Sera verticală pentru oraşul viitorului la altii… Cum funcţionează sera verticală de la noi… Serele viitorului… Agricultura durabila … calitatea solului si productivitatea agricola… Cateva reguli de cultivare eficienta a legumelor in sere solarii,tunele… Fermele de pe acoperis “Lufa Farms” din Montreal… Cum amplasam serele si solariile de legume? Tehnologii legumicole,,, tratamente… Linkuri utile in sectorul producerii legumelor de sera si solar… Anunt infricosator facut de – etc

Dintre elementele folosite amintim culturile intermediare in diferite amestecuri de varietati botanice precum mustarul, rapita, trifoiul, mazarichea, lintea, lathriumul, bobul, secara, ovazul, ridichea, precum si aplicarea unor lucrari mecanice prietenoase cu solul (minim/no till).

Soufflet Agro a elaborat acest program in 6 tari europene ca Romania, Franta, Cehia, Rusia, Polonia si Ucraina. Pentru mai multe informatii despre Soilteq contactati unul dintre reprezentantii nostri comerciali.

Calitatea solului si productivitatea agricola

Tehnologii agricole de imbunatatire a calitatatii solului si a productivitatii agricoleZiua Mondiala a Solului (5 Decembrie) este una din zilele anului in care Organizatia Natiunilor Unite face apel la lumea intreaga pentru a constientiza rolul pe care solul il are in viata cotidiana. Fermierii cunosc deja rolul crucial pe care solul il are in dezvoltarea propriei ferme.

Cu toate acestea, in prezent, productivitatea agricola este adesea mentinuta prin inputuri ridicate, cum ar fi ingrasamintele, pesticidele si tehnologia, care pot masca pierderile de productie datorate calitatii reduse a solurilor. Un nou proiect, SoilCare, identifica modalitati prin care, calitatea solului poate fi imbunatatita adoptand tehnici si sisteme de cultivare cu beneficii atat profitabilitatii fermei cat si mediului inconjurator.

Prin imbunatatirea calitatii solului aparitia proceselor de degradare este atenuata, inputurile si implicit costurile sunt mai mici, iar efectele negative asupra mediului inconjurator sunt semnificativ reduse.

Proiectul SoilCare - intalniri in camp cu fermieriiProiectul reuneste cercetatori din 16 tari din Europa si are ca scop testarea unor sisteme imbunatatite de cultivare a solului, care sa stimuleze si sa sustina productivitatea agricola. Prin organizarea a 16 campuri experimentale localizate in Europa, nu numai in conditii climatice diferite, dar si pe tipuri de sol si culturi diferite, proiectul cauta solutii care sa fie adoptate usor de catre fermieri. Au fost selectate, pentru studiile de caz, areale in care au existat cercetari de lunga durata si ale caror rezultate ne pot ajuta in stabilirea variantelor experimentale care vor fi testate in cadrul proiectului. Aceasta abordare impreuna cu consultarea, pe tot parcursul proiectului a partilor interesate ne garanteaza faptul ca, orice sistem sau tehnica de cultivare de perspectiva va putea fi usor accesibila comunitatilor de fermieri.

Proiectul SoilCareCoordonatorul de proiect Dr. Rudi Hessel, cercetator in stiintele mediului la Wageningen precizeaza: „Fermierii stiu de ani si ani ca secretul succesului lor se afla in sol, iar noi ca si cercetatori conlucram impreuna cu ei pentru a gasi solutii atat pentru a aduce beneficii solului cat si pentru a creste profitabilitatea. Proiectul abordeaza diferite aspecte cum ar fi, compactarea solului, combaterea bolilor si daunatorilor, necesarul de apa in areale supuse aridizarii si alte probleme urmarite atent prin experiente de lunga durata organizate anterior si in prezent actualizate prin testari efectuate in cadrul proiectului. Avand locatii in diferite zone pedoclimatice, poate fi studiata o gama larga de culturi in diferite conditii locale specifice plecand de la plantatiile de maslin in areale uscate si calduroase si ajungand la culturile de secara, leguminoase si oleaginoase din climatele mai reci.”

Dr. Irina Calciu, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului spunea: „Un rezultat important al proiectului il va constitui instrumentul interactiv care va permite factorilor de decizie sa selecteze acele sisteme de cultivare care aduc beneficii solului, o resursa de mediu foarte valoroasa. In trecut comunitatile academice considerau ca activitatea cercetatorilor este suficienta in acest domeniu. Prin SoilCare se reunesc cercetatori, fermieri, producatori de echipamente agricole dar si factori de decizie, astfel ca rezultatele proiectului vor fi impartasite catre o gama larga de potentiali utilizatori.”

Prin implicarea fermierilor si a industriei agricole in general, exista sansa unei schimbari in sens pozitiv in ceea ce priveste adoptarea unor sisteme imbunatatite de cultivare a solului, care sa mentina solul la parametrii optimi si sa aduca profitabilitate utilizatorilor agricoli.

Pentru mai multe detalii poate fi accesat site-ul proiectului http://www.soilcare-project.eu/ 

I.C.P.A.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului

Cateva reguli de cultivare eficienta a legumelor in sere si solarii

cultivarea eficienta a legumelor in sere si solariiCulturile de legume in sere si solarii se obtin cu investii si cheltuieli mari pentru constructii, asigurarea energiei, pentru materiale si subtante chimice si biologice necesare efectuarii de tratamente. Din aceste motive, inca din momentul optiunii pentru culturile protejate, trebuie sa ne gandim la folosirea intensiva a serelor si solariilor construite in acest scop. Intre criteriile de folosire intensiva a spatiilor protejate amintim urmatoarele:

 

1. Aplicarea cu strictete a tuturor verigilor tehnologice si introducerea de solutii tehnologice noi precum realizarea de culturi “fara sol”, irigarea prin picurare, fertilizarea cu solutii nutritive (fertirigarea), irigarea cu apa magnetizata, utilizarea de centrale proprii pentru incalzire, combaterea biologica, folosirea suplimentara a dioxidului de carbon, utilizarea luminii artificiale, etc. De exemplu, irigarea prin picurare este cea mai potrivita metoda de udare in sere si solarii deoarece distributia apei se face automat si este corelata cu norma zilnica de udare, repartizand apa numai in zona radiculara a plantelor.

2. Maximizarea profitului prin planificarea unei rotatii eficiente a culturilor, care sa reduca la minim riscul incidentei unor daunatori sau acumularii unor rezidii. Se vor amplasa legumele consumatoare de azot dupa cele care fixeaza azotul (fasolea verde sau mazarea verde), pentru a reduce continutul de nitrati din legume peste valorile maxime admise.

3. Alegerea cu grija a culturilor legumicole, acordand prioritate celor la care valorificarea este asigurata si care sunt foarte solicitate pe piata, dar si a celor care asigura o perioda mai lunga de ocupare a serelor si solariilor. Nu trebuie uitata lucrarea de conditionare a recoltei care cuprinde mai multe faze: sortarea pe calitati; calibrarea pe marimi; fasonatul la ambalarea directa in camp; formarea de legaturi pentru piata la verdeturi, ridichi, gulioare; spalarea la radacinoase; ceruirea pentru marirea perioadei de pastrare la tomate, ardei, vinete; si lotizarea pe grupe de calitate si beneficiari.

4. Alegere judicioasa a hibrizilor si soiurilor de mare randament, cu rezistenta la boli, daunatori, cu calitate superioara, cerute pe piata, atat pentru culturile principale si secundare, cat si a celor succesive si asociate. In primul rand se vor alege hibrizii F1, dar si soiuri specializate, care sa corespunda cerintelor tehnologice si care fac parte din lista oficiala de soiuri si hibrizi recomandate si autorizate pentru Romania.

5. Diversificarea culturilor legumicole in paralel cu specializarea pe anumite culturi pentru care s-au elaborat programe de modernizare, aprovizionare si aplicare a produselor chimice de protectie si fertilizare, tinand cont desigur de prevenirea poluarii produselor, apei si solului. Se vor utiliza noi generatii de erbicide cu grad minim de poluare care se vor aplica in doze foarte mici, biodegradabile, cu eficienta si selectivitate ridicata.

 

Iata la ce se  preteaza aparatele de spalat Karcher

Aparate de spalat Karcher in agriculturaIndiferent daca va ocupati cu agronomia, cultura piscicola, viticultura, sectorul forestier sau cresterea animalelor, ferma dumneavoastra trebuie sa fie eficienta si profitabila, curata si igienizata, functionala si calitativa. Fiecare investitie trebuie sa functioneze ani de zile fara probleme si tebuie sa respecte anumite standarde si cerinte legale in ceea ce priveste igiena si curatenia, pentru a avea un succes pe termen lung.

 

 

Solutia pentru aceste lucruri e reprezentata de aparatele de spalat cu presiune de la Karcher. Aparatele Karcher ofera solutii pentru protejarea optima si ingrijirea perfecta a masinilor, a instalatiilor, grajdurilor si cladirilor.

 

Pentru rezultate bune in activitatea de zi cu zi, va puteti baza pe aceste produse profesionale cu solutii de detaliu. Fiind usor de folosit, puternice si performante, tehnologiile Karcher vor face ca activitatile dvs de lucru sa se desfasoare fara probleme, sigur si eficient.

Aparate de spalat Karcher in ferme zootehnice

Cele 3 mari ramuri in care produsele Karcher exceleaza sunt:

  • Zootehnie – unde asigura o curatenie excelenta cu sisteme eficiente de dezinfectare si de curatare pentru grajduri.
  • Agronomie si viticultura – unde protejeaza investitiile si pastreaza productivitatea prin cel mai bun aparat de spalat cu presiune si ofera solutii eficiente de curatare pentru masini si echipamente agronomice sau pentru butoaiele de stejar din vinarii.
  • Piscicultura si silvicultura – unde pun accentul pe detalii, fie prin compatibilitatea pentru secotul alimentar sau practicalitatea prin economia de spatiu.

Zootehnie

Aparatele Karcher exceleaza in aceasta zona aducand un inalt standard de igiena, care nu poate lipsi din cresterea profesionala a animalelor. Curatarea temeinica si regulata a grajdurilor este obligatorie pentru protejarea animalelor de germeni patogeni sau de daunatori.

Cu ajutorul aparatelor de spalat cu presiune aceste aplicatii se pot rezolva rapid, simplu, economic si eficient. Pe langa igiena imbunatatita, se economiseste timpul acordat muncii si costurile medicamentelor. Unele dintre avantajele acestor echipamente stau in caracteristicile lor:

  1. Compacte – fiind bine echipate si cu o forma construita compact; cu aceste aparate se pot curata grajduri rapid si sigur.
  2. De inalta performanta – pentru exploatari grele si de durata cu performnte maxime; dispun de debit maxim si de presiune maxima, pentru cele mai bune lucrari.
  3. Robuste – pentru terenuri foarte greu accesibile, reusesc sa inlature murdaria foarte rezistenta sin locuri greu accesibile.

Aparatele Karcher sunt ideale atunci cand vine vorba de:

  • Aparate de spalat Karcher in zootehnieIngrasarea porcilor – aici conteaza curatenia si igiena. Procesele de curatare si dezinfectie sunt optime pentru grajduri, in timpul gestantei sau inainte de schimbarea efectivelor.
  • Cresterea vitelor – curatenia se face cu un jet de inalta presiune, eliminand balegarul sau resturile furajere in adaposturile pentru cresterea viteilor sau pe suprafetele pe care se intind animalele.
  • Cresterea pasarilor – aparatele Karcher dezinfecteaza eficient cadrul productiei avicole eliminand bacteriile, virusii si daunatorii. Aparatul de spalat cu presiune este indicat sa fie folosit si pentru curatenia de final in perioada de service a productiei de oua si a dezinfectiei oualor de clocit.
  • Cresterea oilor, caprelor si a cailor – cu ajutorul produselor oferite de Karcher pot fi indepartate usor depunerile de dejectii si asternuturile de paie murdare.
  • Animalele de lapte – igiena extrem de importanta in locuri in care se aduna germeni. Camera de depozitare a laptelui si instalatiile de muls trebuie curatate, echipamentele Karcher fiind solutia ideala pentru acest lucru.

Agronomie si viticultura

Masinile folosite in agronomie sau viticultura sunt importante in acest domeniu deoarece contribuie la productia profesionala. Acestea trebuie sa fie permanent in stare buna de lucru, ingrijite si curatate regulat.
Cu ajutorul aparatelor Karcher puteti face acest lucru datorita sistemelor de curatare eficiente, multiplelor posibilitati de exploatare, volumului mare de accesorii etc. Cu aceste aparate economisiti timp si va protejati investitiile. Unele puncte forte ale acestor aparate sunt:

  • Spalatul cu apa rece – chiar si cele mai puternice murdarii sunt indepartate usor datorita presiunii si a debitului mare de apa.
  • Spalatul cu apa fierbinte – ajuta la curatatul economic, cu un randament mare.
  • Spalatoare stationare – sunt ideale acolo unde trebuie curatate mai multe locuri concomitent, cu economie de spatiu.
  • Protejarea echipamentelor – pana si cea mai persistenta murdarie este inlaturata de concentratele de curatare de la Karcher, care se formeaza in munca de zi cu zi din cauza noroiului si a materialelor organice. Astfel, se evita coroziunea masinilor.
  • Controlul simplu al presiunii – cantitatea de apa si presiunea de lucru pot fi controlate din pistolul manual de stropire.

Aparatele Karcher sunt ideale in ceea ce priveste:

  • Curatarea masinilor – masinile agricole aduna o cantitate considerabila de murdarie care trebuie inlauturata. Astfel, un aparat de spalat cu presiune profesional este unealta perfecta, reusind sa inlature pe langa crustele cu aderenta mare, dar si prin utilizarea apei fierbinti, uleiul si vaselina.
  • Curatarea butoaielor – fara efortul de rasturnare a acestora, depunerile de la procesele de fermentatie, maturare sau depozitare indelungata vor fi indepartate eficient si fara urme.

Aparate de spalat Karcher in agronomie si viticultura

Piscicultura si silvicultura

Aparatele Karcher asigura o eficacitate si o profitabilitate marita a muncii reusind sa dezinfecteze bazinele, sa curete igienic complet mijloacele de transport care necesita o dezinfectie speciala si sa desprinda coji de copac de pe masinile folosite de dumneavoastra. Indiferend daca cerintele sunt legate de piscicultura sau de lucrari elaborioase in silvicultura, aparatele Karcher sunt ideale pentru munca.

Aparatele Karcher sunt ideale in domeniile:

  • Piscicultura – bazinele pentru puiet/heiesteiele, autovehiculele si containerele, inainte si dupa transport sunt dezinfectate rapid si eficient. In cadrul procedeului de curatare cu presiune si spuma, se asigura protectia impotriva bacteriilor, virusurilor si daunatorilor.
  • Silvicultura – cu ajutorul produselor Karcher cu care se lucreaza eficient se diminueaza pierderile de lemn la despriderea scoartei. Dupa terminarea lucrarilor, autovehiculele si masinile pot fi curatate cu aceste aparate, evitand astfel infestari cu daunatori.

