Citeva recomandari pentru tratamente la culturi; Reguli de baza la utilizarea produselor fitosanitare; Combaterea daunatorilor prin mijloace fitoterapeutice

ggUnde cresterile vegetative sunt  abundente, fapt care va expune planta la infectii, va propunem urmatoarele tratamente

 Recomandam aplicarea tratamentelor cu produse complexe care contin atat molecule sistemice cat si de contact (Galben M, Cupertine Super, Drago 76 WP), care in functie de vreme si presiunea infectiei vor putea asigura protectie pe un interval mediu de cca 7 zile.


La CARTOF, in functie de zona, este momentul celui de al doilea tratament sau chiar al treilea. Daca nu a ajuns inca la inflorire se va aplica fungicidul Galben M in doza de 2,5 kg/ha (50 g in 10 l apa). Dupa acest tratament va urma Drago 76 WP 2 kg/ha (40 g in 10 l apa) si apoi Cupertine Super 3,5 kg/ha (70 g in 10 l apa). Daca exista si atac de gandac din Colorado se va introduce in solutia de stropit si insecticidul Mospilan 20 SG 100 g/ha (3 g in 10 l apa). Acolo unde exista imburuienare cu pir sau alte buruieni monocotiledonate se va folosi erbicidul Targa Super in doza de 2 l/ha (50 ml in 10 l apa).

Pentru stimularea vegetatiei si implicit a formarii si cresteri tuberculilor, recomandam utilizarea fertilizantului foliar Last N. Pentru aportul de microelemente si stimularea proceselor metabolice este potrivit Arbofol SUM.

VITA DE VIE. Acum se poate aplica Galben M 2,5 kg/ha sau Cupertine Super 4 kg/ha. Daca cumva s-a instalat mana, se va aplica urgent Drago 76 WP, dupa care la 5 zile sa va intervani cu produsul Cupertine Super. Pentru combaterea acarienilor si a moliei, se va folosi Safran 0.9 l/ha, iar dupa doua saptamani, la urmatorul tratament, se va stropi cu Mospilan 20 SG in doza de 0,2 kg/ha (3g in 10 l apa).

La LEGUME (tomate, castraveti, ardei, vinete) se vor continua tratamentele impotriva manei cu produse complexe alternate cu produse de contact. Dintre produsele de contact recomandam Rover 500 SC in doza de 2 l/ha (20 ml in 10 l apa) si Triumf 40 WG 3,75 kg/ha ( 40 g in 10  apa). Ca insecticide, rezultate bune se vor obtine cu Trebon 30 EC in doza de 0.3 l/ha. Intrucat urmeaza perioada acarienilor, este bine sa se monitorizeze cu atentie culturile si sa se aplice Nissorun 0.5 kg/ha (5 g in 10 l apa).

 

Pentru toate culturile cantitatea de solutie pe unitatea de suprafata se va ajusta in functie de talia plantelor (cu cat plantele sunt mai mari cu atat se va folosi un volum mai mare de solutie). Intotdeauna pentru mana se aplica tratamente la acoperire si nu se asteapta pana la aparitia primelor simptome pe plante. In perioade critice un produs poate garanta protectie in general 7 zile. Fertilizarile foliare cu produse pe baza de calciu vor creste rezistenta plantelor la boli (Calcifol SUM 5 kg/ha).

Reguli de baza la utilizarea produselor fitosanitare

1 Depozitati produsele intr-un spatiu corespunzator pastrat sub cheie.
2 Cititi cu atentie inainte de utilizare eticheta produsului, acordand o atentie speciala instructiunilor de folosire si de protectie a muncii.
3 Protejati-va eficace inainte de pregatirea solutiei si de tratament (manusi, ochelari, masca, combinezon, cizme).
4 Verificati cu regularitate echipamentul de stropit si mentineti in buna stare reglajul acestuia.
5 Supravegheati alimentarea masinii de stropit si reglati volumul de umplere al rezervorului (clapeta anti-retur si dispozitiv de preaplin).
6 Clatiti ambalajul de trei ori si goliti apa de clatire in cuva.
7 Nu tratati langa cursurile de apa si santuri. Tratati pe vreme calma, fara vant puternic, pentru a evita ca solutia de stropit sa ajunga in luciuri sau cursuri de apa, drumuri, locuinte, ferme etc.
8 Aplicati pe parcela tratata restul de solutie din cuva, diluata cu apa de clatire.
9 Curatati echipamentul de protectie. Spalati-va pe maini si faceti un dus.
10 Reciclati ambalajele, predand ambalajele la punctele de colectare organizate prin sistemul SCAPA.
11 Adoptati conceptul si colectati la ferma deseurile si efluentii fitosanitari dupa realizarea dispozitivului dezvoltat de Bayer CropScience, PHYTOBAC©.

Sfatul fermierului: combate organic daunatorii plantelor

Helichrysum Arenarium, planta ce poate fi folosita in combaterea daunatorilor

Helichrysum Arenarium, planta ce poate fi folosita in combaterea daunatorilor

In domeniul protectiei biologice a plantelor s-au facut mari progrese in special la culturile legumicole in spatii protejate.

