Rasele de ovine din Italia sunt : Appennica, Bergamasca, Biellese, Fabrianese, Sarda, Comisana.
Este o rasa specializata pentru productia de carne, animalele avand o talie medie spre mare (imaginea de sus), cu greutatea vie la berbeci de 95 kg/cap, iar la femelele adulte de 60 kg/cap.
Capul are un profil rectiliniu sau usor arcuit, coarnele lipsind.
Fertilitatea este de 90%, iar prolificitatea de 130%.
Rasa este importanta pentru rusticitatea sa si prin capacitate ridicata de utilizare a resurselor furajere de pe terenurile mai putin fertile.
Este o rasa specializata pentru productia de carne si care se preteaza la transhumanta in zonele de deal si munte. Este o rasa de talie mare, in care berbeci ajung la 110 kg/cap, iar femelele adulte la 85 kg/cap. Mieii au la fatare greutatea vie de 5 kg/cap, iar la varsta de 90 de zile depaseste 30 kg/cap. |
Fertilitatea este de 95%, si prolificitatea de 150%.
Este o rasa adaptata conditiilor montane si transhumantei. Greutatea vie medie a berbecilor este de 110 kg, iar a femelelor adulte de 80 kg. Cu o greutate vie la fatare de 5 kg/cap, mieii pot ajunge la 90 de zile, greutate vie de 30 kg. Fertilitate este de 90 % iar prolificitatea de 140%. |
Este o rasa de talie mare, fara coarne in care berbecii ating 90 kg iar femelele adulte 70 kg. Miei in varsta de 40-50 de zile ating 20 kg, pentru ca la varsta de 90 de zile sa ajunga la 30 kg. Fertilitatea este de 90%, iar prolificitatea de 140-180%. In selectie se urmareste ameliorarea cantitativa si calitativa a productiei de carne. |
Este o rasa de lapte, si una dintre cele mai vechi rase de ovine din Italia, fiind raspandita aproape pe tot teritoriul insulei, gratie unei remarcabile capacitati de adaptare la diverse conditii pedoclimatice, ca si a calitatilor deosebite privind productia de lapte. Greutatea vie a berbecilor este de 60 kg/cap, iar a oilor adulte de 40 kg. Ugerul este bine dezvoltata. |
Productia de lapte este de 185 kg/cap pentru primipare si 250 kg/cap pentru multipare cu recorduri de 550 kg/cap. Continutul de grasime este 6% iar de proteina 5,3%.
Productia de carne se exprina printr-o greutate vie a mieilor la fatare de 3,5 – 4 kg/cap, iar la varsta de 30 de zile acestia ating 10-10,5 kg.
Fertilitatea este 90%, iar prolificitatea de 110-150%.
Este o rasa de lapte, creata in Sicilia, si care sa raspandit apoi in intreaga Italie, gratie unei remarcabile aptitudini de aclimatizare. Se preteaza atat la exploatarea in sistem intensiv cat si extensiv. Sunt de talie mica, avand 80 kg berbecii si 60 – 70 kg oile. |
Capul este usor, fara coarne de culoare rosu-caramiziu si cu a banda alba in spatele fruntii.
Productia de lapte este de 160 kg/cap/lactatie la primipare si 225 kg la multipare. Exista exemplare a caror productie ajunge la 500 kg. Continutul in grasime este de 6,5-7 %.
Prolificitatea este de 180% iar fertilitatea de 95%. Miei ajung la 90 de zile la 20 – 25 kg avand capacitate si pentru productia de carne.