4 semne subtile ale diabetului; 5 sfaturi pe care ar trebui sa le urmeze orice gravida; Cum iti transmite organismul ca rinichii tai au probleme; Cum reglezi colesterolul? Consumati urzici si scapati de menicamentele lor mortale; Va prezentam citeva retete:Clatite cu crema verde;Mancarica de urzici cu lapte ;Ciulama de urzici; Cele mai nesanatoase  greseli alimentare; De ce sa nu dati margarina copiilor; 6 sfaturi pentru o viata sanatoasa de la cel mai longeviv medic japonez etc

 Cum reglezi colesterolul

 111


Anumite alimente consumate cu regularitate pot avea un impact benefic asupra corpului si activitatii cerebrale. Semintele de chia sunt recunoscute pentru puterea antioxidanta si pentru faptul ca accelereaza procesul de regenerare celulara.

 
Stimuleaza metabolismul
Au un continut bogat de fibre motiv pentru care imediat dupa ce le-ai consumat este indicat sa consumi foarte multa apa pentru ca sa poti beneficia de efectele sale pozitive, altfel te vei confrunta cu problema constipatiei.
 
Tine cont de faptul ca fibrele sunt responsabile in mare parte de capacitatea organismului de a mentine insulina in parametri normali, la buna functionare a intestinului si are si rol probiotic.
 
Regleaza colesterolul
Actiunea semintelor de chia este atat de puternica asupra organismului uman, avand posibilitatea de a reduce inflamatiile, de a regla nivelul de colesterol dar si de a tine tensiunea arteriala sub control.
 
Datorita continutului bogat de acid linoleic, sustine activitatea organismului de a asimla cu usurinta vitaminele A, D, E, K si Omega 3.
 
in plus protejeaza de aparitia diabetului zahar si a dislipidemiei adica apara organismul de grasimea excesiva.
 
O singura portie de seminte de chia consumate zilnic mai ales alaturi de iaurt iti va oferi o mai buna rezistenta in timpul antrenamentelor sportive, va stimula activitatea metabolica si va ajuta la grasimea mai rapida a tesutului adipos din zona abdominala.
 
Stiai ca semintele de chia impiedica degradarea pielii si sunt o buna alegere pentru a preveni imbatranirea prematura a pielii? De asemenea, iti ofera un plus de calciu
 
Un element fundamental pentru sanatatea masei osoase, calciu este o componenta a semintelor de chia, pe langa magneziu si mangan. Benefice atat pentru oase cat si pentru activitatea musculara.
 
Un alt motiv pentru care ar trebui sa le consumi este faptul ca are un nivel semnificativ de zinc, acesta este benefic mai ales pentru ca previne aparitia tartrului iar efectul antibacterian pe care il ofera te protejeaza de aparitia respiratiei urat mirositoare.
 
Sfat
Consuma semintele de chia imediat dupa ce le-ai adaugat in apa, suc sau iaurt si asigura-te ca bei suficienta apa pe tot parcursul zilei, mai ales ca ele isi tripleaza volumul si actioneaza la nivelul colonului, precum un burete gelatinos care va stimula peristaltismul, conform clicksanatate.ro. in felul acesta vei combate cu succes constipatia.

Consumati urzici si scapati de menicamentele lor mortale

 

Considerată drept o plantă sacră, urzica vie   s-a dovedit a fi medicament natural de neegalat, utilizat în primăvară la prevenirea şi vindecarea unui mare număr de afecţiuni.În scopuri alimentare se recoltează partea aeriană a plantelor tinere, imediat după răsărire, pe cât posibil dimineaţa, pe rouă, fie la începutul primăverii, fie toamna după otavă. Se pot folosi şi frunzele adunate cu mănuşa, prin strujire, până la înflorire. Valorificarea se face în stare proaspătă în diferite mâncăruri sau în stare uscată, după ce au fost ţinute la umbră, în strat subţire, în încăperi bine aerisite şi păstrate în săculeţi de pânză.
În scopuri medicinale se recoltează plantele în întregime (frunze, herba, rădăcini, seminţe), întrucât toate organele vegetale au proprietăţi terapeutice. Recoltarea se poate prelungi până în luna octombrie. Se lasă să se ofilească pentru a pierde proprietăţile urzicante şi apoi se usucă la umbră. Rădăcinile se smulg din sol primăvara şi toamna, se spală şi se usucă la soare sau în locuri bine aerisite.
Proprietăţile curative ale urzicilor
Proprietăţile terapeutice şi alimentare ale urzicilor sunt datorate bogăţiei în unele substanţe bioactive, între care predomină complexul de săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. În plus, există o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante cum ar fi K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).
Spre deosebire de majoritatea plantelor, urzica proaspătă este bogată în substanţe urzicante (acid formic, o enzimă şi o toxialbumină) care dau caracterul agresiv al perişorilor de pe frunze şi tulpini. Prin uscare sau fierbere, substanţele vezicante se distrug, iar proprietatea de urzicare dispare.
Principalele efecte terapeutice sunt:
– antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, depurative (în curăţarea sângelui de toxine), tonice, antirahitice;
– în afecţiunile digestive are efecte hepatoprotectoare, antimicrobiene, gastrosecretoare, antidiareice, antihemoragice, antihelmintice;
– la nivelul aparatului respirator are proprietăţi expectorante, emoliente, antitusive, antiastmatice, antibronşitice, antiinflamatoare;
– are acţiuni diuretice (datorită flavonoidelor) şi drenor al excesului de uree, creatinină şi acid uric;
– în afecţiunile cardiovasculare este activator al circulaţiei sângelui, vasoconstrictor şi fluidizant al sângelui;
– în metabolismul general este un bun hipoglicemiant (antidiabetic), anticelulitic, antireumatismal, imunostimulator;
– în aplicaţii externe prezintă acţiuni astringente, antiseptice, cicatrizante, epitelizante, hemostatice, revulsive, rubrefiante, antiseboreice, dezodorizante, insecticide.
Curele de primăvară şi de toamnă cu urzici, sub diferite forme, au acţiuni favorabile pe o paletă largă de afecţiuni maladive: digestive, genitale, renale, pulmonare, cardiovasculare, reumatismale.
Recomandate în afecţiuni digestive
În bolile digestive previne şi combate:
– gastrite hiperacide cauzate de abuzul de tutun şi cafea, ulcere gastrice şi duodenale, previne cancerul gastric, stimularea secreţiilor gastrice, pancreatice şi intestinale;
– hepatite, litiază biliară, pancreatită, ciroză şi ascită;
– atonie digestivă (indigestii), crampe intestinale, constipaţii uşoare (o linguriţă pulbere de rădăcini luată cu 15 minute înainte de mese), diaree rebelă sau provocată în caz de tuberculoză, dizenterie, enterite acute şi cronice;
– combate hemoragiile digestive uşoare (se iau 4-6 linguri cu pulbere de frunze uscate pe zi);
– inhibă dezvoltarea unor agenţi patogeni (Shigella, Pasteurella, Staphilococcus) şi a paraziţilor intestinali.
Un litru de ceai pe zi, în caz de retenţie urinară
În afecţiuni renale, preparatele din urzică au eficacitate în:
– calculoză renală, infecţie renală;
– retenţie urinară, uremie (infuzie din frunze şi rădăcini de urzică, consumând un litru de ceai pe zi în locul apei potabile), reducerea procentului de uree, acid uric şi creatinină;
– cistite, enurezis (incontinenţă urinară);
– prostatită şi hiperplazia benignă a prostatei (tinctură – 20 de picături de 3 ori pe zi în cure de 3-4 săptămâni);
– gută cu provocarea diurezei din cauza prezenţei flavonoidelor.
Cura de decoct cu miere ajută bolnavii TBC
În afecţiunile pulmonare intervine eficient pentru:
– bronşite, astm bronşic, fluidificarea secreţiilor bronşice (din cauza mucilagiilor);
– tuse seacă şi convulsivă, răceli frecvente, dureri de piept;
– pneumonie, năduşeli, hemoptizie, tuberculoză (decoct din rădăcini şi frunze de urzică cu miere şi fagure alb, în cure de 1-2 luni sau pulbere din frunze uscate, luate cu miere în proporţii egale).
Cure de trei săptămâni pentru diabetici
În boli cardiovasculare, tinctura de urzici este eficientă în arterite, leucemie, dezintoxicarea sângelui şi ca masaj în zona inimii.
La dereglările de metabolism (diabet zaharat, obezitate) sunt recomandate cure de 3 săptămâni, repetate în cursul anului, folosind amestec de urzici, teci de fasole şi frunze de dud şi nuc.
În reumatism degenerativ şi gutos, poliartroze, lumbago şi sciatică se foloseşte tinctura de urzici (câte 20-30 de picături de 3 ori pe zi), în cură de durată.
Pentru revigorarea organismelor debilitate, anemice, rahitice, convalescente cu migrene şi dureri de cap, precum şi la sportivii de performanţă este recomandată o cură de 4 săptămâni cu infuzie din frunze de urzici, eventual în amestec cu mentă şi muşeţel (de 2-3 ori pe zi).
La bătrâneţe, cura cu urzici reface viabilitatea organismului ieşit din iarnă cu carenţe de vitamine şi fier şi cu simptome de epuizare, oboseală şi lipsă de putere.
Tratamente externe cu urzici
Preparatele din urzici au efecte deosebit de eficiente în vindecarea rănilor supurânde, varicelor, ulcerelor varicoase, gangrenelor, urticariei, psoriazisului, eczemelor cronice, arsurilor, pecinginelor, lichenilor, bătăturilor, unghiilor friabile şi casante, alergiilor dermatice, tumorilor şi cancerului de piele.
Se fac băi locale cu infuzie concentrată din frunze şi rădăcini (6-10 linguri la un litru apă clocotită), având efecte cicatrizante şi epitelizante. Se mai pot aplica frunze proaspete, strivite cu puţină sare, şi cataplasme cu piure din urzici pentru diverse boli de piele, inclusiv înţepături de albine, viespi şi bondari.
În reumatisme, lumbago, poliartroze şi sciatică se mai aplică încă tratamentul moştenit de la grecii şi latinii antici, care consta din flagelări (loviri) repetate de 10-12 ori cu mănunchiuri de urzici proaspete pe locurile dureroase, având efecte puternic revulsive, analgezice, antiinflamatorii şi de activare a circulaţiei sângelui. Aceleaşi proceduri se aplică în caz de paralizii şi apoplexii. După flagelare, pacientul nu are voie să vină în contact cu apa rece şi va sta în repaus, bine învelit. Efectul benefic al urzicării este explicat prin eliberare de histamină şi serotonină, ambele cu rol în atenuarea senzaţiei de durere.
Eficientă în refacerea firului de păr
Prin combinare cu tratamente interne, în cure de câteva luni, urzica intervine în osteoporoză prin capacitatea de refacere a cartilajelor subţiate, mai ales la femei după menopauză. Acţiunea se datorează bogăţiei plantelor în vitamine şi săruri minerale, îndeosebi în siliciu.
Tratamentele în stomatite, gingivite, amigdalite, afte, infecţii buco-faringiene, efectuate prin gargară şi clătirea energică a gurii cu infuzie concentrată din frunze, au efecte deosebit de bune datorită acţiunii antimicrobiene, dezodorizante şi cicatrizante.
Datorită bogăţiei în clorofile, urzica constituie o materie primă foarte valoroasă în industria cosmetică şi în dermatologie, servind la prepararea de loţiuni şi creme, cu rol de stimulare a refacerii ţesuturilor. Intră în compoziţia pastei de dinţi, a şampoanelor şi în tincturi cu efecte contra căderii părului, favorizând refacerea podoabei capilare pierdute.
Este foarte valoros decoctul din 3-5 linguri frunze uscate la 1 litru apă, la care se adaugă rădăcini de urzică şi de brusture, herba de cimbrişor, flori de lavandă, frunze de mesteacăn şi nuc, conuri de hamei, cu adaus a câteva linguri de oţet. Se introduce în băi săptămânale pe cap pentru întărirea rădăcinii părului, degresarea firului gras şi pentru combaterea alopeciei, seboreei şi a mătreţii.
Acelaşi amestec se utilizează şi în prepararea unei tincturi (100 g plantă la 1 litru alcool 400, care se macerează timp de 8-14 zile). Se fac masaje la rădăcina părului la intervale de 2-3 zile, pentru activarea creşterii, urmate de periaje energice cu o perie aspră pe pielea capului. În amestec se pot introduce frunze de merişor, flori şi seminţe proaspete de călţunaşi.
Contra mătreţii se spală capul de 2 ori pe zi cu 250 ml apă în care se adaugă 1-2 linguri de tinctură, preparată din 60 g rădăcini uscate de urzică şi 60 g sovârf la 1 litru alcool 900.
Sucul proaspăt de urzici, folosit la clătirea părului după spălare, are proprietăţi tonifiante asupra firului casant sau decolorat de soare.

