Iată care sunt cele mai bune şi cele mai proaste poziţii pentru somn; Cum iti dai seama ca ai splina bolnava; Cum te imbolnaveste aerul din propria locuinta; Fructe si legume pentru nervi de otel

VCNe petrecem aproape o treime din viaţă dormind, prin urmare odihna este foarte importantă, dar pentru multe persoane somnul devine un adevărat coşmar chiar înainte de a adormi.

ccc

Mulţi suferă de insomnie şi de alte tulburări de somn, care au multe cauze, printre care şi poziţia greşită în pat.

 

Medicul Hooman Melamed, ortoped la un spital din Los Angeles, precizează că aproximtiv 80% dintre oameni vor suferi de dureri de spate din cauza poziţiei în care dorm.

 

Experţii consideră că dormitul pe spate este cea mai sănătoasă poziţie. Previne durerile de spate şi de ceafă şi permite coloanei vertebrale să fie aliniată corect, firesc.

 

Astfel sunt evitate şi durerile de stomac, dar şi apariţia ridurilor sau a coşurilor, adaugă Jimmeh Fletcher, neurolog. Dezavantajul acestei poziţii apare în cazul persoanelor care sforăie.

 

Pe locul doi ca poziţie recomandată de medici este dormitul pe o parte. Este ideal pentru cei care sforăie, suferă de apnee în somn, pentru gravide, dar şi pentru cei care au dureri de spate sau de ceafă.

 

În acest caz, dezavantajele ţin de îmbătrânirea pielii, din cauza presării tenului pe pernă. În plus, avertizează specialiştii, în timp dormitul pe o parte va duce la lăsarea sânilor.

 

Contează foarte mult şi pe ce parte dormiţi. De exemplu, cei care dorm pe partea dreaptă vor suferi de arsuri la stomac. Cei care preferă partea stângă nu au probleme cu acidul gastric, dar presează astfel organele interne, respectiv ficatul şi plămânii.

 

Vivian Eisenstadt, terapeut la un spital din Los Angeles, recomandă persoanelor care dorm pe o parte să folosească trei perne: o pernă ergonomică sub cap, o pernă sub talie şi una între picioare.

 

Exeprţii sunt de acord că poziţia cea mai proastă pentru somn este dormitul pe burtă. Duce la arcuirea anormală a coloanei vertebrale, ulterior la presiune pe încheieturi şi muşchi şi în final al durere. În plus, obliga gâtul să stea într-o poziţie forţată, îndoit, ceea ce afectează circulaţia şi respiraţia.

 

Pe locul doi la poziţii care nu sunt recomandate pentru dormit este cunoscuta poziţie fetală: pe o parte, cu genunchii la piept. Deşi este confortabilă la început, în timp duce la dureri de spate, la lăsarea sânilor şi la apariţia ridurilor.

 

Melamed recomandă ca în timpul somnului umerii şi gâtul să fie aliniaţi.

 

De asemenea, este bună o saltea mai moale, care să preia presiunea care se poate exercita asupra încheieturilor. Nu trebuie să fie totuşi prea moale, pentru că salteaua trebuie să susţină bine gâtul.

 

Aşadar, uite de ce trebuie să dormi pe partea stângă:

 

– Dormitul pe partea stânga îmbunătăţeşte sănătatea multor organe din corp şi favorizează functionearea lor la cote optime.

 

–   îmbunătăţeşte sistemul limfatic. Acesta transporta substanţe importante, precum proteine şi glucoză, care sunt filtrate şi drenate pe partea stânga a corpului.

 

–   îmbunătăţeşte digestia, datorită faptului că atât pancreasul cât şi stomacul sunt, în proporţie mare, aşezate spre stânga. Aşadar, secreţia enzimelor digestive va fi mai bună dacă dormi pe partea stânga.

 

–   favorizează o mai bună funcţionare a inimii susţin specialiştii. Astfel, dormitul pe partea stânga îmbunătăţeşte fluxul sanguin şi duce la regularizarea cordului.

 

–   favorizează activitatea splinei, având în vedere că are un rol major în menţinerea fluxului optim pentru sistemul limfatic.

Fructe si legume pentru nervi de otel

Te preseaza termenul unui proiect la job? Ai amanat deja de trei ori intalnirea cu cea mai buna prietena, motivand criza de timp? Pentru a nu te pierde cu firea in situatiile de zi cu zi, urmeaza un program sanatos anti-stres:

Mici gustari de fructe si legume
Capsuni, zmeura si mure sau o salata de ardei verzi si nuci reprezinta o reteta secreta de relaxare. Legumele verzi, fructele de padure si nucile contin un mineral cu efect anti-stres: magneziul. Acest inhiba procesele de stimulare a nervilor si muschilor si protejeaza invelisul nervilor. Fie ca aveti probleme la serviciu sau cu vecinii, o portie de fructe si legume va vor ajuta sa depasiti situatiile delicate.
 