Aparate de spalat Karcher in piscicultura si silvicultura

Daca activati intr-unul dintre domeniile de mai sus si aveti nevoie de aparatura pentru a face curatenie si pentru a pastra curatenie, spalatoarele cu presiune Karcher sunt recomandate. Acestea ajuta la curatare si la dezinfectare, putand spala atat cu apa rece cat si cu apa fierbinte, dar si cu detergent. Faceti alegerea potrivita pentru afacerea dumneavoastra cumparand un astfel de aparat. Pentru o lista variata cu astfel de aparate, accesati link-ul: http://big.store.ro/spalator-presiune

 

Ziua International a Pepenelului Galben

 

Peste 140 de participanti din treisprezece tari de pe patru continente au luat parte la Ziua Internationala a Pepenelului Galben de la  Parma (Italia), intre 15 – 17 iulie 2009.

 

Adoptarea de solutii acceptabile pentru intreg procesul de productie si intelegerea preferintelor consumatorilor, au fost mesajele oferite de organizatori, respectiv firmele Ruiter Seeds, Seminis si Poloni (ISG).

 

„Semintele companiei – a declarat Alois van Vliet, Europa de Vest Seminis Business – sunt prima veriga in tehnologia de cultivare a pepenelui galben si in mod clar trebuie avut in vedere pentru a fi cumparate din timp. Astazi,  in stransa colaborare cu partenerii nostri vom incerca sa dezvoltam produse si servicii in functie de cerintele pietei. ”

 

Firmele producatoare de seminte de Ruiter, Seminis şi Poloni (ISG), fiecare parte a companiei Monsanto, au expus 288 soiuri de pepene galben, in localitatea Mirandola de langa orasul Parma (Italia).

Cele mai importante tipuri de pepeni Charentais, Cantaloupe, Amarillo, Ananas, Piel de Sapo Galia au demonstrat gama extinsa de produse oferite de catre cei trei organizatori.

 

Printre cele mai inovatoare soiuri prezentate participantilor la eveniment au fost Cyro, Galia un pepene galben, cu o aroma intensa; Sofia, si Melorange.

 

La fel de mult ca oferta de pepene galben au fost apreciate si conferintele din timpul evenimentului in care sau analizat rolul factorilor climatici in alegerea tehnologiei precum si consumul de pepene galben in diferite tari.

 

Andrew Fearne a observat ca in Regatul Unit penetrarea pe piata a pepenelui galben este doar de 28%, in timp ce in contrast Luciano Trentini – director la Centro Servizi Ortofrutticoli din Ferrara – raporta ca 80%, dintre italieni au cumparat cel putin un pepene galben pe an. In timp ce in Marea Britanie consumatorii au tendinta de a cumpara pepene proaspat taiat, consumatorii italieni prefera fructe intregi achizitionate in mod regulat, ca parte din dieta lor zilnica.

Autor: Micol Benimeo

Biroul de presa „Ziua Internationala a Pepenelului galben – Parma (Italia)”

Pepeni obtinuti prin altoire

In cateva tari din Asia (japonia, Corea) si Europa (Spania, Italia) se utilizeaza pe scara larga altoirea plantelor de pepene verde pe portaltoi rezistenti la clima rece si la boli (Fusarium oxysporum).

Cei mai importanti portaltoi, utilizati in cultura de pepene verde, sunt: Lagenaria siceraia; C.maxima x C.moschata; Citrullus lanatus, var. Citroides.

Metodele standar de altoire sunt prin insertie, prin despicatura si prin imbinare.

Avand in vedere interdictia utilizarii bromurii de metil pentru dezinfectie solurilor, se pare ca metoda altoirii va creste ca utilizare in viitorul apropiat.

Plantele de pepene verde altoite produc fructe cu pulpa mai ferma si culoare rosie mai pregnanta, pe o durata de timp mai mare.

Pepenele verde altoit produce mai multe fructe pe planta.

Fructele au o calitate mai buna, cea ce justifica si pretul putin mai mare.

Pepenele verde altoit pe portaltoi C.maxim x C. moschata poate creste pe soluri saraturate, pe care soiurile nealtoite nu cresc.

Este de asteptat ca pepenele verde altoit sa-si extinda aria in America de Nord si Sud, precum si in Europa.

Trebuie subliniat ca in Japonia si in Coreea de Sud, s-au creat roboti pentru altoit, luandu-se in considerare cantitatea mare de munca manuala ceruta de acesta activitate.

Cultura pepenului verde cu maturitate timpurie, in China, Coreea de Sud, Japonia, Spania si Israel, este realizat in solarii acoperite cu plastic, neincalzite. In nordul Chinei, in Coreea si Japonia, cultura cu maturitate timpurie incepe in luna decembrie. Ea se realizeaza in solarii acoperite cu plastic. In interiorul acestora se mai pun inele mici de plastic peste plantele din timpul noptii, iar peste solarii se mai aseaza rogojini, paie, pentru conservarea temperaturii interne. Cu acest gen de cultura, producatorii reusesc sa maturizeze pepenele verde in luna aprilie, cand practic afara apar ingheturile tarzii si uneori cand uneori nu ninge. Cultura pepenului verde este protejata de solarii, in China, si de ploi, in sezonul de ploi excesive.

Cultivatorii de pepene verde obtin pana la 3 recolte de la o singura planta, atunci cand productia este realizata in solarii de plastic, deoarece vrejul este retezat imediat dupa ce fructul este recoltat pentru a permite acestuia sa creasca in continuare

In China exista 20000 ha cultivata cu pepene verde in sera si 200 000 ha cultivata in solarii de plastic. In Coreea de Sud, 80% din recoltata de pepene verde este realizat in solarii din plastic.

Planta de pepene verde altoit, crescuta in solariile din Asia, este taiata la 3-4 ramuri si este polenizata manual. Soiurile cu fructe mici sunt crescute in impletituri de nuiele cu densitatea de 2 plante/mp. Soiurile cu fructe mari se cultiva de obicei direct pe sol, cu taierea vrejului inaintea fructificarii.

Producatorii din Europa si Orientul Mijlociu care utilizeaza solariile de plastic, folosesc polenizarea naturala cu ajutorul albinelor fara a taia vrejurile.

In prezent pepenele verde, ca fruct a fost mult ameliorat din punct de vedere al suculentei, oferind celor interesati un nivel nutritiv ridicat, fiind astfel din ce in ce mai adaptat cererii pietei.

Productia in spatii protejate in regiunile asiatice a adus la o revolutie majora din punct de vedere al pretului final de vanzare. Astfel s-a ajuns ca pepenele verde in Japonia sa se vanda cu 50$ si chiar mai mult pe bucata.

Mai nou pe langa caracterul racoritor al fructului, a inceput sa fie luat in considerare valoarea nutritiva a continutului pulpei, sursa de fitonutrienti, licopen si citrulina.

Pana nu demult, pigmentul licopen era considerat important pentru culoarea pulpei. Licopenul este unul dintre cele mai importante substante carotenoide in dieta din lumea vestica si reprezinta cca.50% din serul uman.

In urma utilizarii dietei de pepene verde s-a observat schimbari remarcabile, in sens pozitiv, al valorilor acestora in cazul cancerului de prostata, bolilor de pancreas si stomac.

Efectele citrulinei, o substanta care se gaseste in pepene, sunt: vasodilatarea si vasoprotectia (respectiv o mai buna circulatie a oxigenului in vasele capilare, reducerea tensiunii arteriale si reducerea bolilor coronariene ale inimii); ameliorarea simtomelor de anemie celulara; protectia inimii (prin reducerea producerii de celule spongioase).
Autor: Dr. ing. Antonia Ivascu – ISTIS

Soiuri de pepeni

Soiuri pepene verde: Crimson Sweet; Charleston Grey; Sugar Baby

Soiuri pepene galben: Charentais; Ananas.

Pepene verde Crimson Sweet

Varietate rotunda, cu coaja de culoare verde cu striuri de culoare verde inchis.

Fructul poate atinge o greutate cuprinsa intre 9-12 kg.

Pulpa are culoarea rosie stralucitoare.

Varietate rezistenta la Fusarium si Anthracnose.

 

Pepene verde Charleston Grey

Varietate cilindrica, cu coaja verde usor striata.

Fructele sunt lungi de 35-40 cm.

Au greutatea de 10-12 kg.

Pulpa este rosie si are putine seminte.

Varietate rezistenta la Fusarium si Anthracnose

 

Pepene verde Sugar Baby

Varietate cilindrica, cu coaja verde inchisa.

Varietate timpurie si foarte productiva.

Fructe au diametru de 20-30 cm si greutatea de 3-5 kg.

Pulpa este rosie si foarte dulce, cu putin samburi

 

Pepene galben Charentais

Varietate traditionala, cu fructe sferice.

Are greutatea de 0,8-1,2 kg.

Coaja este neteda.

Pulpa este densa, foarte parfumata si de culoare orange-solomon.

 

Pepene galben Ananas

Perioada de vegetatie este de 100-110 zile.

Fruct este rotund alungit, portocaliu.

Coaja este neteda.

Miezul este alb, zemos si placut aromat.

Tehnologii de cultura si hibrizi noi de pepeni

SC MARCOSER SRL a organizat la Dabuleni, jud Dolj, Simpozionul „TEHNOLOGII DE CULTURA SI HIBRIZI NOI DE PEPENI” in cadrul caruia au fost prezentati cei mai noi hibrizi de pepeni verzi si pepeni galbeni ZERAIM GEDERA , Israel.

Hibrizii profesionali prezentati au fost testati si cultivati anii trecuti cu succes in marile bazine legumicole cum ar fi: Dabuleni, Gheorghe Doja, Perisoru, Matca, etc.

De asemenea au fost prezentate tehnologii avansate de fertilizare cu produse tehnice noi, revolutionare din gama CODIAGRO.

In cadrul Simpozionului a fost prezent si un specialist israelian in cultura pepenilor – domnul Gilad Reznik Cohen, reprezentat al firmei ZERAIM GEDERA care a vorbit despre noutatile tehnologice pentru cultura de pepeni.

SC MARCOSER SRL comercializeaza seminte de pepeni verzi:

ODEM F1 – este un hibrid de pepene verde cu maturitate extratimpurie, foarte productivi, cu rezistenta marita la Fusarioza (rasa 1)!

AUBIE/SALBANI F1 – hibrid de pepene verde foarte mare, greutate fruct 12 – 16 kg, forma oval alungita, culoare inchisa a cojii, foarte rezistent la boli, transport si depozitare!

DURATION F1 – hibrid de pepene verde tip Crimson Sweet foarte mare 9 – 12 kg, forma oval alungita, foarte productiv, rezistent, timpuriu!

Si seminte de pepeni galbeni extratimpurii: tip GALIA si tip ANANAS

SC MARCOSER SRL este importator si distribuitor in Romania al semintelor de legume TOP QUALITY ZERAIM GEDERA – Israel!

 www.marcoser.ro

Pepenii „MELÓN DE LA MANCHA” (IGP)

Pepeni galbeni din cultivarul „saccharinus” soiul „Piñonet” sau „Piel de sapo”, din toate soiurile comerciale, destinati vanzarii in stare proaspata catre consumatori.

 

Indicatia geografica protejata se aplica numai pepenilor de calitatea I, cu un continut de zahar (indice refractometric al pulpei) de minimum 13 °Brix (± 0,5 °) si o greutate unitara de 1,8-4 kg (± 0,1 kg).

Pepeni galbeni din varietatile „Piñonet” sau „Piel de sapo” au o forma elipsoidala sau ovoida. Coaja poate fi neteda sau usor aspra, are o grosime medie de 0,6-0,8 cm si prezinta caneluri variabile, care sunt in mod normal mai numeroase in zona pedunculului si a cicatricei pistilului. Coaja este predominant verde, prezinta pete mai închise de marime medie, distribuite in mod uniform, si se coloreaza inspre galben la maturitate. Pulpa este de culoare alba sau crem. In cavitatea centrala, relativ mica prin comparatie cu alte varietati, se gaseste zona placentara de culoare portocalie, care contine semintele.

„Melón de La Mancha” prezinta, din punct de vedere senzorial, un gust dulce pronuntat si o pulpa suculenta cu putine fibre, caracteristici pentru care este foarte apreciat.

Aria de productie a „Melón de la Mancha” este situata in regiunea naturala „Mancha” din Spania, care face parte din Comunitatea autonoma Castilla-La Mancha, pe cursul superior al fluviului Guadiana.

Producatorii vor completa in fiecare an declaratiile de semanat, in care vor preciza in special referintele cadastrale ale parcelelor, situarea si suprafata acestora, randamentul estimat etc., si vor stabili cu structurile agricole un contract de angajament reciproc care contine specificatiile tehnice privind productia si calitatea „Melón de La Mancha”.

Structurile agricole organizate la nivel superior garanteaza, printr-un sistem de autocontrol, ca pepenii galbeni care poarta eticheta „Melón de La Mancha” respecta conditiile caietului de sarcini.

Lucrari de pregatire a solului: prima aratura, realizata in octombrie sau noiembrie, se face la o adancime de 30-40 cm, pentru a afana bine straturile inferioare ale solului. Terenul se ara din nou in februarie, de aceasta data superficial, pentru a zdrobi bulgarii. Dupa aceasta pregatire, are loc jalonarea parcelei, pentru a marca distanta dintre straturi.

Plantare: rasadirea se realizează manual, de la jumatatea lunii aprilie pana la inceputul lunii iulie, cand plantele au cel putin o frunza propriu-zisa bine dezvoltata.

Lucrari de-a lungul ciclului vegetal: pe durata ciclului vegetal, pe langa irigare si aplicarea de ingrasaminte, producatorii efectueaza lucrari de plivire si de rarire sau de inlaturare a fructelor la plantele care au rodit prea mult, pentru a obtine dimensiunile si greutatea corespunzatoare pentru comercializare.

Recoltarea: la inceput se face taierea manuala a fructelor, care se aseaza de-a lungul straturilor, pentru a fi incarcate ulterior in remorci. Recoltarea, care incepe la jumatatea lui iulie si se termina in octombrie, se face de doua-trei ori pe saptamana daca este cald, sau numai o data daca este frig.

Receptionare si depozitare: fructele sunt trimise in centre de manipulare si depozitare apartinând structurilor agricole de comercializare organizate, unde se cantareste si se identifica fiecare lot, mentionandu-se rezultatul controlului calitativ la intrarea in depozit. „Melón de La Mancha” este depozitat intotdeauna in depozite închise, la temperatura ambianta si in conditii corespunzatoare de umiditate si de ventilatie.

Calibrul „Melón de La Mancha” este dat de greutatea per unitate, care trebuie sa se situeze intre 1,8 si 4 kg. Greutatea celui mai mare „Melón de la Mancha” din lada nu poate depasi cu mai mult de 30 % greutatea celui mai mic pepene galben.