Ciulama de urzici



 

Ciulama de urziciTipul rețetei: Felul principal
Numarul de porții: 4 porții
Timpul de preparare: 20 minute
Timpul de gătire: 20 minute
Gata în: 40 minute
Dificultate: Foarte ușor
Printează pagina

Ingrediente:

– 350 g urzici proaspete
– 2 fire ceapa verde
– 2 fire usturoi verde
– 3 linguri ulei de palmier
– 1 lingura faina
– o legatura marar
– sare

Preparare:

Etapa 1: Urzicile se spala foarte bine,in mai multe ape;se fierb in apa clocotita cu sare 5-6 min;se scurg:
Se toaca:Capa si usturoiul,tocate marunt se calesc in ulei (se adauga si cateva linguri apa).

Etapa 2: Se adauga faina ,se amesteca bine;se adauga o cana cu apa,se amesteca si lasa sa fiaraba cateva minute,apoi se adauga urzicile tocate.

Etapa 3: Se amesteca.Se mai fierb ,la foc mic (eventual pe o placa metalica) ,cam 6-8 min,la sfarsit se adauga sare (dupa gust) si mararul tocat.Se servesc calde cu mamaliga fierbinte.

Mancarica de urzici cu lapte

Mancarica de urzici cu lapteTipul rețetei: Felul principal
Numarul de porții: 2 porții
Timpul de preparare: 20 minute
Timpul de gătire: 20 minute
Gata în: 40 minute
Dificultate: Foarte ușor
Printează pagina

Ingrediente:

– urzici
– lapte
– smantana
– sunca afumata
– 1 ceapa
– sare, piper

Preparare:

Etapa 1: Cureti urzicile de frunzulitele galben-maronii.luat din gradina mea din ” coltul salbatic” si cules doar varfurile. Dupa curatare se pun intr-un bol,se acopera cu apa rece si se invart in apa cu o furculita.

Etapa 2: Daca mai sunt firicele de iarba o sa iasa la suprafata si le indepartam.Se scurg intr-o strcuratoare si se mai trec pe sub jet de apa.Dupa ce incheiat operatiunea spalarea trecem la gatire. Se pun urzicile pe foc intr-un vas cu apa rece si sare .

Etapa 3: Se lasa sa fiarba. Intr-o alta cratita se pune laptele la fiert.Cand urzicile sunt usor fierte se scot se toaca apoi se pun in lapte.

Etapa 4: Intr-o tigaie se pune la prajit sunca si ceapa tocata marunt.Dupa ce s-a prajit si ceapa este aurie se adauga peste urzici.Potrivim de sare si piper.Se serveste cu smantana.

Clatite cu crema verde

Tipul rețetei: Felul principal

Numarul de porții: 2 porții
Timpul de preparare: 20 minute
Timpul de gătire: 20 minute
Gata în: 40 minute
Dificultate: Foarte ușor
Printează pagina

Ingrediente:

– 150 g. de faina
– 2 oua
– 250 ml de lapte
– 20 g. de unt
– sare
– unt (pentru tigaie)
pentru crema:
– 300 g. de spanac si urzica
– 1 ceapa
– un catel de usturoi
– 20 g. de unt
– 150 ml de smantana groasa
– sare si piper

Preparare:

Etapa 1: Se amesteca ingredientele pentru clatite si se lasa sa stea.Se taie ceapa si usturoiul marunt si se calesc in unt. Se adauga spanacul si urzica (fierte si tocate).

Etapa 2: Se lasa la inabusit cateva minute cu capacul pus. Se iau apoi de pe foc si se amesteca cu smantana si putina sare si piper.

Etapa 3: Se prepara clatitele (intr-o tigaie unsa cu unt). Se umplu apoi cu crema de spanac si urzica si se servesc calde.

MANCARE DE URZICI ( CA LA MAMA ACASA)..

5 legaturi de urzicute ( asa am cerut eu la piata pentru cca 2 portii)

2 linguri ulei
1 ceapa mare
1 lingura faina
sare ( eventual chiar si delikat )
2 catei de usturoi
optional : 1 ou prajit / portie , sos de hrean ( hrean ras+ sare + otet ).

Mod de preparare1. Mai intai curatam si spalam bine urzicile , in apa rece ( pentru ca e posibil sa mai gasim tije mai groase, paie, pamant ).

2. Intr-o oala in care fierbe apa cu sare, punem la fiert si urzicutele gata spalate, dar in momentul in care apa clocoteste; se lasa asa la fiert cca 15-20 min ( pana cand sunt bine patrunse ).

3. Urzicile fiert se stercoara de zeama ( din care insa mai pastram o cescuta  pentru a lega mancarica ), apoi se pun in blender si se mixeaza bine ( mama se folosea inainte de lingura de lemn- freca bine de tot piureul de urzicute si  punea si o lingurita de malai ).

