfloririi, două recolte | |
Măselariţă – anuală sau bienalăHyoscyamus niger | Seminţe Semănat direct în câmp |
6-8 | Primăvara, foarte timpuriu | 50 | 0,5-1 | Combaterea buruienilor (praşile, pliviri) Rărirea pe rând la 15-20 cm (50-60 plante/m2) Combaterea gândacului de Colorado şi a manei |
La începutul înfloririi (nu se ţin în grămezi, frunzele se lipesc unele de altele) | |
Pătlagină îngustă – perenă Plantago lanceolata |
Seminţe Semănat direct în câmp |
5-6 | În pragul iernii sau primăvara foarte devreme | 50 | 1-1,5 | Combaterea buruienilor (praşile, pliviri, eventual erbicidare preemergentă) În anii următori, grăpare primăvara |
Luna mai (înainte de apariţia tijelor florale, se repetă de 3-4 ori în cursul verii) | |
Mentă – perenă Mentha piperita |
Pe cale vegetativă, prin stoloni | 1.000-1.400 kg stoloni | Octombrie sau primăvara, timpuriu | 70 8-10 pe rând, maximum 25 plante/m2 |
12-15 | Distrugerea crustei şi a buruienilor Plivit Erbicidat primăvara devreme Irigare 4-6 udări |
În faza de înflorire 50-75% | |
Specii de la care se folosesc florile (flores) | ||||||||
Muşeţel – anuală Matricaria chamomilla |
Seminţe Semănat direct în câmp |
3-4, în amestec cu rumeguş 1:1 | August (cele mai bune rezultate) În pragul iernii sau primăvara, timpuriu, în funcţie de zonă |
15-25 (300-350 plante/m2) | 0,3-0,5 | Combaterea buruienilor (praşile sau pliviri, eventual erbicidat înainte de semănat şi primăvara, când plantele au 5-6 frunze) | Majoritatea inflorescenţelor au petalele florilor ligulate dispuse orizontal | |
Levănţică – perenă Lavandula angustifolia |
Seminţe, răsad sau pe cale vegetativă, prin butaşi înrădăcinaţi | Completarea golurilor Combaterea buruienilor Tăierea pentru formarea tufei Aplicarea îngrăşămintelor Tăierea de regenerare (după 7- 12 ani) |
Faza de înflorire | |||||
Gălbenele – anuală Calendula officinalis |
Seminţe | 6-8 | Primăvara, foarte timpuriu | 50 pe rând 10-15 |
2-3 | Prăşit, plivit, rărit Erbicidat înainte de semănat |
Iunie-octombrie (când s-au deschis primele 2-3 rânduri de flori ligulate) | |
Nalbă de grădină – perenă Althaea rosea |
Seminţe | 6-8 | În pragul iernii sau primăvara devreme | 75 (5-7 plante/ m2) |
0,5-2 | Combaterea buruienilor (prăşit, plivit) Erbicidat, imediat după semănat La sfârşitul perioadei de vegetaţie se cosesc tulpinile, solul se afânează, se face o uşoară bilonare |
Începând cu al doilea an, când petalele încep să se deschidă | |
Specii de la care se folosesc fructele şi seminţele (fructus, semen) | ||||||||
Coriandru – anuală Coriandrum sativum |
Seminţe | 16-18 10-12 |
Primăvara, cât mai timpuriu | 25 50 |
3-5 | Prăşit, plivit Erbicidat primăvara devreme, înainte de răsărirea buruienilor |
70-80% din fructe sunt coapte | |
Fenicul – perenă Foeniculum vulgare |
Seminţe | 8-10 | Primăvara, foarte timpuriu | 62,5 | 2,5-4 | Prăşit, plivit Buchetat 2-3 plante la buchet, distanţa între buchete de 30-35 cm În al doilea an, una-două praşile |
Majoritatea umbelelor sunt coapte | |
Chimion – bienală Carum carvi |
Seminţe | 10-12 | Primăvara, foarte timpuriu | 50 (40-50 plante/m2) | 1-3 | Prăşit, plivit Erbicidat primăvara devreme, înainte de răsărirea buruienilor |
35-40% din fructe sunt în faza de coacere în ceară | |
Anason – anuală Pimpinella anisum |
Seminţe | 12-14 | Primăvara, cât mai timpuriu | 40 12,5 sau 25 |
2-4 | Prăşit, plivit Erbicidat imediat după semănat |
Maturarea deplină a umbelelor de ordinul I | |
Mac de grădină – anuală Papaver somniferum |
Seminţe | 0,5-1 | Luna martie (seminţe drajate sau amestecate cu mei, tărâţe, rumeguş ori nisip) | 50-70 | 3-4 | Distrugerea crustei, prăşit, plivit Erbicidat înainte de semănat |
Maturitatea deplină (tulpinile şi capsulele îngălbenite, seminţele sună în capsule) | |
Muştar alb – anuală Sinapis alba |
Seminţe | 15-16 7-8 |
Primăvara, cât mai devreme | 12,5-25 50 |
2-4 | Prăşit, plivit | Majoritatea fructelor colorate în brun, seminţele galbene | |
Schinduf – anualăTrigonella foenum- graecum | Seminţe | 15-20 | Primăvara foarte timpuriu | 37,5 | 1-1,5 | Păstăile încep să se usuce, iar seminţele s-au îngălbenit | ||
Specii de la care se foloseşte partea hipogee (subterană) (rizoma, radix) | ||||||||
Valeriană – perenă Valeriana officinalis |
Seminţe (eventual producere răsad şi plantat) Vegetativă ( prin despărţirea tufelor) |
3-6 | În pragul iernii şi/sau august | 50 | 0,5-2 | Praşile Rărit, 10-12 cm pe rând Completarea golurilor în cazul culturii obţinute prin răsad |
Octombrie-noiembrie | |
Lemn dulce – perenă Glycyriza glabra |
Pe cale vegetativă prin stoloni (15-25 cm lungime, 2-3 ochi) Seminţe, răsaduri în straturi reci |
1.800-2.000 kg stoloni 1-1,5 |
80-100 25-30 între butaşi |
10-12 | Prăşit, plivit Toamna se cosesc la înălţimea de 8-10 cm, după care cultura se bilonează |
În al treilea an sau al patrulea an, şi se repetă la 2-3 ani (până în anii 15-20) Septembrie-octombrie sau primăvara, până la pornirea plantelor în vegetaţie | ||
Săpunariţă – perenă Saponaria officinalis |
Seminţe | 8-10 | În pragul iernii | 50 (25-30 plante/m2) | 1-2 | Prăşit, plivit | Al doilea an, august- septembrie |
CAPITOLUL III Recoltarea plantelor medicinale şi aromatice
Recoltarea reprezintă prima etapă în prelucrarea primară a produsului vegetal, prin care acesta este pregătit pentru utilizarea în diferite ramuri ale industriei. Recoltarea în condiţii optime este determinantă pentru obţinerea materiei prime de calitate şi, în aceeaşi măsură, pentru un randament de prelucrare crescut.
Deşi pare o operaţie simplă, recoltarea nu poate fi efectuată decât de persoane cu cunoştinţe minime de botanică, fiziologie vegetală şi farmacognozie.
Colectarea necorespunzătoare a organelor vegetative, prematură sau tardivă, uscarea neglijentă ori conservarea neadecvată pot duce la compromiterea produsului.
Plantele medicinale şi aromatice rezultă din culturi (a) şi din flora spontană (b).
Indiferent de sursă, recoltarea trebuie să îndeplinească, în general, aceleaşi condiţii, cu menţiunea că la speciile recoltate din flora spontană trebuie evitată recoltarea excesivă, în vederea prevenirii dispariţiei biodiversităţii.
3.1. Recoltarea plantelor medicinale şi aromatice obţinute din culturi
Recoltarea reprezintă momentul hotărâtor în stabilirea volumului producţiei şi a calităţii acesteia.
De la plantele medicinale se recoltează unul sau mai multe organe de la suprafaţa solului (frunze, flori, inflorescenţe, seminţe sau planta întreagă în diferite faze de vegetaţie) şi organe subterane (rizomi, rădăcini, tuberculi, bulbi), care constituie materia primă vegetală ce conţine principii active (uleiuri volatile, glicozizi, alcaloizi etc.). Materia primă vegetală poartă denumirea genului şi a organului recoltat (de exemplu: Salviae folium).
În general, recoltarea se face pe timp frumos, mai pretenţioase din acest punct de vedere fiind speciile de la care se recoltează florile, frunzele şi herba. În cazul organelor subterane, recoltarea nu este atât de mult influenţată de mersul vremii.
Momentele prielnice pentru recoltarea materiei prime vegetale la plantele medicinale şi aromatice:
continuare pe www.informatii-agrorurale.ro/Camera Agricola
Citeva recomandari pentru tratamente la culturi; Reguli de baza la utilizarea produselor fitosanitare; Combaterea daunatorilor prin mijloace fitoterapeutice
Recomandam aplicarea tratamentelor cu produse complexe care contin atat molecule sistemice cat si de contact (Galben M, Cupertine Super, Drago 76 WP), care in functie de vreme si presiunea infectiei vor putea asigura protectie pe un interval mediu de cca 7 zile.
La CARTOF, in functie de zona, este momentul celui de al doilea tratament sau chiar al treilea. Daca nu a ajuns inca la inflorire se va aplica fungicidul Galben M in doza de 2,5 kg/ha (50 g in 10 l apa). Dupa acest tratament va urma Drago 76 WP 2 kg/ha (40 g in 10 l apa) si apoi Cupertine Super 3,5 kg/ha (70 g in 10 l apa). Daca exista si atac de gandac din Colorado se va introduce in solutia de stropit si insecticidul Mospilan 20 SG 100 g/ha (3 g in 10 l apa). Acolo unde exista imburuienare cu pir sau alte buruieni monocotiledonate se va folosi erbicidul Targa Super in doza de 2 l/ha (50 ml in 10 l apa).
Pentru stimularea vegetatiei si implicit a formarii si cresteri tuberculilor, recomandam utilizarea fertilizantului foliar Last N. Pentru aportul de microelemente si stimularea proceselor metabolice este potrivit Arbofol SUM.
VITA DE VIE. Acum se poate aplica Galben M 2,5 kg/ha sau Cupertine Super 4 kg/ha. Daca cumva s-a instalat mana, se va aplica urgent Drago 76 WP, dupa care la 5 zile sa va intervani cu produsul Cupertine Super. Pentru combaterea acarienilor si a moliei, se va folosi Safran 0.9 l/ha, iar dupa doua saptamani, la urmatorul tratament, se va stropi cu Mospilan 20 SG in doza de 0,2 kg/ha (3g in 10 l apa).
La LEGUME (tomate, castraveti, ardei, vinete) se vor continua tratamentele impotriva manei cu produse complexe alternate cu produse de contact. Dintre produsele de contact recomandam Rover 500 SC in doza de 2 l/ha (20 ml in 10 l apa) si Triumf 40 WG 3,75 kg/ha ( 40 g in 10 apa). Ca insecticide, rezultate bune se vor obtine cu Trebon 30 EC in doza de 0.3 l/ha. Intrucat urmeaza perioada acarienilor, este bine sa se monitorizeze cu atentie culturile si sa se aplice Nissorun 0.5 kg/ha (5 g in 10 l apa).
Pentru toate culturile cantitatea de solutie pe unitatea de suprafata se va ajusta in functie de talia plantelor (cu cat plantele sunt mai mari cu atat se va folosi un volum mai mare de solutie). Intotdeauna pentru mana se aplica tratamente la acoperire si nu se asteapta pana la aparitia primelor simptome pe plante. In perioade critice un produs poate garanta protectie in general 7 zile. Fertilizarile foliare cu produse pe baza de calciu vor creste rezistenta plantelor la boli (Calcifol SUM 5 kg/ha).
