Eroina Evreilor ne învaţă cum putem salva (prin Atotputernicia Lui) propriul POPOR! Şi Iisuss a venit pentru iertarea, spălarea eliberarea, învierea, înfierea şi înălţarea fiecărui hoţ, curvar, beţiv, corupt, certăreţ, desfrânat, pornograf, tâlhar, mincinos, bârfitor, rătăcit, risipit, cocalar-invăluit de cele mai adverse vârtejuri, batjocorit de satan…

 Roada educatiei „crestine” si a  religiilor  pagane este catastrofala  :Islamul;Hinduismul;Confucianismul;Budismul
Creştinii de pretutindeni- nu vă înşelaţi că sunteţi deja mântuiţi… „Să nu-ţi închipui că numai tu vei scăpa dintre toţi iudeii, pentru că eşti în casa împăratului. Căci, dacă vei tăcea acum, ajutorul şi izbăvirea vor veni din altă parte pentru iudei, şi tu şi casa tatălui tău veţi pieri. Şi cine ştie dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împărăţie? (Estera 4/13-14) „Să învăţăm din chemarea lui Matei cum (sau cine) poate deveni ucenicul lui Isus;Estera- o carte despre providenţa lui Dumnezeu;Pilda Samariteanului milostiv etc  Omul are 2 „stapani”,dar are un singul Proprietar si doua modalitati de (ras)plata…Romani 6,14: “Nu sunteţi sub Lege, ci sub har”, de unde, împlinim cerinţele Legii din dragoste faţă de Dumnezeu şi recunoştinţa faţă de îndurarea Lui. Ca urmare, păcatul nu va mai stăpâni în vieţile voastre, căci nu mai sunteţi sub condamnarea Legii, ci sub puterea iertătoare a harului lui Christos.”Cronologie biblica; Sabatul biblic inaintea „plutonului de executie”(pregatit de Globalisti)ISPRĂVNICIA ŞI SABATUL, O CĂLĂTORIE A CREDINȚEI-Steven Kasperbauer

,,După aceea Isus a ieşit afară, şi a văzut pe un vameş, numit Levi, şezând la vamă. Şi i-a zis: „Vino după Mine!” Vameşul a lăsat totul, s-a sculat, şi a mers după El. Levi I-a făcut un ospăţ mare la el în casă; şi o mulţime de vameşi şi de alţi oaspeţi şedeau la masă cu ei. Fariseii şi cărturarii cârteau şi ziceau ucenicilor Lui: „Pentru ce mâncaţi şi beţi împreună cu vameşii şi cu păcătoşii? Isus a luat cuvântul şi le-a zis: „Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem la pocăinţă pe cei neprihăniţi ci pe cei păcătoşi.”(Lc.5:27-32)
Întâmplarea relatată în textul de mai sus, se petrece în perioada de început a lucrării Domnului Isus. La acea vreme, unul din scopurile Sale principale, a fost alegerea celor doisprezece apostoli. În timp ce propovăduia Evanghelia, vindeca bolnavi şi scotea demoni din îndrăciţi, preocuparea lui Isus era să-i identifice pe aceia care se învredniceau să-i devină urmaşi. Biblia nu ne vorbeşte despre cadrul în care au fost chemaţi toţi cei doisprezece apostoli, ci doar al câtorva dintre ei. Astfel, în Luca 5:1-10, avem chemarea lui Petru şi Andrei, Iacov şi Ioan. Acolo ni se descrie reacţia plină de smerenie şi de pocăinţă a lui Petru, în urma întâlnirii sale cu Mesia, cât şi consacrarea primilor ucenici în a merge după Mântuitorul. Pe lângă numele deja amintite, Ioan ne mai vorbeşte despre chemarea lui Filip şi Natanael, care după cercetătorii Scripturii ar fi Bartolomeu. În Luca 6: 12-16, lista celor doisprezece, este deja definitivată. În textul nostru, avem chemarea lui Levi, sau Matei vameşul, adică cel care a scris prima dintre cele patru Evanghelii. Pentru mai multă uşurinţă, în cele ce urmează, ne vom referi la acest ucenic al Domnului, pe numele de Matei. Deşi despre chemarea unora din cei doisprezece nu ştim nimic, episodul chemării lui Matei este redat de către trei din cei patru evanghelişti. Aceasta înseamnă că prin acest eveniment, Duhul Sfânt a vrut să ne comunice ceva foarte important. De fapt, importanţa chemării lui Matei, constă în faptul că Domnul Isus, a folosit această ocazie, spre a verbaliza câteva din criteriile după care El îi alege pe unii şi îi respinge pe alţii. Cu acest prilej s-au rostit memorabilele cuvinte: ,,Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem la pocăinţă pe cei neprihăniţi ci pe cei păcătoşi.”
Aşadar un studiu biblic asupra chemării lui Matei, ne va oferi răspunsuri la întrebări precum: ,,Cum cheamă Isus pe oameni? sau: Cine se învredniceşte să fie ucenicul lui Isus? Termenul subliniat este perfect biblic, deoarece a fost folosit de Însuşi Mântuitorul: ,, Cine iubeşte pe tată, ori pe mamă, mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine; şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine. Cine nu-şi ia crucea lui, şi nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine.” (Mat.10:37-38)
Aşadar : Chemarea lui Matei sau cine poate fi ucenicul lui Isus.
Să începem cu contextul: Într-una din zile, Isus era într-o casă şi propovăduia Evanghelia. Se dăduse sfoara în ţară, că un nou rabin, care promitea a fi ceva în Israel, şi-a început activitatea, prin Galileia. Liderii religioşi din acea vreme, s-au autosesizat şi au hotărât că trebuie să vadă despre ce este vorba. Astfel că o impresionantă delegaţie, formată din farisei şi învăţători ai Legii, din toate satele Galileii, Iudeii şi din Ierusalim a venit să-L asculte. Isus a considerat că a sosit momentul potrivit să-şi decline, înaintea lor, identitatea. Şi cum cu teologii se vorbeşte altfel decât cu pescarii, s-a îndreptat către un slăbănog din mulţime şi i-a zis: ,,Iertate îţi sunt păcatele!” Gândirea biblică a învăţătorilor Legii a reacţionat imediat: ,,Cine poate să ierte păcatele decât singur Dumnezeu?” (Lc.5:21) Afirmaţia aceasta este corectă, însă greşit a fost că s-au grăbit să dea verdictul: ,,Omul acesta huleşte!” Dar, oare nu-L aşteptau ei pe Mesia, care conform profeţiilor Vechiului Testament, va mântui pe poporul Său de păcatele sale? N-ar fi trebuit să facă cel puţin cât a făcut o samariteancă fără teologie, şi să se întrebe: ,,…nu cumva este acesta Cristosul?” Dar Domnul Isus, în bunătatea Sa, şi-a probat faptic afirmaţia pe care a făcut-o, oferindu-le dovada Mesianităţii Sale: ,,Isus, care le-a cunoscut gândurile, a luat cuvântul şi le-a zis: „Pentru ce cârtiţi în inimile voastre? Ce este mai lesne: a zice: „Păcatele îţi Sunt iertate” sau a zice: „Scoală-te, şi umblă?” Dar, ca să ştiţi că Fiul omului are putere pe pământ să ierte păcatele: -,Ţie îţi poruncesc” a zis El slăbănogului „scoală-te, ridică-ţi patul, şi du-te acasă” Şi numaidecât, slăbănogul s-a sculat, în faţa lor, a ridicat patul pe care zăcea şi s-a dus acasă, slăvind pe Dumnezeu.” (Lc. 5: 22-25) La această demonstraţie divină de forţă, toţi ar fi trebuit să cadă cu faţa la pământ, să-L recunoască pe Isus ca Mesia, şi să ceară să le ierte şi lor păcatele. Gândiţi-vă, de exemplu, la reacţia pe care a avut-o Petru, după ce Isus a făcut alta din minunile Sale, pe Marea Galileii: ,,Când a văzut Simon Petru lucrul acesta, s-a aruncat la genunchii lui Isus, şi I-a zis: „Doamne, pleacă de la mine, căci Sunt un om păcătos.” Fiindcă îl apucase spaima, pe el şi pe toţi cei ce erau cu el, din pricina pescuirii pe care o făcuseră. Tot aşa şi pe Iacov şi pe Ioan, fiii lui Zebedei, tovarăşii lui Simon. Atunci Isus i-a zis lui Simon: „Nu te teme; de acum încolo vei fi pescar de oameni.” Ei au scos corăbiile la mal, au lăsat totul, şi au mers după El.” (Lc. 5:8-11) Dar învăţătorii lui Israel n-au vrut să facă aşa ceva. Problema lor nu era lipsa argumentelor, deoarece nimeni în Israel nu cunoştea Scriptura mai bine ca ei, ci necredinţa sau respingerea deliberată a lui Mesia. Ei şi-au exprimat această opţiune, încă de pe vremea lui Ioan Botezătorul: ,,dar Fariseii şi învăţătorii Legii au zădărnicit planul lui Dumnezeu pentru ei, neprimind botezul lui.” (Lc.7:30)
Aşadar, suntem deja în măsură să oferim un prim răspuns la întrebarea: ,,Cine poate fi ucenicul lui Isus?”
1. Ucenic al lui Isus, poate fi doar cel ce crede în El, recunoscându-L ca Mesia, Mântuitorul său personal
Liderii religioşi ai lui Israel s-au descalificat singuri de la a fi ucenici ai lui Isus prin necredinţă, în timp ce Petru şi alţi simpli galileeni au beneficiat de acest har crezând în El. Argumentele pentru credinţă se oferă tuturor deopotrivă, însă alegerea de a crede sau nu este personală.
Dar cum rămâne cu Matei vameşul? Unde era el, în timp ce Domnul Isus, înfăptuia toate aceste lucrări minunate, în casă? De ce nu era şi el printre cei prezenţi.
Matei era la vamă. El nu se afla în casă, nu pentru că n-ar fi vrut să fie acolo, ci pentru că statutul său social, nu-i permitea accesul într-un asemenea mediu select. Vameşii erau evrei care s-au vândut romanilor, cu scopul de a stoarce de la confraţii lor, toate taxele şi impozitele impuse de către regimul de asuprire. Vameşii erau consideraţi trădători de ţară, antinaţionali, iar alături de prostituate, constituiau pătura cea mai de jos a societăţii, în Israel. Aceştia erau marginalizaţi, nepermiţându-li-se accesul în lumea bună, mai ales în prezenţa fariseilor şi învăţătorilor Legii. Chiar şi în textul nostru, aceştia au criticat aspru pe ucenici şi pe Isus, atunci când au intrat în casa lui Matei: ,, Fariseii şi cărturarii cârteau şi ziceau ucenicilor Lui: „Pentru ce mâncaţi şi beţi împreună cu vameşii şi cu păcătoşii?” (Lc.5:30)
Un evreu se vindea romanilor, spre a fi vameş, din cel puţin două motive: dorinţa de îmbogăţire rapidă sau vreo dezamăgire provocată de propriul neam. Deşi Biblia nu afirmă explicit, eu m-aş întreba, oare pe Matei ce l-a împins la vamă? Am cel puţin două argumente să afirm că motivul său n-a fost dorinţa de îmbogăţire, ci o dezamăgire provocată de propriul său neam, probabil mascarada religioasă practicată de farisei şi cărturari. Primul argument este că, atunci când Isus i-a zis doar atât: ,,Vino după Mine!”, nimic nu l-a reţinut în urmă, ci a lăsat totul instantaneu şi fără nici o greutate, a fost gata de a-L urma pe Isus. La Matei nu găsim nimic din legăturile care-l înfăşurau pe tânărul bogat, deşi nici Matei nu putea fi sărac, din moment ce avea o casă suficient de spaţioasă, încât să poată găzdui la masă, pe lângă Isus cu cei doisprezece ucenici, o mulţime de vameşi şi de alţi oaspeţi, şi să-şi permită să ofere un ospăţ atât de mare. Al doilea argument este Evanghelia pe care Matei a scris-o. Evanghelia lui Matei se adresează tocmai confraţilor săi evrei. Scopul său în această carte este să demonstreze că Isus este Mesia, cel prezis de Moise şi de proroci. Expresia: ,,Toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce vestise Domnul prin proorocul, care zice:” plus variante, se întâlneşte de peste patruzeci de ori la Matei. Tot Matei redă cele mai aspre şi dure cuvinte rostite de către Domnul Isus împotriva cărturarilor şi fariseilor. Pe lângă multe alte texte, capitolul 23 este în exclusivitate un capitol îndreptat împotriva făţărniciei acestora.
Aşadar, Matei dezamăgit şi neîmplinit, atât de religia falsă şi mincinoasă a celor din neamul său, cât şi de averile strânse la vamă, stătea şi aştepta un fel de tulburare a apelor. Auzise cu siguranţă despre Isus, şi despre lucrările Sale, dar statutul pe care-l avea în societate, nu-i permitea accesul în preajma Sa. Dar Domnul Isus, cunoscând toate aceste lucruri, cum a ieşit din casă, s-a îndreptat direct spre vamă, şi i-a zis lui Matei doar atât: ,,Vino după Mine!”
Aşadar putem să formulăm şi cel de-al doilea criteriu al alegerii la ucenicie:
2. Ucenic al lui Domnului poate fi doar cel care înţelege că nimic din lume nu poate să-l împlinească afară de Isus
Hotărârea de a-L urma pe Isus, vine doar în urma conştientizării faptului că nimic din această lume, nu este în măsură să împlinească foamea şi setea sufletească. Câtă vreme omul se consideră în regulă, Dumnezeu n-are ce-i face. De aceea Domnul Isus a răspuns criticilor fariseilor: ,,Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem la pocăinţă pe cei neprihăniţi ci pe cei păcătoşi.” (Lc.5:31-32) Faptul acesta reiese şi mai clar din cuvintele pe care Domnul Isus le rosteşte imediat după aceste întâmplări: ,,Ferice de voi, care Sunteţi săraci, pentru că Împărăţia lui Dumnezeu este a voastră! Ferice de voi, care Sunteţi flămânzi acum, pentru că voi veţi fi săturaţi! Ferice de voi care plângeţi acum, pentru că voi veţi râde! Ferice de voi, când oamenii vă vor urî, vă vor izgoni dintre ei, vă vor ocărî, şi vor lepăda numele vostru ca ceva rău, din pricina Fiului omului! Bucuraţi-vă în ziua aceea, şi săltaţi de veselie; pentru că răsplata voastră este mare în cer; căci tot aşa făceau părinţii lor cu proorocii. Dar, vai de voi, bogaţilor, pentru că voi v-aţi primit aici mângâierea! Vai de voi, care Sunteţi sătui acum! Pentru că voi veţi flămânzi! Vai de voi, care râdeţi acum, pentru că voi veţi plânge şi vă veţi tângui! Vai de voi, când toţi oamenii vă vor grăi de bine! Fiindcă tot aşa făceau părinţii lor cu proorocii mincinoşi!” (Lc.6:20-26) Când inima omului este pregătită, trei cuvinte din partea Domnului sunt mai mult decât suficiente, însă când omul se simte bine cu ceea ce-i oferă lumea, toate dovezile şi argumentele sunt de prisos.
Pentru Matei, cuvintele: ,,Vino după Mine!” au reprezentat: readucerea lui la viaţă, lumină în întuneric, o nouă speranţă, o şansă nesperată. Doar aşa putem explica promptitudinea cu care a lăsat totul, pentru a merge după Isus, şi explozia de bucurie manifestată prin ospăţul pe care l-a dat.
Dar mai este ceva aici ce trebuie neapărat subliniat :
3. Ucenic al lui Isus poate să fie doar cel care este gata să lase totul, spre a-L urma pe Isus
Să ne fie clar un lucru: De la această dată înainte, Matei n-a mai fost vameş ci ucenic al Domnului. Vama a rămas în urmă pentru totdeauna, iar Matei nu s-a mai întors niciodată la ea. Isus a fost suficient de clar când a spus: ,,Oricine pune mâna pe plug, şi se uită înapoi, nu este destoinic pentru Împărăţia lui Dumnezeu.” (Lc.9:62)
Isus a primit la Sine pe oricine, dar nimeni n-a mai rămas la fel după aceea. Fiecare a trebuit să renunţe la trecutul său şi să intre în şcoala Sa. Matei a părăsit vama, Maria Magdalena şi-a părăsit curviile, iar fariseul Pavel a părăsit neprihănirea personală. Pentru că în textul nostru am avut de a face cu farisei, să ascultăm cuvintele unuia dintre ei, care s-a pocăit: ,,…eu, care Sunt tăiat împrejur a opta zi, din neamul lui Israel, din seminţia lui Beniamin, Evreu din Evrei; în ce priveşte Legea, Fariseu; în ce priveşte râvna, prigonitor al Bisericii; cu privire la neprihănirea pe care o dă Legea, fără prihană. Dar lucrurile, care pentru mine erau câştiguri, le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos. Ba încă, şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate şi le socotesc ca un gunoi, ca să câştig pe Hristos, şi să fiu găsit în El, nu având o neprihănire a mea pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă.” (Fil. 3: 5-9)
În concluzie:
Nimic pe lumea aceasta nu se compară cu Harul de a fi ucenic al lui Cristos. Chemarea la ucenicie este valabilă pentru toţi. Isus ne-a trimis să facem ucenici din toate neamurile. Însă în această şcoală este admis doar cel care crede în El, se dezleagă de lume şi este gata să-L urmeze numai pe Isus. Cine crede că poate fi şi cu Isus şi cu păcatul, şi cu Dumnezeu şi cu lumea se înşală singur. Ucenicia cere un preţ de plătit, însă partea frumoasă este că se merită!

