Bolile legumelor – tratamente (VII)

– bolile salatei si a cartofului –
Bolile salatei
    Mana salatei : este favorizata de umiditate ridicata insotita de temperaturi mai scazute in timpul noptii si foarte ridicate in timpul zilei.

Atacul apare pe frunze, unde pe partea superioara se produc pete decolorate iar pe partea inferioara se formeaza un puf fin alb.
Combaterea

Se face prin evitarea udarilor pe timp racoros si stropirea cu Ridomil 0,1%.

Putregaiul cenusiu

    Apare in conditii de umiditate excesiva. La un atac puternic, toata capatana este atacata, se acopera cu un praf cenusiu si putrezeste.

Combaterea
Se face prin udarea numai prin rigole dupa formarea capatanii, stropirea cu Rovral 0,1% de cel putin 2 ori, prima oara la o saptamana de la plantare.

Bolile cartofului

    Mana cartofului apare mai ales in verile ploioase si racoroase. Pe frunzele plantei apar pete galbui dupa inflorire, care apoi devin brun-negricioase. Pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor se formeaza un puf fin albicios. Pe tuberculi mana se manifesta sub forma de pete brune.

Combaterea

La plantare se folosesc numai tuberculi sanatosi. Se stropeste cu Captadin 0,3%, Zineb 0,3%, zeama bordeleza 0,75-1%: primul stropit inainte de inflorire, al doilea dupa 10 zile, al treilea dupa 2-3 saptamani.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.