Cu toate acestea trebuie sa admitem ca protectia fitosanitara bio nu se poate realiza la toate culturile si nu se pot combate prin acest mod toti daunatorii si toate bolile.

Exista o serie de factori care limiteaza eficienta acestor tratamente, cum sunt cei climatici: temperatura, umiditatea, lumina.

Daca in spatiile protejate acesti factori se pot dirija, in camp acestia nu pot fi controlati iar combaterea bio se realizeaza mai greu, cu rezultate nu intotdeauna satisfacatoare si cu costuri mari.

Desi combaterea bio este mai scumpa decat cea chimica, ea prezinta avantajul ca evita poluarea mediului si remanenta in plante.

Combaterea biologica utilizeaza substante (feromoni, atractanti, repelenti, etc) si diferite organisme vii pentru distrugerea daunatorilor si agentilor patogeni reducand atacul acestora in culturile legumicole si nu numai.

Combaterea daunatorilor prin mijloace fitoterapeutice

Plantele mature utilizate in astfel de tratamente sunt mai concentrate in substante utile dar si extragerea acestora se face mai greu.

Se recomanda decoctul si macerarea ca procedee de extractie.

Pentru macerarea la rece se recomanda utilizarea apei caldute iar mentinerea maceratului sa se faca undeva, la soare, la peste 40 º C.

Pentru a obtine un macerat mai concentrat si pentru a scurta perioada de macerare, se poate adauga alcool 2%.

Cu cat planta utilizata este mai bine maruntita, cu atat extractia compusilor este mai complexa. Produsele fitoterapeutice se aplica pe timp racoros, de preferat seara. Prepararea solutiilor se face in cantitati care vor fi utilizate la cel mult 2 tratamente, perioada de pastrare fiind foarte scurta si bine ar fi sa se faca intr-un loc racoros, poate chiar la frigider.

Nu aplicati 2 tratamente consecutive ci alternati cu alte tratamente pentru a evita rezistenta bolilor/daunatorilor la substantele aplicate, altfel produsele devin  ineficiente pe viitor!

Iata cateva retete fitoterapeutice:

Pelin – 300 g material vegetal + 10 l apa. Se aplica pe plante nediluat si este utilizat ca insecticid repelent pentru acarieni si gandacul din Colorado.

Siminoc (Helichrysum arenarium) – 100 g planta la 5 l apa. Se utilizeaza nediluata la tratarea semntelor  (se scufunda cel putin 2 ore) sau aplicata pe plante, combate bacteriozele, infectiile produse de Mozaic si Stolbur.

Otetar (Rhus Typhina) extract alcoolic nediluat folosit ca insecticid.

Tutun (Nicotiana rustica) – 200 g planta + 1 l apa fiebinte se macereaza 24 ore, se filtreaza si se dilueaza cu 9 l apa in care se adauga 50 g sapun de casa si 100 ml spirt 2%. Se aplica pe plante contra larvelor, omizilor si gandacului din Colorado.

Foi de ceapa – panaceu universal in terapia bio. Poti scapa de pureci, viermi sarma, coropisnita, gandacul din Colorado si alte goange. Pentru asta se face un preparat dintr-o parte foi de ceapa si 2 parti apa calda.Se lasa la mecerat cam o saptamana apoi, diluata de 2 ori Solutia se administreaza pe plante. Pentru un efect mai puternic se adauga o lingura – doua de sapun de casa ras. Tot din foi de ceapa, cam o mana, peste care turnam 1,5 l apa fiarta si fierbem cam 5-7 minute. Se lasa sa se raceasca prêt de 2 ceasuri, strecuram fiertura si pulverizam pe plantele blegite.

Tatataneasa – 700 g planta maruntita + 10 l apa clocotita si se lasa la macerat 1 zi. Se strecoara si se adauga 50 ml albastru de metilen. Se stropeste la fiecare 2 saptamani. Combate afidele, fitoftora si putrezirea fructelor.

Afidele sunt cei mai de temut daunatori. Ataca numeroase plante inclusiv cele legumicole si ce este mai rau ca transmit viroze, boli ce nu pot fi tratate la plante. Pentru a scapa de acestia, se fac tratamente cu solutii macerat din coada calului, tataneasa, rostopasca, urzica, pelin dar si utilizarea de entomofagi.

Tratamente cu cenusa sau praf de tuf vulcanic irita insectele si limacsii (melci).

In fitofarmacii gasiti gasiti Deffort sau Alteen neem destinate agriculturii bio.

Usturoiul este un excelent antimicotic, in special pentru fitoftora. Se pun intr-un borcan 500 g usturoi necuratat, tocat marunt si se acopera cu apa. Se lasa 5 zile la macerat  la intuneric. Se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Se prepara solutie din 60 ml macerat + 10 l apa statuta + 2-3 linguri de sapun de casa.

Ardei iute (infuzie)  – 10-20 bucati se oparesc in apa fiarta si se lasa la infuzat 24 ore, se filtreaza si se aplica pe plante pentru combaterea gandacului din Colorado.

Gandacul din Colorado – se culeg manual de pe frunzele de solanacee si se pun intr-un borcan cu apa ( cam 10 l). Se lasa la macerat 4-5 zile obtinandu-se o solutie concentrata impotriva “fratilor”. Dilutia se face functie de marimea atacului cu 1, 2 sau 3 pahare de solutie concentrata la 1l apa.