In functie de calibru, pepenii galbeni se aseaza in ambalaje din lemn, carton si/sau ambalaje Green Box de maximum 120 kg.

Controale de expediere: fiecare paleta cu produse provenind de la unul sau mai multi producatori trebuie sa aiba o eticheta de trasabilitate care sa permita atat identificarea producatorului (producatorilor) pepenilor galbeni, cst si a parcelelor de pe care provin acestia si sa specifice data ambalarii.

Durata maxima de stocare a pepenilor galbeni este de 45 de zile de la data culegerii.

Regiunea naturala „Mancha” se afla in afara zonei in care bat vanturile umede atlantice, si prin urmare are o clima rece si uscata. Pluviometria este de numai 300-400 mm, evapotranspiratia prezinta niveluri foarte ridicate vara, cand gradul de insorire este de asemenea foarte mare. La toate acestea se adauga o oscilatie termica zi-noapte de 18-20 °C si o umiditate relativa mica.

Aceste conditii edafo-climatice confera produsului calitati specifice in ceea ce priveste dimensiunile, culoarea, canelurile cojii, aspectul exterior al fructelor, textura si fibrele pulpei, suculenta si gustul dulce al miezului. Continutul ridicat de zahar este un element care trebuie remarcat in mod special.

Cultura de pepeni verzi

 

Amplasarea culturii

 • pe terenuri plane, cu expozitie sudica, adapostite de vant,
 • soluri usoare spre mijlocii cu reactie neutra.


Planta premergatoare

 • lucerna, trifoi;
 • terenurile destelenite;
 • mazarea, fasolea;
 • varzoasele, radacinoasele.


Pregatirea terenului, fertilizarea de baza, si erbicidarea

 • 5-10 tone/ha gunoi + 300 kg/ha superfosfat + 100 kg/ha sulfat de potasiu (aplicat toamna);
 • aratura la 25-30 cm (toamna);
 • 100 kg/ha Azotat de amoniu sau 200 KG/HA complex III (primavara);
 • cu 8-10 zile inainte de semanat se face erbicidarea cu Balan 8l/ha si se incorporeaza cu discul sau cu combitatorul.


Samanta

 • soiuri timpurii: Sugar baby, Timpuriu de Canada;
 • soiuri semitimpurii: Crimson Sweet; Oden, Fabiola F1, Dochita;
 • soiuri semitarzii: De Dabuleni, Dulce de Dabuleni, De Minis, Paradise F1;
 • soiuri tarzii: Clausita, Favorit, Charleston Gray;
 • alti hibrizi cultivati: Crisby F1, Red Star, Lady, Granit, Topgun, Farao, Crimson, Tide;
 • samanta sa aiba o vechime de 2-3 ani pentruca se obtin plante mai productive si un numar mare de flori femele;
 • samanta se trateaza cu Criptodin 2 g/kg;
 • pentru a grabi germinatia semintele se tin 24 de ore in apa la 25-30 grade C;


Semanatul prin rasad (
recolta se obtine cu 2-3 saptamani mai devreme)

 • amestecul pentru ghivecei: 20% mranita, 30% nisip, 50% pamant de telina; plus amestecul se trateaza cu Previcur 0,15% si se tin in in solarii cu dubla protectie;
 • amestecul pentru cuburi: 30% mranita, 40% turba, 20% pamant de telina; 10% balegar, plus azotat amoniu, superfosfat, sulfat de potasiu si carbonat de calciu (1,5%), si se tin in rasadnite;
 • semanatul in cuburi si ghivece intre 25-30 martie;
 • plantare in camp 20 aprilie – 5 mai;
 • distanta intre randuri 1,8-2 m;
 • distanta intre plante pe rand 0,5-1 m;


Semanatul direct in camp

 • se face la sfarsit de aprilie – inceput de mai, cand in sol sunt 12-14 grade C;
 • distanta intre randuri 2 metri;
 • distanta intre plante pe rand 0,5 m;
 • densitatea este de 12-15 mii plante/ha;
 • adancimea de semanat 3-4 cm;
 • norma de samanta 3-4 kg cand se seamana mecanizat si 2-3 kg cand se seamana manual.


Lucrarile de intretinere

 • 2-3 prasile mecanice si manuale pentru combatere buruieni; se poate aplica Leopard 1,5 l/ha;
 • raritul culturi in faza de 2-3 frunze;
 • fertilizatul suplimentar in perioada infloritului cu 200- 250 complexe NPK;
 • 2-3 udari in perioada secetoasa cu 300-400 metri cubi apa la ha.


Combaterea bolilor

 • mana cu Aliette 0,2%, Bravo, Ridomil 0,25%;
 • patarea unghiulara cu Ridomil plus 0,3%, Dithane;
 • fainare cu Afugan 0,05%, Bravo 0,25%
 • antracnoza cu Topsin 0,1%, Dithane


Combaterea daunatorilor

 • paianjenul rosu cu Neuron 0,08%, Omite, Talstar 0,04 %, Meotrin  0,06%
 • paduchi de frunze cu Actara 0,01 %, Karate.


Recoltarea

 • se face manual, dimineata
 • criteriile de recunoastere a fructelor coapte: codita subtire, carcelul se usca de la varf, coaja luceste; pe fruct dimineata se formeaza putina roua; coaja este albicioasa la zgariere; partea ce sta pe sol este galbena; la apasare fructele paraie; au sunetul infundat cand sunt lovite cu degetul, etc.

Cultura pepenilor – fertilizarea

Fertilizarea pepenilorFertilizarea pepenilor reprezinta una dintre operatiunile tehnologice care au un impact foarte mare asupra calitatii si cantitatii recoltelor care se vor obtine.
Avand in vedere volumul mare de sol explorat de sistemul radicular al plantelor de pepeni verzi, aceasta cultura reactioneaza bine la aportul de ingrasaminte, mai ales datorita fertilitatii naturale a solurilor nisipoase pe care acestia sunt cultivate in general. La stabilirea cantitatii de ingrasaminte si a momentului de aplicare a acestora, se va tine cont de faptul ca o cultura de pepeni verzi cu o productie de 50 t/ha extrage din sol aproximativ 150 kg azot, 85 kg P2O5 si 250 kg K2O.

Fertilizarea de baza

Importanta fertilizarii de baza consta in asigurarea elementelor nutritive de pornire in vegetatie si de completare. Se pot aplica ca starter sau la o adancime minima in sol. Cantitatea de ingrasaminte necesara se stabileste in functie de rezultatele analizelor de sol care sunt recomandate macar odata la 2-3 ani. Fertilizarea de baza poate fi aplicata pe rand sau la cuibul de plantare, scazand astfel necesarul de ingrasamintelor. Orientativ fertilizarea de baza pentru recolte de 60-80 t/ha se recomanda sa se faca cu 30 t/ha gunoi de grajd bine fermentat si 150 kg/ha s.a. azot, 100 kg/ha s.a. fosfor, 100 kg/ha s.a. potasiu. Gunoiul de grajd se poate inlocui cu 2-3 t/ha de ingrasamant organic sub forma de peleti FERTIKAL. Acest ingrasamant organic are avantajul ca este pasteurizat si nu are seminte de buruieni care sa provoace o imburuienare suplimentara a culturii.

Fertilizarea faziala

Fertilizarea faziala urmareste ca in fazele hotaratoare plantele de cultura sa aiba in zona radacinilor cantitati suficiente de ingrasaminte in vederea asigurarii unui nivel de productie ridicat. Cunoasterea momentului optim de aplicare este legata de momentele critice din viata plantelor.

Dupa transplantare

Fertirigare:GREENPLANT 10-50-10 + micro (5 kg/1000 mp). Puritatea ridicata si gradul ridicat de asimilare a produsului, favorizeaza dezvoltarea sistemului radicular dupa transplantare precum si inductia florala.

Foliar: ALGAREN TWIN (150 ml/100 l apa) + OLIGOGREEN (100 g/100 l apa). Algaren stimuleaza dezvoltarea unui sistem radicular viguros si bine structurat, intensificand sistemul natural de autoaparare al plantei. Aplicarea produsului impreuna cu OLIGOGREEN face ca amestecul sa fie ideal in prevenirea si tratarea celor mai importante carente de microelemente.

Dupa frunza a 4-a / cresterea vegetativa

Fertirigare: GREENPLANT 20-20-20 + micro (5 kg/1000 mp). Concentratia ridicata de N-P-K si raportul de 1:1:1 dintre aceste macroelemente face ca acest produs sa fie optim in fazele de crestere vegetative rapida, cand cerintele de N-P-K sun cele mai ridicate.

Foliar:DRIN (150 ml/100 l apa) si KINGLIFE 20-20-20 + micro. DRIN, un produs cu actiune biostimulanta datorita compozitiei sale bogate in aminoacizi cu masa moleculara redusa care sunt disponibili imedia plantelor, accelereaza procesele de sinteza aproteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand inradacinarea si cresterea vegetativa rapida. Raportul optim dintre macro si microelemente din KINGLIFE 20-20-20 + micro permite o crestere echilibrata. Microelementele chelatate favorizeaza absorbtia produsului si previn posibilele carente.

Inceputul infloririi

Fertirigare:GREENPLANT 26-5-12+2+micro (5 kg/1000 mp) + BOROGREEN L (2 L/1000 mp). Aplicarea produsului GREENPLANT este optima in faza de crestere vegetativa si inflorit. Borul favorizeaza sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, faciliteaza germinatia polenului, stimuleaza legarea fructelor si cresterea tesuturilor si reduce caderea florilor.

Foliar:ALGAREN TWIN (100 ml/100 l apa) + BOROGREEN L (150 ml/100 l apa)

Borul favorizeaza sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, faciliteaza germinatia polenului, stimuleaza legarea fructelor si cresterea tesuturilor. In amestec cu ALGAREN TWIN creste procentul de legare a fructelor si intensifica procesele naturale de autoaparare a plantei.

Legarea fructelor

Fertirigare:GREENPLANT 20-20-20 + micro (5 kg/1000 mp). Concentratia ridicata de N-P-K si raportul de 1:1:1 dintre aceste macroelemente face ca acest produs sa fie optim in fazele de crestere vegetative rapida, cand cerintele de N-P-K sun cele mai ridicate.

Foliar: CALBORON (400 g/ 100 l apa) + DRIN (150 ml/100 l apa). Calboron imbunatateste fermitatea fructelor si a pulpei, favorizeaza diviziunea celulara (cresterea fructelor in marime si in greutate), rezistenta la atacul bolilor, si colorare. Continutul ridicat de calciu ajuta la diminuarea pierderilor de fructe, creste fermitatea fructelor si rezistenta la crapare. Biostimulantul DRIN, accelereaza procesele de sinteza a proteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand cresterea vegetativa rapida.

Fertilizarea pepenilor 2

Cresterea fructelor

Fertirigare:T1 HAS IDRO 15-0-10+21CaO (4-5 kg/1000 mp) Produsul imbunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (creste marimea si greutatea fructelor), favorizeaza rezistenta la atacul bolilor si stimuleaza colorarea. Procentul ridicat de Calciu ajuta la reducerea caderii fructelor, creste fermitatea fructelor si rezistenta la transport

Foliar:BOROGREEN L (150 ml/100 l apa) + FOLIACON 22 (350 ml / 100 l apa)

FOLIACON 22 stimuleaza absorbtia calciului si a magneziului in raport optim. Impunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (crescand greutatea si marimea fructelor) si creste rezistenta la atacul bolilor si la transport. BOROGREEN L determina imbunatatirea unor indici fiziologici si biochimici cu implicatii favorabile asupra rezistentei plantelor la factorii de stres (temperaturi ridicate, seceta). Borul stimuleaza sinteza zaharurilor si a enzimelor.

Coacerea

Fertirigare:GREENPLANT 8-7-40+2+micro (4-6 kg/1000 mp) (cel putin 2 aplicari)
Folosirea produsului imbunatateste colorarea fructelor, creste continutul in zaharuri si reduce caderea fructelor.

Foliar: HASCON M10 AD (400 ml/100 l apa) (cel putin 2 aplicari)
Aplicarea produsului favorizeaza colorarea fructelor, coacerea omogena si ca urmare, fructe uniforme ca marime, coacere timpurie, creste continutul de zaharuri si creste rezistenta la crapare.

Producatorii de pepeni trebuie sa fie foarte atenti la aplicarea produselor care duc la imbunatatirea calitatii fructelor dar si la imbunatatirea duratei de pastrare a lor. Pentru aceasta trebuie sa puna un accent deosebit pe aplicarea produselor pe baza de calciu si bor pe intreaga perioada de vegetatie. De aceea programul de nutritie faziala cuprinde mai multe produse pe baza de calciu si bor, care se aplica in functie de fenofaza (Calboron, T1 HAS IDRO, Foliacon 22, Borogreen L). Programul de fertilizare al pepenilor verzi trebuie adaptat si in functie de conditiile existente in camp. Astfel daca intervin perioade de stress pentru plante recomandam aplicarea biostimulatorului DRIN.

Fertilizarea pepenilor 4

Contact:

logo green-has-italia

webagrojob.ro
email:  romania@greenhasitalia.com

tel: 0753.115.997

Plantarea pepenelui galben in solar

Cultura de pepene galben in solarEpoca de infiintare a culturii de pepene galben in solar este in decada a doua a lunii aprilie.
Soiurile recomandate pentru culturile de pepene galben sunt: Ananas 803, Roxana, Ismail, Holona, Dunarea, Briliant, Courier, etc.

Soiul de pepene galben Ismail a fost declarat hibrid F1 si a fost creat de compania Abbott & Cobb. Inc., USA. Planta prezinta inflorescenta monoica. Fructul este lung si diametrul este mediu spre mare. Culoarea de baza a epidermei fructului la maturitate este galbena, cu intensitate deschisa. Fructul prezinta, pe suprafata, puncte mari si dese, de culoare galben deschis. Culoarea de baza a pulpei fructului este portocaliu deschis. Durata de pastrare a fructului in raft este lunga. Epoca de inflorire este tarzie si de maturare este medie spre tarzie. Fructele de pepene galben sunt pentru consum in stare proaspata.

Datorita cresterii mai lente a plantelor si a cerintelor ridicate fata de lumina, durata de timp pentru obtinerea unui rasad de calitate este de 45-50 de zile.

Daca in toamna s-a aplicat 4-8 tone/1000mp gunoi de grajd, 20 kg/1000mp superfosfat, inainte de plantare se aplica complex 16:48:0 in cantitate de 20 kg/1000mp, sulfat de potasiu 20 kg/1000mp, si sulfat de magneziu 20 kg/1000mp.

Pregatirea rasadului va avea in vedere tratarea lor preventiva impotriva bolilor si daunatorilor. Pregatirea solarului si a stratului termogen, baloti/pale de paie se realizeaza ca si la cultura de castraveti in solar. Plantarea pepenelui galben se face la distanta de 180 cm intre randuri si 33 cm intre plante pe rand, rezultand o desime de 1,6 plante/mp.

