S-a format in Franta in secolul XIX prin incrucisarea oilor din populatiile locale din departamentele Mayenne si Maine.
La inceput populatiile locale, au fost incrucisate cu berbeci Leicester (Dishley) si mai apoi catre sfarsitul secolului cu berbeci din rasa Wensleydale importati din Marea Britanie.
Greutatea corporala :
• mieii la 3 luni – 30-35 kg;
• mieii la 6 luni – 60-65 kg;
• berbecii – 110-120 kg;
• oile – 80-90 kg.
Oile din aceasta rasa sunt foarte precoce astfel ca prima fatare are loc la varsta de 14 luni, au prolificitatea medie de peste 200%, iar numarul de miei intarcati pe oaie fatata este de 1,7 – 1,8 capete.
Aceste valori se datoreaza capacitati bune de alaptare a oilor care pot intarca cu usurinta 2 miei, acestia avand viteza de crestere ridicata care poate depasi 500 grame pe cap si zi.
Rasa Bleu de Maine produce berbeci terminali recomandati a fi folositi pentru producerea de miei hibrizi de carne cu carcase de calitate superioara.