Pilda Samariteanului milostiv

Pilda Samariteanului milostiv, este şi rămâne una dintre cele mai fascinante istorisiri, care s-au rostit vreodată, pe acest pământ. Profunzimea semnificaţiilor, dramatismul întâmplărilor, contrastul personajelor, surpriza întorsăturilor evenimentelor, fac din această pildă o capodoperă istorică, o expresie superbă a geniului Învăţătorului desăvârşit, pe care numai Domnul Isus a putut să-L aibă.
Dar după cum orice lucru de valoare este ţinta directă a marelui falsificator, nici pilda samariteanului milostiv nu i-a scăpat din vedere. Personal, am auzit şi am citit mai multe interpretări, total nebiblice ale acestei pilde, care n-au nimic în comun cu scopul şi intenţiile pe care le-a avut Domnul Isus, atunci când a rostit-o. Dar, decât să ne întristăm sufletele, din pricina celor care răstălmăcesc Cuvântul lui Dumnezeu, mai bine să ne apropiem de Scriptură, cu o atitudine de smerenie, cu mintea deschisă şi cu rugăciunea în inimă, ca Duhul Sfânt Însuşi să ne călăuzească, spre ceea ce Domnul Isus a vrut să ne înveţe şi prin aceste cuvinte.
Totul începe cu intervenţia unui învăţător al Legii, care a pornit un schimb de cuvinte cu Domnul Isus, pe tema moştenirii vieţii veşnice: ,,Un învăţător al Legii s-a sculat să ispitească pe Isus şi I-a zis: „Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” Isus i-a zis: „Ce este scris în Lege? Cum citeşti în ea?” El a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” „Bine ai răspuns” i-a zis Isus „fă aşa, şi vei avea viaţa veşnică. ” (v25-28)
Înainte de a studia pilda propriu zis, este necesar să facem câteva remarci introductive, legat de acest schimb de cuvinte, dintre Domnul Isus şi învăţătorul Legii, care prefaţează pilda samariteanului milostiv, şi care ne oferă o bază solidă de interpretare a acesteia.
1. Remarci introductive.
Prima remarcă introductivă, este legat de preocuparea nobilă a acestui învăţător al Legii: Acest om nu cerea Domnului Isus să intervină în soluţionarea anumitor litigii pe tema averilor, avute cu fraţii lui, aşa cum au făcut-o alţii, nu cerea o reţetă a succesului în afaceri, nici măcar vindecare de o anumită boală, ci cerea să i se spună cum poate moşteni viaţa veşnică. Conform Scripturii, nu există preocupare umană mai înaltă decât aceasta, şi la acest gen de întrebări, Domnul Isus, totdeauna este dispus să răspundă. Prin urmare, trebuie să ne aşteptăm, ca în acest text, să descoperim care este tipul de persoană care va moşteni viaţa veşnică.
A doua remarcă introductivă, este legat de motivaţiile greşite ale acestui învăţător al Legii: El s-a sculat să ispitească pe Isus, iar prin cuvintele rostite căuta îndreptăţire personală. Acest om, n-a venit la Isus ca să I se închine, să-L declare Domn, nici ca să-i ceară să fie acceptat ca ucenic, ci ca să-L ispitească. Diavolul este ispititorul, şi el Îl ispiteşte pe Isus, pentru că îi este duşman şi doreşte să-L piardă. Prin faptul că s-a sculat să-L ispitească, acest om a declarat, prin atitudinea sa, că Isus îi este duşman, că nu are nevoie de El pentru a moşteni viaţa veşnică, şi că se descurcă singur pentru aceasta. Din această primă atitudine greşită, decurge a doua: şi anume îndreptăţirea. Acest învăţător al Legii, ţinea cu toată fiinţa lui la acea îndreptăţire, despre care Domnul Isus a afirmat, că nu poate duce pe nimeni în cer: ,, Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor şi a Fariseilor, cu nici un chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.” Dreptatea lui era total diferită de aceea despre care vorbeşte apostolul Pavel, în Romani 3:21-22: ,,Dar acum s-a arătat o neprihănire (Greceşte: dreptate) pe care o dă Dumnezeu, fără lege-despre ea mărturisesc Legea şi proorocii şi anume, neprihănirea dată de Dumnezeu, care vine prin credinţa în Isus Hristos, pentru toţi şi peste toţi cei ce cred în El. Nu este nici o deosebire.” Prin urmare trebuie să ne aşteptăm, că Domnul Isus îi va răspunde la întrebarea despre moştenirea vieţii veşnice, într-un aşa fel încât va demasca aceste atitudini greşite din viaţa sa, şi că îl va pune la colţ, provocându-l să renunţe la ele.
A treia remarcă introductivă, este legat de răspunsul oferit de Domnul Isus: La întrebarea învăţătorului Legii: ,,… ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?”, Domnul Isus îi răspunde prin două contra întrebări: „Ce este scris în Lege?” şi ,,Cum citeşti în ea?” Prin întrebarea: ,,Ce este scris în Lege?”, Domnul Isus confirmă faptul că între învăţătura Sa şi Vechiul Testament, nu există nici o contradicţie, ci armonie perfectă. De altfel El a rostit în predica de pe munte: ,,Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Proorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile. Aşa că, ori cine va strica una din cele mai mici din aceste porunci, şi va învăţa pe oameni aşa, va fi chemat cel mai mic în Împărăţia cerurilor; dar oricine le va păzi, şi va învăţa pe alţii să le păzească, va fi chemat mare în Împărăţia cerurilor.” (Mat.5: 17-19) Prin întrebarea: ,,Cum citeşti în ea?”, Domnul Isus atrage atenţia asupra necesităţii interpretării corecte a Legii. Toate problemele teologice apărute pe tema, Cristos şi Legea morală, apar pe fondul interpretării greşite a acesteia.
A patra remarcă introductivă, este legat de răspunsul învăţătorului Legii: ,,Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău; şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Prin aceste cuvinte, învăţătorul lui Israel, citează din ,,Şema”, adică din mărturisirea de credinţă a Israelului, bazată pe Deuteronom 6, pe care fiecare iudeu adevărat trebuia să o cunoască pe de rost, la care mai adaugă esenţa mesajului din Levitic 19:18. Domnul Isus este perfect de acord cu răspunsul rabinului, şi de fapt, într-o altă situaţie, chiar El răspunsese în felul acesta, la o întrebare care I-a fost pusă: ,,Când au auzit Fariseii că Isus a astupat gura Saducheilor, s-au strâns la un loc. Şi unul din ei, un învăţător al Legii, ca să-L ispitească, I-a pus întrebarea următoare: „Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?” Isus i-a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, şi cu tot cugetul tău.” „Aceasta este cea dintâi, şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Proorocii.” (Matei 22: 34-40) După Domnul Isus, esenţa Legii şi prorocilor, adică esenţa Vechiului Testament, se rezumă la dragoste totală de Dumnezeu şi la dragoste totală de aproapele, şi cei care ajung să iubească în felul acesta vor ajunge în cer. Chiar şi Noul testament ne învaţă acelaşi lucru: ,,Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun, şi dintr-o credinţă neprefăcută,…. Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea, care este legătura desăvârşirii,… Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, Sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor. Şi chiar dacă aş avea darul proorociei, şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa aşa încât să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu Sunt nimic. Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic.” (1Tim.1:5, Col.3:14, 1Cor.13:1-3) Problema este că acest tip de caracter nu poate fi produs prin puterile şi eforturile personale, deoarece prin natura noastră suntem răi, şi tocmai aici intervine rolul lucrării lui Cristos, care ne-a curăţit de păcat, ne-a născut din nou, şi apoi, prin unirea noastră cu El şi prin umplerea cu Duhul Sfânt, ne transformă viaţa după asemănarea Sa, ca să putem ajunge în cer. Dar interlocutorul Domnului Isus nu credea în felul acesta. El considera că poate moşteni viaţa veşnică prin puterile personale, şi căuta să se îndreptăţească.
Pilda Samariteanului milostiv este dată tocmai pentru a spulbera orice temei de îndreptăţire personală. Iată cheia interpretării corecte a acestei pilde. În situaţia de faţă, Domnul Isus foloseşte aceeaşi tactică pe care a folosit-o în cazul tânărului bogat. (Mat.19:16-22) Şi tânărul bogat a venit la Domnul Isus, ca să se îndreptăţească şi să scoată în evidenţă cu câtă minuţiozitate şi fidelitate a păzit el toate legile şi poruncile lui Dumnezeu. Ca să-i demonteze această aparentă şi falsă neprihănire personală, Domnul Isus i-a zis doar atât: ,,du-te de vinde ce ai, dă la săraci, şi vei avea o comoară în cer! Apoi vino, şi urmează-mă.”, sau cu alte cuvinte: ,,probează prin fapte afirmaţia pe care ai făcut-o, că îţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi.” În acel moment tânărul bogat şi-a văzut demascată toată răutatea şi făţărnicia lăuntrică, şi lucrul pe care ar fi trebuit să-l facă, era să se pocăiască şi să strige după ajutorul Domnului. Dar neprihănirea personală pe care o avea îi era atât de dragă, încât n-a vrut să renunţe la ea, spre a primi, prin credinţă, neprihănirea lui Cristos.
Când a stat de vorbă cu oameni sinceri, Domnul Isus a folosit alte metode de propovăduire a Evangheliei. De exemplu, lui Nicodim, Domnul Isus îi vorbeşte despre înălţarea lui Cristos pe cruce, despre faptul că prin credinţa în El se ajunge la viaţa veşnică, despre necesitatea naşterii din nou, din Duhul lui Dumnezeu, spre a putea vedea Împărăţia lui Dumnezeu, deoarece carnea nu este capabilă să facă lucrările Duhului. Cu învăţătorul Legii, din textul nostru, Domnul Isus nu poate vorbi în felul acesta, deoarece acesta nu crede că ar avea nevoie de o naştere din Duh, cu atât mai puţin de jertfa Aceluia pe care s-a sculat să-L ispitească. De aceea Domnul Isus, în înţelepciunea Sa, a rostit pilda samariteanului milostiv, spre a spulbera orice temei de încredere în neprihănirea personală.
2. Interpretarea pildei.
,,Dar el, care vroia să se îndreptăţească, i-a zis lui Isus: „Şi cine este aproapele meu?” Isus a luat din nou cuvântul şi a zis: „Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A căzut între nişte tâlhari, care l-au dezbrăcat, l-au jefuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat, şi l-au lăsat aproape mort. Din întâmplare, se cobora pe acelaşi drum un preot; şi, când a văzut pe omul acesta, a trecut înainte pe alături. Un Levit trecea şi el prin locul acela; şi când l-a văzut, a trecut înainte pe alături. Dar un Samaritean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el, şi când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. S-a apropiat de i-a legat rănile, şi a turnat peste ele untdelemn şi vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han, şi a îngrijit de el. A doua zi, când a pornit la drum, a scos doi lei, i-a dat hangiului, şi i-a zis: „Ai grijă de el, şi orice vei mai cheltui, îţi voi da înapoi la întoarcere.” Care dintr-aceşti trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari?” „Cel ce şi-a făcut milă cu el” a răspuns învăţătorul Legii. „Du-te de fă şi tu la fel” i-a zis Isus.” (Lc.10:29-37)
Gordon Fee, în cartea sa: Biblia ca literatură, afirmă că o pildă: ,,este spusă pentru a se adresa ascultătorilor şi a-i surprinde, în propriile lor acţiuni, sau pentru a-i provoca să răspundă într-un anumit fel la Isus şi lucrarea Sa” Cu ceea ce spune Fee despre pilde, în minte şi aşezându-ne în postura interlocutorului lui Isus, preocupat să se îndreptăţească, aş dori să ne întrebăm: Care este surpriza în această pildă şi care este provocarea ei? Cea mai mare surpriză a pildei este următoarea: Eu, interlocutorul lui Isus, am întrebat cine este aproapele meu, care are nevoie de întreaga mea iubire şi mărinimie, ca să mi-o revărs asupra lui, iar din răspunsul Domnului, sunt şocat să aflu, că aproapele meu, nu este cel care are nevoie de iubirea mea, ci cel care oferă întreaga lui iubire şi generozitate. Sunt şocat de-a dreptul să aflu, că aproapele despre care am cerut detalii, nu este cel căzut între tâlhari ci Samariteanul. Discuţia fiind între mine şi aproapele meu, dacă aproapele meu este Samariteanul, singurul personaj cu care îmi mai rămâne să mă identific, din cuvintele Domnului Isus, este cel căzut între tâlhari. Aşadar cel mai mare şoc pe care l-a primit învăţătorul lui Israel, preocupat de propria îndreptăţire, din pilda Domnului Isus, a fost să constate că Isus îl identifică, pe el rabin al poporului sfânt, cu cel căzut între tâlhari, care are nevoie disperată de ajutor. Dar cine este atunci Samariteanul? Din caracterul Său, rezultă că este o persoană care dă dovadă de o dragoste jertfitoare desăvârşită şi dezinteresată, care face tot ce-i stă în putinţă pentru vindecarea şi recuperarea celui căzut între tâlhari, dar care în acelaşi timp, are un statut pentru care este dispreţuit de neamul evreilor, deoarece este samaritean. Dar cine ar putea fi acest personaj totalmente bun şi în acelaşi timp dispreţuit de evrei, condamnat că este samaritean? Iată cu ce cuvinte se adresează evreii, Domnului Isus în Ioan 8:48: ,,Iudeii I-au răspuns: „Nu zicem noi bine că eşti Samaritean, şi că ai drac?” Aşadar Isus este Samariteanul din pildă. Iată ce a înţeles învăţătorul Legii din pilda Domnului Isus: eu sunt cel căzut între tâlhari, iar Cel pe care m-am sculat ca să-L ispitesc este Samariteanul milostiv, care face tot ce-i stă în putinţă să mă ridice, să mă vindece, să mă reabiliteze, respectiv să mă capaciteze să-l pot iubi pe Dumnezeu cu toată inima, sufletul, puterea, cugetul şi pe aproapele meu, fie el chiar şi samaritean, ca pe mine însumi, ca să pot moşteni viaţa veşnică. Dacă se mai adaugă şi faptul că preotul şi levitul, din pildă, au trecut pe alături, atunci lecţia primită de învăţătorul Legii a fost că Isus Cristos este Singurul care poate să-i ofere moştenirea vieţii veşnice.
Pentru a avea o imagine şi mai completă a înţelesului pildei, atunci cuvintele: ,, Du-te de fă şi tu la fel” ne învaţă că după ce am beneficiat de bunătatea Samariteanului milostiv, noi la rândul nostru trebuie să fim buni samariteni, pentru recuperarea altora care sunt în starea în care am fost şi noi.
În concluzie:
Aşadar, interpretarea alegorică a acestei pilde, formulată de Augustin, cel puţin în elementele de bază, (fără a căuta interpretări pentru: untdelemn, vin, dobitoc, han, lei, hangiu) nu mi se pare chiar neîntemeiată în contextul biblic. Cel puţin pentru învăţătorul Legii, a fost foarte evident că Isus s-a identificat cu Samariteanul milostiv, că pe el l-a identificat cu cel căzut între tâlhari, că religiozitatea lui Israel, reprezentată prin preot şi levit, nu l-au putut ajuta cu nimic, că Isus Cristos este singura speranţă, că El este singurul care poate să-i transforme viaţa, în aşa fel încât să-l facă capabil de dragoste de Dumnezeu şi de oameni şi că după ce a beneficiat de vindecarea lui Isus, are şi el datoria de a-i ajuta pe alţii.
Nu ştim care a fost reacţia învăţătorului Legii la oferta lui Isus, însă ştim care este reacţia noastră la planul lui Cristos, de a zidi în noi un caracter, bazat pe iubire de Dumnezeu şi de oameni, compatibil cu natura vieţii veşnice.

Mantuirea este plata sau rasplata ?

 

“Fiindca plata pacatului este moartea, dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica in Iisus Christos, Domnul nostru” ( Romani 6,23 )

 

     Omul are 2 „stapani”,dar are un singul Proprietar  si doua modalitati de (ras)plata

     Apostolul Pavel ne vorbeste despre doi „stapani „care cer ascultarea noastra. Primul este pacatul – un stapan necrutator si crud, care nu-si plateste “slujitorii” decat cu o singura moneda: moartea. De fapt, aceasta este tot ce are mai bun de oferit…

Al doilea Stapan este Dumnezeu – un Stapan drept, bun, indurator si iubitor, dar care nu-Si plateste supusii. Ciudat, nu ? Cum poate fi El drept si bun daca nu-Si plateste credinciosii ? Si totusi, aceasta este realitatea: Dumnezeu nu-i plateste pe copiii Sai, ci ii rasplateste. Dumnezeu le face daruri copiilor Sai.

Acest adevar este o adevarata piatra unghiulara a teologiei adevarate. Aici se afla “macazul” care impinge omenirea pe doua directii de gandire cu totul opuse: mantuirea prin fapte si merite personale si mantuirea prin credinta.

Din nefericire, majoritatea religiilor lumii, fie ca vorbim de religii pagane, fie de confesiuni crestine, au ales prima varianta. Caci este aproape de neconceput pentru un om pacatos sa nu faca si el ceva pentru propria salvare, sa nu puna si el umarul la carul mantuirii lui.

Porunca data de Dumnezeu poporului Israel din vechime, care se pregatea sa traverseze Marea Rosie, este una din cele mai greu de implinit porunci pentru omul firesc: “Nu va temeti de nimic, stati pe loc si veti vedea izbavirea pe care v-o va da Domnul in ziua aceasta… Domnul Se va lupta pentru voi, dar voi stati linistiti !” ( Exodul 14, 13.14 )

     “Cum adica, Doamne, sa nu facem si noi ceva pentru mantuirea noastra ? Sa stam cu mainile in san ? Nu se poate asa ceva !”

