Custile de vitei reprezinta unul din cele mai bune sisteme pentru cresterea si mentinerea sanatatii viteilor pana la intarcare. Ele au fost folosite cu succes de-a lungul anilor in toata lumea si reprezinta la ora actuala unul din cele mai populare sisteme de crestere a viteilor.
Beneficiul cel mai important adus de acest sistem de crestere este izolarea viteilor, o componenta esentiala in cresterea acestora, doarece sistemul imunitar al nou nascuti este slab dezvoltat si sunt predispusi in a contacta diverse boli infectioase.
Practica de a separa viteii unii de altii si de a-i creste in custi individuale a aratat o scadere a mortalitatii si a morbiditatii, lucru care depinde foarte mult de tipul custii pe care il foloseste fermierul , materialul din care este confectionata cat si asternutul din interiorul custii.
Acest articol isi propune o scurta analiza a diferilor factori care intervin in cresterea viteilor in custi, precum si prezentarea unui test realizat de catre compania Agriprom impreuna cu Hampel Corp. Compania producatoare a custilor Calf TEL , la ferma Joseph Gallo din Statele Unite.
Realizarea unui plan de crestere corespunzatoare a viteilor este cel mai indicat lucru pentru fermieri si aici ar trebui sa se tina cont de urmatorii factori: nutritie, sanatate, rata de crestere, eficienta muncii, capitalul investit si costurile de operare si intretinere. Fermierul ar trebui sa priveasca la toti acesti factori si sa stabileasca care este cel mai important si cu aplicabilitatea cea mai mare pentru ferma lui.
Caracteristicile necesare pentru cresterea in bune conditii a viteilor sunt reprezentate de mediul de viata creat pentru acestia , respectiv: o zona igienica de odihna, ventilatia corespunzatoare si bineinteles acces corespunzator la hrana si apa.
Ventilatia : este unul din factorii cei mai importanti. Viteii nou nascuti fiind foarte sensibili la diveris agenti agenti patogeni, este absolut important ca aerul care ventileaza cusca sa fie curat si liber de germeni. O ventilatie necorespunzatoare poate cauza probleme respiratorii , reducand aportul de hrana si conversia acesteia.
Zona de odihna: aceasta trebuie sa confortabila , igienica si sa asigure un climat propice pentru cresterea vitelului si pentru dezvoltarea sanatoasa a acestuia.Patul de odihna din interiorul custii trebuie sa fie uscat si realizat din rumegus sau paie. Studiile au artata ca un asternut de paie pe timpul verii contribuie mai mult la dezovaltarea unor populatii de muste fata de cel din rumegus. De asemenea asternutul trebuie sa aibe grosimea corespunzatoare pentru absoarberea umezelii.
Accesul la hrana si apa: este absolut necesar pentru a asigura sporul zilnic necesar. Hrana si apa ar tebui sa fie disponibile in afara custii prin prinderea galetilor pe gardul exterior sau in interiorul custii pe peretii laterali ai acesteia la un nivel coresounzator prevenind contaminarea lor cu dejectii si pentru a preveni varsarea pe asternut. Din punctul de vedere al fermierului apa si hrana ar trebui sa fie cat mai usor de administrat.
Test custi individuale CALF – TEL. Ferma Jospeph Gallo – Statele Unite
Ferma Joseph Gallo este una din cele mai mari ferme din Statele Unite. Cu peste 25.000 de animale , Mike Gallo , presedintele al Joseph Gallo Farm cauta solutii cat mai viabile pentru maximizarea profitabilitatii. La ferma Gallo viteii erau crescuti in custi din lemn. Mike Gallo declara ca: ” Cu o medie de 45 de vitei fatati zilnic, managementul aplicat in cresterea viteilor reprezinta cheia profitabilitatii noastre. Intr-un studiu fata in fata , la Ferma Gallo s-au testat custile de lemn comparativ cu cele CALF TEL din polyethilena . S-au luat la intamplare 529 de vitei si s-au pus 279 in custi din lemn si 250 in custi CALF TEL din polyethilena.
Custile Calf Tel reduc mortalitatea viteilor pana la 60%, reduce numarul angajatilor, tratamentele veterinare, ducand la economisirea a pana 90.000 dolari pe an. Prin folosirea custelor CALF TEL am observat o reducere de 45% a tratamentului asupra viteilor , in primele 2 saptamani de viata ,care sunt cele mai critice si o reducere de 45% de-a lungul intregii perioade.
Am estimat o reducere a costurilor cu pana la 3,79$, reducere obtinuta prin scaderea tratamentelor si a muncii.
Viteii crescuti in custii Calf TEl au atins varsta intarcarii cu 10 zile mai devreme.
Testul fata in fata a aratat ca viteii crescuti in cusete Calf tel au castigat in greutate mai repede cu pana la 5 lbs.