Vitamine cu efect anti-stres
Alegerile pot fi stresante uneori. Raspunsul la intrebarea „A, B, C sau E?” este insa unul simplu. Fiecare dintre acestea ajuta la intarirea nervilor. Vitaminele A, C si E ofera protectie impotriva stresului oxidativ, a moleculelor de oxigen agresive, care afecteaza celulele nervoase ale creierului.
Vitamina B care se regaseste in legume, leguminoase si nuci, influenteaza rezistenta nervilor, performanta cerebrala si dispozitia in mod pozitiv. De ce sa nu incercati un remediu natural anti-stres: consumati zilnic 5 portii de legume si fructe, asa cum recomanda si campania lansata la nivelul Uniunii Europene. Pe langa aportul de vitamine si fibre vegetale pe care il presupune consumul de legume si fructe, va puteti bucura de gustari delicioase cu un continut scazut de calorii.
Legume pentru o minte limpede
Calciul, poate cel mai apreciat dintre substantele minerale, va ajuta sa va pastrati mintea limpede. Calciul este benefic oaselor si dintilor, si chiar nervilor si muschilor si se regaseste in produsele lactate, in broccoli si alte legume de culoare verde inchis.
Mai multe buna dispozitie
Este un fapt cunoscut, buna dispozitie creste rezistenta la stres. Corpul nostru are capacitatea de a produce personal buna dispozitie. Pentru aceasta trebuie sa consumati leguminoase, banane si seminte de floarea soarelui. Toate acestea contin triptofan care formeaza hormonul fericirii, serotonina. Aceasta substanta mesager are un efect similar endorfinelor, eliberate in timpul practicarii sportului sau al unui sarut intens.

Remedii pentru combaterea aciditatii

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie recomanda revenirea la un stil de viata sanatos care include :

– alimentatie cat mai naturala, mai putin prelucrata termic
– eliminati mezelurile, alimentele tip fast-food si toate cele care contin cantitati mari de aditivi sintetici;
– reduceti consumul de alcool si bauturi energizante;
– reduceti consumul de sare, iar atunci cand o folositi alegeti sarea neiodata, grunjoasa, de mare, de Himalaya;
– renuntati la fumat
– adoptati o dieta alcalina, ce contine o concentratie ridicata de vitamine, minerale, antioxidanti, enzime, fibre, clorofila: consumati salate de cruditati asortate si colorate, legume crude in special cele cu frunze verzi (sau fierte putin la aburi-ruccola, andive, telina, sparanghel, broccoli, conopida, varza, salata verde, untisor, stevie, spanac, urzici, sfecla, rubarba, morcovi, ceapa si usturoi verde, dovlecei, anghinare, fasole verde, mazare verde, castraveti, rosii, ardei grasi, napi, ghimbir, ridichi, hrean, praz, kale), verdeturi (patrunjel,marar, menta verde, leustean), seminte si fructe oleaginoase (in, susan, seminte de dovleac, de floarea-soarelui, migdale crude, nuci braziliene), seminte germinate, fructe (lamai, portocale, grapefruit, avocado, mere, pere, struguri, banane, gutui, cirese, piersici, caise, pepene verde si galben), cereale (hrisca, mei, quinoa) ;
– beti 2 l de apa plata pe zi (combinata eventual cu suc lamaie, cu efect detoxifiant si alcalinizant intens), lapte de migdale, sucuri proaspete de legume si fructe;
– gatiti cu ulei bio presat la rece de masline, in, canepa, samburi struguri;
– consumati suc de orz verde, de aloe; extract de spirulina, chlorella.
– este tolerat consumul moderat de peste, iaurt, sana, chefir, branzeturi nefermentate
– respectati-va orele de odihna
– practicati regulat, zilnic, cateva exercitii de relaxare (respiratii profunde, vizualizari, meditatie); sunt suficiente 15-30 minute pe zi pentru a obtine o stare de echilibrare energetica si psiho-emotionala, care elimina aciditatea din organism; le puteti combina cu meloterapie (o muzica relaxanta in functie de gusturile fiecaruia) si aromoterapie (cateva picaturi de ulei esential, de lavanda, bergamota, menta, santal, trandafir, tamaie, in lampa de aromoterapie)
– ganditi pozitiv; eliminati starile de nervozitate, agitatie; inlaturati gandurile de frica (unul dintre cele mai distructive sentimente), ura, invidie, gelozie, dorinta de razbunare-toate acestea fac rau in primul rand propriei persoane
– efectuati saptamanal 1-2 sedinte de masaj terapeutic, relaxant, limfatic si reflexoterapie, care inlatura efectele negative ale stresului asupra corpului nostru fizic, psihic, emotional si restabilesc circuitul energetic normal
– incercati sa efectuati zilnic minim 30 minute de activitate fizica (in functie de capacitatile fizice individuale)
– folositi plante ce au rol detoxifiant si ajuta la mentinerea alcalinitatii organismului: busuioc, lavanda, sunatoare, salvie, menta, musetel, roinita, soc, brusture, trei-frati-patati, papadie, coada-calului, afine,mure, cimbru, cimbrisor, rozmarin, frunze zmeur, Pau d’Arco, radacina nalba mare, scoarta salcie, pir tarator.

De ce sa mananci usturoi cu miere timp de 7 zile?

Usturoiul combinat cu miere este considerat un remediu ayrvedic, recunoscut pentru efectele sale spectaculoase pe care le are asupra corpului. Amestecul se realizeaza din 3-4 capatani de usturoi amestecate cu o cana de miere, lasand totul la infuzat cateva zile in frigider sau la temperatura camerei. Astfel vei avea amestecul pregatit pentru a consuma cate o lingura in fiecare dimineata pe stomacul gol. Alicina din usturoi este mai usor absorbita atunci cand este consumata pe stomacul gol, de aceea dimineata este cel mai bun moment pentru a consuma acest amestec.