Si atunci, pune-te, omule, pe lucru ! Fa sacrificii, daruieste, fa cat mai multe fapte bune ( iar daca nu ai destule, au facut sfintii destule pentru tine ! ), fa pelerinaje la locurile sfinte, posteste cat mai mult, saruta moaste si icoane facatoare de minuni, ingana rugaciuni fara numar si aduna merite, cat mai multe merite cu care sa te infatisezi inaintea scaunului de judecata a lui Dumnezeu. Poate-poate, talerul balantei cu fapte bune va atarna mai greu fatza de cel al pacatelor tale..

Nu-i asa ca aceasta este mentalitatea generala a lumii pagane si, din nefericire, si a lumii crestine ? Insa daca astfel gandesc cei mai multi oameni, fie pagani, fie crestini, inseamna ca acest mod de gandire este si corect din punct de vedere  biblic ?

 

     Mantuirea: plata sau rasplata ?

Cateva texte biblice in care intalnim ideea de rasplata, nu de plata:

“Iata, Eu vin curand si rasplata Mea este cu Mine ca sa dau fiecaruia dupa faptele lui” ( Apocalipsa 22,12 )

“Si fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui ! Caci cine se apropie de El trebuie sa creada ca El este si ca rasplateste pe cei ce-L cauta” ( Evrei 11,6 )

     “Eu sunt scutul tau si rasplata ta cea foarte mare” ( Geneza 15,1 )

“Bucurati-va si veseliti-va, pentru ca rasplata voastra este mare in ceruri” ( Matei 5,12 )

“Ca unii care stiti ca veti primi de la Domnul rasplata mostenirii” ( Coloseni 3,24 )

“Sa nu va parasiti dar increderea voastra pe care o asteapta o mare rasplatire” ( Evrei 10, 35 ; vezi si Matei 6,1.4; 16,27; Luca 14,14; Apocalipsa 2,23; 11,18; 1 Corinteni 3, 8.14; Evrei 11,26; 10, 30; Deuteronom 6,35; Romani 12,19; 1 Samuel 26,23; Psalmul 18,20; 62,12; 127, 3; Ieremia 31,16 ).

In toate aceste texte, ori de cate ori este vorba de mantuire si viata vesnica, impreuna cu binecuvantarile ei, se vorbeste nu de plata, ci de rasplata. Este adevarat ca in Pilda lucratorilor viei ( Matei 20, 1-16 ) se aminteste de o tocmeala intre stapanul viei si lucratori in urma careia, la sfarsitul zilei, fiecare urma sa primeasca plata pentru munca depusa. Insa faptul ca in aceasta pilda se vorbeste despre plata nu trebuie sa ne deruteze.

Parabola este doar o ilustratie si, ca orice ilustratie, ea este incapabila sa redea toate fatzetele adevarului. Domnul Iisus nu rosteste aceasta pilda pentru a demonstra ca mantuirea este o plata meritata de lucratori, ci cu totul altul este adevarul central pe care vrea sa ni-l transmita: Dumnezeu este dispus sa primeasca in Biserica Sa pe orice om, in orice moment al vietii sale sau al istoriei acestui pamant, atata vreme cat este “ziua”, adica usa harului este inca deschisa.

Insa chiar si in cuprinsul acestei pilde cuvantul “plata” are un alt inteles decat cel pe care il dam noi in limbajul curent. Stapanul le face lucratorilor din via sa o mare favoare chemandu-i in diferite momente ale zilei si dandu-le de lucru. De fapt, “plata” depaseste cu mult munca depusa. Tocmeala a fost de un leu pentru cei care au inceput lucrul dis-de-dimineata. Insa cei care au inceput lucrul la ceasul al treilea, al saselea, al noualea si al unsprezecelea au primit tot un leu, desi au muncit mult mai putin. Si atunci, “plata” pe care au primit-o nu este in realitate tot o rasplata, un dar al unui stapan bun si indurator ?

 

     Plata si rasplata

Analizand cu atentie cei doi termeni, vom observa ca exista diferente substantiale intre semnificatiile lor. Daca plata este obligatorie, conform unui contract sau a unei intelegeri intre parti, nu la fel stau lucrurile cu rasplata. Aceasta este facultativa si oglindeste bunavointa celui care rasplateste.

Nimeni si nimic nu-l obliga pe cel ce ofera o rasplata in afara de dragoste. Exista legi care reglementeaza platile pentru obiecte sau servicii, insa nu exista si legi care sa constranga una din parti sa o rasplateasca pe cealalta.

Daca plata oglindeste ( si trebuie sa oglindeasca ! ) valoarea muncii depuse, rasplata nu depinde de aceasta. Ea poate sa fie mica, mare sau neasteptat de mare, in functie de bunavointa celui care rasplateste. Daca plata se face, de regula, imediat, rasplata poate veni mult mai tarziu, uneori cand nu te mai astepti la ea. Daca plata se face cu valori materiale obisnuite, legate de necesitatile vietii, rasplata poate sa constea si din valori spirituale, mult mai importante decat primele.

Marele adevar care strabate Biblia ca un fir rosu de la un capat la celalalt al ei este acela ca Dumnezeu nu-i plateste, ci ii rasplateste pe copiii Sai credinciosi. Este adevarat ca aceasta rasplata este conditionata de o viata de ascultare fatza de vointa lui Dumnezeu si este proportionala cu credinta si spiritul de sacrificiu al omului, insa ea nu echivaleaza nicidecum cu eforturile lui.

Dimpotriva, multe pasaje biblice vorbesc de o rasplata peste asteptari in comparatie cu faptele bune ale omului ( vezi Geneza 15,1; Psalmul 19,11; Matei 5,12 ), in timp ce altele vorbesc despre mantuire ca fiind un dar al lui Dumnezeu oferit fara plata:

“Si sunt socotiti neprihaniti fara plata, prin harul Sau, prin rascumpararea care este in Christos Iisus” ( Romani 3,24 ).

     “El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata,impreuna cu El, toate lucrurile ?” ( Romani 8, 32 ).

Asadar, mantuirea nu este o plata pentru faptele bune, pentru eforturile sau meritele omului; ea este o rasplata si, mai mult decat atat, ea este un dar al cerului. Mantuirea nu este o afacere in care dai si primesti conform unui contract si unor legi care o reglementeaza. De ce ? Pentru ca mantuirea, spre deosebire de toate contractele de afaceri, are de-a face cu inima, cu sentimentele.

Afacerea este lipsita de sentiment, caci ea urmareste doar interesele personale. Mantuirea, in schimb, priveste inima omului, iar religia pe care o promoveaza Biblia este o religie a inimii.

 

     Valuta forte

Intrebarea: “Ce sa fac ca sa fiu mantuit ?” se aude de pe multe buze omenesti, scotand la lumina un anumit spirit comercial: iti dau ca sa primesc. Insa raspunsul lui Dumnezeu la o astfel de intrebare darama orice mentalitate mercantila, materialista, cu privire la mantuire. Un prim raspuns este:

“Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau, si pe aproapele tau ca pe tine insuti” ( Luca 10, 27 ).

Daca mantuirea poate fi “cumparata” cu ceva, daca exista vreo moneda de schimb cu care omul o poate dobandi si pe care Dumnezeu sa o recunoasca, atunci aceasta moneda nu este alta decat dragostea.

Asadar, nu faptele bune, nici sacrificiile, nici pelerinajele, nici daruirile noastre nu ne recomanda inaintea lui Dumnezeu, ci dragostea din care izvorasc acestea. Nu banii pe care ii ofer unui sarac ma recomanda pentru mantuire, ci dragostea mea fata de el. Nu orele de studiu si lucrare misionara ma recomanda inaintea lui Dumnezeu, ci dragostea mea fatza de Dumnezeu si fatza de semeni.

In cunoscutul sau “imn al iubirii” din 1 Corinteni 13, apostolul Pavel combate tocmai acest spirit afacerist al omului care incerca sa cumpere mantuirea cu diferite “monede” batute la imprimeria firii pamantesti: cunoastere, daruri, talente, binefacere, sacrificii. Singura moneda, singura valuta forte recunoscuta de cer este si va fi intotdeauna doar dragostea.

Dar daca vorbim despre dragoste ca o conditie ceruta omului pentru a fi mantuit, nu putem spune ca tot o afacere este aceasta ? Omul ofera dragoste si primeste in schimb mantuire. Intr-adevar, asa am putea spune, daca omul pacatos ar putea iubi prin propriile sale puteri. Acelasi apostol Pavel ne asigura ca nici macar dragostea pe care o cere Dumnezeu de la noi ca o conditie a mantuirii nu ne apartine, caci “dragostea lui Dumnezeu a fost turnata in inimile noastre prin Duhul Sfant, care ne-a fost dat” ( Romani 5, 5 ).

Iar apostolul Iacov ne asigura ca “orice ni se da bun si orice dar desavarsit este de sus, pogorandu-se de la Tatal luminilor, in care nu este nici schimbare, nici umbra de mutare” ( Iacov 1,17 ).

Dragostea este, intr-adevar, o moneda acceptata de cer, dar ea nu izvoraste din inima inselatoare a omului. Si ea este un dar al lui Dumnezeu.

Un alt raspuns la intrebarea: “Ce sa fac ca sa fiu mantuit?” este cel pe care Mantuitorul l-a dat tanarului fariseu bogat: “Daca vrei sa intri in viata, pazeste poruncile “ ( Matei 19, 16-21 ). “Iata”, vor spune legalistii, “ca mantuirea se poate merita, se poate dobandi prin faptele Legii.” Insa cine poate pazi toate poruncile lui Dumnezeu prin propriile puteri ? Si chiar daca le-ar putea pazi pana la sfarsitul vietii fara nicio bresa, ce s-ar intampla cu pacatele trecutului, caci “plata pacatului este moartea” ( Romani 6,23 ) ?

Asemenea fariseilor din timpul Domnului Christos, unii se pot maguli cu gandul ca ei pazesc Legea in litera ei. Insa Legea are si un spirit; ea are niste adancimi la care omul nu poate ajunge prin propriile puteri. Este nevoie de iluminarea Duhului Sfant pentru ca omul pacatos sa discearna binele de rau pana in cele mai fine detalii ale spiritului Legii.

Si atunci ne intrebam: Ce valoare are “moneda” ascultarii de Lege fara iluminarea Duhului Sfant si fara puterea pe care a aduce El in viata unui om de a asculta de cerintele divine ? Sau, cu alte cuvinte, o viata sfintita de Duhul lui Dumnezeu nu este si ea tot un dar al lui Dumnezeu pentru omul pacatos ?

Un alt raspuns primit de oamenii care se intreaba: “Ce sa fac ca sa fiu mantuit ?” este cel primit de temnicerul din Filipi de la apostolii Pavel si Sila: “Crede in Domnul Iisus si vei fi mantuit tu si casa ta”( Fapte 16, 30.31 ). Iata o alta “valuta forte” cu care se pare ca se poate cumpara  manuirea: credinta.

Dar este credinta un merit personal al omului ? Pavel demonteaza in doar cateva cuvinte gresita mentalitate potrivit careia credinta omului ar reprezenta un merit personal: “Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu.” ( Efeseni 2,8 )

La ce se refera Pavel cand spune: “aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu” ?  Se refera el la har ? Sau se refera la credinta ? Nu, ci la faptul de a fi mantuit. “Aceasta”, adica actul mantuirii, vine de la Dumnezeu prin har si numai prin har.

Cat despre credinta, acelasi apostol le scrie credinciosilor din Roma: “Credinta vine in urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvantul lui Christos” ( Romani 10,17 ). Deci nici macar a crede nu sta in puterea omului, caci si credinta, asemenea dragostei si sfintirii, este un dar al lui Dumnezeu. E adevarat ca aceste daruri pot fi acceptate sau respinse de om, pot fi cultivate sau neglijate, dar ele tot daruri raman, iar omul nu are niciun merit in aceasta privinta.

Si, in sfarsit, un ultim raspuns la intrebarea: “Ce sa fac ca sa fiu mantuit ?” il gasim in cuvintele lui Pavel din Epistola catre romani: “Daca marturisesti cu gura ta pe Iisus ca domn si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mantuit. Caci prin credinta din inima se capata neprihanirea si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire” ( Romani 10, 9.10 ).

Asadar, marturisirea credintei launtrice, implicand lucrarea misionara, este o “valuta” acceptata de cer ? Desigur ! Insa si in acest caz problema care se ridica este aceea ca nu sta in puterea omului sa faca aceasta lucrare. David era constient ca prin propria  sa putere nu putea sa-L marturiseasca pe Dumnezeu, de aceea se ruga: “Doamne, deschide-mi buzele si gura mea va vesti lauda Ta” ( Psalmul 51, 15 ).

Ce s-ar intampla cu toata slujirea noastra, cu toate eforturile noastre misionare pentru raspandirea Evangheliei daca Dumnezeu nu ne-ar deschide buzele inclestate de pacat si nu ne-ar pune in gura cuvintele adevarului Sau ? Rusinea si frica de oameni ne-ar opri sa vorbim despre Dumnezeu. De aceea, daca se face lucrare misionara in aceasta lume, aceasta se face doar prin locuirea lui Christos in inima si doar prin puterea Duhului Sau cel Sfant.

Si asa, am putea adauga alte si alte “monede” cu care omul ar putea incerca sa cumpere mantuirea. Insa la o cercetare mai atenta, niciuna din ele nu-i apartine omului. Toate i-au fost puse in maini de Dumnezeu, asemenea talantilor din pilda, iar omul are doar datoria de a-i pune la lucru.

Mantuirea nu se poate cumpara decat cu “valuta” pe care tot Dumnezeu ne-o aseaza in mana. In rest, toate faptele noastre bune, toate eforturile, sacrificiile si meritele pe care le-am putea aduna in viata nu sunt decat valuta falsa ce nu are acoperire in aurul cerului.

Sa nu uitam experienta profetului Iona. Aflat pe fundul marii, in pantecele pestelui, Iona a fost eliberat ( mantuit ) de Dumnezeu. Stiti cand ? Doar atunci cand Iona a recunoscut: “Mantuirea vine de la Dumnezeu” ( Iona 2,9 up. ). Atunci si doar atunci “Domnul a vorbit pestelui si pestele a varsat pe Iona pe pamant” ( Iona 2, 10 ).

Pana inspirata descrie acest miracol al mantuirii in cuvinte emotionante: “Cei rascumparati inalta o cantare de lauda care rasuna prin boltile cerului: “Mantuirea este a Dumnezeului nostru care sade pe scaunul de domnie si a Mielului ! “ Ingerii si serafimii se unesc cu glasurile lor in adorare. Cand cei mantuiti privesc puterea si rautatea Satanei, ei vad ca niciodata mai inainte ca nicio alta putere nu i-a putut face biruitori decat aceea a lui Christos. In toata multimea aceea stralucita nu este nimeni care sa-si atribuie siesi mantuirea, ca si cand ar fi biruit prin propria lui putere sau bunatate. Nu se spune nimic de ceea ce au facut sau suferit, ci refrenul fiecarei cantari este: “Mantuirea este a Dumnezeului nostru si a Mielului ( 1 )

 

Romani 6,14: “Nu sunteţi sub Lege, ci sub har”, de unde, împlinim cerinţele Legii din dragoste faţă de Dumnezeu şi recunoştinţa faţă de îndurarea Lui. Ca urmare, păcatul nu va mai stăpâni în vieţile voastre, căci nu mai sunteţi sub condamnarea Legii, ci sub puterea iertătoare a harului lui Christos.”

 

“Caci pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har”

     Acest text face parte dintre pasajele biblice des folosite de unii crestini pentru a dovedi ca in timpurile Noului Testament Legea lui Dumnezeu nu mai este valabila. Conform acestei conceptii, odata cu jertfa Domnului  Christos, Legea morala ( Decalogul ) a fost inlocuita cu asa-numita “Lege a iubirii”, din care deriva principiile morale crestine.

Nu este locul si timpul sa discutam pe larg despre implicatiile majore pe care le are ideea schimbarii standardelor morale de-a lungul istoriei. Ideea schimbarii acestor standarde arunca o umbra serioasa asupra caracterului lui Dumnezeu, care ar aparea ca un Dumnezeu schimbator, arbitrar si nedrept.

O astfel de imagine a caracterului lui Dumnezeu este straina de revelatia biblica, care ne prezinta, dimpotriva, un Dumnezeu neschimbator si drept:

“Eu sunt Domnul, Eu nu ma schimb…” ( Maleahi 3,6 )

“…Tatal luminilor, in care nu este nici schimbare, nici umbra de mutare” ( Iacov 1,17 )

“Iisus Christos este Acelasi: ieri, azi si in veci” ( Evrei 13,8 )

“Dreptatea Ta este o dreptate vesnica si Legea Ta este adevarul” ( Psalmul 119,142 )

“Dreptatea si judecata sunt temelia scaunului Tau de domnie; bunatatea si credinciosia sunt inaintea Fetzei Tale” ( Psalmul 89,14 )

Contextul in care se afla afirmatia lui Pavel nu ne ofera niciun indiciu ca apostolul s-ar referi la Legea morala ( Decalogul ). Daca citim cu atentie intregul capitol 6 al Epistolei catre Romani, vom observa ca Pavel face o antiteza intre stapanirea pacatului si puterea harului lui Christos in viata omului. Afirmatia: “Nu mai sunteti sub Lege, ci sub har” inseamna simplu: “Nu mai sunteti sub condamnarea Legii, ci sub puterea eliberatoare a harului lui Christos

Acest har este singurul care il poate elibera pe om de puterea si stapanirea pacatului, dar si de condamnarea pe care o aduce Legea lui Dumnezeu asupra pacatosului. Daca interpretam expresia sub Lege” ca insemnand “sub oranduirea Legii mozaice”, am ajunge la aberatii:

1) O prima consecinta a acestei interpretari este aceea de a considera ca timp de patru milenii, de la Creatiune si pana la jertfa de pe Golgota, nu a existat har pentru oameni, ei fiind “sub Lege”. Or faptul acesta ar fi absurd si total nebiblic. Credinciosii Vechiului Testament au beneficiat in aceeasi masura de harul lui Dumnezeu ca si crestinii Noului Testament. Chiar daca cuvantul “har” nu este folosit in diverse situatii descrise in Vechiul Testament, el a fost prezent in mod evident.

