Citeva flori –medicamente -de primavara

eeee

Fie ca ne incanta prin gingasie, coloristica sau parfumul inconfundabil pe care il raspandesc unele dintre ele, cu siguranta ca ne vindeca. Primele flori de primavara ne dau cu siguranta un sentiment aparte, asa ca nu ezitati sa va bucurati de ele in   ghivece si jardiniere sau chiar aranjate frumos intr-o vaza.

Schimbarea sezoanelor are un efect profund in viata plantelor si a animalelor iar primavara este momentul de reinnoire, cand natura se trezeste la viata, copacii si plantele dau frunze noi si florile infloresc. Ziua se mareste odata cu venirea primaverii iar in multe tari oamenii sarbatoresc prin festivaluri dedicate acestui anotimp.

Multe specii diferite de flori de primavara cresc din bulbi (brandusele, ghioceii, lalelele, zambilele, lacramioarele etc.). De regula, florile de primavara sunt sensibile si nu traiesc mult timp in afara mediului lor natural, de aceea se vor ofili repede in vaza. Daca vrei sa te bucuri de ele pentru cat mai mult timp, alege plante cu tot cu bulbi pe care sa le plantezi in gradina ta, in ghivece sau jardiniere. In vaza, apa trebuie schimbata des (zilnic), scurtand coditele care au tendinta sa putrezeasca.

Pentru a inflori in anul urmator, bulbii de flori de primavara se planteaza toamna (octombrie – noiembrie, in functie de specie), in pamant de gradina, relativ aproape de suprafata si se vor uda cu moderatie daca sunt in ghivece si jardiniere (aproximativ de doua ori pe saptamana, cand pamantul s-a uscat pe o adancime de 2 – 3 cm). Vasele se aseaza la lumina, avand grija ca temperatura sa nu coboare sub 10 grade C sau sa depaseasca 22 grade C.

Dupa uscarea florilor si a frunzelor, bulbii de flori de primavara din ghivece pot fi replantati in gradina, unde vor inflori anul urmator.

Acesti eterni vestitori ai primaverii – ghioceii – cresc bine in locurile semi-umbroase, atat la marginea padurilor cat si in gradini. Se inmultesc prin bulbi care se planteaza toamna la loc definitiv, unde vor forma grupuri care infloresc si se maresc an de an.
Bulbii de ghiocei prefera soarele, solul bogat si bine drenat. Se cultiva in grupuri mici, asigurandu-va ca plantele vecine nu vor sufoca ghioceii cu frunzele sau radacinile lor.
In lume exista 75 de soiuri si specii diferite de ghiocei si toti acestia sunt albi. Cultivat in mod constant este Galanthus nivalis, cunoscut ca si ghiocelul de gradina – ai carui bulbi sunt originari din Europa si Asia Mica.

Narcisa este una dintre cele mai populare flori de primavara din lume si cea mai populara floare in Germania. Florile – de obicei albe sau galbene- sunt usor de crescut, din bulbi. In functie de specie, sunt disponibile din noiembrie pana in aprilie, insa narcisele tipice infloresc la inceputul primaverii.
Narcisele cresc aproape oriunde, desi prefera solurile bine drenate, insorite sau semi-umbrite. Bulbii acestei flori de primavara se planteaza din august pana in noiembrie, la o adancime de trei ori inaltimea acestora daca e vorba de containere si aproximativ 15 cm in peluze.

Extrem de parfumata, zambila este denumirea comuna pentru aproximativ 30 de plante cu flori perene din specia Hyacinthus din regiunea mediteraneeana si Africa. Zambila comuna, de gradina (Hyacinth orientalis) este originara din Anatolia (Asia Mica, astazi partea de est a Turciei) si a fost adusa in Europa in secolul al 16-lea.
Perioada normala de inflorire a zambilei este martie-aprilie. Bulbul de zambila produce un spic de flori dens si compact, in nuante de alb, piersica, portocaliu, galben, roz, rosu, purpuriu si mov pana la albastru. Zambilele infloresc din martie pana in mai, in acelasi timp cu narcisele si lalelele.
Zambilele se numara printre cele mai apreciate flori de primavara, ajungand sa fie cultivate in scopuri comerciale inca din a doua jumatate a secolului al 16-lea si sa aiba chiar o zi a lor: 7 martie – Ziua Mondiala a Zambilei.

Lalelele sunt unele dintre cele mai populare flori de primavara, care vin intr-o varietate incredibila de culori, dimensiuni si forme de flori, unele dintre ele fiind chiar parfumate.
In lume sunt inregistrate peste 3000 de soiuri diferite de lalele, in fiecare an fiind cultivate miliarde de lalele, majoritatea crescute si exportate din Olanda (supranumita si „„tara lalelelor” din acest motiv). In functie de specie, infloresc din martie pana tarziu in mai, in aproape orice sol cu un drenaj bun.
Atunci cand cumperi bulbii, alege-i pe cei mai buni, de calitate; in general cu cat este mai mare bulbul cu atat mai mare va creste floarea. In gradina, bulbii acestor flori de primavara se planteaza la o adancime care are, in general, de doua ori diametrul acestora. Dupa inflorire, planta continua sa creasca pana „moare. In aceasta perioada substantele nutritive vor fi trimise si stocate in bulb, pentru ca laleaua sa infloreasca si primavara urmatoare.

Desi fac parte din flora spontana (gingasele flori de padure ne incanta adesea privirile printre frunzele uscate de anul trecut, alaturi de ghiocei), viorelele pot fi cultivate si in gradini, printre alte flori de primavara.
In functie de specie, infloresc de primavara devreme pana prin mai – iunie, florile avand diverse nuante de albastru (de la albastru inchis, prafuit, la aproape indigo – violet), dar exista de asemenea si soiuri cu flori albe.

Freziile sunt unele dintre cele mai parfumate flori de primavara, fressia alba facand senzatie cand a inceput sa fie cultivata, in anul 1878. Genul cuprinde aproximativ 14 specii, bulbii de frezie fiind in general cultivati pentru a fi folositi sub forma de flori taiate, in vaza si aranjamente florale.
Florile au fost numite asa de Dr. Freese (1785-1876), originar din Kiel, Germania, si vin intr-o mare varietate de culori – albe, galben-aurii, portocalii, rosii, roz, move, purpurii sau bicolore.
Freziile se cultiva in locuri luminoase, aerisite si sol bine drenat, fiind greu de obtinut in ghivece. Se obtin din bulbi si seminte iar parfumul lor este la moda in sapunuri, lotiuni, parfumuri si asa mai departe.

Cu un parfum delicat si gingase precum ghioceii, lacramioarele infloresc din aprilie pana in iunie. Pe o tulpina firava, incadrata de doua frunze mari, florile albe de lacramioara, in forma de clopotei, sunt placut mirositoare. Se intalnesc in special in paduri, pentru ca lacramioarele prefera zonele umbrite, cu umiditate permanenta.
In gradina, in conditii prielnice, aceste flori de primavara se inmultesc repede si trebuie rarite.

Brandusele, delicate flori de primavara, se intalnesc indeosebi in regiunile montane (pasuni umede si fanete), anumite varietati inflorind inca din ianuarie, dupa ghiocei.
In gradini prefera solurile bine drenate, in locuri insorite ori la umbra copacilor.
Multitudinea de flori purpurii, roz sau albe (cu mijloc portocaliu) formeaza un „covor” cu aspect estetic deosebit.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.