…Legume care fac mai mult bine decit toate farmaciile lumii! Tehnologia de cultivare a vinetelor; Cum să obții profit din cătină; Cum plantăm și îngrijim trandafirii din grădină; Plante otrăvitoare care te pot omorî; Zambile și narcise de internior pentru sezonul rece; Cele mai cunoscute modalități de producere a materialului săditor pentru florile perene; metode de combatere a bolilor și dăunătorilor la flori etc OFERTA GRATUITĂ a Revistei Informaţii Agrorurale (http://www.informatii-agrorurale.ro/)- pentru publicat texte şi anunţuri pe http://informatii-agrorurale.ro/anunturi-agricole/şi pe http://www.informatii-agrorurale.ro/agropedia/: VĂ INVITĂM să postaţi noi anunţuri, alături de mai vechii furnizori de INPUTURI din Tară şi din Străinătate… Oferta speciala de Ingrasaminte Ianuarie 2017- Echipa Estic Dumicris; Oferta- Fermier pentru FERMIERI!

 

Unele legume au și proprietăți terapeutice. Iată  o listă cu legumele care pot fi considerate și ”plante medicinale

 1. Leușteanul

leuseteanRădăcinile contin 0,5 2 % 1,1; volatil, terpinol, cumarine, zaharuri etc. Ulei volatil conţin u (cca. 0,1 %) şi fructele (cca. 1 %).

Leuşteanul are acţiune diuretică şi hipotensivă. Se recomandă in dureri de stomac, indigestii, ca expectorant in frecţii reumatice. Intră in compoziţia ceaiurilor diuretice. Este folosit frecvent în scop condimentar.

În cazul consumului de leuștean nu se recomandă expunerea la soare, deoarece pielea devine fotosensibilă producându-se fotodermatite.

 1. Pătrunjelul

Frunzele conțin ulei volatil bogat în compuși fenolici. Au efect spasmolitic, vasodilatator și diuretic, fiind folosite în boala hipertensivă.

Fructele de pătrunjel conțin ulei volatil, cu proprietăți diuretice, uleiul având acțiune narcotică.

Rădăcinile pătrunjelului se pot folosi ca diuretic. Frunzele și rădăcinile folosite în doze mari pot fi toxice. Cantitățile folosite în calitate de condiment nu prezintă pericol.

 1. Morcovul

morcoviRădăcinile morcovului conțin zaharuri, provitamina A, săruri minerale și reprezintă un aliment dietetic. Au acțiune diuretică, se folosesc pentru ameliorarea reumatismului.

 1. Țelina

Rădăcinile conțin ulei volatil , precum și acizi grași, având efect diuretic și saluretic, fiind recomandat în afecțiunile renale și urinare.

 1. Mărarul

Partea aeriană și semințele conțin ulei volatil bogat în anetol, care au efect diuretic. Se recomandă de asemenea în insomnii, colici abdominale, afecțiuni ale căilor urinare, nevralgii, iritații tegumentare.

 1. Ceapa

Conține zaharuri, vitamine, substanțe antibiotice, ulei volatil, și săruri minerale, având un rol diuretic, cu eliminare de clorură de sodiu (recomandată în cazurile de retenție hidro-sodică), antiseptic, și reduce riscul de tromboză și infarct.

Ceapa nu se recomandă bolnavilor cu hiperaciditate stomacală și ulcer.

 1. Usturoiul

usturoiUsturoiul conține ulei volatil, aminoacizi specifici, substanțe antibiotice și vitamina C, având însușiri hipotensive, anti microbiene (infecții respiratorii, bronșite, gripe), și are efect antibiotic asupra tractului digestiv.

Usturoiul este recomandat ca antigripal, în colici abdominale sau ca hipotensiv.

 1. Salata

Frunzele conțin principii amare, fiind aperitive și digestive. Din salată se obține un suc numit lactucarium care are efect sedativ și somnifer.

În medicina homeopată salata se folosește în astm, tuse și hepatită.

 1. Varza

varzaConține un principiu activ care calmează durerile ulceroase și arsurile gastrice. Sucul de varză are acțiune vermifugă (împotriva limbricilor). De asemenea varza conține un produs hipoglicemiant, fiind recomandat în regimul diabeticilor, iar acidul lactic (din varza acră) este dezinfectant al tubului digestiv.

 1. Hreanul

Rădăcinile de hrean se recomandă în afecțiunile cavității bucale. Hreanul are efect favorabil în inflamațiile ganglionare sau bronșite, precum și în boli de piele sau astm.

legume

Tehnologia de cultivare a vinetelor

about-the-farm

Vanata (Solanum melongena) este o planta ce face parte din familia Solanaceae. Aceasta este cultivata pentru functele sale carnoase, care prin gatire capata o aroma delicioasa. Vinetele sunt originare din India, de unde s-au raspandit Europa si in America. Initial, oamenii au fost reticenti fata de aceasta planta datorita gustului amar al fructelor negatite. Dar din secolul XVIII si-a castigat popularitatea, in prezent fiind una din cele mai consumate legume. Vinetele au proprietati terapeutice si sunt recomandate in alimentatia persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului, pancreasului sau ale inimii.

Se cultivă bine după lucernă, trifoi, mazăre, fasole, dar se poate cultiva şi după rădăcinoase, bulboase şi bostănoase. Se vor evita ca premergătoare culturile de vinete, cartofi şi ceapa care a fost erbicidată cu Afalon sau Gesagard.

Îngrăşarea terenului

Toamna se administrează 40-50 t/ha gunoi de grajd, 300kg./ha superfosfat şi 100-150kg.sare potasică, iar primăvara 150 kg azotat de amoniu.