Daca alegi sa zdrobesti un catel de usturoi este important sa-l lasi apoi la temperatura camerei timp de 5 minute, deoarece astfel se vor activa enzimele care il transforma intr-un superaliment. Amesteca-l apoi cu putina miere de albine si inghite, fara sa mesteci. Poti sa bei un pahar cu apa pentru a inghiti mai usor amestecul.
Iata ce se intampla daca mananci usturoi cu miere:
1. Are un efect protector asupra inimii, scade colesterolul rau si tensiunea arteriala.
2. Este util persoanelor care fac chimioterapie, ajutand la detoxifierea corpului.
3. Are efect antimicrobian si antifungic.
4. Intareste sistemul imunitar si te fereste de raceli.
5. Calmeaza durerile cauzate de osteoartrita.
6. Are efect anticancerigen.

Cum sa nu te ingrasi avand grija sa dormi destul

Imagini pentru somn de noapte

Organismul uman este o „masinarie” fantastica si este uimitor cum inca ne mai pacalim ca „stim noi mai bine”. Daca stii sa asculti de el, corpul iti „spune” tot felul de lucruri, pe care, sigur ca este important sa le corelezi cu informatiile stiintifice actuale.

Sa ne gandim de exemplu la somn: cine nu stie ca atunci cand iti este somn, cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa mergi sa te refaci prin somn? Pana si un copil, cu toata bucuria jocului sau entuziasmul unei zile de vacanta, daca are o rutina buna a somnului iti spune la un moment dat „mie mi-e somn, ma duc la culcare”.
Dar ce este mai interesant este ca somnul influenteaza alimentatia si mai mult decat atat, mentinerea greutatii.
 
Cum este mentinuta greutatea corpului?
O sa primesc raspunsul clasic: avand grija de alimentatie si activitatea fizica – e adevarat, doar ca lucrurile sunt mai complicate de atat.
Tubul nostru digestiv se pregateste pentru fiecare masa zilnica prin secretia de grelina „hormonul foamei”, un neurohormon care regleaza apetitul si distributia, dar si ritmul utilizarii de energie. Grelina are rolul de a stimula senzatia de foame, dar si secretia gastrica de acid clorhidric si miscarile intestinale, pentru a digera alimentele cu succes.
Efectul grelinei are loc prin cuplarea cu un receptor potrivit, de la nivelul hipotalamusului. Cand stomacul este gol este secretata grelina, iar cand stomacul este plin secretia inceteaza.
Pe de alta parte, celulele noastre adipoase secreta leptina „hormonul satietatii” care are rolul de a controla echilibrul energetic, inhiband senzatia de foame. Si efectul leptinei are loc tot dupa cuplarea cu un receptor, care si el se gaseste tot in hipotalamus.
In mod normal, secretia echilibrata a celor doi hormoni pastreaza greutatea corpului in parametrii cunoscuti. Doar ca in obezitate, leptina desi este secretata in exces, nu actioneaza pe receptorii din hipotalamus pentru a declansa senzatia de satietate pentru ca exista ceea ce se numeste sensibilitate scazuta la leptina si organismul nu poate „observa” satietatea.
Cum influenteaza somnul mentinerea greutatii
Cercetarile foarte recente au descoperit ca somnul influenteaza mentinerea greutatii si deci sanatatea fizica. Mecanismul este foarte interesant: stim ca lipsa de somn perturba secretiile hormonale si impiedica functionarea lor normala.
Dupa o singura noapte pierduta este crescuta secretia de grelina, care declanseaza senzatia de foame si este urmata de comportamentul alimentar de aport, adica mananc, mult peste cantitatea necesara.
In cazul unei singure nopti in care somnul nu a fost odihnitor scade secretia de leptina, ceea ce face sa nu obtin satietatea mancand cantitatea obisnuita de alimente, ci mai mult. Dar privarea de somn duce si la cresterea secretiei de cortizol in seara urmatoare noptii pierdute, cand organismul ar trebui sa fie pregatit pentru somn si secretia de cortizol scazuta.
Un alt hormon cu functie destabilizata de lipsa de somn este insulina, un hormon secretat de pancreas, care asigura metabolismul dulciurilor, grasimilor si proteinelor, a carui sensibilitate pentru receptori este scazuta, cu aparitia diabetului zaharat.
Practic, atunci cand nu dorm, hormonul foamei este in cantitate crescuta si ma face sa mananc mai mult, hormonul satietatii scade si nu ma poate ajuta sa obtin senzatia ca am mancat destul si imi trebuie o vointa de fier sa nu tin cont de ce simt – adica sa mananc mai mult -, ci de dovezile obiective ca am mancat o portie normala.
Daca noaptea pierduta se asociaza si cu o viata mai putin echilibrata, cu stres mult, alimentatie nepotrivita si activitate fizica insuficienta ar fi bine sa nu ne miram daca greutatea noastra creste.
Pot obtine echilibrarea secretiilor hormonale si un somn odihnitor
Strategiile pentru controlul greutatii trebuie neaparat sa includa analiza cantitatii si calitatii somnului, pentru ca in lipsa lui comportamnetul nostru, inclusiv cel alimentar si al activitatii fizice, nu are cum sa fie normal.
Asadar, pregatirea pentru somn trebuie sa includa mai mult decat schimbarea hainelor cu pijamalele, ne trebuie o rutina corecta a somnului.
 