Ritmul de crestere lent din prima parte a perioadei de vegetatie face necesara efectuarea unor culturi asociate intre pepenele galben si legumele de talie redusa (salata, gulii, ardei iute), cu conditia ca acestea se fie libere de daunatori, mai ales de vectori ai virusurilor.

Semanatul castravetilor de vara

Semanat castraveti de vara - Cultivarea castravetilorCultura castravetilor de vara se insamnteaza cand in sol la adancimea de semanat se realizeaza 14 grade C, cu tendinta de crestere in zile urmatoare. Calendaristic, semanatul castravetilor incepe la sfarsitul lui aprilie si se termina pana la 5 mai.

 

Soiurile recomandate pentru cultura de castraveti sunt: Adelaide, Baronet, Clored, Codrut, Crisan, Etiquette, Geroy, Mapamond, Nirvana, Odette, Perth, Slanic, Triumf, etc. Aceste soiuri pot fi cultivate cu bune rezultate in toate zonele de cultura pentru castraveti.

Semanat castraveti de vara - soi de castraveti Odette-F1Soiul de castravete Odette este declarat hibrid F1 si a fost creat la firma Wing Seed b.v., Olanda. Tipul de crestere al plantei este nedeterminat. Lungimea fructului este mare si raportul lungime/diametru este mijlociu. Forma predominanta a bazei fructului, la maturitatea comerciala, este obtuza si culoarea de baza a fructului este verde mediu spre inchis. Fructul prezinta dungi, de intensitate puternica. Perioada de dezvoltare a florilor femele este timpurie. Fructele de castravete Odette sunt destinate pentru consum in stare proaspata si industrializare.

Pentru cultura de castraveti, densitatea optima este de 35 mii plante/ha la soiurile pentru salata si de 150 mii plante/ha la soiurile tip Cornison. Distributia semintelor se face cu semanatorile SPC-6: intr-un rand pe strat, la soiurile de salata si la 15-20 cm intre plante pe rand; pe doua randuri pe strat la soiurile tip Cornison si cu distanta de 9-10 cm intre plante pe rand. Norma de samanta se stabileste intre 3-10 kg/ha, in functie de soi, desime si conditiile de sol. Adancimea de semanat este de 2-3 cm.

Semanatul ridichilor de iarna

Semanat ridichi de iarnaRidichile de iarna se caracterizeaza prin posibilitatea de a se pastra foarte usor peste iarna, creand astfel conditii in sensul prelungirii perioadei de consum. Bogate in potasiu, fier, iod, magneziu, vitaminele B si C, ridichile de iarna au un rol important in mentinerea sanatatii organismului.

Pentru ridichile de iarna pregatitul terenului se face dupa incheierea vegetatiei culturii principale. Semanatul se face in perioada 20 iunie – 15 iulie, pe teren modelat, avand distanta de 30 cm intre randuri, 60 cm intre benzi si 10-15 cm pe rand. Adancimea de semanat este de 2-3 cm. Soiurile folosite sunt Negre rotunde si Negre lungi, iar norma de samanta este de 12-20 kg/ha.

Ca lucrari de intretinere, se poate aplica o erbicidare contra buruienilor monocotiledonate sau 2-3 prasile mecanice si 1-2 prasile manuale pe rand (inclusiv raritul). De asemenea se aplica 2-3 udari cu norma de udare de 250-300 mc/ha.

Recoltatul are loc la sfarsitul lui octombrie, inceputul lunii noiembrie. Productia atinge in medie 20-25 tone/ha.

Cultura castravetilor pentru productia de toamna

Cultivare castraveti de toamnaCultura de castraveti de toamna este o cultura tipica de succesiune, ce se amplaseaza pe terenuri ce se elibereaza pana in prima decada a lunii iunie, prin recoltarea legumelor verdeturi, a mazarei de gradina, a verzei extratimpurii si a cartofilor timpurii.
Terenul se mobilizeaza printr-o aratura la 18-20 cm. Cu aceasta ocazie se incorporeaza in sol o cantitate de 30 tone/ha gunoi de grajd. La pregatitul terenului se aplica 40-60 kg/ha s.a. (substanta activa) azot, 30-50 kg/ha s.a. fosfor si 30-70 kg/ha s.a. potasiu. Lucrarile de pregatit teren, erbicidat si modelat pe paturi ridicate, trebuie incheiate cat mai repede, pentru a se efectua semanatul in perioada 1-10 iulie in zonele cu potential termic ridicat si in perioada 20-30 iunie in zonele racoroase si umede.

Da rezultate bune semanatul prin intercalarea benzilor de 7-8 randuri castraveti in culise de sorg sau porumb zaharat, care protejeaza cultura de vantul uscat din timpul verii.

Norma de samanta este de 3 kg/ha la soiurile pentru salata, unde se asigura 35 mii plante/ha, si de 12 kg/ha la soiurile tip Cornison pentru a se asigura 150 mii plante/ha.

Recoltarea se executa esalonat incepand din a doua decada a lunii august si pana la sfarsitul lunii septembrie. Recoltatul se executa zilnic sau la 2-3 zile in functie de destinatia culturii. Categorisirea fructelor se face prin sortare. Fructele mai mici au un pret de valorificare mai mare iar o productie normala de 7-8 tone/ha de fructe, asigura obtinerea de beneficii ridicate.

Cultura de vara a morcovului

Tehnologia de cultivare de vara morcoviCultura de vara a morcovului se practica cu scopul producerii necesarului pentru consumul de toamna sau pentru pastrare, precum si pentru obtinerea plantelor mame semincere.
Tehnologia de vara a morcovului se practica pe terenuri usoare si mijlocii, cu un continut ridicat de humus, permeabile, lucrate profund si urmeaza (in cultura succesiva) dupa recoltarea unor legume cum sunt: mazarea, salata, ridichile de luna, spanacul, etc.

In pregatitul terenului se fac urmatoaree lucrari: mobilizarea solului si nivelarea de exploatare, administrarea ingrasamintelor, aratura de vara, maruntirea terenului, erbicidarea si incorporarea erbicidelor, trasarea rigolelor pentru modelare si modelarea terenului.

Semanatul se face in perioada 20 iunie-10 iulie, folosindu-se 4-6 kg samanta. Densitatea la hectar este de 600000 – 720000 plante/ha.

Tehnologia de cultura intercalata de morcovi cu ceapaPentru a descuraja inmultirea daunatorilor (melci, musca radacinilor), se practica pe suprafete mici cultura intercalata de morcovi cu ceapa.

Soiul romanesc de morcov Bucovina este declarat hibrid F1 si a fost creat de ICDLF Vidra. Lungimea morcovului este mijlocie si latimea este mijlocie spre lata. Morcovii sunt destinati pentru consum curent si pastrare in depozite.

Dupa semanat se face obligatoriu tavalugitul culturii si irigatul pentru a asigura o rasarire uniforma a plantelor.

Recoltarea se face toamna tarziu dupa caderea brumei. Productia poate ajunge pana la 40 tone/ha. Sortarea se face pe calitati pentru o valorificare superioara a productiei.

Infiintarea culturii de ceapa stufat in sere si solarii

Infiintarea culturii de ceapa stufat - ceapa verde - in sere si solariiCeapa verde (de stufat) se cultiva pentru frunzele verzi si bulbul in faza incipienta de formare. Aceasta se obtine din bulbi mici de pana la 4 cm in diametru, rezultati la sortarea cepei si arpagicului.
Cei mai potriviti sunt bulbii de 22-24 mm, la care 1000 de bucati cantaresc circa 10-12 kg.

Epoca de cultura in sera si solarii, unde nivelul de incalzire este complet, este in perioada decembrie-ianuarie. Schema de cultura este 10 cm intre randuri si 4 cm pe rand. Desimea este de 250 bucati/mp. Durata culturii este de 21-28 de zile. Productia este de 4-6 kg/mp de ceapa de stufat.

Udarea de plantare se face din abundenta, imediat dupa plantarea bulbilor. Afanarea solului se face cu unelte corespunzatoare, iar plivitul se realizeaza cand buruienile sunt destul de mici pentru a nu disloca ceapa.

Irigarea se face saptamanal cu 10-15 mm apa, iar temperatura optima este de 15-18 grade C. Inainte de recoltare, pentru calitatea frunzelor, se reduce putin temperatura si se intensifica aerisirea.

Stimularea cresterii se poate obtine prin administrarea unei doze de 50 kg/ha azot si 25 kg/ha potasiu.

Pentru fortarea cepei de stufat, cele mai potrivite soluri sunt cele usoare, afanate, cu un nivel mediu de fertilitate.

Bolile si daunatatorii care pot aparea sunt arsura bacteriana (Xanthomonas sp.), mana (Peronospora destructor), putregaiul cenusiu (Botrytis alli), nematozii (Meloidogyne hapla), tripsul (Thrips tabaci), musca (Liriomyza cepae), etc.

Recoltarea se face manual cand frunzele au ajuns la 15-20 cm, bulbul este consistent si a ajuns la 15 mm in diametru. Conditionarea se face sub forma de legaturi, de obicei din 10 fire, care se aseaza in ladite pentru transport, cu radacinile spre exterior si frunzele spre interior.

In solariile cu nivel scazut de incalzire, epoca de cultura a cepei de stufat este in perioada februarie-aprilie.

Cultura acoperitoare de ridichi de toamna

Combaterea buruienilor cu ajutorul culturii acoperitoare de ridichi de toamnaRidichile au castigat recent o recunoastere pentru potentialul lor de acoperire a terenului si de combatere a buruienilor.

Ridichile au devenit o cultura verde de acoperire din mai multe motive. In primul rand, este foarte potrivita pentru acoperirea solului, retinerea de nutrienti, suprimarea buruienilor si reducerea compactarii solului. In al doilea rand, are efecte benefice asupra proprietatii solului si a culturilor ulterioare. In al treilea rand, industria de seminte a adus noi produse de marca pe piata si a promovat ridichea ca o cultura de acoperire.

Cele mai multe dintre soiurile de ridichi comercializate in prezent sunt selectii de seminte oleaginoase sau furajere de tip daikon, utilizate in mod traditional in bucataria asiatica. Hibrizii noi creati au o ramificare mai mare si o mai buna rezistenta la iernare.

Combaterea buruienilor - cultura acoperitoare de ridichi de toamnaRidichile de toamna isi extind radacinile foarte mult in sol in decurs de 60 de zile si au o capacitate mai mare de penetrare a solului decat secara si rapita. Iarna va duce la inghetarea radacinilor lor, iar primavara terenul este curat de buruieni afanat, se usuca mai repede, fiind propice pentru semanatul de primavara mai devreme. Radacinile de ridichi capteaza excelent rezidurile de azot din stratul profund al solului aducandu-le la suprafata. Resturile de radacini se descompun pana primavara si elibereaza rapid azotul pentru viitoare cultura. Pe langa azot, radacinile de ridichi acumuleaza excelent potasiul si fosforul. Daca ridichile sunt insotite si de alte culturi verzi acoperitoare eroziunea solului este eliminata complet. Masa organica rezultata prin descompunerea ridichilor poate depasi 7-8 tone/ha, ducand la cresterea procentului de humus in sol.

In demonstratii comparative la o serie de ferme din Maryland, Ohio, Pennsylvania si Illinois s-au raportat cresteri semnificative ale randamentelor de porumb si de soia infiintate dupa cultura de ridichi. Aceste cresteri de productii medii la hectar sunt probabil rezultatul combinat al efectelor multiple descrise mai sus.

Amestecul semintelor de ridichi cu alte specii de culturi de acoperire (de exemplu, ovazul, raigrasul anual si / sau trifoi rosu) pot imbunatatii distributia semintelor si reduc costurilor materialului saditor. Semintele de ridichi germineaza rapid si, in curs de cateva zile, sunt rasarite daca sunt conditii de mediu favorabile.

Ridichiile ca plante acoperitoare sunt premergatoare bune pentru porumbul siloz, legumele timpurii, porumbul dulce, porumbul boabe, soia si plantele cu seminte mici. Trebuie luate masuri de precautie atunci cand se adauga ridichile la rotatii de culturi care includ cruciferele (rapita, varzoasele).

In cultura de ridichi se vor evita terenurile predispuse la umezeala prelungita. Pe campurile semanate cu ridichi de toamna, pe timpul dezghetului din iarna se simte un miros puternic de ou stricat, datorat descompunerii radacinilor.

Plivitul inteligent la legume

Utilaj de plivit inteligent la legumeCombaterea buruienilor prin metode mecanice si non-chimice sunt din ce in ce mai cerute la cultivarea legumelor de camp in sistem conventional, in parte si datorita restrictiilor de reglementare cu privire la folosirea erbicidelor.

Plivitul s-a realizat pana in prezent cu ajutorul instrumentelor clasice, cum ar fi sapaligile sau ghiarele flexibile asemanatoare sapaligilor tip lama de la prasitoarele mecanice ce executa lucrarea printre randuri, sau sapelor cu care se executa lucrarile manuale pe rand.

Utilaj de plivit inteligent la legume - senzori de detectare a buruienilorAcest lucru a facut ca masinilor inteligente de prasit printre randuri sa li se implementeze si un sistem de plivit mecanic pe rand care sa evite ranirea plantelor de cultura. Utilajul de plivitul inteligent are la baza aparate foto/video care pun in miscare dispozitive de ghidare mecanice, care nu ating plantele de cultura, dar taie buruienile din jur.

Studiile efectuate la varza, salata si alte culturi au arata ca utilajul inteligent de plivit ofera posibilitatea de a taia buruienile pana in apropierea plantelor cultivate asigurand un control multumitor al lor, fara a mai fi nevoie de a se executa ulterior, alte lucrari manuale sau mecanice de corectie.

Combaterea bolilor foliare la castraveti si pepeni

Tratament combatere boli foliare la castraveti si pepeniTratamentul de combatere a bolilor foliare la castraveti si pepeni se executa la depistarea acestora. Se va termina in 5-6 zile si se va repeta la 8-10 zile.

Efectuati tratamentul folosind unul dintre amestecurile de mai jos:

 • CURZATE MANOX =2,5kg/ha(0,25%) + SYSTHANE FORTE =0,2L/ha(0,02%) + MOSPILAN 20 SP =0,0125%
 • ANTRACOL 70 WP =0,2% + TRINEO 25 KW =0,5L/ha + FASTER 10 CE =0,03%

Dupa golire, ambalajele din material plastic se vor clati obligatoriu de 3 ori, solutia rezultata golindu-se in rezervorul masinii de tratat. Ambalajele se depoziteaza in magazii si se returneaza distribuitorului.

Se vor respecta normele de protectia muncii, mediului, albinelor, animalelor, oamenilor precum si prevederile Ordonantei nr.4 a Guvernului din 20.01.1995 modificata si completata cu Ordonanta nr. 41/2007.