Pregătirea terenului se face din toamnă. După eliberarea terenului de resturi vegetale, se aplică îngrăşăminte organice şi chimice, apoi se efectuează arătura de bază la adâncimea de 30-32cm. Primăvara înainte de plantare are loc prelucrarea terenului cu grapa cu colţi reglabili sau cu freza.

Erbicidarea terenului

Înainte de plantare cu 5-6 zile se erbicidează terenul cu DUAL GOLD 960 EC- pentru toate categoriile de buruieni (1,2 l/ha) şi se încorporează în sol la 6-8 cm adâncime, cu grapa cu colţi reglabili. De asemenea se poate erbicida terenul şi după plantarea răsadurilor (AGIL 100 EC-0,8 l/ha, LEOPARD 5EC-1,5 l/ha, pentru buruieni cu frunza îngustă).

rasad

Semănatul şi plantatul

Vinetele se cultivă prin producerea prealabilă a răsadurilor. Semănatul se realizează după 20 februarie.

Sămânţa se seamănă în rânduri distanţate la 8-10 cm şi la 2-3 cm/rând. Atunci când se produce un număr redus de răsaduri, seminţele se seamănă în lădiţe din lemn, care, în prealabil, au fost umplute cu mraniţă (amestec de pământ – 60%, nisip -10% şi gunoi de grajd fermentat -30% ). Imediat după semănat substratul se stropeşte cu Previcur SL- 0,15%.

La începutul formării primelor două frunze adevărate, după 10-15 zile de la răsărire, răsadul se poate repica în pahare de unică folosinţă, care au fost umplute în prealabil cu mraniţă. Adâncimea de repicat este de 3-3,5 cm.

Pentru reuşita lucrării de repicat trebuie respectate câteva reguli generale: nu se repică în zilele prea reci sau prea însorite, pentru a proteja răsadurile de frig sau insolaţie puternică; răsadurile se scot din patul cald în cantităţi mici, prin dislocare şi se ţin acoperite până la repicat. După repicare plăntuţele se udă imediat cu stropitoarea cu sită, apoi se umbresc timp de 1-3 zile şi se aerisesc mai puţin, pentru a se asigura prinderea.

La început, când răsadurile sunt mici şi timpul friguros, se udă rar şi cu apă puţină deoarece stratul de pământ se usucă doar la suprafaţă. Apa trebuie să fie la temperatura ambientului pentru a nu răci substratul, cu urmări negative asupra răsadurilor. Pe măsură ce timpul se încălzeşte, udările se fac mai des şi cu cantităţi mai mari de apă. Se urmăreşte ca apa să pătrundă mai adânc şi să umezească stratul de pământ pe toată grosimea. Distribuirea apei se face cu stropitori sau furtun cu sită.

Cu câteva zile înainte de plantare răsadurile se călesc printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadurilor se udă abundent. Vârsta răsadurilor este de 60 de zile.

Plantarea are loc numai atunci când temperatura solului, pe adâncimea de 10-15cm este de minimum 140 C.

Răsadurile se plantează pe strat înălţat, plantându-se câte două rânduri la 80 cm, iar între plante/rând 45 cm.

Lucrări de îngrijire

La 4-5 zile de la plantare se face completarea golurilor. Se aplică 3-4 praşile între rânduri şi 2 praşile /rând. Irigarea culturii se face prin 8-10 udări la interval de 7-10 zile, cu norme de udare de 300-350 m3 /ha pentru primele 3-4 udări, după care norma de udare creşte la 400-500 m3 /ha.

Se aplică 2-3 fertilizări faziale, în principal cu îngrăşăminte foliare tip F. Prima fertilizare se face la 15-20 zile de la plantare cu F411 – 0,5%, iar a doua la 10-15 zile după prima, cu F231 -0,5% în cantitate de 1000 l soluţie/ha.

Se acordă atenţie combaterii bolilor şi dăunătorilor. Dintre boli, pagube însemnate produc: pătarea brună, pătarea brună a frunzelor şi fructelor, putregaiul cenuşiu, putregaiul fructelor, verticiloza şi fuzarioza, iar dintre dăunători: păduchele verde al solanaceelor, gândacul din Colorado, omida fructelor, coropişniţa.

vanata

Produsele folosite pentru combaterea chimică sunt:

– TOPSIN 500 SC (0,07-0,14%) – pentru vestejirea plantelor, fuzarioză;

– TOPSIN AL 50 PU (0,05-0,1%) – pentru vestejirea plantelor;

– DECIS 2,5 EC (0,04%) – fluturele alb al verzei;

– ACTARA 25 WG -0,06 kg/ha – pentru gândacul din Colorado.

Combaterea ecologică cuprinde respectarea unor măsuri culturale şi tratamente, cum ar fi:

 • producerea răsadului se va face în pământ dezinfectat termic;
 • sămânţa înainte de semănat se va dezinfecta cu soluţie de piatră vânătă de concentraţie 5% timp de 15 minute;
 • revenirea pe aceeaşi solă a culturii se va realiza după o perioadă de 5-6 ani pentru evitarea infecţiei cu verticiloză;
 • tratarea plantelor la apariţia simptomelor de mană, antracnoză şi putregai cenuşiu cu zeamă bordeleză 0,2-0,5 %;
 • limitarea atacului gândacului de colorado prin recoltarea manuală şi distrugerea adulţilor;
 • limitarea atacului de acarieni, afide şi larve de colorado prin stropiri cu rotenonă.

Copilitul se practică mai rar, de obicei în regiunile mai răcoroase şi umede, înlăturându-se lăstarii fără rod.