Despre Noe, Biblia ne spune ca “a capatat mila inaintea Domnului” ( Geneza 6,8 ). Aceasta nu inseamna har ?  Dupa pacatuirea lui David cu Batseba, imparatul lui Israel ar fi meritat nimicirea. Cu toate acestea, solia trimisa de Dumnezeu prin profetul Natan a fost: “Domnul iti iarta pacatul, nu vei muri” ( 2 Samuel 12,13 ). Aceasta nu inseamna har ? Iar ingerul care a vizitat-o  pe Maria, mama lui Iisus, inainte ca ea sa ramana insarcinata de la Duhul Sfant, a salutat-o: “Plecaciune, tie, careia ti s-a facut mare har” ( Luca 1,28 ).

Intreaga istorie a Vechiului Testament, de la caderea primilor nostri parinti si pana la cruce, este plina de harul lui Dumnezeu. Daca nu ar fi existat harul, omenirea ar fi fost nimicita inca din primele clipe, odata cu caderea lui Adam.

Daca credinciosii timpurilor vechi-testamentale se aflau sub autoritatea unei legi morale si vesnice, aceasta nu inseamna ca ei nu se aflau si sub harul lui Dumnezeu, care i-a eliberat si pe ei, ca si pe noi, de condamnarea Legii, atunci cand ea era calcata.

2) A doua consecinta a interpretarii gresite a acestui text este urmatoarea: Daca pacatul nu mai stapaneste asupra celor ce se afla “sub har”, inseamna ca el stapaneste asupra celor ce se afla “sub Lege”, adica asupra credinciosilor din timpurile Vechiului Testament. Intrebarea care se ridica este urmatoarea: Daca credinciosii Vechiului Testament , aflati “sub Lege”, se aflau sub stapanirea pacatului, de ce erau considerati de Dumnezeu neprihaniti ?

Despre patriarhul Iov, Biblia spune, citand chiar cuvintele lui Dumnezeu: “Este un om fara prihana si curat la suflet, care se teme de Dumnezeu si se abate de la rau” ( Iov 1, 1.8; 2,3 ). Cum ar fi putut Iov sa fie neprihanit si curat la suflet daca el se afla “sub Lege,” deci sub stapanirea pacatului, conform interpretarii eronate a textului din Romani 6,14 ?

Aceeasi nedumerire ar aparea si in cazul lui  Avraam, pe care Dumnezeu il numeste “prietenul Meu” ( Isaia 41,8 ), sau in cazul lui Noe, despre care raportul Scripturii ne spune ca “era un om neprihanit si fara pata intre cei din vremea lui” ( Geneza 6,9 ). La fel ni se spune despre Enoh, ca “a umblat cu Dumnezeu, apoi nu s-a mai vazut pentru ca l-a luat Dumnezeu” ( Geneza 5,24 ). Si exemplele pot continua. Cum ar fi putut toti acesti oameni sa-I fie placuti lui Dumnezeu, daca ei, aflandu-se “sub Lege”, ar fi fost stapaniti de puterea pacatului ?

3) Absurditatea interpretarii textului din Romani 6,14 in sensul aratat mai sus este evidenta. Sa ne gandim acum la notiunea de pacat care apare in textul lui Pavel. Apostolul afirma ca “pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har”. Daca Legea lui Dumnezeu nu ar mai fi o norma morala in timpurile Noului Testament, nu ar trebui sa dispara si notiunea de “pacat” ?

Totusi,  Biblia vorbeste mult despre pacat si pe paginile Noului Testament, definindu-l ca fiind “faradelege”: “Oricine face pacat , face si faradelege; si pacatul este faradelege” ( 1 Ioan 3,4 ). Daca crestinii nu se mai afla sub autoritatea si administrarea Legii, de unde apare atunci notiunea de pacat ?

In concluzie, apostolul Pavel nu vorbeste in acest text despre Legea lui Dumnezeu, de autoritatea carei crestinii sunt eliberati prin jertfa lui Christos, ci de cu totul altceva. De altfel, in alte pasaje din Epistola catre Romani, acelasi apostol demonstreaza ca crestinii se afla, intr-un anumit sens, “sub Lege”. Daca nu ar fi asa, el nu ar fi scris: “

     “Legea, negresit, este sfanta, si porunca este sfanta, dreapta si buna” ( Romani 7,12 ).

“Deci prin credinta desfiintam noi Legea ? Nicidecum. Dimpotriva, noi intarim Legea”   ( Romani 3,31 )

Asadar, Romani 6,14 ne transmite un mesaj incurajator si clar: “Daca credeti in Christos si jertfa Sa, voi nu mai sunteti sub condamnarea Legii, caci ati fost iertati prin harul lui Dumnezeu. Voi veti implini cerintele Legii din dragoste fatza de Dumnezeu si recunostinta fatza de indurarea Lui. Ca urmare, pacatul nu va mai stapani in vietile voastre, caci nu mai sunteti sub condamnarea Legii, ci sub puterea iertatoare a harului lui Christos.”

Cronologie biblica

 

 

 

     Informatiile prezentate in continuare au un caracter orientativ, fara a avea pretentia de a fi exacte in totalitate. Acestea sunt rodul unor studii strict personale, putand fi imbunatatite pe masura ce vor apare noi informatii. De aceea, nu sunt excluse eventuale erori, iar cititorii sunt rugati sa le considere aproximative si orientative.

 

De la Creatie pana la Potop

     – Anul 0 ~ Anul 4000 i.Chr, – Geneza cap. 1 si 2: Creatia. Adam si Eva.

– Anul 130 ~ Anul 3870 i.Chr. – Geneza 5,3: Se naste Set, dupa moartea lui Abel.

– Anul 235 ~ Anul 3765 i.Chr. – Geneza 5,6: Se naste Enos, nepotul lui Adam.

– Anul 325 ~ Anul 3675 i.Chr. – Geneza 5,9: Se naste Cainan, stranepotul lui Adam.

– Anul 395 ~ Anul 3605 i.Chr. – Geneza 5,12: Se naste Mahalaleel.

– Anul 460 ~ Anul 3540 i.Chr. – Geneza 5,15: Se naste Iared.

– Anul 622 ~ Anul 3378 i.Chr. – Geneza 5,18: Se naste Enoh, contemporam cu Lameh, primul poligam din familia lui Cain.

– Anul 687 ~ Anul 3313 i.Chr. – Geneza 5,21: Se naste Metusalah, cel mai longeviv om, bunicul lui Noe.

– Anul 874 ~ Anul 3126 i.Chr. – Geneza 5,25: Se naste Lameh, tatal lui Noe. Dupa nasterea lui, Adam a mai trait 56 de ani.

– Anul 930 ~ Anul 3070 i.Chr. – Geneza 5,4.5: Moare Adam.

– Anul 987 ~ Anul 3013 i.Chr. – Geneza 5,18-24: Enoh este luat la cer.

– Anul 1042 ~ Anul 2958 i.Chr. – Geneza 5, 7.8: Moare Set, cu 14 ani inainte de nasterea lui Noe.

– Anul 1056 ~ Anul 2944 i.Chr. – Geneza 5,28.29: Se naste Noe.

– Anul 1140 ~ Anul 2860 i.Chr. – Geneza 5,10.11: Moare Enos. Noe avea 84 de ani.

– Anul 1235 ~ Anul 2765 i.Chr. – Geneza 5,13.14: Moare Cainan, stranepotul lui Adam.

– Anul 1290 ~ Anul 2710 i.Chr. – Geneza 5,16.17: Moare Mahalaleel.

– Anul 1422 ~ Anul 2578 i.Chr. – Geneza 5, 19.20: Moare Iared.

– Anul 1558 ~ Anul 2442 i.Chr. – Geneza 5,32; 10,21: Se naste Sem, intaiul nascut al lui Noe, pe cand acesta avea 500 de ani.

– Anul 1651 ~ Anul 2349 i.Chr. – Geneza 5, 30.31: Moare Lameh, tatal lui Noe, cu patru ani inainte de Potop.

– Anul 1656 ~ Anul 2344 i.Chr. – Geneza 5, 26.27; 7, 6-11: Moare Metusalah, in anul Potopului. Potopul biblic.

 

 

De la Potop pana la Avraam

     – Anul 1658 ~ Anul 2342 i.Chr. – Geneza 11,10: Se naste Arpacsad, fiul lui Sem, la doi ani dupa Potop.

– Anul 1693 ~ Anul 2307 i.Chr. – Geneza 11,12: Se naste Selah.

– Anul 1723 ~ Anul 2277 i.Chr. – Geneza 11,14: Se naste Eber.

– Anul 1757 ~ Anul 2243 i.Chr. – Geneza 11,16: Se naste Peleg.

– Anul 1787 ~ Anul 2213 i.chr. – Geneza 11,18: Se naste Reu.

– Anul 1819 ~ Anul 2181 i.Chr. – Geneza 11,20: Se naste Serug, strabunicul lui Avraam.

– Anul 1849 ~ Anul 2151 i.Chr. – Geneza 11,22: Se naste Nahor, bunicul lui Avraam.

– Anul 1878 ~ Anul 2122 i.Chr. – Geneza 11,24: Se naste Terah, tatal lui Avraam.

– Anul 1948 ~ Anul 2052 i.Chr. – Geneza 11,26: Se naste Nahor. Conform Fapte 7,3, Avraam se va naste 60 de ani mai tarziu.

– Anul 1996 ~ Anul 2004 i.Chr. – Geneza 11,19: Moare Peleg.

– Anul 1997 ~ Anul 2003 i.Chr. – Geneza 11,25: Moare Nahor, bunicul lui Avraam.

– Anul 2008 ~ Anul 1992 i.Chr. – Geneza 11,26; 12,4; Fapte 7,3: Se naste Avraam.

 

 

De la Avraam pana la fuga lui Iacov in Mesopotamia

     – Anul 2026 ~ Anul 1974 i.Chr. – Geneza 11,21: Moare Reu.

– Anul 2049 ~ Anul 1951 i.Chr. – Geneza 11,23: Moare Serug, strabunicul lui Avraam.

– Anul 2083 ~ Anul 1917 i.Chr. – Geneza 11,32: Moare Terah, tatal lui Avraam. Iesirea lui Avraam din Haran la varsta de 75 de ani.

– Anul 2093 ~ Anul 1907 i.Chr. – Geneza 16,3.16: Se naste Ismael, la 10 ani de la iesirea lui Avraam din Haran.

– Anul 2096 ~ Anul 1904 i.Chr. – Geneza 11,13: Moare Arpacsad, fiul lui Sem.

– Anul 2107 ~ Anul 1893 i. Chr. – Geneza 18,1-33: Distrugerea Sodomei si Gomorei.

– Anul 2108 ~ Anul 1892 i.Chr. – Geneza 21,5: Se naste Isaac. Avraam avea 100 de ani.

– Anul 2126 ~ Anul 1874 i.Chr. – Geneza 11,15: Moare Selah, nepotul lui Sem.

– Anul 2145 ~ Anul 1855 i.Chr. – Geneza 23,1: Moare Sara, cand Avraam avea 137 de ani, iar Isaac 37 de ani.

– Anul 2148 ~ Anul 1852 i.Chr. – Geneza 25,20: Casatoria lui Isaac cu Rebeca.

– Anul 2158 ~ Anul 1842 i.Chr. – Geneza 11,11: Moare Sem, martor al Potopului, la zece ani dupa casatoria lui Isaac.

– Anul 2168 ~ Anul 1832 i.Chr. – Geneza 25,26: Se nasc Esau si Iacov, la douazeci de ani de la casatoria lui Isaac cu Rebeca.

– Anul 2183 ~ Anul 1817 i.Chr. – Geneza 25,7: Moare Avraam, in varsta de 175 de ani, cand Esau si Iacov aveau 15 ani.

– Anul 2187 ~ Anul 1813 i.Chr. – Geneza 11,17: Moare Eber, stranepotul lui Sem.

– Anul 2208 ~ Anul 1792 i.Chr. – Geneza 26,34: Casatoria lui Esau, la 40 de ani.

– Anul 2230 ~ Anul 1770 i.Chr. – Geneza 25,17: Moare Ismael, fiul lui Avraam.

– Anul 2245 ~ Anul 1755 i.Chr. – Geneza 37,3; 30,25; 41,46; 45,6.11; 31,38.41; 29, 31-35; 30, 1-24: Fuga lui Iacov in Mesopotamia, la Laban, la varsta de 77 de ani.

 

 

De la fuga lui Iacov in Mesopotamia pana la Exod

     – Anul 2252 ~ Anul 1748 i.Chr. – Geneza 29, 18-30: Casatoria lui Iacov cu Lea si Rahela.

– Anul 2253 ~ Anul 1747 i.Chr. – Geneza 29,32: Se naste Ruben.

– Anul 2254 ~ Anul 1746 i.Chr. – Geneza 29,33: Se naste Simeon.

– Anul 2255 ~ Anul 1745 i.Chr. – Geneza 29,34: Se naste Levi.

– Anul 2256 ~ Anul 1744 i.Chr. – Geneza 29,35: Se naste Iuda.

– Anul 2258 ~ Anul 1742 i.Chr. – Geneza 30,20: Se naste Zabulon.

– Anul 2259 ~ Anul 1741 i.Chr. – Geneza 30, 22-24; 47,9; 37,2.3; 30,25; 41,46; 45, 6-11: Se naste Iosif din Rahela in al 14-lea an al locuirii lui Iacov in Mesopotamia.

– Anul 2265 ~ Anul 1735 i.Chr. – Geneza 31,41: Iacov pleaca de la Laban, la varsta de 97 de ani.

– Anul 2276 ~ 1724 i.Chr. – Geneza 37,2: Iosif este vandut de fratii sai la varsta de 17 ani.

– Anul 2288 ~ Anul 1712 i.Chr. – Geneza 35,28: Moare Isaac la varsta de 180 de ani, in timp ce Iosif se afla inchis in Egipt.

– Anul 2289 ~ Anul 1711 i.Chr. – Geneza 41,46: Inaltarea lui Iosif la varsta de 30 de ani. Inceputul celor sapte ani de belsug in Egipt.

– Anul 2296 ~ Anul 1704 i.Chr. – Geneza 41,54: Prima calatorie a fratilor lui Iosif in Egipt.

– Anul 2298 ~ Anul 1702 i.Chr. – Geneza 43; 45, 6.11; 47,9: A doua calatorie a fratilor lui Iosif in Egipt. Stabilirea familiei lui Iacov in tinutul Gosen, pe cand Iacov avea 130 de ani.

– Anul 2315 ~ Anul 1685 i.Chr. – Geneza 47,28: Iacov moare in Egipt la varsta de 147 de ani.

– Anul 2369 ~ Anul 1631 i.Chr. – Geneza 50, 22.26: Moare Iosif la varsta de 110 ani.

– Anul 2392 ~ Anul 1608 i.Chr. – Exodul 6,16: Moare Levi in Egipt.

– Anul 2433 ~ Anul 1567 i.Chr. – Exodul 12,40; Fapte 7,23.30: Se naste Moise.

– Anul 2473 ~ Anul 1527 i.Chr. – Fapte 7,23: Moise ucide un egiptean si fuge in Madian.

– Anul 2513 ~ Anul 1487 i.Chr. – Fapte 7,30: Exodul, la 430 de ani dupa iesirea lui Avraam din Haran si la 215 ani dupa coborarea familiei lui Iacov in Egipt.

 

 

De la Exod pana la domnia lui David

     – Anul 2513 ~ Anul 1487 i.Chr. – Exodul 16,1; 19,1: Incepe sa cada mana in pustia Sin. Darea Legii pe Sinai.

– Anul 2514 ~ Anul 1486 i.Chr. – Exodul 40,2,17; Numeri 1,1.18; 10,11: Ridicarea si inaugurarea Sanctuarului la un an dupa Exod. Numaratoarea poporului si plecarea de la Sinai.

– Anul 2553 ~ Anul 1447 i.Chr. – Numeri 33,38; Dauteronomul 1,3; 31,2; 34,7: Moartea lui Aron. Moise vorbeste poporului inainte de a trece Iordaul. Moartea lui Moise.

– Anul 2559 ~ Anul 1441 i.Chr. – Iosua 14,7.10: Impartirea Canaanului.

– Anul 2909 ~ Anul 1091 i.Chr. – Fapte 13, 21: Incepe domnia lui Saul.

– Anul 2919 ~ Anul 1081 i.Chr. – 2 Samuel 5,4: Se naste David.

– Anul 2949 ~ Anul 1051 i.Chr. – Fapte 13,21: Incepe domnia lui David.

 

 

De la David pana la robia babiloniana

     – Anul 2989 ~ Anul 1011 i.Chr. – 1 Cronici 29,27: Incepe domnia lui Solomon.

– Anul 2993 ~ Anul 1007 i.Chr. – 1 Regi 6,1: Incepe construirea Templului in al patrulea an al domniei lui Solomon si 480-lea an de la Exod.

– Anul 3000 ~ Anul 1000 i.Chr. – 1 Regi 6,38: Se incheie construirea Templului.

– Anul 3029 ~ Anul 971 i.Chr. – 1 Regi 11,42.43; 14,20.21: Moartea lui Solomon. Roboam. Dezbinarea regatului.