Pastrez ore fixe de culcare si sculare, inclusiv la sfarsitul saptamanii, daca se poate fara ceas.
Controlez cantitatea de cafea, alcool sau alte substante pe care le folosesc.
Imi creez un ritual al somnului care sa duca la liniste si calm, departe de stimuli vizuali auditivi si nu folosesc patul pentru altceva decat somn si activitate sexuala.
Ma asigur ca nu am o tulburare de somn data de boli cronice.
Nu mananc inainte de culcare daca nu sunt trei ore in care pot realiza digestia corecta.
Daca ai griji si lucruri care te framanta ia in considerare notarea lor intr-un jurnal, tocmai pentru a elibera mintea de presiunea lor.
Va doresc succes in analiza somnului personal, stiind ca exista instrumente special create pentru a obtine progres si specialisti dornici sa va ajute!
Adriana Antohe, medic si trainer, specialist in medicina de familie si medicina muncii, face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Cum iti poti scadea valoarea colesterolului „rau” cu 30% in doar o luna

Imagini pentru colesterol

Colesterolul poate fi pastrat in limite normale daca ai o alimentatie adecvata, saraca in grasimi saturate, dar bogata in grasimi nesaturate, care sa contina acizi grasi omega 3 si omega 6 – atentie, sa fie in proportia optima de 1/3, din surse vegetale si animale.

De asemenea, spun specialistii, dieta potrivita te ajuta sa reduci colesterolul „rau” (LDL) cu aproximativ 30% in doar o luna! Iata ce alimente te ajuta sa reglezi colesterolul:
– peste gras: somon, ton, cod, ansoa, macrou, hering, scrumbie; pastrav, de 3-4 ori/saptamana.
– oua ecologice sau de tara 1 ou/zi, aliment complet care contine substante ce scad colesterolul sanguin; la fel si ouale de prepelita.
– fructe si seminte oleaginoase: nuci, migdale, arahide, caju, fistic, alune de padure, seminte de in , de susan, de canepa, de dovleac, de floarea-soarelui (neprajite si nesarate).
– multe legume si verdeturi, cat mai putin prelucrate termic: varza alba/rosie/de Bruxelles, broccoli, spanac, telina, ridiche, salata verde, anghinare, urzici, ceapa.
– salate asortate, colorate, cu adaos de ulei presat rece masline/din samburi struguri/de in, susan, rapita, canepa, de soia; asezonati-le cu condimente aromate-ghimbir, turmeric, boia, sofran, menta, busuioc, rozmarin.
– fructe proaspete si uscate (prune uscate, smochine, stafide)
– alimente ce contin fibre: orz, ovaz, secara, hrisca, quinoa, fasole, linte, mazare, napi, varza, telina, tarate, sfecla, gulie, mango; fulgi de ovaz
– 2-3 catei de usturoi/zi.
– scortisoara: 1/2 lingurita in ceai, iaurt
– consumati 1,5-2 l de apa plata
– consumati ceai (verde, negru, roiboos (rosu), pu-erh), 2-3 cani/zi-sunt deosebit de utile, ne hidrateaza, ne detoxifica, regleaza valorile colesterolului si glicemiei, fluidifica sangele, normalizeaza tensiunea arteriala.
Suplimente naturale eficiente
In paralel, putem folosi suplimente cu extracte naturale ce ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale si prevenirea bolilor cardio-vasculare; acestea trebuie administrate doar la recomandarea unui medic apifitoterapeut. Sunt utile:
– capsule cu ulei de peste ce contin acizi grasi omega-3; doza variaza in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate, in general 1-2 g/zi.
– capsule ce contin omega 3, 6, 9 din surse vegetale (ulei din seminte de in, de canepa, de negrilica)
– ulei esential de scortisoara, care ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glicemiei
– ceai, tinctura sau capsule de anghinare, afin, frunze de mesteacan, catina, coacaz negru, maces, papadie, paducel, rostopasca, rozmarin, urzica
– extracte de turmeric, ghimbir, gugul, ganoderma
– suc de aloe, de noni
– ulei bio presat la rece din samburi struguri – 5 picaturi de 2 ori/zi.
Este foarte importanta combaterea sedentarismulu: mers zilnic pe jos in ritm alert, inot, jogging, mersul pe bicicleta, exercitii fizice la sala de 3 ori/saptamana.

Cum te imbolnaveste aerul din propria locuinta

Mult mediatizatele regimuri alimentare echilibrate sau practicarea exercitiilor fizice nu par a fi suficiente pentru a ne pastra sanatatea organismului. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Southampton, desfasurarea activitatilor casnice zilnic sau simpla prezenta in propriile locuinte ne expune la o serie de boli dintre cele mai grave, determinate de aerul poluat aflat in incinte.
Acest sindrom este estimat a fi intalnit in aproximativ 15 milioane de locuinte numai in Marea Britanie. Persoanele expuse prezinta respiratie suieratoare, sangerari la nivelul nasului sau alte probleme respiratorii. In timp, aceste manifestari genereaza conditii favorabile dezvoltarii astmului, a bolilor cardiovasculare sau a cancerului.
Toxinele din aerul locuintelor 
Potrivit unui articol din Daily Mail, aerul din interiorul locuintelor noastre contine in jur de 900 de produse chimice, particule si alte materiale biologice care pot afecta sanatatea. Sporii de mucegai, polenul, radonul, monoxidul de carbon sunt doar cateva dintre acestea.
Profesorul Peter Howarth, specialist in alergologie si pneumonologie arata ca indivizii si familiile din astfel de locuinte expuse la poluantii din aer prezinta extrem de des bolii respiratorii si infectii cutanate.
Specialistii din SUA sunt si mai categorici. Pe langa sistemele de incalzire si ventilatie, este incriminat si gradul de umiditate al locuintei.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual isi pierd viata datorita poluarii din spatiul casnic aproximativ 4 milioane de oameni, situatia putand fi tinuta sub control doar printr-o mai mare atentie acordata ventilatiei aerului din locuinte