Cârnitul la culturile timpurii se face în cursul perioadei de vegetaţie cu scopul de a limita numărul de fructe (ruperea vârfului de creştere a plantei), iar la restul culturilor se aplică toamna cu 15-20 de zile înaintea primei brume. Copilitul şi cârnitul se fac cu foarfecele sau cu briceagul.

Recoltarea fructelor se face la maturitatea de consum, când au culoare specifică soiului şi sunt elastice la apăsare, la interval de 5-6 zile.

Tehnologia producerii seminţelor de vinete este asemănătoare cu cea pentru obţinerea de fructe destinate consumului, respectându-se totuşi anumite  particularităţi. Distanţele de izolare sunt prezentate în fişier „distanţe minime de izolare la culturile semincere de legume”).

Lucrări de îngrijire specifice

– purificarea culturii se face de 2-3 ori până când fructele au ajuns la maturitatea de consum prin îndepărtarea plantelor netipice, a celor slab dezvoltate precum şi a celor bolnave.

– limitarea numărului de fructe pe fiecare plantă la 2-3, păstrându-se numai primele fructele formate, mari şi sănătoase.

– după formarea unui număr suficient de fructe are loc ciupirea vârfurilor de creştere şi îndepărtarea florilor întârziate.

Recoltarea fructelor pentru sămânţă începe atunci când cele de la baza plantei au ajuns la coacerea deplină. Se fac 3-4 recoltări pe măsură ce fructele au ajuns la maturitatea deplină. Înainte de extragerea seminţelor se face o sortare a fructelor, reţinându-le numai pe cele mari şi sănătoase.

Seminţele extrase se spală cu apă, apoi se usucă, de obicei pe o hârtie de sugativă. După ce sămânţa este uscată se pune în borcane din sticlă sau săculeţi din pânză şi este păstrată în locuri uscate şi răcoroase.

Cum să obții profit din  cătină

Cătina este în măsură să ofere anual o cantitate mare de fructe mari și gustoase. Dar acest randament poate fi obținut doar prin calitatea materialului săditor, care trebuie să corespundă standardelor, și doar prin altoirea butașilor. Din acest motiv este recomandat ca să cumpărați puieți de dimensiuni mici. În acest caz, ei vor putea fi mai ușor de distins față de alte plante de crâng.

Cătina trebuie înmulțită prin butași în timpul iernii

Cel mai mare neajuns al acestui arbust e faptul că se înmulțește foarte ușor prin semințe. Iar asta nu e chiar bine, pentru că „tata” riscă să nu corespundă soiului pe care îl aveți plantat. În plus, cătina la maturitate poate avea o rădăcină foarte abundentă. Astfel, utilizarea pe scară largă a semințelor sau doar a rădăcinii acestui arbust cu scop de a începe o afacere, îi va scădea din start reputația.

Specificul polenizării

Catina este o plantă dioică ce se polenizează cu ajutorul vântului. Prin urmare, asigurați-vă că veți planta cât mai aproape atât arbuști-masculi, cât și specimenele de sex feminin. Dacă planta de sex masculin este cam la 5-10 m de la femelă, atunci polenizarea va avea loc la cel mai înalt nivel.

O plantă-mascul poate poleniza mai multe plante de sex feminin. Cu toate acestea, e de dorit ca să plantați măcar 2 „bărbați”.  Din simplul motiv, că există pericolul ca anume el să se usuce.

În cazul în care dispuneți de un spațiu limitat, atunci „bărbații” pot fi plantați și la distanțe mici unul de altul, chiar la 30 la 50 cm.

1

Cel mai bun moment de-a planta cătina

Acest arbust nu prea să împacă cu temperaturile joase. Suportă cu greu înghețurile, dar își poate începe perioada de vegetație foarte devreme. Prin urmare, cea mai bună perioadă de plantare sau de răsădire a cătinii este primăvara devreme – cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Acest lucru este fundamental pentru puieții de cătină care au rădăcina descoperită, precum și pentru plantele ce trebuie răsădite, căci o mare parte a sistemului radicular poate fi pierdut.

În cazul în care puietul de cătină crește de un an sau mai mult într-un container, atunci sădirea lui în grădină este foarte simplă. Acest lucru se poate de realizat în orice moment, deoarece sistemul radicular al plantelor nu este accidentat. Și totuși, e de dorit ca aceasta să aibă loc primăvară sau vara. Deoarece doar așa, noul loc răsad își va putea „construi” o rădăcină puternică, care până în iarnă va fi capabilă treacă mai ușor peste temperaturile joase.

catina

Locul de plantare

Cătina ar trebui să fie plantată la o distanță semnificativă de restul culturilor din grădină. Cel mai adecvat loc pentru ea este pe marginea lotului, de-a lungul drumului, dar alături de gazon.

Rădăcinile de cătină sunt formate din mai multe cordoane slabe de branșare care se întind pe o suprafață mare. Din acest motiv, ele trebuie îngropate superficial, cam la 20-30 cm de la suprafață. Acest fapt poate duce la o ușoare deteriorate a rădăcinilor în timpul săpatului. Iar o traumă cât de mică nu ar fi, poate aduce un prejudiciu pentru toată planta. Despre această caracteristică a structurii sistemului radicular al cătinii orice grădinar trebuie să știe și trebuie să țină cont atunci când alege unde o va planta.

Săpatul solului în apropierea cătinii este cea mai frecventă cauză a unei roade slabe sau chiar a uscării arbustului. Iar o altă consecință negativă suplimentară a acestui săpat este și apariția de subarbuști în locurile unde au fost periclitate rădăcinile de cătină.

A doua condiție importantă pentru alegerea unui loc de plantare favorabil pentru cătină este un spațiu deschis. Cătina iubește lumină, și prin urmare, ar trebui să crească într-un loc cât mai iluminat, fără copaci înalți prin preajmă.

