De prin lume adunate-Agronomul Liviu Papuc, administrator, SC Agro SOFMAR SRL Tecuci, judetul Galati, ca si parintele sau- devenit erou pe frontul de lupta- infrunta Bolovanii Romaniei pentru hranirea si vesnicirea Poporului … Fermierii duc greul ţării, însă numai 32 de firme din agricultură sunt în Top 500 al celor mai puternice afaceri din România; MARCOSER – Importator şi distribuitor de inputuri profesionale pentru legumicultura; BASF-impreuna cu fermieri și distribuitori din România au creat evenimentul anului:” La Belle Époque”; Adrese ale producătorilor şi distribuitorilor de inputuri agricole; Dow AgroSciences este una dintre primele mari companii producătoare de inputuri pentru agricultură; etc

sas  Inginerul Liviu Papuc, administrator, SC Agro SOFMAR SRL Tecuci  Testimoniale Break-Thru

sas

De prin lume adunate-Agronomul Liviu Papuc, ca si parintele sau- devenit erou pe frontul de lupta- infrunta  Bolovanii Romaniei pentru hranirea si vesnicirea Poporului …

Într-una din documentările mele, am întâlnit un tânăr fermier tecucean decis să-și urmeze destinul, călăuzit de acea chemare tainică a profesiei, împlinind un vis al tatălui său, Nicolae Papuc, un cunoscut și respectat agronom, din păcate, acum plecat dintre noi.

Inginerul Liviu Papuc a împlinit  peste  40 de ani și are de dus mai departe dorința tatălui său de a sluji agronomia, o nobilă știință născută încă din zorii umanității. În urmă cu zece  ani, un destin tragic a curmat o viață de om. Inginerul Nicolae Papuc, liderul OUAI Nicorești și președintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România, se întorcea de la o întâlnire cu ministrul Agriculturii ce avusese loc în Balș, jud. Olt, în urma căreia obținuse bani pentru subvenționarea curentului electric și pentru reabilitarea sistemului de irigații de la Nicorești. Pe drum, însă, inima lui a încetat să mai pompeze…

 

Roșiile i-au schimbat destinul

„Tata și-a dorit enorm de mult să devin agronom, a ținut să-i urmez în profesie, el iubindu-și până la sacrificiu meseria de agricultor. Am urmat Liceul Agricol și Facultatea de Agronomie. Am lucrat o vreme în agricultură, cam doi ani, dar o întâmplare nefericită mi-a schimbat cursul vieții”, își amintește inginerul Liviu Papuc.

În 2004, cultiva în câmp 15 hectare cu tomate pentru fabrica din Buzău. Recoltă bună, o medie de 70 t/ha. Avea pregătite 50 t pentru livrare. „Cumpărătorul mi-a oferit pe o ladă de roșii un preț extraordinar de mic, de nu-mi acoperea nici măcar valoarea ambalajului. Atunci am pus muncitorii de au răsturnat toată recolta, am pornit tractorul și am intrat cu discul în cultură. Din momentul acela, mi-am zis că nu mai fac în viața mea agricultură! M-am implicat în alte business-uri din care am câștigat bani frumoși”, susține fermierul.

După câțiva ani, oamenii care au lucrat cu tatăl lui l-au rugat să vină și să preia afacerea din agricultură. N-a putut să-i refuze. A preluat o parte din terenul exploatației de care se ocupase unchiul său, Petrică, după moartea tatălui.

 

Grâul nu i-a adus câștigul așteptat

Ferma inginerului Papuc este întinsă pe aproape 300 de hectare cultivate cu grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui. Cea mai mare suprafață, de 110 ha, este ocupată cu porumb. În acest sezon de producție agricolă s-a lucrat în condiții departe de cele normale, lipsa apei fiind cea mai mare problemă, îndeosebi la înființarea culturilor de toamnă. „Nu am putut semăna așa cum ar fi trebuit; au fost condiții extrem de grele, nu a plouat vreo două luni de zile. Grâul pe 44 ha a avut o răsărire foarte proastă, nu a înfrățit la timp. La recoltat am obținut cam 3,5 t/la ha, dar la prețul de 60 de bani/kg, nu este prea rentabil, ar fi trebuit cel puțin 0,70 lei/kg. Deși rapița (48 ha, cu genetică Monsanto) am înființat-o cel mai bine, startul germinativ a fost eșuat, o ploaie ar fi fost extraordinară”, a explicat Liviu Papuc.

Fermierul consideră că nu este chiar profitabilă cultura de grâu, o face doar pentru nevoile arendei și pentru asolament; susține că un cultivator care obține o medie de 3 t/ha lucrează contraproductiv; potențialul grâului e de peste 7 t/ha și trebuie pus în valoare.

 

Porumbul – eterna satisfacție!

2015 este un an agricol incert. E nevoie de apă, mai ales pentru culturile prășitoare. A plouat în partea a doua a lunii iunie și plantele s-au mai înviorat nițel. „Anul acesta am mărit suprafețele de porumb și de floarea-soarelui, deoarece nu am reușit să înființăm culturile de toamnă. Eterna poveste, seceta! Porumbul, după părerea mea, este cea mai profitabilă cultură”, precizează cultivatorul.

Agronomului Liviu Papuc, porumbul i-a adus destule satisfacții, i-a răsplătit efortul. În anul 2012, pe o secetă cumplită, cu hibridul DK 4590 de la Monsanto a obținut 4,5 t/ha, în timp ce vecinii săi au făcut doar câteva sute de kilograme; unii nici nu au mai pornit combinele, neavând ce recolta.