Trucuri interesante de a folosi usturoiul ca medicament

Imagini pentru usturoi

Usturoiul, pe care grecii il numesc Scordeon Argive, are, conform medicilor invatati, o forta „imensa” de incalzire si de uscare. Mestecand sau ma­sand pielea cu usturoi, se neutralizeaza muscaturile de sarpe si intepaturile de scorpion. Apli­cat pe rana, im­preuna cu putina mie­re, usturoiul cicatrizeaza mus­caturile de caine. Mirosul usturoiului presat go­neste insectele, inclusiv moliile. Iar prin fierberea lui cu vin, miere si otet, se obtine o bautura care distruge viermii intestinali.

* Combinat cu uleiul in care a fost fiert (cu coaja cu tot) si folosit sub forma de cataplasma, usturoiul e foarte eficient in tratarea muscaturilor veninoase, a contuziilor, impotriva durerilor si tumo­rilor la vezica.
* Hipocrat recomanda fumul de usturoi ars, lasat sa patrunda in uter, pentru eliminarea mai rapida a placentei.
* Fiert in lapte si consumat, usturoiul calmeaza durerile pulmonare.
* Durerile de cap cedeaza in fata unei cataplasme cu usturoi si fasole, fierte impreuna si aplicate pe tample.
* Cateva picaturi de untura de gasca impregnate cu usturoi si instilate in ureche au o eficienta extra­ordinara in calmarea durerilor.
* Fiert in apa, usturoiul combate tusea sau astmul, dar si copt, pur si simplu, pe plita, limpezeste vocea.
* Fiert in supa, el ii transmite acesteia virtuti vindecatoare, si ea diminueaza greutatile de urinare si defecare.
* Un plasture compus din usturoi pisat si untura de porc „dizolva” tumorile cele mai considerabile.
Usturoiul mancat dimineata, pe stomacul gol, este un protector impotriva problemelor importante pe care le pot produce sanatatii anumite locuri si ape, cand ele sunt schimbate prea des.

Cum iti dai seama ca ai splina bolnava

Splina este situata sub coastele din partea stanga, lateral. Nu cantareste decat 200 de grame. E legata de ficat, pancreas si intregul corp:

– distruge celulele rosii
– filtreaza sangele si constituie un rezervor din acest pretios lichid, pentru a-l reinnoi (1% din celulele rosii mor in fiecare zi si trebuie sa fie inlocuite). Se intampla chiar ca splina sa fabrice celule rosii.
– joaca un rol important in imunologie, aparand organismul contra virusilor, bacteriilor, parazitilor si microbilor.
Fapt surprinzator, noi putem trai si fara splina, desi indeplineste atatea functii. In cazul indepartarii ei, mai ales maduva spinarii va produce mai multe globule rosii si albe, pentru a compensa absenta splinei. Ea va asigura in mare parte apararea imunitara, datorita limfocitelor. Pe plan fiziologic, splina nu si-a dezvaluit inca toate secretele.
Cand splina da semne de oboseala
* avem o paloare accentuata pe fata si buzele se fac albe.
* suntem victimele unor infectii ORL si, uneori, chiar pulmonare. Cele mai mici lovituri ne provoaca vanatai. Gingiile au tendinta sa sangereze.
* analizele medicale releva o lipsa de fier. La palpare, medicul detecteaza prezenta unor mici ganglioni sub brat si in spatele claviculelor.
* in timpul efortului, poate aparea o intepatura in partea stanga. La 11-12 ani, copiii au adesea acest junghi, cand alearga. Aceasta varsta, cand sistemul imunitar este in plina transformare, corespunde, adesea, si cu crize de apendicita acute. Splina se umple si apasa pe diafragma.

Alimente care ne protejeaza creierul

In Statele Unite este in voga un curent care vizeaza tratarea bolilor neurologice prin grija acordata la ceea ce se intampla la nivelul microbiotei sau florei intestinale, cu alte cuvinte realizandu-se o legatura explicita intre intestin si creier, scrie site-ul 20minutes.fr, citat deAgerpres.