4. Piureul de urzicute se potriveste de gust , adaugand sare sau delikat, si, tot in acest moment adaugam o lingura de faiana si o omogenizam bine in acest amestec.

5. Intre timp , trebuie ca pe foc sa fi pus la calit o ceapa maricuta, iar in momentul cand aceasta e rumenita vom adauga piureul de urzici peste si, in fir subtire , incorporam si ceasca cu zeama oprita.

6. Mai lasam acest amestec pe foc mic cca 10 min , apoi  adaugam si 2-3 catei de usturoi tocati marunt, marunt ! servim mancarica cu mamaliguta si un ou prajit ( daca nu tineti cumva post). Mie imi place ca aceasta mancare sa o insotesc si cu un sos de hrean ( dar din pacate nu am avut azi…poate data viitoare).

Sufleu de urzici

   Ai nevoie de : 800 g urzici,100 g unt,4 oua,200 ml lapte,70 g faina,sare,piper. Cum procedezi:Cureti urzicile si le speli foarte,foarte bine in mai multe ape.Lefierbi in apa cu sare aproximativ 8 minute,dupa care le strecori si le treci prin sita.Intr-o tigaie pui untul sa se topeasca,adaugi faina pe care o amesteci repede,tragi de pe foc si torni laptele amestecand energic ca sa se desfaca faina in lapte.Il mai dai intr-un clocot si dupa ce se raceste il adaugi in piureul de urzici.Incorporezi galbenusurile,potrivesti de sare si piper si la final pui albusurile batute spuma.Torni amestecul intr-un vas uns cu unt si tapetat cu pesmet si-l dai la cuptor pentru 20 de minute,la foc iute.

Supa crema de urzici

   Ai nevoie de : 500 g urzici,1 telina,1 radacina patrunjel,1 legatura ceapa verde,2 linguri ulei,1-2 catei de usturoi,sare.Cum procedezi: Cureti urzicile,telina,radacina de patrunjel si ceapa,le speli bine in maimulte ape,mai ales urzicile si le pui la fiert.Odata fierte,le pasezi,le mai dai intr-un clocot,potrivesti de sare si pui usturoiul pisat.La masa,daca vrei adaugi o lingura de smantana in farfurie.<div „text-align:=”” left;”=””>   Sfat: Usturoiul pus la urma ramane tare pentru ca este nefiert.Poate mai bine ar fi sa-l pui la fiert odata cu urzicile. 

Piure de urzici cu hrean

Ingrediente:
1 kg urzici
2 linguri pline faina
4-5  linguri de ulei masline/floarea soarelui
2 catei usturoi
apa
sare
Curatam urzicile si le spalam bine in cateva ape.
Punem la fiert o oala plina cu apa iar in momentul in care incepe sa fiarba, adaugam urzicile si le fierbem cca 10 minute pana se inmoaie bine.
Le scoatem intr-o sita ( pastram apa in care au fiert)  si le lasam sa se scurga bine. Cand sunt reci le stoarcem foarte foarte bine si le tocam foarte fin sau le bagam la robot.
Incingem 4-5 linguri de ulei de masline sau floarea soarelui intr-o tigaie si adaugam 2 linguri pline cu faina. Amestecam repede cu o lingura de lemn cca 1-2 minute, dupa care adaugam 1 polonic din apa in care au fiert urzicile. Amestecam pana ce tot lichidul este absorbit dupa care mai adaugam 1 polonic si iar amestecam . In total, adaugam 3-4 polonice din apa in care au fiert urzicile astfel incat consistenta sosului sa semene cu o smantana mai lichida.
Adaugam urzicile si 2-3 catei de usturoi dati prin razatoare sau tocati foarte fin. Amestecam bine si daca mai este nevoie mai adaugam 2-3 polonice cu apa Potrivim de sare si servim cu hrean proaspat ras. Eu asa le-am mancat intotdeauna iar hreanul le da un gust extraordinar de bun, pe langa faptul ca este foarte sanatos.
Faceti un efort si beti macar o cana din apa in care au fiert urzicile. Este atat de sanatoasa incat ar fi pacat sa o aruncam. Stiu ca multora nu le place gustul dar ganditi-va ca in zilele noastre,  majoritatea produselor cumparate sunt pline de conservanti si coloranti asa ca o cana de sanatate  nu poate fi refuzata!! Nici mie nu imi place dar am baut doua cani si tare bine m-am simtit.
Pofta buna

Cele mai nesanatoase  greseli alimentare pe care le faci si tu

Programul incarcat de peste zi, stresul cotidian si procesarea industrializata a alimentelor sunt principalii factori care au dus la schimbarea obiceiurilor alimentare.
 
Bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea sau cancerul sunt boli cu o prevalenta tot mai mare in randul populatiei, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete echilibrate din punct de vedere nutritional. Specialistii atrag atentia asu­pra faptului ca tot mai multi romani au tendinta de a manca alimente tot mai bogate in kilocalorii, de a lua masa la ore tarzii in noapte sau de a nu se hidrata corespunzator.
 
Iata lista celor mai nesanatoase obiceiuri alimentare tot mai des adoptate de romani:
 
Principala masa a zilei este cina
Din cauza unui program incarcat, avem tendinta ca masa cea mai consistenta a zilei sa fie luata seara, desi, potrivit nutritionistilor, micul dejun ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei. 25% dintre romani iau micul dejun o data pe saptamana sau chiar mai rar. Acestia sunt in special tineri cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani.
 
Potrivit unui studiu Omnibus, 16% dintre romani aleg o gustare rapida la micul dejun, ce consta in produse de patiserie sarate sau dulci, cereale sau sandviciuri, variante mai putin sanatoase. “Pentru a avea o alimentatie echilibrata, nu trebuie sa renuntam la micul dejun, deoarece acesta asigura 20-25% din necesarul energetic recomandat”, spune prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul Institutului National de Diabet “Prof. dr. N. Paulescu”. Nutritionistii precizeaza ca masa de seara trebuie sa fie una cat mai usoara si saraca din punct de vedere caloric, pentru ca metabolismul incetineste seara si riscam sa luam in greutate.
 
Zilnic, consumam acelasi sortiment de mancare
“Astazi avem o mare diversitate de alimente, dar, in realitate, hrana noastra este monotona si provine din cateva cereale, cartofi prelucrati in fel si chip, cateva sortimente de carne – in special cea grasa, oua obtinute de la pasari crescute in conditii industrializate, grasimi artificiale si uleiuri suprarafinate”, precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
 
Specialistul afirma ca organismul uman are nevoie de peste cincizeci de nutrienti esentiali pentru a se dezvolta si pentru a ramane sanatos fizic si mental. “Alimentatia mileniului trei este intr-adevar gustoasa, dar devitalizata”, subliniaza prof. dr. Mencinicopschi.
 
Fructele si legumele sunt mancate ocazional
Nutritionistii avertizeaza ca, pentru buna functionare a organismului, trebuie sa mancam zilnic fructe si legume. “Jumatate din masa zilnica trebuie sa contina fructe si legume. Aceste alimente sunt surse excelente de vitamine, minerale si antioxidanti, esentiale organismului”, mentioneaza nutritionistul Mencinicopschi.
 
Asezonam tot felul de sosuri la aproape orice
Medicii spun ca sosurile adaugate la friptura cu o portie de cartofi prajiti cresc valoarea calorica a preparatului. Daca tot nu putem renunta la sosuri, specialistii recomanda sa alegem sortimente sanatoase, precum mustarul. Acesta taie din kilocaloriile fripturii si cartofilor.
 
Bauturile carbogazoase au inlocuit apa
Nutritionistii spun ca organismul trebuie sa fie in permanenta hidratat. Sucurile cumparate din comert deshidrateaza organismul. Un alt minus al acestor bauturi este ca nu ofera corpului nicio substanta nutritiva.

6 sfaturi pentru o viata sanatoasa de la cel mai longeviv medic japonez


A publicat peste 150 de carti si este recunoscut pentru succesul inregistrat in cadrul miilor de conferinte pe teme de sanatate. Dr. Shigeaki Hinohara, expert in longevitate a lasat in urma cele mai importante reguli care l-au ajutat sa traiasca 105 ani.

 
Dr. Shigeaki Hinohara, expert in longevitate, medic si presedinte emerit al Universitatii St. Luke, care a murit la varsta de 105 ani, a lasat in urma cele mai importante reguli care l-au ajutat sa atinga aceasta varsta, scrie grazeme.com. Medicul a publicat in jur de 150 de carti, intre care „A trai mult, a trai bine” care s-a vandut in peste 1,2 milioane de exemplare. Hinohara recomanda tuturor sa nu creada tot ce spun medicii si sa incerce sa se educe cat mai mult si adaptand sfaturile in functie de propriul organism.
 