De regulă, fermierul tecucean cultivă hibrizi semitimpurii; nu vrea să-și asume nici un risc, aplică politica pașilor mărunți, căci, consideră el, este mai sigură. Pe o solă de 40 ha, unde terenul este mai bun, are cultivat porumb de sămânță: hibridul românesc Olt. În sezonul agricol precedent cultivase pentru Agrosem Tecuci. Recolta a fost mulțumitoare. Apoi, plin de speranțe, tânărul agronom a decis să cultive pe cont propriu un lot semincer.

De regulă nu folosește Olt în cultură; zice că este un hibrid tardiv, pierde apa extrem de greu din bob și recoltarea îl poate duce până prin luna decembrie. Își amintește că în urmă cu doi ani, după mazăre, pusese un hibrid extratimpuriu Dekalb, a doua cultură. La recoltatul manual a adunat aproximativ 8 tone de știuleți la hectar; așa mult, de s-a speriat! Explicația? A fost un sezon ploios, mazărea lăsase mult azot în sol, dar și cultura a fost lucrată agronomic.

 

Când culturile îți încântă ochiul

Împreună cu fermierul și cu reprezentantul Monsanto pentru județul Galați, Ana Maria Dumitrache, am vizitat un lan de porumb de 60 ha. Genetică Dekalb: DK 4490, DK 4590 și DK 4608. Frumoasa cultură ne încânta ochii; solă bine lucrată, plantele uniform dezvoltate, fără efect de margine. Densitatea culturii era de 66 mii plante/ha. „Dacă va ploua, aici nu trebuie să obținem mai puțin 12 t/ha. Cultura este curată, am erbicidat-o cu Novapower, un produs pe bază de nicosulfuron. Am hrănit-o suficient și echilbrat, la semănat aplicând o doză de 180 kg/ha îngrășământ complex NPK triplu 16 și triplu 15. În lan am intervenit cu produsul Nutriphuse – un îngrășământ lichid pe bază de azot sub formă ureică, în doză de 10 l/ha. De asemenea, la fiecare erbicidare sau fertilizare am folosit adjuvantul Break-Thru, un produs nemțesc al firmei Evonik, pe care l-am descoperit în timpul unui schimb de experiență în Germania”, ne-a explicat cultivatorul. De atunci, utilizează adjuvantul în culturile sale, produs care s-a dovedit a fi deosebit de eficient.

După cum arată floarea-soarelui, inginerul Liviu Papuc așteaptă o recoltă de peste 3.000 kg/ha. Are în cultură hibrizi convenționali, încă nu i-a încercat pe cei high-oleici, dar, cu siguranță, o va face în viitor. Rapița, anul acesta, i-a dat o producție de aproape 3,5 tone/ha și a avut preț bun. Prin valorificarea rapiței și a florii-soarelui mai plătește din datorii, iar porumbul speră să-i fie profitul! Nu are contracte de livrare, grâul a fost înmagazinat, nu este foarte mult, dar trebuie dată arenda proprietarilor de teren. Are o magazie de o mie de tone autorizată, suficientă pentru nevoile fermei.

 

Agrotehnică pe sol sărăturos

În fermă are o solă de 24 ha cu teren sărăturos. A preluat-o de patru ani și în fiecare an o ară cât se poate de adânc. Anul trecut, după cultura de floarea-soarelui, a intervenit cu scarificatorul, utilaj nou cumpărat. Efectul s-a văzut acum, ochiurile mlăștinoase s-au redus.

Pentru fermierul Liviu Papuc, arătura rămâne lucrarea de bază, el consideră că, în anumite condiții, o brazdare mai adâncă cu 10 cm poate aduce un plus de recoltă de cel puțin o tonă la hectar. Când e nevoie, în vârfurile de campanie, Liviu Papuc nu se sfiește să urce pe tractor sau pe combină, alături de mecanizatorii săi de nădejde: Viorel Cârmaciu, Puiu Ciucur, Vasile Nelepcu și Ion Moldoveanu.

 

Noi investiții cu bani europeni

În anul 2009, a început un proiect cu finalizarea monitorizării în toamnă, în valoare de 263 mii de euro. Atunci s-a dotat cu utilajele de care avea mare nevoie: combină, tractor, plug, combinator. Apoi a încheiat contracte de leasing. În momentul de față are o sistemă completă și performantă de mașini și utilaje agricole.

Fermierul este hotărât să acceseze bani europeni prin noul PNDR 2014 – 2020. Are nevoie de investiții în remorci, semănători performante, mijloace de transport.

Cu ajutorul dotării tehnice și cu știința agronomică riguros aplicată, tânărul fermier urcă pieptiș pe drumul performanței în agricultură! Și pe cel al profitului! Agronomul Liviu Papuc își urmează destinul!

 

„PĂMÂNTUL ESTE CA DIAMANTUL!”

Tânărul agronom este mâhnit de faptul că unii fermieri nu-și dau străduința de a lucra bine terenurile. Am putut vedea pe terenurile comunei Munteni cum parcelele lui ocupate cu plante bine dezvoltate erau intercalate cu altele care nu au cunoscut „binefacerile” tehnologiei aplicate. Mohorul era mai mare decât cultura. Un mozaic… agrocultural. „Pământul este ca diamantul: cu cât se mărunțește, cu atât își pierde valoarea”, spunea Gheorghe Ionescu-Șișești. De aceea trebuie lucrat comasat. “În agricultură sunt și dintre aceia care își bat joc de pămînt, fac lucru de mântuială, zgârâie acolo terenul, numai ca să ia subvenția. Și nu-s puțini! Un pământ lucrat an de an cum se cuvine, te ajută, nu te lasă să pierzi”, susține Liviu Papuc.