 Plantarea puieților de cătină

Plantarea puieților nu se deosebește cu mult de plantarea altor arbuști sau pomi fructiferi.

Nu folosiți multe îngrășăminte minerale atunci când vine vorba de răsădire. Puteți folosi o limită de îngrășăminte, astfel ca la o găleată, de dimensiuni normale, nu trebuie să lipsească compostul putrezit, o mână de superfosfat (doză dublă dacă e așezată în zonele predispuse la acidificarea solului) și un pahar de cenușă de lemn pentru fiecare plantă. Puteți adăuga desigur și o lingură bună de îngrășăminte complexe. Dar acest fapt nu vă va garanta un rezultat „ecologic”.

Dacă răsădiți cătina, încercați să o scoateți cu cât mai multe rădăcini posibile ( nu uitați, ele sunt foarte lungi). Cu toate acestea, în cazul în care prin săpare ați redus drastic lungimea rădăcinilor, apoi la fel de mult trebuie să tăiați și din părțile aeriene ale plantelor.

Practica arată că tăierea „exagerată” a puieților de cătină e mai bună decât „mila de-ai tăia” și a le păstra cât mai multe părți. Dacă răsădiți o plantă mare de cătină, atunci poate fi lăsat doar trunchiul principal (de la 1 până la 1,5 m lungime), chiar și fără ramuri laterale.

 Îngrășămintele pentru cătină

Cătina are rădăcini lungi, iar acest fapt face ca ele să se răspândească destul de repede și departe de „mama lor”. Prin urmare, aplicarea îngrășămintelor în groapa inițială unde a fost plantat arbustul după un an sau doi nu are un rol la fel de importantă ca și pentru plantele cu un sistem radicular mai compact.

Planta nu e chiar atât de dependentă de îngrășăminte, și asta datorită rădăcinilor, care își găsesc și singure substanțele nutritive de care au nevoie. Totuși, dacă vă hotărâți să folosiți îngrășăminte, utilizați fosfatul, dar nu mai mult decât odată pe an.

Retezarea și „întinerirea” puieților de cătină

Colectarea pomușoarelor de cătină se realizează cel mai bine atunci când arbustul nu are dimensiuni mari. Dacă planta a reușit să se înalțe mai mult decât ar trebui, atunci e nevoie ca aceasta să fie retezată. Cercetările arată că acest arbust suportă destul de bine acest proces.

Cătina își atinge apogeul productivității după aproape 8-12 ani. După aceasta, arbustul trebuie „pus pe butuc”, adică tăiat. După această „intervenție chirurgicală” radicală, cătina se restabilește destul de rapid pe fonul lăstarilor săi. Astfel, planta întinerește, cătină crește și dă roadă din nou.

12 sfaturi de care trebuie să ți cont atunci când vrei să plantezi lalele pestrițe și viorele

lalele

Lalelele pestrițe și viorele sunt unele dintre cele mai frumoase flori pe care le poți avea în grădină, și care-i oferă o pată de culoare. Află mai jos câteva ponturi de care ar trebui să ți cont dacă vrei să plantezi aceste plante în grădina ta.

Sfaturi pentru lalelele pestrițe:

 1. Cumpărați bulbi mari și tari. Bulbii buni sunt grei, au rădăcină viguroasă și au culoare deschisă
 2. Nu cumpărați bulbi moi, uscați sau lipicioși, cu pete întunecate
 3. Laleaua pestriță preferă locurile însorite, protejate de vânt
 4. Solul să fie bogat în substanțe nutritive și humus. Planta înflorește foarte rar în sol slab. Apa stagnantă cauzează ofilirea florilor
 5. Zăpada târzie nu-i dăunează plantei, chiar dacă îi apleacă tulpina. Mai târziu laleaua pestriță se va îndrepta de la sine.
 6. Pentru vază tăiați tija florilor numai până la frunze. Nu îndepărtați frunzele.

lalea pestrita

Sfaturi pentru viorele:

 1. Cumpărați de îndată ce apar pe piață bulbi voluminoși, cărnoși, tari netezi la palpat
 2. Nu cumpărați bulbi moi, mucegăiți sau încolțiți
 3. Viorelele înfloresc deopotrivă în locurile însorite, precum și în cele umbroase
 4. Se dezvoltă bine în mai toate solurile. Înflorește cel mai frumos în sol mai reavăn. Nu tolerează apa stagnantă
 5. Îndepărtați sistematic florile trecute dacă nu doriți ca planta să se reproducă din semințe răspândite spontan
 6. Plantați viorele printre plante cu bulbi periclitate de șoareci, deoarece mirosul bulbilor săi alungă dăunătorii

viorele

Cum plantăm și îngrijim trandafirii din grădină

trandafiri

Trandafirii sunt, cu certitudine, vedetele incontestabile ale grădinilor – culivate şi admirate de-a lungul secolelor. Maiestuoasele tufe bogat înfloritoare asigură o scenografie impresionantă în orice tip de grădină ar fi plantate.

Cum se face plantarea

E important ca, înainte de a fi sădiţi, trandafirii să stea peste noapte într-o găleată cu apă călâie. Săpaţi o groapă mare, afânaţi bine solul şi îmbogăţiţi cu compost şi îngrăşământ. Răsfiraţi apoi rădăcinile bine şi amplasaţi tufa la adâncimea corectă. Grefa sensibilă la îngheţ (partea îngroşată a tulpinii, de unde răsar ramurile) ar trebui să fie la aproximativ cinci centimetri sub suprafaţa solului.