Frunze si coji de nuca – 2 kg de material vegetal + 10 l apa se pun la soare 2-3 zile. Se strecoara si se utilizeaza ca atare in combaterea de coleoptere si mai ales gandacul din Colorado.

Inainte de a continua cu sfaturile practice, te invitam sa vezi 3 carti foarte bune si apreciate despre agricultura organica si o carte excelenta ce te ajuta sa identifici corect bolile si daunatorii plantelor

Combaterea microbiologica a daunatorilor

Presupune folosirea de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi) pentru distrugerea daunatorilor, bolilor si buruienilor.

Exemple de combatere microbiologica:

Bacillus thuringensis ataca larve, omizi de lepidoptere (fluturi) dar si gandacul din Colorado

Ciuperca Metarrhizium anisopliae combate gargarita polifaga (Otiorrhynchus). Se comercializeaza sub denumirea BIO 1020.

Verticillium lecanii combate afidele si musculita alba ( Trialeurodes vaporariorum). La fel Entomophora care combate si tripsii.

Combaterea ciupercilor din genul Rhizoctoria si Sclerotium cu preparate obtinute din Trichoderma viridae sau Trichoderma harzianum.

Specia Gliocladium ataca sporii ciupercii Sclerotinia (boala la castraveti).

Fainarea la castraveti se combate cu genul Aphonocladium.

Combaterea daunatorilor prin metode bio

Combaterea daunatorilor prin utilizarea de entomofagi este o metoda biologica ce a dat rezultate bune. Pradatorii fac parte din mai multe ordine de insecte, acarieni si acestia distrug larvele sau insectele adulte daunatoare, hranindu-se cu ele.

Exemple de combatere bio:

Trichogramma evanescens combate buha semanaturilor  (Mamestra brassicae) daunator al cruciferelor (varza). Aceasta viespe combate cu succes sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis), insecta polifaga ce ataca atat plantele cultivate (porumb, sorg, floarea soarelui, canepa, hamei) cat si plante din flora spontana (costrei, pelinarita). Viespea paraziteaza ouale de sfredelitor in mod natural si pentru inmultirea ei in masa se utilizeaza ca gazda oua de molia cerealelor. Aceste oua sunt introduse in niste capsule de Ø = 20 mm confectionate din celuloza si amidon. O capsula contine 500 oua. Se recomanda administrarea a 200 capsule/ha.

Phytoseilus persimilis combate paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) care ataca ardeii, castravetii.

Eucarsia formosa combate musculita alba  (Trialeurodes vaporariorum) ce ataca diferite culturi

Necesarul de acarieni rapitori la 1000 m² de cultura este de 4000 – 5000 adulti.

Aveti grija la combaterea bolilor si afidelor sa nu folositi substante care au efect negativ asupra acestor acarieni utili.

Afidele se combat cu preparate pe baza de Pirimicarb iar putregaiul cu Dichlofluanid iar fainarea cu Triforine.

Amblyseius cucumensis combate tripsii din cultura.

Combaterea musculitei miniere (Liriomyza bryoniae) cu microviespi din genul Dacnusa si Digliphus. Sunt entomofagi naturali si nu necesita inmultirea lor. Sunt necesari 1-2 indivizi / m² cateva saptamani la rand. Se pot procura de la firme specializate.

Combaterea afidelor cu pradatori ai genului Chrysopa. Se asigura un raport intre pradator si daunator de 1: 10. Se administreaza prin aplicarea in cultura de bucati de tifon pe care se gasesc ouale pradatorului sau se poate face suspensie cu apa + oua si se administreaza cu vermorelul cu o duza cu orificiul de 1,5 mm.

Mararul combate depresia, intareste oasele si creste fermitatea sanilorMǎrarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalitatii. Efectele benefice ale mararului au fost mentionate  şi în farmacopeea egipteanǎ  de acum 5000 de ani.

