Pentru ca demolatorii din tara nu au putut lichida Avicultura din Romania, isi dau miinile cu vulpoii straini-ca sa cloceasca o alta “gripa aviara”pana ne sar fulgii…Noi va oferim, dumneavoastra alegeti cel mai bun sistem de irigatii; In timp ce in „desertul” din Spania se construieste cea mai mare concentrație de sere din lume, noi desertificam; Sera care face posibila cresterea culturilor in desert; NOI ne batem joc de pamantul cel mai bun si altii revolutioneaza agricultură în mijlocul deșertului; Agicultură fără pământ, pe acoperișul unui mall

Bun găsit pe tărâmul tuturor posibilitatilor-Pentru ca abonaţii noştri ne-au ajutat să aniversăm 10 ani de la apariţia primului exemplar, vă invităm să primiţi OFERTA GRATUITĂ a Revistei Informaţii Agrorurale (http://www.informatii-agrorurale.ro/)- pentru publicat texte şi anunţuri pe http://informatii-agrorurale.ro/anunturi-agricole/şi pe http://www.informatii-agrorurale.ro/agropedia/ Puteţi adăuga noile dumneavoastră anunţuri, alături de mai vechii furnizori de INPUTURI din Tară şi din Străinătate.  

Pentru ca demolatorii din tara nu au putut lichida Avicultura din Romania, isi dau miinile cu vulpoii straini-ca sa cloceasca o alta “gripa  aviara”pana ne sar fulgii…

 AVICULTURA.ro

PREŞEDINTE,

Prof. univ. dr. ILIE VAN

COMUNICAT DE PRESĂ

UNIUNEA CRESCĂTORILOR DE PĂSĂRI DIN ROMÂNIA

 

Producătorii români de carne de pasăre şi ouă contestă ştirea apărută în media „87% din puii crescuţi în România sunt plini de substanţe chimice şi hormoni”

 

Începând cu data de 05.05.2017, pe unele canale media (Antena 1, Antena 3, România TV) s-a difuzat următoarea ştire având ca sursă autorităţile UE „87% din puii crescuţi în România sunt plini de substanţe chimice şi hormoni”.

Vă informăm că, în Raportul EFSA dat publicităţii recent, nu se face vorbire despre conţinutul cărnii de pasăre în substanţe reziduale, antibiotice, hormoni, etc., ci se vorbeşte despre rezistenţa unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice. Această rezistenţă este testată permanent de autorităţile naţionale și europene, în cazul depistării unor astfel de microorganisme, prin teste în laboratoarele de referinţă privind antibiorezistenţa unor microorganisme la diferite antibiotice.

În nici un moment nu se vorbeşte despre conţinutul de reziduuri din carnea de pui.

În plus, aceeași știre, cu același titlu, însoțită de aceeași filmare și pe aceleași posturi TV, a apărut și în data de 28.05.2013.

În filmul care însoțește știrea, apar produse de la unele firme din România, fără ca brand-ul acestora să fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producătorilor români.

Producătorii avicoli contestă vehement aceste afirmaţii, iar în sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Uniunii Europene şi care în aplicare implică costuri foarte ridicate pentru producători.

Stabilirea numărului de probe pentru control, se aprobă de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din ţară, iar pentru România în anul 2016  pentru depistarea reziduurilor la pasăre, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.

În perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezenței reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4320 probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 în anul 2014 și 1 în anul 2016), caz în care s-au aplicat măsurile specifice.

Facem mențiunea că, antibioticele nu se folosesc în hrănirea păsărilor, ci doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice și până la abatorizare se respectă „timpul de așteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice.

După sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne cât şi din furaje, care se analizează; în registrul de tratamente existent în fiecare exploataţie avicolă se menţionează obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism.

Metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană.

Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără ca producătorii să fie informaţi.

Pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de control reziduuri, fermierii sunt obligați să facă permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

 

Programul de control are la baza legislaţia europeană în domeniu, astfel:

 

  • Pentru interzicerea utilizării hormonilor în creşterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003;
  • Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice în carne, Ordinul ANSVSA 195/2007;
  • Pentru depistarea substanţelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010;
  • Pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2007;
  • Pentru depistarea diferiţilor contaminanţi şi micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.