Umpleţi groapa de plantare cu sol îmbogăţit, tasaţi şi udaţi cu generozitate. Dacă plantaţi un trandafir (căţărător) aproape de un perete, săpaţi o groapă mai mare şi umpleţi-o cu sol de calitate şi îngrăşământ. Luna octombrie este perioada optimă pentru a planta trandafiri cu rădăcini goale. Trandafirii din ghivece pot fi plantaţi în tot timpul anului.

plantarea trandafirilor

Îngrijirea trandafirlor

Trandafirii cresc cel mai bine într-un loc însorit, în sol fertil cu proprietăţi de scurgere pentru a asigura drenajul. Pentru a înflori bogat, trandafirii necesită mulţi nutrienţi. Iarna, împrăştiaţi bălegar sau îngrăşământ granulat în jurul bazei tufişului; primăvara devreme adăugaţi făină de oase sau un îngrăşământ organic compus, iar în iulie administraţi un îngrăşământ special creat pentru trandafiri.

Pentru a încuraja înflorirea prelungită, tăiaţi tulpinile florilor moarte până la prima ramură subţire cu cinci frunzuliţe. Este importantă protejarea grefei vulnerabile înainte de iarnă, îngropândo şi acoperind şi baza tulpinii cu pământ. Această protecţie înaltă ca o piramidă poate fi nivelată înainte de tăierea de primăvară. Atenţie: nu este posibilă îngroparea în cazul trandafirilor standard, deoarece grefa este situată la vârful tulpinii; aceştia trebuie protejaţi iarna cu paie sau folie din plastic cu bule de aer.

ingrijirea trandafirilor

Tăierea trandafirilor

Trandafirii trebuie supuşi operaţiunii de tăiere, în fiecare primăvară. Nu este o manevră complicată: în luna martie, trebuie numai să tăiaţi toate ramurile până la trei-cinci ochiuri (muguri), lăsând fiecare tufă cu aproximativ cinci ramuri principale. Trandafirii standard sunt tăiaţi în acelaşi mod. Orice lăstar fals (rămurele ce cresc anarhic din tulpină sau din rădăcină, ce pot apărea la toate tipurile de trandafiri) şi care indică o creştere sălbatică, trebuie îndepărtat. Lăstarii pot fi recunoscuţi prin numeroşii ţepi şi ramuri cu şapte frunzuliţe.

Forma în care au fost tunşi trandafirii în miniatură poate fi menţinută tăind ramurile care cresc prea lungi. Dacă aveţi trandafiri căţărători, selectaţi un număr de ramuri lungi pe care să le legaţi. Toate ramurile laterale care cresc din cele principale ar trebui tăiate, la finalul iernii, după regula celor trei-cinci ochiuri.

taierea trandafirilor

Fumagina – boala ce atacă trandafirii. Cum o recunoaștem și cum o putem combate

fumagina

Fumagina este o boală frecventă a trandafirilor. Deosebim două tipuri de boală, fumagina în formă de stea și cea simplă. Cele două boli sunt cauzate de ciuperci, dar pot prezenta simptome și motive diferite.

Fumagina în formă de stea

Acest tip de fumagină apare mai întâi pe frunze, sub formă de pete negre neregulate și contur radial. Frunzele se îngălbenesc și cad masiv. Desfrunzirea masivă va slăbi puternic tulpinile trandafirilor. Vântul răspândește sporii ciupercii. Sporii se vor depune pe sol sau peste frunzele căzute. Umiditatea constantă favorizează răspândirea infecției.

Fumagina în formă de stea se poate combate de cele mai multe ori doar cu fungicide. În timpul utilizării respectați instrucțiunile de utilizare și folosiți echipament de protecție.

Fumagina simplă

Fumagina simplă apare ca urmare a atacului păduchilor de frunză. Sporii se depun pe roua de miere secretată de păduchi. Infecția se face vizibilă prin apariția unui strat negru pe frunze.

Care sunt măsurile de prevenție

Fumagina trandafirilor este o boală greu de combătut. Măsurile preventive pot salva plantele. Cea mai importantă este alegerea locului potrivit de cultivare. Apa stagnantă în sol, solul prea uscat, lipsa substanțelor nutritive și aerul cald blocat pot facilita dezvoltarea și răspândirea rapidă a bolilor.

Nu lăsați părți infectate ale plantelor în grădină și nu le depuneți în compost.

Ce metode naturale de prevenție putem folosi

Dacă o plată se observă apariția fumaginii în mai multe locuri, părțile afectate se vor tăia pentru a îndepărta infecția.

 • Cumpărați numai trandafiri sănătoși. Butucii se vor achiziționa din pepiniere
 • Udați plantele la rădăcină. Apa de pe frunze și flori favorizează îmbolnăvirea trandafirilor
 • Aerisirea corespunzătoare este condiția prevenirii bolii. Plantarea trandafirului se va face în loc aerisit și ferit de vânt
 • Frunzele și florile căzute se strâng imediat, împiedicând astfel stabilirea fumaginii în sol

Fumagina se va nimici numai în cazul dacă planta se va proteja preventiv împotriva păduchilor de frunze și a coșelniței. Spălați rădăcina trandafirului cu un jet puternic de apă rece sau cu diluat de săpun.

Substanțe naturale ce pot fi folosite pentru stropire

Puteți împiedica formarea fumaginii în formă de steluțe stropind trandafirul în lunile mai-iunie cu o soluție extract din coada calului sau cu un stimulent chimic de rezistență. Cele două substanțe se pot procura din magazine de specialitate. Împotriva fumaginii folosiți soluția cu săpun, obținută prin diluarea într-un litru de apă fierbinte a cca 250 g săpun lichid. Stropiți plantele dimineața cu soluția obținută, răcită și nediluată.