Reguli de baza la utilizarea produselor fitosanitare
1 | Depozitati produsele intr-un spatiu corespunzator pastrat sub cheie. | |
2 | Cititi cu atentie inainte de utilizare eticheta produsului, acordand o atentie speciala instructiunilor de folosire si de protectie a muncii. | |
3 | Protejati-va eficace inainte de pregatirea solutiei si de tratament (manusi, ochelari, masca, combinezon, cizme). | |
4 | Verificati cu regularitate echipamentul de stropit si mentineti in buna stare reglajul acestuia. | |
5 | Supravegheati alimentarea masinii de stropit si reglati volumul de umplere al rezervorului (clapeta anti-retur si dispozitiv de preaplin). | |
6 | Clatiti ambalajul de trei ori si goliti apa de clatire in cuva. | |
In timpul aplicarii | ||
7 | Nu tratati langa cursurile de apa si santuri. Tratati pe vreme calma, fara vant puternic, pentru a evita ca solutia de stropit sa ajunga in luciuri sau cursuri de apa, drumuri, locuinte, ferme etc. | |
Dupa aplicare | ||
8 | Aplicati pe parcela tratata restul de solutie din cuva, diluata cu apa de clatire. | |
9 | Curatati echipamentul de protectie. Spalati-va pe maini si faceti un dus. | |
10 | Reciclati ambalajele, predand ambalajele la punctele de colectare organizate prin sistemul SCAPA. | |
11 | Adoptati conceptul si colectati la ferma deseurile si efluentii fitosanitari dupa realizarea dispozitivului dezvoltat de Bayer CropScience, PHYTOBAC©. |
Sfatul fermierului: combate organic daunatorii plantelor
Helichrysum Arenarium, planta ce poate fi folosita in combaterea daunatorilor
In domeniul protectiei biologice a plantelor s-au facut mari progrese in special la culturile legumicole in spatii protejate.
Cu toate acestea trebuie sa admitem ca protectia fitosanitara bio nu se poate realiza la toate culturile si nu se pot combate prin acest mod toti daunatorii si toate bolile.
Exista o serie de factori care limiteaza eficienta acestor tratamente, cum sunt cei climatici: temperatura, umiditatea, lumina.
Daca in spatiile protejate acesti factori se pot dirija, in camp acestia nu pot fi controlati iar combaterea bio se realizeaza mai greu, cu rezultate nu intotdeauna satisfacatoare si cu costuri mari.
Desi combaterea bio este mai scumpa decat cea chimica, ea prezinta avantajul ca evita poluarea mediului si remanenta in plante.
Combaterea biologica utilizeaza substante (feromoni, atractanti, repelenti, etc) si diferite organisme vii pentru distrugerea daunatorilor si agentilor patogeni reducand atacul acestora in culturile legumicole si nu numai.
Combaterea daunatorilor prin mijloace fitoterapeutice
Plantele mature utilizate in astfel de tratamente sunt mai concentrate in substante utile dar si extragerea acestora se face mai greu.
Se recomanda decoctul si macerarea ca procedee de extractie.
Pentru macerarea la rece se recomanda utilizarea apei caldute iar mentinerea maceratului sa se faca undeva, la soare, la peste 40 º C.
Pentru a obtine un macerat mai concentrat si pentru a scurta perioada de macerare, se poate adauga alcool 2%.
Cu cat planta utilizata este mai bine maruntita, cu atat extractia compusilor este mai complexa. Produsele fitoterapeutice se aplica pe timp racoros, de preferat seara. Prepararea solutiilor se face in cantitati care vor fi utilizate la cel mult 2 tratamente, perioada de pastrare fiind foarte scurta si bine ar fi sa se faca intr-un loc racoros, poate chiar la frigider.
Nu aplicati 2 tratamente consecutive ci alternati cu alte tratamente pentru a evita rezistenta bolilor/daunatorilor la substantele aplicate, altfel produsele devin ineficiente pe viitor!
Iata cateva retete fitoterapeutice:
Pelin – 300 g material vegetal + 10 l apa. Se aplica pe plante nediluat si este utilizat ca insecticid repelent pentru acarieni si gandacul din Colorado.
Siminoc (Helichrysum arenarium) – 100 g planta la 5 l apa. Se utilizeaza nediluata la tratarea semntelor (se scufunda cel putin 2 ore) sau aplicata pe plante, combate bacteriozele, infectiile produse de Mozaic si Stolbur.
Otetar (Rhus Typhina) extract alcoolic nediluat folosit ca insecticid.
Tutun (Nicotiana rustica) – 200 g planta + 1 l apa fiebinte se macereaza 24 ore, se filtreaza si se dilueaza cu 9 l apa in care se adauga 50 g sapun de casa si 100 ml spirt 2%. Se aplica pe plante contra larvelor, omizilor si gandacului din Colorado.
Foi de ceapa – panaceu universal in terapia bio. Poti scapa de pureci, viermi sarma, coropisnita, gandacul din Colorado si alte goange. Pentru asta se face un preparat dintr-o parte foi de ceapa si 2 parti apa calda.Se lasa la mecerat cam o saptamana apoi, diluata de 2 ori Solutia se administreaza pe plante. Pentru un efect mai puternic se adauga o lingura – doua de sapun de casa ras. Tot din foi de ceapa, cam o mana, peste care turnam 1,5 l apa fiarta si fierbem cam 5-7 minute. Se lasa sa se raceasca prêt de 2 ceasuri, strecuram fiertura si pulverizam pe plantele blegite.
Tatataneasa – 700 g planta maruntita + 10 l apa clocotita si se lasa la macerat 1 zi. Se strecoara si se adauga 50 ml albastru de metilen. Se stropeste la fiecare 2 saptamani. Combate afidele, fitoftora si putrezirea fructelor.
Afidele sunt cei mai de temut daunatori. Ataca numeroase plante inclusiv cele legumicole si ce este mai rau ca transmit viroze, boli ce nu pot fi tratate la plante. Pentru a scapa de acestia, se fac tratamente cu solutii macerat din coada calului, tataneasa, rostopasca, urzica, pelin dar si utilizarea de entomofagi.
Tratamente cu cenusa sau praf de tuf vulcanic irita insectele si limacsii (melci).
In fitofarmacii gasiti gasiti Deffort sau Alteen neem destinate agriculturii bio.
Usturoiul este un excelent antimicotic, in special pentru fitoftora. Se pun intr-un borcan 500 g usturoi necuratat, tocat marunt si se acopera cu apa. Se lasa 5 zile la macerat la intuneric. Se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Se prepara solutie din 60 ml macerat + 10 l apa statuta + 2-3 linguri de sapun de casa.
Ardei iute (infuzie) – 10-20 bucati se oparesc in apa fiarta si se lasa la infuzat 24 ore, se filtreaza si se aplica pe plante pentru combaterea gandacului din Colorado.
Gandacul din Colorado – se culeg manual de pe frunzele de solanacee si se pun intr-un borcan cu apa ( cam 10 l). Se lasa la macerat 4-5 zile obtinandu-se o solutie concentrata impotriva “fratilor”. Dilutia se face functie de marimea atacului cu 1, 2 sau 3 pahare de solutie concentrata la 1l apa.
Frunze si coji de nuca – 2 kg de material vegetal + 10 l apa se pun la soare 2-3 zile. Se strecoara si se utilizeaza ca atare in combaterea de coleoptere si mai ales gandacul din Colorado.
Inainte de a continua cu sfaturile practice, te invitam sa vezi 3 carti foarte bune si apreciate despre agricultura organica si o carte excelenta ce te ajuta sa identifici corect bolile si daunatorii plantelor
Combaterea microbiologica a daunatorilor
Presupune folosirea de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi) pentru distrugerea daunatorilor, bolilor si buruienilor.
Exemple de combatere microbiologica:
Bacillus thuringensis ataca larve, omizi de lepidoptere (fluturi) dar si gandacul din Colorado
Ciuperca Metarrhizium anisopliae combate gargarita polifaga (Otiorrhynchus). Se comercializeaza sub denumirea BIO 1020.
Verticillium lecanii combate afidele si musculita alba ( Trialeurodes vaporariorum). La fel Entomophora care combate si tripsii.
Combaterea ciupercilor din genul Rhizoctoria si Sclerotium cu preparate obtinute din Trichoderma viridae sau Trichoderma harzianum.
Specia Gliocladium ataca sporii ciupercii Sclerotinia (boala la castraveti).
Fainarea la castraveti se combate cu genul Aphonocladium.
Combaterea daunatorilor prin metode bio
Combaterea daunatorilor prin utilizarea de entomofagi este o metoda biologica ce a dat rezultate bune. Pradatorii fac parte din mai multe ordine de insecte, acarieni si acestia distrug larvele sau insectele adulte daunatoare, hranindu-se cu ele.
Exemple de combatere bio:
Trichogramma evanescens combate buha semanaturilor (Mamestra brassicae) daunator al cruciferelor (varza). Aceasta viespe combate cu succes sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis), insecta polifaga ce ataca atat plantele cultivate (porumb, sorg, floarea soarelui, canepa, hamei) cat si plante din flora spontana (costrei, pelinarita). Viespea paraziteaza ouale de sfredelitor in mod natural si pentru inmultirea ei in masa se utilizeaza ca gazda oua de molia cerealelor. Aceste oua sunt introduse in niste capsule de Ø = 20 mm confectionate din celuloza si amidon. O capsula contine 500 oua. Se recomanda administrarea a 200 capsule/ha.
Phytoseilus persimilis combate paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) care ataca ardeii, castravetii.
Eucarsia formosa combate musculita alba (Trialeurodes vaporariorum) ce ataca diferite culturi
Necesarul de acarieni rapitori la 1000 m² de cultura este de 4000 – 5000 adulti.
Aveti grija la combaterea bolilor si afidelor sa nu folositi substante care au efect negativ asupra acestor acarieni utili.
Afidele se combat cu preparate pe baza de Pirimicarb iar putregaiul cu Dichlofluanid iar fainarea cu Triforine.
Amblyseius cucumensis combate tripsii din cultura.
Combaterea musculitei miniere (Liriomyza bryoniae) cu microviespi din genul Dacnusa si Digliphus. Sunt entomofagi naturali si nu necesita inmultirea lor. Sunt necesari 1-2 indivizi / m² cateva saptamani la rand. Se pot procura de la firme specializate.
Combaterea afidelor cu pradatori ai genului Chrysopa. Se asigura un raport intre pradator si daunator de 1: 10. Se administreaza prin aplicarea in cultura de bucati de tifon pe care se gasesc ouale pradatorului sau se poate face suspensie cu apa + oua si se administreaza cu vermorelul cu o duza cu orificiul de 1,5 mm.
Mararul combate depresia, intareste oasele si creste fermitatea sanilor
Mǎrarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalitatii. Efectele benefice ale mararului au fost mentionate şi în farmacopeea egipteanǎ de acum 5000 de ani.
E o mirodenie este foarte folositǎ în Europa, dar şi în India, unde frunzele uscate de marar folosesc atât la aromatizarea salatelor, fripturilor şi sosurilor cât şi a lichiorurilor şi dulceţurilor.
Efectele mararului asupra sǎnǎtǎţii:
Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mararul este un foarte bun diuretic. Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive, întǎreşte unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C. Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.
Mǎrarul are proprietǎţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, şi dacǎ în timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mǎrarul calma excesul. Se pare cǎ are şi proprietǎţi afrodisiace. Sub formǎ de infuzie mǎrarul stimuleazǎ sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap tusea, stimuleazǎ lactaţia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor şi are acţiune de antiseptic intestinal.