 

Menţionăm că toţi producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA.

Apariţia periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar şi consumatorilor care sunt îndepărtaţi de produsele de foarte bună calitate şi la preţuri rezonabile aflate pe piaţa noastră.

De asemenea, afirmaţiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii şi de multe ori făcând presiune pe preţuri.

Prezentul comunicat este aprobat de toți membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

 

 

Adunarea Generală a UCPR

PREŞEDINTE

Prof. univ. dr. ILIE VAN AVICULTURA.ro

 

fermierul-gheorghe-condrut

 


Fermierul Ggheorghe Condrut, judetul  Calarasi, cultivator de rosii

Sistemele de irigatii sunt foarte importante pentru orice fel de activitate agricola care necesita un teren  udat uniform si in mod periodic. Irigatia este deci un sistem controlat al apei care are scopul de-a alimenta cu apa suprafetele terenului agricol. Exista numeroase astfel de sisteme folosite peste tot in lume.

 

Ce fel de sisteme de irigatii putem folosi si de ce?

Inainte sa luam o decizie trebuie sa ne gandim la mai multi factori precum: sursa de apa, tipul de sistem de irigatie, teren, daca zona este arida sau prezinta umiditate, sau tipul de cultura pe care dorim sa-l suplimentam cu apa.

 

Exista doua tipuri majore de irigatie: subterana sau supraterana.

Daca vorbim despre irigatia subterana, aceasta se poate face prin folosirea aspersoarelor telescopice. Componentele principale ale sistemului sunt: aspersoarele telescopice, hidrantii, conductele, conectorii, elementele de automatizare (programator udare, etc).

Acest sistem este foarte convenabil datorita instalatiei permanente in subteran. Astfel nu mai sunteti nevoiti sa strangeti sau sa mutati furtunurile si aspersoarele (de suprafata) in zona pe care trebuie sa o udati. Un alt avantaj il constituie faptul ca acest sistem este protejat pe timpul iernii iar plantele profita la maximum de apa aceasta ajungand exact la radacina.

sistem-de-irigare-picurareSistemele si instalatiile de irigare prin picurare sunt considerate cele mai eficiente metode de irigare. Irigarea prin picurare este solutia cea mai folosita pentru irigarea culturilor de legume in solarii si in camp, pentru gradini de flori sau ghivece, culturi de vita de vie si pomi fructiferi. Sistemul de irigare prin picurare conduce in final la obtinerea unui spor de productie de pana la suta la suta si la cresterea calitatii produselor. Liniile de picurare sunt foarte folosite in legumicultura, pomicultura si in cultura vitei de vie.

 

irigatii-mobile-sasiuDaca trecem la irigatia supraterana o metoda eficienta pentru irigarea de suprafete mari este Sistemul mobil pe sasiu. In functie de suprafata terenului si de tipul de cultura se alege si instalatia de irigare. Fiecare tip de instalatie este adaptata pentru utilizarea la o anumita suprafata de teren agricol. Aceste instalatii pot fi folosite cu tamburi (carucior si aspersor) si furtun. Sunt instalatii mobile, pe sasiu, ele pot fi deplasate de-a lungul culturilor, in functie de necesitate. Acest sistem poate fi folosit la o varietate mare de tipuri de culturi si poate fi ajustata pentru functionarea optima in fuctie de cultura.

 

tambur-pentru-sistem-irigatiiSistem de Irigat cu Tambur este utilizat in culturile din camp deschis. Tamburii se folosesc la irigarea tuturor tipurilor de culturi: legume, livezi, pepiniere, melci, cultura mare, pajisti si pasuni. Acesti tamburi pentru irigatii prezinta un mare avantaj in pretul relativ scazut raportat la suprafata pe care o pot acoperii.