E o mirodenie este foarte folositǎ în Europa, dar şi în India, unde frunzele uscate de  folosesc atât la aromatizarea salatelor, fripturilor şi sosurilor cât şi a lichiorurilor şi dulceţurilor.
Efectele mararului asupra sǎnǎtǎţii:
Bogat în  şi , mararul este un foarte bun diuretic. Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive, întǎreşte unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, , fier, magneziu, vitaminele A, B si C.  Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.
Mǎrarul are proprietǎţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi . Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, şi dacǎ în timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mǎrarul calma excesul.  Se pare cǎ are şi proprietǎţi afrodisiace. Sub formǎ de  mǎrarul stimuleazǎ sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap tusea, stimuleazǎ lactaţia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor şi are acţiune de antiseptic intestinal.
Folosit în îngrijirea dentiţiei, aceastǎ plantǎ curǎţǎ în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind sǎ opreascǎ proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentarǎ, mestecarea frunzelor de mǎrar putând calma durerile.
Un decoct de  în care se adaugǎ  de mǎrar poate fi folosit pentru periajul zilnic al dinţilor. Pentru o respiraţie proaspǎtǎ puteţi folosi pentru gargarǎ un decoct din seminţe de mǎrar.
Citeste si: Cura de slabire cu USTUROI – sanatoasa si foarte eficienta
Mǎrarul poate lupta împotriva dispepsiei nervoase şi poate reduce febra, atunci când este administrat sub formǎ de infuzie. Mǎrarul opreşte sughiţul, stimuleazǎ pofta de mâncare şi poate chiar sǎ îmbunǎtǎţeascǎ libidoul şi tonusul general.  În cazul retenţiei de apǎ, a spasmelor gastrice, a surplusului de greutate, sau în ulcere, este recomandat a se bea o infuzie de mǎrar de 2 -3 ori pe zi.
Uleiul esenţial de marar, adǎugat în ceai combate gazele intestinale şi balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor şi a problemelor hepatice.
Uleiul esenţial de mǎrar poate opri sforǎitul, fii de ajuns sǎ picuraţi câteva picǎturi de ulei pe un prosop aşezat pe pernǎ.
Cresterea fermitatii sanilor cu tinctura din seminte de marar ?
Cercetatorii de la Universitatea din Osaka afirma ca o cura cu pulbere sau cu tinctura din seminte de marar , timp de 20 de zile, favorizeaza cresterea fermitatii sanilor, pe care-i remodeleaza si carora le accentueaza fermitatea, Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen. Estrogenul incetineste procesul deimbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei.
Citeste si: Dr.OZ: Bicarbonatul, un produs minune pentru sănătate şi frumuseţe
Reţete naturale pe bazǎ de marar
Infuzia cu marar(folositǎ pentru ): fierbeţi o crenguţǎ de mǎrar într-o ceascǎ de apǎ şi lǎsaţi la infuzat câteva minute.  Infuzia trebuie bautacaldǎ.
Apa de mǎrar: adǎugaţi o linguritǎ de seminte de mǎrar mǎcinate într-o ceascǎ cu apǎ fierbinte şi lasaţi sǎ infuzeze câtva ore. Filtraţi şi indulciţi cu miere. Pentru copii reduceţi cantitatea de seminţe la jumǎtate.
Pulberea de marar se obtine prin macinarea semintelor si a inflorescentelor uscate cu ajutorul unei rasnite. Se poate lua de doua ori pe zi cate o lingurita, insa, inainte de a fi inghitita, se tine timp de 10-15 minute sub limba. Tratamentul dureaza 21 de zile.
Tinctura de marar: 100 ml de alcool de 50 de grade, in care se adauga 3-4 lingurite de pulbere de marar.  Tinctura de marar se lasa la macerat timp de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Tratamentul cu tinctura de marar dureaza 21 de zile, luandu-se de 3 ori pe zi inainte de mese cate o lingurita de tinctura dizolvata in 100 ml de apa.
Ceai de marar – se prepara o infuzie din doua lingurite de seminte de marar la 250 ml de apa. Ceaiul de marar este un elixir excelent pentru slabit.
Vinul de marar: Pentru tratarea asteniei se  prepara un amestec de 20 de linguri de marar si un litru de vin rosu. Se lasa o saptamana la macerat, se filtreaza si se consuma cate 50 ml dupa fiecare masa.
Contraindicaţii şi precauţii
Pe parcursul sarcinii uleiul esenţial de mǎrar poate fi toxic pentru fǎt, de aceea este contraindicat femeilor însǎrcinate, dar şi femeilor care alǎpteazǎ. Uleiul esenţial de mǎrar trebuie folosit în doze mici.
Trebuie administrat cu precauţie copiilor, fiind interzis copiilor sub doi ani.
În utilizarea de lungǎ duratǎ mǎrarul poate deveni neorotoxic.
Principalele beneficii pentru sanatate ale mararului:
1. Te scapa de kilogramele in plus. Mararul este folosit cu succes in regimurile pentru slabit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietatile sale diuretice impiedica retentia de lichide din organism si actioneaza asupra depunerilor in zonele celulitice.
2. Stimuleaza activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspat de marar luate zilnic timp de doua saptamani previne si combate calculii, cistitele si infectiile renale.
3. Calmeaza durerile abdominale. Mararul l actioneaza foarte eficient stimuland toate functiile intestinale si are un puternic efect antispastic. Calmeaza durerile abdominale, limiteaza acumularea de gaze si scuteste nou-nascutul de .
4. Benefic sistemului nervos. Mararul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia si readuce bucuria de a trai.
5. Intareste oasele. Semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu dint tot regnul vegetal. O lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei.
6. Sani mai fermi. Frunzele de marar si semintele contin mici cantitati de estrogen – hormonul feminin responsabil de cresterea naturala a sanilor si de intretinerea supletii pielii.
7. Improspateaza respiratia. Mesteca frunze si seminte de marar daca vrei o respiratie proaspata. In plus, semintele au capacitatea de a calma durerile usoare de dinti

 

Sucul din ţelină reglează hormonii, glandele și activitatea inimii

Atât frunzele, cât şi rădăcinile ţelinei au virtuţi vindecătoare excepţionale, prin bogăţia de vitamine, enzime, hormoni vegetali şi substanţe aromatice complexe, uşor asimilabile, care exercită efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal şi de reîntinerire generală.

