Cultura capsunului

Operatiunea de plantare a capsunului este diferita in functie de sistemul de cultura: cultura libera, direct in camp sau cultura protejata, in solarii ori sera.capsuniIndiferent de sistemul de cultura, materialul saditor comporta doua operatii premergatoare lucrarii – fasonarea si mocirlirea stolonilor.
                      
Anul I – infiintarea 

 

 

Amplasarea culturii Capsunul gaseste conditii de cultura in toate zonele tarii. Fiind o cultura intensiva, capabila sa dea productii de peste 10 t/ha in primul an de la plantare, se vor alege terenuri cu fertilitate naturala cea mai ridicata, mecanizabile, prevazute cu sistem de irigare.
Cele mai corespunzatoare soluri sunt cele cu textura lutoasa, luto-nisipoase sau lutoargiloase, cu Ph 5,6-7.
Ca plante premergatoare sunt recomandate plantele prasitoare, care lasa terenul curat de buruieni, cerealele. Este contraindicat amplasarea culturii pe sole erbicidate in anul precedent cu erbicide remanente.
Nu se cultiva capsuni dupa capsuni, cartofi sau tomate.Nivelarea de intretinere Capsunul fiind o specie cu talie mica, cu sistem radicular superficial, este adesea afectat pina la compromiterea recoltei de stagnarile de apa. De aceea, inca de la amplasarea culturii se vor evita terenurile pe care stagneaza apa.
Pentru corectarea eventualelor denivelari ramase de la culturile premergatoare, se face nivelarea de intretinere, manual sau mecanic.Fertilizarea Fertilizarea se face cu 60 t/ha gunoi de grajd bine fermentat fara seminte de buruieni sau rizomi, sau 500 kg superfosfat si 600 kg/ha sare potasica. ingrasamintele se imprastie cu putin timp inainte sau in timpul araturii. Este foarte important de respectat aceasta recomandare tehnologica deoarece gunoiul de grajd neincorporat imediat pierde sub actiunea vantului si a soarelui mari cantitati de fertilizant. In mod automat ingrasamintele se incorporeaza.Dezinfectia solului Masura profilactica – se face in functie de frecventa speciilor de daunatori din sol, numai la densitati ce depasesc pragul economic de daunare.
Pentru dezinfectia solului se va folosi unul din produsele de baza de: CLORPIRIFOS, DAZOMET, ETOPROFOS, OXAMIL.
Materialul saditor (stoloni) trebuie sa provina din pepiniere autorizate, liberi de agenti fitopatogeni si daunatori, avand calitatea biologica “stoloni certificati”.Aratura Se executa la 28-30 cm, odata cu acestea incorporandu-se si ingrasamintele aplicate. Pe terenurile infestate cu buruienile problema (palamida, pir, stevie, costrei, volbura, urzica, menta, coada calului, etc.), obligatoriu se discuie si la aproximativ 3 saptamani dupa rasarirea sau pornirea in vegetatie a buruienilor (10-15cm inaltime) se erbicideaza cu ROUNDUP 4l/ha in 100-150 lapa. Dupa 7 zile se marunteste din nou solul si se poate planta.Maruntirea Trebuie facuta gradinareste, de calitatea acestei lucrari depinzand desfasurarea in bune conditii a plantarii stolonilor. Lucrarea se executa cu grapa cu discuri, freza sau manual pe suprafete mici.Plantarea stolonilor FASONAREA – indepartarea resturilor de filamente si lasarea1-2 frunzulite. De regula radacina nu se fasoneaza, decat daca depaseste 20 cm. Volumul radacinii este necesar pentru buna fixare in pamant a stolonilor si pentru pastrarea intregii substante de rezerva acumulate pe parcursul formarii stolonilor.