Sistemul de Aspersiune Fina este alegerea perfecta pentru culturile de legume. Acest sistem realizeaza o ploaie fina si creaza un microclimat propice cresterii plantelor si asigura o uniformitate foarte buna a irigarii.
Tot la irigarea supraterana incadram si sistemul Aripi de ploaie. sistem-irigatii-aripi-de-ploaieAcestea sunt echipamente de irigat cu mutare manuala, formate din tronsoane de 5 sau 6 m, usoare, care pot fi mutate cu usurinta. Imbinarea lor se face cu ajutorul unor cuple rapide care asigura o etanseitate ridicata. Permit irigarea unor suprafete de pana la 1,4 ha la o mutare. Sunt utilizate pentru udarea la cultura mare sau a pajistilor.

 

In timp ce in „desertul” din Spania se construieste  cea mai mare concentrație de sere din lume, noi desertificam

sere almeria 1În urmă cu 35 de ani, această regiune din sud-estul Spaniei era uscată și aridă, asemănătoare unui deșert. Ceea ce este interesant, este faptul că în anii ‘80, regiunea, aflată la 30 km de Almeria, a început să fie împânzită de sere, devenind astfel locul cu cea mai mare concentrație de sere din lume, acoperind 26.000 de hectare. În prezent, anual sunt cultivate tone de fructe şi legume precum roşii, castraveţi, ardei și zucchini (dovlecei). Mai mult de jumătate din cererea de fructe și legume proaspete din Europa este asigurată de aceste sere, aducând Almeriei venituri de 1,5 miliarde de dolari pe an.

Foto: amusingplanet.com

 

Sera care face posibila cresterea culturilor in desert;

Proiect de sera pentru zone aride secetoaseO organizatie non-profit numita „Roots up” a proiectat o sera care colecteaza umiditatea din aer, ca apoi aceasta sa fie folosita pentru a uda plantele sau chiar ca apa potabila. Creatorii proiectului promit revolutionarea modului in care se face agricultura in zonele desertice, acolo unde sansele aducerii la maturitate a unei culturi sunt practic nule. Astfel, folosindu-se de efectul de sera, acest angrenaj are proprietatea de a capta apa din atmosfera intr-un recipient, ca apoi ea sa fie folosita in diferite scopuri, pornind de la irigatii pana la apa potabila.

 

Proiect de sera - structura pe timp de noapte

Cum functioneaza aceasta sera revolutionara?

Initial aerul cald este captat in interior, astfel incat temperatura in sera se pastreaza in crestere pe tot parcursul zilei. Ulterior, caldura provoaca evaporarea apei si crearea de umiditatea sporita in aer ce ofera o atmosfera cu efect de sera, prielnica cresterii plantelor, precum si maximizarea recoltarii de roua.
Proiect de sera - structura pe timp de zi
Apoi, cand temperatura suprafetei scade, de seara pana dimineata, fermierul trage in afara trapa, printr-o franghie, actiune care deschide partea de sus a serei permitandu-i sa se raceasca. Astfel, cand ating in cele din urma punctul de condensare, vaporii de apa atmosferica se condenseaza si formeaza picaturi mici pe suprafata foliei de bioplastic care se acumuleaza in recipientul rezervorului de apa. Acest nou design poate ajuta fermierii din zonele in care lipsa de temperatura adecvata si de precipitatii face sa fie dificila cresterea oricarui tip de cultura.
Proiect de sera - structura pe timp de noapte

Organizatia „Roots up” doreste sa lanseze proiectul in zonele aride din Africa, initial in Etiopia, acolo unde secetele sunt frecvente si agricultura este extrem de dificila, motiv pentru care foametea si subnutritia sunt la ordinea zilei. Tinand cont de faptul ca FAO doreste proiecte viabile pentru a reusi sa dezvolte agricultura rurala in zone deficitare, acest proiect are sanse mari sa fie implementat la scara larga si foarte larga. De asemenea, proiectantii acestei sere atrag atentia ca acest sistem poate fi folosit si in alte zone din lume, in special pentru captarea apei potabile direct din atmosfera. In prezent, ei cer ajutorul oamenilor pentru a-si finanta si implementa ideea in tarile care au cu adevarat nevoie de aceste ajutoare pentru a duce o viata mai buna.

Videoclipul de mai jos ofera o reprezentare grafica a modului in care functioneaza sera intr-un mod practic si vizual.