Folosit în îngrijirea dentiţiei, aceastǎ plantǎ curǎţǎ în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind sǎ opreascǎ proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentarǎ, mestecarea frunzelor de mǎrar putând calma durerile.
Un decoct de vin alb în care se adaugǎ frunze de mǎrar poate fi folosit pentru periajul zilnic al dinţilor. Pentru o respiraţie proaspǎtǎ puteţi folosi pentru gargarǎ un decoct din seminţe de mǎrar.
Mǎrarul poate lupta împotriva dispepsiei nervoase şi poate reduce febra, atunci când este administrat sub formǎ de infuzie. Mǎrarul opreşte sughiţul, stimuleazǎ pofta de mâncare şi poate chiar sǎ îmbunǎtǎţeascǎ libidoul şi tonusul general. În cazul retenţiei de apǎ, a spasmelor gastrice, a surplusului de greutate, sau în ulcere, este recomandat a se bea o infuzie de mǎrar de 2 -3 ori pe zi.
Uleiul esenţial de marar, adǎugat în ceai combate gazele intestinale şi balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor şi a problemelor hepatice.
Uleiul esenţial de mǎrar poate opri sforǎitul, fii de ajuns sǎ picuraţi câteva picǎturi de ulei pe un prosop aşezat pe pernǎ.
Cresterea fermitatii sanilor cu tinctura din seminte de marar ?
Cercetatorii de la Universitatea din Osaka afirma ca o cura cu pulbere sau cu tinctura din seminte de marar , timp de 20 de zile, favorizeaza cresterea fermitatii sanilor, pe care-i remodeleaza si carora le accentueaza fermitatea, Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen. Estrogenul incetineste procesul deimbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei.
Reţete naturale pe bazǎ de marar
Infuzia cu marar(folositǎ pentru digestie, insomnie, anxietate): fierbeţi o crenguţǎ de mǎrar într-o ceascǎ de apǎ şi lǎsaţi la infuzat câteva minute. Infuzia trebuie bautacaldǎ.
Apa de mǎrar: adǎugaţi o linguritǎ de seminte de mǎrar mǎcinate într-o ceascǎ cu apǎ fierbinte şi lasaţi sǎ infuzeze câtva ore. Filtraţi şi indulciţi cu miere. Pentru copii reduceţi cantitatea de seminţe la jumǎtate.
Pulberea de marar se obtine prin macinarea semintelor si a inflorescentelor uscate cu ajutorul unei rasnite. Se poate lua de doua ori pe zi cate o lingurita, insa, inainte de a fi inghitita, se tine timp de 10-15 minute sub limba. Tratamentul dureaza 21 de zile.
Tinctura de marar: 100 ml de alcool de 50 de grade, in care se adauga 3-4 lingurite de pulbere de marar. Tinctura de marar se lasa la macerat timp de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Tratamentul cu tinctura de marar dureaza 21 de zile, luandu-se de 3 ori pe zi inainte de mese cate o lingurita de tinctura dizolvata in 100 ml de apa.
Ceai de marar – se prepara o infuzie din doua lingurite de seminte de marar la 250 ml de apa. Ceaiul de marar este un elixir excelent pentru slabit.
Vinul de marar: Pentru tratarea asteniei se prepara un amestec de 20 de linguri de marar si un litru de vin rosu. Se lasa o saptamana la macerat, se filtreaza si se consuma cate 50 ml dupa fiecare masa.
Contraindicaţii şi precauţii
Pe parcursul sarcinii uleiul esenţial de mǎrar poate fi toxic pentru fǎt, de aceea este contraindicat femeilor însǎrcinate, dar şi femeilor care alǎpteazǎ. Uleiul esenţial de mǎrar trebuie folosit în doze mici.
Trebuie administrat cu precauţie copiilor, fiind interzis copiilor sub doi ani.
În utilizarea de lungǎ duratǎ mǎrarul poate deveni neorotoxic.
Principalele beneficii pentru sanatate ale mararului:
1. Te scapa de kilogramele in plus. Mararul este folosit cu succes in regimurile pentru slabit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietatile sale diuretice impiedica retentia de lichide din organism si actioneaza asupra depunerilor in zonele celulitice.
2. Stimuleaza activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspat de marar luate zilnic timp de doua saptamani previne si combate calculii, cistitele si infectiile renale.
3. Calmeaza durerile abdominale. Mararul l actioneaza foarte eficient stimuland toate functiile intestinale si are un puternic efect antispastic. Calmeaza durerile abdominale, limiteaza acumularea de gaze si scuteste nou-nascutul de colici.
4. Benefic sistemului nervos. Mararul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia si readuce bucuria de a trai.
5. Intareste oasele. Semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu dint tot regnul vegetal. O lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei.
6. Sani mai fermi. Frunzele de marar si semintele contin mici cantitati de estrogen – hormonul feminin responsabil de cresterea naturala a sanilor si de intretinerea supletii pielii.
7. Improspateaza respiratia. Mesteca frunze si seminte de marar daca vrei o respiratie proaspata. In plus, semintele au capacitatea de a calma durerile usoare de dinti
Sucul din ţelină reglează hormonii, glandele și activitatea inimii…
Atât frunzele, cât şi rădăcinile ţelinei au virtuţi vindecătoare excepţionale, prin bogăţia de vitamine, enzime, hormoni vegetali şi substanţe aromatice complexe, uşor asimilabile, care exercită efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal şi de reîntinerire generală.
Frunzele se pot prelucra sub formă de suc sau macerat, având însuşiri diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive şi antireumatismale.
Sucul din frunze proaspete este mult mai activ decât sucul din rădăcini. După îndepărtarea peţiolurilor, frunzele se taie mărunt, se adaugă un pahar cu apă rece, se mixează 2-3 minute, se lasă în repaus 15 minute, se strecoară şi se bea, dimineaţa pe stomacul gol şi seara, într-o cură de minimum 24 de zile (nu se depăşeşte cantitatea de 150-200 ml suc concentrat pe zi).
Are efecte deosebite atât intern (în curăţirea sângelui, reglarea hormonală şi febră), cât şi extern (în acnee juvenilă rebelă, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie, afecţiuni oftalmice). De menţionat că timp de 1-2 ore după consumul sucului nu se ia nici un alt aliment. În plus, pe toată durata curei nu se consumă carne, alimente conservate, aditivi alimentari sintetici (E-uri) şi alcool.
Infuzia din frunze (o linguriţă la 200 ml apă clocotită) se bea înainte de mese în cazul bronşitei cronice, tuse veche, răguşeală şi astm bronşic sau după mese în congestie hepatică, litiază renală şi reumatism.
Sucurile din rădăcini, excelent tonifiant
Sucul se obţine din rădăcina rasă sau prin tăiere în felii subţiri sau cuburi care se pun în mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fracţionat în 3 reprize, într-o cură de 15-20 de zile, având efecte în convalescenţă, astenie, surmenaj, nervozitate, febră, reumatism, gută, tuse, catar bronşic, obezitate, de drenor pulmonar şi hepatic şi remineralizant. Extern, se aplică sub formă de comprese pe plăgi, ulcere, cancer de piele, afecţiuni oftalmice şi în gargare contra ulceraţiilor din gură.
Sucul din rădăcini este un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucrează într-un mediu poluat, la cei care consumă multă carne, aditivi alimentari sintetici, tutun şi medicamente de sinteză (se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de 2-3 săptămâni).
Decoct din rizomi şi rădăcini rase (30 g fierte într-un litru de apă timp de 10-15 minute), se bea câte o ceaşcă înainte de mese, având efect stimulator general, nervos, cu acţiuni în tuse rebelă, răguşeală, stări febrile, afecţiuni cardiace, retenţie urinară, litiază renală, digestie lentă, balonări, obezitate, helmintiază, reumatism şi gută.
Sirop din rădăcini de ţelină în amestec cu rădăcini de la alte specii (pătrunjel, sparanghel, fenicul şi ilex), luate în proporţii egale (câte 125 g) care se infuzează în 2,5 litri apă clocotită timp de 10 minute; se adaugă 3.750 g sirop de zahăr, după care se fierbe până la consistenţa siropului; se consumă câte 3-5 linguri pe zi având rol diuretic în albuminurie cronică, litiază renală şi febră intermitentă sau ca gargarism în ulceraţii ale gurii şi gâtului.
Infuzie din ˝ linguriţă seminţe măcinate fin la 200 ml apă clocotită; se infuzează acoperit timp de 10 minute şi se consumă după mesele principale având efecte digestive, tonice şi carminative, eliminând indigestiile şi balonările.
Ţelina în afecţiuni digestive
Atât frunzele, cât şi rădăcinile prezintă o multitudine de proprietăţi terapeutice implicate în dereglări ale aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, întărirea stomacului), iar seminţele au virtuţi carminative şi tonic-aperitive, cu implicaţii în balonări şi aerofagie.
Afecţiunile aparatului digestiv influenţate pozitiv prin tratamente cu ţelină sunt: digestie lentă, icter, ascită, hepatită, arsuri stomacale, ulcer duodenal, balonări digestive, spasme abdominale, gaze stomacale şi intestinale, lipsa poftei de mâncare, intoxicarea sângelui. Tratamentul se face cu seminţe măcinate fin sau cu decoct din rădăcini (o lingură cu rădăcini rase la 200 ml apă, care se consumă înainte de mese).
Sucul de telina și sistemul hormonal la femei
Sucul din frunze verzi de țelină regleaza activitatea ovarelor, dar și a glandelor cortico-suprarenale. Pentru reglarea ciclului menstrual și prevenirea durerilor specifice, se recomandă câte luarea a cate 8-10 linguri de suc de frunze de țelină pe zi timp de 2 saptamani. Sucul de țelină ajută inclusiv la stimularea ovulației și reglarea glandelor suprarenale.
Femeile care suferă de retenție de apă (reținere de apă în țesuturi) sau de transpirație excesivă, pot urma o cură de o lună cu suc de frunză de țelină. Se bea câte 1 pahar mic (50 ml) de suc, de doua ori pe zi, dimineata si dupa masa de pranz
„Inamicul“ stresului
Având proprietăţi antiastmatice, emoliente, expectorante şi febrifuge, produsele din ţelină intervin în drenarea pulmonară, în traheobronşite cronice, astm bronşic, catar pulmonar, combaterea inflamaţiilor secreţiei bronhice, răguşeală, tuse cronică şi transpiraţie excesivă (hidropizie).
Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi acizi organici, ţelina este un ideal tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei şi revitalizant general în perioadele de stres.
Părintele medicinei, Hippocrate, recomanda, în urmă cu 2.500 de ani, să fie folosită ţelina „în tratamentul nervilor zdruncinaţi“.
Având proprietăţi sedative, tonice şi stimulente, ţelina prezintă efecte deosebite în astenia psihică, fizică şi sexuală, în surmenaj, migrene, vertij, stări nevrotice, insomnie şi dureri de cap.
Proprietatea hipoglicemiantă, datorată conţinutului în apioză şi manitol, asigură eficacitatea în diabetul zaharat prin scăderea conţinutului de zahăr din sânge.
Bogăţia în săruri minerale, mai ales în potasiu, magneziu şi fier, dă ţelinei însuşiri deosebite de remineralizare, revigorare şi imunostimulare pentru organismele debile, anemice şi convalescente.
sucul de telina – „Mătura reumatismelor“
Numită „mătura reumatismelor“, ţelina are efecte evidente în reumatismul infecţios, artroze, lumbago şi gută, având rol în eliminarea substanţelor toxice precum şi efecte antiinflamatoare, depurative şi uşor calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă.
Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni cu suc din rădăcini (două pahare pe zi), consumat pe stomacul gol în combinaţie cu suc de morcov. Este eficace şi salata din frunze tăiate mărunt, cu rol depurativ şi curativ.