In conformitate cu prevederile legale, respectiv Ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor, 68/05.02.1992 al Ministerului Mediului, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Alimentatie Locala si 127/1991 al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania privind unele masuri pentru protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu pesticide (produse de protectia plantelor), veti lua toate masurile ce va revin, mai ales in perioada de „inflorire”, pentru a asigura protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu produse de protectia plantelor.

Producatorii agricoli sunt obligati sa tina evidenta tratamentelor eu produse de protectia plantelor, pe culturi, intr-un registru numerotat.

 

Combaterea bolilor si daunatorilor in spatii protejate

Tratament boli si daunatori in sere si solariiTratamentele realizate pentru combaterea bolilor, paianjenilor si insectelor daunatoare culturilor in spatii protejate, sunt urmatoarele:

 

 

 

 

 

Pentru combaterea bolilor se pot folosi urmatoarele fungicide:

  • ALCUPRAL 50 PU
  • TILT 250 EC
  • ROVRAL 500 SC
  • MELODY COMPACT 49 WG
  • TOPAS 100 EC
  • ORTIVA 250 EC
  • TOPSIN AL 70 PU
  • SHAVIT F 72 WDG

 

Pentru combaterea paianjenilor se pot folosi urmatoarele acaricide:

  • MILBEKNOCK EC
  • VERTIMEC 18.5 % EC
  • SANMITE 20 WP
  • ORTUS 5 EC

 

Pentru combaterea Musculitei Albe de Sera se pot folosi urmatoarele insecticide:

  • MOSPILAN 20 SG
  • LASER 240 SC
  • MATCH 050 EC
  • JUVINAL 10 EC
  • MOVENTO 100 SC
  • KOHINOR 200 SL
  • EFORIA 45 ZC

 

Se vor respecta doza si timpul de pauza inscrise pe ambalaj.

 

In conformitate cu prevederile legale, respectiv Ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor, 68/05.02.1992 al Ministerului Mediului, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Alimentatie Locala si 127/1991 al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania privind unele masuri pentru protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu pesticide (produse de protectia plantelor), veti lua toate masurile ce va revin, mai ales in perioada de „inflorire”, pentru a asigura protectia familiilor de albine impotriva intoxicatiilor cu produse de protectia plantelor.

 

In conformitate cu noile reglementari ale UE, se impune ca fiecare utilizator de ppp (fermieri, producatori agricoli, etc.) sa detina si sa completeze, la zi, pe culturi, un registru de evidenta a tratamentelor fitosanitare.

Mana cepei (Perenospora destructor)

Tratament combatere Mana cepei - Perenospora destructorVremea racoroasa si umeda favorizeaza aparitia si raspandirea uneia dintre cele mai pagubitoare boli ale cepei – Mana cepei (Perenospora destructor). Atacul afecteaza atat cultura de ceapa pentru bulbi, cat si culturile de seminceri si de producere de arpagic. Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului cu urmatoarele produse de protectia plantelor:

Tratamentul III se executa in perioada: 30.05 – 03.06.2016 folosind urmatoarele substante recomandate: 

  • ORTIVA TOP (azoxistrobin+ditenoconazol) = 0,1% (1 L/Ha)  sau
  • ALCUPRAL 50 PU (Cupru) =0,5%  sau
  • CAPTAN 80 WDG (captan) = 0,15%  sau
  • INFINITO 687,5 SC (fluopicolid+propamocarb clorhidrat) = 0,14%  sau
  • NOVOZIR MN 80 (mancozeb) =0,2%  sau
  • ACROBAT MZ 90/600 WP (dimetamorf+mancozeb) = 0,2%  sau
  • PROPLANT 72,2 SL (propanocarb) = 0,15%  sau
  • ANTRACOL 70 PU (propineb) = 0,25%  sau
  • POLYRAM DF (metiram) = 0,2%  sau
  • DITHANE M 45 (mancozeb) = 0,2%  sau
  • FOLPAN 80 WDG (folpet) = 0,2%  sau
  • MERPAN 50 WP (captan) = 0,2%  sau
  • TRIUMF 40 WG (Cupru metalic) = 0,25%  sau
  • ZEAMA BORDELEZA (Cupru) = 0,75%

Tratament combatere Mana la ceapa - Perenospora destructor

Tratamentul IV se executa in perioada: 08 – 12.06.2016, iar Tratamentul V se executa in perioada: 20 – 25.06.2016, folosind urmatoarele substante recomandate: 

  • ORTIVA 250 EC (azoxistrobin) = 0,075%  sau
  • ACROBAT MZ 69 WG (dimetomorf+mancozeb) = 0,2%  sau
  • ALIETTE 80 WG (fosetil de aluminiu) = 0,2%  sau
  • ANTRACOL 70 WP (propineb) = 0,25%  sau
  • BANJO 500 SC (fluazinam) = 0,04%  sau
  • BOUILLIE BORDELAISE WDG (cupru) = 0,75%  sau
  • BRAVO 500 SC (clorotalonil) = 0,2%  sau
  • RIDOMIL GOLD MZ 68 WG (mefenoxam+mancozeb) = 0,25%

Alte recomandari: 

  • La temperatura de peste 25º C se intrerupe tratamentul.
  • Pentru aderarea solutiei se adauga Aracet = 0,1%.
  • Nu se va recolta ceapa timp de 14 zile.
  • Ceapa pentru stufat nu se trateaza.
  • Se vor anunta apicultorii pe o raza de 3 Km, conf. Ord. 127/1991.
  • Pot fi folosite, prin alternanta, si produsele recomandate in Tratamentul III.

Conform noilor reglementari ale Uniunii Europene privind ecoconditialitatea, care prevad ca informatiile despre folosirea produselor de protectia plantelor (ppp) sa fie pastrate cel putin 3 (trei) ani, de catre utilizatorii profesionisti, se impune ca fiecare utilizator de ppp (fermieri, producatori agricoli, etc.) sa detina si sa completeze, la zi, un registru de evidenta a tratamentelor fitosanitare. Respectarea acestei prevederi va fi verificata, in teren, de catre inspectorii APIA si cei ai Oficiului Fitosanitar Judetean. Amenzile pot ajunge pana la 8.000 – 10.000 lei, pentru utilizatorii profesionisti care nu se conformeaza acestei prevederi.

Sfaturi practice pentru gospodari. Cu ce se combate mana la tomate?

Tratament la rosii combatere mana la tomateInceputul verii coincide cu mana la tomate, o problema serioasa care se combate cu Captadin 80 pu si Dithane m45. Romanii sunt recunoscuti ca fiind cu adevarat oameni gospodari, iar in aceasta perioada agricultura are un cuvant important de spus, in special cea ecologica. Astfel, o recolta sanatoasa este una care va oferi atat beneficii materiale, cat si recunostinta celor din jur. Fie ca este vorba de culturi pentru consumul propriu, de mici dimensiuni, sau de solare intregi, folosirea unor produse corespunzatoare propuse de magazinul online Erbicid.ro va duce la rezultate stisfacatoare in orice situatie.

De ce mana la tomate se combate cu Captadin 80 pu si Dithane m45

Mana la tomate este una dintre cele mai mari probleme pe care agricultorii le au pe timpul verii. Astfel, daca nu folosesc produsele corespunzatoare, aplicate corect, conform indicatiilor, se pot trezi ca intreaga lor cultura de tomate este distrusa in doar cateva zile, pierzand astfel o investitie importanta si sansa de a obtine un profit generos. Fiecare produs in parte oferit de Erbicid.ro este atent selectionat astfel incat sa ofere rezultate maxime, mai ales in cazurile in care sunt respectate intru totul indicatiile de utilizare si folosire. Orice agricultor cu experienta stie ca mana la tomate se combate cu Captadin 80 pu si Dithane m45. Aceste doua produse reusesc de ani de zile sa protejeze rosiile romanesti de mana, astfel incat gospodarii romani sa se bucure de legume proaspete, gustoase si sanatoase.

Erbicid.ro, totul pentru a stopa mana la tomate

Pentru cei care stiu ca mana la tomate se combate cu Captadin 80 pu si Dithane m45 agricultura este mult mai usoara. Un gospodar iscusit este un gospodar informat care intelege cu adevarat ce inseamna cresterea rosiilor si protejarea acestora de mana. Astfel, magazinul online Erbicid.ro pune la dispozitia clientilor sai o gama variata de produse pentru utilizarea lor directa atunci cand este cazul. Atat Captadin 80 pu, cat si Dithane m45 pot fi achizitionate direct de pe site si livrate in cel mai scurt timp pe tot teritoriul tarii. Mai mult, o echipa de profesionisti ofera consultanta premium gratuit, astfel incat fiecare in parte sa beneficieze de acele produse care lupta pentru a stopa mana la tomate. De ani de zile, Erbicid.ro vine in sprijinul agricultorilor romani aflati in impas, oferind cele mai bune produse de pe piata la preturi corecte, care ofera sprijinul necesar desfasurarii unei agriculturi profitabile, naturale si plina de rezultate pozitive, indiferent de vreme si de conditiile meteorologice.

Captadin 80 pu si Dithane m45, ajutorul perfect pentru a combate mana la tomate

Mana la tomate se combate cu Captadin 80 pu si Dithane m45, iar Erbicid.ro are mereu in stoc aceste produse, indiferent de dimensiunea comenzii. Fie ca este vorba de o agricultura industriala sau pur si simplu de pasionati care doresc sa aiba in propria gradina rosii proaspete, mana la tomate este o problema serioasa care trebuie tratata din timp astfel incat sa nu compromita intreaga cultura.

Tratamentul de combatere pentru buha verzei la varzoase

Tratament combatere buha verzei la varzoaseOdata cu aparitia larvelor este perioada optima pentru efectuarea tratamentului de combatere pentru buha verzei la varzoase. Se combat deasemenea paduchii de frunze si puricii.

Tratamentul I, generatia I, se efectueaza folosind unul dintre produsele:

  • VANTEX 60 CS (0,015%)   sau
  • MOSPILAN 20 SG (0,025%)   sau
  • MAVRIK 2 F (0,05%)   sau
  • KARATE ZEON (0,015%).

La substantele recomandate se va adauga si SILWET L 77 ca adjuvant (pentru lipire pe frunze).

Perioada optima pentru efectuarea tratamentului: la aparitia larvelor.

Tratamentul se repeta la 8 – 10 zile, utilizandu-se un alt produs, din cele mentionate mai sus.

Dupa golire, ambalajele din material plastic se vor clati obligatoriu de 3 ori, solutia rezultata golindu-se in rezervorul masinii de tratat. Ambalajele se depoziteaza in magazii si se returneaza distribuitorului. Se vor respecta normele de tehnica securitatii muncii, protectia albinelor si a mediului inconjurator.

Atentie la bolile tomatelor, ardeilor si vinetelor

Boli si daunatori la culturile de ardei, tomate si vineteConditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia unor boli la culturile de tomate, ardei si vinete: Mana (Phytophtora infestans), Patarea alba (Septoria lycopersici), Patarea cafenie (Cladosporium fulvum), Patarea bruna a frunzelor (Alternaria porii), Alternarioza (Alternaria solanii), Fainarea (Leveillula taurica) si Putregaiul negru a fructelor (Alternaria capsici annuui). Pentru combaterea acestor agenti de daunare recomandam folosirea urmatoarelor produse de protectia plantelor:

 

 • Fungicide de contact:
   • MERPAN 50 WP (0,2%)  sau
   • POLYRAM DF (0,2%)  sau
   • BRAVO 500 SC (0,2%)  sau
   • ANTRACOL 70 WP (0,2%)
 • Fungicide sistemice:
   • PERGADO MZ (0,2-0,25%) – protejeaza excelent de fructele impotriva manei datorita penetrarii in stratul de ceara si patrunderii in interiorul frunzelor
   • RIDOMIL GOLD MZ 68 WG (0,25%) – are actiune sistemica ascendenta si de contact protejand planta atat din interior si exterior, cat si noile cresteri
   • CABRIO TOP (1,5-2,0 Kg/Ha) – se distribuie sistemic local in frunza migrand pe partea opusa a frunzei
 • Pentru combaterea fainarii la ardei recomandam:
   • THIVIT JET (4 Kg/Ha) (s.a.-sulf-80%)
   • TOPAS (0,035%) (s.apenconazol-100 g/l)
   • ORTIVA TOP (0,075%) (s.a-azoxistrobin-80 g/l+clorotalonil-400g/l)
 • Pentru combatera daunatorilor cum ar fi: musculita alba de sera, paduchele solanaceelor, paduchele verde, tripsi, etc. recomandam:
   • NUPRID 200 SC (0,04%)
   • ACTARA 25 WG (0,02%)
   • CONFIDOR ENERGY (0,08%-0,13%)

Recomandari importante: Se vor utiliza numai produse care se regasesc in baza de date PEST-EXPERT. Tratamentele fitosanitare se vor executa la momentul optim respectandu-se dozele sau concentratiile recomandate. Se vor respecta cu strictete normele de protectia muncii, de paza si securitate impotriva incendiilor, de protectie a mediului, albinelor (Conf.Leg.383/2013).

Caracteristicile foliei profesionale pentru sere si solarii

folie pentru sere si solariiInceputul anilor 1960 a marcat prima utilizare a foliei de polietilena pentru a acoperi structurile de lemn a serelor/solariilor. De atunci insa s-au facut multe imbunatatiri pentru aceasta. Majoritatea foliilor de polietilena sunt fabricate prin procedeul de coextrudare a trei straturi cu polimeri si aditivi diferiti. Fiecare strat contribuie la calitatea foliei si ii imbunatateste performanta.

 

 

 

Durata de viata

Durata de viata a foliei de polietilena este limitata din cauza proceselor de degradare induse de razele solare si caldura. Polietilena copolimeri este un material low-cost, care este bun doar pentru un sezon – de aceea este folosita pentru serele/solariile sezoniere.

Folie de polietilena cu mai multe straturi (multistratificata) are garantie de minim 4 ani si o durata de viata de minim 6-7 ani, dar in acelasi timp costurile foliei multistratificate sunt duble fata de polietilena copolimeri.

Grosime

Folia folosita pentru sere/solarii poate avea grosimi diferite, acestea variind de la 100 pana la 200 microni. Foliile cu grosimi de 150 pana la 200 microni sunt cele folosite pentru serele/solariile permanente si nu cele sezoniere. Folia de 200 microni este optima conditiilor climatice ale tarii noastre.

Transparenta

Folia transparenta este alegerea ideala pentru a beneficia de un maxim de lumina pentru culturile de mici dimensiuni, sporind productivitatea recoltei. Datorita acestei transparente folia este potrivita in special in zonele cu luminozitate redusa, precum si serelor modulare ultra-moderne, mari producatoare de dioxid de carbon.