MOCIRLIREA stolonilor- conditioneaza in mare masura prinderea, si realizarea unei culturi fara goluri. Mocirla trebuie sa fie suficient de consistenta pentru a adera pe radacina. in timpul efectuarii lucrarii stolonii nu trebuie sa fie expusi la soare sau vant. Stolonii mocirliti se aseaza in ladite cu care se vor transporta la locul de plantare.
PLANTAREA– se face toamna – OCTOMBRIE si primavara – MARTIE – APRILIE. Adancimea optima (coletul stolonului sa fie la nivelul solului). Pozitia radacinii trebuie sa fie perfect verticala si dreapta. Plantarea manuala se executa cu plantatorul si cuprinde operatiile de : executarea gropii cu plantatorul, introducerea stolonilor in groapa si strangerea radacinilor (impanarea) cu plantatorul. Distanta de plantare se face la 80-90 cm intre randuri si 25-30cm intre plante pe rand. Se asigura o densitate de 40-50 000 plante/ha.Combaterea bolilor si daunatorilor TRATAMENTE – 3-4 tratamente la avertizare: la tratamentul1 se va folosi Zeama bordeleza 0,05%, Turda cupral 50 PU 0,4%, Alcupral 0,3% atunci cand au aparut 3-4 frunze noi; la tratamentul II si III se va folosi alternativ unul din fungicidele TOPSIN, METOBEN (0,07-0,1%), BENLATE 50 WP (0,05-0,07%), EUPAREN 50WP (0,16- 0,25%) care se pot complexa cu oricare dintre insecticidele THIONEX 35EC, THIODAN 35EC (0,2%) si acaricidul DEMITAN 200 (0,07%)
ALTE PRODUSE:Putregai, patarea alba – EUPAREN 50WP; Putregai- BRAVO; Patare alba –TOPSIN; Mana- FOLPAN 50WP; daunatori – DECIS 2,5 EC, TALSTAR 10 ECErbicidarea in anul de plantare Erbicidare cu ROUNDUP 3/4l/ha in 100- 150l apa la trei saptamani de la efectuarea araturii si discuirii acesteia, cand buruienile au rasarit si au 10cm inaltime. Daca in intervalul de 6-12 ore de la aplicarea erbicidului ploua este necesar sa se repete erbicidarea. Dupa 7-10 zile se pregateste terenul pentru plantarea stolonilor.
in aceasi zi sau cel mai tirziu la 2-3 zile dupa plantare (primavara) se erbicideaza cu un erbicid preemergent: VENZAR 80WP (3KG/HA), DUAL (2L/HA), DUAL GOLD (1,2L/HA). Aceste erbicide fac o pelicula la aproximativ 5cm adancime in sol si de aceia nu trebuie sapate 2-3 luni.
in timpul vegetatiei buruienile graminee (monocotiledonate) din rizomi care apar in vetre se va aplica pe vetrele respective unul din erbicidele: FUSILADE SUPER (1,5-3 l/ha), GALLANT SUPER PVR (0,5-1l/ha), FOCUS ULTRA (2-3 l/ha). Daca apar buruieni cu frunza lata acestea vor fi smulse manual. Cantitatea de apa folosita pentru prepararea solutiei este de 300-500 l/ha.
PANTERA 40 EC (2 l/ha)