Pe articulaţiile dureroase (coxartroze, gonartroze) se pun cataplasme cu frunze de ţelină opărite cu apă clocotită şi ţinute timp de două ore, învelite cu celofan şi cu ţesături din lână, având efecte benefice atât în poliartroze, cât şi în cancere de piele şi pe zone depigmentate de vitiligo.
Sucul de ţelină şi morcov, bun pentru regenerarea pielii
Prin proprietăţile antiseptice, cicatrizante şi antipruriginoase, preparatele din ţelină sunt remedii excelente în profilaxia bolilor de piele, cu mare eficienţă în vindecarea de ulceraţii, plăgi tegumentare, degerături, contuzii, vânătăi, sclerodermie, dermatoze alergice, psoriazis şi acnee juvenilă. Pentru aceste afecţiuni sunt recomandate cure de 2-3 săptămâni cu salate bogate în frunze de ţelină sau cu suc din rădăcini (câte ˝ pahar de 2 ori pe zi, luate dimineaţa şi seara, la culcare). Pentru regenerarea ţesuturilor epidermice după răniri şi ulceraţii, la sucul de ţelină se adaugă şi suc de morcov.
La bolnavii de vitiligo, o leucodermatită de lungă durată, este indicat sucul de ţelină (2-3 linguri pe zi, luate dimineaţa pe stomacul gol şi înainte de mese).
Întrucât există în rădăcini un raport ideal între conţinutul de fier şi cel de magneziu, sucul din rădăcina de ţelină ajută la profilaxia cancerului de piele.h3
Mușcata roșie, floare de leac miraculoasa
Binecunoscute ca plante de apartament, mușcatele au proprietăți curative, efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii.
În scop terapeutic, de la mușcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne și florile.
Vă prezentăm câteva remedii cunoscute pe bază de mușcată, pentru următoarele afecțiuni:
1- Mastopatie, fibrom uterin, noduli mamari, detoxifiere – se face o infuzie dintr-o linguriță de frunze verzi, mărunțite la o cană cu apă fierbinte, se lasă 15 minute la infuzat și se consumă pe parcursul întregii zile, cu înghițituri mici. Cura durează 15 zile, după care se face pauză 15 zile și se poate relua. Infuzia se păstrează la cald și nu se depășește doza recomandată;
2- Calculi renali – se face un amestec din 20 ml suc de frunze și flori proaspete de mușcată, 50 g miere de albine, 20 ml tinctură de propolis și 100 ml vin roșu organic, ceva mai tare, care se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un recipient din sticlă, la frigider. Se consumă câte o lingură de macerat de 2 ori pe zi, înaintea meselor principale cu 30 de minute, timp de 14 zile, după care se face pauză 14 zile și se poate relua, la nevoie. Preparatul are 3 luni termen de valabilitate și se păstrează numai la frigider;
3 – Acnee – se toacă mărunt, după care se zdrobesc câteva frunze de mușcată, apoi se aplică pe zonele afectate pentru 15 minute și se clătește cu apă călduță;
4 – Otită – se iau câteva frunze palmate de mușcată și se face suc, după ce, în prealabil, au fost spălate bine și zvântate. După ce urechea a fost curățată bine, se pune o picătură de suc în ureche, zilnic, până la vindecare. Pe întreaga perioadă a tratamentului nu se vor umezi urechile cu apă;
5 – Cataractă – se pun 1-2 picături de suc din frunze în colțul ochiului bolnav.
Ceaiul de cimbru te scapa imediat de tuse si febra
Ceaiul de cimbru este folosit inca din timpuri stravechi in tratarea problemelor respiratorii, multumita unui ulei volatil foarte important, numit timol, care actioneaza ca un compus antiseptic.Cimbrul este o planta perena comestibila, cu frunze mici si verzi si flori de culoarea lavandei. Cel mai bun lucru este ca aceasta planta poate fi recoltata in orice perioada a anului, chiar daca iarna radacinile sunt inghetate si uscate, iar recoltarea necesita mai multa atentie .
De obicei, cimbrul nu este atacat de daunatori, dar, daca planuiti cultivarea acestuia in curtea proprie, aveti grija la mustele verzi.
Proprietatile ceaiului de cimbru
Ceaiul de cimbru este de obicei introdus in tratamentele impotriva tusei, racelii si febrei, dar sa tinem cont si de proprietatile anti-fungice ale acestuia. Multumita acestei calitati, ceaiul de cimbru este folosit in tratarea ciupercii numite „piciorul atletului” si in alte boli ale pielii. Desi oamenii obisnuiau sa bea ceai de cimbru inca din Antichitate, pentru proprietatile sale vindecatoare, timolul, un compus organic ce se gaseste in aceasta planta, a fost abia recent descoperit.
Beneficiile ceaiului de cimbru sunt multe, incepand cu minunatul ajutor pe care acesta il ofera in bolile respiratorii, cum ar fi inflamarea laringelui sau meteorismul. De asemenea, ceaiul de cimbru este un remediu pentru durerile menstruale, dar si pentru simptomele premenstruale. Timolul din acest ceai de cimbru este folosit de marile companii pentru a produce apa de gura ce trateaza infectiile gingiilor si alte inflamatii ale tractului respirator.
Ceaiul de cimbru are efect expectorant si este prescris de multi medici ca un ajutor in cazul curatarii plamanilor de mucus. Sa nu uitam de beneficiile pe care le aduce ceaiul de cimbru in tratarea unor probleme ale tractului digestiv cum ar fi meteorism excesiv, greata, colici, indigestie si pierderea apetitului. In afara de asta, puteti aplica funze de cimbru pe taieturi si pe rani deschise pentru a dezinfecta zona afectata.
Mod de preparare corect
Sa prepari ceaiul de cimbru este usor. Daca doresti sa obtii doua cani de ceai, ai nevoie de doua cani de apa fierbinte si doua linguri de frunze de cimbru. Pentru inceput, tai frunzele de cimbru si pui apa fiarta peste ele. Le lasi la infuzat 10 sau 15 minute, in functie de cat de concentrat vrei sa fie ceaiul. Il poti bea cald sau il poti pune la frigider pentru mai tarziu. In orice caz, nu lasa plantele sa fiarba prea mult; plantele fierte isi pierd proprietatile curative si s-ar putea sa nu mai aiba niciun efect asupra organismului tau.
Efectele secundare ale ceaiului de cimbru
Conform multor botanisti, consumul excesiv de ceai de cimbru poate duce la aparitia unei reactii alergice in corp sau poate chiar creste nivelul de toxicitate. De asemenea, daca sunteti alergic la rozmarin, busuioc, isop, oregano si telina, veti fi alergic si la acest ceai. Cel mai bine ar fi sa consultati medicul inainte de a incepe un tratament pe baza de ceai de cimbru. Daca nu cunoasteti alimentele la care sunteti alergic, consultati un specialist inainte de a urma orice tratament pe baza de plante.
Contraindicatiile ceaiului de cimbru
Nu beti ceai de cimbru daca sunteti insarcinata sau alaptati. De asemenea, daca aveti varsaturi, este bine sa contactati medicul inainte de a lua alte masuri.
Din moment ce ceaiul de cimbru are un efect expectorant semnificativ, este bine sa il consumati in cantitati mici pentru a evita ulcerul sau alte probleme gastrice. In general, ceaiul de cimbru nu duce la complicatii cand cantitatea este mai mica de doua cani pe zi.
Asadar, daca ai gatul imflamat si esti gata sa incerci un remediu naturist, ceaiul de cimbru poate fi raspunsul la problema ta.
Acorda atentie indicatiilor noastre si bucura-te de proprietatile acestui ceai!
De ce trebuie sa pui FRUNZE de DAFIN in mancare
Dafinul este originar din Levant şi în prezent este cultivat mai ales în regiunile mediteraneene. Florile sale, de culoare gǎlbuie, poziţionate pe axul frunzei, sub formǎ de bucheţele.Medicii greci foloseau mult frunzele şi fructele de dafin. Dafinul era un simbol al victoriei în antichitate, fiind dedicat lui Apolo. Sub formǎ de coroniţe(lauri) era oferit poeţilor şi generalilor victorioşi.
Frunzele de dafin, în formǎ de lance, degajǎ o aromǎ puternica, fiind foarte bogate în uleiuri esenţiale, uleiuri ce ii conferǎ proprietǎţi medicinale miraculoase. In zilele noastre dafinul este recunoscut pentru efectele sale antiseptice, antivirale şi bactericide.
Este un remediu eficace împotriva plǎgilor, aftelor şi abceselor dentare si este considerat un sedativ natural. Infuzia are o acţiune beneficǎ asupra sistemului nervos, aducând echilibrul în caz de anxietate sau depresie. Stimuleazǎ digestia leneşǎ, creşte pofta de mâncare, combate fermentaţia. Este recomandat ca un expectorant foarte preţios în rǎceli şi bronşite. Scade febra, si este folosit cu succes în combaterea bronşitelor, laringitelor, faringitelor, precum şi a gripei.
FRUNZELE DE DAFIN folosite pentru UZ INTERN
Digestie grea (atonie digestiva) – Se pune in mancarei 1-2 frunze de dafin. Se face tratament naturist cu foi de dafin vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara.Cei care au incercat aceasta metoda de fortificare a digestiei cu frunze de dafin spun efectele de intarire a digestiei sunt remarcabile
Dureri stomacale: O alta reteta care ajuta si pentru combaterea durerilor stomacale: 2 frunze de dafin se fierb 4-5 minute impereuna cu 5-6 cuişoare. Se consuma 2-3 căni pe zi. Efectul curativ ar trebui sa se vada foarte repede.
Foi de dafin pentru Infecţii intestinale – se ia după fiecare masă câte o linguriţă cu ulei de dafin ajutând astfel la distrugerea germenilor patogeni din intestine şi la calmarea durerii.
Intoxicaţii – 15 – 25 frunze de dafin se pun la 200 ml(o cana) apă clocotită. Se acopera infuzia 15 minute iar apoi se strecoară. Aceasta infuzie cu foi de dafin are efect antivomitiv imediat. Ca sa aiba efect este nevoie ca persoana care are nevoie de acest preparat să bea toată cantitatea cu infuzia de frunze dee dafin pe loc.
Folosirea foilor de dafin pentru Normalizarea nivelului glicemiei cand nu este prea mare – se pun 12 frunze de dafin la 500 ml de apă şi se fierb la foc mic timp de 15 minute. Preparatul, împreună cu frunzelede dafin, se peune apoi într-un termos, unde se lasă timp 2 ore, după care se împarte în 3 porţii egale, ce ajung pentru un tratament de 3 zile. O porţie se consumă de-a lungul a 12 ore, altfel se poate provoca hemoragie internă. După o săptămînă de pauză, se beau celelalte 2 porţii, pe parcursul a 2 zile. În zilele de tratament se respectă dieta vegetariană.
Tratamentul se poate face doar o singura data pe an.
Gastralgii – see foloseste undecoct din foi de dafin în care se adauga si 1 lingurita cu cuişoare, sau se poate lua intern câte 1 linguriţă de ulei de dafin în cazul durerilor.
I s-au decoperit şi virtuţi diuretice şi antireumatice. Pulberea din frunze de dafin are proprietatea de a scǎdea febra.Este folosit cu success în dispepsie, balonare şi gastro-enterite.
Din fructele de laur se extrage un ulei gras, consistent, ca un unt. Acesta este folosit la prepararea de unguente şi emulsii analgezice, folosite în cazurile de artritǎ, reumatism şi dureri musculare.
• Ceaiul de dafin curata sinusurile si amelioreaza indigestia
• Macerarea, 24 de ore, a frunzelor de dafin in untura topita proaspat si apoi stoarse devine rezultatul unei alifii care poate sa amelioreze puseurile de reumatism ale articulatiilor.