– Anul 3046 ~ Anul 954 i.Chr. – 1 Regi 14,21; 15,1.2: Incepe domnia lui Abiam, imparatul lui Iuda.

– Anul 3048 ~ Anul 952 i.Chr. – 1 Regi 15,2.9: Incepe domnia lui Asa, imparatul lui Iuda.

– Anul 3049 ~ Anul 951 i.Chr. – 1 Regi 15,25: Incepe domnia lui Nadab, imparatul lui Israel.

– Anul 3050 ~ Anul 950 i.Chr. – 1 Regi 15,28.33. Incepe domnia lui Baesa, imparatul lui Israel.

– Anul 3073 ~ Anul 927 i.Chr. – 1 Regi 16,8: Incepe domnia lui Ela, imparatul lui Israel.

– Anul 3074 ~ Anul 926 i.Chr. – 1 Regi 16,10.15: Ela este ucis de Zimri care domneste sapte zile peste Israel. Anarhie. Lupta dintre Tibni si Omri.

– Anul 3078 ~ Anul 922 i.Chr. – 1 Regi 16,23: Incepe domnia lui Omri, imparatuil lui Israel.

– Anul 3083 ~ Anul 917 i.Chr. – 1 Regi 16,23.24: Zidirea Samariei.

– Anul 3085 ~ Anul 915 i.Chr. – 1 Regi 16,34: Zidirea din nou a Ierihonului.

– Anul 3088 ~ Anul 912 i.Chr. – 1 Regi 22,41: Incepe domnia lui Iosafat, imparatul lui Iuda.

– Anul 3104 ~ Anul 896 i.Chr. – 1 Regi 22,51: Incepe domnia lui Ahazia, imparatul lui Israel.

– Anul 3105 ~ Anul 895 i.Chr. – 2 Regi 3,1: Incepe domnia lui Ioram, imparatul lui Israel.

– Anul 3109 ~ Anul 891 i.Chr. – 2 Regi 8,16: Incepe domnia lui Ioram, imparatul lui Iuda.

– Anul 3116 ~ Anul 884 i.Chr. – 2 Regi 8,25: Incepe domnia lui Ahazia, imparatul lui Iuda. In acelasi an, Ahazia si Ioram, imparatul lui Israel sunt ucisi de Iehu. Incepe domnia lui Iehu, imparatul lui Israel. In Iuda incepe domnia Ataliei.

– Anul 3122 ~ Anul 878 i.Chr. – 2 Regi 11,4-12,1: Incepe domnia lui Ioas, imparatul lui Iuda.

– Anul 3144 ~ Anul 856 i.Chr. – 2 Regi 13,1: Incepe domnia lui Ioahaz, imparatul lui Israel.

– Anul 3158 ~ Anul 842 i.Chr. – 2 Regi 13,10: Incepe domnia lui Ioas, imparatul lui Israel.

– Anul 3159 ~ Anul 841 i.Chr. – 2 Regi 14,1: Incepe domnia lui Amatia, imparatul lui Iuda.

– Anul 3173 ~ Anul 827 i.Chr. – 2 Regi 14,23: Incepe domnia lui Ieroboam al II-lea, imparatul lui Israel.

– Anul 3199 ~ Anul 801 i.Chr. – 2 Regi 15,1: Incepe domnia lui Azaria, imparatul lui Iuda.

– Anul 3236 ~ Anul 764 i.Chr. – 2 Regi 15,8: Incepe domnia lui Zaharia, imparatul lui Israel.

– Anul 3237 ~ Anul 763 i.Chr. – 2 Regi 15,13.17: Domnia de o luna a lui Salum, imparatul lui Israel. Incepe domnia lui Menahem, imparatul lui Israel.

– Anul 3248 ~ Anul 752 i.Chr. – 2 Regi 15,23: Incepe domnia lui Pecahia, imparatul lui Israel.

– Anul 3250 ~ Anul 750 i.Chr. – 2 Regi 15,27: Incepe domnia lui Pecah, imparatul lui Israel.

– Anul 3251 ~ Anul 749 i.Chr. – 2 Regi 15,32: Incepe domnia lui Iotam, imparatul lui Iuda.

– Anul 3266 ~ Anul 734 i.Chr. – 2 Regi 16,1: Incepe domnia lui Ahaz, imparatul lui Iuda.

– Anul 3277 ~ Anul 723 i.Chr. – 2 Regi 17,1: Incepe domnia lui Osea, imparatul lui Israel.

– Anul 3279 ~ Anul 721 i.Chr. – 2 Regi 18,1: Incepe domnia lui Ezechia, imparatul lui Iuda.

– Anul 3285 ~ Anul 715 i.Chr. – 2 Regi 17,6; 18,10: Cucerirea Samariei de catre asirienii lui Salmanasar. Robia asiriana. Disparitia Regatului lui Israel.

– Anul 3292 ~ Anul 708 i.Chr. – 2 Regi 18,13: Navalirea lui Sanherib, imparatul Asiriei, in Regatul lui Iuda.

– Anul 3307 ~ Anul 693 i.Chr. – 2 Regi 20,21; 21,1: Incepe domnia lui Manase, imparatul lui Iuda.

– Anul 3361 ~ Anul 639 i.Chr. – 2 Regi 21,19: Incepe domnia lui Amon, imparatul lui Iuda.

– Anul 3362 ~ Anul 638 i.Chr. 2 Regi 22,1: Incepe domnia lui Iosia, imparatul lui Iuda.

– Anul 3392 ~ Anul 608 i.Chr. – 2 Regi 23,29-30,31: Ioas este ucis de faraon Neco. Domnia de trei luni a lui Ioahaz. Incepe domnia lui Ioiachim, imparatul lui Iuda.

– Anul 3394 ~ 606 i.Chr. – 2 Regi 24,1; Daniel 1,1: Prima navalire a lui Nebucadnetar in Iuda. Prima deprtare a evreilor in Babilon.

– Anul 3402 ~ Anul 598 i.Chr. – 2 Regi 24,8-16: Domnia de trei luni a lui Ioiachin in Iuda. A doua deportare a evreilor in Babilon.

– Anul 3403 ~ Anul 597 i.Chr. – 2 Regi 24, 17.18: Incepe domnia lui Zedechia, ultimul imparat al lui Iuda.

– Anul 3411 ~ Anul 589 i.Chr. – 2 Regi 25,1: Incepe asedierea Ierusalimului de catre Nebucadnetar.

– Anul 3413 ~ Anul 587 i.Chr. – 2 Regi 25,2: Distrugerea Ierusalimului de catre Nebucadnetar, imparatul Babilonului.

– Anul 3463 ~ Anul 537 i.Chr. 2 Cronici 36,21; Ezra 1,1; Ieremia 25, 12: Sfarsitul robiei babiloniene. Reintoarcerea din robie.

Sabatul biblic inaintea „plutonului de executie”(pregatit de Globalisti)

 

     Cu mai mult timp in urma, mi-a cazut in maini o revista crestina din perioada interbelica. Rasfoind-o, am dat peste un articol in care erau prezentate, laconic si fara explicatii, sasesprezece argumente impotriva pazirii Sabatului zilei a saptea si sase argumente in favoarea inlocuirii lui cu duminica in timpurile Noului Testament.

Fara a avea pretentia unei argumentari exhaustive ( complete ), mi-am propus sa iau in discutie toate aceste argumente anti-Sabat si pro-duminica. Intr-o astfel de controversa, argumentele relevante sunt cele biblice. Cele extrabiblice pot avea importanta pentru una din parti, nu insa si pentru cealalta parte.

Daca argumentele aduse de o parte sau alta sunt sau nu pertinente, ramane de vazut. Fiecare om care cauta adevarul cu privire la acest subiect va putea cantari argumentele prin propria sa judecata, avand la dispozitie Cuvantul Scripturii.

     Argumente impotriva pazirii Sabatului in Noul Testament

     1) Pozitia lui Iisus fatza de Sabat a fost deosebita de cea a evreilor.

     Raspuns: Este foarte adevarat ca Mantuitorul a avut o alta pozitie fatza de Sabat in comparatie cu mentalitatea vremii, influentata de invataturile rabinilor. Insa pozitia diferita pe care a avut-o Mantuitorul fatza de Sabat nu inseamna desfiintarea lui.

Daca privim la viata si activitatea Sa publica, observam ca Domnul Iisus a avut pozitii diferite fatza de cele ale contemporanilor Sai in multe domenii. El a avut o pozitie diferita fatza de activitatile care se desfasurau in curtea templului ( Luca 19, 45.46 ), izgonindu-i pe negustorii si schimbatorii de bani de acolo. Dar aceasta nu inseamna ca El a desfiintat templul sau ar fi avut aceasta intentie.

Iisus a avut o pozitie diferita fatza de femeia prinsa in adulter, pe care carturarii si fariseii o doreau pedepsita cu moartea, dar pe care El a iertat-o. Aceasta nu inseamna ca El a desfiintat porunca a saptea care interzice adulterul, caci, in final, femeia a fost indemnata de Mantuitorul: „Du-te si sa nu mai pacatuiesti !” ( Ioan 8, 1-11 ).

Pozitia diferita a Domnului Christos fatza de modul in care contemporanii Sai intelegeau sa faca voia lui Dumnezeu se vede clar in Predica de pe Munte in care apare de cateva ori contrastul: „Ati auzit ca s-a zis celor din vechime… dar Eu va spun…” ( Matei 5, 21.22; 27.28; 31.32; 33.34; 38.39; 43.44 ).

In privinta Sabatului, Mantuitorul a dorit sa faca o reforma profunda in pazirea si sfintirea lui, facand din aceasta zi o adevarata zi de desfatare si bucurie, o zi de inchinare si odihna, lasata de Creator pentru binele si fericirea omului ( Vezi Marcu 2, 27.28 ).

     2) Iisus vindeca si predica sambata pentru ca atunci gasea poporul adunat.

     Raspuns: Dintre numeroasele vindecari facute de Mantuitorul, doar sapte ni se spune ca au fost facute in Sabat ( orbul din nastere, femeia garbova, demonizatul din sinagoga, omul cu mana uscata, slabanogul din Betsaida, soacra lui Petru si bolnavul de dropica ). Cele mai multe vindecari insa nu au fost facute in Sabat. In ceea ce priveste predicarea, Iisus a folosit orice ocazie, fie ca era Sabat, fie ca era o zi obisnuita a saptamanii. Faptul ca Iisus obisnuia sa participe la slujba religioasa din sinagoga dovedeste ca El era un pazitor al Sabatului.

Evanghelistul Luca ne spune ca „dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului a intrat in sinagoga si S-a sculat sa citeasca” ( Luca 4,16 ). A afirma despre Iisus ca intra in sinagoga in zilele de Sabat doar pentru ca acolo gasea poporul adunat si nu pentru ca El Insusi se inchina in aceasta zi, este o insinuare. Cel care Se numeste pe Sine „Domn al Sabatului” ( Marcu 2,27.28 ) putea oare sa dispretuiasca aceasta zi ? Mai ales ca aceasta zi era pusa deoparte printr-una din poruncile Decalogului ( Porunca a IV-a )…

     3) Invatatorii evreilor L-au invinuit pe Iisus ca nu tine Sabatul.

     Raspuns: Invatatorii evreilor L-au invinuit pe Domnul Iisus de multe lucruri, fara ca acestea sa fie adevarate. L-au invinuit de hula pentru ca ierta pacatele si Se numea pe Sine Fiul lui Dumnezeu ( Matei 9,1-3; Ioan 5,18 ), desi El cu adevarat putea ierta pacatele si cu adevarat era Fiul lui Dumnezeu.

Unii din ucenici L-au parasit si invinuit pentru ca vorbirea Lui „era prea de tot. Cine poate s-o sufere ?” ( Ioan 6,60 ), desi Iisus nu vorbea de la Sine, ci de la Tatal. Au existat multe astfel de invinuiri nedrepte la adresa Mantuitorului, insa ele nu s-au dovedit a fi adevarate.

Cu privire la Sabat, invinuirile erau legate nu de calcarea Poruncii a patra din Decalog, ci de calcarea unora din cele cateva sute de adaosuri facute de rabini poruncii date de Dumnezeu. Cu aceste porunci omenesti Iisus nu a fost niciodata de acord. De aceea, El a luptat ca molozul adunat de oameni in jurul poruncii lui Dumnezeu sa fie indepartat, lasand porunca din Lege asa cum a fost data de Creator si traind-o asa cum a fost intentia Lui initiala.

Cat despre regulile rabinice cu privire la pazirea Sabatului, Mantuitorul a spus clar: „Degeaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti” ( Matei 15, 9 ) si „Orice rasad pe care nu l-a sadit Tatal Meu cel ceresc va fi smuls din radacina” ( Matei 15, 13 ).

     4) Iisus Se socotea slobod de Lege, El numindu-Se pe Sine Domn al Sabatului ( Marcu 2,28 ). 

     Raspuns: Daca Iisus nu S-ar fi simtit obligat sa respecte Legea Tatalui, El nu ar fi implinit-o, dupa cum El Insusi marturiseste:

„Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Prorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc. Caci adevarat va spun, cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de slova din Lege, inainte sa se fi intamplat toate lucrurile” ( Matei 5, 17.18 ).

Si daca El nu ar fi implinit toate poruncile Legii, ar fi fost dovedit ca fiind pacatos de contemporanii Sai. „Cine Ma poate dovedi ca am pacat?” – ii intreaba El pe cei care-L urmareau si spionau la fiecare pas ( Ioan 8,46 ). Cu toate acestea, nimeni nu L-a putut invinui de comiterea vreunui pacat. Chiar si paganul Pilat a trebuit sa recunoasca: „Eu nu gasesc nicio vina in omul acesta” ( Luca 23,4 ). Iar dupa moartea Sa pe cruce, sutasul roman care asistase la toate chinurile Lui a exclamat: „Cu adevarat, omul acesta era neprihanit” ( Luca 23,47 ).

Daca Iisus Se socotea liber de ceva, aceasta nu era fatza de Legea lui Dumnezeu cea „sfanta, dreapta si buna” ( Romani 7,12 ), ci fatza de regulile pe care rabinii le-au stabilit si le-au impus oamenilor ca si cand ar fi fost date de Insusi Dumnezeu.

     5) Sabatul a fost creat ca o apasare a omului ( Marcu 2,27: „Sabatul a fost facut pentru om” ).

     Raspuns: Niciun copil al lui Dumnezeu, intelegand binecuvantarile rezultate din ascultarea de Lege in litera si spiritul ei, indiferent in ce perioada istorica a trait, nu a vazut in niciuna din poruncile Decalogului o apasare sau constrangere. Dimpotriva, adevaratii credinciosi au vazut in pazirea legii secretul adevaratei libertati. In Psalmul 119, psalmistul vorbeste despre placerea si bucuria lui de a pazi Legea lui Dumnezeu:

„Ferice de cei ce pazesc poruncile Lui, care-L cauta din toata inima lor, care nu savarsesc nicio nelegiuire si umbla pe caile Lui” ( vers. 2 ).

„O, de ar tinti caile mele la pazirea oranduirilor Tale” ( Vers. 5 ).

„Ma desfatez in oranduirile Tale si nu uit Cuvantul Tau” ( vers. 16 ).

„Totdeaua mi se topeste sufletul de dor dupa legile Tale” ( vers. 20 ).

„Iata, doresc sa implinesc poruncile Tale; fa-ma sa traiesc in neprihanirea ceruta de Tine” ( vers. 40 ).

 „Mai mult pretuieste pentru mine Legea gurii Tale decat o mie de lucruri de aur si de argint” ( vers. 72 ).

Cel care l-a inspirat pe David sa scrie in chip profetic despre venirea lui Mesia: „Atunci am zis: „Iata-Ma ca vin ! In sulul cartii este scris despre Mine. Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule si Legea Ta este in fundul inimii Mele” ( Psalmul 40, 7.8 ) nu putea socoti niciuna din poruncile lui Dumnezeu ca fiind o povara sau apasare. Cel care are Legea lui Dumnezeu in inima, o simte ca o desfatare, dupa cum scrie profetul Isaia:

„Daca-ti vei opri piciorul in ziua Sabatului ca sa nu-ti faci gusturile tale in ziua Mea cea sfanta; daca Sabatul va fi desfatarea ta, ca sa sfintesti pe Domnul, slavindu-L, si daca-L vei cinsti, neurmand caile Tale, neindeletnicindu-te cu treburile tale si nedandu-te la flecarii, atunci te vei putea desfata in Domnul si Eu te voi sui pe inaltimile tarii, te voi face sa te bucuri de mostenirea tatalui tau Iacov; caci gura Domnului a vorbit” ( Isaia 58, 13.14 ).

     6) Cazul slabanogului de la scaldatoarea Betesda, caruia Iisus i-a poruncit sa-si ridice patul, desi era Sabat ( Ioan 5, 1-16 ), si porunca de a nu duce poveri in Sabat din Ieremia 17, 21-27.

     Raspuns: Porunca din cartea profetului Ieremia cu privire la scoaterea, introducerea sau purtarea de poveri in Sabat este in spiritul Poruncii a patra din Decalog si se refera la activitatile obisnuite ale omului din timpul saptamanii. Aceste activitati trebuie sa inceteze in Sabat, dedicand aceasta zi inchinarii si slujirii lui Dumnezeu si semenilor.

In cazul vindecarii slabanogului a fost o situatie speciala. Sa nu ne imaginam ca patul lui era o mobila grea pe care s-a chinuit sa o transporte in Sabat. Patul lui consta dintr-o simpla rogojina pe care trebuia sa o faca sul si sa o ia de acolo. Este ca si cum Iisus i-ar fi poruncit sa-si faca patul si sa lase ordine in urma lui.