Neurologul american David Perlmutter, autor al cartii „Intestinul in ajutorul creierului”, se concentreaza pe rolul bacteriilor din organism pentru evitarea depresiei, a sclerozei in placi, a bolii Alzheimer, autismului si altor boli. In afara de sfaturile clasice care recomanda consumul de alimente bio, evitarea produselor prelucrate, a conservelor, medicul enumera cateva alimente care protejeaza creierul pe termen lung.
Un prim grup este format din alimente „probiotice” sau care contin bacterii benefice. Sunt alimentele fermentate, indeosebi varza murata si produsele lactate cu bifidobacterii sau lactobacili din surse naturale. Potrivit doctorului Perlmutter, bacteriile joaca un rol multiplu in organism. „Ele mentin o stare buna a invelisului intestinal, echilibreaza PH-ul din organism, joaca rol de antibiotic, antiviral, regleaza imunitatea si controleaza inflamatiile”, afirma neurologul, care recomanda iaurturi, kefir (produs fermentat pe baza de lapte de capra), kimchi (produs traditional coreean din legume si ardei iute), varza murata si alimente marinate.
Pentru protejarea creierului se recomanda si alimente sarace in glucide, in contextul in care tendinta alimentatiei moderne este excesul de zahar si cereale.
Doctorul Perlmutter afirma ca, „cu cat se consuma mai multe zaharuri, cu atat microbiota este mai bolnava… Trecand in secolul al XX-lea de la o alimentatie bogata in grasimi si in fibre la una bogata in glucide, oamenii au inceput sa sufere de boli ale creierului”. Astfel, un regim prea bogat in zaharuri si sarac in fibre ar mari riscul de permeabilitate intestinala, de perturbare a sistemului imunitar si de inflamare generala, care ar afecta si creierul. Alimentele indicate sunt legumele verzi, ceapa, rosiile, dovleacul, semintele de floarea-soarelui, proteinele (din oua, pesti salbatici, fructe de mare, carne de pasare si vita), zarzavaturile si condimentele.
O stare buna a creierului poate fi mentinuta si cu alimente bogate in grasimi bune, recomandate de doctorul Perlmutter, a carui teza nu este insa unanim acceptata. Ea se bazeaza totusi pe studiul Framingham realizat in anii 2000 de cercetatori de la Universitatea din Boston, care se refera la relatia dintre nivelul de colesterol total si performantele cognitive. Rezultatul a fost ca „cele mai scazute niveluri de colesterol se asociaza cu performante cognitive modeste in privinta gandirii, atentiei, concentrarii si fluiditatii verbale”. Acest lucru sugereaza faptul ca un rol protector al creierului i-ar reveni colesterolului, noteaza site-ul citat de Agerpres. Printre alimentele recomandate in acest sens se numara uleiul de masline extra, susanul, untul purificat, maslinele, branzeturile si semintele.
Si alimentele bogate in polifenoli exercita un rol benefic asupra creierului. Aceasta categorie implica remedii naturale pentru sanatatea bacteriilor.
In realitate, „plantele produc polifenoli pentru a se proteja. Sunt antioxidanti puternici, analizati in domeniile bolilor cardiovasculare, osteoporozei, cancerului sau diabetului”, arata medicul mentionat. Unele studii au aratat ca prezenta lor in alimentatie scade marcarii de stres oxidativ, ceea ce duce la reducerea riscului de boli neurologice. In acest grup intra vinul, ceaiul, cafeaua si ciocolata.
Alimentele bogate in probiotice sunt ingredientele „preferate” de bacteriile intestinale, care le asigura cresterea. In lipsa acestor bacterii, alimentele nu ar putea fi digerate. Potrivit lui Perlmutter, probioticele prezinta multe avantaje: reduc afectiunile asociate cu diareea, contribuie la protejarea impotriva cancerului de colon, amelioreaza absorbtia de minerale si previn obezitatea, inducand un sentiment de satietate. Nu trebuie ocolite usturoiul, ceapa, napii, sparanghelul si prazul (toate crude).
Un rol important in protejarea creierului il are si apa filtrata, deoarece intestinul uman nu era obisnuit initial sa absoarba clor, element indispensabil totusi pentru o apa curata la robinet. Un filtru de apa aplicat apei menajere ajuta la limitarea efectului substantelor chimice asupra organismului.

Cand devine hipotensiunea o adevarata problema?

Daca hipertensiunea arteriala creste riscul de atac cerebral sau infarct, hipotensiunea arteriala va poate aduce in pragul unui lesin.

Durerea de cap, ameteala si lesinul sunt semnele care prevestesc scaderea tensiunii arteriale. Fara tratament riscam un accident vascular cerebral, un edem cerebral, un infarct miocardic, hemoragia interna nefiind nici ea de neglijat.
Tensiunea arteriala mica este cunoscuta ca hipotensiune. “Sunt anumite persoane , in special de sex feminin, la varste tinere, pentru care o valoare de 90 mmHg nu este iesita din comun si este foarte bine tolerata. in alte situatii insa, hipotensiunea trebuie sa ne preocupe, pentru ca ea poate trada instalarea unor afectiuni de natura hormonala. in cazul in care hipotensiunea apare la o persoana cu hipertensiune, ca urmare a supradozajului tratamentului sau deshidratarii prin diaree, varsaturi sau transpiratii excesive din cauza caldurii, un tratament prompt si adecvat este necesar. In astfel de situatii, riscul de aparitie a atacului cerebral sau cardiac sunt mari. Cand avem hipotensiune, simtim  o stare de slabiciune, pete negre in campul vizual si o durere de cap brusc aparuta.
In final, apare lesinul propriu-zis. Ca si masura, se indica intinderea la orizontala, problema putand fiind rezolvata prin aceasta manevra. Se recomanda o alimentatie mai bogata in sare, aportul corespunzator de lichide si un pahar de vin rosu pe zi”, subliniaza Claudiu Chivu, medic primar in chirurgie cardiovasculara, pentru Gandul.info.
Daca nu avem manifestari de hipertensiune, dupa 30 de ani este bine sa facem oricum o determinare a tensiunii arteriale la cateva luni. in cazul in care am fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala, e indicat sa ne luam tensiunea ori de cate ori avem suspiciunea ca avem o criza hipertensiva. Verificarile de rutina se fac in special dimineata, la trezire, dar si dupa un discomfort, efort etc.

Licoarea ideala pentru slabit si celulita

Un suc din urmatoarele ingrediente este iedeal pentru reducerea tesutului adipos si pentru a elimina celulita. Aveti nevoie de:

2 cani cu bucati de ananas
2 lamai
1 radacina de ghimbir (2-3 centimetri)
3 cani cu apa

Cand vrei sa tii cura cu ananas pentru celulita fa un suc din aceste ingrediente. Curata si razuieste ghimbirul. Apoi pune-l in blender impreuna cu ananasul si sucul de lamaie si amesteca-le bine! Amesteca acest suc cu apa. Omogenizeaza sucul!