• Frunzele de dafin arse pe jaratic produc un miros foarte frumos in camera si alunga insectele.
• Mestecand o frunza de dafin putem vindeca rapid o stomatita
• Decoctul obtinut din frunze de dafin si baut pe parcursul unei zile are darul de a intari sistemul imunitar
Citeste si: Dr.OZ: Bicarbonatul, un produs minune pentru sănătate şi frumuseţe
• 20-30 frunze de dafin oparite cu o cana de apa clocotita si infuzate 20 minute pot fi folosite cu succes in caz de intoxicatie si otravire pentru ca duc la un efect vomitiv instantaneu
• Cate o frunza de dafin mestecata pe stomacul gol dimineata, la pranz si seara se amelioreaza digestia
• Frunzele de dafin oparite cu apa clocotita reprezinta, dupa racire, gargara pentru vindecarea raguselii si a infectiilor gingivale
Uleiul din fructele de dafin este o armǎ redutabilǎ împotriva insectelor şi paraziţilor, puricilor şi acarienilor.
Uleiul de dafin poate fi şi ca un produs pentru îmfrumuseţare. Este suficient sǎ diluaţi câteva picǎturi în apa de baie (este iritant, aşa cǎ nu il utilizaţi în stare purǎ). Este indicat mai ales pentru tenul gras şi pentru pǎrul degradat, echilibrând tenul şi stimulând regenerarea firului de pǎr.
Reţete naturale cu frunze de dafin
Ulei din frunze de dafin pentru reumatism
Mǎrunţiţi 100 g de frunze uscate de dafinşi adǎugaţi-le în 100 g de alcool, pǎstraţi într-un vas bine închis timp de 24 de ore. Adǎugaţi apoi un litru de ulei de mǎsline şi încǎlziţi pe bain-marie timp de 6 ore. (baia de apǎ nu trebuie sǎ fiarbǎ). Pǎstraţi acest preparat într-un loc rǎcoros.
Infuzia de dafin
Infuzaţi 125 g de frunze într-un litru de apǎ. Este uneori folositǎ pentru frecţii împotriva nevralgiilor.
Caracatița și hidra. Estul și Vestul
Alin FUMURESCU

…deși trebuie să mărturisesc că ideea mi-a venit urmărind noul serial sud-coreean, The Squid Game, care s-ar traduce prin Jocul calamarului. Cum însă, în mentalul european, „caracatița” are un impact emoțional mult mai mare decît „calamarul”, iar aci nu vorbim despre zoologie, prefer imaginea caracatiței celei a calamarului. În definitiv, cînd vorbesc despre tentaculele corupției, să zicem, europenii cel puțin nu se gîndesc la „calamar”, ci la „caracatiță”. Nu întîmplător, serialului italian de succes și în România despre mafie îi spunea La piovra, nu Il calamaro.
Pentru cei care nu l-au văzut (din cîte înțeleg, serialul sud-coreean poate fi urmărit și-n România), în The Squid Game e vorba despre nici mai mult, nici mai puțin de 456 (patru-cinci-șase) de oameni disperați financiar, care acceptă de bunăvoie și nesiliți de nimeni să intre într-o serie de jocuri „copilărești”, în care însă perdanții nu își pierd (sic!) doar inocența, ci și viețile, în speranța cîștigării unei averi fabuloase. De-ndată ce participanții realizează că se joacă pe viață și pe moarte fără ghilimele și fără metafore, se întîmplă ce era de presupus – se intră în logica instinctului de supraviețuire. În pojghița de civilizație apar imediat primele fisuri, care se adîncesc rapid, pe măsură ce scade numărul participanților și crește suma pusă în joc. Frica de moarte, mînă-n mînă cu lăcomia, funcționează aidoma unui incubator de ouă de Tyrannosaurus Rex. Cojile se sparg, iar dinlăuntrul fiecăruia se ivește monstrul. Creierul reptilian.
Fără a da prea multe detalii, „mesajul” filmului e, la o prima vedere, unul cu accente creștine: „Cînd sînt slab, atunci sînt tare” și „Cei din urmă vor fi cei dintîi”. Ceea ce mi se pare, însă, cu adevărat interesant nu e mesajul, ci „mediul” de comunicare: competitorii sînt îmbrăcați în aceleași uniforme (albastre) și le este interzis să-și folosească numele. Devin egali, dar își pierd identitatea. La rîndul lor, „gardienii” sînt și ei îmbrăcați în uniforme (roșii) și poartă măști pe care, dacă le scot, își pierd (și ei) viața. Interșanjabili și ei. „Gradele” armatei de paznici sînt indicate printr-un cerc, un triunghi sau un pătrat vopsit pe mască. Fără alte zorzoane, simplu și eficient. „Capul” întregii operațiuni e unul singur, la fel și capul armatei de paznici, cu drept indisputabil de viață și de moarte asupra „jucătorilor” și „gardienilor” deopotrivă, mascat și el. Fără chip și el. Asta e caracatița. Acesta e statul autoritar – paralel sau nu. Statul cu un singur cap și milioane de tentacule, toate anonime, statul în care ordinele se execută, nu se discută. Iar dacă se discută, se execută. Statul pe care comunismul a încercat zadarnic să îl impună în Vest. Statul care se bucură în continuare de succes în Est. Gîndiți-vă doar care sînt primele trei partide cîștigătoare la ultimele alegeri din Rusia.
În Vest, un alt monstru bîntuie imaginarul colectiv încă din Grecia antică – hidra, înlocuită în Evul Mediu de către balaurul cu șapte sau nouă capete. E un monstru „pe dos” față de caracatiță. Aici avem de-a face cu prea multe capete pentru un singur trup. Democrații din ziua de astăzi s-ar putea întreba de ce-ar fi această făptură un monstru – nu e oare imaginea însăși a democrației în care mai multe capete conduc poporul sau corpul politic, pentru a folosi o altă imagine datînd tot din Evul Mediu, dar propagată pînă în modernitate? Ce poate fi monstruos aici? Și totuși, vechii grecii, celebrați ca „inventatorii democrației”, au născocit și mitul hidrei cu nouă capete, așa că poate s-ar cuveni să luăm hidra mai în serios.
Ce știm despre hidra antichității? Că trăiește într-o mlaștină, lîngă Lerna, își are sălașul într-o văgăună sau peșteră și după fiecare cap tăiat îi mai cresc două. Simplu spus, încercările de a o ucide nu fac decît s-o întărească. În contradistincție cu hidra din mlaștină, caracatița trăiește în oceanul uriaș și misterios, dar își are și ea văgăunile ei. Și ei, zice-se, îi cresc tentaculele după ce sînt tăiate, precum șopîrlelor cozile. Hidra e într-atît de periculoasă încît nici măcar Hercule n-o poate dovedi singur, ci are nevoie de ajutorul nepotului Iolaus, care arde (cauterizează?) rana după fiecare cap retezat, prevenind astfel creșterea altor două. Focul, însă, nu poate acționa în ocean, așa că tentaculele caracatiței vor continua să crească atîta vreme cît capul trăiește. Iar capul nu poate fi distrus cîtă vreme rămîne mascat (necunoscut). Ultimul cap al hidrei, ne spune povestea lui Hercule, e capul nemuritor, așa că trebuie îngropat sub o piatră care nu poate fi ridicată.
Mitul hidrei a supraviețuit democrației ateniene. În Evul Mediu, hidra s-a transformat într-un balaur cu mai multe capete, povestea a îmbrăcat variante multiple, numărul capetelor s-a înmulțit sau a scăzut, dar ideea de bază a rămas aceeași: 1) corpul cu mai multe capete e nu doar monstruos la vedere (atunci ar fi vorba doar de circ), ci și periculos faptic, pentru că te poate omorî; 2) încercările clasice de asasinare, prin decapitare, nu fac decît să întărească monstrul prin multiplicarea capetelor; 3) monstrul poate fi răpus doar de către un erou (vreun cavaler fără de pată și fără de prihană, Prîslea cel Voinic, ș.a.m.d.) și doar printr-o strategie neobișnuită (ceea ce astăzi s-ar numi „thinking out of the box”). Iar, dacă vreți să complicăm și mai mult această metaforă, să ne amintim că-n multe povești pericolele pentru erou încep de-abia după uciderea balaurului cu mai multe capete, și ele vin nu de la monștri, ci de la oameni invidioși și vicleni. (Notă: basmul popular cules de Ispirescu, cu Balaurul cu șapte capete, e mult prea încărcat de simboluri – tovarășii voinici, focul, ciclopii din peșteră etc. – pentru a putea fi discutat acum.)
Și, dacă încă mai credeți că vorbesc despre povești, amintiți-vă cum se discuta cu admirație despre gestionarea chinezească a „crizei COVID” sau cum populismul și nostalgia autoritarismului merg în Vest mînă în mînă cu apelurile la democrația directă și la egalitarism. Un alde Putin merge mînă-n mînă cu o alde Greta Thunberg, caracatița își întinde tentaculele spre hidră și invers. Caracatița omoară prin sufocare. Hidra omoară prin otrăvire (de aceea Hercule își înmoaie săgețile în veninul hidrei – pentru a-și putea ucide mai ușor viitorii dușmani; veninul hidrei e foarte eficient). Vorba poetului, „c-o moarte toți sîntem datori, dar nu-i totuna …”. Prinși între caracatiță și hidră, ce-alegem?
Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).
Cărțile laureatului Nobel Abdulrazak Gurnah, la Ed. Litera

Scriitorul Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar, este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021. Academia Suedeză i-a acordat această distincție pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”.
Cărțile sale, Paradise (1994), By the Sea (2001), Desertion (2005) și Afterlives (2020) se află în curs de apariție la Editura Litera.
„Este o bucurie și o onoare să adăugăm în portofoliul Editurii Litera un scriitor valoros, cum este cîștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta. Abdulrazak Gurnah și-a dedicat întreaga carieră de scriitor examinării multiplelor moduri în care ființele umane trăiesc exilul, un subiect pe cît de delicat, pe atît de actual. Sîntem nerăbdători să le oferim cititorilor noștri cît mai curînd patru dintre cele mai apreciate romane ale scriitorului de origine tanzaniană.” (Dan Vidrașcu, Director General Editura Litera)
Abdulrazak Gurnah s-a născut în Zanzibar în 1948, iar la vîrsta de 18 ani a fugit de opresiunea politică și s-a stabilit în Anglia. Autor a numeroase povestiri și eseuri, precum și a 10 romane, el a scris despre exil, despre momente istorice importante și rupturi sociale devastatoare. Romanele sale se desfășoară în spațiile intime ale familiilor, tovărășiilor și prieteniilor: acele spații care sînt hrănite de dragoste și datorie, dar care sînt vulnerabile prin însăși natura lor.
În anul 2006, Abdulrazak Gurnah a fost ales membru al Royal Society of Literature. A avut două nominalizări la Booker Prize pentru romanele Paradise și By the Sea. Este al cincilea scriitor de origine africană distins cu Premiul Nobel pentru Literatură după Wole Soyinka (Nigeria, 1986), Naghib Mahfuz (Egipt, 1988), Nadine Gordimer (Africa de Sud, 1991), J.M. Coetzee (Africa de Sud, 2003).
Abdulrazak Gurnah este al treilea scriitor contemporan distins cu Premiul Nobel pentru Literatură publicat la Editura Litera, după Svetlana Aleksievici (2015) și Alice Munro (2013).
***
În 1989 lua ființă, la Chișinău și București, Editura Litera. S-au împlinit, așadar, 32 de ani de existență. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, Litera a editat 9000 de titluri, într-un tiraj total de peste 50 de milioane de exemplare. Acoperind practic toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea produselor sale, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte din România.
