Cloroza frunzelor de porumb (dungi pe frunze) are loc intr-o oarecare masura, in fiecare perioada de vegetatie si este rezultatul deficientelor de microelemente precum sulful, zincul si magneziul.
Prelevarea probelor de plante si analizarea tesuturilor ar trebui sa fie efectuate periodic pentru a diagnostica daca frunzele porumbul se clorozeaza din cauza deficientelor de nutritie sau sunt si alte cauze. Probele de plante se vor lua din zonele mai bune si mai slabe ale parcelei de porumb. Se vor lua plante intregi, pentru proba, cand inaltimea este mai mica, si ultimele frunze aparute, de sub panicul, cand plantele sunt mature.
De asemenea se vor lua, in acelasi timp, probe de sol pentru a vedea si alti factori care pot duce la aparitia clorozelor pe frunze precum PH, ineficienta sistemului radicular, sau dezechilibre intre fertilizantii din sol.
Nu toate situatiile de porumb cu dungi sunt cauzate de deficitul de nutrienti. Ar putea sa existe si alte cauze precum atacul de nematozi sau efectul unei erbicidari cu doze marite de solutie.