 

Mai multe informatii despre proiect puteti afla pe site-ul organizatiei > Roots Up – Ethiopia – Self-sufficient farming communities

In serele din desert se obtine peste 60% din productia Israelului pentru export

sere-israel resizeSituat in desertul Negev, Arava este regiunea cea mai izolata din Israel. In Negev, resursele de apa sunt limitate. Temperaturile pot urca la 55 de grade C si in fiecare directie, vei vedea un peisaj sumbru si pustiu.

sat-desertIn urma cu 150 de ani regiunea a fost explorata de catre o misiune din Anglia si a fost declarata improprie pentru a fi locuita de oameni. Premierul israelian David Ben-Gurion a vazut, in schimb, un potential agricol in regiune si a declarat: „poporul si statul Israel va realiza … marea misiune de populare a pustiului si de al face sa infloreasca.”

Prin ingeniozitate si determinare locuitorii din Arava au atins azi imposibilul. 60% din legume si 10 % din productie de flori taiate care se produc in Israel se realizeaza in serele de aici. Aparent pustiu și neprimitor, desertul Arava este, in realitate, terenul in care se aplica solutii inovatoare pentru agricultura, resursele de apa si cercetarea stiintifica

Arava este o regiune formata din cinci sate agricole, inconjurate de serele celor 600 de fermieri. Acestia au fost prezenti si in acest an la Targul Fruit Logistica de la Berlin cu o oferta bogata de legume si fructe proaspete.

NOI ne batem joc de pamantul cel mai bun si altii revolutioneaza agricultură în mijlocul deșertului

Valea Wadi Rum este situată în sudul Iordaniei, aproape de graniţa cu Arabia Saudită. Peisajul este atât neobișnuit încât zona este numită și „Valea Lunii”. Munţii de granit şi gresie străbat deoparte și de alta defileul plin de nisip roșu, iar o serie de stânci, grote și arcade naturale se întind spre linia orizontului dând și mai mult senzația celor ce ajung aici, că de fapt sunt într-o altă lume. Din cauza poziționării, precipitațiile sunt extrem de puține, lucru ce face ca zona să fie lipsită în cea mai mare parte de vegetație naturală.

Spunem vegetație naturală, pentru că deşi nimic nu pare că ar putea creşte pe acest pământ copt de soare, beduinii din regiunea Wadi Rum au reușit să creeze aici o zonă agricolă unică în lume, transformând mici porțiuni din vale în oaze de viață.

Primele ferme de aici au fost înfiinţate în anul 1986, pe o suprafață de aproximativ 2.000 de hectare de deșert. Deşi se pare că alegerea acestui loc este ciudată, lucrurile încep să aibă sens când aflăm că sub deşertul Wadi Rum se află un acvifer cu rezerve foarte mari de apă, care se întinde şi sub sub munţii de frontieră, până departe în Arabia Saudită. De fapt, o mare parte din alimentarea cu apă a Iordaniei depinde de această sursă unică de apă.

desert2desert6desert7desr

În aceste ferme se cultivă cu succes de forte mulți ani cereale și furaje, vinete, varză, smochine, rodii, cartofi sau roșii. Culturile agricole sunt cultivate prin utilizarea unor tehnici speciale de irigare care par ar fi fost folosite încă din cele mai vechi timpuri de popoarele antice, inclusiv de vechii egipteni și nabateenii.

Apa este extrasă din acviferul subteran aflat între 30 și 400 de metri adâncime. Cu ajutorul acestei ape se irigă o suprafață concentrică de circa 78 de hectare cu ajutorul unei rampe pivotante cu duze de irigare.

Tehnicile folosite aici pentru extracția apei sunt atât de bine realizate încât o mare parte a țării primește apă potabilă de aici, transportul acesteia realizându-se cu ajutorul unor camioane cisternă.

deafef]

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Agicultură fără pământ, pe acoperișul unui mall care găzduiește și lilieci, stupuri de albine și cuiburi de păsări. Se întâmplă în Israel