Cum facem îngrijirea pe tot parcursul anului

Primăvara se verifică trandafirii căutând semne ale formării fumaginei. Frunzele contaminate se vor tăia și se vor nimici. În scopul protejării plantelor folosiți soluție cu săpun.

Vara, în cazul în care se constată o contaminare puternică cu fumagină, trebuie aplicat un tratament cu substanță împotriva micozei.

Toamna, frunzele căzute se vor aduna în vederea distrugerii. Tulpinile infectate se vor tăia până la părțile sănătoase ale ramurilor. Unele soiuri de trandafiri vor învinge boala numai după un timp îndelungat.

Curățați fiecare unealtă de grădină, care a avut contact cu trandafirii bolnavi. Utilizați la tăierea părților afectate de boală mănuși de unică folosință, împiedicând astfel răspândirea bolii la trandafirii sănătoși. Înainte de a lucra la trandafirii sănătoși, spălați bine mănușile de grădină.

Plante otrăvitoare care te pot omorî

De-a lungul mileniilor, oamenii au învățat prin încercări și erori, care plante sunt bune pentru a le mânca și care sunt cele mai bune pentru a le evita. În lumea noastră, urbană, o mare parte din cunoștințele culturale au fost uitate. Mulți grădinari pot fi surprinși să descopere că unele plante sunt crescute și în curțile lor.

Merele

Se spune că un măr ține doctorul departe, dar nu același lucru se poate spune și despre semințele de măr. Semințele conțin glicozide cianogene, făcându-le plante ușor otrăvitoare. Dacă consumați o cantitate suficientă de semințe, ai putea ingera o doză fatală.

Conform calculelor, ar trebui să mestece și să mănânce aproximativ 200 de semințe de mere, sau aproximativ 20 de miezuri de mere, pentru a primi o doză fatală. Dacă tăiați mere pentru copiii dumneavoastră, ar fi recomandat să le curățați, doar pentru a fi în siguranță.

mere

Mazărea rozarie

Aceasta planta poate suna drăguț, dar este de fapt mortală. Mazăre rozarie ia numele de la utilizarea lor tradițională ca perle ornamentale. Ele sunt folosite în confecționarea bijuteriilor din întreaga lume. Mulți producători de bijuterii au murit după ce s-au înțepat în deget în timpul manipulării unui bob de mazăre.

Otrava conținută în sămânța este abrina – o rudă apropiată de ricină și una dintre cele mai mortale toxine de pe Pământ.

mazarea-rozarie

Leandru

Leandru este una dintre cele mai toxice plante de gradina, de obicei cultivate în lume. Ingerarea oricărei părți a acestei plante poate fi mortală, mai ales pentru copii. Chiar si fumul provenit de la arderea iederii pot fi fatale. Utilizarea plantei ca otravă este bine-cunoscut.

leandru

Narcisele

Prețuite pentru frumusețea lor, narcisele cresc din bulbii care ar putea fi confundate cu un aliment comestibil, cum ar fi o ceapa. Narcisele – cunoscute și sub numele lor latin Narcissus – sunt plante ornamentale comune cu o floare luminoasă, veselă și mai ales-toxică. Cele mai multe narcise sunt și rezistente la paraziți, dar grădinari nu ar trebui să treacă cu vederea partea întunecată a acestei plante.

narcisele

Cucuta

Aceasta este una dintre cele mai renumite plante otrăvitoare din istorie – este planta responsabilă pentru moartea lui Socrate. Toate părțile plantei conțin coniină, un relativ simplu alcaloid care provoacă dureri de stomac, vărsături și paralizia progresivă a sistemului nervos central.

cucuta

Boabe de ricin

Ai putea fi surprins să afli că boabele de ricin conțin una dintre substanțele cele mai otrăvitoare din lume, ricina. Doar un singur bob de ricin are suficientă ricină pentru a ucide un adult in câteva minute. In ciuda acestei calități sumbre, plantele de ricin sunt frecvent cultivate în scopuri decorative, chiar și în parcuri și locuri publice.

boabe-de-ricin

Larkspur

Semințele și plantele tinere sunt toxice pentru oameni si animale. Toxicitatea scade odată cu îmbătrânirea plantelor.

Simptomele de otrăvire includ slăbiciune generală și spasme musculare, precum și dureri abdominale și greață. In cele din urma, aceasta poate duce la tulburări respiratorii, paralizie și moarte.

Larkspur este responsabil pentru pierderile din sectorul animalelor. În special în cazul bovinelor din statele occidentale, atunci când animalele sunt lăsate să pască.

larkspur

Zambile și narcise de internior pentru sezonul rece

flori de interior

Chiar când vremea de afară esteîncă rece şi cu îngheţ, primii bulbi de primăvară vor înflori în interiorpe pervazul ferestrei. Un bol de narcise albe frumos mirositoare sau ghivece de zambile înflorite aduc un real sentiment de primăvară în casa dumneavoastră.

Zambilele de interior

Zambilele sunt o parte integrantă a primăverii cu mirosul lor încântător şi flori frumos colorate. Unii dintre bulbii noştri de zambile au primit un tratament special pentru a-i determina să înflorească devreme.

Bulbii pot fi plantaţi în sol nisipos într-un ghiveci, bol sau coş. Este de asemenea posibilă aşezarea lor întrun vas de sticlă special pentru zambile, asigurânduvă că baza bulbului nu atinge apa. Aşezaţi zambilele în vase de sticlă într-o cameră întunecată unde temperatura nu depăşeşte 12 grade C. Păstraţi-le acolo timp de opt săptămâni, udând regulat. O dată ce bulbul a ieşit şi este clar vizibil, zambilele pot fi mutate în sufragerie.

zambile de interior

Narcise albe

Aceste narcise cu un parfum încântător, cu flori mici şi albe, arată foarte bine într-un coş sau un bol. Bulbii au fost pregătiţi special să asigure rezultate bune. Plantaţi bulbii într-un bol cu pământ sau pietriş şi aşezaţi-i direct pe pervazul ferestrei. Udaţi regulat.