Printre sfaturile oferite de medic pentru o viata loneviva se numara:
 
Impartasiti-va cunostintele 
 
Dr. Hinohara a participat la sute de seminarii vorbind despre sanatate, longevitate, razboi si pace. De cele mai multe ori acesta a ramas pe tot parcursul conferintei in picioare, recomandand publicului sa faca acelasi lucru.
 
Nu va retrageti din campul muncii, continuati-va activitatea cat mai mult  
 
Dupa parerea mea, nimeni n-ar trebui sa iasa la pensie, dar daca altfel nu se poate, ar trebui sa se intample mai tarziu de 65 de ani. Daca doriti sa va bucurati de longevitate, trebuie sa fiti mereu activi si sa va planificati cat mai multe activitati pentru viitor.
Mentineti-va greutatea Dr. Hinohara recomanda sa va mentineti greutatea daca doriti sa ramaneti sanatosi. Acesta consuma un amestec din suc de portocale, o lingura de ulei de masline si o ceasca de cafea la micul dejun, pentru a preveni cresterea in greutate.
 
Nu va stresati corpul cu reguli fixe 
 
Prin eliminarea regulilor fixe privind alimentatia sau programul zilnic, veti contribui la cresterea sanselor unei vieti mai sanatoase si veti fi mai energici. 
 
Reduceti grijile si stresul 
 
Potrivit medicului, trebuie sa incercati sa eliminati grijile cotidiene. Viata este plina de lucruri imprevizibila, asa ca trebuie sa invatati sa va adaptati tuturor circumstantelor. La 59 de ani, dr. Hinohara a fost rapit de armata rosie si a petrecut 4 zile in conditii extreme, fiind tinut legat la temperaturi foarte ridicate, ramanand uimit de modul in care corpul sau s-a adaptat la lipsa de mancare si somn. „Pe 31 martie 1970, cand aveam 59 de ani, m-am imbarcat pentru un zbor de la Tokyo la Fukuoka. Mi-aduc aminte ca era o dimineata frumoasa si insorita. In timp ce treceam pe langa muntele Fuji, avionul a fost deturnat de Liga Comunista Japoneza – Factiunea Armata Rosie. Am petrecut urmatoarele patru zile legat de scaun, intr-o temperatura de 40°C. Ca doctor, am privit totul ca pe un experiment si am fost uimit sa constat cum corpul isi incetineste functiile pe timp de criza”.
 
Mancati pentru a trai, nu traiti pentru a manca 
 
In privinta alimentatiei, medicul spunea adesea: „Mancati pentru a trai, nu traiti pentru a manca“. Acesta amintea de nenumaratele tabele cu alimente toxice sau benefice, modul in care ar trebui sa fie combinate si la ce ora ar trebui sa le consumam, fiind de parere ca aceste reguli devin de multe ori imposibil de urmat.

De ce sa nu dati margarina copiilor


30 de sortimente de margarina fabricate/distribuite de catre: Orkla Foods Romania, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl si Kaufland au fost analizate in cadrul unui studiu amplu efectuat de  expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) iar rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare.

 
Obiectului studiului a vizat analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere, analiza informatiilor nutritionale, precum si analiza mentiunilor care ii induc in eroare pe consumatori.
 
Analiza ingredientelor folosite la fabricarea margarinei
Ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de margarina analizate sunt urmatoarele: apa, grasimi vegetale hidrogenate de palmier si cocos, lapte batut, seminte de rapita, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, sare, fibre vegetale din cicoare, suc de lamaie, extract de morcovi, zer pudra, EDTA, lecitina de floarea soarelui, mono si digliceride ale acizilor grasi, poliricinoleat de poliglicerol, acid citric, acid lactic, sorbat de potasiu, acid sorbic, beta-caroten, arome naturale, arome, aroma de unt, vitamina A, D si E.
 
Legislatia in vigoare precizeaza faptul ca pe eticheta ingredientele se mentioneaza in ordine descrescatoare din punct de vedere al cantitatii regasite in alimentul respectiv, adica primul ingredient se regaseste in produsul respectiv in cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regaseste intr-o cantitate mai mica decat primul s.a.m.d.
 
Astfel, s-a realizat o analiza a primelor doua ingrediente din toate cele 30 de sortimente si s-au constatat urmatoarele:
 
– La 43% dintre sortimentele de margarina analizate, primul ingredient este reprezentat de apa.
– La 43% dintre sortimentele de margarina analizate, primul ingredient este reprezentat de uleiuri vegetale (palmier, rapita, cocos, floarea soarelui) in proportii variabile.
– La 10% dintre sortimentele de margarina analizate, primul ingredient este reprezentat de uleiuri si grasimi vegetale in proportii variabile.
– La 4% dintre sortimentele de margarina analizate, primul ingredient este reprezentat de grasimi vegetale hidrogenate.
 
In privinta aditivilor alimentari si a aromelor identificate in compozitia sortimentelor de margarina analizate s-au constatat urmatoarele:
– 93% din margarinele analizate contin mono si digliceride ale acizilor grasi, aditiv folosit ca emulsifiant care contine amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile.
 
– 93% din margarinele analizate contin beta caroten, folosit drept colorant.
– 77% din margarinele analizate contin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant.Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
– 60% din margarinele analizate contin arome artificiale, acestea sunt folosite pentru a potenta gustul si aroma.
– 60% din margarinele analizate contin conservanti, sorbat de potasiu si acid sorbic. Sorbatul de potasiu este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman. Acidul sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.
2- 37% din margarinele analizate contin lecitina de floarea soarelui, folosita ca emulsifiant.
– 30% din margarinele analizate contin poliricinoleat de poliglicerol, folosit ca emulsifiant.
– 27% din margarinele analizate contin arome naturale, fara a se preciza tipul aromei.
– 7% din margarinele analizate contin acid lactic, folosit ca acidifiant.Poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E270 nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.
– 7% din margarinele analizate contin aroma de unt pentru a intensifica gustul de unt din acele margarine.
– 3% din margarinele analizate contin EDTA, aditiv folosit pentru mentinerea culorii. Studiile arata ca acest aditiv alimentar poate induce modificari metabolice, dezechilibre privind mineralele, inhiba enzimele, genereaza tulburari gastrointestinale si crampe musculare, poate da reactii alergice. Este interzisa folosirea acestuia in alimentele destinate copiilor.
 
Analiza informatiilor nutritionale
Valoarea energetica per 100 grame produs variaza intre 172 kcal si 720 kcal. Cantitatea de grasimi per 100 grame produs variaza intre 18 grame si 80 grame din care grasimi saturate intre 4 grame si 37 grame per 100 grame produs.
 
Numeroase studii realizate in institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson, cancerele de colon si san, determina rezistenta la insulina, favorizand aparitia diabetului de tip 2 si determina deficiente de invatare la tineri.
 
In conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii, sortimentele de margarina, avand un continut ridicat de grasimi, respectiv grasimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) si o valoare energetica mare per 100 grame produs nu sunt recomandate copiilor.
 
Analiza mentiunilor care ii induc in eroare pe consumatori
Expertilor APC le-a atras atentia ”modul in care agentul economic „Orkla Foods Romania” a realizat etichetarea produsului „Margarina Linco cu unt”. Asa cum este specificat pe eticheta, proportia untului este de 0,5%. insa tot aici este indicata si proportia de sare, de 0,7%, asa incat ne putem intreba retoric de ce acest produs nu s-a numit „Margarina Linco cu sare si unt”.” se arata in comunicatul APC.
 
”Apreciem ca este extrem de improbabila sesizarea olfactiva a unei cantitati de 2,5 grame unt intr-o caserola de 500 grame, probabil aroma de unt din compozitia produsului creeaza anumite impresii olfactive! Un alt produs care le-a atras atentia expertilor APC este „Margarina Delma cu savoare de unt si de paine pe vatra”, distribuita de Unilever. in acest produs nu exista unt, nici macar sub forma de urme, respectiva savoare fiind data de aromele artificiale din compozitia produsului!” avertizeaza expertii APC.
 
Totodata, majoritatea brandurilor de margarina de pe piata noastra contin Vitaminele A si D adaugate in mod artificial, fara a se specifica daca Vitamina A este preformata (retinol) sau cea din carotenoizi (betacaroten).
 
Specialistii atrag atentia ca excesul de Vitamina A poate fi toxic la persoanele care au primit recomandarea de a administra suplimentar Vitamina A preformata. in plus, de multe ori nu se mentioneaza daca este introdusa in margarina forma naturala a Vitaminei D3 (colecalciferol), si nu varianta sintetica (D2-ergocalciferol). Nedozata in mod corespunzator, Vitamina D3 nu mai este chiar atat de protectoare, intrucat un nivel ridicat poate produce hipercalcemie, o afectiune in care nivelul de calciu din sange este mai mare decat in mod normal.
 