Bea acest suc pe durata zilei, oricand iti este sete. Cu cat il bei mai mult timp, cu atat rezultatele vor fi mai bune!
Lamaia e cea mai buna sursa de vitamina C, care actioneaza asupra celulitei, previne retentia de apa si indeparteaza toxinele din organism. In plus, are antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi, si ei o cauza a aparitiei de celulita. Ghimbirul accelereaza metabolismul si activeaza niste enzime care topesc grasimea corporala. Daca amesteci lamaia si ghimbirul cu ananas, o sa scapi mai usor si mai rapid de celulita!
De asemenea, poti sa mananci o jumatate de cana de cuburi de ananas de trei ori pe zi si e posibil sa observi ca celulita se reduce in doua saptamani.
Atentie, insa! Daca suferi de ulcer sau gastrita, cere sfatul unui medic inainte de a tine cura cu ananas pentru celulita!

Cretusca sau aspirina naturala: beneficii

Cretusca (Filipendula Ulmaria) este recunoscuta pentru proprietatile sale medicinale, fiind o sursa de acid salicilic, principalul component al aspirinei.

Este o planta melifera bine cunoscuta de apicultori. Mierea obtinuta de la florile acestei plante are calitati terapeutice de exceptie. Cretusca este o erbacee perena, din familia rozaceelor. Se dezvolta destul de mult, ajungând pâna la 1,20 metri inaltime, tulpinile aeriene fiind rasfirate. Tulpina subpamânteana, adica rizomul, este aproape pietroasa.
Cretusca infloreste in lunile iulie si august, florile fiind, de obicei, albe, uneori având nuante spre galben. Planta prefera sol calcaros, crescând in zonele umede, mlastini, iazuri, lacuri. Este raspândita mai ales in zona montana si submontana.
Infuzia de cretusca este astringenta, tonica, diuretica si antihidropica. Preparatele pe baza de flori contribuie la calmarea durerilor provocate de reumatismul articular. Infuzia de flori de cretusca reduce febra, precum si durerile generate de calculii renali si biliari.
Preparatele din cretusca au efecte pozitive si in tratamentul scrofulozei, al gutei si al muscaturilor de sarpe. In unele tari, infuzia de cretusca este utilizata in producerea de bere si vin, dându-le acestor bauturi un parfum special.

Cum folosesti usturoiul pentru a-ti fortifica unghiile

Unghiile tale se exfoliaza usor si cresc lent? Lipsa seleniului este o cauza a acestor probleme, iar usturoiul iti vine in ajutor pentru ca le ofera unghiilor ceea ce le lipseste.

Tot ce trebuie sa faci este sa iti cureti unghiile cu acetona, apoi sa le speli bine. Lasa-le sa se usuce apoi, freaca unghiile cu un catel de usturoi taiat pe jumatate.
Usturoiul nu numai ca va fortifica unghia, prevenind exfolierea, insa va si accelera cresterea acesteia. Mai mult decat atat, bacteriile si micozele sunt ucise de sucul de usturoi.
Dupa ce iti ungi toate unghiile cu suc de usturoi, lasa-l sa actioneze pret de cel putin o ora, timp in care nu te vei spala pe mani si, in niciun caz, nu vei aplica oja pe unghie.
Repeta acest tratament de fiecare data cand iti faci unghiile. Astfel, acestea vor fi frumoase, sanatoase si vor creste vazand cu ochii.

9 functii importante ale ficatului

Imagini pentru ficat uman

Este cel mai mare organ din corp (cantareste in medie 2 kg), isi poate mari sau micsora volumul in functie de spatiul pe care il are la dispozitie si se regenereaza. Ficatul functioneaza ca un adevarat creier al sistemului digestiv, pentru ca analizeaza toate substantele ce intra in organism si „gandeste” care dintre acestea sunt cu adevarat necesare pentru mentinerea starii de sanatate.