Modalitati de prindere a foliei

Dupa ridicarea structurii serei/solarului se trece la urmatorul pas si anume prinderea foliei. Indiferent de tipul acesteia, se poate folosi set profil zincat simplu sau dublu. Folia triplustratificata simpla mai poate fi prinsa cu cleme de prindere, cu set profil de aluminiu cu sarma sau cu set profil simplu de aluminiu, iar folia triplustratificata dublu inflata cu set profile PVC “mama-tata” (pentru profil aluminiu).

 

Proprietatile foliei de polietilena

folie pentru sere si solarii - caracteristici

 

Controlul condensului

Folia tratata cu aditivi anticondens (cunoscuti si sub numele de aditivi anti-picurare) previne formarea picaturilor de apa, prezenta acestora avand un rol negativ asupra plantelor prin cresterea riscului de aparitie a bolilor, dar si prin reducerea coeficientului de transmisie a luminii. Aditivii anticondens functioneaza pe principiul formarii unei pelicule pe suprafata foliei care va permite astfel scurgerea apei pe peretii laterali ai serei/solarii. Se va avea in vedere reaplicarea solutiei anticondens la cateva luni (10-12). Se poate aplica si un aditiv anti-ceata pentru a preveni formarea de negura dis de dimineata si in amurg in interiorul serei/solarului.

Reducerea pierderii de caldura in timpul noptii

In timpul zilei razele solare patrund in interior incalzind aerul si solul; in timpul noptii – cand aerul se raceste – se va emana caldura acumulata in sol. In serele/solariile incalzite necesitatile energetice au scazut cu 10-20%, depinzand de seninatatea cerului. In cazul folosirii unei folii duble inflate, folia cu infrarosu este instalata spre interior pentru a retine caldura in timpul noptii.

Cercetarile au demonstrat ca folia cu infrarosu accentueaza culoarea si soliditatea plantelor si accelereaza dezvoltarea lor. Aceasta se datoreaza cresterii temperaturii plantelor in timpul noptii.

Reducerea cresterii de temperatura in timpul zilei

In zonele cu soare puternic blocarea partiala a spectrului infrarosu ajuta la reducerea temperaturii din interiorul serei/solarului. Se pot adauga pigmenti selectivi stratului din exterior a foliei pentru a reflecta sau absoarbi radiatia cu infrarosu care nu se foloseste in cresterea plantelor.

Studiile au demonstrat: cu cat este mai mare temparatura exterioara, cu atat este mai mare diferenta de temperatura obtinuta prin folosirea foliei cu rezistenta la infrarosu. Avantajele folosirii acesteia includ reducerea costurilor de racire si irigare a serei/solarului, reducerea stresului la care sunt supuse plantele, imbunatatirea gustului fructelor/legumelor si crearea unui spatiu mai comfortabil de lucru pentru muncitori.

Imbunatatirea trecerii luminii ultraviolete

Albinele au nevoie de lumina ultravioleta pentru a naviga. Pentru fermierii care doresc sa foloseasca albinele pentru a-si poleniza plantele din sera/solar, utilizarea unei folii care lasa sa treaca o parte din spectrumului energiei luminii violete este foarte important.

Pe de alta parte, daca este blocata lumina ultravioleta, folia ajuta la reducerea numarului de insecte si la controlarea unor boli fungice.

Controlul difuziei luminii

Difuzia luminii este o proprietate adaugata recent de producatori. Folia sporeste cantitatea de lumina difuza care ajunge la plante (reducand uscarea severa a lor) si augmenteaza lumina transmisa frunzelor inferioare. Aceasta proprietate este esentiala pentru culturile inalte.

Studiile au demonstrat ca lumina difuza reduce dezvoltarea sporilor fungici si propagarea insectelor.

Transmisia luminii

Transmisia luminii variaza in functie de tipul de aditivi folositi pe folie. Transmisia mai este afectata si de depunerile de praf sau mizerie si de deteriorarile plasticului. Tocmai de aceasta unii producatori prefera sa fabrice folie cu proprietati anti-statice care resping praful, mizeria si smogul.

Statistic, pe perioada iernii si in momente de cer innorat daca plantele primesc 1% mai multa lumina acestea vorcreste cu 1% in plus.

Selectarea lungimilor de unde specifice

Foliile fotoselective absorb sau reflecta lungimi de unda specifice ale luminii. Acestea accelereaza cresterea plantelor, suprima aparitia insectelelor si a bolilor care pot aparea pe plante si simuleaza dezvoltarea florilor.

Folie triplustratificata simpla sau dublu inflata

In general se foloseste folie simpla, dar pentru fermierii care doresc sa foloseasca sera/solarul in sezonul cel mai cald este recomandata folia dublu inflata. Aceasta reduce pierderea de caldura in timpul noptii cu aproximativ 40% si poate asigura o temperatura interioara de 0°C la o temperatura exterioara de -10°C. In plus, daca se foloseste o folie dublu inflata se reduce stresul in locurile unde este atasata si incretirea plasticului in timpul zilelor cu vant puternic.

Mentinerea presiunii aerului intre cele doua straturi de folie se realizeaza cu ajutorul unei pompe electrice. Presiunea necesara in cazul folie duble inflate variaza in functie de producator! Verificati indicatiile furnizate de acesta!

Deteriorarea plasticului

Defectiunile timpurii ale foliei de polietilena se pot atribui stresului in timpul atasarii/fixarii, abraziunii pe suprafete dure sau de margini taioase sau supraincalzirii in zonele arcelor, tirantilor sau a extrudarilor. Totodata si contactul cu chimicalele din pesticide pot afecta durata de viata a plasticului.

Pentru a afla mai multe despre durabilitatea foliei si rezistenta acesteia la: alungirea la rupere, tensiunea la rupere, deformarea sau rezistenta acesteia la impact se poate cere fisa tehnica a foliei de la furnizor. In cazul in care folia prezinta zgarieturi fine sau deschideri de dimensiuni reduse se recomanda folosirea unui model de banda creata special pentru lipirea foliei in vederea remedierii deteriorarii.

folie de polietilena pentru sere si solarii

Pentru informatii suplimentare sau oferte personalizate consultantii Sere Transilvania va stau la dispozitie.

folii pentru sere si solarii - Sere-Transilvania

Folie pentru solar

O buna alegere a foliei pentru solarii poate sa pastreze cu usurinta, simplu si avantajos, calitatea si sanatatea plantelor. Acestea permit sa se realizeze o distributie optima de temperatura si lumina atunci cand plantele sunt in crestere, dar si o buna izolatie fata de factorii externi.

Avand un grad mare de elasticitate si flexibilitate, folia profesionala pentru agricultura GLIA este deosebit de rezistenta la rupere si la intemperii. Durabilitatea GLIA este garantata prin Certificatul de Calitate care insoteste folia, dar si de cele peste 15.000.000 mp de solarii acoperite anual cu folie GLIA.

FOLIE UV

GLIA UV (de culoare verde) este folia cu durata de utilizare sporita, asigurand acoperire si protectie optima de lunga durata.
Cu o compozitie inovatoare, realizata pentru prima oara în România de compania noastra, GLIA UV este utilizata cu succes în marile bazine legumicole din tara, aducand agricultorilor o economie sporita de timp si bani.

FOLIE GLIA 3 PLUS

GLIA 3+ (de culoare roz) este folia care asigura protectia totala pentru solarii. Conţine trei aditivi care îi confera calitaţi speciale: efect împotriva radiaţiilor solare, efect termic, efect anti-picurare.
GLIA 3+ are si o durabilitate mare în timp, oferind protectie optima si economie sporita.

FOLIE GLIA Clasic

GLIA Clasic este folia cu grad mare de elasticitate si flexibilitate, fiind deosebit de rezistenta la rupere si la intemperii.
GLIA Clasic este folosita cu rezultate excelente pentru acoperirea culturilor cu tunele de mici dimensiuni, ajutandu-le sa se dezvolte timpuriu. Totodata, GLIA Clasic este recomandata pentru dublarea solarilor, asigurand un indice termic optim dezvoltarii plantelor.

FOLIE GLIA AntiPic

GLIA AntiPic este folia care reduce condensul provocat de conditiile amosferice in solarii, asigurand protectia plantelor impotriva aparitiei bolilor. Datorita aditivilor speciali pe care ii contine, GLIA AntiPic are un rol deosebit in eliminarea picaturilor si formarea in locul acestora a unei pelicule fine de apa care se scurge pe suprafata interioara a foliei, lasand-o transparenta si asigurand lumina optima in solar.

FOLIE GLIA Mulch

GLIA Mulch este folia care asigura protecţia solului din jurul plantelor, imbunatatind productivitatea recoltelor dumneavoastra.
Pentru ca GLIA este prin excelenta un produs dedicat performantei in agricultura, GLIA Mulch asigura cresterea mai rapida a plantelor si recoltarea timpurie. In plus, ea asigura prevenirea evaporarii si pastrarea unui nivel optim de umiditate in sol, protectia impotriva buruienilor si a insectelor, conservarea structurii solului si prevenirea eroziunii produse de vant.
In functie de specificul activitatii agricole pe care o desfasurati, puteti alege din diferitele tipuri speciale de folii GLIA Mulch care pot fi intinse mecanic sau manual.

FOLIE GLIA Multistrat

GLIA Multistrat este folia care asigura protecţia complexa a solariilor prin suprapunerea a 3 straturi cu proprietati diferite. GLIA Multistrat aduce agricultorilor o rezistenta mecanica si o durabilitate superioara, careia i se adauga caracteristici optionale care transforma folia intr-un veritabil aliat al cresterii productivitatii si al duratei foliei pe solar.

Folie microporoasa antiinghet

Folia microporoasa antiinghet este recomandata pentru culturile de varza extratimpurie, salata, pepeni, cartofi, andive, etc.
Acest tip de folie prezinta numeroase avantaje si se recomanda utilizarea ei pentru protejarea culturilor de inghet. Pe langa protectia impotriva inghetului, folia microporoasa va protejeaza plantele de razele UV periculoase si permite circulatia aerului si filtrarea apei. Culturile dumneavoastra vor fi protejate si de atacul insectelor si de efectele nocive ale vantului.
In plus, folia microporoasa antiinghet permite trecerea luminii catre plante in proportie de 80% creand un mediu propice dezvoltarii optime a plantelor.

 

 

De mai bine de 18 ani, folia profesionala pentru agricultura GLIA este utilizata cu rezultate exceptionale in marile bazine legumicole ale tarii: Izbiceni, Matca, Balta Doamnei, Poiana Mare, Glodeanu Sarat, Baleni Sarbi, Targu Frumos, Vidra. Tehnologia germana de fabricatie, impreuna cu implicarea permanenta in cercetare alaturi de Universitatea de Stiinte Agronomice din Bucuresti, Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” din Iasi si Institutul de Cercetari pentru Legumicultura si Floricultura Vidra au dat nastere unui produs cu un grad mare de elasticitate si flexibilitate, deosebit de rezistent la rupere si la intemperii.

Durabilitatea GLIA este garantata prin Certificatul de Calitate care insoteste folia noastra, dar si de cele peste 15.000.000 mp de solarii acoperite anual cu folie GLIA. Va invitam sa va convingeti si dumneavoastra!” – declara dommnul Adrian Prodanel, Director General GLIA Trading AG.

Pe langa acestea lantul de magazine GLIA este conceput sa aduca necesarul de utilaje si echipamente agricole in mediul rural, adresandu-se si deservind o nevoie reala (venind in sprijinul producatorilor agricoli, aducand la ei “acasa” toate echipamentele de care au nevoie):

> Folie profesionala pentru agricultura GLIA;

> Structura solarii: arce, sarma, cuie;

> Instalatii pentru irigatii prin picurare si prin aspersie: furtun, banda, accesorii, teava de irigatii;

> Palete alveolare si ghivece de diverse dimensiuni;

> Turba, substrat, pamant de flori, scoarta de copac;

> Seminte profesionale pentru legume si gazon;

> Ingrasaminte si stimulatori;

> Protectie solar: plase de umbrire, folie microporoasa, solutii de umbrire;

> Saci: din polietilena (pentru fructe, legume si uz general), raschel (plasa), polipropilena (rafie);

> Unelte si utilaje agricole: mecanizate (motocultoare, motosape, motopompe, fierastraie electrice, motocositori) si manuale (sape, roabe, harleti, greble, etc)

SC GLIA Trading AG

Tel: 0248 294 030, 040, 060, 070

E-mail: office@glia.ro

Web: www.glia.ro

 

 

Concepte si noutati in domeniul foliei si produselor complementare pentru agricultura

Evenimentul gazduit de Casa de Cultura Tudor Gheorge din localitate a oferit prilejul celor peste 200 de cultivatori prezenti sa afle ultimele noutati legate de folia profesionala GLIA si sa primeasca sfaturi de specialitate oferite de doua dintre personalitatile mediului agicol romanesc:

 • Conferentiar Doctor Inginer Sima Gheorghe – a prezentat cultivatorilor din Izbiceni ultimele noutati legate de turba, substrat si seminte profesionale pentru agricultura Klastorf.
 • Doctor Inginer Lacatus Victor, ICLDF Vidra – a sustinut o prezentare ampla pe tema ingrasamintelor si a stimulatorilor Haifa Chemicals.

 

Desfasurat sub brandul GLIA, seminarul a constituit un prilej important de a prezenta publicului din Izbiceni conceptele si noutatile propuse in domeniul foliei si produselor complementare pentru agricultura. Conceptul propus a fost: “Recolte bogate cu GLIA”, el integrand atat folia profesionala pentru agricultura cat si toate produsele necesare activitatilor agricole performante, sfaturi de specialitate si oferte speciale.

 

Cu ocazia evenimentului, specialistii in vanzari GLIA au pregatit carduri si cupoane de reduceri pentru perioada imediat urmatoare seminarului, dar si o tombola cu premii folositoare cultivatorilor:

 • 1 rola de folie GLIA UV(castigator Ivancea Nicu din Izbiceni);
 • 1 sac de ingrasaminte Haifa(castigator Dinca Tudorel din comuna Lunca, sat Prundu);
 • 2 saci de turba Klasmann(castigator Tacalau Eugen din Izbiceni);
 • 70 de carti tratand teme agricole de interes.

 

 

 

Suntem foarte bucurosi ca am putut gazdui seminarul “Recolte bogate cu GLIAin localitatea Izbiceni. Este un eveniment local important, care ne-a oferit oportunitatea de a veni in mijlocul publicului tinta cu produsele GLIA consacrate dar si cu noutatile pe care le-am pregatit in aceasta perioada. Interesul publicului a fost unul viu, tradus prin participarea numeroasa dar si prin interventiile puctuale prin intrebari si cereri de oferta pentru produsele prezentate”, declara domnul Adrian Prodanel, Director General GLIA Trading AG.

 

GLIA este marca de folie profesionala pentru agricultura cea mai cunoscuta din Romania, acoperind anual peste 15.000.000 mp de solarii.