Îl întreb dacă știe graiul plantelor? Iată ce răspuns primesc: „Asta îmi amintește de tatăl meu care îmi spunea deseori: «Merg în câmp să vorbesc cu plantele!» Nu-l înțelegeam la momentul acela… Animalul rage, copilul plânge, planta nu poate striga, tu însă, ca agronom, trebuie s-o simți, să-i cunoști trebuințele, să vezi de ce are nevoie la momentul optim. Dacă ai sărit peste, ai pierdut-o! Vreau să vă mărturisesc că îmi petrec ore în șir în lanurile înverzite ca să învăț din mers, la pas,… limbajul plantelor!”

 • 20161124_basf_la_belle_epoque_sergi_vizoso

  • Compania BASF a prezentat noile produse pentru protecția plantelor, care vor ajunge pe piața din România începând din 2017

   

  • Cei mai mari fermieri și distribuitori de inputuri agricole din România s-au numărat printre invitați
  • Directorul Tehnic BASF pentru Europa Centrală, Bertrand Debret, le-a explicat fermierilor impactul limitării numărului de substanțe active asupra activității lor în următorii ani
 • După un an agricol dificil, cu multe provocări pentru fermierii din România, compania BASF a ținut să le mulțumească celor mai apropiați parteneri printr-un eveniment de excepție. Organizată la Cazinoul din Sinaia, gala BASF ”La Belle  Époque” și-a propus să îi poarte pe cei 200 de invitați, între care și cei mai mari fermieri din România, într-o adevărată călătorie în timp.

  Conceptul, pus la punct în cele mai mici detalii cu ajutorul regizorului Vlad Cristache, a imaginat o aventură extraordinară, pornind din secolul IX, când a fost fondată compania BASF, până în viitor, spre anul 2020. Fermierii au intrat în spiritul evenimentului ”La Belle  Époque” chiar de la început, sosind la Cazino cu mașini elegante, de epocă. Chiar și mesele la care au luat loc invitații au ilustrat conceptul, simbolizând un deceniu sau un anumit an cu ajutorul unor elemente reprezentative pentru evenimentele marcante care au avut loc la momentele respective. Am parcurs astfel, în timp, traseul de la obiecte de manufactură la elemente realizate folosind tehnologia de printare 3D.

  Jörg Polzin, Country Manager al Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor, i-a întâmpinat pe invitați și le-a reamintit despre importanța meseriei de fermier: ”Ne aflăm aici pentru a celebra evoluția și inovația, dar și pentru a arunca o privire înapoi în timp, să vedem cât de departe am ajuns. De obicei suntem atât de concentrați la obiectivele noastre că uităm să apreciem drumul în sine. De aceea, aș dori să vă mulțumesc tuturor pentru că, de fiecare dată, ne-ați inspirat în a inova mereu”, a spus acesta.

  Alături de Jörg Polzin a urcat pe scenă și Sergi Vizoso, vicepreședintele diviziei de Business Management în cadrul BASF Crop Protection Europa Centrală. Impresionat de potențialul agriculturii românești, Vizoso a remarcat și provocările cu care se confruntă fermierii noștri, precum infrastructura, fragmentarea terenurilor sau cadrul legal. ”Ca director al Diviziei BASF pentru Protecția Plantelor în Europa de Est, vă asigur că România reprezintă o țară-cheie pentru noi. Sunt sigur că va juca un rol important și activ pe scena agricolă europeană. Vom rămâne în continuare angajați în eforturile de a sprijini agricultura de aici și vom continua să aducem noi tehnologii inovatoare de protecție a plantelor pe piața din România”, a precizat Sergi Vizoso.

  Fermierii au putut afla și cele mai noi tendințe în agricultură, prezentate de analistul economic Cladiu Pândaru. Acesta le-a recomandat antreprenorilor din sală să nu uite că, pe lângă managementul de zi cu zi al companiilor, dezvoltarea business-ului înseamnă în primul rând capacitatea lor de a sesiza noi oportunități pe piață. ”Cred că sectorul agricol s-a profesionalizat enorm în România în ultimul deceniu. Am încredere că oricând, de aici de pe plan local, afacerile pot ajunge să se dezvolte pe plan internațional. Sunt șanse mari de reușită și par a se deschide noi piețe pentru România”, a spus Pândaru. La final, analistul a apreciat și calitatea evenimentului organizat de BASF: ”A fost foarte bine organizat, la un standard cu mult peste media evenimentelor similare la care am mai participat, cu un conținut și un program care a captivat oamenii și a creat o legătură între companie și partenerii săi”.

  Nu au fost singurele informații prețioase primite de fermierii de top, prezenți la evenimentul BASF. Bertrand Debret, șeful departamentului de cercetare și omologare BASF, le-a atras atenția asupra dificultăților cu care se va confrunta agricultura în următorii ani, din cauza modificărilor legislative. ”Domeniul protecției plantelor este strict reglementat în Europa. Ultima reglementare, intrată în vigoare în 2009, ridică și mai mult ștacheta. Aproape două treimi din substanțele active folosite de fermieri vor dispărea până în 2020. La momentul de față există 23 de soluții, din mai multe clase chimice. Conform noilor reglementări, în 2021 fermierii vor mai putea folosi doar 11. Acest lucru va pune probleme fermierilor, în special în ceea ce privește managementul rezistenței”, a avertizat Debret.

  ”Și fermierii români vor fi direct afectați. Ultimele reglementări întârzie cu până la trei ani procesul de dezvoltare a noilor substanțe. În lipsa inovației, se poate întâmpla ca fermierii să rămână fără anumite soluții de protecție a plantelor. BASF crede, însă, în agricultură. Avem o tradiție de peste 100 de ani în acest domeniu și credem că hrana și agricultura sunt factori cheie pentru evoluția umanității, în condițiile creșterii rapide a populației. De aceea, ne-am concentrat pe trei aspecte: protejarea soluțiilor actuale, dezvoltarea de noi substanțe active inovatoare și promovarea folosirii sustenabile a acestora.