Pe de alta parte, unele branduri de margarina contin in mod suplimentar si un amestec de conservanti si aditivi alimentari nocivi pentru sanatatea noastra, perturband echilibrul florei intestinale si intoxicandu-ne la propriu. Prezenta acestor aditivi nu este menita sa confere un plus de sanatate margarinei, facand exact contrariul, intrucat alimenteaza inflamatia in organism.
 
Tragand o linie, APC recomanda parintilor sa evite consumul margarinei, putand opta pentru grasimile sanatoase care aduc nenumarate beneficii in dezvoltarea armonioasa a copiilor. „Este adevarat ca in ultimul timp, au aparut pe piata si sortimente de margarina care nu contin grasimi partial hidrogenate, insa raman la parerea ca untul ecologic si uleiurile vegetale care contin acizii grasi Omega 3 in mod natural reprezinta alternative net superioare”, a declarat medicul specialist pediatru Ingrid Ada Balan.
 
„Margarina, in cele mai multe situatii, este un amestec alcatuit din apa, uleiuri si grasimi vegetale exotice, emulsifianti, acid citric, conservanti si arome artificiale. Multe sortimente de margarina contin acizi grasi trans, responsabili de aparitia unor boli ca: obezitate, boli de inima, diabet, boli degenerative ale articulatiilor, depresie si modificari comportamentale.
 
In unele tari s-a legiferat cantitatea de astfel de grasimi din alimente, pentru a limita imbolnavirile generate de consumul de alimente cu grasimi trans. Danemarca a instituit sanctiunea, inca din anul 2004, ca orice aliment care contine mai mult de 2% grasimi trans este ilegal. Administratia pentru Produse Alimentare si Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producatorilor, inca din anul 2006, ca pe eticheta produselor care contine grasimi trans, sa se precizeze cantitatea de astfel de grasimi per portie.
 
Totodata, cunoscand faptul ca multe gospodine au un obicei nesanatos si folosesc acest produs la realizarea unor prajituri, le atrag atentia ca nu toate margarinele pot fi folosite ca ingredient in compozitia unor prajituri si le recomand sa verifice pe ambalaj existenta unei mentiuni de tipul „Recomandata pentru creme, aluaturi si gatit”. De regula, in aceasta categorie, a margarinei pentru gatit, intra acele margarine cu un continut in grasimi mai mare de 60%. Avand in vedere compozitia acestui tip de produs, valoarea sa calorica ridicata si cantitatea mare de grasimi saturate, respectiv de grasimi trans, nu recomandam folosirea ei in alimentatia destinata copiilor, femeilor gravide si a persoanelor cu probleme grave de sanatate”, a concluzionat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Tratament revolutionar romanesc: oul care poate preveni boli foarte grave


Acesta este leacul miraculos care poate vindeca boli grave si este rezultatul unui grup de cercetatori romani. Un produs banal ar putea sa ne salveze de boli pentru care nu mai au leac nici antibioticele. Este vorba de asa-numitul Ou Hiperimun.

 
Specialistii au injectat gaini cu anumite microorganisme, iar ouale acestora contin acum anticorpi numiti imunoglobuline. Consumat crud, Oul Hiperimun ar intari sistemul imunitar si ar ajuta corpul sa lupte cu diverse afectiuni. Deocamdata parerile doctorilor sunt impartite. Unii cer studii medicale ca sa se convinga, altii considera solutia revolutionara.
 
Tratamentul, nerecunoscut oficial inca, se numeste terapie pe baza de imuglobulina. Ouale se vand deja dar sub denumirea de supliment nutritiv, nu de tratament.
 
Seful departamentului de cercetare Romvac explica tot. “Este complet diferit de oul obisnuit, noi am imunizat aceste gaini si atunci gaina are rolul sa transmita toate informatiile necesare urmatorului progen. In lume psoriazisul este declarata o boala incurabila, noi am reusit si suntem mandri ca am reusit sa tratam din punct de vedere clinic pacientul cu psoriazis.”, spune Lucica Sima.
 
Pentru ca tratamentul sa fie mai eficient, virusul care provoaca infectia este extras de la pacient si se administreaza gainii. La aceste cercetari participa si cei de la Institutul Fundeni din Bucuresti.
 
Ca tratamentul sa fie eficient, oul trebuie consumat crud, spune producatorul. Este amestecat cu lapte si fructe si baut seara timp de 30 de zile. Cei care nu accepta un astfel de tratament, pot fierbe oul hiperimun, dar trebuie sa fie atenti: acesta trebuie tinut doar 4 minute in apa fiarta la 100 de grade.
 
Pareri pro si contra
 
Parerile specialistilor sunt impartite. Alexandru Rafila, profesor de microbiologie: “Trebuie sa ai la baza niste studii clinice si trebuie sa fie inregistrat ca si medicament. Daca nu este inregistrat ca medicament, ci ca supliment nutritiv, discutam despre un aliment. Trebuie dovedite din punct de vedere stiintific, personal, este o opinie personala, ma indoiesc de calitatile acestea. Cand este vorba de foarte multe proprietati de prevenire de combatere a unor boli lucrul acesta este greu de realizat chiar si cu medicamente.”
 
Pe de alta parte, exista microbiologi si doctori care sustin ca tratamentul cu antibiotice nu va dura foarte mult, in conditiile in care infectiile au capatat rezistenta. Acestia sunt acum in cautare de metode alternative de imunizare.
 
Prof. dr. Mircea Penescu, sef sectie Carol Davila: “Acest produs este o promisiune, o speranta, o parghie alternativa a tratamentului unei game largi de infectii la om si animal este vorba de imunoglobulinele aviare, formate la pasari. In momentul de fata este un adevarat pericol compromiterea antibioticelor se poate prevedea intr-un viitor nu foarte indepartat falimentul acestei metode de tratrament.”, conform ProTV.
 
Terapia cu imunoglobulina din galbenusul de ou se afla in faza incipienta. Romania este printre putinele tari la nivel mondial care o studiaza. Cercetatorii care au creat oul sustin ca din 2009 si pana acum ar fi tratat peste 1.500 de pacienti cu diferite imunodeficiente. Un ou costa 4 lei si poate fi cumparat doar de la producator. Ca sa fie declarat medicament, Oul Hiperimun trebuie sa treaca o serie de teste de laborator, apoi sa-si dovedeasca eficienta la animale si, in final, la om

Alimente permise si interzise in dieta bolnavilor cu dislipidemie

Imagini pentru dislipidemie


Dislipidemia este un dezechilibru al nivelului de lipide din sange. Literatura de specialitate identifica mai multe tipuri de dislipidemii, printre care cresterea colesterolului total sau a colesterolului LDL,  scaderea colesterolului HDL, cresterea raportului colesterol total/colesterol HDL peste 5 mg/dl, cresterea trigliceridelor. Dislipidemiile favorizeaza producerea aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic, hemoragiei cerebrale, arteriopatiei membrelor inferioare si a altor boli cardio-vasculare. Medicii  recomanda ca toate persoanele de peste 20 de ani, chiar si cele slabe, sa verifice profilul lipidic. Asta inseamna masurarea nivelului colesterolului total, LDL colesterol, HDL colesterol, precum si cel al trigliceridelor. Cel putin o data la 5 ani trebuie facute aceste analize. Daca valorile obtinute la prima determinare sunt anormale sau exista factori de risc cardiovasculari asociati, atunci controalele trebuie facute mai des, la indicatia si sub controlul medicului.

 
Regimul alimentar in dislipidemie
In cazul in care sunteti diagnosticat cu dislipidemie, adoptarea unui regim de viata sanatos este obligatorie. Prima etapa a tratamentului dislipidemiei consta in reechilibrarea alimentatiei si reducerea celorlalti factori de risc: renuntarea la fumat, practicarea de exercitii fizice in mod regulat, controlarea greutatii. Bolnavii cu dislipidemii trebuie sa respecte urmatoarele reguli de alimentatie:
 
sa respecte obligatoriu cinci mese pe zi (3 mese principale si 2 gustari) la ore regulate;
in timpul meselor trebuie evitat manactul in graba, infulecatul, cititul, privitul la televizor;
sa consume de doua ori pe saptamana carne de peste;
maxim doua galbenusuri pe saptamana, de preferat fierte tari;
trebuie vitate sosurile cu unt sau smantana;
consumul de sare trebuie redus la aproximativ 5 grame pe zi;
consumul de alcool trebuie evitat;
 Alimente permise
 
carne de pasare fara pielita, vita, vanat, peste slab;
branza de vaci slaba, cas, urda;
lapte dulce cu 1,8% grasime si smantanit, lapte batut, iaurt slab;
albus de ou fiert tare;
paine graham, integrala, neagra, mamaliga, fulgi de cereale;
legume cu 5 pana la 10% glucide – fasole verde, praz, gulii, varza, conopida, dovlecel, spanac, rosii, castraveti, ardei, andive, vinete, ciuperci, ceapa, morcov, telina, sfecla rosie etc.;
legume cu 20% glucide: cartofi, fasole uscata, mazare, linte, soia in cantitati moderate;
unt in cantitate mica (5-10 grame), cu 60% grasimi;
ulei vegetal sau margarina vegetala cu mai putin de 40% grasimi, in cantitate moderata (20-30 de grame);
deserturi: budinci, placinte simple, biscuiti preparati cu margarina vegetala sau uleiuri, jeleuri;
lichide: ceaiuri, cafea, suc natural de fructe si din legume permise, bauturi racoritoare.
 Alimente interzise
 
carne grasa (porc, oaie, miel, gasca, rata);
mezeluri grase- salamuri, carnati;
organe- creier, ficat, momite, costita, kaizer, sunca, jambon;
peste gras, icre;
untura, slanina, jumari, supe, ciorbe grase;
cartofi prajiti;
salate cu maioneza si smantana, sosuri cu unt sau smantana;
muraturi, condimente iuti;
frisca, zahar si produse zaharoase ( bomboane, caramele, ciocolata, miere, gem etc.);
fructe oleaginoase: nuci, alune, nuci de cocos in cantitate mare;
fructe dulci: struguri, pere pergamute, banane, curmale, smochine, stafide, castane;
produse de cofetarie si patiserie;
siropuri, bauturi de ciocolata, bauturi alcoolice.

