Plantarea arbustilor fructiferi (I)

– plantarea coacazului –
arbusti_fructiferi3

Epoca de plantare :
Toamna dupa caderea frunzelor, in octombrie – noiembrie;
Primavara inainte de pornirea in vegetatie, dupa dezghetul solului;
Terenul folosit la infiintarea plantatiei trebuie sa fie fara exces de umiditate, cu sol argilo-lutos, reavan, cu fertilitate ridicata.

Distante de plantare :

Pentru plantatiile comerciale unde lucrarile de intretinere se executa mecanizat, distanta intre randuri poate fi de 2,8-3 m, iar intre plante pe rand de 1-1,2 m;
Pentru plantatiile cu suprafete mici, din incinta locuintelor sau institutiilor, distantele pot fi de minim 1,2 m intre randuri si 0,8 m intre plante pe rand.

Plantarea :

Plantarea se face in gropi sau rigole. Gropile se realizeaza manual, dupa pichetarea terenului, sau mecanizat, la dimensiunile de 45/45/30 cm. Deschiderea rigolelor se realizeaza cu un plug special la adancimea de 32-35 cm. inainte de plantarea materialului saditor se executa o fertilizare la groapa sau pe rigola folosind 5-6 kg gunoi de grajd bine fermentat, 30-40g superfosfat, 20-25g sulfat de potasiu si 15-20g azotat de amoniu.
Materialul saditor ce urmeaza a fi plantat se fasoneaza astfel: se indeparteaza prin taiere radacinile vatamate sau rupte, se scurteaza butasul la 3-4 muguri lungime, dupa care se mocirleste intr-un amestec consistent compus din pamant galben, balegar proaspat de bovina si apa.
Butasii astfel pregatiti se aseaza in gropi sau rigole cu radacinile rasfirate si cu varful catre pichet. Se adauga pamant si se taseaza bine in jurul plantei, dupa care se executa o copca in care se toarna 5-8 1 de apa. Dupa infiltrarea apei in sol, se executa un musuroi pana la mugurele terminal. Partea care se afla deasupra solului si care se musuroieste, trebuie sa aiba 2-3 muguri pe lungimea butasului.

1 Comentariu adauga un comentariu

  1. Zeus spune:

    si eu am invatat la facultate doar scurtari si eliminarea celor bolnave si batrine Cred ca asa trebuie Desfacerea este o problema pentru ca oamnii sunt analfabeti si nu stiu ce farmacie este in fructe Tot exportul ramine solutia Dumneavoastra cu mierea stiti si exportul fructelor Va multumim pentru soloditate si pentru votarea „regelui”

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.