  Dezvoltarea unei noi substanțe durează mulți ani și consumă resurse. În fiecare an investim peste 500 de milioane de euro în cercetare și dezvoltare. În curând, vom lansa noi soluții inovatoare: un nou fungicid pentru cereale, cu beneficii AgCelence®, regulatorul de creștere pentru cereale Medax® Top, un nou fungicid pentru pomi fructiferi, Delan® Pro și un nou erbicid în cadrul sistemului de producție Clearfield® Plus. Vă puteți baza pe noi că ne luăm în serios rolul de a proteja agricultura românească”, a menționat Betrant Debret.

  Gazda evenimentului, Cătălin Ștefănescu, prezentatorul emisiunii ”Garantat 100%”, a invitat trei dintre cei mai mari fermieri români, Lucian Buzdugan, Mihai Rezeanu și Marian Horgoș să discute despre cele mai presante probleme ale agricultorilor din țara noastră. Cei trei au amintit de provocările cu care se confruntă în condițiile restricțiilor legislative și despre problemele pe care le întâmpină în ceea ce privește tehnologiile actuale de cultivare a plantelor. Împreună au atins, însă, și subiectul viitorului culturilor de câmp în România, al tinerilor agronomi sau posibilitatea de a îmbunătăți valorificarea produselor agricole. ”Este, de departe, cel mai bun eveniment la care am participat”, a spus domnul Buzdugan în încheierea discuției.

  Discuția fermierilor s-a desfășurat în contextul prezentării noilor produse BASF. Regulatorul de creștere Medax®Top pentru cereale se poate aplica în momentele cheie pentru a menține plantele la nivelul optim, micșorând astfel riscurile de pierdere a recoltei. Fungicidul Delan® Pro pentru culturile de măr și păr beneficiază de o formulare nouă, inovatoare, dar și de sinergia substanțelor active dithianon și KHP (fosfonat de potasiu) și oferă eficacitate deosebită în combaterea rapănului. Pe lângă acestea, BASF va lansa în curând și un nou fungicid pentru cereale, eficient în combaterea septoriozei. Acesta va beneficia de efectele de vitalizare AgCelence® și nu va necesita autorizația T sau T+ pentru folosire.

  Ca și fermierii, compania BASF țintește sus. Cu toții vor soluții mai bune, obiective mai mărețe. Și cine ar fi mai potrivit să vorbească despre acest lucru decât primul român care a ajuns pe Everest, Teodor Tulpan. ”Fiecare are un Everest al său, pe care ar trebui să urce cât mai curând posibil. La fel și fermierii care vor să obțină recolte mai bune, să facă mai mult. Cei din sală au fost atenți și receptivi, au văzut că se poate să faci ce îți propui, că orice vis poate deveni realitate. Trebuie doar să aibă motivație. De asemenea, m-au impresionat și cei de la BASF, în special istoria pe care o au în spate. Au o experiență îndelungată, pe care o pot duce mai departe, prin cercetare și implicare”, a afirmat alpinistul.

  În final, reprezentanții regionali ai echipei de vânzări BASF au reiterat principiile pe care le respectă în relația cu fermierii și partenerii lor: încredere, respect, responsabilitate, înțelegere și respectarea promisiunilor. ”Ne bucurăm că au fost alături de noi cei mai importanți fermieri,  că am putut să le mulțumim pentru sprijinul acordat în tot acest an și că le-am putut împărtăși planurile noastre de viitor. A fost un eveniment pe care cu toții îl vom ține minte mult timp”, a declarat Andreea Butaru, Marketing Communication Teamleader, Divizia BASF pentru Protecția Plantelor România

  MARCOSER – Importator si distribuitor de inputuri profesionale pentru legumicultura

  Principalele activitati desfasurate de SC MARCOSER SRL sunt:

  1. IMPORTUL SI DISTRIBUTIA DE INPUTURI PENTRU LEGUMICULTURA: seminte de legume profesionale – SYNGENTA, ZERAIM GEDERA, DAEHNFELDT, NUNHEMS si alte companii de top, ingrasaminte profesionale, (gama CODIAGRO-SPANIA, gama SOLUFEED-ANGLIA, gama HAIFA), folie profesionala de acoperire sere si solarii, instalatii de irigare prin picurare, tavi alveolare, ghivece si substraturi pentru rasaduri de flori si legume, folie microporoasa tip agril, plase de umbrire, unelte si utilaje agricole;

  2. CONSULTANTA AGRICOLA: SC MARCOSER SRL ofera consultanta agricola profesională privind tehnologii avansate de cultură a legumelor, managementul administrării fertilizatorilor, managementul combaterii integrate a dăunătorilor, etc;

  3. CERCETARE-DEZVOLTARE IN LEGUMICULTURA: SC MARCOSER SRL dispune de loturi experimentale, un laborator mobil de analize de sol si colaboreaza cu fermieri din bazine legumicole puternice cum ar fi: comuna Matca, bazinul Balta Doamnei, Baleni, Colibasi, Vidra, Dabuleni, etc unde testeaza noi hibrizi de legume, noi ingrasaminte si metode noi de tehnologie de cultura la legume.

  De asemenea SC MARCOSER SRL colaboreaza strans cu mediul universitar (USAMV Bucuresti), institute nationale de cercetare (ICPA Bucuresti) si alte institute valoroase de cercetare in domeniu legumiculturii, fiind partener in proiecte nationale si internationale de cercetare.