Dr. Mencinicopschi: acestea sunt cele mai toxice E-uri

Imagini pentru cele mai toxice E-uri


Majoritatea produselor alimentare din magazine au in compozitie E-uri. Daca unele dintre acestea sunt considerate inofensive, majoritatea sunt nocive pentru sanatate daca sunt consumate pe perioade mari de timp. Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a realizat pentru gandul o lista a celor mai periculosi aditivi alimentari pe care ii intalnim in produsele pe care le mancam zi de zi. „Pentru ca legislatia din Romania permite producatorilor sa nu mai scrie pe eticheta E nu stiu de care, acestia precizeaza denumirea stiintifica a aditivului, iar omul devine confuz”, subliniaza specialistul in nutritie.

 
Sucurile acidulate contin E 102 – tartrazina si E 110 – galben portocaliu, ambii aditivi fiind coloranti artificiali care nu trebuie consumati frecvent, deoarece ne pun sanatatea ficatului si a rinichilor in pericol. Acest colorant se mai gaseste si in prajituri, cereale glazurate, deserturi instant, peste afumat, icre de peste, sosuri, branzeturi si lactate aromate.
Galben de chinolina – E 104 este des intalnit in sucuri de grapefruit rosu. Acesta trebuie consumat cu moderatie, mai ales de copii, deoarece este responsabil de aparitia ADHD -ului. si persoanele astmatice trebuie sa evite galbenul de chinolina .
Dioxidul de sulf – E 220 este intalnit in bere si vin. Potrivit medicului Mencinicopschi, acest aditiv alimentar provoaca dureri de cap, aparitia senzatiei de ameteala si afectiuni intestinale.
Aspartamul – E 951 este un indulcitor tot mai des folosit in industria alimentara, deoarece acesta ofera alimentelor un gust aparte, insa poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. Nelipsit din guma de mestecat, produsele zaharoase sau bauturi racoritoare, aspartamul duce la scaderea imunitatii, la aparitia bolilor pulmonare, infectii intestinale si urinare.
Glutamatul de sodiu – E 621 este aditivul alimentar responsabil de gustul irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor bolognese sau carbonara, hotdogul si al shaormei. Acest E este nelipsit din preparatele de tip fast-food. Modul in care aditivul E 621 actioneaza la nivelul organismului este foarte periculos, atrag atentia specialistii in nutritie. Astfel, acest aditiv alimentar nu actioneaza numai la nivelul gustului, ci si al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia ca acel aliment este foarte gustos. Desi are capacitatea de a face mancarea irezistibila, acest aditiv este toxic, apreciaza specialistii in nutritie. Cresterea calitatii gustative a alimentelor perturba un mecanism extrem de complex, dar vital pentru fiinta umana – acela al echilibrului dintre satietate si foame.Iar daca ingeram cantitati mari de alimente care contin glutamat, putem suferi de ameteli, dureri de cap si senzatii de greata, avertizeaza Mencinicopschi.
Poliricinoleat de pologlicerol – E 476 este des intalnit in dulciurile pe baza de cacao sau ciocolata. Acesta nu trebuie consumat abuziv, deoarece duce la aparitia alergiilor, la dereglari hormonale, tulburari nervoase si la cresterea nivelului de colesterol.
Bromatul de potasiu – E 924 – des intalnit in produsele de panificatie, trebuie consumat cu moderatie, deoarece consumul excesiv poate duce la aparitia senzatiei de greata, varsaturi, diaree sau la aparitia diverselor dureri, odata ce este ingerat.
Sulfatul de sodiu – E 514 – afecteaza vezica biliara, lactatul de calciu – E 327 prezinta printre efecte adverse stari de hipercalcemie si insuficienta renala.
Nitritul si nitratul de sodiu, E250 si E251, impiedica dezvoltarea bacilului botulinic si dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisanta. „Pot duce insa la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene. in multe zone din Romania nitratii sunt prezenti si in apa de baut si pot avea consecinte grave asupra sanatatii. in cazul sugarilor, urmarile sunt tragice, pentru ca acestia blocheaza hemoglobina si copiii mici pot sa moara prin asfixiere celulara”, mai spune Mencinicopschi.

4 semne subtile ale diabetului;

Imagini pentru diabet

O persoana din trei, cu diabet, nu stie ca are aceasta boala pentru ca semnele bolii sunt subtile.

SETEA EXCESIVA. Este unul dintre primele semne de diabet. Nevoia constanta de a bea apa, gura uscata si urinarea frecventa sunt demne de îngrijorare, ca si pierderile sau cresterile inexplicabile în greutate. “Diabetul este o boala extrem de perfida pentru ca o lunga perioada evolueaza fara niciun semn. Cand apare setea, urinarea, boala este deja într- o faza extrem de avansata”, avertizeaza medicul Nicolae Hancu, presedintele onorific al Federaţiei Romane de Diabet, Nutriţie si Boli Metabolice, citat de doctorulzilei.ro.
DURERI DE CAP. Pe masura ce nivelul glicemiei creste apar simptome adiţionale precum dureri de cap, vedere înceţosata sau senzaţia de slabiciune.
INFECŢII. Mai tarziu apar si alte complicaţii: taieturile simple si ranile superficiale se vindeca foarte greu, apar frecvent infecţii urinare si mancarimi.
DISFUNCŢII SEXUALE. Statisticile arata ca pana la 70% dintre barbaţii cu diabet au probleme de potenţa. Motivul: diabetul afecteaza vasele de sange si terminaţiile nervoase din zona genitala, ceea ce face erecţia si orgasmul dificile. La femei, apare uscarea vaginului. “Diabetul este însoţit chiar de la debut de foarte multe complicaţii, de aceea el trebuie prevenit. Daca e depistat prediabetul se poate preveni convertirea acestuia în diabet”, explica medicul Nicolae Hancu.
Diabetul este o afectiune complexa si serioasa, care afecteaza tot organismul. Aceasta afectiune necesita o ingrijire zilnica speciala si afecteaza direct calitatea vietii pacientului. Cu toate ca nu exista un tratament care sa vindece complet diabetul, tratamentul simptomatic reduce impactul pe care aceasta afectiune il are asupra organismului.

5 sfaturi pe care ar trebui sa le urmeze orice gravida;

Imagini pentru femeie gravida


Sarcina este momentul in care copilul se formeaza din punct de vedere fizic, dar si emotional, iar femeia insarcinata are acum un rol extrem de important pentru buna evolutie si dezvoltare a omului care urmeaza sa se nasca.

 
Iata 5 sfaturi de care ar trebui sa tii cont inca din primele clipe ale sarcinii.
 
1. Creeaza in jurul tau o atmosfera cat mai armonioasa si mai placuta
Sa fii constienta in ficare clipa ca ceea ce tu simti acum influenteaza dezvoltarea fatului, uneori chiar si la nivel fizic. Deja se stie ca somatizam ceea ce simtim, asa ca sa nu te mire daca fatul, care simte vibratiile, starile, emotiile si, la un moment dat, chiar aude sunetele, va fi si el supus acestei legi universale. Bucura-te de fiecare clipa! Fii fericita!
 
2. Renunta la fumat, alcool si alte substante nocive
Nu cred ca este nevoie sa insist prea mult pe acest subiect, pentru ca este evident ca va trebui sa reduci si chiar sa elimini complet obiceiurile nocive cum sunt fumatul, consumul de alcool sau folosirea altor substante daunatoare organismului. Daca vrei un copil sanatos il poti avea, dar esti direct responsabila pentru ceea ce va urma.
 