Sute de foști parlamentari, în frunte cu Adrian Năstase și Gabriel Oprea, își cer în instanță pensiile speciale înapoi

Gargara -abureala …Iliescu, Roman, Voican Voiculescu, Măgureanu și Miron Cozma, inculpați în Dosarul Mineriadei
iliescu.jpg

Toți cei menționați sunt acuzați de infracţiuni contra umanităţii, mai exact, de reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de oameni.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
În dosarul Mineriadei a fost pusă în mişcarea acţiunea penală, pentru infracţiuni contra umanităţii, şi faţă de amiralul în rezervă Emil Dumitrecu, la data săvârşirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazemir Benedict Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru în iunie 1990, Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”.
De asemenea, au fost puşi sub acuzare Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne.
În aceeaşi cauză, procurorii militari efectuează în continuare urmărirea penală faţă de alţi 18 suspecţi, tot pentru infracţiuni de crime împotriva umanităţii.
Amintiri de neuitat – Paleologu: Iliescu e responsabil pentru Mineriadă, o catastrofă ce a provocat un exod masiv de elite

Theodor Paleologu apreciază redeschiderea dosarului Mineriadei din iunie ’90: „Slavă Domnului că se redeschide această anchetă, pentru că e un mare scandal felul în care s-a… mă rog, nu zic muşamalizat, că în conştiinţa publică, ce s-a întâmplat în iunie ’90 a rămas o oroare, este absolut odios ce s-a întâmplat atunci, deci n-a dispărut din conştiinţa publică, însă felul în care au fost îngropate aceste dosare e absolut scandalos (…). Ancheta va trebui să vizeze şi acei magistraţi care au îngropat aceste dosare, ascultând de ordinele politice pe care le-au primit”.
În opinia sa, Mineriada din 13-15 iunie 1990 „a fost o catastrofă care ne-a ţinut pe loc foarte mult, a provocat un exod masiv de oameni care au fost dezgustaţi de ce s-a întâmplat atunci şi oripilaţi pe bună dreptate şi au plecat, sunt zeci, sute de mii de oameni, în general foarte bine educaţi, care au plecat atunci. Deci a fost un prim mare exod de elite, provocat de Mineriadă. Fără a mai vorbi de prăbuşirea totală a credibilităţii României pe plan internaţional pentru câţiva ani”.
Întrebat dacă Ion Iliescu mai poate fi tras la răspundere pentru Mineriada din iunie ’90, la 25 de ani după acele evenimente, Theodor Paleologu a răspuns: „Evident că poate fi tras la răspundere. Sigur că intervin diferite considerente, cum ar fi vârsta lui. Nu mă bag să spun păreri, nefiind specialist în chestiunile acestea de Drept, plus că ar trebui să cunosc mult mai bine dosarul în detaliile lui, ceea ce nu e cazul. Sigur că el poate invoca diferite circumstanţe nu zic atenuante în privinţa faptelor, dar e, mă rog, vârstă, timp care a trecut şi aşa mai departe. Totuşi, responsabilitatea ştim cu toţii că o are şi ştie şi el, de fapt. Ce este însă siderant este cum repetă mereu aceleaşi formule propagandistice din 1990, cu elementele destabilizatoare, cu elementele fasciste, toate balivernele astea, care nu fac decât să adauge o notă grotescă întregii apărări din partea lui. Eu mă mir că nu-şi dă seama, că nu poate repeta aceleaşi lucruri la infinit”.
Fostul preşedinte, Ion Iliescu, este urmărit penal în dosarul Mineriadei din iunie 1990, alături de alte persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii.
Ca să fie admisă în UE, României i s-a cerut să își distrugă economia. Cei care au condus țara n-au subminat-o, ci au distrus-o. Această infracțiune nu există în Codul Penal
Uniunea Europeană nu avea nevoie de o țară în care industria și agricultura să funcționeze la parametri europeni. Ca să fie admisă în UE, României I s-a cerut să își distrugă economia și Iliescu & company au acceptat. Ei n-au subminat economia, ci au distrus-o. Această infracțiune nu există în Codul Penal.
Jalea din economie
În 1990 România avea o economie autarhică, suficient de dezvoltată ca să se poată descurca fără să importe mare lucru. În schimb aveam un export cu un excedent dintre cele mai mari din lume. România prin lege nu mai exporta materii prime de niciun fel, ci numai produse prelucrate, care incorporau în ele cât mai multă muncă şi creativitate, dând astfel de lucru la toată lumea. Bunăoară, de ani de zile din România Socialistă nu se mai exporta cherestea sau buşteni, ci numai mobilă sau alte produse rezultate din prelucrarea superioară a lemnului.
Simbolul şi imaginea cea mai grăitoare a potenţialului economic românesc ne-o oferă Casa Poporului, clădire gândită să fie cea mai mare din lume, aşa cum chiar şi este. Semnificativă este ambiţia lui Nicolae Ceauşescu de a folosi la construcţia acestui palat fără egal de majestuos şi de impozant, numai produse ale economiei româneşti, începând cu utilajele folosite în procesul de construcţie – macarale, escavatoare, camioane, benzi rulante etc., şi terminând cu materialele de finisaj: marmură, mobilier, covoare, candelabre etc. Această economie prosperă permisese statului român să se achite de datoria externă contractată în anii ’70. Nota bene: Acel împrumut a fost folosit numai pentru investiţii, pentru dezvoltare, pentru tehnologie de ultima generaţie.
În primăvara anului 1989 Nicolae Ceauşescu anunţă achitarea datoriilor externe şi emite una dintre cele mai ciudate legi, o lege care interzicea pe viitor guvernului român să mai contracteze împrumuturi externe. Iar pentru ca şocul produs astfel marii finanţe mondiale să fie complet, Ceauşescu iniţiază împreună cu Libia şi Iran înfiinţarea unei bănci care să dea credite ţărilor în curs de dezvoltare cu o dobândă de 3%. De ce 3%? Poate pentru că aceasta era dobânda percepută de CEC de la cetăţenii români!… O dobândă de vis în zilele noastre…
Succesul politicii economice duse de Ceauşescu avea în spate şi anii îndelungaţi în care biet românul a trebuit să strângă cureaua până le refuz, să dârdâie de frig şi să îndure o serie lungă de umilinţe. Dar aceasta era partea nevăzută a lucrurilor, cealaltă, spectaculoasă, evidentă în statistici şi în mulţimea de construcţii civile şi industriale de pe întreg cuprinsul României, ameninţa să devină un exemplu contagios pentru ţările aspirante la un statut de demnitate naţională! Unde ar ajunge marea finanţă mondială dacă toate ţările ar adopta modelul românesc şi ar interzice prin lege guvernului să mai aibă de-a face cu Fondul Monetar Internaţional sau cu Banca Mondială?!…
Ba mai mult, pentru ceea ce făcuse, Nicolae Ceauşescu trebuia şi pedepsit. Crezuse în capacitatea românilor de a-şi industrializa economia, de a o face performantă şi capabilă să concureze pe piaţa internaţională economii şi produse economice cu o mare tradiţie. Pentru potenţialul economic la care România ajunsese, Nicolae Ceauşescu se considera îndreptăţit să ceară pentru România un loc la masa sau în clubul ţărilor dezvoltate! Refuzul şi reţinerea acestora era evident. În primăvara aceluiaşi an fatidic 1989, presa internaţională face cunoscut că România este capabilă să producă arme nucleare, bombe atomice, aspirând astfel la intrarea în grupul atât de select şi de restrâns al ţărilor posesoare de armament atomic, alături de SUA, URSS, Anglia, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi… şi cam atât!
Repet: România lui Nicolae Ceauşescu devenise un exemplu periculos, care punea în discuţie sistemul financiar mondial, căci dovedea posibilitatea şi deopotrivă necesitatea ca o ţară care vrea să se dezvolte să o facă fără ajutorul şi asistenţa otrăvită a finanţei mondiale. De aceea experimentul românesc trebuia curmat, iar Ceauşescu pedepsit în mod exemplar: cine va mai face ca el, ca el s-o păţească! Cine va mai îndrăzni să conceapă o dezvoltare economică fără controlul şi asistenţa finanţei mondiale, internaţionale, nu va reuşi decât să-şi ducă ţara la dezastru! …Cam aceasta este învăţătura de minte, mesajul pentru liderii ţărilor mici şi mijlocii al spectacolului de la Târgovişte din 25 decembrie 1989.
Numai că asasinarea lui Ceauşescu nu avea niciun sens dacă România rămânea mai departe în posesia potenţialului economic la care o ridicaseră cei 25 de ani de dictatură ceauşistă. („Dictatură de dezvoltare”, după expresia lui Viorel Roman.) Aşa că după asasinarea aproape rituală a lui Nicolae Ceauşescu s-a trecut la distrugerea rezultatelor dobândite prin politica acestuia, adică s-a trecut la demolarea sau înstrăinarea obiectivelor economice construite de români după 1965. Acesta a fost scopul ultim şi propriu zis al „Revoluţiei” din decembrie 1989. Sub pretextul privatizării s-a produs un jaf fără egal în istoria României.
Dar, atenţie! Nu jaful a fost scopul principal al privatizării. Când în casă îţi intră hoţii şi îţi fură un tablou, îţi rămâne speranţa că poliţia va recupera tabloul şi îl vei primi înapoi. În cazul României, marii profitori ai privatizării nu au avut onestitatea şi comportamentul normal al …hoţului cinstit, de dintotdeauna, care fură ca să se folosească de obiectul furat, substituindu-se proprietarului. Ci noii proprietari, majoritatea „investitori străini”, au cumpărat pe bani puţini fabrici, uzine, clădiri etc., iar după ce s-au văzut proprietari au trecut la demolarea rapidă a acestora, astfel că în momentul de faţă dacă statul român ar încerca să ia înapoi fabricile şi uzinele care s-au privatizat în mod fraudulos, vom constata că acele uzine falnice au fost demult demontate şi vândute la fier vechi, inclusiv utilaje de mare tehnologie care în 1990 reprezentau ce era mai nou şi mai performant în domeniu.
Suntem victimele unei diversiuni şi manipulări cinice atunci când peste tot se vorbeşte de marii corupţi care au cumpărat de la stat pe mai nimic complexe industriale inestimabile. Adevărata tragedie a României o constituie mulţimea de obiective economice care au fost scoase din funcţiune, producând astfel milioane de şomeri, iar după aceea au fost demolate, distruse, astfel că azi, dacă am vrea, nu mai avem ce re-pune în funcţiune.
Un hoţ normal, când te fură, o face din lăcomie, din dorinţa câştigului uşor, nemuncit. Dar cine îţi intră în casă şi pleacă cu mâinile în buzunar fără să ia nimic, dar lasă în urmă prăpădul, distrugând tot ce aveai mai de preţ în casă, acela nu este un ins corupt, un ins stăpânit de o josnică lăcomie nesăţioasă, ci este un individ care te urăşte! Care nu poate suporta să te vadă în rândul lumii, căruia orice succes al tău „îi stă în gât”!
Încă o dată: privatizarea de după 1990 s-a transformat în jaf neruşinat! De pe urma căruia s-au îmbogăţit o mână de „întreprinzători”. Dar nu din pricina acestor delapidatori am ajuns azi în situaţia de faliment al statului. Azi statul român nu mai are de unde colecta la buget impozite şi alte dări către stat, azi statul român a ajuns să se împrumute la finanţa mondială ca să aibă din ce plăti pensiile şi salariile bugetarilor. Această catastrofă au produs-o acei „întreprinzători” care au sistat procesul de producţie, care au distrus sau au scos din ţară utilajele aflate în dotarea uzinelor vândute „cu un dolar”. Nu preţul mic cu care s-a vândut IMGB-ul contează cel mai mult, ci diminuarea producţiei acestui mare combinat industrial, al cărui aport la bugetul statului şi la fondul social a scăzut de zeci de ori. Singură producţia de şomeri a IMGB şi a întregii noastre economii a crescut după 1990 în cifre de neimaginat înainte de 1990.