Exista unele activitati minime pe care orice credincios le face in Sabat, fara ca sa-l calce: se scoala din pat, isi face igiena personala, se imbraca, se incalta, serveste masa, etc. Daca aceste activitati minime si atat de necesare ar fi considerate calcari ale Sabatului, atunci am ajunge la o concluzie aberanta: ca sa tina Sabatul, un om nu ar avea voie sa se scoale din pat timp de 24 h. Ceea ce este absurd… Nu aceasta este intentia lui Dumnezeu cu privire la sfintirea Sabatului.

     7) In discutiile Sale cu oamenii, Iisus a amintit toate poruncile, dar nu si porunca referitoare la Sabat ( Vezi Marcu 10, 17-20; Matei 19, 16-20; Luca 18, 18-21 ).

     Raspuns: Iisus nu a pomenit niciodata toate Cele Zece Porunci , ci doar pe unele dintre ele. Toate pasajele amintite mai sus se refera la discutia dintre Iisus si tanarul fariseu bogat, discutie in care Mantuitorul aminteste doar cinci din Cele Zece Porunci, iar acestea se refera la relatiile dintre oameni.

De ce aminteste El porunci doar de pe a doua tabla a Legii ? Probabil ca tanarul fariseu era deficitar tocmai la acest aspect al ascultarii de Dumnezeu: iubirea fatza de aproapele. Ca orice fariseu, primele porunci ( intre care se numara si cea referitoare la Sabat ) erau pazite cu sfintenie. Daca in aceasta discutie Iisus nu aminteste nimic despre Sabat, le fel de adevarat este faptul ca El nu aminteste nimic nici despre prima, a doua si a treia porunca. Inseamna ca nici acestea nu trebuiau respectate ? Ar fi absurd sa credem asa ceva…

     8) Iisus nu a dat o porunca clara de desfiintare a Sabatului, dar El i-a poruncit slabanogului de la Betesda sa calce Sabatul.

     Raspuns: Este laudabil ca se recunoaste faptul ca Iisus nu a dat nicio porunca cu privire la desfiintarea Sabatului. Insa a firma ca El i-a poruncit slabanogului sa calce Sabatul este o afirmatie fara acoperire. Cel care spunea prin pana psalmistului: „Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule, si Legea Ta este in fundul inimii Mele” ( Psalmul 40, 8 ) putea oare porunci unui om sa calce Legea Tatalui Sau ?

Cel care a afirmat cat se poate de clar: „Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea si Prorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc” ( Matei 5,17 ), putea oare sa-i indemne pe oameni sa strice si sa calce aceasta Lege ?

Daca Domnul i-a poruncit slabanogului sa-si ridice patul ( care, de fapt, nu era o mobila grea, ci  o simpla rogojina pe care a facut-o sul si a luat-o sub brat ), inseamna calcare de Sabat ? Daca acest gest ar insemna calcare de Sabat, atunci cei care in Sabat se scoala din pat, isi fac patul, isi fac igiena personala, se imbraca si se incalta, ar fi calcatori ai Sabatului. Nu ar fi absurd sa credem asa ceva ?

Iisus ne-a aratat ca „Sabatul a fost facut pentru om” ( Marcu 2,27 ), spre binele si desfatarea lui. Sabatul nu este o zi in care credinciosii sunt terorizati ca nu cumva sa nu faca vreo miscare gresita care ar putea sa atraga mania lui Dumnezeu, ci o zi de bucurie, de adevarata odihna spirituala, rezultata prin comuniunea cu Dumnezeu, cu Cuvantul Sau si cu fratii de credinta.

     9) Vindecarile facute de Iisus in Sabat puteau astepta.

     Raspuns: Exact asta afirma si fruntasul sinagogii, maniat ca Iisus o vindecase pe femeia garbova intr-o zi de Sabat: „Sunt sase zile in care trebuie sa lucreze omul; veniti dar in aceste zile sa va vindecati si nu in ziua Sabatului” ( Luca 13,14 ).

Unora care aduc astfel de argumente Iisus le spune pe fatza: „Fatarnicilor, oare in ziua Sabatului nu-si dezleaga fiecare din voi boul sau magarul de la iesle si-l duce de-l adapa ? Dar femeia aceasta, care este o fiica a lui Avraam si pe care Satana o tinea legata de optsprezece ani, nu trebuia oare sa fie dezlegata de legatura aceasta in ziua Sabatului ?” ( Luca 13, 14-16 ).

Mantuitorul a facut sapte vindecari in Sabat, raportate in Evanghelii: slabanogul din Betesda, demonizatul din sinagoga, femeia garbova, omul cu mana uscata, orbul din nastere, bolnavul de dropica si soacra lui Petru. Daca ar fi dorit, El ar fi putut face toate vindecarile numai in Sabat. Totusi, El nu a facut lucrul acesta. Cele cateva vindecari facute in Sabat au menirea de a restaura scopul initial al Sabatului, asa cum a fost intentionat de Creator: o zi de odihna, de eliberare, de refacere si de vindecare.

Din nefericire, prin nenumaratele reguli privitoare la pazirea Sabatului, rabinii iudei au indus poporului ideea ca in Sabat sunt interzise orice activitati. Absurdul la care s-a ajuns a fost acela ca oamenii bolnavi erau lasati sa sufere in Sabat, in timp ce animalele necuvantatoare erau ingrijite.

Cand Domnul Iisus a spus ca „Sabatul a fost facut pentru om” ( Marcu 2, 27.28 ), El ne-a aratat ca in aceasta zi sunt permise ( si chiar recomandate ) acele activitati care slujesc lui Dumnezeu si nevoilor urgente ale semenilor nostri. Ingrijirea unor bolnavi in Sabat nu este o calcare de Sabat, ci dimpotriva, este o datorie izvorata din dragostea fatza de aproapele.

     10) Iisus lucreaza in Sabat fara justificari speciale.

     Raspuns: Conform raportului Evangheliilor, ce fel de lucrari a facut Iisus in Sabat ? A gasit cineva vreo referinta ca Iisus a intrat in atelierul de dulgherie si a onorat vreo comanda ? A gasit cineva vreo dovada biblica conform careia El S-ar fi dus la camp pentru a face diferite munci agricole ? Sau ca S-ar fi suit in barca de pescuit pentru a prinde peste pentru vanzare ? Ce fel de lucrari a facut Iisus in Sabat ?

El a facut exact acele lucrari pe care le poate face orice credincios pazitor al Sabatului: a predicat Evanghelia Imparatiei lui Dumnezeu si a vizitat si a vindecat bolnavi. Daca aceasta inseamna calcare de Sabat, atunci cei care judeca astfel nu sunt departe de mentalitatea rabinilor si fariseilor fatarnici de pe vremea Mantuitorului.

     11) Apostolii predicau in Sabat pentru ca atunci gaseau poporul adunat.

     Raspuns: Daca acest argument ar fi serios, ar trebui aplicat in mod consecvent si la pazitorii duminicii: preotii si pastorii predica duminica pentru ca atunci gasesc poporul adunat in biserici. Nu-i asa ca „argumentul” este lipsit de seriozitate ?

Cartea Faptele apostolilor ne relateaza ca, intr-una din calatoriile sale misionare, Pavel a ajuns in cetatea Filipi, cetate in care nu exista nicio sinagoga. Asadar, Pavel nu avea de ce sa predice in Filipi deoarece nu era nimeni adunat intr-o sinagoga. Totusi, Pavel impreuna cu cativa credinciosi au iesit din cetate si, undeva in mijlocul naturii, au serbat Sabatul, conform poruncii lui Dumnezeu ( vezi Fapte 16, 11-15 ).

De asemenea, ni se spune ca in Efes Pavel a predicat timp de trei luni in sinagoga din cetate ( Fapte 19, 8-10 ). Insa, din cauza impotrivirii iudeilor fatza de invatatura crestina, Pavel a renuntat sa mai predice in sinagoga, alegand sa le vorbeasca celor interesati in scoala lui Tiran timp de doi ani.

Asadar, argumentul ca apostolii predicau in Sabat pentru ca atunci gaseau poporul adunat este doar pe jumatate adevarat. Ei predicau in Sabat in primul rand pentru acesta era ziua de odihna si inchinare pe care ei au respectat-o, conform poruncii a patra din Decalog ( Exodul 20, 8-11 ).

     12) Apostolii nu s-au referit la Sabat in timpul Conciliului din Ierusalim ( Fapte 15, 24-29 ).

     Raspuns: Intr-adevar, apostolii nu au facut referire la Sabat in hotararile luate cu ocazia Conciliului din Ierusalim. Dar la fel de adevarat este faptul ca ei nu au facut referire nici la alte porunci din Decalog. Inseamna ca crestinii aveau „unda verde” la calcarea Celor Zece Porunci ?

Cine poate sa-si imagineze ca un crestin din secolul I avea libertatea de a se inchina la idoli, de a lua in desert Numele lui Dumnezeu, de a-si necinsti parintii, de a fura sau ucide ? Ar fi absurd sa credem asa ceva.

Conciliul de la Ierusalim nu a avut pe ordinea de zi problema Decalogului: daca el mai trebuia sa nu respectat de crestini. Subiectul principal pe ordinea de zi era cu totul altul:

Atunci, unii din partida fariseilor care crezusera, s-au ridicat si au zis ca neamurile trebuie sa fie taiate imprejur si sa li se ceara sa pazeasca Legea lui Moise” ( Fapte 15, 5 ). Aceasta era problema in discutie, nu valabilitatea Decalogului, respectiv a Sabatului biblic. Iata de ce apostolii nu amintesc nimic despre Sabat si nici despre alte porunci din Legea Morala.

     13) Pavel priveste Vechiul Testament ca pe ceva trecator si provizoriu ( Galateni 3,19: „Atunci pentru ce este Legea ? Ea a fost adaugata din pricina calcarilor de lege, pana cand avea sa vina „Samanta” careia ii fusese facuta fagaduinta”)

     Raspuns: Afirmatia este total lipsita de seriozitate si in intregime falsa. Sa nu uitam ca Scripturile primilor crestini constau in exclusivitate din cartile Vechiului Testament. Noul Testament a aparut mult mai tarziu.

Pe de alta parte, acelasi apostol face, in epistolele, sale cateva afirmatii  care ar trebui sa le dea de gandit celor ce sustin ca el ar fi considerat intregul Vechi Testament ca ceva trecator. Iata cateva din acestea:

„…Eu cred tot ce este scris in Lege si in Proroci” ( Fapte 24, 14 up. )

Deci prin credinta desfiintam noi Legea ? Nicidecum ! Dimpotriva, noi intarim Legea” ( Romani 3,31 )

„Asa ca Legea, negresit, este sfanta si porunca este sfanta, dreapta si buna” ( Romani 7,12 ).

Pentru ca porunca Legii sa fie implinita in noi, care nu traim dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului” ( Romani 8,4 ).

Este total lipsit de sens sa sustinem ca Pavel a considerat intregul Vechi Testament ca fiind trecator si provizoriu. Daca ceva a fost trecator si provizoriu, atunci acel ceva a fost legea ceremoniala legata de slujbele de la sanctuar si care si-a gasit implinirea deplina in viata, lucrarea, moartea, invierea si mijlocirea Mantuitorului. Atat si nimic mai mult ! In rest, raportul Creatiunii, darea si enuntul Legii, profetiile, Psalmii, biografiile, poezia biblica si toate istorisirile pline cu invataturi morale ale Vechiului Testament sunt valabile si astazi si vor fi valabile pana la sfarsitul istoriei pacatului.

     14) Texte care vorbesc despre Lege ca fiind un indrumator spre Christos ca: Galateni 2,16; 3,24.25; 5,14; 2 Corinteni 5,17 si Romani 3,20 demonstreaza ca Legea si-a incheiat rolul pentru crestinii Noului Testament.

     Raspuns: Multe texte din epistolele lui Pavel vorbesc nu impotriva Legii lui Dumnezeu, ci impotriva mentalitatii gresite a unor crestini care credeau ca pot obtine neprihanirea prin ascultarea de Lege. Aceasta atitudine gresita fatza de Lege decurge din intelegerea gresita a rolului Legii morale in viata unui crestin, atitudine numita „legalism” si viu condamnata de Pavel.

Neprihanirea se capata numai prin credinta, in timp ce ascultarea de Lege vine ca o urmare fireasca a recunostintei celui salvat prin har, a celui pe care Domnul Christos l-a imbracat cu neprihanirea Sa.  Oare cum arata haina neprihanirii celor care calca in mod voit poruncile lui Dumnezeu ?

Pentru explicatii detaliate la unele texte din epistolele lui Pavel cu privire la Lege si rorul ei in viata unui crestin, vezi:

http://www.loribalogh.ro/2014/01/galateni-3-24-25-legea-ne-a-fost-un-indrumator-spre-christos/

http://www.loribalogh.ro/2013/12/romani-104-christos-este-sfarsitul-legii/

http://www.loribalogh.ro/2013/12/efeseni-215-a-inlaturat-legea-poruncilor/

http://www.loribalogh.ro/2013/11/2-corinteni-3-5-up-18-slova-si-duhul/  si multe altele.

     15) Pavel le imputa galatenilor faptul ca ei tin zile, luni, vremi si ani dupa legea evreiasca ( Galateni 4,9.10 ).

     Raspuns: Legea morala ( Decalogul, Cele Zece Porunci ) nu este o lege evreiasca. Inainte ca aceasta Lege sa fie data in scris poporului evreu pe Sinai, ea era cunoscuta de intreaga omenire, fiind transmisa din generatie in generatie pe cale orala. Despre dovezi cu privire la existenta Legii morale inainte de Sinai, vezi articolul de la urmatoarea adresa:

http://www.loribalogh.ro/2010/11/decalogul-decalogul-inainte-de-sinai-7/

Ceea ce condamna apostolul in comportamentul unor credinciosi este incercarea acestora de a deveni mai sfinti si mai plini de merite iniantea lui Dumnezeu prin respectarea unor prevederi ale legii lui Moise, legi ceremoniale care isi gasisera implinirea deplina in viata si moartea Domnului Christos ( sarbatorile iudaice, zilele de post, practica circumciziunii, sabatele ceremoniale, etc. ).

Pavel nu le putea imputa galatenilor ca tin Sabatul zilei a saptea din moment ce el insusi respecta aceasta zi ( vezi Fapte 16, 11-13; 17,1.2; 18, 1-4. 11 ) si din moment ce el a declarat atat de clar:

„Legea este sfanta si porunca este sfanta, dreapta si buna” ( Romani 7,12 )

„Deci prin credinta desfiintam noi Legea ? Nicidecum ! Noi intarim Legea.” ( Romani 3,31 ).

     16) Sabatul e umbra lucrurilor viitoare, deci apartine trecutului ( Coloseni 2,16.17 ).

     Raspuns: Greseala pe care o fac cei mai multi antisabatarieni este aceea de a confunda sabatele ceremoniale din calendarul iudaic  ( vezi Leviticul 23 ) cu Sabatul saptamanal, Sabatul Poruncii a patra. In timp ce sabatele ceremoniale putea sa cada in oricare zi din saptamana si aratau spre viitor, in derularea Planului de Mantuire, Sabatul Poruncii a patra este saptamanal si nu arata spre viitor, ci spre trecut, trimitandu-ne la Creatiune si la originea noastra.

Deci Sabatul saptamanal nu este „o umbra a lucrurilor viitoare”, ci un memorial al Creatiunii, avand menirea sa ne reaminteasca mereu originea noastra si cine este Dumnezeul cel viu care ne-a creat. Prin calitatea lui de memorial, Sabatul nu apartine trecutului, ci prezentului si viitorului.

 

     Concluzii

Prin pana psalmistului David, Mantuitorul spunea: „Iata-Ma ca vin ! In sulul cartii este scris despre Mine. Vreau sa fac voia Ta, Dumnezeule, si Legea Ta este in fundul inimii Mele” ( Psalmul 40,7.8 ).

Ce se poate intelege din aceste cuvinte ? Intelegem ca cel care se atinge de Legea lui Dumnezeu, fie de intreaga Lege, fie chiar si de una din poruncile ei, de fapt se atinge de inima lui Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu. Iar cine se atinge de inima Mantuitorului…

Sa tragem fiecare propriile concluzii !

Lori Balogh

Acest articol a fost publicat în Subiecte controversateZiua de odihna și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Sabatul biblic inaintea „plutonului de executie”

  1. ioan spune:

    astazi lumea asa-zisa crestina invata regulile ei,nu cele ale lui Dumnezeu…totul a fost schimbat dupa naravul ei…cat de departe este ea de Dumnezeul ei,Unul Singur Si Adevarat!…,,Iata,doresc sa implinesc poruncile tale,,…zice psalmistul,dar unde suntem noi astazi!!…Craciunul a devenit ceva comercial pt lumea asta cand de fapt este vorba de nasterea Domnului Iisus…sunt dezamagit!

  2. Dorin spune:

    Trebuie să ţină creştinii o zi de Sabat?
    http://www.gotquestions.org/Romana/Sabat-Sambata-Duminica.html

    Cere Dumnezeu respectarea Sabatului de catre creştini?
    http://www.gotquestions.org/Romana/Tinerea-respectarea-Sabatului.html

    Si am si o intrebare:
    In Galateni 5:14, la ce Lege se refera Pavel? mozaica sau morala (cele 10 porunci)? Si daca e vorba de Cele 10 porunci, de ce in Galateni 5:18 se spune ca nu suntem (crestinii) sub Lege? Iar daca suntem calauziti de Duhul, avem roadele Duhului (nu ale noastre, sa nu se laude nimeni, dupa cum spune Scriptura). In Galateni 5:22 se vorbeste de roadele Duhului, impotriva carora nu este lege (Galateni 5:23). Deci, concluzia mea, suntem sub Har si nu sub Lege, iar faptele nu ne mai apartin, ci sunt roadele Duhului.