După aproximativ şase săptămâni, florile se vor deschide. Narcisele albe vor creşte de asemenea şi pe apă, ca zambilele.

narcise albe de interior

Crinul roșu

Bulbii de crin roşu înfloresc în interior foarte bine. Florile mari au culori foarte frumoase şi sunt plă – cute la vedere. Plantaţi bulbii mari într-un ghiveci spaţios umplut cu pământ de flori proaspăt.

Aproximativ o treime din bulb trebuie să fie deasupra solului. Aşezaţi bulbul direct în lumina zilei într-un loc cald. Udaţi puţin la început, crescând cantitatea de apă pe măsură ce bulbul începe să se dezvolte.

Care sunt cele mai cunoscute modalități de producere a materialului săditor pentru florile perene

inmultirea florilor perene

Plantele perene sunt preferate de multe persoane care îngrijesc o gradina pentru ca nu trebuie semănate in fiecare an. O planta perena trăiește si rodește mai mulți ani la rând, având o rădăcina persistenta din care se dezvolta in fiecare primăvară o nouă tulpină. Iată câteva modalități de producere a materialului săditor la florile perene.

Producerea răsadurilor                  

Majoritatea florilor perene se pot înmulți prin semințe, cel mai adesea prin producere de răsaduri. Semănarea se face fie în sere, răsadnițe și solarii, fie pe brazde afară, în funcție de timpul când se seamănă și de pretențiile speciei față de căldură. Cele mai multe dintre ele se seamănă primăvara și la începutul verii.

Răsadurile obținute se repică fie direct pe brazde, fie în ghivece mici ce se așază apoi în tocuri de răsadniță fără încălzire. Ele vor rămâne peste iarnă afară.

Spre deosebire de plantele anuale și bisanuale, răsadurile de flori perene se cresc timp de 1-3 ani, până când se formează plantule bine alcătuite, capabile să înflorească repede și din abundență atunci când sunt vândute și deci transferate în grădinile decorative.

Înmulțirea prin divizarea tufei

Acest mod de înmulțire este mult mai folosit la plantele care cresc sub formă de tufă de la nivelul suprafeței solului alcătuit din lăstari ori frunze ca de exemplu la bujor, sau margaretă. Lăstarii și frunzele se formează din mugurii situați pe rădăcini sau în zona coletului.

În acest caz, tufa plantei pe care dorim să o înmulțim se scoate din pământ cu o casma, după care se fragmentează în mai multe bucăți, astfel că fiecare dintre ele să posede câțiva lăstari sau frunze, cu rădăcini de bază.

Divizarea este bine să se facă, pe cât posibil, cu mâna. Timpul optim de executare a acestei operații este în perioada de repaus a plantei mamă. Lucrarea se face primăvara devreme sau toamna, pentru cele mai multe specii.

Înmulțirea prin drajon

Speciile care drajonează și anume cele care emit lăstari prin mugurii adventivi situați pe rădăcină se pot înmulți foarte ușor prin desprinderea lăstarilor din cadrul plantei mamă și replantarea lor în teren, acolo unde se dorește. Faza optimă este atunci când drajonii sunt foarte bine dezvoltați și au suficiente rădăcini.

Acest lucru se întâmplă primăvara, după pornirea plantelor mamă în vegetație, ca de exemplu la crizanteme.

Înmulțirea prin marcotaj

Marcotarea se bazează pe însușirea pe care o au unele specii de a forma plante noi din tulpini și ramificații laterale, atunci când vin în contact cu pământul. Așa de exemplu, la câteva specii perene de garofiță, tulpinile au creșterea târâtoare, iar pe acestea se formează plante noi în zonele de contact mai bun cu pământul.

La aceste specii, în decursul anilor, se produce procesul de invadare a terenului din jurul plantei mamă și cel de chelire a părții centrale, ca urmare și a îmbătrânirii plantei mamă.

Înmulțirea prin rizomi

Rizomii sunt tulpini subterane îngrășate și alungite. Aceștia prezintă muguri, din care rezultă părțile vegetative aeriene și florale. Tot de pe ei pornesc și rădăcinile.

Înmulțirea se realizează prin scoaterea rizomilor din pământ și fragmentarea în bucăți cu câte 2-3 muguri, care se replantează în teren. Părțile de rizomi îmbătrânite se aruncă.

Înmulțirea prin bulbi

Bulbii sunt organe subterane de rezistență la intemperii și care servesc la înmulțirea plantelor. Înmulțirea constă în scoaterea din pământ a cuibului de bulbi al plantei mamă, după care se execută: curățirea de pământ, de rădăcinile, frunzele și tulpinile uscate, separarea și sortarea pe categorii de mărime. Toate aceste operații se fac după ce, mai întâi, bulbii sunt bine uscați pentru ca prin curățirea și separarea lor să nu se provoace răni și deprecierea tunicilor protectoare.

Timpul optim de înmulțire a plantelor bulboase este în perioada de repaus: vara pentru lalele, narcise, zambile. La speciile cu bulbi anuali, scoaterea lor din pământ, în vederea înmulțirii, se face în fiecare an, iar cele cu bulbi pereni la 3-4 ani.

Daliile- metode de combatere a bolilor și dăunătorilor

dalii

Combaterea bolilor și dăunătorilor constituie o lucrare pe care nu este bine să o ignore în cazul culturilor de dalie.