  Contact

  0374.08.08.08
  0236.83.63.66
  Strada Principala, Nr. 1A1, Comuna Matca, Judetul Galati, 807185
  or.resocram@eciffo
  • Dow AgroSciences este una dintre primele mari companii producatoare de inputuri pentru agricultura, cu o vasta activitate de cercetare si dezvoltare;

    

   Este detinuta in totalitate de Dow Chemical Company. Sediul companiei este in Indianapolis, Indiana, Statele Unite ale Americii.

  • Fondat in anul 1897, concernul Dow Chemical este unul dintre liderii mondiali ai industriei chimice care activeaza in piete precum agricultura, constructii, petrol si gaze, infrastructura si transport, energie si telecomunicatii.Istoria Dow AgrosciencesIn anul 2008, Dow AgroSciences a sarbatorit 30 de ani de prezenta a produselor sale pe piata din Romania. In anii ‘70 intrau pe piata primele erbicide pe baza de 2,4-D, iar douazeci de ani mai tarziu, la Inceputul anilor ‘90 era Infiintata reprezentanta tehnica din Romania. In prezent, Dow AgroSciences Romania detine in portofoliu 21 produse de protectia plantelor, adaptate specificului local si conditiilor climatice din tara noastra, atat erbicide cat si fungicide si insecticide, pentru toate culturile agricole si horticole. Pe langa produse de protectia plantelor, compania ofera fermierilor seminte de floarea soarelui si porumb cu genetica Americana furnizate prin Dow Seeds Romania.Investitiile anuale in cercetare de sute de milioane de USD ne-au permis lansarea in ultimii 5 ani a cate unui produs in fiecare an, solutii inovative, incercand astfel sa acoperim cat mai bine nevoile economice si tehnologice ale fermierilor romani. Produsele sunt disponibile pe piata din Romania prin intermediul partenerilor nostri consacrati, distribuitori nationali si regionali.

   Contact

   Adresa

   Dow AgroSciences Export SAS
   Bucharest Business Park, 1A, Strada Bucuresti-Ploiesti, 013681
   Cladirea A, Intrarea B, Sector 1, Bucuresti, Romania
   Tel +4 021 404 15 02 Fax +4 021 404 15 51

 • Produse

  • Floramix™Floramix™ este un erbicid nou sistemic, cu aplicare postemergenta, destinat combaterii buruienilor graminee si cu frunza lata din culturile de grau.
  • Galera™ SuperGalera™ Super este un erbicid cu aplicare foliara care combate buruienile dicotile anuale si perene din cultura de rapita.
  • Goal™ 4FGoal™ 4F este un erbicid selectiv, pre si postemergent, folosit in combaterea buruienilor cu frunza lata şi unele graminee anuale din culturile de floarea soarelui, ceapa din arpagic şi semanata direct, usturoi si vita de vie.
  • Karathane™ Gold 350 ECKarathane™ Gold 350 EC este un fungicid de contact, cu mod de actiune unic, destinat prevenirii si combaterii fainării la vita de vie si castraveti.
  • Kerb™ 50 WKerb™ 50 W este un rbicid sistemic, selectiv, folosit in pre/postemergenta, pentru combaterea buruienilor monocotile anuale, unele monocotile perene, precum si a unor buruieni dicotiledonate din culturile de lucerna, trifoi, salata, morcov, sfecla de zahar. Asigura o combatere foarte buna a cuscutei in conditiile aplicarii unei tehnologii corespunzatoare.
  • Cerlit ™ Fluroxipir™ este un erbicid sistemic cu flexibilitate remarcabila in aplicare, destinat combaterii in postemergenta a buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale paioase, porumb, ceapa, livezi si pajisti.
  • Dithane M-45Dithane M-45 este un fungicid cu spectru deosebit de larg de actiune, utilizat in culturile de vita de vie, cartof, tomate, castraveti, ceapa, pomi fructiferi, hamei, etc.
  • Dithane Neotec 75 WGDithane Neotec 75 WG este un fungicid preventiv, de contact, cu spectru deosebit de larg de actiune, continand mancozeb sub forma de granule dispersabile, utilizat în numeroase culturi.
  • DMA Extra 600 SLDMA Extra 600 SL 2,4 D este un erbicid sistemic destinat comaterii in postemergenta a buruienilor dicotile anuale si unele perene din culturile de cereale paioase si porumb.
  • Esteron™ Extra 600 ECEsteron™ Extra 600 EC este un erbicid sistemic, selectiv, care se aplica postemergent. Combate cu succes buruieni dicotile anuale si perene din culturile de cereale paioase si porumb.
  • Postalon™ 90 SCPostalon™ 90 SC este un fungicid sistemic, cu actiune preventiva si curativa in combaterea fainarii la viata de vie si pomi fructiferi.
  • Reldan™ 22 ECReldan™ 22 EC este un insecticid cu spectru larg de combatere, actionand prin contact, ingestie si vapori.
  • Runner™ 2FRunner™ 2F este un insecticid cu risc redus pentru mediu, actionand prin ingestie dar si prin contact, pentru combaterea daunătorilor din culturile de pomi fructiferi, vita de vie si legume.
  • Systhane™ ForteSysthane™ Forte este un fungicid sistemic, cu rol preventiv, curativ si eradicativ in combaterea fainarii, rapanului si moniliozelor
 • Fermierii duc greul tarii,insa numai 32 de firme din agricultură sunt în Top 500 al celor mai puternice afaceri din România

  32 de firme din agricultură, în Top 500 cele mai puternice afaceri din România

  Cele mai mari 500 de companii din România au însumat, în 2015, o cifră de afaceri de peste 504 miliarde de lei, respectiv 113 miliarde de euro, reprezentând 41,24% din totalul rulajului economiei naționale, relevă topul întocmit de Forbes România în 2016. Potrivit datelor Registrului Comerțului, calculate în baza situațiilor financiare depuse de 654.000 de companii, cifra de afaceri a crescut, anul trecut, cu 5%, ajungând la 1.222 miliarde de lei (271 miliarde de euro), specialiștii apreciind că a fost cel mai bun rezultat din businessul românesc ca profit și afacere. Totuși, unii spun că nu a fost atins anul de referință 2008, când cifra de afaceri s-a situat la 300 de miliarde de euro. În acest clasament și-au făcut loc și 32 de firme din agricultură, dar numai 10 dintre acestea activează direct în producție.

