Amplasarea culturii- Fiind sensibilă la îmburuienare în primele faze de creştere, sunătoarea preferă premergătoarele care lasă solul curat de buruieni.Bune premergatoare sunty leguminoasele pentru boabe, cerealele păioase sau prăşitoarele cu recoltare timpurie.
Pentru că este o plantă perenă, va fi amplasată în afara asolamentului. Se recomandă să revină pe acelaşi teren după 5-6 ani.
Administrarea îngrăşămintelor
Sunătoarea valorifică bine îngrăşămintele organice; de aceea se recomandă ca, la înfiinţarea culturii, să fie aplicate 15-18 t gunoi de grajd/ha, bine fermentat şi cât mai uniform împrăştiat, care va fi încorporat sub arătură în toamnă. Pot fi aplicate şi îngrăşăminte cu fosfor de tipul fosfaţilor naturali, în doze de 50-60 kg P2O5/ha, precum şi sulfat de potasiu (conţine şi sare de magneziu), în doze de 25-30 kg K2O /ha. Pentru primul an, este recomandată aplicarea acestor îngrăşăminte odată cu gunoiul de grajd, iar în următorii ani administrarea îngrăşămintelor minerale va fi efectuată odată cu ultima praşilă.
Lucrările solului
După eliberarea terenului de resturile vegetale ale plantei premergătoare care vor fi recoltate cât mai devreme, este recomandat să se efectueze un dezmiriştit, apoi arătura adâncă. După arat şi până la semănat, arătura trebuie să fie întreţinută prin discuiri repetate, pentru a fi distruse buruienile şi pentru a fi menţinută rezerva de apă din sol. Dacă se va semăna după plante care eliberează terenul târziu, atunci va fi efectuat un dezmiriştit, apoi va fi executată direct arătura.
Pentru pregătirea patului germinativ va fi folosit un combinator, pentru ca terenul să fie cât mai bine pregătit şi nivelat, iar terenul va fi tăvălugit înainte de semănat, deoarece seminţele sunt mici şi adâncimea de semănat trebuie să fie, de asemenea, foarte mică, de numai 0,5 cm.
Sămânţa şi semănatul
Sămânţa utilizată pentru înfiinţarea culturii trebuie să fie sănătoasă, să provină din loturi semincere cultivate în sistem ecologic, să fie certificată, şi să fie produsă în cultura precedentă, deoarece facultatea germinativă se poate pierde foarte uşor. În cultură există soiul local „De Secuieni”. Puritatea fizică a seminţelor trebuie să fie de minimum 70%, iar germinaţia de minimum 50%.
Perioada de semănat este toamna târziu, în noiembrie, dar se poate semăna şi în primăvară, foarte devreme. Semănatul se efectuează cu semănători universale (de tip SUP-21, SUP-29), adaptate pentru seminţe mici, la distanţa de 50 cm între rânduri, cu o normă de sămânţă de 4 kg/ha. Seminţele pot fi amestecate cu nisip, cenuşă sau rumeguş, pentru o distribuire cât mai uniformă.
Lucrările de îngrijire
Datorită ritmului lent de creştere de la începutul perioadei de vegetaţie, există pericolul îmburuienării culturii. De aceea, este necesar să fie ţinută sub control dezvoltarea buruienilor, acestea fiind combătute prin praşile şi pliviri repetate.
Recoltarea
Recoltarea în condiţii optime, cu maximum de acumulare şi conţinut în principii active, se realizează de la începutul înfloririi şi pînă la înflorirea deplină. Se recomandă, de asemenea, ca recoltarea să fie efectuată pe timp frumos, cu temperaturi ridicate, în orele amiezii, când există insolaţie puternică.
După recoltare, materialul vegetal trebuie uscat natural, în încăperi uscate, curate, aşezat în strat subţire, manipulat cu atenţie pentru ca frunzele să nu se scuture; uscarea artificială trebuie realizată la maximum 35oC. Randamentul de uscare este de 3-4:1.
După recoltarea din vară, la un interval de 35-40 de zile, se mai poate obţine încă o recoltă.
Recoltarea poate fi efectuată cu o cositoare mecanică, la care va fi reglată înălţimea de tăiere la 20-25 cm, pentru nu fi recoltată şi partea lignificată a plantei. Dacă suprafaţa cultivată este mică se poate recolta şi manual, cu secera sau cu coasa.
Condiţiile de recepţionare sunt următoarele: maximum 5% flori brunificate; maximum 5% tulpini ce depăşesc diametrul de 2 mm; maximum 1% tulpini fără flori şi frunze; maximum 13% umiditate; maximum 0,5% corpurile străine minerale; maximum 1% corpurile străine organice.