 

 

Sub brandul GLIA stau:

 • Productia si distributia de folie pentru agricultura
 • Produse complementare din domeniul agricol;
 • Consultanta de specialitate oferita in cadrul magazinelor GLIA (Izbiceni, Matca, Balta Doamnei, Poiana Mare, Bucuresti, Arad, Cluj, Iasi, Constanta).

 

Magazinul GLIA ofera pietei un concept nou, care presupune integrarea si comercializarea tuturor produselor necesare in activitatile agricole (acasa si la camp).

 

Lantul de magazine GLIA este conceput sa aduca necesarul de utilaje si echipamente agricole in mediul rural, adresandu-se targetat si deservind o nevoie reala (venind in sprijinul producatorilor agricoli, aducand la ei “acasa” toate echipamentele de care au nevoie):

> Folie profesionala pentru agricultura GLIA;

> Structura solarii: arce, sarma, cuie;

>Instalatii pentru irigatii prin picurare si prin aspersie: furtun, banda, accesorii, teava de irigatii;

> Palete alveolare si ghivece de diverse dimensiuni;

> Turba, substrat, pamant de flori, scoarta de copac;

> Seminte profesionale pentru legume si gazon;

> Ingrasaminte si stimulatori;

> Protectie solar: plase de umbrire, folie microporoasa, solutii de umbrire;

> Saci: din polietilena(pentru fructe, legume si uz general), raschel (plasa), polipropilena (rafie);

> Unelte si utilaje agricole: mecanizate (motocultoare, motosape, motopompe, fierastraie electrice, motocositori) si manuale (sape, roabe, harleti, greble, etc)

 

SC GLIA Trading AG

Tel: 0248 294 030, 040, 060, 070

Fax: 0248 294 050

E-mail: office@glia.ro

Web: www.glia.ro

Solariile Haygrove

Sistem de solarii-tunel cu acoperire mare la costuri minime.

 

Solariile-tunel Haygrove au mai multe avantaje:

 • Se pot muta de pe o parcela pe alta;

 • Nu necesita nivelarea terenului;

 • Acoperire excelenta pentru productii timpurii (tomate, castraveti, ardei, salata, capsuni, zmeur, afin, cires, flori);

 • Deschidere totala pentru aerisire in timpul verii;

 • Usurinta de a combina folia de polietilena cu plase umbra, insecte, pasari;

 • Folie tip Visqueen, garantata 3 ani, 150 microni, protejata UV;

 • Cel mai mic pret /mp , intre 4 -10 euro/mp

Pentru a va procurare aceste tipuri de solarii va oferim urmatoare adresa de contact:

Telefon 0742025749; 0742025746;

Email: haygrove.ro@gmail.com

Pagina web: www.ciupercarii.ro 

Persoana de contact: RODICA ENE

Localitate: Pitesti

Telefon: 0742025746 

Mai multe informatii gasiti pe: www.haygrove.co.uk

Folii pentru Solar si Agricultura oferite de Romcarbon pentru agricultori si legumicultori

FOLIE PENTRU LEGUMICULTORI SI AGRICULTURAFoliile din polietilena sunt foarte populare datorita numeroaselor avantaje pe care le ofera (durabilitate, rezistenta, preturi competitive), polietilena fiind un material utilizat la scara larga, pentru fabricatia diverselor materiale din plastic pentru agricultori precum: folii pentru solarii, pentru mulcire sau germinatie, precum si saci, pungi si sacose.
Romcarbon este primul producator roman de folie coextrusa in 3 straturi de dimensiuni mari, cuprinse intre 2 – 12 m latime si cu grosimi cuprinse intre 0,1 mm (100 microni) si 0,2 mm (200 microni). Avem avantajul de a oferi legumicultorilor o tehnologie noua pentru Romania. Cele 3 straturi suprapuse confera foliei o rezistenta fizico-mecanica la intemperii (vant, ploaie) cu 40% mai mare decat cea a foliei cu un singur strat.

In centrul de prelucrare a polietilenei imbinam traditia cu inovatia din domeniu. Cu o capacitate de productie de peste 300 de tone pe luna, liniile tehnologice realizeaza zilnic o mare varietate de produse: folie transparenta sau color, cu diverse utilizari (pentru agricultura, pentru constructii, uz general, termo-contractibila).

Aceste folii pot fi aditivate cu stabilizatori UV, anticondens, antistatizanti, coloranti sau in functie de cerinte. Tratamentul UV asigura o rezistenta la razele solare de 1 sezon, 2 sezoane sau chiar 3 sezoane. Latimea foarte mare 8 m, 10 m sau 12 m permite montarea pe structura scheletica a solarului (metalica sau lemnoasa) dintr-o singura bucata, in sistem prelata, fara a mai fi necesara peticirea din mai multe bucati.

Romcarbon sustine activitatea fermierilor romani oferind o gama completa de folii pentru agricultura.

 

FOLIE PENTRU SOLARII

FOLIE PENTRU SOLARII

FOLIE SOLAR PREMIUM UV 3 ANI

FOLIE SOLAR PREMIUM UV 3 ANI

Poate avea o durata de viata de 1 sezon sau 2 sezoane in functie de tratamentul UV aplicat in reteta de fabricatie si inscris ca si marcaj pe eticheta de produs.Dimensiuni:

 • Latime: 2 m – 12 m
 • Grosime: 100-200 microni
Am cumparat cea mai buna materie prima pentru a fabrica aceasta folie, am adaugat toata experienta noastra pentru a crea cea mai buna reteta si ne-am propus sa va oferim cel mai bun pret in piata la o folie de buna calitate, cu o durata de viata recomandata pana la 3 ani.Dimensiuni:

 • Latime: 2 m – 12 m
 • Grosime: 150-200 microni

 

FOLIE NEAGRA PENTRU MULCIRE

FOLIE NEAGRA PENTRU MULCIRE

FOLIE TRANSPARENTA PENTRU GERMINATIA PLANTELOR

FOLIE TRANSPARENTA PENTRU GERMINATIA PLANTELOR

Este destinata distrugerii buruienilor din culturile agricole realizate in mediu protejat (sera, solar) sau in mediu neprotejat. Culoarea neagra nu lasa razele solare sa patrunda pentru a favoriza dezvoltarea buruienilor. Pe suprafata foliei agricultorul face o crestatura in forma literei “X” care va permite plantei cultivate sa iasa deasupra foliei pentru a fi doar aceasta favorizata de lumina soarelui.Folia este produsa la latimi de 800 mm pana la 1600 mm si are grosimi de la 0,015 mm (15 microni) pana la 0,035 mm (35 microni). Este similara dimensional cu folia de mulcire dar are o transparenta foarte buna, lasa razele solare sa patrunda catre solul insamantat, pastreaza caldura aproape de planta cultivata favorizand o germinatie mai rapida decat in mediul natural neprotejat scaderilor bruste de temperatura din perioada primaverii. Optional se pot face si clapete semiperforate pentru aerisire.Dimensiunea desfasurata a foliei poate fi extinsa pana la 3000 mm in varianta 1500 tub taiata pe o parte.

 

FOLIE POLIETILENA BASIC

FOLIE POLIETILENA BASIC

Folie transparenta pentru agricultura pentru acoperiri diverse: capite de fan, utilaje agricole sau unelte agricole nefolosite temporar, alte obiecte gospodaresti care necesita o protectie temporara.Dimensiuni:

 • Latime: 2 m – 12 m
 • Grosime: 100-200 microni

 

De asemenea, realizam saci subtiri sau grosi, simpli sau imprimati (cu pana la sase culori), pungi, huse si sacose din polietilena.

SACI ANTIPICURARE

SACI ANTIPICURARE

SACI SI HUSE PENTRU FRUCTE

SACI SI HUSE PENTRU FRUCTE

Sunt destinati ambalarii si transportului legumelor cu continut ridicat de apa, precum castravetii, au un tratament special pentru antipicurare. Astfel, apa condensata pe peretii interiori ai sacului in care legumele sunt ambalate nu se mai transforma in broboane mari ci intr-o pelicula fina, perfect transparenta, care permite examinarea vizuala a produsului vandut.Sacii pentru castraveti sunt cel mai solicitati la dimensiunile 550 x 1000 x 0,065 mm dar se pot produce in orice alta configuratie dimensionala. Sunt destinati ambalarii si transportului fructelor (struguri, prune etc), in varianta transparenta sau colorata. Sacii pentru fructe sunt cel mai solicitati la dimensiunea 550x1000x0,15 mm dar se pot produce si la alte cote de grosime, latime sau lungime.Husele pentru fructe sunt destinate captusirii vaselor de mustire a strugurilor sau de depozitare a prunelor.

Cele mai solicitate dimensiuni sunt:

 • 1000x1700x0,15 mm
 • 3000x2500x0,15 mm
 • 4200x2500x0,15 mm
 • 5600x2500x0,15 mm

 

SACI SUBTIRI, GROSI, PUNGI DIN POLIETILENA

SACI SUBTIRI GROSI PUNGI DIN POLIETILENA

Sunt destinate ambalarii, transportului si depozitarii produselor alimentare (legume, fructe, carne, peste, etc) si nealimentare (textile, tutun etc).

Pot fi realizate:

  • pungile – cu sudura la baza sau laterala, cu fund rotund, cu micro sau macroperforatii, individuale sau rolate;
  • sacii subtiri – cu sau fara micro sau macroperforatii, rolati sau individuali;
  • produsele pot fi imprimate/neimprimate, natur/color sau aditivate la cerere (UV, anticondes ).

 

Dimensiuni produse uzuale* pungi saci subtiri saci grosi
lungime (mm) 100 – 800 500 ÷ 2000 350 ÷ 1800
latime (mm) 100 – 500 400 ÷ 1300 500 ÷ 1300
grosime (mm) 0.025 – 0.250 0.025 ÷ 0.100 0.101 ÷ 0.250

*in functie de cerinta se pot realiza si dimensiuni atipice, antipicurare,etc

 

Romcarbon are posibilitatea de a personaliza ambalajele realizate, in concordanta cu cerinta clientului. Astfel, produsele pot fi imprimate cu pana la 6 culori, dimensiunile maxime ale cliseului fiind 660 x 860 mm. In functie de imagine, se pot imprima si suprafete mai mari, realizate din mai multe clisee. Termenul de executie este de maximum 5 zile de la confirmarea comenzii.

De-a lungul timpului, foliile si ambalajele din polietilena si-au demonstrat utilitatea, motiv pentru care astazi continua sa fie utilizate la scara larga. Daca te afli printre persoanele interesate sa cumpere astfel de folii, atunci poti vizita site-ul companiei Romcarbon, pentru a consulta ofertele si produsele puse la dispozitie de compania noastra.

 

www.foliesolar.ro

 

 

Materialele plastice utilizate in legumicultura - Folie Polietilena PE pentru solarii mulcire sau germinatie - Policlorura de vinil PVC - RelonMateriale plastice se utilizeaza pe scara larga, in special, la culturile legumicole protejate si fortate. Acestea sunt folosite in functie de scop, sub diferite forme si dimensiuni.
Polietilena PE este folosita ca si folie pentru solarii, folie neagra pentru mulcire, folie transparenta pentru germinatia plantelor sau ca folie transparenta pentru uz general in agricultura. De asemenea se regaseste sub forma sacilor si pungilor de polietilena destinate ambalarii, transportului si depozitarii legumelor. Are rezistenta mare la temperaturi cuprinse intre – 40 grade C si + 90 grade C. Greutatea specifica este de 0,92 g/cm.cub, iar rezistenta la tractiune de 100 kg/cm.patrat. Ca si grosime avem polietilena de 0,01mm, 0,05 mm, 0,08 mm, 0,10 mm, 0,15 mm, 0,25 mm. Intr-un kilogram de folie subtire avem 16 mp, iar intr-un kilogram de folie groasa avem 4 mp. Transparenta este de 70%. Exista si polietilena aditivata, care contine adjuvanti anti UV si rezista 2-3 ani.

Policlorura de vinil PVC este un plastic translucid sau opac, folosit in general pentru a proteja culturile de legume din mici sere si rasadnite si rezista la temperaturi cuprinse intre -40 grade C si +40 grade C. Greutatea specifica este de 1,40 g/cm.cub, iar rezistenta la tractiune de 110 kg/cm.patrat. Transparenta este de 60-65 %.

Relonul se comporta bine la temperaturi cuprinse intre -40 grade C si +140 grade C. Greutatea specifica este de 1,12 g/cm.cub, iar rezistenta la tractiune de 800 kg/cm.patrat. In practica se foloseste sub forme de fire la sustinerea plantelor, avand lungimea de 3 m si diametrul de 1-2 mm. Intr-un kilogram, avem fire de relon, intre 800- 2000 m lungime.

In conditiile din tara noastra cel mai utilizat plastic este PE neaditiva, care de regula nu rezista mai mult de un ciclu de recolta. Pelicolele de plastic se degradeaza si imbatranesc sub actiunea vantului, radiatilor, caldurii, frigului, prafului, etc, reducand durata de folosinta a lor.

Solarii: Producatorii din legumicultura demareaza investitii importante in spatii protejate

Solarii legumicultura Marea BritanieIn cadrul unei deplasari la ferme legumicole din Marea Britanie, legumicultorii romani au avut ocazia sa studieze caracterului inovativ al solariilor din aceasta zona, precum si costul scazut de producere si intretinere si eficienta exploatarii in aceste sisteme.

 

Vizita de documentare in fermele legumicole din Marea Britanie s-a desfasurat in perioada 8‑11 noiembrie 2014, organizata fiind de Organizatia interprofesionala PRODCOM, in parteneriat cu firma Hortishop SRL si Pro-Tech Marketing, Marea Britanie.

Delegatia care s-a deplasat la ferme legumicole din Regatul Unit a fost compusa din Aurel Tanase – director general PRODCOM, Lorin Vasilovici – Project Manager CCFR, Victoria Lupu – Reprezentant al Grupului de producatori legume AgroNatural, Florin Purcea –Proprietar si Administrator S.C. Sud-Oil Isalnita, Dragos Apostol – Manager Hortishop SRL.

Solarii legumicultura 1
Vizita de documentare s-a derulat in cadrul a doua ferme specializate in cultura legumelor, capsunului, arbustilor si pomilor fructiferi, din top 10 in Anglia, in cadrul carora Pro-Tech Marketing a implementat, in ultimii cinci ani, proiecte de spatii protejate (solarii), pe o suprafata de circa 120 ha.

Vizita a avut ca principal obiectiv prezentarea caracterului inovativ al acestor sisteme, costul scazut de producere si intretinere, eficienta exploatarii pentru o larga varietate de specii.

Prezenta, in delegatie, a doi producatori, intre care S.C. Sud-Oil Isalnita, unul intre cei mai importanti din domeniul legumiculturii, a avut ca scop evaluarea posibilitatilor de implementare a acestor sisteme, in Romania.