  Într-un Top 10 al celor mai importante și profitabile companii se situează Automobile Dacia-Pitești (19,16 miliarde de lei, cu un număr mediu de angajați de 13.884 ), unitate care se menține pe prima poziție pentru al treilea an consecutiv, aceasta fiind urmată de OMV Petrom Marketing (14,77 miliarde de lei, 222 de angajați), OMV Petrom SA (13,668 mld. lei, 15.581 de angajați), Rompetrol Rafinare SA (9,811 mld. lei, 1.173 de angajați), Kaufland România (9,174 mld. lei, 13.263 de angajați), Rompetrol Downsteam (8,24 mld. lei, 1.577 de angajați), British American Tabacco România Trading (7,35 mld. lei, 715 angajați), Lukoil România (5,43 mld. lei, 2.986 de angajați), Carrefour România (5,15 mld. lei, 7.985 de angajați) și E.on Energie România (4,84 mld. lei, 183 de angajați). Între primele zece se situează o singură companie cu capital de stat majoritar românesc, E.on Energie România (51%), dar Ministerul Economiei mai deține un pachet de acțiuni și la OMV Petrom (20, 63%).

  Un singur român în Top 20

  În clasamentul primelor 20 de afaceri se situează, printre multinaționale, o singură afacere cu capital integral autohton, Dedeman Bacău (locul 17), deținută de frații Dragoș și Adrian Pavăl. Compania, care are 7.656 de angajați în toată țara, a raportat o cifră de afaceri de 4,36 miliarde de lei, în creștere cu aproape 900 de milioane de lei față de 2014, și un profit net de 593 milioane de lei. De altfel, Dedeman și-a spulberat concurența străină în bricolaj, firme care au făcut carieră în lume neputând să țină piept investitorilor români.

  Mai mulți traderi de cereale în Top 100, dar niciun agricultor român printre ei

  Deseori se spune că, în agricultură, comercianții și intermediarii câștigă mult mai mult decât producătorii. Că lucrurile stau așa o dovedește și acest top. Patru companii – și niciuna cu capital românesc – se găsesc în primele 100 mari afaceri din România și toate activează în zona tranzacțiilor de cereale (acestea dețin cele mai mari silozuri din România). A cincea, Bunge România, provine din industria uleiurilor, iar ultima din Top 100 se ocupă și de comerțul cu cereale și oleaginoase, carne și vite, dar și cu inputuri agricole. De reținut, toate au depășit un miliard de lei cifră de afaceri:

  • Locul 44, ADM România Trading SRL București (parte a firmei mamă fondată în 1902, în SUA), 2,38 miliarde de lei cifră de afaceri în 2015;

  • Locul 45, Ameropa Grains SA România (parte a Grupului Ameropa Elveția), cu sediul în Constanța, 2,376 miliarde de lei cifră de afaceri;

  • Locul 51, Cargill Agriculture București (companie americană înființată în 1865), 2,092 miliarde de lei;

  • Locul 78, Nidera București, companie chinezo-olandeză, 1,56 miliarde de lei cifră de afaceri în 2015;

  • Llocul 86, Bunge România, cu sediul în Buzău, 1,33 miliarde de lei (în România s-a impus prin mărcile Floriol și Unisol; a fost fondată în 1818, în Olanda, astăzi fiind o companie la nivel global, cu sediul central în SUA);

  • Locul 98, Agricover – Ilfov, 1,189 miliarde de lei (firma este înființată în 1990 de un iranian stabilit în România. Compania este furnizor de soluții complete pentru agricultură – semințe, pesticide, îngrășăminte, ocupându-se, într-o pondere de 55% din afacere, și de comerțul cu cereale și animale).

  Primul producător român, pe locul 157; prima fabrică de ulei românească, pe locul 166

  Prima afacere sută la sută românească și-a făcut loc în acest clasament abia pe poziția 157. Este vorba despre Comcereal Dolj, grup înființat de Mihai Anghel în 1993, dar dezvoltat din 1999, odată cu achiziționarea Cerealcom. În prezent, firma operează în partea de sud-vest a României, acoperind cultivarea și comercializarea cerealelor, a plantelor oleaginoase, atât pe piața internă, cât și internațională (Grecia, Italia, Germania, Cipru, Spania, Turcia, Egipt, Libia).

  În 2015, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 726 milioane de lei. Un loc în intervalul 100-200 mai ocupă:

  – Agrana România (126), companie austriacă din domeniul industriei de zahăr, cu fabrici la Roman, Buzău și Țăndărei, 929 milioane de lei;

  – CHS Agritrade România (134), parte a cooperativei CHS din SUA, 898 mil. lei cifră de afaceri și activitate în comerțul cu cereale, semințe și furaje;

  – Bunge Banube Trading Buzău (138), companie a grupului Bunge, situat deja în top pe locul 86, care se ocupă de comerțul cu materii agricole, cu o cifră de afaceri de 869 milioane de lei;

  – Prutul Galați (166), 736 milioane de lei cifră de afaceri în 2015. Compania este cu capital integral românesc, fiind unul dintre principalii producători de ulei vegetal și unul dintre cei mai importanți jucători din industria de agribusiness din țară.