La o privire superficială, arată ca un mall normal. Construit acum mai bine de 40 de ani, este mai degrabă un centru comercial de școală veche. Cu toate acestea, este un reper în inovație și un exemplu de atitudine progresistă. Pe acoperișul mallului Dizengoff din Tel Aviv, Israel, se face agricultură hidroponică pentru a crește fructe și legume rapid și organic. Dar scopul primar nu este acela de a vinde produsele, ci de a-i învăța pe vizitatorii magazinului cum funcționează agricultura hidroponică și de a-i convinge să adere la această mișcare, pentru binele lor și al orașului în care locuiesc.

mall 1Mallul Dizengoff  din Tel Aviv este o clădire deloc pretențiosă, construită în anii 1970. O construcție de beton clasică, ce obișnuia să fie căutată pentru magazinele de modă din interior. Acum însă, când intri, găsești o nouă lume. O lume desprinsă parcă din viitor. Primul stand care apare în fața vizitatorilor este unul cu fructe și legume proaspete, crescute pe acoperișul magazinului. Standul nu are vânzător: se bazează pe încrederea că doritorii vor plăti cinstit pentru marfa pe care o iau. Potrivit inițiatorilor, 80% dintre clienți chiar sunt onești, iar cererea este atât de mare încât se aprovizionarea se face de patru ori pe zi.

Produsele sunt organice, crescute prin tehnologia agriculturii hidroponice, chiar pe acoperișulmall 2 mallului. Această inițiativă face parte dintr-o ofensivă de înverzire a orașului dusă în ultimul an, prin proiectul „Verde în Oraș”. Pe acoperișul mallului au apărut astfel două sere care totalizează 750 de metri pătrați, dar și zone educaționale, unde vizitatorii mallului pot învăța tehnici de agricultură urbană dar și metodele prin care pot găti corect legumele pe care le cresc. Aceeași organizație care face acest program să meargă se ocupă și cu comercializarea sistemelor necesare pentru agricultura hidroponică, precum oferă și consultanța necesară pentru montarea acestora.

mall 3Ferma de pe acoperișul mallului produce aproximativ 10.000 de salate pe lună în fiecare lună a anului, 17 feluri diferite de verdețuri și ierburi aromative, ba chiar există și un bananier. Ferma folosește o multitudine de sisteme hidroponice, unele orizontale, altele verticale, care fac legumele să crească de două ori mai repede decât în mod tradițional. Sistemul nu necesită curățare periodică, dat fiind faptul că apa nu pătrunde sub foliile de protecție, iar oxigenarea permanentă nu permite putrezirea rădăcinilor.

Legumele sunt crescute fără pesticide, dar cu toate acestea nu pot fi catalogate în mod oficial drept culturi organice. Legile israeliene consideră organice doar culturile tradiționale. Cu toate aceastea, agricultura hidroponică este mai degrabă una dintre puținele variante, dacă nu singura variantă de a-i convinge pe tineri să își cultive mâncarea.

Fermele de pe acoperișuri pot ajuta milenialii urbani să fie entuziasmați la gândul de a-și cultiva mâncarea, fără să fie nevoiți să se mute la ferme rurale, așa cum făceau generațiile anterioare”, explică Lavi Kushelevich, yunul dintre inițiatorii programul „Verde în Oraș”, care conduce 15 astfel de germe hidroponice în Israel.

O altă inițiativă susținută de aceeași mișcare este programul de plantare a copacilor, tot pemall 4 acoperișul mallului, pentru ca apoi puieții să fie plantați în oraș. Inițiatorii agriculturii hidroponice de pe acoperișul mallului au grijă și de faună. În zone ferite de public există și stupuri de albine, de unde nimeni nu preia mierea. În etajele inferioare ale subsolului se găsește chiar și o peșteră cu lilieci, iar cuiburi de păsări sunt montate pe acoperiș, pentru a încuraja păsările să poposească în zonă.

Modul în care un mall, un sinbol al consumerismului modern, este transformat într-un vehicul de întoarcere la valorile tradiționare, este un proces uimitor. Legumele produse acolo asigură hrana a mii de locuitori ai orașului, iar ideea că alimentele proaspete și sănătoate sunt accesibile oricui, încurajează clienții să caute mereu ce este mai bun pentru ei. Este nevoie doar de o echipă de vizionari, iar Israelul a dovedit că nu duce lipsă de așa ceva.

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.