Frunzele se pot prelucra sub formă de suc sau macerat, având însuşiri diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive şi antireumatismale.

 

Sucul din frunze proaspete este mult mai activ decât sucul din rădăcini. După îndepărtarea peţiolurilor, frunzele se taie mărunt, se adaugă un pahar cu apă rece, se mixează 2-3 minute, se lasă în repaus 15 minute, se strecoară şi se bea, dimineaţa pe stomacul gol şi seara, într-o cură de minimum 24 de zile (nu se depăşeşte cantitatea de 150-200 ml suc concentrat pe zi).

Are efecte deosebite atât intern (în curăţirea sângelui, reglarea hormonală şi febră), cât şi extern (în acnee juvenilă rebelă, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie, afecţiuni oftalmice). De menţionat că timp de 1-2 ore după consumul sucului nu se ia nici un alt aliment. În plus, pe toată durata curei nu se consumă carne, alimente conservate, aditivi alimentari sintetici (E-uri) şi alcool.

Infuzia din frunze (o linguriţă la 200 ml apă clocotită) se bea înainte de mese în cazul bronşitei cronice, tuse veche, răguşeală şi astm bronşic sau după mese în congestie hepatică, litiază renală şi reumatism.

Sucurile din rădăcini, excelent tonifiant
Sucul se obţine din rădăcina rasă sau prin tăiere în felii subţiri sau cuburi care se pun în mixer 2-5 minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fracţionat în 3 reprize, într-o cură de 15-20 de zile, având efecte în convalescenţă, astenie, surmenaj, nervozitate, febră, reumatism, gută, tuse, catar bronşic, obezitate, de drenor pulmonar şi hepatic şi remineralizant. Extern, se aplică sub formă de comprese pe plăgi, ulcere, cancer de piele, afecţiuni oftalmice şi în gargare contra ulceraţiilor din gură.

Sucul din rădăcini este un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucrează într-un mediu poluat, la cei care consumă multă carne, aditivi alimentari sintetici, tutun şi medicamente de sinteză (se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de 2-3 săptămâni).

Decoct din rizomi şi rădăcini rase (30 g fierte într-un litru de apă timp de 10-15 minute), se bea câte o ceaşcă înainte de mese, având efect stimulator general, nervos, cu acţiuni în tuse rebelă, răguşeală, stări febrile, afecţiuni cardiace, retenţie urinară, litiază renală, digestie lentă, balonări, obezitate, helmintiază, reumatism şi gută.

Sirop din rădăcini de ţelină în amestec cu rădăcini de la alte specii (pătrunjel, sparanghel, fenicul şi ilex), luate în proporţii egale (câte 125 g) care se infuzează în 2,5 litri apă clocotită timp de 10 minute; se adaugă 3.750 g sirop de zahăr, după care se fierbe până la consistenţa siropului; se consumă câte 3-5 linguri pe zi având rol diuretic în albuminurie cronică, litiază renală şi febră intermitentă sau ca gargarism în ulceraţii ale gurii şi gâtului.

Infuzie din ˝ linguriţă seminţe măcinate fin la 200 ml apă clocotită; se infuzează acoperit timp de 10 minute şi se consumă după mesele principale având efecte digestive, tonice şi carminative, eliminând indigestiile şi balonările.

Ţelina în afecţiuni digestive

 

Atât frunzele, cât şi rădăcinile prezintă o multitudine de proprietăţi terapeutice implicate în dereglări ale aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, întărirea stomacului), iar seminţele au virtuţi carminative şi tonic-aperitive, cu implicaţii în balonări şi aerofagie.

Afecţiunile aparatului digestiv influenţate pozitiv prin tratamente cu ţelină sunt: digestie lentă, icter, ascită, hepatită, arsuri stomacale, ulcer duodenal, balonări digestive, spasme abdominale, gaze stomacale şi intestinale, lipsa poftei de mâncare, intoxicarea sângelui. Tratamentul se face cu seminţe măcinate fin sau cu decoct din rădăcini (o lingură cu rădăcini rase la 200 ml apă, care se consumă înainte de mese).

Sucul de telina și sistemul hormonal la femei

Sucul din frunze verzi de țelină regleaza activitatea ovarelor, dar și a glandelor cortico-suprarenale. Pentru reglarea ciclului menstrual și prevenirea durerilor specifice, se recomandă câte luarea a cate 8-10 linguri de suc de frunze de țelină pe zi timp de 2 saptamani. Sucul de țelină ajută inclusiv la stimularea ovulației și reglarea glandelor suprarenale.

Femeile care suferă de retenție de apă (reținere de apă în țesuturi) sau de transpirație excesivă, pot urma o cură de o lună cu suc de frunză de țelină. Se bea câte 1 pahar mic (50 ml) de suc, de doua ori pe zi, dimineata si dupa masa de pranz

„Inamicul“ stresului

Având proprietăţi antiastmatice, emoliente, expectorante şi febrifuge, produsele din ţelină intervin în drenarea pulmonară, în traheobronşite cronice, astm bronşic, catar pulmonar, combaterea inflamaţiilor secreţiei bronhice, răguşeală, tuse cronică şi transpiraţie excesivă (hidropizie).
Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi acizi organici, ţelina este un ideal tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei şi revitalizant general în perioadele de stres.
Părintele medicinei, Hippocrate, recomanda, în urmă cu 2.500 de ani, să fie folosită ţelina „în tratamentul nervilor zdruncinaţi“.
Având proprietăţi sedative, tonice şi stimulente, ţelina prezintă efecte deosebite în astenia psihică, fizică şi sexuală, în surmenaj, migrene, vertij, stări nevrotice, insomnie şi dureri de cap.