Irigarea culturii

Capsunul este o specie cu pretentii foarte ridicate fata de apa. De acea este necesar sa se aplice 4-6 udari cu norme de 300- 400mc/ha in functie de zona si de cantitatea de precipitatii cazute in perioada respectiva.

Alte lucrari

Dirijarea stolonilor pe directia randului pentru formarea unei benzi roditoare de 30- 40cm inaltime.
Inlaturarea stolonilor daca acestia apar in numar prea mare.
Intretineri repetate prin prasile manuale si mecanice (numai toamna si primavara in cazul in care se erbicideaza inainte de aplicare erbicidelor preemergente).

Anii pe rod II, III, IV- lucrari specifice
Masuri de igiena culturala si agrotehnice

Greblarea culturii, strangerea si arderea resturilor vegetale primavara devreme inainte de pornirea in vegetatie.
Cosirea, strangerea si arderea resturilor vegetale, imediat dupa recoltare

Irigarea periodica a culturilor

Mentinerea culturilor pe rod maxim 3 ani, culturile batrane fiind cele mai predispuse atacului de boli si daunatori.

Ingrasarea faziala cu azot

Se efectueaza in doua reprize: primavara foarte devreme; imediat dupa cosirea frunzelor (iunie)
Ingrasaminte foliare si biostimulatori: ATONIK (0,15l/ha), CROPMAX (0,3l/ha), MEGAFOL (1l/ha), PLANTAFOL (1l/ha) Mulcitul cu paie recoltarea fructelor.
Apara fructele coapte de contactul cu solul si mentine umiditatea in sol. Mulcitul se face in perioada de inflorire a plantelor. Cantitatea minima necesara este de 6 tone paie la ha.

Recoltarea fructelor

Se face esalonat, fiind necesar 3-8 treceri prin aceaasi parcela. Fructele se recolteaza cu codita, evitandu- se orele cu insolatie puternica.

Renovarea culturii

Cosirea frunzelor imediat dupa incheierea recoltarii fructelor.
Ingrasarea cu 100 kg/ha de azotat de amoniu.
Irigarea culturii cu norme de 400-500 mc/ha.
Formarea benzii roditoare pentru anul urmator, prin dirijarea filamentelor si stolonilor in directia randului si eliminarea celor in plus.
Erbicidarea cu erbicide preemergente si antigraminicide.

Sortimentul de capsuni recomandati
Soiuri timpurii – PREMIAL, CORAL
Soiuri cu coacere mijlocie – GORELLA, ELSANTA, MAGIC, RED GAUNTLET, REAL.
Soiuri cu coacere tardiva – BENTON, SENGA SENGANA, IDEA
Alte soiuri – FAVETTE, CARDINAL, CAMBRIDGE, PANDORA, TALISMAN, RAZVAN, SATMAREAN, AIKO.

Insusirile unui soi valoros de capsuni

Pentru a fi competitiv un soi trebuie:
Sa fie rezistent la ger, seceta, boli, daunatori,
Sa aiba potential productiv ridicat.
Sa aiba fructe mari intens colorate,
Sa fie rezistente la manipulare si transport,
Sa fie durata recoltarii de 18-24 de zile,
Sa nu scada prea mult greutatea medie la ultimele reprize de recoltat.
Sa fie ridicat potentialul productiv, cel putin doi ani pe rod.
Recoltarea in reprize
Se prefera soiuri la care se recolteaza 70- 80% din productie in primele 3-4 reprize Obisnuit fructele unui soi de capsuni se recolteaza in 5-6 reprize.

Forma fructelor

fructele mari sunt pentru consum in stare proaspata;
fructele mijlocii sunt destinate pentru dulceturi;
soiurile cu achenele regulate si cu coaste nu prea pronuntate sunt preferate;
soiuri cu forme neregulate sunt GORELA, RED GAUNTLET.

Culoarea fructelor

soiuri cu fructele violacee la supracoacere sunt perfecte- SENGA SENGANA.

Forma achenelor

soiurile cu achene mijlocii sunt mai rezistente la transport pe distante mari.

Caliciul fructelor

soi cu caliciu mic si usor detasabil SENGA SENGANA;
soi cu caliciu prea mare depreciaza aspectul comercial REGINA;
soi cu caliciu greu detasabil TALISMAN.

Pulpa fructelor

soiuri cu pulpa colorata in intregime in rosu (valoroase) si consistenta, care se comporta foarte bine la congelare – GORELLA, SENGA, SENGANA, TALISMAN;
soi cu pulpa afanata si apoasa (defect) – LAXTON NOBRE;
soi cu pulpa slab si neuniform colorata: REGINA, PROFUSION, CREASTA DE COCOS.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.