3. Nu renunta la miscare, aer curat si soare!
Draga mea, sarcina nu este o boala, ci un moment minunat! Chiar daca te simti un pic mai greoaie si, poate, uneori nu vrei decta sa stai in pat, inchisa in casa, sa stii ca miscarea, aerul curat si expunerea moderata la soare sunt si ele necesare! Daca erai o fire sportiva inainte de sarcina, sa stii ca poti continua ceea ce faceai, dar cu moderatie si adaptat pentru fiecare semestru de sarcina.
 
4. Alimenteaza-te sanatos!
Este important ca in aceasta perioada sa te hranesti cat mai sanatos, asa ca legumele si fructele nu trebuie sa lipseasca de pe masa ta. Mai mult, pentru buna dezvoltare a creierului copilului, consuma alimentele care contin omega 3. Orice pofta care apare acum este un semn de carenta in alimentatie, un semn ca organismul este lipsit de un anumit element nutritiv. Daca tu ai o alimentatie echilibrata, nu ar trebui sa existe pofte.
 
5. Incearca sa comunici cu copilul
Poate ca o sa iti vina mai greu sa accepti, dar sa stii ca poti incepe comunicarea cu faptura care te-a ales sa ii fii mama inca din perioada de sarcina. Comunicarea se poate realiza tactil – prin atingeri si mangaieri ale burticii, verbal – fatul simte vibratiile generate de vocea ta, mental sau telepatic – conexiunea dintre mama si fat poate fi foarte puternica inca de pe acum si la un nivel subtil.

Cum iti transmite organismul ca rinichii tai au probleme

Imagini pentru rinichi


Rinichii sunt organe vitale în corpul uman, responsabile pentru detoxifierea si curatarea sistemului, deoarece filtreaza zilnic pana la 180 l de sange. Functia lor este extrem de importanta pentru întregul corp si pentru sange.

 
Acestia elimina cantitatile excesive de deseuri si fluide din organism, sustin sanatatea oaselor, echilibreaza electrolitii, stabilizeaza tensiunea arteriala si maresc numarul de celule rosii din sange. Prin urmare, daca functia lor este într-o anumita masura amenintata, întregul organism este expus unui risc mare, asa ca trebuie sa stiti cum sa recunoasteti simptomele si, astfel, sa preveniti probleme majore, cum ar fi deteriorarea sau esecul renal:
 
Modificari ale urinei
Cele mai frecvente simptome precoce includ:
 
1. Spuma în urina
2. Urinare mai putin frecventa si urinare în cantitati mici si de culoare închisa
3. Urinare frecventa în timpul noptii
4. Usturime în timpul urinarii
5. Probleme urinare
6. Culoare deschisa, urinare frecventa si în cantitati mari.
 
Umflaturile
În cazul unei functii slabite a rinichilor, nu reusesc sa elimine excesul de lichide din organism si astfel duce la umflaturi la nivelul fetei, membrelor si articulatiilor.
 
Dificultati de respiratie
Acest semn poate fi adesea asociat cu leziuni renale. Numarul redus de celule rosii din sange, datorita toxinelor acumulate în plamani, reduce cantitatea de oxigen din organism.
 
Iritatii ale pielii
Insuficienta renala poate duce la acumularea de deseuri si, astfel, la mancarime si eruptii cutanate. Deoarece deseurile se acumuleaza în sange, pielea pare iritata, uscata si nesanatoasa. Aceste probleme nu pot fi rezolvate cu usurinta prin utilizarea de creme si lotiuni, deoarece problema radacinii este interna.
 
Gust de metal în gura
Înmultirea deseurilor din sange modifica gustul alimentelor si duce la respiratia urat mirositoare. Scadere poftei de mancare si schimbarea severa a unor alimente indica leziuni renale.
 
Lipsa concentrarii si ameteli
Insuficienta renala, precum si anemia severa, duc la un flux slab de oxigen catre creier, iar acest lucru se termina cu probleme de memorie, concentrare slaba, ameteli si senzatie de lesin.
 
Durere
Durerea simtita în zona rinichilor indica pietre la rinichi sau infectii ale tractului urinar.
 
Oboseala
Rinichii sanatosi produc un hormon cunoscut sub numele de EPO (eritropoietina), care creste numarul de celule rosii din sange, care transporta oxigenul necesar. Daca numarul de celule rosii din sange este scazut, aceasta duce la oboseala, la probleme ale creierului si muschilor. Aceste semne pot fi, de asemenea, atribuite unei anemii severe.
 
Prin urmare, trebuie sa consumati alimente sanatoase, alimente bogate în antioxidanti, precum si suplimente, pentru a sustine functia rinichilor si, astfel, sa aveti grija de starea generala a sanatatii.

Substanta naturala care face minuni pentru organism

Imagini pentru coenzima q10


Substanta naturala produsa de organism, coenzima Q10 mareste rezistenta organismului, ajuta la slabit, combate cancerul si chiar intarzie imbatranirea, sugereaza studiile specifice in domeniu. Unul dintre cele mai importante beneficii ale coenzimei Q10 este ca promite sa imbunatateasca tratamentul obisnuit pentru bolile cardiace.

 
Coenzima Q10 se gaseste in toate celulele corpului si joaca un rol esential in procesul de creare a energiei. Nu de putine ori, cercetatorii stiintifici au spus despre ea ca este o substanta miraculoasa pentru sanatate. Cosmopharm iti pune la dispozitie produsul Coenzima Q10 200 mg, pentru ca si tu sa te bucuri de cele 10 beneficii ale coenzimei Q10!
 
Substanta face parte din familia de compusi numita chinone. Initial, cand oamenii de stiinta au izolat-o, in 1957, i-au pus numele ubichinona, scrie healthline.com, deoarece au descoperit ca era omniprezenta in natura. Coenzima Q10 se gaseste in toate organismele vii, fiind concentrata in alimente precum alune, nuci, uleiuri. 
 
In prezent, promotorii acesteia o recomanda pentru ca asigura o stare de sanatate buna si poate contribui la tratamentul bolilor cardiace si altor afectiuni grave. O multime de medici sunt de parere ca aceasta substanta ar trebui sa se numeasca “vitamina Q”, datorita functiei cruciale pe care o are asupra organismului.
 
Aceasta coenzima este produsa de toate celulele organismului uman, dar poate fi obtinuta si din alimente. Cele mai importante surse de CoQ10 sunt: carnea de vita, pestele, carnea de pui, soia, uleiul de rapita, alunele, nucile si fisticul. In cazul suplimentelor absorbtia compusului pur este foarte slaba (aproximativ 10%), dar aceasta poate fi crescuta prin introducerea grasimilor in compozitia acestora.

Cum se tine corect dieta cu hrisca

Imagini pentru hrisca


Dieta cu hrisca este un regim alimentar strict, nu te gandi ca slabesti 12 kilograme fara sa renunti la dulciuri, insa merita incercata. E greu de tinut, pentru ca vreme de cateva saptamani o sa mananci hrisca fiarta, care iti taie apetitul. Daca simti ca cedezi, reaminteste-ti ca vei avea greutatea ideala. Habar n-ai cum se gateste hrisca? Nu e mare inginerie. Umple o cana cu hrisca, pune apa fierbinte peste ea si las-o pe noapte. O poti manca cu iaurt si chefir.  Nu e bine sa tii des aceasta cura, deoarece e saraca in elemente nutritive si destabilizeaza organismul.

 
Cum te mentii dupa ce urmezi dieta cu hrisca
Potrivit diet-health.net, ca sa iti mentii greutatea ideala, dupa ce ai tinut dieta cu hrisca, cateva zile nu consuma mai mult de 600 de calorii pe zi. Abia peste o saptamana, chiar doua, daca poti, dubleaza numarul de calorii ingerate si ramai la 1.200 de calorii inca vreo 10 zile.
 
Are tot mai multi adepti
Poate nu crezi, dar aceasta cura de slabire este din ce in ce mai populara. Se pare ca acest regim te ajuta sa slabesti si are efect detoxifiant. Cei care au incercat-o au pierdut intre sapte si 12 kilograme, in numai doua saptamani. Ca sa o tii, ai nevoie de hrisca, fructe, chefir, iaurturi cu putine calorii si suplimente cu multivitamine.
 
Ce reguli trebuie sa respecti
In fiecare zi mananca terci din hrisca si bea iaurt cu 1% grasimi, dar nu mai mult de un litru pe zi.
Bea apa minerala sau plata, cel putin doi litri pe zi.
Poti consuma ceai si cafea neindulcite, cu o conditie: sa nu depasesti trei litri de lichide zilnic.
Mananca fructe, dar nu mai mult de doua bucati din fiecare, de exemplu, doua mere pe zi.
Daca ti-e foarte foame inainte de culcare, bea o jumatate de iaurt diluat cu apa minerala.
Scoate din meniu bauturile alcoolice.
In timpul, dar si dupa dieta, cel putin o luna ia suplimente cu multivitamine.