Proprietatea hipoglicemiantă, datorată conţinutului în apioză şi manitol, asigură eficacitatea în diabetul zaharat prin scăderea conţinutului de zahăr din sânge.
Bogăţia în săruri minerale, mai ales în potasiu, magneziu şi fier, dă ţelinei însuşiri deosebite de remineralizare, revigorare şi imunostimulare pentru organismele debile, anemice şi convalescente.

sucul de telina – „Mătura reumatismelor“

 

Numită „mătura reumatismelor“, ţelina are efecte evidente în reumatismul infecţios, artroze, lumbago şi gută, având rol în eliminarea substanţelor toxice precum şi efecte antiinflamatoare, depurative şi uşor calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă.
Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni cu suc din rădăcini (două pahare pe zi), consumat pe stomacul gol în combinaţie cu suc de morcov. Este eficace şi salata din frunze tăiate mărunt, cu rol depurativ şi curativ.
Pe articulaţiile dureroase (coxartroze, gonartroze) se pun cataplasme cu frunze de ţelină opărite cu apă clocotită şi ţinute timp de două ore, învelite cu celofan şi cu ţesături din lână, având efecte benefice atât în poliartroze, cât şi în cancere de piele şi pe zone depigmentate de vitiligo.

Sucul de ţelină şi morcov, bun pentru regenerarea pielii

Prin proprietăţile antiseptice, cicatrizante şi antipruriginoase, preparatele din ţelină sunt remedii excelente în profilaxia bolilor de piele, cu mare eficienţă în vindecarea de ulceraţii, plăgi tegumentare, degerături, contuzii, vânătăi, sclerodermie, dermatoze alergice, psoriazis şi acnee juvenilă. Pentru aceste afecţiuni sunt recomandate cure de 2-3 săptămâni cu salate bogate în frunze de ţelină sau cu suc din rădăcini (câte ˝ pahar de 2 ori pe zi, luate dimineaţa şi seara, la culcare). Pentru regenerarea ţesuturilor epidermice după răniri şi ulceraţii, la sucul de ţelină se adaugă şi suc de morcov.

La bolnavii de vitiligo, o leucodermatită de lungă durată, este indicat sucul de ţelină (2-3 linguri pe zi, luate dimineaţa pe stomacul gol şi înainte de mese).
Întrucât există în rădăcini un raport ideal între conţinutul de fier şi cel de magneziu, sucul din rădăcina de ţelină ajută la profilaxia cancerului de piele.h3

 

Mușcata roșie, floare de leac miraculoasa

 

Binecunoscute ca plante de apartament, mușcatele au proprietăți curative, efecte antitumorale, antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii.
În scop terapeutic, de la mușcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne și florile.

Vă prezentăm câteva remedii cunoscute pe bază de mușcată, pentru următoarele afecțiuni:

1- Mastopatie, fibrom uterin, noduli mamari, detoxifiere – se face o infuzie dintr-o linguriță de frunze verzi, mărunțite la o cană cu apă fierbinte, se lasă 15 minute la infuzat și se consumă pe parcursul întregii zile, cu înghițituri mici. Cura durează 15 zile, după care se face pauză 15 zile și se poate relua. Infuzia se păstrează la cald și nu se depășește doza recomandată;

2- Calculi renali – se face un amestec din 20 ml suc de frunze și flori proaspete de mușcată, 50 g miere de albine, 20 ml tinctură de propolis și 100 ml vin roșu organic, ceva mai tare, care se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un recipient din sticlă, la frigider. Se consumă câte o lingură de macerat de 2 ori pe zi, înaintea meselor principale cu 30 de minute, timp de 14 zile, după care se face pauză 14 zile și se poate relua, la nevoie. Preparatul are 3 luni termen de valabilitate și se păstrează numai la frigider;

3 – Acnee – se toacă mărunt, după care se zdrobesc câteva frunze de mușcată, apoi se aplică pe zonele afectate pentru 15 minute și se clătește cu apă călduță;

4 – Otită – se iau câteva frunze palmate de mușcată și se face suc, după ce, în prealabil, au fost spălate bine și zvântate. După ce urechea a fost curățată bine, se pune o picătură de suc în ureche, zilnic, până la vindecare. Pe întreaga perioadă a tratamentului nu se vor umezi urechile cu apă;

5 – Cataractă – se pun 1-2 picături de suc din frunze în colțul ochiului bolnav.