Pe scurt, guvernanţii de după 1990 nu au urmărit privatizarea economiei româneşti, ci distrugerea acesteia. Dintr-o ţară industrială cu o economie autarhică prosperă, cu excedent în balanţa comerţului exterior, România post-decembristă s-a transformat într-o ţară bananieră de consum, piaţă pentru producţia de marfă a altor ţări, o ţară îndatorată până peste cap finanţei mondiale.
România este azi o colonie. Atât prin nivelul economiei, cât şi prin maniera în care este guvernată de partide şi politicieni aserviţi altor interese decât cele autentic naţionale.
România este o ţară ocupată. Ocupată şi redusă la ascultare nu de armatele altor state, nu prin forţa armelor, ci prin forţa tratatelor şi contractelor semnate de guvernanţii noştri. Ei se menţin la putere cu sprijinul discret, dar atât de eficient, al celor care beneficiază de pe urma trădării, a vânzării de Neam şi Ţară.
În acest context plasez răul pe care l-a provocat Petre Roman. Ca prim ministru, Petre Roman a declanşat planul de distrugere a economiei româneşti. Planul acesta l-au întocmit probabil alţii, în alte cancelarii, din străinătate. Petre Roman s-a făcut unealta acestui plan criminal, dar a pus şi multă pasiune personală, astfel că deseori a ţinut să asiste personal la casarea unor utilaje de mare performanţă. Probabil că a făcut-o şi de teama ca nu cumva să să se găsească vreun român care să saboteze demolarea economiei româneşti declanşată de fiul cominternistului Valter Roman, agent dovedit al antiromânismului bolşevic! Dezvăluirile făcute de istorici ca Gheorghe Buzatu despre sensul profund antiromânesc al activităţii lui Valter Roman în Comintern ne obligă ca din această perspectivă, a anti-românismului funciar şi dezgustător, să analizăm şi prestaţia ca prim ministru a lui Petre Roman. Declaraţia sa despre „industria românească, o grămadă de fiare vechi”, descalificantă pentru un inginer, nu era decât expresia programului de distrugere a industriei româneşti la care se angajase cu o dăruire de netrebnic!
Distrugerea sistemului de irigaţii este tot opera sa! „Ne costă mai puţin să importăm grâul, decât să-l irigăm!” a decretat marele economist în 1991… Ce căuta în fruntea guvernului României acest ins mediocru, activist slugarnic la Centrul Universitar PCR, fiu al unui duşman invederat al Neamului românesc?! De la cine primise curajul şi aplombul de a se cocoţa acolo unde nimeni nu-l aştepta?!
Complexitatea activităţii sale anti-româneşti se vede din detaliul că în ultimele momente ale exerciţiului său în funcţia de premier, când minerii îl fugăreau pe coridoarele Palatului Victoria, Petre Roman a găsit timp să semneze ultimul său decret, prin care era îndepărtat din funcţie directorul Arhivelor Naţionale, colonelul Munteanu, ofiţer cu o percepţie naţionalistă asupra istoriei şi a politicii. Pare absurd că de aşa ceva îi ardea lui Petre Roman în acele clipe! Dar acest gest denotă clar că Petre Roman a acţionat după un program, că a avut de îndeplinit un caiet de sarcini nocive pentru români şi România, misiune care includea şi îndepărtarea de la arhive a directorului patriot, căci curând după aceea urma să se producă prăpădul din Arhivele Naţionale, declanşat de căutătorii dovezilor că în România s-a produs un holocaust antievreiesc. Nu au fost găsite aceste dovezi, dar în schimb au fost sustrase ori distruse multe din dovezile că în România nu s-a produs niciun holocaust…
În concluzie: nu se poate vorbi de ravagiile corupţiei fără a evidenţia că mai presus şi mai dureros decât răul provenit de la marii jegmănitori şi profitori ai privatizării este răul produs de cei care au acţionat premeditat nu ca să fure, ci ca să distrugă economia românească. Distrugeri de dragul distrugerii, a căror raţiune de a se produce a fost una singură: să lovească de moarte în economia românească, să submineze orice aspiraţie românească la demnitate naţională, la independenţă economică. De ce ne-a urît atât de tare Petre Roman şi ceilalţi feciori de cominternişti instalaţi la guvernarea României după 1990?, este altă întrebare, adresată istoricilor. Poate şi psihologilor. Eu mă rezum pe terenul destul de ferm al unor observaţii şi deducţii accesibile oricărui cetăţean lucid şi sensibil la evidenţe şi-l mai acuz o dată pe Petre Roman de subminarea cu premeditare şi program a economiei naţionale. Îl acuz de anti-românism activ şi eficient! De complot împotriva Neamului românesc!
Sursa: stiri-extreme.ro
Economistul Nouriel Roubini avertizează că după pandemie vine „mama tuturor crizelor”. Unde se situează România în acest scenariu
Martie 30, 1945
Este promulgată Legea pentru purificarea administraţiilor de stat, care elimină din sistem funcţionarii moşteniţi din perioada antonesciană.
Mai 6-17, 1945
46 de demnitari ai regimului Antonescu sunt condamnaţi pentru crime de război.
Mai 30-Iunie 4, 1945
Are loc „procesul ziariştilor”, prin care o serie de jurnalişti cunoscuţi în perioada interbelică pentru viziunile lor de dreapta (Pamfil şeicaru, Stelian Popescu, Nichifor Crainic, Radu Gyr şi alţii) sunt condamnaţi la ani grei de închisoare.
Iunie 1, 1946
Sunt executaţi, la penitenciarul Jilava, Ion Antonescu (fost Conducător al Statului), Mihai Antonescu, Gheorghe Alexianu şi Constantin Vasiliu.
Iulie 14, 1947
Are loc înscenarea fugii conducătorilor PNŢ de la Tămădău, în urma căreia aceştia, printre care Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, au fost arestaţi şi, ulterior, condamnaţi la temniţă grea pe viaţă.
Mai 14/15, 1948
Au loc arestări masive ale legionarilor pe tot cuprinsul ţării.
Iunie 11, 1948
Este adoptată Legea nr. 119 pentru naţionalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere şi de transporturi, prin care fabricile şi întreprinderile trec în proprietarea statului
Iulie 12, 1948
Sunt arestaţi foştii ofiţeri de poliţie.
August 28, 1948
Este înfiinţată Direcţia Generală a Securităţii Poporului (Securitatea), principalul instrument al represiunii.
Decembrie 1, 1948
Biserica Greco-Catolică este desfiinţată. Preoţii care se opun trecerii forţate la ortodoxie sunt arestaţi.
Ianuarie 23, 1949
Este înfiinţată Direcţia Generală a Miliţiei (Miliţia), utilizată cu scop represiv.
Martie 2-3, 1949
2.972 de familii de mari proprietari sunt dislocaţi cu forţa şi li se stabileşte domiciliu forţat, în contextul procesului colectivizării.
Martie, 1949
Începe colectivizarea agriculturii şi, odată cu aceasta, arestarea ţăranilor care se opun înscrierii în colectiv.
Iunie, 1949
Începe construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră, la care vor lucra un număr mare de deţinuţi politic. Lucrările au fost sistate în 1955 şi reluate abia în 1976.
Noiembrie, 1949 – Mai, 1951
Se desfăşoară fenomenul Piteşti, torturarea reciprocă a studenţilor din închisoarea Piteşti, sub stricta supraveghere a Securităţii, pentru obţinerea de material informativ de la victime.
Ianuarie 3, 1950
Este creat, printr-o Hotărâre a Consiliului de Miniştri, sistemul internărilor administrative, care presupunea pedepse fără proces, între 12 şi 60 de luni pentru persoanele considerate periculoase pentru regim.
Ianuarie 14, 1950
Prin Decret al Prezidiului Marii Adunări Naţionale sunt înfiinţate unităţile (ulterior coloniile) de muncă. Este înfiinţată Direcţia Generală a Serviciului Muncii, prin care erau recrutaţi cei „cu origine sănătoasă nesănătoasă” pentru a munci la construcţia diverselor proiecte ale regimului.
Martie 29, 1950
Direcţia Generală a Securităţii Poporului îşi schimbă denumirea în Direcţia Generală a Securităţii Statului.
Mai 5/6, 1950
90 de foşti demnitari din perioada interbelică sunt arestaţi. Printre aceştia se numără Constantin I. C. (Dinu) Brătianu, Constantin C. Brătianu, Gheorghe Brătianu, Ion Gigurtu, Constantin C. Giurescu.
August 20, 1950
Se stinge din viaţă, la Sighet, Constantin I. C. (Dinu) Brătianu, ultimul preşedinte al PNL din perioada interbelică.
Iunie 17/18, 1951
Peste 40.000 de persoane din Banat şi Mehedinţi sunt mutate cu forţa şi li se stabileşte domiciliu forţat în Bărăgan, în contextul tensiunilor dintre Uniunea Sovietică şi Iugoslavia.
Septembrie 10-15, 1951
Are loc „procesul unui grup de spioni în slujba Vaticanului”, format din şase prelaţi greco-catolici şi patru laici, acuzaţi de „trădare şi complot în slujba Vaticanului şi a centrului de spionaj italian”.
Februarie 5, 1953
Se stinge din viaţă, la Sighet, Iuliu Maniu, ultimul preşedinte al PNţ din perioada interbelică.
Mai 16, 1954
Se stinge din viaţă, la Jilava, monseniorul Vladimir Ghika.
Octombrie 10, 1954
Începe procesul primului lot de la Piteşti, în frunte cu Eugen Ţurcanu, în urma căruia 22 de deţinuţi au fost condamnaţi la moarte.
Februarie 6, 1955
LSe stinge din viaţă, la penitenciarul Sighet, Constantin Argetoianu.
Octombrie 30, 1956
Are loc o mare adunare a studenţilor la Timişoara în contextul Revoluţiei maghiare, soldată cu anchetarea a peste 2.000 de studenţi şi condamnarea organizatorilor.
Octombrie-Noiembrie, 1956
Are loc revoluţia din Ungaria. Trupele sovietice intervin în forţă. În acest context, temându-se de eventuale manifestări populare, regimul din România accentuează represiunea.
Noiembrie 15-16, 1956
La Cluj sunt arestaţi mai mulţi studenţi si universitari în frunte cu Raul Volcinschi.
Aprilie, 1957
Are loc o mare adunare a studenţilor la Timişoara în contextul Revoluţiei maghiare, soldată cu anchetarea a peste 2.000 de studenţi şi condamnarea organizatorilor.
Iunie 14, 1958
Are loc răscoala deţinuţilor politici închişi la Gherla.
Iulie, 1958
Trupele sovietice se retrag din România.
1958-1961
Sunt arestate loturi masive de intelectuali, studenţi sau preoţi pentru ca regimul să se asigure că deţine controlul şi fără trupele sovietice.
Octombrie 28, 1959
Intră în vigoare Decretul privind situaţia mănăstirilor din ţară. Acesta a dus la închiderea unor mănăstiri şi alungarea a mai mult de jumătate dintre călugări.
Februarie, 1960
Are loc procesul Noica-Pillat. Câţiva intelectuali importanţi (Păstorel Teodoreanu, Vladimir Streinu, Arşavir Acterian, Marietta Sadova, Sergiu Al. George, Alexandru Paleologu, Simina Caracaş-Mezincescu, Barbu Slătineanu, Nicolae Steinhardt) sunt condamnaţi pentru „uneltire contra ordinii sociale”.
