Operatiunea de plantare a capsunului este diferita in functie de sistemul de cultura: cultura libera, direct in camp sau cultura protejata, in solarii sau sera. Indiferent de sistemul de cultura, materialul saditor comporta doua operatii premergatoare lucrarii – fasonarea si mocirlirea stolonilor.
Mocirlirea se realizeaza prin introducerea sistemului radicular intr-un amestec de consistenta smantanii realizat din pamant (de preferinta galben), balegar proaspat de bovina si apa.
Plantarea capsunului in cultura neprotejata
Epoca de plantare se realizeaza toamna intre 10 septembrie si 15 octombrie, primavara in perioada martie – aprilie sau vara in perioada iunie-iulie. Lucrarile se realizeaza manual sau mecanizat (in situatia plantarii pe suprafete mari).
Plantarea manuala implica trei operatiuni:
• executia gropii cu plantatorul sau cu sapa la 10-15 cm adancime;
• introducerea stolonilor in gropi;
• strangerea pamantului pe langa radacini, astfel incat acestea sa faca masa cu solul.
Plantarea mecanica se realizeaza cu ajutorul masinilor de plantat rasaduri de legume care se adapteaza la sistemul de plantare al stolonilor de capsuni.
Principalele conditii pentru reusita culturii sunt:
• pozitia radacinilor care trebuie sa fie perfect verticala si dreapta in gropi;
• coletul stolonilor sa fie la nivelul solului;
• mugurele central sa fie deasupra solului;
• solul sa fie bine tasat prin calcare in jurul plantelor, astfel ca, la prinderea usoara de frunze, plantele sa opuna rezistenta;
• irigarea culturii.
Sistemele de plantare folosite sunt:
• in randuri simple, cu distanta intre randuri de 60-100 cm, in functie de sistemul de intretinere a solului (manual sau mecanizat) si 20-25 cm intre plante pe rand pe teren nemodelat;
• in benzi, pe teren modelat, in biloane de 2 sau 4 randuri. Distantele de plantare sunt de 35 cm intre randurile din banda, 85-95 cm intre benzi si 20-25 cm intre plante pe rand.
Plantarea capsunului in cultura protejata
Modalitatea de plantare este aceeasi ca la plantarea in cultura libera. Schema de plantare este in benzi de 2-5 randuri pe teren modelat, in biloane, sau plan cu distanta intre benzi de 85-95 cm, intre randuri pe banda de 35 cm, iar intre plante pe rand de 20-25 cm.
Epoca de plantare
Infiintarea culturii in solarii si tunele se poate face in perioada 1-15 iunie, dar aceasta lucrare implica folosirea la plantare a stolonilor refrigerati care dau rezultate mult mai bune la prindere (90-91%), fata de stolonii proveniti direct din stoloniera (60-75%).
Plantarea in sera se realizeaza cu stoloni fortificati in camp, ce se pastreaza in celule frigorifice pana la plantare.
Cultura se poate realiza direct pe sol sistem clasic sau pe verticala. Epoca de plantare este in ultima decada a lunii noiembrie.
Cultura la sol se face pe teren plan sau modelat in biloane, in benzi de 2-4 randuri, cu distanta intre benzi de 70 cm, intre randuri de 40 cm si intre plante pe rand de 20-25 cm. Tehnica plantarii este aceeasi ca la cultura neprotejata.