Ceaiul de cimbru te scapa imediat de tuse si febra

Ceaiul de cimbru este folosit inca din timpuri stravechi in tratarea problemelor respiratorii, multumita unui ulei volatil foarte important, numit timol, care actioneaza ca un compus antiseptic.
Cimbrul este o planta perena comestibila, cu frunze mici si verzi si flori de culoarea lavandei. Cel mai bun lucru este ca aceasta planta poate fi recoltata in orice perioada a anului, chiar daca iarna radacinile sunt inghetate si uscate, iar recoltarea necesita mai multa atentie .
De obicei, cimbrul nu este atacat de daunatori, dar, daca planuiti cultivarea acestuia in curtea proprie, aveti grija la mustele verzi.

Proprietatile ceaiului de cimbru

Ceaiul de cimbru este de obicei introdus in tratamentele impotriva tusei, racelii si febrei, dar sa tinem cont si de proprietatile anti-fungice ale acestuia. Multumita acestei calitati, ceaiul de cimbru este folosit in tratarea ciupercii numite „piciorul atletului” si in alte boli ale pielii. Desi oamenii obisnuiau sa bea ceai de cimbru inca din Antichitate, pentru proprietatile sale vindecatoare, timolul, un compus organic ce se gaseste in aceasta planta, a fost abia recent descoperit.

Beneficiile ceaiului de cimbru sunt multe, incepand cu minunatul ajutor pe care acesta il ofera in bolile respiratorii, cum ar fi inflamarea laringelui sau meteorismul. De asemenea, ceaiul de cimbru este un remediu pentru durerile menstruale, dar si pentru simptomele premenstruale. Timolul din acest ceai de cimbru este folosit de marile companii pentru a produce apa de gura ce trateaza infectiile gingiilor si alte inflamatii ale tractului respirator.

Ceaiul de cimbru are efect expectorant si este prescris de multi medici ca un ajutor in cazul curatarii plamanilor de mucus. Sa nu uitam de beneficiile pe care le aduce ceaiul de cimbru in tratarea unor probleme ale tractului digestiv cum ar fi meteorism excesiv, greata, colici, indigestie si pierderea apetitului. In afara de asta, puteti aplica funze de cimbru pe taieturi si pe rani deschise pentru a dezinfecta zona afectata.

Mod de preparare corect

Sa prepari ceaiul de cimbru este usor. Daca doresti sa obtii doua cani de ceai, ai nevoie de doua cani de apa fierbinte si doua linguri de frunze de cimbru. Pentru inceput, tai frunzele de cimbru si pui apa fiarta peste ele. Le lasi la infuzat 10 sau 15 minute, in functie de cat de concentrat vrei sa fie ceaiul. Il poti bea cald sau il poti pune la frigider pentru mai tarziu. In orice caz, nu lasa plantele sa fiarba prea mult; plantele fierte isi pierd proprietatile curative si s-ar putea sa nu mai aiba niciun efect asupra organismului tau.

Efectele secundare ale ceaiului de cimbru
Conform multor botanisti, consumul excesiv de ceai de cimbru poate duce la aparitia unei reactii alergice in corp sau poate chiar creste nivelul de toxicitate. De asemenea, daca sunteti alergic la rozmarin, busuioc, isop, oregano si telina, veti fi alergic si la acest ceai. Cel mai bine ar fi sa consultati medicul inainte de a incepe un tratament pe baza de ceai de cimbru. Daca nu cunoasteti alimentele la care sunteti alergic, consultati un specialist inainte de a urma orice tratament pe baza de plante.

Contraindicatiile ceaiului de cimbru
Nu beti ceai de cimbru daca sunteti insarcinata sau alaptati. De asemenea, daca aveti varsaturi, este bine sa contactati medicul inainte de a lua alte masuri.
Din moment ce ceaiul de cimbru are un efect expectorant semnificativ, este bine sa il consumati in cantitati mici pentru a evita ulcerul sau alte probleme gastrice. In general, ceaiul de cimbru nu duce la complicatii cand cantitatea este mai mica de doua cani pe zi.
Asadar, daca ai gatul imflamat si esti gata sa incerci un remediu naturist, ceaiul de cimbru poate fi raspunsul la problema ta.
Acorda atentie indicatiilor noastre si bucura-te de proprietatile acestui ceai!

De ce trebuie sa pui FRUNZE de DAFIN in mancare

Dafinul este originar din Levant şi în prezent este cultivat mai ales în regiunile mediteraneene. Florile sale, de culoare gǎlbuie, poziţionate pe axul frunzei, sub formǎ de bucheţele.Medicii greci foloseau mult frunzele şi fructele de dafin. Dafinul era  un simbol al victoriei în antichitate, fiind dedicat lui Apolo. Sub formǎ de coroniţe(lauri) era oferit poeţilor şi generalilor victorioşi.

Frunzele de dafin, în formǎ de lance, degajǎ o aromǎ puternica, fiind foarte bogate în uleiuri esenţiale, uleiuri ce ii conferǎ proprietǎţi medicinale miraculoase. In zilele noastre dafinul este recunoscut pentru efectele sale antiseptice, antivirale şi .

 

Este un remediu eficace împotriva plǎgilor, aftelor şi abceselor dentare si  este considerat un . Infuzia are o acţiune beneficǎ asupra sistemului nervos, aducând echilibrul în caz de anxietate sau depresie. Stimuleazǎ digestia leneşǎ, creşte pofta de mâncare, combate fermentaţia. Este recomandat ca un   foarte preţios în rǎceli şi bronşite. Scade , si este folosit cu succes în combaterea bronşitelor, laringitelor, faringitelor, precum şi a gripei.