  Alți 9 români în Top 500

  În restul clasamentului, de la 200 la 500, se regăsesc mai mulți investitori autohtoni, cu afaceri fie în producția și comerțul de cereale, creșterea animalelor și procesarea cărnii, fie în industria de profil (procesare lapte, sfecla de zahăr, floarea soarelui), fie în furnizarea de servicii pentru agricultură sau industria de îngrășăminte chimice. Poziția firmelor, ca rulaj economic în 2015, fie că au sau nu acționariat românesc, este următoarea:

  • Locul 220, Agro-Chirnogi Călărași, 567 milioane de lei (patroni libanezi cu cetățenie britanică);

  • Locul 234, Alcedo București, 529 milioane de lei (afacere românească în domeniul distribuției de produse de protecție a plantelor, semințe și îngrășăminte chimice);

  • Locul 255, Danone București, 484 milioane de lei (grup francez care activează în procesarea laptelui și fabricarea brânzeturilor);

  • Locul 276, Albalact Alba, 450 milioane de lei (grup fondat de români, preluat de o firmă franceză);

  • Locul 277, CrisTim 2 Prodcom București, 448 milioane de lei (firmă românească din industria cărnii);

  • Locul 329, Interagro SRL Teleorman, 375 milioane de lei (firmă românească, agricultură, energie, industria chimică);

  • Locul 337, Agricola Internațional SA Bacău, 365 milioane de lei (societate mixtă româno-germană de creștere a păsărilor, abatorizare, procesare carne și comerț);

  • Locul 338, Agricost Brăila, 365 milioane de lei (afacere autohtonă în producția de cereale);

  • Locul 353, Floarea Internațional SRL București, 347 milioane de lei (agricultură și procesare oleaginoase, societate românească preluată de Trans Oil Group, firmă cu sediul la Chișinău, fondată de un magnat american cu origini gruzine);

  • Locul 355, Monsanto România, Ilfov, 346 milioane lei (SUA – producător și furnizor de semințe și tehnologii agricole);

  • Locul 357, Agrana Buzău, 344 milioane de lei (Austria, industria zahărului);

  • Locul 365, Fabrica de lapte Brașov, județul Covasna, 338 milioane de lei (acționariat elen, unitate de procesare lapte și brânzeturi);

  • Locul 373, Vel Pitar, Vâlcea, 333 mil. lei (firmă românească de panificație);

  • Locul 409, Pioneer HI-Bred România, Ilfov, 313 mil. lei (SUA – producător și furnizor de semințe și tehnologii agricole);

  • Locul 414, Recunoștința Prodcomimpex Prahova, 309 mil. lei (antreprenor român, creștere vaci cu lapte, fabricare brânzeturi și industria cărnii);

  • Locul 429, Rodbun Grup, București, 301 mil. lei (antreprenoriat autohton, producție și comercializare, multiplicator de semințe de cereale);

  • Locul 430, Zahărul Oradea, Bihor, 300 mil. lei (acționariat german, industria zahărului);

  • Locul 458, Avicola Buzău, 284 mil. lei (antrepre­noriat autohton, producția și comercializarea de furaje, pui și ouă pentru incubat);

  • Locul 471, Agrisol Internațional, Prahova, 276 mil. lei (creștere pui, abatorizare, acționariat libanez);

  • Locul 473, Interagro SA București, 275 mil. lei (afacere românească din agricultură, energie, industria chimică);

  • Locul 484, Plantagro Com Vaslui, 266 mil. lei (afacere românească în producția de cereale).

  Ar mai fi de precizat că mai multe companii (Bunge, Agrana, precum și cele controlate de Radu Timiș și Ioan Nicolae) s-au divizat în mai multe grupuri de firme, fiecare dintre acestea situându-se în Top 500

  Adrese ale producatorilor si distribuitorilor de inputuri agricole

 • Tractoare, Utilaje Agricole – Utilaje Agro

  www.utilajeagro.ro

  Compania noastra importa si vinde tractoare si utilaje agricole noi si second hand. Tractoare Kioti, Irum si utilaje agricole de la producatori interni si internationali.

 • Anunturi Agricole , Tractoare Si Combine Romania

  anunturi.bizcaf.ro/anunturi/agricole/tractoare-si-combine.html

  Anunturi agricole cu tractoare si combine de recoltat ,tractoare marci romanesti si straine anunturi din domeniul agricol referitoare la tractoate si combine agricole

 • Tractoare Si Utilaje Agricole

  www.tractoareutilaje.ro

  Firma noastră are ca obiect principal de activitate importul de tractoare şi utilaje agricole, şi piese de schimb pentru tractoare şi utilaje agricole.

 • Utilaje Agricole Second Hand – Preturi Distribuitori …

  https://www.bizoo.ro/produse/utilaje-agricole-second-hand/start-0/10

  Utilaje agricole second hand de la distribuitori, importatori directi prezenti pe Bizoo.ro. Descoperiti utilaje agricole second hand la preturi reduse (6 produse)

 • Anunturi Agricole – Anunturiagricole.eu

  www.anunturiagricole.eu/?page=2

  Anunturi agricole insotite de imagini, grupate pe categorii agricole si localitati. Tractoare de vanzare, combine agricole, produse agricole, utilaje agricole, animale.

Tractare ieftina pentru tractoare, combine si alte utilaje agricole.