Aprilie, 1962
Se încheie oficial colectivizarea agriculturii.
Septembrie 27, 1962
Prin Decretul 772 sunt graţiaţi 1.540 deţinuţi politic. Regimul, deja foarte stabil, începe procesul de eliberare a deţinuţilor politic. Acesta se va încheia în 1964.
Ianuarie 3, 1963
Prin Decretul nr. 5 sunt graţiaţi 2.543 deţinuţi politic.
Februarie 5, 1963
Se stinge din viaţă, la Penitenciarul din Râmnicu Sărat, Ion Mihalache.
Iunie 16, 1964
Sunt graţiaţi 3.467 deţinuţi politic.
Iulie 24, 1964
Sunt graţiaţi 3.244 deţinuţi politic, acesta fiind ultimul decret. România nu mai are, oficial, deţinuţi politic.
Iulie 28, 1969
Disidentul Vasile Paraschiv este arestat pentru prima dată, fiind internat cu forţa la Spitalul de psihiatrie de la Urlaţi.
Februarie, 1978
Vasile Paraschiv susţine, la Paris, o conferinţă de presă în problema folosirii psihiatriei în România ca armă de represiune politică.
Martie 10, 1979
Este creat Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR). Membrii sindicatului în frunte cu Ionel Cană au fost arestaţi şi anchetaţi. Vasile Paraschiv, unul dintre membri, este internat forţat într-un spital psihiatric.p>
Martie 10, 1979
În urma susţinerii mai multor Cuvinte către tineri, în care ataca regimul comunist pentru ateism şi demolarea unor biserici din Bucureşti, dar şi pentru implicarea sa în SLOMR, Pr. Gheorghe Calciu-Dumitreasa este arestat şi, ulterior, condamnat la 10 ani de închisoare.
Octombrie 14, 1980
Este adoptat Decretul nr.313/1980 privind asistenţa bolnavilor psihici periculoşi. Acesta a fost instrumentul legislativ pentru utilizarea psihiatriei ca formă a represiunii.
Octombrie 19, 1981
Câteva mii de mineri din Motru se revoltă în urma raţionalizării produselor alimentare.
Ianuarie 27, 1984
Dumitru Iuga, fondatorul „Mişcării pentru libertate şi dreptate socială din România” (MLDSR), este condamnat de Tribunalul Militar la 12 ani închisoare.
Septembrie 21, 1985
Inginerul Gheorghe Ursu este arestat. În urma tratamentelor inumane la care a fost supus în arestul Securităţii de la Rahova, acesta a decedat.
Noiembrie 15, 1987
Pe fondul înrăutăţirii condiţiilor de trai, izbucneşte revolta muncitorilor de la uzinele Tractorul şi Steagul Roşu din Braşov.
Noiembrie 19, 1987
Doina Cornea şi fiul ei, Leontin Iuhas, sunt arestaţi pentru distribuirea de manifeste de solidarizare cu muncitorii braşoveni.
Decembrie 12, 1987
Radu Filipescu este arestat, anchetat şi maltratat pentru difuzarea de manifeste.
Decembrie 24, 1987
Gabriel Andreescu este arestat sub acuzaţia de „trădare”, pentru difuzarea de manifeste cu caracter anticomunist.
Martie 2, 1989
Liviu Babeş îşi dă foc pe pârtia de schi din Braşov, în semn de protest faţă de regimul comunist.
Martie 25, 1989
Ziaristul Petre Mihai Băcanu este arestat, împreună cu alţi colegi, pentru că a înfiinţat un ziar clandestin, România. Avea să fie eliberat pe 22 decembrie.
Despre gulagul romanesc
„Gulagul românesc” a însemnat distrugerea clasei politice din perioada interbelică, epurarea intelectualităţii care nu susţinea noul regim, încarcerarea unui număr mare de persoane din toate categoriile sociale, în funcţie de cine era considerat periculos pentru regimul comunist. Acesta a lovit astfel în toate părţile societaţii româneşti, consecinţele sale fiind majore şi pe termen lung.
După falsificarea alegerilor din 1946, pas important pentru acapararea puterii totale de către comunişti, în 1947 au urmat valuri importante de arestări ale membrilor partidelor politice, cu scopul de a distruge opoziţia. După înscenarea de la Tămădău din iulie 1947, PNŢ este scos în afara legii, iar conducătorii partidului sunt arestaţi, urmând a fi condamnaţi la ani grei de închisoare la sfârşitul anului. Celălalt mare partid, PNL, alege calea autodizolvării. După abdicarea forţată a Regelui Mihai I şi proclamarea Republicii Populare Române, în 1948, noua putere politică a întreprins un proces complex de schimbare a ţării. Acesta a presupus, printre altele, naţionalizarea mijloacelor de producţie, colectivizarea agriculturii, epurarea sistemului administrativ şi de învăţământ, industrializarea forţată. În acest context, represiunea a fost utilizată împotriva categoriilor sociale considerate „periculoase” de către noul regim.
Instrumentul principal al represiunii din perioada comunistă a fost Securitatea, înfiinţată prin decretul nr. 221 din august 1948. Direcţia Generală a Securităţii Poporului (Securitatea) era condusă iniţial de Gheorghe Pintilie, Alexandru Nicolschi şi Vladimir Mazuru, toţi trei agenţi ai serviciilor secrete sovietice. Alături de Securitate, Miliţia (creată în ianuarie 1949), a fost şi ea utilizată cu scop represiv.
Istoria represiunii în România comunistă are mai mult etape. Prima dintre acestea s-a desfăşurat între 1948-1953, fiind întreruptă de moartea lui Stalin. A urmat o perioadă de relaxare, care s-a încheiat în contextul revoluţiei din Ungaria din 1956 şi al retragerii trupelor sovietice din România, în 1958. Dorind să se asigure că deţine controlul, PMR a reluat arestările masive şi a impus din nou un regim represiv extrem de dur. Având deja un control sigur asupra societăţii, regimul a început să elibereze deţinuţii politic, pe care nu îi mai considera un pericol (deşi toţi au rămas sub supraveghere informativă). Între 1962-1964 au fost promulgate mai multe decrete de graţiere a deţinuţilor politic, moment după care România nu mai avea, oficial, deţinuţi politic.
În toată această perioadă au funcţionat mai multe spaţii represive: închisori, centre de anchetă, lagăre şi colonii de muncă forţată, centre de deportare şi domiciliu obligatoriu, dar şi azile psihiatrice, unde au fost trimişi unii oponenţi ai regimului, mai ales în anii 1980.
În perioada 1947-1964 au funcţionat trei tipuri de centre de anchetă şi detenţie politică: centrele de anchetă propriu-zisă şi „depozit” (pentru cei care trecuseră deja prin anchetă), centrele de triere (în care erau ţinuţi cei care erau mutaţi dintr-un penitenciar în altul), respectiv închisorile de executare a pedepsei.
Prin centrele de anchetă treceau toţi cei care erau consideraţi „duşmani ai poporului”. Ancheta se putea prelungi de la câteva zile la câţiva ani. În perioada 1948-1955 închisorile au fost împărţite din punct de vedere administrativ în patru categorii, în funcţie de deţinuţii închişi. În prima erau incluse penitenciarele pentru deţinuţii consideraţi cei mai periculoşi (Aiud, Gherla). Al doilea tip era al penitenciarelor pentru deţinuţii foarte periculoşi (Galaţi, Târgşor – înainte de a deveni închisoare pentru minori, Braşov, Suceava). A treia categorie cuprindea penitenciarele cu regim de maximă severitate (Buzău, Bacău, Brăila), iar ultima era formată din închisorile considerate cu grad mic de periculozitate (Giurgiu, Cluj-minori, Miercurea Ciuc pentru femei).
Unităţile de muncă au fost înfiinţate prin Decretul nr. 6/1950 cu scopul oficial „de a reeduca elementele duşmănoase ale Republicii Populare Române”. Ulterior, ele au fost transformate în colonii de muncă prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1554/1952. Obiectivul real era utilizarea deţinuţilor politic şi a persoanelor considerate indezirabile pentru diverse proiecte ale regimului, cel mai important fiind Canalul Dunăre-Marea Neagră. Numărul deţinuţilor care a lucrat la Canal a variat. Astfel, în septembrie 1949 erau 6.400 de deţinuţi, în vara anului 1950 erau 15.000, iar în aprilie 1953 erau 20.193. Lucrările la Canal au fost sistate în 1955.
Începând cu ianuarie 1950 regimul a utilizat şi sistemul internărilor administrative. Acesta presupunea pedepse fără proces, între 12 şi 60 de luni, pentru persoanele considerate periculoase pentru regim. Sistemul se aplica atât persoanelor indezirabile asupra cărora nu existau suficiente probe juridice ale vreunei vinovăţii, cât şi deţinuţilor consideraţi „ne-reeducaţi”, care primeau astfel un supliment de pedepsă în mod discreţionar, fără a fi învinuiţi, judecaţi sau fără a avea dreptul de a contesta, chiar şi formal, decizia.
Pe lângă condamnarea la închisoare sau utilizarea muncii în colonii, regimul comunist s-a folosit şi de dislocări de populaţie şi stabilirea domiciliului obligatoriu pentru a menţine controlul asupra populaţiei. În martie 1949, în contextul începutului colectivizării, 2.972 de familii de mari proprietari au fost evacuate şi li s-a stabilit domiciliu obligatoriu. Cea mai amplă deportare a avut loc în noaptea de 17/18 iunie 1951, când 40.000 de oameni din Mehedinţi şi Banat au fost mutaţi în Bărăgan, în contextul tensiunilor dintre Uniunea Sovietică şi Iugoslavia.
Chiar dacă prin decretele de graţiere din perioada 1962-1964 au fost eliberaţi toţi deţinuţii politic din România, regimul a continuat să utilizeze alte mijloace pentru a pedepsi pe cei care i se împotriveau. Un altfel de mijloc a fost internarea în azilele psihiatrice, utilizate ca parte a represiunii după 1965. Cel mai cunoscut exemplu, muncitorul Vasile Paraschiv, a fost internat de trei ori, în 1969, 1971 şi 1976. Pe lângă aceasta, represiunea a luat şi alte forme, iar autorităţile au înscenat multor opozanţi delicte de drept comun, pentru a masca detenţia pe motive politice.
Dimensiunea represiunii este greu de cuantificat, deoarece datele disponibile în acest moment sunt incomplete şi imprecise. Documentele ne indică în momentul de faţă peste 70.000 de deţinuţi politici cu fişe matricole penale, în vreme ce statisticile Ministerului de Interne comunist numărau peste 63.230 de deţinuţi doar pentru perioada 1944-1959.
EDITURA HUMANITAS
Radu Mărculescu, Mărturii pentru Judecata de Apoi adunate din gulagul românesc
„Volumul Mărturii pentru Judecata de Apoi adunate din gulagul românesc îl continuă pe cel intitulat Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică. Mi-am propus să urmăresc în acest volum, în temniţele, închisorile şi lagărele din ţara noastră, atât propria-mi soartă, cât şi pe a acelor camarazi de prizonierat, personagii din amintitul prim volum, ofiţeri ai Armatei Regale Române, care în lagărele sovietice, ca ripostă la inimaginabilele presiuni exercitate asupra noastră de către puterea sovietică spre a face din noi unelte de implantare şi în propria-ne ţară a «raiului comunist», ne situaserăm pe poziţia radicală de rezistenţă. (…) Acesta este, aşadar, subiectul acestui al doilea volum de memorii «concentraţionare»: cei 5 ani petrecuţi de mine în dulcele gulag al patriei noastre.“ (Radu MĂRCULESCU)