FRUNZELE DE DAFIN folosite pentru UZ INTERN

 grea (atonie digestiva) – Se pune in mancarei 1-2  de dafin. Se face tratament naturist cu foi de dafin vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara.Cei care au incercat aceasta metoda de fortificare a digestiei cu frunze de dafin spun efectele de intarire a digestiei sunt remarcabile

Dureri stomacale: O alta reteta care ajuta si pentru combaterea durerilor stomacale: 2 frunze de dafin se fierb 4-5 minute impereuna cu 5-6 cuişoare. Se consuma 2-3 căni pe zi. Efectul curativ ar trebui sa se vada foarte repede.

Foi de dafin pentru Infecţii intestinale – se ia după fiecare masă câte o linguriţă cu ulei de dafin ajutând astfel la distrugerea germenilor patogeni din intestine şi la calmarea durerii.

Intoxicaţii – 15 – 25 frunze de dafin se pun la 200 ml(o cana) apă clocotită. Se acopera infuzia 15 minute iar apoi se strecoară. Aceasta  cu foi de dafin are efect antivomitiv imediat. Ca sa aiba efect este nevoie ca persoana care are nevoie de acest preparat să bea toată cantitatea cu infuzia de frunze dee dafin pe loc.

Folosirea foilor de dafin pentru Normalizarea nivelului glicemiei cand nu este prea mare – se pun 12 frunze de dafin la 500 ml de apă şi se fierb la foc mic timp de 15 minute. Preparatul, împreună cu frunzelede dafin, se peune apoi într-un termos, unde se lasă timp 2 ore, după care se împarte în 3 porţii egale, ce ajung pentru un tratament de 3 zile. O porţie se consumă de-a lungul a 12 ore, altfel se poate provoca hemoragie internă. După o săptămînă de pauză, se beau celelalte 2 porţii, pe parcursul a 2 zile. În zilele de tratament se respectă dieta vegetariană.
Tratamentul se poate face doar o singura data pe an.

Gastralgii – see foloseste undecoct din foi de dafin în care se adauga si 1 lingurita cu cuişoare, sau se poate lua intern câte 1 linguriţă de ulei de dafin în cazul durerilor.

I s-au decoperit şi virtuţi diuretice şi antireumatice. Pulberea din frunze de dafin are proprietatea de a scǎdea febra.Este folosit cu success în dispepsie, balonare şi .

Din fructele de  se extrage un ulei gras, consistent, ca un unt. Acesta este folosit la prepararea de unguente şi emulsii analgezice, folosite în cazurile de artritǎ,  şi dureri musculare.

• Ceaiul de dafin curata sinusurile si amelioreaza indigestia

• Macerarea, 24 de ore, a frunzelor de dafin in untura topita proaspat si apoi stoarse devine rezultatul unei alifii care poate sa amelioreze puseurile de reumatism ale articulatiilor.

• Frunzele de dafin arse pe jaratic produc un miros foarte frumos in camera si alunga insectele.

• Mestecand o frunza de dafin putem vindeca rapid o stomatita

• Decoctul obtinut din frunze de dafin si baut pe parcursul unei zile are darul de a intari sistemul imunitar

Citeste si: Dr.OZ: Bicarbonatul, un produs minune pentru sănătate şi frumuseţe

• 20-30 frunze de dafin oparite cu o cana de apa clocotita si infuzate 20 minute pot fi folosite cu succes in caz de intoxicatie si otravire pentru ca duc la un efect vomitiv instantaneu

• Cate o frunza de dafin mestecata pe stomacul gol dimineata, la pranz si seara se amelioreaza digestia

• Frunzele de dafin oparite cu apa clocotita reprezinta, dupa racire, gargara pentru vindecarea raguselii si a infectiilor gingivale

Uleiul din fructele de dafin este o armǎ redutabilǎ împotriva insectelor şi paraziţilor, puricilor şi acarienilor.

Uleiul de dafin poate fi şi ca un produs pentru îmfrumuseţare. Este suficient sǎ diluaţi câteva picǎturi în apa de baie (este iritant, aşa cǎ nu il utilizaţi în stare purǎ). Este indicat mai ales pentru tenul gras şi pentru pǎrul degradat, echilibrând tenul şi stimulând regenerarea firului de pǎr.

Reţete naturale cu frunze de dafin

Ulei din frunze de dafin pentru reumatism

Mǎrunţiţi 100 g de frunze uscate de dafinşi adǎugaţi-le în 100 g de alcool, pǎstraţi într-un vas bine închis timp de 24 de ore. Adǎugaţi apoi un litru de ulei de mǎsline şi încǎlziţi pe bain-marie timp de 6 ore. (baia de apǎ nu trebuie sǎ fiarbǎ). Pǎstraţi acest preparat într-un loc rǎcoros.

Infuzia de dafin

Infuzaţi 125 g de frunze într-un litru de apǎ. Este uneori folositǎ pentru frecţii împotriva nevralgiilor.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.