In functie de conditii, cultura tomatelor se poate realiza in camp liber, in camp protejat cu materiale specifice (folii plastic de diferite tipuri), in sere sau rasadnite.
Cultivarea rosiilor in camp liber poate fi initiata chiar din toamna, prin semanat sau prin rasad. Soiurile timpurii sunt cultivate primavara, prin rasad. Alte soiuri se cultiva tot prin rasad, vara sau toamna.
In camp protejat, se poate obtine o recolta extratimpurie prin plantarea rasadurilor primavara devreme in adaposturi, sau recolte tarzii, de toamna, prin cultivarea rasadurilor la sfarsitul verii in solarii tip tunel. De regula, in astfel de adaposturi de tip solar se aplica tehnologia de cultivare in ciclu prelungit (primavara toamna) sau ciclu scurt (primavara vara). In sere, se merge pe principiul culturilor in ciclul iarna-primavara sau toamna-iarna.
Cultura rosiilor in camp
Exista mai multe variante: cultura timpurie, cultura obisnuita de vara-toamna, prin rasad sau prin semanatul direct pe brazda.
Cultura timpurie prin rasad se practica daca se vrea obtinerea recoltei in luna iunie. In Romania, culturile timpurii sunt preferate de multi agricultori, datorita desfacerii la pret ridicat (trufandale), prin obtinerea primelor recolte in lunile in care pietele sunt aprovizionate exclusiv cu rosii turcesti, diferenta de gust dintre cele romanesti si cele importate din Turcia facand diferenta.
Principalele lucrari sunt aratura de baza, toamna, la 28-30 cm; primavara se intra cu cultivatorul sau se face o lucrare cu grapa stelata, pentru pregatirea patului germinativ. Se face o fertilizare de primavara, cu azotat de amoniu, superfosfat si sulfat de potasiu. Unii cultivatori prefera sa erbicideze, cam cu doua saptamani inainte de plantat. Daca se alege cultivarea in straturi inaltate.
Urmatoarea lucrare e de „constructie a straturilor”, se face usor, prin discuire. Cand temperatura aerului si mai ales temperatura din sol permite, se face plantarea rasadurilor, de regula cu ghivece nutritive. Se poate face manual (un zilier costa intre 30-50 RON / zi de munca) sau cu masina MPR-5 (masina de plantat romaneasca) in agregat cu un tractor pentru legumicultura. In general, densitatea recomandata este de 50.000 de plante la hectar.
Alte lucrari importante sunt completarea golurilor (la scurt timp de la plantare), irigatul, copilitul si carnitul. Pentru prevenirea manei tomatelor sau septoriozei, se fac stropiri cu zeama bordeleza sau Dithane. Ultima si, poate, cea mai importanta, este desigur recoltarea.
Cultura de vara-toamna prin rasad se foloseste pentru a obtine recolte esalonat, din iulie pana in septembrie si chiar pana in octombrie. La plantare, rasadul trebuie sa aiba 40-45 de zile, deci tineti seama de acest lucru atunci cand pregatiti rasadnitele.
Un lucru foarte important aici este esalonarea plantarii. Nu se merge ca in cazul culturii timpurii, pe plantarea mecanizata a rasadurilor.
Cultura de vara-toamna este cea mai indicata pentru micile gospodarii, care au nevoie de fructe proaspete toata perioada verii, pana in toamna, si nici nu isi permit sa foloseasca un tractor, ori din lipsa de bani, ori din lipsa unui teren suficient de mare. De aceea, plantarea tomatelor in acest sistem de cultura se face esalonat, din aprilie pana in luna mai. In acest fel, plantele vor fructifica pe rand. Pentru a folosi terenul cat mai mult timp, inainte de rosii se poate pune ceapa sau salata, legume care sunt recoltate pana in aprilie si lasa terenul liber de buruieni.
Toate lucrarile, de la plantare pana la recoltare, se fac manual, in acest sistem vara-toamna. Ingrasarea chimica se poate inlocui cu balegar ingropat in brazda toamna, la sapat. Ca agrotehnica, se pot alege ori straturi inaltate, ori santuri, ori plantarea direct pe brazda.
Cultura de vara-toamna prin semanare direct in camp este o metoda neutilizata in Romania, deoarece presupune o mecanizare totala si nu este rentabila decat pe suprafete mari. Pe scurt, presupune erbicidare abundenta, semanarea cu o semanatoare de precizie, in agregat cu discuri modificate. Dupa aceea, irigare prin aspersiune cu aspersoare de presiune joasa, pe parcursul vegetatiei se intra de cateva ori pentru prasila, intre randuri, cu utilaj specific, se fertilizeaza fazial. Recoltarea se face tot mecanizat, cu combina.
Este o metoda „ultraindustrializata”, prin fertilizare abundenta se pot obtine chiar si 100 de tone la un hectar. In acest mod se obtin cele mai multe fructe importate. Metoda permite obtinerea de productii mari cu costuri reduse, dar toate acestea in detrimentul calitatii gustului.