Putini stiu ca despre acest organ se spune ca indeplineste peste 500 de functii care il fac indispensabil organismului.
Sarcini importante ale ficatului
1. Sintetizeaza o varietate de substante indispensabile bunei functionari a organismului, printre care glucide, proteine si lipide. Una dintre cele mai importante proteine este albumina, ce reprezinta aproximativ 60% din proteinele plasmei sanguine. De asemenea, ficatul sintetizeaza factorii de coagulare a sangelui. Prin urmare, alterarea acestei functii hepatice diminueaza nivelul proteinelor in sange si produce tulburari de coagulare.
2. Participa la mentinerea glicemiei in limitele normale. Mai exact, ficatul, impreuna cu muschii, transforma glucoza rezultata din digestia glucidelor din alimentatie in rezerve de energie (glicogen) prin procesul de glicogeneza. intre mese, ficatul transforma din nou glicogenul in glucoza, pentru a elibera exact nivelul de energie necesar functionarii organismului.
3. Formeaza rezerve de vitamine: A, D, E, K si cele din complexul B si le elibereaza in sange atunci cand organismul are nevoie de ele. De asemenea, la nivelul ficatului sunt stocate si elementele nutritionale care ne feresc de anemie: fierul si vitamina B12.
4. Are rolul de filtru al substantelor introduse in organism. Astfel, ficatul triaza substantele toxice si deseurile si le transforma in particule minuscule si usor de eliminat din organism.
De asemenea, metabolizeaza substantele nocive (inclusiv drogurile si alcoolul) si le atenueaza efectele. Si majoritatea medicamentelor trec prin ficat inainte de a ajunge in sange. Astfel, atunci cand ficatul sufera, trebuie sa fii atent la tratamentele medicamentoase metabolizate sau eliminate la acest nivel, deoarece exista riscul unui supradozaj.
5. Regleaza concentratia lipidelor din sange si asigura sinteza si degradarea colesterolului.
6. Favorizeaza eliminarea substantelor toxice produse in organism. Mai exact, transforma amoniacul rezultat in urma oxidarii aminoacizilor (substante necesare pentru sinteza proteinelor) in uree, pentru a fi usor de eliminat de catre rinichi.
7. Produce hormoni care controleaza fluxul sanguin si temperatura corpului. In plus, are o influenta majora asupra hormonilor sexuali si tiroidieni.
8. Este prima linie de aparare. Ficatul este unul dintre organele cu cel mai mare numar de leucocite (globule albe) din corp. Specialistii estimeaza ca acesta contine, in mod normal, aproximativ 1.010 celule imunocompetente. Iar prin pozitia sa anatomica, ficatul reprezinta prima linie defensiva a organismului.
Practic, la acest nivel, agentii patogeni sunt pusi in asteptare, astfel incat intregul sistem imunitar sa aiba timp sa-si scoata la inaintare toate armele pentru a-si anihila inamicii.
De asemenea, in cadrul studiilor desfasurate de-a lungul timpului pentru observarea acestui organ, cercetatorii au observat in ficat prezenta interleukinei 7 (IL 7) si citokinei, doua elemente care intervin in diferentierea celulelor T (celule imunitare).
9. Poate produce insulina. Hepatocitele se comporta ca celulele stem, avand capacitatea de a se transforma in celule necesare pentru indeplinirea anumitor functii ale ficatului, dupa nevoie. Mai mult, oamenii de stiinta de la Centrul Medical Sheba din Tel Hashomer, Israel, au descoperit ca pot reprograma celulele hepatice pentru a produce insulina, in conditiile in care pancreasul nu este capabil sa indeplineasca aceasta functie.
Pentru a face acest lucru, echipa medicului Sarah Ferber a introdus un virus inofensiv, care purta gena Pdx-1, specifica pancreasului, intr-o serie de celule hepatice. Desi gena in cauza nu a intrat in ADN-ul ficatului, acesta a inceput sa produca proteina Pdx-1 si, implicit, sa elibereze insulina in organism. Aceasta descoperire ar putea fi folosita in curand in cazul persoanelor diabetice cu un ficat sanatos. Potrivit specialistilor, fiind vorba de propriile celule ale organismului (din ficat), este exclus riscul respingerii acestora.

 

Recomandari pentru bolnavii cu ulcer gastroduodenal

Imagini pentru bolnavii cu ulcer gastroduodenal

Alaturi de medicamentele prescrise de medicul dumneavoastra, alimentatia corecta este un mijloc terapeutic la fel de important in cazul ulcerului gastroduodenal.

Sfaturi generale pentru bolnavii cu ulcer gastroduodenal
• Luati masa la ore fixe.
• Evitati pranzurile abundente (sunt de preferat 5-6 mese/zi dar mai reduse cantitativ).
• Mancati ori de cate ori apare durerea: rontaiti biscuiti, pesmeti, sticksuri.
• Retineti alimentele care v-au facut rau in trecut si ocoliti-le de fiecare data, fara imprudente. Cel mai potrivit regim este cel care nu va face rau!
• Mancati in liniste si fara graba.
• Cautati sa nu fiti prea obosit sau nervos cand va asezati la masa.
• Mestecati bine hrana si, daca este cazul, tratati-va dantura.
• Respectati cele 8 ore de somn in cursul noptii.
• Evitati medicamentele care cresc aciditatea gastrica: aspirina, vitamina C, medicamentele antireumatice, unele siropuri de tuse.
• Alcoolul si fumatul sunt strict interzise. Evitati, de asemenea, cafeaua, mai ales pe stomacul gol.
Pregatirea alimentelor
Mancarea va fi preparata astfel incat sa nu sporeasca secretia de suc gastric si sa nu favorizeze stagnarea alimentelor in stomac. Se vor evita, deci, rantasurile si prajelile.
Supele se vor prepara prin fierberea suficienta a legumelor si zarzavaturilor, zeama fiind ingrosata cu gris, paste fainoase, orez, cartofi sau zarzavaturi trecute prin sita. Se va evita zeama de carne, mai ales in perioada de criza!
Legumele (bine fierte!) se vor servi sub forma de piure, sote, budinca sau sufleu (preparate la baia de apa) la care se poate adauga unt sau ulei crud (retineti ca grasimile permise se vor consuma doar crude, adaugandu-le in farfurie la masa).
Carnea permisa se prepara la inceputul bolii doar prin fierbere, inabusire sau sub forma de perisoare fierte la abur. Dupa ameliorarea simptomelor se poate incerca si prepararea la gratar (dar nu prajirea in ulei ori grasime!).
Sarea poate fi folosita in cantitate moderata la pregatirea hranei, cu conditia sa nu suferiti de alte boli in care este contraindicat excesul de sare.
Dulciurile foarte concentrate sau prajiturile cu foetaj sau drojdie se vor evita.
Alimentele nu se vor servi nici prea reci, nici prea fierbinti.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.