    • Lori Balogh spune:

      Domnule Dorin,
      Toata discutia cu privire la Legea morala – marul discordiei in crestinism ( desi nu ar trebui sa fie asa )- porneste de la felul in care este inteleasa expresia apostolului Pavel „sub Lege”. Ce inseamna a fi „sub Lege” si a nu mai fi „sub Lege”? Dupa interpretarea multor crestini, a nu mai fi sub Lege inseamna a nu mai fi sub obligativitatea de a pazi Legea. Daca asa ar sta lucrurile, inseamna ca noi crestinii suntem liberi sa calcam toate Cele Zece Porunci: liberi sa mintim, sa desfranam, sa furam, sa ucidem, sa luam Numele lui Dumnezeu in desert, sa poftim ceea ce nu ne apartine, etc.
      Eu urmaresc cu interes predici, articole si emisiuni din toate confesiunile crestine ( ortodocsi, baptisti, penticostali, Oastea Domnului, adventisti…) si marturisesc ca inca nu am auzit niciun preot sau pastor care sa-si invete Biserica sa calce aceste porunci. Dimpotriva, se predica mult despre nevoia de a birui pacatul din viata fiecaruia. Chiar astazi am urmarit cuvantul de invatatura al episcopului de Maramures care ne invata sa respectam toate Cele Zece Porunci, ca fiind Legea cea vesnica a lui Dumnezeu. Dar daca nu mai exista Legea morala, dupa care standard ne dam seama ca un lucru este sau nu pacat ?
      Asadar, fara a lungi discutia, afirmatia lui Pavel: „Daca sunteti calauziti de Duhul, nu sunteti sub Lege” ( Galateni 5,18 ) inseamna pur si simplu: „Daca sunteti calauziti de Duhul, nu mai sunteti sub condamnarea Legii„. Si aceasta nu pentru ca Legea ar fi desfiintata, ci pentru ca intervine harul lui Christos, aducator de iertare si sfintire. Asadar, Legea ramane, caci ea este vesnica, dupa cum Datatorul ei este vesnic si neschimbator.
      „Temelia Cuvantului Tau este adevarul si toate legile Tale cele drepte sunt vesnice” ( Psalmul 119, 160 ).
      Daca am fi sinceri, ceea ce ii deranjeaza cel mai mult pe unii crestini antinomianisti ( care sunt impotriva Legii ) nu sunt nici porunca intai, nici a doua, nici a treia, etc, ci doar porunca a patra, referitoare la Sabatul zilei a saptea. Adica exact porunca prin care Creatorul promite odihna fizica si spirituala. Nu este un paradox lucrul acesta ?
      Cat priveste argumentele in favoarea pazirii Sabatului si in NT, va invit sa cititi cu atentie si cu inima deschisa spre adevar articolele de la adresele urmatoare:
      http://www.loribalogh.ro/2013/01/ziua-a-saptea-sambata-sau-duminica/
      http://www.loribalogh.ro/2013/01/sabatul-in-noul-testament/
      http://www.loribalogh.ro/2012/12/sabatul-inainte-se-sinai/
      http://www.loribalogh.ro/2012/09/originea-sabatului/
      http://www.loribalogh.ro/2012/08/sabatul-biblic-generalitati/
      http://www.loribalogh.ro/2013/03/schimbarea-zilei-de-odihna/
      http://www.loribalogh.ro/2013/04/restaurarea-sabatului/ si multe altele.
      Va doresc multa lumina de la Duhul Sfant pentru a intelege acest adevar atat de controversat in lumea crestina.
      Cu stima,
      Lori B.

Cateva religii pagane :Islamul 

Islamul

     Generalitati

Dupa crestinism, islamul este cea de-a doua mare religie a lumii, avand circa 1,6 miliarde de adepti raspanditi pe tot pamantul ( aproape un sfert din populatia lumii ). Asemenea crestinismului si iudaismului, islamul este o religie monoteista, care uneste elemente crestine, iudaice si pagane intr-o teologie simpla, dar deosebit de fecunda.

Termenul “islam” provine din verbul “aslama” ( “a se supune”, “a se preda” ) si inseamna supunerea neconditionata fatza de Dumnezeu. Adeptii islamului se numesc musulmani, cei care s-au supus neconditionat lui Allah, unicul si supremul Dumnezeu al islamului. Unicitatea lui Dumnezeu este proclamata prin afirmatia: “la ilah illa allah” ( “nu exista alt zeu decat Dumnezeu” ).

Musulmanii considera ca religia lor este adevarata religie abraamica, o reformare a crestinismului si iudaismului, despre care afirma ca s-au departat de adevar. Unele neintelegeri cu privire la succesorul profetului Mahomed, precum si alte diferente doctrinare, au facut ca in islam sa apara doua ramuri principale: sunni si shia. Sunnitii sunt majoritari, reprezentand cirtca 80-90 % din totalul musulmanilor, in timp ce siitii reprezinta doar 10-20 % dintre ei.

Islamul recunoaste autoritatea profetilor Vechiului Testament, precum si inspiratia Bibliei. Insa pentru musulmani, Iisus Christos a fost doar un om avand calitatea de profet. Ultimul si cel mai mare profet trimis de Dumnezeu a fost Mahomed, fondatorul islamului. Cartea sfanta a islamului este Coranul, o culegere de texte considerate inspirate de Dumnezeu si transmise profetului Mahomed.

Tarile cu populatie musulmana preponderenta sunt: Indonezia ( 12,7 % din totalul musulmanilor din lume ), Pakistan ( 11 % din total ), si tarile arabe. Insa comunitati mari de musulmani se gasesc si in India ( 10,9 % din totalul musulmanilor din lume ), China, Rusia si Europa ( in prezent sunt circa 50 de milioane de musulmani in Europa ). Din punct de vedere al dinamicii, islamul este una din religiile cu cea mai mare crestere.

 

     Profetul Mahomed

Mahomed ( Muhammad ) se naste in anul 570 d.Chr. in orasul Mecca din Arabia Saudita de astazi. Tatal sau, Abd Allah, moare in timp ce se afla intr-o calatorie, fara sa apuce sa-si vada fiul. La varsta de sapte ani, Mahomed ramane orfan si de mama, fiind crescut si educat de unchiul sau Abu Talib.

La varsta adolescentei, tanarul Mahomed ia parte la caravanele comerciale, cu timpul devenind omul de incredere al unei vaduve bogate, pe nume Khadija. In ciuda diferentei de varsta ( Khadija era cu 15 ani mai in varsta decat Mahomed ), cei doi se casatoresc.

In anul 610, in timp ce mediteaza intr-o grota de langa Mecca, Mahomed are prima lui viziune, despre care pretinde ca este primita de la ingerul Gabriel. Acesta ii porunceste sa predice lumii noua invatatura. Tulburat, Mahomed ii povesteste Khadijei despre viziunea primita, insa in urmatorii trei ani viziunile inceteaza.

Acestea vor reapare in viata lui Mahomed incepand cu anul 612, an in care Ingerul Revelatiei  ii porunceste sa-i avertizeze pe cei rai ca vor ajunge in iad, daca nu se indreapta, in timp ce celor buni trebuie sa le aduca vestea buna a paradisului. Primii convertiti la noua religie sunt sotia Khadija, nepotul Ali si Abu Bakr, un prieten bun, care va deveni si primul calif al islamului.

Insa noua religie nu este acceptata de locuitorii din Mecca, acestia fiind legati de religia lor pagana. Mai mult decat atat, acestia ii persecuta pe Mahomed si pe adeptii lui, acestia fiind nevoiti sa fuga din Mecca. Initial, grupul se indreapta spre orasul Taif, insa nici acolo Mahomed nu este bine primit, fapt ce-l determina sa se indrepte spre Medina. Contrar asteptarilor, locuitorii din Medina accepta noua religie, depunand un juramant de loialitate fatza de profet.

In Medina, Mahomed incearca sa incheie un pact de protectorat cu evreii, insa acestia nu-l accepta. Daca pana atunci musulmanii se rugau cu fatza spre Ierusalim, in 623, Mahomed le porunceste sa se roage cu fatza spre Mecca si templul Caaba, ce ascunde Piatra Neagra.

Urmeaza cateva lupte in care musulmanii folosesc sabia impotriva paganilor din Mecca, pentru ca in 630 orasul sa fie cucerit pe deplin. Ca urmare a victoriilor militare ale lui Mahomed, au loc convertiri la islam in masa.

Dupa moartea Khadijei, Mahomed se recasatoreste si are o singura sotie pana in momentul in care se casatoreste si cu Aisa, fiica prietenului sau Abu Bakr. In ultimii noua ani de viata, Mahomed si-a luat mai multe sotii, pe de o parte pentru a-si consolida aliantele cu diferitele clanuri, iar pe de alta parte pentru a-si creste prestigiul de lider. Contrar obiceiurilor arabe, Mahomed a luat-o de sotie si pe nora lui, sotia fiului sau adoptiv, avand in felul acesta mai multe sotii decat permite Coranul.

Cu putin timp inainte de moarte, Mahomed declara in anul 632 ca mesajul sau s-a incheiat si noua religie este completa. Profetul moare in 8 iunie 632 la Medina, fara sa lase nicio culegere scrisa a textelor revelatiilor pe care pretinsese ca le-a primit. Culegerea acestora va fi facuta ulterior de catre califi. In anul 651, califul Otman stabileste textul canonic al Coranului asa cum il avem astazi.

 

     Coranul

Pentru musulmani, Coranul reprezinta insusi Cuvantul lui Dumnezeu, transmis profetului Mahomed prin revelatie de catre ingerul Gabriel. Procesul revelatiei a durat peste douazeci de ani, iar limba in care a fost scris a fost limba araba.

Dat fiind faptul ca Mahomed nu a lasat revelatiile sale in scris ( Mahomed a fost analfabet, dar a memorizat cuvintele rostite de Ingerul Revelatiei ), primele culegeri de texte coranice au fost facute de urmasii lui Mahomed: califii Abu Bakr si Otman. Pana in secolul al IX-lea, nu a existat un text definitiv, ci doar niste texte numite “lecturi”. La inceput au existat sapte “lecturi” oficiale, apoi zece , iar la urma s-a ajuns la sasesprezece asemenea “lecturi”.

Coranul ( “citire”, “recitare” ) este alcatuit din patrusprezece sure, impartite la randul lor in versete. Fiind considerat un text sacru, Coranul este intangibil, motiv pentru care mult timp nu a fost permisa traducerea lui despre care se crede ca ar deteriora sensul textului. Totusi, in ultima vreme au fost permise unele traduceri, acestea fiind considerate doar niste comentarii ale textului original.

Deoarece adversarii lui Mahomed au obiectat faptul ca in Coran exista contradictii, Mahomed sustine ca a primit o noua revelatie in care i s-a aratat ca unele versete mai noi pot abroga alte versete mai vechi. Cel care face legea este ultimul verset in ordine cronologica. Astfel, in Sura 13,39, gasim specificat ca “Dumnezeu sterge sau intareste ce vorbeste , si la El este marca Scripturii.

Acest principiu poate fi o explicatie a faptului ca in Coran pot fi intalnite versete pasnice, citate de musulmanii moderati, dar si versete care indeamna la jihad, citate de musulmanii radicali.

Cea de-a doua sursa de autoritate dupa Coran este Hadith, o colectie de scrieri despre faptele si vorbele lui Mahomed. Hadith-urile, desi sunt inferioare Coranului, au puterea de a reglementa comportamentul si obiceiurile musulmanilor.

Citirea Coranului este o datorie pentru orice musulman, facand parte din educatia copiilor si tinerilor. Coranul si Hadith reprezinta baza legii islamice Sharia.

 

Stalpii” islamului

Religia islamica are o teologie simpla, bazata pe “cei cinci stalpi” obligatorii pentru orice musulman. Acestia sunt:

1) Marturisirea de credinta. Orice persoana care doreste sa adere la islam trebuie sa marturiseasca credinta in unicitatea lui Allah si in profetul Sau Mahomed: “Nu exista Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este trimisul Sau.

2) Rugaciunea.  Musulmanii se roaga de cinci ori pe zi, la ore fixe, anuntate de muezin. Rugaciunea in islam presupune ingenuchieri si inclinari insotite de rostirea unor formule rituale. Rugaciunea comunitara are loc vinerea la pranz in moschee, fiind insotita de predica imamului ( preotul musulman ). Serviciul de cult este echivalent cu servicul religios de duminica sau sambata din crestinism.

3) Postul. Acesta consta in abtinerea de la mancare, bautura si relatii intime pe timpul zilei timp de o luna, pe parcursul lunii Ramadan din calendarul islamic.

     4) Fapte de caritate. O cota-parte din venitul unui musulman, fie in bani, fie in produse, este directionata spre musulmanii saraci.

     5) Pelerinajul la Mecca. Fiecare musulman este dator, cel putin o data in viata, sa faca un pelerinaj la Mecca, intr-o anumita perioada a anului, in amintirea profetului Mahomed.

Unii juristi musulmani considera ca exista si un al saselea “stalp” al islamului: jihadul ( “efort”, “straduinta” ), care nu semnifica altceva decat “razboiul sfant”. Acesta are o componenta interioara, constand in lupta cu ispitele, dar si o componenta exterioara, care consta in raspandirea islamului pe tot pamantul, luptand cu dusmanii lui.

 

     Sharia – Legea islamica

Sharia ( “calea cea buna” ) este legea islamica derivata din Coran si Hadith, fiind interpretata de carturarii si clericii musulmani. Legea islamica reglementeaza fiecare aspect al vietii unui credincios, dar si al statului islamic. Orice actiune a unui musulman poate fi incadrata in urmatoarele categorii: interzis, descurajat, permis, recomandat si obligatoriu.

Pedepsele stabilite de Sharia sunt radicale. Furtul este pedepsit prin taierea mainii, adulterul prin lapidare, iar parasirea credintei islamice este pedepsita cu moartea. Sharia este aplicata doar in statele islamice ca Arabia Saudita, Iran, etc.

In cultura musulmana, femeile sunt inferioare barbatilor, fapt reflectat in legile care reglementeaza mostenirea, despagubirile si marturiile in instanta. Ele sunt obligate sa poarte o anumita tinuta care sa nu fie provocatoare pentru barbati, mergand pana la acoperirea completa a fetzei ( burka ).

Exista legi care reglementeaza raportul cu oamenii de alte religii, in deosebi cu evreii si crestinii. Acestia au statutul de protejati, insa sunt considerati inferiori musulmanilor. Evreii si crestinii pot practica liber religia, insa sunt obligati sa plateasca o taxa speciala, numita “jizya”.  Aceasta taxa dovedeste supunerea fatza de statul islamic si recunoaste dreptul acestuia asupra teritoriilor cucerite.

Cladirea in care se oficiaza cultul islamic se numeste moschee, daca este mai mare, sau geamie, daca este mai mica. Clericii musulmani se numesc imami, iar califul este liderul absolut al lumii islamice, un lider politico-militar.

 

     Cele sase articole de credinta

1) Credinta in Allah, singurul Dumnezeu adevarat

2) Credinta in profetii lui Dumnezeu. In islam exista cinci profeti mari: Noe, Avraam, Moise, Iisus si Mahomed, ultimul fiind considerat cel mai mare dintre ei. El este supranumit si “pecetea profetilor”. Coranul mentioneaza douazecisicinci de personaje biblice.

3) Credinta in cartile revelate de Dumnezeu, intre ele numarandu-se si Vechiul si Noul Testament.

4) Credinta in ingeri.

5) Credinta in ziua judecatii si in inviere.

6) Credinta in destin.

 

     Locuri sfinte in islam

Primul in importanta dintre locurile sfinte ale islamului este Mecca, in Arabia Saudita, orasul in care s-a nascut profetul Mahomed si unde a primit o parte din revelatiile Coranului. In marea moschee din Mecca se afla sanctuarul Ka’bah, o cladire cuboidala din bazalt, de 13,1 m inaltime, 11 m lungime si 3,8 m inaltime. Usa lui se afla pe zidul nordic, la 2,1 m deasupra solului, fiind accesibila doar cu ajutorul unor trepte mobile.

Cladirea Ka’bah este invelita in matase neagra, brodata cu texte din Coran in fir auriu. Cele patru colturi sunt orientate spre cele patru puncte cardinale, iar in coltul estic se afla Piatra Neagra sacra, venerata de arabii preislamici. Musulmanii cred ca Piatra Neagra dateaza de pe vremea lui Adam, cazand din cer pentru a le arata unde sa construiasca primul altar. In timpul pelerinajului la Mecca, care este o obligatie pentru orice musulman, acestia spera sa sarute Piatra Neagra, sau cel putin sa arate spre ea.

Cel de-al doilea oras sfant al islamului este Medina, situat la 340 km departare de Mecca, tot in Arabia Saudita. Este orasul in care Mahomed a gasit refugiu atunci cand a fost nevoit sa fuga din Mecca. Anul stramutarii de la Mecca la Medina reprezinta anul I al calendarului islamic.

Al treilea loc sfant al islamului este Ierusalimul, unde se crede ca Mahomed ar fi facut o calatorie miraculoasa pe un cal inaripat intr-o singura noapte, de la Mecca la Ierusalim. Locul cel mai sacru din Ierusalim este Muntele Templului, unde se afla Domul Stancii si Moscheea Al-Akcsa, pe locul fostului templu iudaic, distrus de romani in anul 70 d.Chr.

 

     Islamul si celelalte religii

In viziunea islamului, lumea este impartita in Casa Islamului ( “Casa Pacii”, “Casa Supunerii” ) si Casa Razboiului. Casa Islamului cuprinde teritoriile musulmane in care actioneaza legea islamica Sharia, in timp ce Casa Razboiului este alcatuita din zonele in care musulmanii nu sunt majoritari.