Solarii legumicultura 2
Vizionarea sistemelor implementate si discutiile amanuntite cu beneficiarii din Anglia, privind calitatea, eficienta si fiabilitatea acestor sisteme de protectie a culturilor, au condus la urmatoarele concluzii:

  • Tehnologie perfect adaptabila conditiilor specifice din Romania
  • Eficienta optima in exploatare
  • Folie de polietilena si sisteme de irigatii performante
  • Constructii nepermanente, fara fundatii de beton, posibilitate de relocare usoara
  • Costuri de achizitie si instalare competitive

Solarii legumicultura 3

Perspective si Oportunitati

Avand in vedere interesul concret pentru achizitionarea unor astfel de sisteme de catre producatorii de legume, Hortishop SRL, in parteneriat cu Pro-Tech Marketing Anglia, au demarat constructia unei fabrici, care sa produca aceste sisteme in Romania, in jud. Giurgiu. Investitia, estimata la circa 350.000 EURO, va avea o capacitate de productie de 400 – 500 ha de solarii, pe an si va fi operationala in luna martie 2015.

Avand in vedere prevederile PNDR 2014-2020, privind sustinerea financiara pentru fermierii romani, atat in ceea ce priveste investitia in solarii, cat si pentru activitatea de productie, PRODCOM va prezenta acest proiect, cu ocazia simpozionului de promovare a noului PNDR, cu legumicultori din zona de sud a tarii – Buzau – 27-28 noiembrie 2014, precum si in cadrul altor evenimente cu scop de informare.

Programul de informare este sustinut de catre Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala, din cadrul MADR.

Solarii legumicultura 4
CCFR
Centrul de Comunicare al Fermierilor din Romania

Tunelul dublu – in producerea legumelor extratimpurii si timpurii

tunel resizeAdaposturile joase sunt in general cu caracter tempor si joaca un rol insemnat in producerea extratimpurie si timpurie a legumelor.

Adapostul tunel dublu ajunge la latimea de 150-180 cm si la lungimea de 25 cm. Pentru aceste adaposturi folia din masele plastice trebuie sa aiba o latime de 2,8 m. Sustinerea foliei se face pe arcuri din fier beton, cu diametrul de 6-8 mm, sau pe tuburi de PVC, cu diametrul intre 12-20 mm, amplasate la distanta de circa 2 m. tunel-dublu resize

Atunci cand se folosesc arcuri din fier beton, la punctul pana la care se infing in sol se pot suda de ambele parti, cate un segment de 10-15 cm din acelasi material, in pozitie orizontala, orientat pe directia lungimii adapostului, care serveste pentru apasarea cu piciorul la infingerea arcului in sol si la legarea sforilor de o parte si alta a arcului, trecute pe deasupra foliei.

Intre doua tunele se lasa un spatiu de 40-50 cm, iar la capete de circa 100 cm.

Alte tipuri de adaposturi joase sunt: tunelul simplu, folia intinsa si adapostul cort.

Oferta vanzare folie pentru solarii RomcarbonMaterie prima de cea mai buna calitate, tehnologie de ultima generatie si peste 60 de ani de experienta in procesarea maselor plastice – asa a creat Romcarbon cea mai buna reteta pentru o folie de solar premium.


Folia este coextrusa in 3 straturi de dimensiuni cuprinse intre 2 si 12 m latime si 100-200 microni grosime. Astfel, folia este cu 40% mai rezistenta in fata intemperiilor naturale (vant, ploaie) spre deosebire de folia realizata intr-un singur strat.
Datorita tratamentului UV, foliile din polietilena oferite de producatorul Romcarbon se remarca prin rezistenta la razele solare 1, 2 sau chiar si 3 sezoane, iar latimea mare, de 8-12 m va ajuta sa le puteti monta cu mai multa usurinta pe structura scheletica a solarului, fie ca este una metalica, fie ca este una lemnoasa.
Romcarbon ofera agricultorilor si legumicultorilor:

  • FOLIE PENTRU SOLARII
  • FOLIE PREMIUM UV 3 ANI
  • FOLIE POLIETILENA BASIC
  • FOLIE NEAGRA MULCIRE
  • FOLIE GERMINATIE
  • SACI ANTIPICURARE
  • SACI SI HUSE
  • FOLIE UZ GENERAL
  • FOLIE SI HUSE TERMO
  • SACI POLIETILENA
  • NOU – FOLIE DE AGRICULTURA PLIATA IN 8

 

 

Oferta de folie pentru solarii de la Romcarbon

 

 

Pentru oferta completa, va invitam sa accesati www.foliesolar.ro 

Sera care face posibila cresterea culturilor in desert. Acest sistem revolutionar promite schimbarea modului in care se face agricultura

Proiect de sera pentru zone aride secetoaseO organizatie non-profit numita „Roots up” a proiectat o sera care colecteaza umiditatea din aer, ca apoi aceasta sa fie folosita pentru a uda plantele sau chiar ca apa potabila. Creatorii proiectului promit revolutionarea modului in care se face agricultura in zonele desertice, acolo unde sansele aducerii la maturitate a unei culturi sunt practic nule. Astfel, folosindu-se de efectul de sera, acest angrenaj are proprietatea de a capta apa din atmosfera intr-un recipient, ca apoi ea sa fie folosita in diferite scopuri, pornind de la irigatii pana la apa potabila.

 

 

Cum functioneaza aceasta sera revolutionara?

Initial aerul cald este captat in interior, astfel incat temperatura in sera se pastreaza in crestere pe tot parcursul zilei. Ulterior, caldura provoaca evaporarea apei si crearea de umiditatea sporita in aer ce ofera o atmosfera cu efect de sera, prielnica cresterii plantelor, precum si maximizarea recoltarii de roua.
Proiect de sera - structura pe timp de zi
Apoi, cand temperatura suprafetei scade, de seara pana dimineata, fermierul trage in afara trapa, printr-o franghie, actiune care deschide partea de sus a serei permitandu-i sa se raceasca. Astfel, cand ating in cele din urma punctul de condensare, vaporii de apa atmosferica se condenseaza si formeaza picaturi mici pe suprafata foliei de bioplastic care se acumuleaza in recipientul rezervorului de apa. Acest nou design poate ajuta fermierii din zonele in care lipsa de temperatura adecvata si de precipitatii face sa fie dificila cresterea oricarui tip de cultura.
Proiect de sera - structura pe timp de noapte

Organizatia „Roots up” doreste sa lanseze proiectul in zonele aride din Africa, initial in Etiopia, acolo unde secetele sunt frecvente si agricultura este extrem de dificila, motiv pentru care foametea si subnutritia sunt la ordinea zilei. Tinand cont de faptul ca FAO doreste proiecte viabile pentru a reusi sa dezvolte agricultura rurala in zone deficitare, acest proiect are sanse mari sa fie implementat la scara larga si foarte larga. De asemenea, proiectantii acestei sere atrag atentia ca acest sistem poate fi folosit si in alte zone din lume, in special pentru captarea apei potabile direct din atmosfera. In prezent, ei cer ajutorul oamenilor pentru a-si finanta si implementa ideea in tarile care au cu adevarat nevoie de aceste ajutoare pentru a duce o viata mai buna.

Videoclipul de mai jos ofera o reprezentare grafica a modului in care functioneaza sera intr-un mod practic si vizual.

 

 

Mai multe informatii despre proiect puteti afla pe site-ul organizatiei > Roots Up – Ethiopia – Self-sufficient farming communities

Mulcirea solului in sere si solarii

mulching-tomatoes-webMulcirea solului influenteaza favorabil temperatura din sol, regimul de apa si aer, impiedica aparitia buruienilor si algelor in zonele umede si reduce evaporatia apei din sol.

Se poate aplica la toate culturile legumicole protejate insa cu unele particularitati. De exemplu, in solarii se mulceste solul cu folie maro sau neagra, cu paie tocate in strat de 5-6 cm, cu gunoi paios, cu rumegus, turba, etc. In rasadnite se aplica mranita, compost, turba, etc. In sere se aplica folie cu insusiri reflectorizante, pentru a reflecta lumina ajunsa pe intervalul dintre plante si se mai aplica paie, turba, etc.

Atunci cand se aplica gunoi, paie, turba, aceste indeplinesc rolul de sursa suplimentara de elemente nutritive pentru plante.

Aplicarea mulciului se face la infiintarea culturilor in sere si solarii sau cel tarziu dupa circa 40-50 de zile.

Aportul mulciului fiind foarte important, acest lucru merita sa fie generalizat si in mod deosebit acolo unde se face irigarea prin picurare.

Cum amplasam serele si solariile de legume?

Solariile si serele produc legume in perioadele reci si pentru aceasta trebuie sa stim cum le amplasam.

Legumele cultivate in sere si solarii sunt dependente de cantitatea de caldura acumulata din radiatia solara patrunsa pana la nivelul solului si de nivelul pierderilor de caldura din cursul zilei si noptii.

In cazul serelor caldura se asigura ziua si noaptea prin diferite mijloace la care se adauga si caldura acumulata din timpul zilei prin radiatii. Speciile de legume pretentioase la caldura sunt pretentioase in acelasi timp si la la intensitatea si durata lumini

Pentru solarii trebuie sa tinem seama de pierderile de caldura din timpul zilei si noptii datorate: radiatiei de exterior, radiatii in straturile adanci ale solului, gradului de etanseizare, circulatiei externe a aerului (vanturile), nivelului temperaturii in exterior, frecventei si cantitatii precipitatiilor. Tocmai de aceea solariile asigura conditii mai bune in zonele cu clima mai blanda si unde temperaturile de primavara si toamna nu sunt prea coborate, iar radiatia solara este puternica.

magnum-glass-greenhouseSuprafata de teren pentru amplasarea serelor trebuie sa fie cat mai plana, pentru a elimina riscul acumularii apei de precipitatii. Pentru solarii trebuie sa avem o suprafata neteda, iar daca sunt situate in panta aceasta trebuie sa fie de 3-5% maxim si sa aiba expozitie sudica, sud-estica sau sud-vestica. Pe terenurile plane solariile si serele se orienteaza cu lungimea pe directia nord-sud.

Pentru evitarea pericolului de inundatie in sere, solul pe care se amplaseaza legumele trebuie sa fie cât mai permeabil, iar nivelul apei freatice cat mai coborat. Pentru culturile legumicole in solarii, solurile cele mai potrivite sunt cele permeabile cu textura mijlocie luto-nisipoase sau nisipo-lutoase. Daca solurile sunt grele se administreaza ingrasaminte organice cat mai fibroase si se reface textura prin aplicare de nisip.

Culturile de plante legumicole care sunt realizate pe principiul celor super intensive cu mare densitate, au nevoie de cantitati destul de mari de apa. Pentru acest motiv sursa de apa trebuie sa aiba un caracter permanent sa acopere consumul indiferent de perioada anului si sa fie corespunzatoare din punct de vedere calitativ.

Vanturile pot indeparta o buna parte din caldura asigurata si acumulata in sere si pot provoca daune materiale prin sfasierea sau indepartarea foliei din solarii, ce pot compromite culturile. Solariile se amplaseaza la adapostul perdelelor speciale de protectie cu inaltimea de 2.5-3 m.

Informatii utile privind sectorul de producere a legumelor de sera si solar

1327146177 305948095 12-solarii-craiovasere-legume-craiovainstalatii-de-irigare-prin-picurare-craiova- resize

Linkuri utile in sectorul producerii legumelor de sera si solar:

Constructi si instalatii:

www.agrocon.ro

www.sedib.ro

www.magazinagricol.ro

www.marcoser.ro

www.agropataki.ro

www.beleiaquatehnic.ro

www.agriferma.ro

www.damar-group.ro/sere-second-hand.html

www.tmitargoviste.bizoo.ro/vanzare/277258/Sere-si-solarii-pentru-legume-si-flori


Ingrasaminte:

www.marcoser.ro

www.agropataki.ro

www.beleiaquatehnic.ro

www.agriferma.ro

www.servoplant.ro/activitati.html

www.agroqualita.ro/index.php/produse


Pesticide:

www.marcoser.ro


Seminte:

www.agropataki.ro

www.magazinagricol.ro

www.marcoser.ro


Finante:

www.beleiaquatehnic.ro


Proiecte:

www.seraverticala.ro

www.servoplant.ro/activitati.html

www.consult-invest.uv.ro/sere.html

www.vitma.ro/consultanta_grupuri_de_producatori.php


Consultanta:

www.marcoser.ro

www.servoplant.ro/activitati.html


Ferme (legume):

www.legume.go.ro/index.html

www.agrocodlea.ro

www.hortifruct.ro


Procesare:

www.hortifruct.ro


Grup producatori:

www.afroda.ro/legume.htm

www.vitma.ro/consultanta_grupuri_de_producatori.php

www.hortifruct.ro


Desfacere

www.legume-fructe-alba.ro/default.htm


Import si distributie:

www.asil2000.com

www.legume-fructe.info

www.distributie-legume-fructe.ro/index.php


Export

www.e-transport.ro/EXPORTUL_IN_RUSIA_LEGUME_SI_FRUCTE-i20-news11998-p83.html

Anunt infricosator facut de miliardarul ce detine ALIBABA „În următorii 30 de ani lumea va cunoaşte mai mult durere”

In cadrul unei conferinţe în China, miliardarul a spus că „în următorii 30 de ani, lumea va cunoaşte mai mult durere şi mai puţin fericire”, potrivit BusinessInsider. „Conflictele sociale în următoarele trei decenii vor avea un impact asupra tuturor industriilor şi a modurilor de viaţă.”

Jack Ma a făcut referire la ideea de automatizare: în anii ce vin, roboţii şi inteligenţa artificială ar trebui să preia o parte semnificativă din sarcinile derulate azi de oameni, scrie Business Magazin.

Forumul Economic Internaţional (WEF) a lansat, în vederea întâlnirii anuale de la Davos, un studiu numit „Viitorul locurilor de muncă”, în cadrul căruia explică fenomenul de automatizare a posturilor. Mai exact, autorii documentului arată că până la finalul anului 2020 peste 7 milioane de locuri de muncă vor dispărea, sarcinile respective fiind preluate de roboţi şi maşini automate.

Interesant este că femeile vor avea mai mult de suferit din această cauză. În primul rând, explică autorii studiului, roboţii vor prelua sarcini din administraţie, acestea fiind în prezent îndeplinite mai mult de femei.

În al doilea rând, chiar dacă se estimează că alte 2 milioane de locuri de muncă vor fi create până în 2020, majoritatea acestora va fi în domenii precum programarea, arhictura sau ingineria, în care bărbaţii ocupă marea parte a forţei de muncă.

În grupul de domenii numit STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică), raportul dintre femei angajate şi bărbaţi angajaţi este de 1 la 4. „Faptul că am identificat această problemă înseamnă o oportunitate unică de a rezolva diferenţele de gen din piaţa muncii”, a explicat Saadia Zahidi, reprezentant al WEF. „Dacă nu găsim o soluţie, este foarte probabil să ne confruntăm cu o inegalitate a veniturilor în întreaga societate.”

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.