Agro – Autovit.ro

https://www.autovit.ro/utilaje-agricole

autovit.ro – Aici poti gasi oferte noi si second hand din categoria Agro. Cel mai mare site de anunturi auto din Romania

 • Contact – Utilaje Agricole Romania

  www.utilajeagricole-romania.ro/contact.html

  Utilaje Agricole Romania. Utilaje Agricole. Pluguri. Plug IBIS M; Plug IBIS L; Plug IBIS XL; Plug IBIS XXL; Plug TUR; Plug TUR VARIO; Plug VARIO; Plug VIS L; Plug …

 • Utilaje Agricole – Utilaje Agricole Romania

  utilajeagricole-romania.ro

  Technologie. Compania noastra vine in sprijinul fermierilor prin recomandarea utilejelor agricole performante. Furnizam utilaje agricole pentru pregatirea terenului …

 • Anunturi Utilaje Agricole Si Industriale • Olx.ro

  https://www.olx.ro/anunturi-agricole/utilaje-agricole

  Anunturi utilaje agricole si industriale. Vinde si cumpara combine, tractoare, piese de schimb pentru masinile industriale direct de la proprietar .

Tractare ieftina pentru tractoare, combine si alte utilaje agricole.

 • Vanzare Utilaje Agricole – Anunturi Agricole …

  www.anunturiagricole.eu/-45/posts/20_Utilaje_agricole/13_vanzare

  Anunturi agricole insotite de imagini, grupate pe categorii agricole si localitati. Anunturi vanzare Utilaje agricole. Tractoare de vanzare, combine agricole, produse …

 • Romania Si Utilaje Agricole – Wall-street.ro

  www.wall-street.ro/tag/romania+utilaje-agricole.html

  Citeste pe wall-street.ro ultimele stiri legate de Romania, utilaje agricole. Aici gasesti toate stirile legate de Romania, utilaje agricole, prezentari …

 • Utilaje Agricole – Toate – Utilaje, Echipamente

  www.e-oferta.ro/directorweb/detalii-site/52391-utilaje-agricole.html

  … site-uri utilaje agricole romania; utilaje agricole de vanzare romania; cele mai multe utilaje agricole second hend; utilaje agricole second hand italia; …

 • Targuri Si Expozitii Agricole In 2016-2017

  https://www.gazetadeagricultura.info/targuri-si-expozitii-agricole…

  FRUCTEXPO by Agrifood Logistica, Expozitia de horticultura si logistica, 3-5 martie 2017 Article Information Categorie: Targuri si expozitii 27 Ianuarie 2017

 • Unia Romania

  utilajeagricoleromania.blogspot.ro

  UNIA Group este cel mai mare importator de utilaje agricole din Romania. Pentru detalii va rugam sa ne contactati telefonic la numerele: 0239 631 621 | 0762 664 339 …

  • Targuri Si Expozitii Agricole In 2016-2017

   https://www.gazetadeagricultura.info/targuri-si-expozitii-agricole…

   FRUCTEXPO by Agrifood Logistica, Expozitia de horticultura si logistica, 3-5 martie 2017 Article Information Categorie: Targuri si expozitii 27 Ianuarie 2017

  • Utilaje Agricole – Ghid Afaceri

   www.ghidafaceri.ro/vanzari/utilaje-agricole

   Utilaje agricole CENTRUL PRELUCRARI MECANICE BOCSA SRL- Bocsa.. dupa documentatie tehnica sau model in serie mare, mica si unicate .Intretinem utilaje la beneficiar …

  • Utilaje Agricole Agricultura – Firme Producatori …

   www.ghidafaceri.ro/firme-societati/4/AGRICULTURA/417/utilaje_agricole

   utilaje agricole AGRICULTURA – FIRME producatori – furnizori – distribuitori – producator – furnizor – distribuitor – ghid afaceri oferta

  • Utilaje Agricole Second Hand In Leasing

   agri11.blogspot.it

   oferta de tractoare si utilaje agricole second hand la preturile exceptionale .vanzare si in rate cu plata unei avans – Facturarea se va face direct din Austria si …

 • Anunturiagricole.eu Download 1126 Keywords. Anunturi …

  https://metricskey.net/site-info/anunturiagricole.eu

  masini utilaje agricole romania: 1: 1: utilaje agricole din romania: 1: 1: Opportunities to sell advertising. Page Pos. tractoare 450 de vanzare: 1: utilaje agricole …

 • Transport Utilaje Agricole Romania – Heavy Transports

  www.heavytransports.ro/2016-transport-utilaje-agricole.php

  Transport utilaje agricole (tractoare, combine, semănători, etc) pe platformă din diverse state membre ale Uniunii Europene spre România – Heavy Transports Romania.

 • Agricole Agricole Profiles | Facebook

  https://www.facebook.com/public/Agricole-Agricole

  View the profiles of people named Agricole Agricole. Join Facebook to connect with Agricole Agricole and others you may know. Facebook gives people the…

 • Remorca Gunoi Pentru Vie Si Livada Gr 35 – Anunturi …

  anuntulabc.ro/afaceri-diverse/utilaje-agricole_1/remorca-gunoi…

  Utilaje agricole – ANUNTULABC.RO – Remorca gunoi pentru vie si livada GR 35 – Iasi – Anunturi Gratuite din Toata Romania – Romania – Anunturi Gratuite Romania – Podu …

 • Titan Machinery Vrea Sa Vanda Masini Agricole De 10 …

  www.business24.ro/companii/investitii/titan-machinery-vrea-sa…

  Citeste mai multe despreTitan Machinery investitii Romania masini agricole Titan Romania utilaje agricole Romania Titan. Citeste stirile pe mobil: m.business24.ro

 • Companii – Jante De Roti, Pentru Vehicule Agricole …

  ro.kompass.com/a/jante-de-roti-pentru-vehicule-agricole/4857002

  Marketing Direct. Instrument de precizie conceput sa te ajute in activitatea de prospectare! Instrument puternic pentru a identifica si a iti focusa activitatea de …

 

 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.