Mozaicul daliei sau viroza

Se manifestă prin încrețirea frunzelor, pătarea gălbuie de-a lungul nervurilor, inflorescențe mici pe pedunculi scurți. Plantele bolnave se scot și se distrug.

Făinarea

Făinarea apare cel mai adesea toamna, sub forma unei pulberi albe pe frunzișul plantei. Se combate prin tratamente cu Topsin 0,2% benlate 0,1% și fundazol de 0,1%.

Mucegaiul cenușiu

Mucegaiul cenușiu poate să apară pe tuberculi în timpul păstrării și pe lăstari sau boboci în cazul supraîngrășării cu azot. Se iau măsuri de aerisire corespunzătoare a depozitului de păstrare, se face prăfuirea rădăcinilor cu Captan, se stropesc plantele din grădină cu Dithane M-45 0,3%, captan 0,2%, orthocid 0,2%.

Ofilirea

Ofilirea face ca în plină perioadă de vegetație plantele să se vestejească și să moară. Pentru prevenirea atacului, înainte de plantare, rădăcinile se țin 2 ore în una din soluțiile: benlate 0,1%, topsin 0,1%, bavistin 0,1%. Aceleași soluții se aplică la baza plantei la interval de 2 săptămâni, în timpul vegetației și înfloririi.

dalii ofilite

Păianjenul roșu și cel alb

Acești dăunători provoc cele mai însemnate pagube. Plantele atacate au frunze gofrate, decolorate cu aspect neplăcut, care cu timpul se usucă. Combaterea se realizează cu omite 0,1%, kelthane 0,1 %

Alți dăunători

Afidele și tripșii se combat cu Ultracid 0,1%, wofatox 0,1%, decis 0,05%, negos 0,1%

Coropișnița atacă rădăcinile și lăstarii în primele faze de vegetație. Înainte de plantare se administrează Galithion în douză de 25-30 kg/ha sau temik 10 g 1 kg/ha. La plantare se face prăfuirea gropii cu lindatox 3.

Melcii fără cochilie rod frunzele și bobocii florali în timpul nopții. Pentru combatere se folosește metaldehida, care se presară în jurul plantelor.

dalii ofilite

 Oferta -Fermier pentru FERMIERI!

Luni-Sambata – 08.00 – 17.00 Duminica – inchis
Contact0234334195
Emailoffice@agricultorulgroup.ro
Barsanesti, Jud: Bacau, J04/1203/1997, RO 10187705, Tel/Fax: 0234334195

Ingrasaminte chimice!

14.02.2017

Oferta speciala de Ingrasaminte Ianuarie 2017

Oferta SPECIALA de INGRASAMINTE CHIMICEEstic Dumicris

INGRASAMINTE CHIMICE productie AZOMURES, ambalaj la sac de 50, 500 kg si 600 kg;

Nr. crt. Denumirea produsului
1 NITRAT DE AMONIU 33,5%N2
2 UREE 46%N2
3 NITROCALCAR 27%N
4 NPK 16-16-16 MOP
5 NPK 16-16-16 / 13-13-17 SOP
6 NPK 20-20-0 / 20-10-10
7 NPK 27-13,5-0

Transportul este GRATUIT prin CFR (doar pentru comenzi de min. 25 to/sort), pana la statia CFR indicata de client, operabila in sistemul SNCFR. La statia de destinatie exista costuri suplimentare (modice) de manevra, transport, etc., ce intra in sarcina cumparatorului.

ÎNGRASAMINTE CHIMICE origine Iordania/Bulgaria, ambalaj la sac de 500 kg;

Nr. crt. Denumirea produsului
1 COMPLEXE DAP 18-46-0 – origine Iordania/Bulgaria

Transportul pentru DAP 18-46-0 este inclus in pret doar pentru zona Dobrogea (Jud. Tulcea si Constanta).

___________________________________________________________________
Plata se efectueaza integral in avans, in baza facturii proforme.
Pentru cantitati mai mari pretul poate fi negociat.
Pentru detalii privind oferta la zi si alte informatii suplimentare va stam la dispozitie la nr. de telefon: 0744.323.318 sau 0743.518.333.                   Cu stima, Echipa Estic Dumicris

Estic Dumicris

PRODUSE OFERITE:

 • Pesticide (erbicide, fungicide, insecticide, acaricide, nematocide, fertilizanţi foliari şi regulatori de crestere, tratament sămânţă, adjuvanţi, insecticide de uz veterinar si domeniu public)
 • Seminţe de floarea soarelui, porumb, sorg, lucernă, rapita, grau,  mazare, pepeni, etc;
 • Seminţe de legume pentru culturi în seră, solarii, câmp;
 • Îngrăşăminte chimice, fertilizanti foliari,;
 • Servicii în agricultură (tratamente seminţe, tratamente fitosanitare, servicii DDD, etc.)
 • Piese met, pompe si masini de erbicidat;
 • Cereale;
 • Servicii de transport marfuri generale si marfuri periculoase;
 • Servicii de depozitare cereale de la terti;

SERVICII OFERITE:

 • Consultanta tehnica de specialitate;
 • Tratamentul semintelor;
 • Tratamente fitosanitare, servicii DDD;
 • Transport marfa;
 • Depozitari cereale;

CUI NE ADRESAM ?

Compania noastra si-a câstigat o cotă de piată confortabilă prin  calitatea ofertei si preturile accesibile. Peste 300 de clienti – producatori agricoli si fermieri din zona Dobrogea si nu numai, clienti ce activeaza in domeniul agricol privind comertul cu cereale, prestari servicii in agricultura, institutii publice de profil, etc. din Judetul Tulcea si din alte judete beneficiaza de produsele, serviciile si experienta noastra.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.