10. Bame

bame-640x330

Cultura de bame devine pe zi ce trece o idee de afaceri tot mai interesanta pentru fermierii care nu detin suprafete mari de teren. Cei care seamana legume timpurii de exemplu, pot infiinta cu succes o cultura de bame, avand in vedere ca perioada optima de plantare incepe de la mijlocul lunii mai. Pe langa productia de pastai, valorificarea semintelor de bame se poate dovedi o activitate de extrem de profitabila, in contextul in care un kilogram de samanta de bame se vinde cu preturi indepand de la 100 lei.

9. Castravetele amar

castravete-amar-2-640x330

O alta cultura interesanta pentru agricultorii cu suprafete mici de teren este si castravetele amar. De origine asiatica si cu un aspect cel putin ciudat, castravetele amar este planta care devine pe zi ce trece tot mai intalnita in gospodariile micilor fermieri din Romania. Fructul exotic, supranumit si „insulina vegetala”, este folosit de firmele din industria farmaceutica pentru tratamentul diabetului zaharat, ceea ce face ca planta sa fie cautata in mod special la export.

8. Lavanda

lavanda-640x330

Lavanda devine pe zi ce trece o cultura tot mai apreciata de agricultorii romani, deoarece se preteaza foarte bine celor care nu dispun de suprafete mari de pamant. Un exemplu in acest sens este familia Constantin, din Ramnicu Valcea, care si-a infiintat in 2013 propria sa cultura de lavanda pe o suprafata de 8.000 de metri patrati, in comuna Budesti.

7. Nucul

nuci-581x330

O alta plantatie care se poate doveni o idee de afacere de succes pe suprafete mici este si nucul. Profitul pe care il poate avea un fermier care alege sa infiinteze o livada cu nuci din soiul Chandler de exemplu poate ajunge la circa 15.000 de euro pe hectar, in cazul unei productii de nuca de 4 tone la hectar, vanduta apoi la 6 euro pe kilogram.

 

6. Zmeura

zmeura-640x330

De asemenea, si cultura de zmeura poate reprezenta pentru micii fermieri o idei de afaceri cat se poate de profitabila. Desi este o plantatie pomicola destul de pretentioasa si in general predispusa la boli, cei care aleg totusi sa porneasca o asemenea afacere se pot bucura de profituri de peste 6.000 de euro la hectar.

5. Cartof mov

cartofi-mov-640x330

Desi sunt originari din tari precum Bolivia si Peru, cartofii mov au inceput sa fie cultivati tot mai mult si in Romania. Fermierii nostri au devenit interesati de cartoful mov, mai ales ca acesta se comercializeaza la preturi duble, uneori chiar triple, fata de cei obisnuiti.

4. Topinambur

topinambur-nap-640x330

Topinamburul, sau popular spus „napul-porcesc”, este inca o cultura care se bucura de o atentie tot mai mare din partea fermierilor cu suprafete mici. Nu e de mirare, in conditiile in care aceasta planta este in general una rezistenta la seceta, avand de asemenea o rata de profitabilitate foarte buna. La o investitie de circa 7.000 lei pentru infiintarea unui hectar, un agricultor iscusit are sanse mari sa obtina un venit de aproape 140.000 lei.

 

3. Aronia

aronia-640x330

In ultima perioada fermierii romani par sa renunte la culturile obisnuite in favoarea fructelor exotice care s-au adaptat la clima din Romania. Un exemplu in acest sens este aronia care, desi necesita o investitie consistenta la inceput, poate oferi ulterior profituri frumoase pentru agricultorii care aleg sa o cultive.

2. Catina

recoltare-catina-630x330

Anul trecut, zeci de fermieri din Romania, care au ales sa cultive catina, s-au bucurat de profituri de pana la 7.000 de euro pe hectar. Unul dintre oamenii care au facut posibil acest lucru este Simion Pasca, producator recunoscut de material saditor din localitatea Herina, judetul Bistrita. Zeci de agricultori din Romania cumpara in fiecare an de la el butasi inradacinati pentru infiintarea culturii de catina.

1. Goji

goji-627x330

Pasionat de tot ce inseamna pomi fructiferi, Paul Sipos, din comuna Cicarlau, judetul Maramures, a reusit in ultimii patru ani sa puna pe picioare o pepiniera special realizata pentru goji. In fiecare dupa-amiaza, dupa ce termina serviciul, maramureseanul ingrijeste cu migala cei peste 80 de arbusti pe care ii are pe o suprafata de 2.000 de mp…