Cum ne ajuta baile de fan


Baia fierbinte cu flori de fan activeaza circulatia, permite preluarea rapida a principiilor active din plante, mareste pe moment capacitatea de aparare a organismului in fata infectiilor. Este un remediu excelent contra infectiilor renale si a cistitei, reumatismului, guturaiului, gripei (in faza incipienta). Este recomandat cu precadere persoanelor cu mare sensibilitate la frig si la curentii de aer rece.

 
Recomandari
Baile fierbinti partiale, cum ar fi cea de sezut sau a membrelor, se fac intr-un lighean, numai cu infuzie racita pana la temperatura de 37-39oC, fara adaos de apa.
 
Baie cu flori. In cinci litri de apa fiarta se adauga 10-15 maini de flori de fan. Se lasa sa se infuzeze vreme de 15-20 minute, amestecand din cand in cand. Se filtreaza infuzia si se toarna fierbinte in apa de baie, potrivindu-se temperatura apei, asa incat sa se ajunga la 38-40oC. Baia dureaza 20-30 de minute, timp in care apa trebuie mentinuta mereu foarte calda, prin adaugarea de apa fierbinte sau infuzie de flori de fan fierbinte.
 
Baia cu extract complet de flori de fan
In 5 litri de apa se pun la inmuiat 7-10 maini de flori de fan, timp de 8-10 ore, la temperatura camerei (se lasa de dimineata pana seara). Se filtreaza maceratul si se pune deoparte intr-un vas. La florile de fan ramase se mai adauga 3-4 maini de flori proaspete, se pun la fiert 1-2 minute in 5 litri de apa clocotita, dupa care se lasa sa infuzeze timp de 20-30 minute. Dupa ce s-a racit acest decoct, se filtreaza si se combina cu maceratul la rece obtinut initial, dupa care se toarna in apa de baie. Acest extract contine atat principiile active obtinute prin macerare, cat si cele extrase la temperaturi inalte, fiind din acest motiv cel mai activ.
 
Cataplasma cu flori de fan
Cataplasma calda
O mana de flori de fan se oparesc cu o cana de apa clocotita, vreme de 10-15 minute. Se scot apoi florile de fan si se filtreaza. Se invelesc in tifon si se aplica cat se poate de calde pe locul afectat.
 
Cataplasma rece 
O mana de flori de fan se macina cu rasnita de cafea sau se maruntesc in piua. Se adauga peste ele apoi, apa calda (la 37-42oC) si se lasa sa stea vreme de 1-2 ore. Apoi, se invelesc in tifon si se aplica pe locul afectat.
 
Precautii si contraindicatii
 
La baia completa cu flori de fan, cresterea temperaturii se va face gradat, pornind de la temperatura de 36-37grade C. Nu vor face aceste bai fierbinti persoanele hipertensive, care sufera de ischemie cardiaca, epilepsie, tromboflebita, arterita obliteranta in forme grave, care au suferit accidente vasculare.

Cat ceai trebuie sa bem intr-o zi


Ceaiul, consumat zilnic, creste imunitatea organismului si scade riscurile de tumori pe creier si de accident vascular cerebral, potrivit Simon Gibbons, profesor de chimie la University College din Londra. Simon Gibbons spune ca, pentru a avea efecte maxime, trebuie consumate zilnic trei cani de ceai. „Trebuie sa lasi ceaiul sa se infuzeze cel putin cinci minute pentru a permite apei fierbinti sa extraga compusii din plante”, a spus el.

 
Exista mai multe tipuri de ceai – negru, verde, alb si Oolong. Toate contin antioxidanti si au multe beneficii pentru sanatate. Adaugand lapte, antioxidantii din ceai ajung mai greu in organism, din cauza proteinelor, dar daca se adauga zahar efectul nu va mai fi acelasi. Un studiu realizat timp de 15 ani in Olanda a stabilit ca un consum regulat de ceai negru fara lapte reduce riscul de accident vascular cerebral. Cercetatorii au stabilit ca antioxidantii din ceaiul negru ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau, care se depune pe artere si creste riscul de accident vascular cerebral si atac de cord. Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii a stabilit, de asemenea, ca o cantitate de cinci cani de ceai negru pe zi reduce nivelul colesterolului rau cu 11%. De asemenea, antioxidantii din ceai imbunatatesc circulatia sanguina.
 
Ceaiul verde (facut din frunze neprocesate) ajuta sistemul digestiv. Stimuleaza contractiile intestinale, ajuta si la slabit si incetineste asimilarea grasimilor rele pentru organism cu 30%. si ceaiul de menta este bun pentru digestie, iar cel de ghimbir este bun impotriva greturilor.

Terapie soc pentru dureri musculare


„Terapia soc” sau shockwave este o noua tehnologie care utilizeaza undele de soc pentru a trata durerile cronice ale sistemului musculoscheletal.

 
Tratamentul are la baza generarea de energie inalta intr-un timp foarte scurt, cu o rapiditate care depaseste viteza sunetului. „Unda de soc creeaza presiune asupra tesuturilor afectate, ceea ce duce la cresterea permeabilitatii celulare, stimuland microcirculatia si metabolismul celular, grabind astfel vindecarea, precum si dizolvarea depunerilor calcare”, a explicat dr. Mihai Rascu, medic specialist ortopedie.
 
Terapia Shockwave sau terapia extracorporala cu unde de soc a fost introdusa in Europa la inceputul anilor 1990, ca metoda alternativa, non-invaziva si nedureroasa pentru ameliorarea durerii, in detrimentul interventiilor chirurgicale. Aceasta metoda a fost descoperita din intamplare, medicii observand ca aparatul care „sparge” pietrele renale are ca efect si ameliorarea durerilor la pacientii care se prezentau cu aceasta problema. Tehnologia cu unde de soc, ale carei efecte benefice au fost dovedite in peste 80% dintre aplicatiile terapeutice indicate, amelioreaza rapid aproape orice fel de durere si reda mobilitatea, fara anestezie, fara a mai fi nevoie de alte medicamente analgezice si, foarte important, fara reactii adverse.
 
Are aplicatii multiple in ortopedie, recuperare si medicina sportiva, avand ca efecte imbunatatirea metabolismului si microcirculatiei, decalcifierea fibrelor, imbunatatirea productiei de colagen, o componenta esentiala a articulatiilor si cartilagiilor, precum si detensionarea musculaturii.
 
Tinteste si „impusca” durerea
Aparatele care folosesc aceasta tehnologie functioneaza dupa metoda „Point and Shoot”. Adica, unde de soc externe sunt trimise spre zona de disconfort indicata de pacient si de biofeedback, declansand propriile mecanisme de reparare ale organismului si determinand, astfel, procesul de vindecare.
 
„Tehnologia are in spate cercetari de durata, fiind introdusa in Europa acum trei decenii, ca derivat al litotritiei mecanice – spargerea si faramitarea pietrelor renale cu ajutorul undelor sonice. Unul dintre cele mai avansate aparate care foloseste terapia extracorporeala Shockwave (ESWT) este AR2 Dornier, care spre deosebire de alte tehnologii, produce unde de soc consistente si repetate, pentru un tratament de succes. Principalele avantaje sunt timpul scurt de ameliorare a durerii, efectele adverse minore sau inexistente si timpul redus de tratament (in jur de 20 de minute).

Indiciu al riscului crescut de boli cardiovasculare la femei


Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul dezvoltarii unor afectiuni cardiovasculare mai tarziu in viata, arata un studiu efectuat de cercetatorii britanici. La realizarea studiului au participat peste 260 de mii de femei, care au fost monitorizate pana in martie 2016.

 
Pe parcursul desfasurarii cercetarii, ele au completat chestionare privind stilul de viata, istoricul medical si mediul in care locuiesc. De asemenea, au fost suspuse unor analize de sange, urina si saliva. 51% dintre femeile care au participat la studiu proveneau din cea mai dezvoltata regiune din Marea Britanie, iar 60% dintre ele nu au fumat niciodata. Media de varsta la care acestea s-au inrolat in studiu a fost 56 de ani.
 
In urma cercetarii, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care au avut prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani au prezentat un risc cu 10% mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare, comparativ cu cele a caror menstruatie a debutat dupa 13 ani.  Un risc cu 33% mai mare de aparitie a acestor afectiuni a fost observat si la femeile care au intrat la menopauza inainte de varsta de 47 de ani.
 
De asemenea, potrivit cercetatorilor, riscul dezvoltarii bolilor de inima a fost mai mare si in cazul femeilor care au suferit avorturi. Aceeasi situatie a fost observata si la femeile care au nascut copii morti, acestea prezentand si un risc cu 44% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Femeile care au suferit o histerectomie au prezentat si ele un risc cu 12% mai mare de a avea probleme cardiovasculare si cu 20% mai mare de a suferi de boli de inima. Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista de specialitate BM

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.