Relatia musulmanilor cu oamenii din alte religii este abordata in Hadith in felul urmator: “Lupta impotriva celor ce nu cred in Allah. Cand vei intalni dusmanii tai care sunt politeisti ( inclusiv crestinii, datorita credintei lor in Trinitate ), pune-i sa aleaga din urmatoarele trei optiuni. Invita-i sa primeasca islamul si, daca accepta, inceteaza sa lupti contra lor. Daca refuza sa se converteasca, cere-le sa plateasca taxa Jizya. Daca sunt de acord sa o plateasca, accept-o si nu le face rau. Daca refuza sa plateasca taxa, cere ajutorul lui Allah si lupta contra lor.” ( Sahih Muslim, 19:4294 )

Islamul interzice cu desavarsire critica la adresa lui Allah sau a lui Mahomed, negarea divinitatii lui Allah, precum si reprezentarea grafica a lui Allah sau a profetului Sau. Coranul prevede pedepse aspre pentru dusmanii lui Allah, acestia fiind considerati necredinciosi. Aceste pedepse merg de la expulzari, pana la decapitari, taieri de membre si degete si chiar crucificari. Astfel, sura 8,12 prevede: “…Arunca-voi frica in inimile necredinciosilor, deci taiati-le gaturile si taiati-le toate varfurile degetelor”.

Intre cele doua ramuri ale islamului: siitii si sunnitii exista numeroase conflicte cauzate de faptul ca siitii considera ca legea Sharia poate fi modificata, in timp ce sunnitii nu accepta acest lucru. Pentru sunniti, modificarea legii islamice este considerata un pacat foarte grav, iar cei care o fac sunt priviti ca apostaziati.

Gradul de fundamentalism din islam difera de la o comunitate la alta. Exista musulmani pasnici, moderati, care condamna actiunile musulmanilor radicali, fundamentalisti. Se apreciaza ca astazi intre 7-15 % din totalul musulmanilor ( 1,6 miliarde ) sunt radicali, adica un total de 100-200 de milioane de oameni. Acestia dispretuiesc lumea occidentala, pe care o considera decadenta si corupta.

Atunci cand un musulman doreste sa se converteasca la alta religie, el este supus unor presiuni uriase din partea familiei si a comunitatii. El risca expulzarea, iar in tarile in care actioneaza legea islamica Sharia, risca pedeapsa capitala.

Scopul final al islamului este suprematia totala asupra pamantului. “Mesagerul lui Allah a spus: “Mi s-a poruncit ( de catre Allah ) sa lupt impotriva oamenilor pana cand ei marturisesc ca nimeni nu are dreptul sa fie adorat in afara de Allah, si ca Mahomed este mesagerul Sau, si pana cand vor face rugaciunile in mod corect, si pana cand vor da milostenia obligatorie.” ( Sahih Bukhari, 2,25 ).

     Iisus Christos si islamul

Allah fiind Dumnezeul unic suprem in islam, cea mai mare blasfemie pentru musulmani consta in asocierea de egali cu El. Notiunea crestina de Trinitate este considerata de musulmani drept erezie si politeism, caci pentru ei, Dumnezeu nu are Fiu.

Iisus este recunoscut in islam drept un mare profet, nascut din fecioara si care a facut multe minuni, insa El a fost doar un om, nu si Fiul lui Dumnezeu. De asemenea, moartea Sa ispasitoare pentru pacatele lumii este negata, in schimb El este asteptat sa revina la sfarsitul istoriei.

     Escatologia in islam

Unul din cele sase articole de credinta ale islamului vorbeste de ziua judecatii, precedata de catastrofe naturale, razboaie si semne in soare si in luna. In urma judecatii finale, oamenii vor ajunge fie in rai, fie in iad.

In perioada judecatii este asteptata aparitia lui Mahdi, echivalentul lui Christos din crestinsim. Acesta va fi un lider politic, militar si religios, descendent din Mahomed, care va conduce o armata care va arbora drapelul negru al jihadului. Aceasta armata se va lupta cu armatele crestinatatii in Siria. Dupa o perioada de pace islamica, va avea loc ultima confruntare la Ierusalim.

Un alt moment major in escatologia islamica il reprezinta aparitia unui antichrist islamic, numit Dajjal, care va pretinde ca este Iisus Christos si va lupta de partea evreilor impotriva musulmanilor.

Musulmanii asteapta ca Isa ( un Iisus islamic ) sa revina pentru a doua oara, distrugand crucile ( deci credinta crestina falsa ). Acesta, impreuna cu Mahdi il vor ucide pe Dajjal, asigurand victoria finala a musulmanilor. Dupa aceasta victorie, vor urma alte calamitati si nenorociri pana la judecata finala.

Lori Balogh

 

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Islam

Atlasul religiilor lumii, editura Hammond, 2009

Ernest Stere, Din istoria doctrinelor morale, vol. I, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1975

Religiile lumii, ed. Aquila, Bucuresti, 2008

Ovidiu Dramba, Istoria culturii si civilizatiei, vol. II, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1987

Acest articol a fost publicat în Religii pagane și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Hinduismul

Hinduismul

Generalitati

Hinduismul este o religie orientala pagana, avand o traditie milenara. Originile sale se pierd in negura timpului, pana in secolul al XIX-lea fiind numit simplu “sanatana dharma”, adica “religia eterna”.

Exista cateva particularitati care deosebesc hinduismul de alte religii: nu are un intemeietor cunoscut, nu are profeti, nu are o doctrina stabilita canonic si nici o structura institutionala clara.

In esenta, hinduismul este alcatuit din o multime de practici religioase diverse, care vizeaza venerarea zeilor hindusi. Un loc important in hinduism il ocupa credinta in reincarnare                    ( transmigratie ), marcata de faptele bune sau rele, facute intr-o viata anterioara.

Termenul “hindus” a aparut relativ recent, fiind folosit incepand cu secolul al XIX-lea. El provine de la fluviul Indus, unul din marile fluvii ale Indiei. Esential in hinduism este cultul imaginilor, acestea fiind prezente din abundenta, mai ales sub forma sculpturilor, atat in temple, cat si in caminele credinciosilor.

 

     Panteonul hindus

Hinduismul se caracterizeaza printr-o mare diversitate de zei ( unii cercetatori afirma ca ar fi vorba de cateva milioane ). Aceasta realitate este rezumata de inteleptul hindus Sri Ramakrishna astfel: “Pot fi atatea cai spirituale cati aspiranti, si la fel de multi zei cati adepti.”

In panteonul hindus exista o ierarhie clara. In varful piramidei se afla trinitatea hindusa, exclusiv masculina, alcatuita din cei trei zei supremi: Brahma sau Creatorul, Vishnu sau Sustinatorul si Shivasau Distrugatorul. Sotiile lor sunt zeitele Saraswati, Lakshmi si Kali.

Primul zeu din trinitatea hindusa este Brahma Creatorul, insa paradoxal, aproape niciun hindus nu-l venereaza, iar templele dedicate lui aproape lipsesc cu desavarsire. Motivul acestei ciudatenii este simplu: odata ce a creat Universul, rolul lui Brahma s-a incheiat. Responsabilitatea de a sustine acest Univers ii revine lui Vishnu, Sustinatorul creatiei.

Brahma este infatisat ca o fiinta umana cu patru capete si opt maini, in care tine patru Vede reprezentand cunoasterea. Candva el a avut cinci capete, insa unul dintre ele i-a fost taiat de Shiva din cauza comportamentului sau nesfant. Desfranand cu o femeie slujitoare, pe nume Shatarupa, creata chiar de el, Brahma a fost pedepsit de Shiva prin pierderea unuia din cele cinci capete si osandirea la obscuritate.

Al doilea zeu suprem din triada hindusa este Vishnu Sustinatorul. Adeptii sai il considera cel mai mare dintre zei, inchinandu-se exclusiv lui. Vishnu este cel care sustine Universul creat de Brahma. In hinduism se crede ca el s-a reincarnat de noua ori, iar ultima dintre ele va avea loc inainte de sfarsitul lumii.

Dintre reincarnarile lui Vishnu doua sunt cele mai importante: Krishna si Rama. Vishnu este infatisat ca o fiinta umana, avand pielea albastra, patru maini si ochi diferiti. Ochiul stang este negru, simbolizand noaptea, in timp ce ochiul drept este luminos, simbolizand ziua.

Al treilea zeu din trinitatea hindusa suprema, dar si cel mai de temut, este Shiva Distrugatorul. El este raspunzator atat pentru distrugerea Universului, dar si pentru creatia cea noua careia i se face loc prin actul sau distrugator.

Cultul lui Shiva este deosebit de popular intre indieni, fiind reprezentat printr-o fiinta umana, jumatate barbat, jumatate femeie, care danseaza in mijlocul unui cerc de foc. Zeul are un al treilea ochi, iar parul este nepieptanat, simbolizand cele sapte fluvii sacre ale Indiei. Shiva are trei sotii: Durga, Kali si Parvati, iar in cinstea lui exista o serie de practici ascetice, precum yoga si renuntarea la viata lumeasca.

Consoartele zeilor din trinitatea hindusa sunt: zeita Saraswati, sotia lui Brahma si zeita iubirii, a muzicii si a intelepciunii; zeita Lakshmi, consoarta lui Vishnu si zeita prosperitatii; zeita Kali, cea mai apriga dintre cele trei sotii ale lui Shiva, numita si “Mama Intunecata”.

Kali este cea mai temuta dintre zeitele hinduse, fiind ucigasa raufacatorilor, dar si protectoarea celor ce i se inchina. Are o infatisare grotesca, cu o limba mare iesindu-i din gura. In doua din cele patru brate tine cate o sabie, precum  si capul taiat al unui urias. La gat poarta un colier facut din cranii si are o cingatoare alcatuita din capete omenesti.

Alte zeitati importante in hinduism sunt:

– Zeul Ganesha, zel cu cap de elefant si trup de om, fiu al lui Shiva si Parvati. Este unul din cei mai populari zei hindusi, fiind zeul invatarii. Capul sau de elefant simbolizeaza intelepciunea.

– Zeita Durga este zeita mama suprema, protectoarea binelui si opozanta raului.

– Zeul Rama, cea de-a saptea reincarnare ( avatar ) a lui Vishnu si unul din cei mai venerati zei hindusi.

– Zeul Krishna, cea de-a doua reincarnare a lui Vishnu si cel mai popular zeu hindus printre masele de tarani indieni. Este privit ca fiind un zeu protector, un erou care s-a nascut cu cinci mii de ani in urma, pentru a inlatura pe conducatorii nedrepti ai Indiei de atunci.

 

     Templele hinduse

Templele hinduse sunt constructii magnifice, comparabile cu marile catedrale medievale europene. Din Sri Lanka pana in m-tii Himalaya, subcontinentul indian este impodobit cu mii de tempe dedicate diferitilor zei din panteon. Pentru hindusi, templul nu reprezinta doar casa zeului caruia ii este dedicat, ci reprezentarea zeului insusi.

Inima templului este “garbha griha” ( “pantecele” ), in care se afla reprezentarea vizibila a zeitatii. Pentru a se apropia de acest loc considerat sacru, inchinatorii trebuie sa treaca printr-o serie de spatii cu o semnificatie sacra din ce in ce mai mare.

O trasatura specifica templelor hinduse este prezenta unui mare numar de sculpturi exterioare, infatisand diferitele zeitati in diferite ipostaze. Construite de obicei langa o apa ( se crede ca insusi Gangele ar fi curs din ceruri ) de familii bogate, aceste temple oglindesc un scop declarat: acela de a atinge spiritualitatea maxima si eliberarea din ciclul reincarnarilor de catre ctitorii lor.

De-a lungul timpului, templele hinduse, in deosebi cele mari, au acumulat bogatii imense, datorita unor donatii constante din partea inchinatorilor. Astfel, in secolul al XI-lea, templul din Thanjavur, din sudul Indiei, avea circa sase sute de angajati, intre care se aflau croitori, tamplari, stropitori, etc. Astfel de temple aveau o mare influenta in zona, nu doar pe plan spiritual, dar si economic si politic.

 

     Literatura hindusa

Cele mai vechi texte scrise sunt Vedele, avand o vechime de peste trei mii de ani. Inainte de anul 1200 i.Chr., unul din triburile nomade indo-europene s-a asezat in Punjab, lasandu-ne Rig-Veda, o colectie de imnuri religioase, dedicate zeului focului Agni.

In secolul al X-lea i.Chr., au aparut Brahmanele, texte in care se nareaza aventurile zeilor si demonilor din mitologia hindusa. Intre 800-600 i.Chr., apar Upanisadele, scrieri filosofice care se axeaza pe unirea sufletului uman cu divinitatea. In acea epoca se punea accent pe doua practici religioase: yoga si postul, avand scopul de a atinge extazul din religia vedica arhaica, obtinuta cu ajutorul bauturii sacre Soma ( o bautura divinizata, obtinuta probabil din niste ciuperci halucinogene ).

Dupa anii 600 i.Chr., se incheie perioada vedica si incepe perioada epica a hinduismului, perioada ce va dura pana spre anii 300 d.Chr. In aceasta perioada apar cele doua mari epopei ale Indiei: Ramayana si Mahabharata.

Ramayana a fost scrisa de Valmiki in sanscrita si relateaza epopeea sechestrarii printesei Sita de catre demonul Ravana, precum si salvarea acesteia de catre regele Rama si maimuta Hanuman. Rama este o reincarnare a zeului Vishnu, in timp ce Hanuman este un zeu minor, dar foarte popular in clasele sarace ale Indiei.

Mahabharata, scrisa intre anii 300-100 i.Chr., este poemul epic cu cea mai mare intindere din literatura universala. Acest poem a fost transmis din generatie in generatie pe cale orala, fiind tiparit abia in secolul al XIX-lea.

 

Morala hindusa

Vedanta este doctrina hindusa care sustine ca natura fundamentala a tuturor fiintelor vii este divina, adevarata spiritualitate obtinandu-se doar prin descoperirea divinitatii din noi insine. Conform acestei doctrine, singura realitate este Dumnezeu, lumea materiala fiind o iluzie. De asemenea, nicio religie nu e considerata superioara alteia si niciun sistem nu e privit ca superior altuia. Cine doreste sa-L gaseasca pe Dumnezeu, Il va descoperi pretutindeni.

Din punct de vedere al idealurilor, hinduismul are patru mari idealuri pe care le promoveaza in randurile credinciosilor:

1. Dharma – indeplinirea obligatiilor in viata prin cultivarea amabilitatii si adevarului, prin dragoste fatza de oameni, ajutorul dat vecinilor si sacrificul pentru tara.

     2. Artha – obtinerea prosperitatii materiale si a succesului pe cai legitime

     3. Kama – cautarea placerii legitime.

     4. Moksa – desprinderea definitiva de tot ce ne leaga de aceasta lume si scufundarea in divinitate.

Obiectivul principal al reincarnarilor este obtinerea purificarii de-a lungul mai multor vieti succesive. Cand sufletul ajunge purificat, el iese din ciclul reincarnarilor si se uneste cu Brahma, devenind o parte a ultimei si singurei realitati eterne si care se afla la originea intregii creatii.

Hinduismul propovaduieste invatatura potrivita careia la moarte sufletul celui decedat se reincarneaza intr-un trup nou, fie de om, fie de animal. Legea care controleaza reincarnarile viitoare se numeste “Karma” si ea conditioneaza ciclul reincarnarilor de actiunile omului dintr-o viata anterioara.

 

     Rituri hinduse

Credinciosii hindusi isi desfasoara riturile de adoratie a zeilor preferati fie acasa, unde au un loc special dedicat zeilor si cultului lor, fie in temple. In cadrul cultului domestic se face un ritual zilnic in fatza unui altar bogat decorat cu imagini sculptate ( idoli ) ale zeilor preferati. Familiile instarite consacra o incapere speciala pentru efectuarea acestor ritualuri.

In ceea ce priveste cultul din temple, ritualurile sunt efectuate doar de preoti ( brahmani ) care conduc rugaciuni, citesc texte sacre si recita mantre. Inainte de rugaciune, hindusii fac ritualuri de purificare ca spalarea picioarelor, spalarea mainilor si prezentarea ofrandelor.

Asemenea oricarei alte religii, hinduismul are si el locurile sale sacre. Acestea sunt asociate de regula cu locurile de nastere ale zeilor, cu malurile raurilor sfinte sau cu m-tii Himalaya. Ca loc de cult preferat este orasul Benares.

 

     Castele

Societatea hindusa functioneaza pe baza unui sistem inuman: cel al impartirii ei in patru caste, fiecare dintre ele corespunzand unui stil de viata:

1. Brahmanii reprezinta varful scarii sociale. Intre ei se numara sacerdotii.

     2. Ksatrias este formata din razboinici.

3. Vaisyas cuprinde comerciantii si fermierii.

4. Sudras este formata din servitori si muncitori.

Intre primele doua si ultimele doua caste exista un permanent conflict de interese, castele inferioare fiind private de unele drepturi. Pe langa aceste patru caste exista si o clasa de jos, numita Paria ( sau Dalit ), alcatuita din oameni privati de cele mai elementare drepturi. Acestia efectueaza cele mai murdare munci si au interdictia de a se apropia de locuintele oamenilor din cele patru caste.

Lori Balogh

 

Bibliografie:

Atlasul religiilor lumii, editura Hammond, 2009

Ernest Stere, Din istoria doctrinelor morale, vol. I, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1975

Religiile lumii, ed. Aquila, Bucuresti, 2008

Acest articol a fost publicat în Religii pagane și etichetat cu .

 

 

 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.